magda pap.
Member
- Μηνύματα
- 194
- Likes
- 667
- Επόμενο Ταξίδι
- Βαρσοβια
- Ταξίδι-Όνειρο
- Σκωτία
2η Μέρα 29/11/2018
Άουσβιτς- Εβραϊκή Συνοικία και φαγητό στο Chata
Πρωινό ξύπνημα νωρίς, πρωινό στο διαμέρισμα μας και ντυνόμαστε με ακόμα πιο πολλά ρούχα από χθες, γιατί η πρόβλεψη ήταν, ότι ο καιρός θα ήταν χειρότερος από την προηγούμενη ημέρα. Έχουμε συνεννοηθεί με το πρακτορείο, με το οποίο είχαμε κλείσει την εκδρομή, το Krakow Local Tours, μέσω e-mail, ότι θα μας παραλάβει το βαν κάτω από διαμέρισμα στις 9:00. Με περίπου ένα τέταρτο καθυστέρηση, επιβιβαζόμαστε σε ένα βαν, στο οποίο υπήρχαν άλλα τέσσερα άτομα (2 ζευγάρια) και ξεκινάμε για το χωριό όπου βρίσκεται το μνημείο του Ολοκαυτώματος Auschwitz-Birkenau.
Η διαδρομή κράτησε μιάμιση ώρα περίπου με εναλλαγές στα τοπία που βλέπαμε, δάση και μικρές κωμοπόλεις εναλλάσσονταν. Μόλις φτάσαμε στον πάρκινγκ του πρώτου στρατοπέδου, παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν πάρα πολλά βαν και λεωφορεία με γκρουπ. Ο οδηγός μας, μας ζήτησε να του δείξουμε τις τσάντες μας και αφού τις εξέτασε, μας εξήγησε ότι δεν θα περνούσαν τον έλεγχο στην είσοδο (ήταν μεγάλες, θέλει συγκεκριμένη διάσταση) και μας είπε να τις αφήσουμε στο βαν, όπως και κάναμε. Η μόνη που την κράτησε ήταν η Γωγώ, γιατί η δικιά της ήταν μικρή και πληρούσε τις προϋποθέσεις και οι υπόλοιπες πήραμε μόνο κινητά, φωτογραφικές μηχανές και τα χρήματα μας.

Ο ίδιος ο οδηγός μας έβγαλε εισιτήρια και μας ενημέρωσε σε ποιο αγγλόφωνο γκρουπ θα ήμασταν. Μας εξήγησε την διαδικασία και μας ενημέρωσε, ότι θα μας περιμένει στο βαν να μας πάει στο δεύτερο στρατόπεδο μόλις τελειώσει η ξενάγηση στο πρώτο. Αφού περάσαμε τον σωματικό έλεγχο (πιο πολύ τυπικός ήταν), βρήκαμε την ξεναγό, μας έδωσε ακουστικά και μας εξήγησε κάποια βασικά πράγματα στο πως θα κινηθεί η ξενάγηση. Μας είπε ότι επιτρέπονται παντού οι φωτογραφίες εκτός από συγκεκριμένα μέρη τα οποία θα μας τα αναφέρει αυτή όπως την αίθουσα που ήταν τα μαλλιά των κρατουμένων ή κάποια δωμάτια βασανιστηρίων.Για κάποιον που θέλει να μπει στον χώρο μόνος του χωρίς γκρουπ οργανωμένης ξενάγησης, υπάρχει δωρεάν είσοδος έως τις 9:30 το πρωί και μετά τις 17:00 το απόγευμα, όμως από την εμπειρία μας προτείνω ότι αξίζει να δεις τα πιο σημαντικά με κάποιον ξεναγό και να μάθεις και πράγματα που πολλές φορές δεν τα γράφουν στα βιβλία. Επίσης θα πρότεινα να επισκεφτεί κάποιος μόνος του χωρίς γκρουπ το στρατόπεδο, μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι μεγάλη η μέρα, διότι η δωρεάν είσοδος δεν βολεύει σε ώρες το χειμώνα (νυχτώνει νωρίς-χαμηλές θερμοκρασίες). Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι από την ιστορία, ο Χάινριχ Χίμλερ (https://el.wikipedia.org/wiki/Χάινριχ_Χίμλερ) διέταξε τον Ιούνιο του 1940 να χτιστεί στο Άουσβιτς το μεγαλύτερο συγκρότημα στρατοπέδων της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας. Η συνολική του έκταση ανερχόταν στα 40 τ.χλμ. Αποτελούνταν από τρία κύρια και 39 δευτερεύοντα στρατόπεδα. Τα τρία κύρια στρατόπεδα ήταν:
- Άουσβιτς Ι, το αρχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και το διοικητικό κέντρο ολόκληρου του συγκροτήματος.Εδώ δολοφονήθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, κυρίως Πολωνοί διανοούμενοι και σοβιετικοί αιχμάλωτοι.
- Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, στρατόπεδο εξόντωσης, όπου δολοφονήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Σίντι και Ρομά.
- Άουσβιτς ΙΙΙ (Μόνοβιτς), στρατόπεδο εργασίας.
Ως μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης του Τρίτου Ράιχ, το Άουσβιτς έγινε σύμβολο για τις μαζικές δολοφονίες των εθνικοσοσιαλιστών και του Ολοκαυτώματος, θύματα του οποίου υπήρξαν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι. Αρνητές του ολοκαυτώματος προσπαθούν να εξαπατήσουν τους αναγνώστες τους επισημαίνοντας την εκδοχή των τεσσάρων εκατομμυρίων, που εμφανιζόταν παλαιότερα κυρίως σε ανατολικοευρωπαίους ιστορικούς, και, υπονοώντας ότι οι αριθμοί, αφού αλλάζουν συνεχώς, είναι προϊόν προπαγάνδας. (για πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες https://el.wikipedia.org/wiki/Στρατόπεδο_συγκέντρωσης_Άουσβιτς ).
Η ξενάγηση ξεκίνησε από το στρατόπεδο Αουσβιτς Ι με το που αντικρίσαμε την περιβόητη πύλη του στρατοπέδου με την επιγραφή και χαρακτηριστική παραπλανητική φράση: ‘’Η εργασία απελευθερώνει’’, την οποία χρησιμοποιούσαν οι Ναζί σε όλα τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

Αρχικά μπήκαμε σε ένα μπλοκ όπου είδαμε έκθεση με φωτογραφίες από τις πρώτες ημέρες που έφταναν οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο, την διαλογή που γινόταν, καρτέλες και επίσημα έγγραφα με προσωπικά στοιχεία των κρατουμένων καθώς και επιγραφές επιφανών ανδρών.












Στην συνέχεια μαζί με την ξεναγό μπήκαμε σε πολλά μπλοκ, στα οποία είδαμε πολλές φωτογραφίες τους με την περιβόητη στολή εργασίας καθώς και προσωπικά τους αντικείμενα όπως γυαλιά, προσθετικά μέλη, παπούτσια, βαλίτσες, είδη που χρησιμοποιούσαν για το φαγητό και την προσωπική τους υγιεινή, καθώς και τα άδεια κουτιά από το αέριο Zyklon B, με το οποίο εκτέλεσαν πολλούς από τους κρατουμένους.








Τα κτήρια ήταν πολλά αλλά δεν μπήκαμε σε όλα, παρά σε όσα μας έβαζε η ξεναγός. Μας έδειχνε όμως εξωτερικά και άλλα και μας εξηγούσε ως τι λειτουργούσαν τότε, όπως ιατρείο, μαγειρεία, κτήρια όπου έμεναν οι στρατιώτες. Περάσαμε μπροστά από τον τοίχο των εκτελέσεων και προχωρώντας μέσα στο ανατριχιαστικό στρατόπεδο με τους ηλεκτροφόρους φράκτες και τα συρματοπλέγματα παντού, έφτασε η στιγμή που έπρεπε να μπούμε (η αλήθεια είναι ότι σκεφτήκαμε προς στιγμή τι θα κάνουμε) σε ένα από τα χειρότερα κτίσματα, τους θαλάμους αερίων και τους φούρνους αποτεφρώσεων. Τελικά μπήκαμε με βαριά καρδιά πολύ γρήγορα και βγήκαμε ακόμα πιο συγκλονισμένες.






Μετά από περίπου δύο και κάτι ώρες ξενάγησης στο Άουσβιτς 1, η ξεναγός μας ενημέρωσε ότι θα έχουμε ένα διάλειμμα μισής ώρας και μας έδωσε ραντεβού στην πύλη του δεύτερου στρατοπέδου για να ολοκληρωθεί η ξενάγηση. Κατευθυνθήκαμε στο πάρκινγκ και ο οδηγός μας μετέφερε μέσα σε λίγα λεπτά στο Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, στην γνωστή πλέον Πύλη με τις γραμμές του τρένου.


Ξεκινήσαμε και πάλι να ακολουθούμε την ξεναγό μέσα σε συνθήκες ψύχους (είχε πέσει πάρα πολύ η θερμοκρασία) στο αχανές στρατόπεδο, το οποίο είχε λιγότερα κτίσματα, μιας και το μεγαλύτερο μέρος του έχει καταστραφεί. Και σε αυτό το στρατόπεδο μπήκαμε μέσα σε κτήρια που τα χρησιμοποιούσαν για να μένουν οι κρατούμενοι μέσα σε άθλιες συνθήκες, είδαμε εγκαταλελειμμένα βαγόνια τρένων, χώρους όπου πλένονταν ομαδικά αλλά το πιο συγκλονιστικό έκθεμα από όλα που ήταν τα απομεινάρια των κρεματορίων.










Επίσης στον χώρο και περίπου στα 800 μέτρα από την πύλη, υπάρχει από το 1967 μνημείο αφιερωμένο στην μνήμη των θυμάτων του Άουσβιτς με επιγραφές σε 23 γλώσσες ανάμεσα τους και στα ελληνικά. Από το 1979 ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO όλο το συγκρότημα και των τριών στρατοπέδων.



Ευχαριστήσαμε την ξεναγό για τις πολύτιμες μαρτυρίες που μοιράστηκε μαζί μας και για τον τρόπο που μας εξήγησε την κατάσταση που επικρατούσε κάνοντας μας ουσιαστικά σε πολλά μέρη να μπούμε στην θέση των κρατουμένων. Μπήκαμε κουρασμένες, έχοντας παγώσει από το κρύο στο σώμα αλλά και στην ψυχή στο βανάκι και αμίλητοι όλοι πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.
Τα λόγια είναι στην πραγματικότητα πολύ φτωχά για να περιγράψουμε τα συναισθήματα μας. Είχαμε διαβάσει πληροφορίες, είχαμε δει ταινίες αλλά αυτό που βιώνεις όντας εκεί, συναισθήματα όπως φρίκη, μελαγχολία, βουβή κραυγή, θυμό, πολλές πληροφορίες, πολλές εικόνες, ένα άθικτο σχεδόν περιβάλλον, που σε βάζει να φανταστείς, όσο μπορεί το μυαλό σου, το τί διαδραματιζόταν, μόνο εάν το βιώσεις μπορείς να το κατανοήσεις.
Δε μετανιώσαμε στιγμή που το επισκεφτήκαμε (γιατί πολλοί μας ρωτούσαν όταν επιστρέψαμε για ποιο λόγο να πάμε εκεί και να χαλάσουμε την διάθεση μας) αλλά αντιθέτως εκεί καταλάβαμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται. Ας εκτιμήσουμε όλοι τη ζωή που έχουμε, γιατί είναι όμορφη.. ακόμα και στα δύσκολα, στις αναποδιές και στα ζόρια βρίσκουμε πάντα τον τρόπο να προχωράμε.. έχουμε εναλλακτικές, έχουμε επιλογές….εκείνοι ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ!!!! Συμφωνήσαμε ομόφωνα όλες μας, ότι ήταν μία από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες της ζωής μας και θα μας ακολουθεί για πάντα!
Εγώ θα ήθελα στο μέλλον να το ξανά επισκεφτώ μαζί με τα παιδιά μου αυτή την φορά.
Φθάσαμε στην Κρακοβία περίπου στις 17:30,πληρώσαμε τον οδηγό όπως ήταν η συμφωνία σε πολωνικά Ζλοτι και μας άφησε στον δρόμο έξω από το κάστρο Wawel .

Και μιας και είχαμε αποφασίσει να πιούμε ένα καφεδάκι καθίσαμε ακριβώς απέναντι από το κάστρο στο Pod Wawelem ( https://www.tripadvisor.com.gr/Rest...w_Lesser_Poland_Province_Southern_Poland.html) που είχα διαβάσει και εδώ πολλά θετικά σχόλια.




Το μαγαζί ήταν πολύ ωραίο, με όμορφη διακόσμηση και εξυπηρετικούς υπαλλήλους. Γευτήκαμε και ένα πολύ ωραίο strudel και στο τέλος μας κεράσανε και ένα λικέρ παραγωγής τους.




Αφού συνήλθαμε λιγάκι και έφτιαξε η διάθεση μας περπατήσαμε και μέσω της οδού Stradomska, αφού περάσαμε κάθετα την οδό Jozefa Dietla St., στρίψαμε αριστερά στην οδό Beera Meiselsa και μέσα από τα στενάκια βρεθήκαμε στην περιοχή Kazmierz, στην πρώην Εβραϊκή γειτονιά της Κρακοβίας. Κατά το ξέσπασμα του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η περιοχή αποτέλεσε καταφύγιο πολλών Εβραίων, που είχαν εκδιωχθεί από πολλές χώρες της Ευρώπης. Το 1939 υπολογίζεται ότι στην Κρακοβία υπήρχαν περισσότεροι από 65.000 Εβραίοι, και οι περισσότεροι έμεναν στην περιοχή Kazmierz. Κατά την διάρκεια του πολέμου οι Ναζί τους περιόρισαν σε ένα γκέτο στην νότια περιοχή του ποταμού Βιστούλα και μετά τους εξόντωσαν. Στην γειτονιά αυτή, γυρίστηκε και η οσκαρική ταινία ‘’Η Λίστα του Σίντλερ’’ του Στίβεν Σπίλμπερκ που εξιστορεί ακριβώς αυτήν την περίοδο. Πλέον είναι μια πολύ όμορφη περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή, γεμάτη μαγαζιά, όμορφα εστιατόρια πολλά από τα οποία βραβευμένα, καφέ και μπαράκια, εβραϊκές συναγωγές, γκαλερί. Πολλά μαγαζιά έχουν διατηρήσει την παλιά εξωτερική εμφάνιση που είχαν τότε και σε μεταφέρουν νοητά πίσω στον χρόνο. Κάθε Σάββατο στήνεται παζάρι με αντίκες, παλιακά καιvintage αντικείμενα και ρούχα.


















Κάναμε ενθουσιασμένες την βόλτα μας στα στενάκια, χαζέψαμε, βγάλαμε και τις φωτογραφίες μας και ανεβαίνοντας την οδό Grodzka, την λεγόμενη βασιλική οδό ανάποδα, ξεκινώντας από το κάστρο αυτή την φορά,

θαυμάζοντας εξωτερικά τους Ναούς του Αγίου Ανδρέα (https://en.wikipedia.org/wiki/St._Andrew's_Church,_Krak%C3%B3w) και των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (https://en.wikipedia.org/wiki/Saints_Peter_and_Paul_Church,_Kraków) κατευθυνθήκαμε για μια ακόμη φορά προς την Πλατεία της Παλιάς πόλης!









Μπαίναμε βέβαια και αρκετά συχνά στα μαγαζιά για να χαζέψουμε και για να ζεσταθούμε επίσης (μιλάμε για πολυυυυυυυύ κρύο) και κάναμε και μια καταπληκτική ομαδική αγορά γαντιών (με γούνα μέσα) γιατί τα χεράκια μας δεν έλεγαν να ζεσταθούν με τίποτα με τα γάντια που φορούσαμε.

Εδώ η Ελένη μας χαρούμενη με την αγορά γαντιών!!!!!!
Αφού διασχίσαμε την Πλατεία



και μέσω της οδού Krowoderska κατευθυνθήκαμε στο εστιατόριο του Lucas, το Chata (https://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g274772-d2154335-Reviews-Chata-Krakow_Lesser_Poland_Province_Southern_Poland.html) που είχαμε κράτηση για τις 19:00 η ώρα.

Το μαγαζί μικρό αλλά πολύ ζεστό και φιλόξενο. Είχε όμορφη διακόσμηση και είχαμε και καλό τραπέζι (δίπλα στο τζάκι το οποίο το εκτιμήσαμε δεόντως).





Πάνω στο κάθε τραπέζι υπήρχε το μενού που είχε συγκεκριμένα πιάτα, λίγα όχι πολλά, αλλά πολύ γευστικά όπως αποδείχτηκε. Παραγγείλαμε 2 σούπες goulash (εξαιρετικές), 3 κυρίως πιάτα, 2 ορεκτικά με πατάτα και 4 κρασιά ζεστά και δώσαμε την εξωφρενική τιμή των…………... 40,00€.




Δηλαδή όπως καταλάβατε το μαγαζί αυτό συνίσταται σίγουρα. Περάσαμε και πολύ ωραία γιατί συναντήσαμε και μια μεγάλη παρέα Ελλήνων που έτυχε και έκατσε δίπλα μας, οπότε ανταλλάξαμε και απόψεις (εμείς θα πηγαίναμε στο Κάστρο που είχαν πάει αυτοί την επομένη και αυτοί θα πήγαιναν στο Άουσβιτς) και κύλισε όμορφα η βραδιά,
Λέγαμε να πάμε για ένα ποτό, αλλά τελικά το αφήσαμε για το τελευταίο βράδυ μιας και ήταν πολύ κουραστική ημέρα μας και έτσι επιστρέψαμε στο ζεστό μας διαμέρισμα για ξεκούραση.
Last edited: