Γιατί όχι; Ταξιδιώτες και ερασιτέχνες φωτογράφοι συνάμα!Μήπως είμαστε έτοιμοι για δικό μας φωτογραφικό φόρουμ?![]()
Ωραία θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και tips!
Γιατί όχι; Ταξιδιώτες και ερασιτέχνες φωτογράφοι συνάμα!Μήπως είμαστε έτοιμοι για δικό μας φωτογραφικό φόρουμ?![]()
Εγώ πάλι θα επιμείνω στην χρήση τους. Τα λάθη που λες είναι άσχετα από τη στιγμή που photoshop χρησιμοποιούν ΟΛΟΙ οι επαγγελματίες κι ας έχουν μηχανές πολλών χιλιάδων ευρώ. Μπορεί να βγάζουν χωρίς λάθη και με τέλειο αποτέλεσμα όμως θέλουν με το photoshop να εκτοξεύσουν τις φωτογραφίες τους. Άλλο να το παρακάνω με τις διορθώσεις και να αλλοιώνω την πραγματικότητα και άλλο να βελτιώνω. Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσος αφορισμός σε προγράμματα τύπου photoshop. Το θέμα είναι πως να το χρησιμοποιήσεις σωστά.Θα επιμείνω στη μη χρήση προγραμμάτων τύπου photoshop, πρέπει να βλέπουμε τα λάθη μας για να τα διορθώνουμε και όχι να τα κρύβουμε.
Και ποιος σου είπε ότι οι ερασιτέχνες δεν θέλουν την βελτίωση ή την τελειότητα? Καλά η τελευταία πρόταση είναι για να γελάσουμε φαντάζομαι. Ότι δηλαδή μια φωτογραφία που έχει πειραγμένο τον ''θόρυβο'' ή έχει διορθωθεί το υπερβολικό φως δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα? Και ότι μια κακή φωτογραφική ή οι λάθος ρυθμίσεις της ή ένα φλας που έχει αλλοιώσει τα πραγματικά χρώματα δείχνουν την πραγματική εικόνα? Φαντάζομαι όταν βλέπεις live έναν νυχτερινό ουρανό δεν τον βλέπεις με ''θόρυβο''! Αλλά συμφωνώ, αρκετά με το θέμα του photoshop.Η κουβέντα περί photoshop τι σχέση έχει με το θέμα επιλογή φωτογραφικής; Προφανώς είμαστε τουρίστες/ταξιδιώτες και προφανώς βγάζουμε ερασιτεχνικές φωτογραφίες και όχι επαγγελματικές. Και προφανώς όταν διαβάζω μια ιστορία στο φόρουμ ή βλέπω μια φωτογραφία θέλω να δω τι πραγματικά τράβηξε ο φωτογράφος και όχι τι επεξεργάστηκε στον υπολογιστή για να εντυπωσιάσει. Προτείνω όποιος ποστάρει πειραγμένες φωτογραφίες να το δηλώνει σε μια λεζάντα ώστε να ξέρουμε κατά πόσο αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Σεβαστή η άποψη σου. Απλά έχουμε διαφορετική αντίληψη.Ο επαγγελματίας τραβάει φωτογραφίες για να είναι αρεστές στο πολύ κόσμο και ο ερασιτέχνης για να αρέσουν στον ίδιο. Έχοντας τραβήξει αρκετά μέτρα από slide φιλμ, έμαθα να βλέπω τα λάθη μου και να διορθώνω την τεχνική μου.
120€ το photoshop lightroom το θεωρείς πανάκριβο και δυσβάσταχτο? Εγώ πάλι όχι για κάποιον που ασχολείται με τη φωτογραφία και τον ενδιαφέρει η βελτίωση. Ποιος ενθάρρυνε καλέ μου άνθρωπε να χρησιμοποιήσει πλαστό πρόγραμμα?Εγώ πάλι θα επισήμαινα πως όταν παροτρύνουμε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει ένα πανάκριβο εμπορικό πρόγραμμα όπως το photoshop, θα πρέπει να κάνουμε και μια αναφορά στο κόστος αυτού. Το ξέρω ότι στην Ελλάδα το 90% των χρηστών το έχει σπασμένο, αλλά αυτό ΔΕΝ είναι ούτε νόμιμη πρακτική, ούτε πρέπει να το ενθαρύννουμε όταν γράφουμε δημόσια.
Ακόμα και οι λάθος ρυθμίσεις, η υπερέκθεση, το λάθος καδράρισμα ή το φλας τη λάθος στιγμή αποτυπώνουν στη φωτογραφία το χαρακτήρα του φωτογράφου και της μηχανής του τη συγκεκριμένη στιγμή. Αποτυπώνουν το άγχος του να τραβήξει γρήγορα μια φωτογραφία, την απειρία του, το έντονο φως του ήλιου, τις χάλια καιρικές συνθήκες. Αν τα αφαιρέσεις όλα αυτά με ένα πρόγραμμα τελειοποιώντας τη φωτογραφία αφαιρείς το χαρακτήρα και την ιστορία της φωτογραφικής στιγμής.Και ποιος σου είπε ότι οι ερασιτέχνες δεν θέλουν την βελτίωση ή την τελειότητα? Καλά η τελευταία πρόταση είναι για να γελάσουμε φαντάζομαι. Ότι δηλαδή μια φωτογραφία που έχει πειραγμένο τον ''θόρυβο'' ή έχει διορθωθεί το υπερβολικό φως δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα? Και ότι μια κακή φωτογραφική ή οι λάθος ρυθμίσεις της ή ένα φλας που έχει αλλοιώσει τα πραγματικά χρώματα δείχνουν την πραγματική εικόνα? Φαντάζομαι όταν βλέπεις live έναν νυχτερινό ουρανό δεν τον βλέπεις με ''θόρυβο''!
Αόριστα συμπεράσματα. Για να εντυπωσιάσει; Ποιον; Εσένα; Δηλαδή όσοι επεξεργαζόμαστε τις φωτογραφίες μας λες ματαιόδοξους; Καλό είναι να λείπει το τσουβάλιασμα. Επίσης, σου έχω νέα. ΚΑΜΙΑ φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα γιατί ο φακός μιας μηχανής απέχει πολύ απο αυτό που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι. Στα περισσότερα εδώ με κάλυψε ο @giannismits .όταν διαβάζω μια ιστορία στο φόρουμ ή βλέπω μια φωτογραφία θέλω να δω τι πραγματικά τράβηξε ο φωτογράφος και όχι τι επεξεργάστηκε στον υπολογιστή για να εντυπωσιάσει. Προτείνω όποιος ποστάρει πειραγμένες φωτογραφίες να το δηλώνει σε μια λεζάντα ώστε να ξέρουμε κατά πόσο αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Y.Γ. Το Reuters δεν ήταν που πριν κάποιο καιρό ζήτησε από freelancer φωτογράφους μόνο jpegs κάμερας και όχι jpegs από επεξεργασμένα raws;
Διορθώνεις τη φωτογραφία. Δεν αφαιρείς χαρακτήρα. Αυτό που κάνεις μερικές φορές είναι να προσπαθείς να φέρεις τη φωτογραφία πιο κοντά σε αυτό που είδες, όπως στο παράδειγμα του @noobtravellerΑκόμα και οι λάθος ρυθμίσεις, η υπερέκθεση, το λάθος καδράρισμα ή το φλας τη λάθος στιγμή αποτυπώνουν στη φωτογραφία το χαρακτήρα του φωτογράφου και της μηχανής του τη συγκεκριμένη στιγμή. Αποτυπώνουν το άγχος του να τραβήξει γρήγορα μια φωτογραφία, την απειρία του, το έντονο φως του ήλιου, τις χάλια καιρικές συνθήκες. Αν τα αφαιρέσεις όλα αυτά με ένα πρόγραμμα τελειοποιώντας τη φωτογραφία αφαιρείς το χαρακτήρα και την ιστορία της φωτογραφικής στιγμής.