Aegean Airlines Ryanair Γενικά Συζήτηση για αεροπορικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Dva Srca

Member
Μηνύματα
558
Likes
1.053
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβενία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισραήλ, Ειρηνικός
Πάντως επειδή έχει τύχει να πετάξω με τη Ryan σε πολύ άσχετες διαδρομές με άδεια αεροπλάνα αλλά και σε διαδρομές-φιλέτα για την εταιρία με 100% πληρότητα, έχω παρατηρήσει ότι η συμπεριφορά του προσωπικού καμπίνας, η ευγένεια και η αποδοτικότητά τους εξαρτάται πολύ από τη διαδρομή. Τον τελευταίο χρόνο έχω κάνει το δρομολόγιο Μπρατισλάβα-Αθήνα και τούμπαλιν 6-7 φορές και πραγματικά οι αεροσυνοδοί Έλληνες και μη ήταν πολύ συμπαθείς και εξυπηρετικοί, σε βαθμό που αν εξαιρέσουμε το σνακ της Aegean δεν ένιωσα ιδιαίτερη διαφορά στο value for money. Περιττό να πω ότι η πτήση αυτή είναι πάντα φίσκα, καθότι εκτελείται μόνο 2 φορές την εβδομάδα και στη γύρω περιοχή σπουδάζουν και εργάζονται πολλοί Έλληνες.

Τώρα αν το πάρουμε συνολικά προφανώς η Aegean είναι ανώτερη από άποψη εξυπηρέτησης, ενδιαφέροντος, καθαριότητας αεροπλάνων, επαγγελματισμού του προσωπικού καμπίνας κλπ. και πάντα θα τη συμπαθώ σαν εταιρία γιατί έχει τύχει να βρω τρομερές προσφορές μαζί της. Επίσης, σε κάθε επιστροφή μου από το εξωτερικό μετά από μήνες απουσίας με έκανε αλήθεια να νιώθω ότι είμαι στην Ελλάδα (με την καλή έννοια) πριν καλά-καλά πατήσω το πόδι μου σε ελληνικό έδαφος.
 

thanos75

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
3.395
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καλιφόρνια-Χαβάη
Χτες ανακάλυψα το συγκεκριμένο thread. Αν και έχουν ακουστεί αρκετά ενδιαφέροντα επιχειρήματα ένθεν και ένθεν, ειλικρινά μου φαίνεται αυτός ο "οπαδισμός" μεταξύ Aegean/Ryanair στα όρια σχεδόν του φαιδρού λες και μιλάμε για την πορεία του Παναθηναικού ή του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα. Να καταγράψω μερικές μου σκέψεις όσον αφορά κυρίως το εσωτερικό δίκτυο των 2 εταιριών:
- Σε σχέση με τα όσα αναφέρει ο/η politic για τις άγονες γραμμές και τα κόστη της Aegean να πω τα εξής: Για μια περίοδο, και πιο συγκεκριμένα από τη χρονιά που η Aegean εξαγόρασε την Olympic (νομίζω το 2008-9) και μέχρι την ανάδυση νέων "παικτών" (Ryanair, επέκταση δικτύου Skyexpress/Astra Airlines κλπ), κάτι που νομίζω ότι χρονικά έγινε γύρω στο 2013, ο όμιλος Aegean "έπαιζε μπάλα" στο εσωτερικό δίκτυο στην κυριολεξία μόνος του...με αποτέλεσμα τιμές στο "θεό" ακόμα και στα άγονα δρομολόγια, πράγμα επιεικώς απαράδεκτο για τον κάτοικο ενός μικρού νησιού. Μου έχει μείνει το 160 ευρώ πήγαινε-έλα Αθήνα-Κάρπαθος-Αθήνα το 2009 το οποίο μάλιστα επειδή ήταν "άγονο" και δεν μεταβάλλονταν η τιμή του, το παρουσίαζε τότε έως και "προσφορά" η Aegean...έλεος!
- Η είσοδος της Ryanair σε εσωτερικά δρομολόγια από Αθήνα αλλά -ίσως ακόμα περισσότερο- η επέκταση και της Skyexpress και σε άγονα δρομολόγια (σε συνδυασμό και με την πρόσφατη είσοδο και άλλων εταιριών όπως η Astra, η Ellinair & η Volotea) έφερε έναν εξορθολογισμό στις τιμές και έκανε και πιο προσιτά εν τέλει τα αεροπορικά ταξίδια εντός Ελλάδος, αλλά δεν παύει να μιλάμε για διαφορετικού τύπου παροχές από κάθε εταιρία. Δεν θα μιλήσω για μπισκοτάκια και μελεκούνια, ούτε και για την ακυρωτική πολιτική (που είναι πολύ σημαντικό και μου έχει συμβεί προσωπικά) αλλά θα σταθώ σε τρία απλά πράγματα που για μένα κάνουν τη διαφορά:
1) Στην Aegean την έστω 8 κιλών χειραποσκευή μου μπορεί να τη δώσω δωρεάν ως παραδοτέα με αποτέλεσμα να μπορώ να βολέψω και υγρά (σαμπουάν, οινόπνευμα, αντιηλιακά, κολώνιες κλπ) χωρίς να ψάχνομαι για συσκευασίες κάτω των 100 ml
2) Σαφέστερα πιο βολικά και εργονομικά καθίσματα στην Aegean, αλλά και αεροσκάφη γενικά. (κάθε φορά που ταξιδεύω με Ryanair μου λείπει το διχτάκι από το μπροστινό κάθισμα και η ελαφρά ανάκλιση)
3) Αν και αυτό είναι πιο φανερό στις πτήσεις εξωτερικού, αλλά σίγουρα η μη καταβολή τέλους για φυσούνες από τη Ryanair και το συνεπακόλουθο κατέβασμα σκάλας με αποσκευή και μετά ανέβασμα στο αεροπλάνο πάλι με την αποσκευή δεν είναι και ότι καλύτερο για πιο μεγαλύτερους ηλικιακά επιβάτες, η και για νεώτερους με προβλήματα στη μέση (καλή ώρα όπως εγώ).
Σε κάθε περίπτωση προσωπικά για πτήση εντός Ελλάδος ή έστω για μια πτήση μέχρι περίπου 2 ώρες maximum μου είναι μια χαρά η Ryanair και έχω εκμεταλλευτεί τις καλές τιμές της σε διάφορα ταξίδια, όμως σε περίπτωση που η διαφορά στην τιμή δεν είναι πάνω από 20 ευρώ διαφορά (όπως πρόσφατα σε ένα ταξίδι μου στη Ρόδο) θα προτιμήσω την Aegean, όπως επίσης και σε πιο μακρινά ταξίδια στο εξωτερικό
Υ.Γ. Και κάτι ακόμα: ότι και να λέμε για την κάθε εταιρία, αυτό που παρατηρώ γενικά από όλες τις ευρωπαικές αεροπορικές εταιρίες ειναι η υιοθέτηση των πρακτικών των low-cost airlines τα τελευταία χρόνια (π.χ. χρέωση αποσκευών, χρέωση γεύματος κλπ). Με άλλα λόγια με φοβίζει ότι στο κοντινό μέλλον εάν κάποιος διαβάζει αυτό το thread και βλέπει έστω αυτές τις διαφορές από μέρους της Aegean, θα μειδιά και θα κουνάει το κεφάλι του σκεπτικά.
 

North66

Member
Μηνύματα
4.297
Likes
5.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία
1) Στην Aegean την έστω 8 κιλών χειραποσκευή μου μπορεί να τη δώσω δωρεάν ως παραδοτέα με αποτέλεσμα να μπορώ να βολέψω και υγρά (σαμπουάν, οινόπνευμα, αντιηλιακά, κολώνιες κλπ) χωρίς να ψάχνομαι για συσκευασίες κάτω των 100 ml
Έχεις κονέ στο τσεκίν;
 

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.827
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Εσύ ώς ολιγάρχης μπορείς να κάνεις ότι θες.
Βάλε τα εισιτήρια 1000 ευρώ την οικονομική θέση, χωρίς βαλίτσα και χωρίς χειραποσκευή στην άγονη γραμμή.
Εγώ ως καταναλωτής θα σε ΜΑΥΡΙΣΩ και είτε θα σε κλείσω είτε θα σε κάνω να συμμορφωθείς διαλέγοντας άλλη εταιρεία, μέχρι να με παρακαλάς βάζοντας το εισιτήριο 19 ευρώ.
(Χμμ.....κάτι μου θυμίζει αυτή η ιστορία.......)
Αν νομίζεις ότι επειδή έχεις (λέμε τώρα) μία επιχείρηση μπορείς να κάνεις ότι θες...λυπάμαι αλλά αυτή η αντίληψη μας έχει πάει πίσω.
Στο παιχνίδι υπάρχουν ρυθμιστικοί κανόνες που θεσπίζει το κράτος.
Αν το κράτος είναι σοβαρό και όχι μπανανία (Ελλάδα) θα σε τσακίσει, θα σου πάρει τις άγονες γραμμές, θα σου ρίξει πρόστιμα για αθέμιτο ανταγωνισμό και είτε θα κλείσεις είτε θα συμμορφωθείς.

Τα αεροπλάνα εν έτει 2017 δεν είναι πιά πολυτέλεια. Οπότε εκφράσεις τύπου πάρε το καράβι δεν χωράνε.
Τα αεροδρόμια τα έχει φτιάξει ο έλληνας φορολογούμενος οπότε και θα πρέπει να απαιτεί καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.
Αυτά το ολίγα γιατί μου μερικοί φανατίζεστε ενώ δεν βλέπετε ότι προκαλείται ζημία στην ίδια σας την τσέπη.
Διακρίνω μια αντίφαση ανάμεσα στην πρώτη παράμετρο και στις επόμενες.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη επικαλείσαι οικονομική ελευθερία η οποία επιλύεται από τους καταναλωτές (προϋπόθεση, φυσικά είναι η ελεύθερη πρόσβαση πωλητών και αγοραστών στην αγορά υπηρεσιών). Ότι επιτρέπεται κάποιος να βάλει εισιτήρια 1000 ευρώ, αλλά είναι θέμα καταναλωτικής συμπεριφοράς αν θα επιτύχει ή όχι το εγχείρημα (1000 ευρώ για πτήση με ιδιωτικό jet πάντως δεν είναι πολλά. Εξαρτάται πάντα από την παροχή...).

Στις επόμενες παραγράφους, μας λες ότι για όλα θα πρέπει να υπάρχουν ρυθμιστικοί κανόνες και το κράτος ρυθμίζει την αγορά μέσω αυτών, μη επιτρέποντας την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών αλλά επιβάλλοντας πρόστιμα (όχι για αθέμιτο ανταγωνισμό πάντως, αυτό είναι κάτι άλλο και θα το επέβαλλαν αν πουλούσαν κάτω του κόστους για να πνίξουν τον ανταγωνισμό, όχι αν πωλούσαν ακριβά), και μη αφήνοντας το θέμα στην κρίση του καταναλωτή.

Διάλεξε ένα από τα δυο για να συννεοηθούμε, γιατί και τα δυο μαζί δε γίνονται.

Υ.Γ. Στο forum αυτό δεν επιτρέπονται οι πολιτικές συζητήσεις. Το υπενθυμίζω επειδή το θέμα κινείται πολύ κοντά στο όριο.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.934
Likes
40.783
Έχεις κονέ στο τσεκίν;
Το εχω κανει κι εγω οταν κουβαλουσα 2 χειραποσκευες και ηθελα να απαλλαγω απο το βαρος στις σκαλες του αεροδρομιου στη Θεσσαλονικη. Απλα πας στο γκισε και το προτεινεις. Δεχονται με ευχαριστηση.
 

North66

Member
Μηνύματα
4.297
Likes
5.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία
Αν όμως δεν τις δεχτούν χωρίς πληρωμή τι θα τα κάνεις τα υγρά που θα κουβαλάς μέσα όταν θα περάσεις απ' τον έλεγχο; Ας μιλάμε υπεύθυνα γιατί υπάρχουν μέλη άπειρα που διαβάζουν και παίρνουν τοις μετρητοίς ότι γράφεται.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.934
Likes
40.783
Δεν το αναφερω ως βεβαιότητα ή κανόνα και δε θα βασιζόμουν για τα υγρά σε αυτό, αλλα εχω δει να παρακαλανε για παραδοση ακομη και στο gate στο συγκεκριμενο δρομολογιο που ειναι παντα γεματο.
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.336
Likes
14.199
Δεν το αναφερω ως βεβαιότητα ή κανόνα και δε θα βασιζόμουν για τα υγρά σε αυτό, αλλα εχω δει να παρακαλανε για παραδοση ακομη και στο gate στο συγκεκριμενο δρομολογιο που ειναι παντα γεματο.
Σωστό ότι το ζητάνε πολύ συχνά στο δρομολόγιο αυτό.Αλλά δεν είναι κανόνας όπως γράφεις.Να μην πέσει κανένας στην εξαίρεση.
 

thanos75

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
3.395
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καλιφόρνια-Χαβάη
Έχεις κονέ στο τσεκίν;
Ειλικρινά μου έχει συμβεί όλες τις φορές που έχω ταξιδέψει και με Aegean και με Olympic. Δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο να μην πάρω τη χειραποσκευή στο αεροσκάφος και να τη δώσω ως παραδοτέα εντελώς δωρεάν . Νόμιζα μάλιστα ότι επιτρέπεται ούτως ή άλλως
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.318
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
ορισμένοι το πήρανε πατριωτικά λές και θίξαμε την Ύψιστη.
θα μπορούσε να διαβαστεί και ανάποδα, ότι δηλαδή μερικοί απλά είναι προκατειλημμένοι με συγκεκριμένη εταιρεία.

ειλικρινά μου φαίνεται αυτός ο "οπαδισμός" μεταξύ Aegean/Ryanair στα όρια σχεδόν του φαιδρού
δεν βλέπω κάτι φαιδρό εγώ. Σε μια "αντιπαράθεση" ο καθένας διαλέγει μια πλευρά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε οπαδισμός, ούτε "οπαδισμός". Είπαμε, business κάνουν. Όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.
 

North66

Member
Μηνύματα
4.297
Likes
5.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία
Νόμιζα μάλιστα ότι επιτρέπεται ούτως ή άλλως
Κακώς νόμιζες. Χειραποσκευή λέγεται και φορτώνεται στην καμπίνα του αεροσκάφους σύμφωνα με τους όρους του εισιτηρίου σου. Και η εταιρεία κάπως πρέπει να πληρώσει το ground handling. Αν έβαζε όλες τις χειραποσκεύες στο χώρο αποσκευών, θα αύξανε το κόστος του ground handling χωρίς κανένα κέρδος.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.688
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom