Πολωνία Τέσσερις.......αταίριαστες στην παγωμένη Κρακοβία!!!!!!

magda pap.

Member
Μηνύματα
186
Likes
632
Επόμενο Ταξίδι
ΒΕΛΓΙΟ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκωτία

DSC_0220.jpgA.jpg

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Χαιρετίζω για μία ακόμη φορά την υπέροχη παρέα του travelstories. Είμαι η Μάγδα, παλιό μέλος της παρέας των travelstories ταξιδιωτών και σας συστηθήκαμε σαν παρέα με την πρώτη ταξιδιωτική ιστορία που έγραψα (Οι Fantastic Four στην Χριστουγεννιάτικη ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ και στην Παραμυθένια ΠΡΑΓΑ!!!!!!!) για το δεύτερο ταξίδι της παρέας μας και έχει ανέβει ήδη εδώ! https://www.travelstories.gr/community/threads/Οι-fantastic-four-στην-Χριστουγεννιάτικη-ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ-και-στην-Παραμυθένια-ΠΡΑΓΑ.64268/
Επειδή όμως, όπως πάνε τα πράγματα θα αργήσουμε να πάμε το επόμενο ταξιδάκι :confused:(μας έχει πάρει λίγο από κάτω είναι η αλήθεια γιατί θα είχαμε πάει ήδη το τρίτο μας ταξίδι εάν δεν είχαμε τον αναθεματισμένο τον ιό) και μιας και είχα αρκετό χρόνο 🕢🕑μέσα στην καραντίνα🚷, αποφάσισα να ανεβάσω και αυτήν την ιστορία μας για την πανέμορφη Κρακοβία. Αν και έχουν ανέβει αρκετές, πιο πολύ τη γράφω, για να ξαναζήσω και εγώ η ίδια το ταξίδι, αλλά και γιατί παρόλο που υπάρχουν πολλές ιστορίες, ο καθένας έχει κάτι μοναδικό να πει. Εύχομαι να βοηθήσει, όποιον στο μέλλον θελήσει να την επισκεφτεί. Επίσης, επειδή το συγκεκριμένο ταξίδι είναι το πρώτο της ταξιδιωτικής μας παρέας και το πρώτο που οργάνωσα μόνη μου, του έχω ιδιαίτερη αδυναμία!!!!
Είναι τέλη Αυγούστου του 2018 και συζητώ με την κολλητή μου, να πάμε ένα ταξιδάκι μόνες μας στο εξωτερικό. Μου λέει λοιπόν γελώντας:« Έβγαλε προσφορά το ‘’τάδε’’ πρακτορείο (για να μην κάνω και διαφήμιση) με 250 Ευρώ το άτομο στην Κρακοβία (πλήρες πακέτο με αεροπορικά και διαμονή) για 28/11/2018 έως και 01/12/2018». Με το που μου το λέει αρχίζω να το ψάχνω. Βρίσκω πτήση, βρίσκω ξενοδοχείο και αφού τα έχω βρει όλα μου λέει ένα βράδυ στο τηλέφωνο μετά από κάποιες μέρες, ότι δεν μπορεί να λείψει εν τέλει από την δουλειά της. Την δικαιολογώ απόλυτα, γιατί δεν είναι στο χέρι της, και στις μέρες που ζούμε δεν είναι να μένεις χωρίς δουλειά. Έλα όμως που εγώ δεν μπορούσα να ηρεμήσω:rolleyes-80:!!! Είμαι και από τους ανθρώπους που εάν τους πεις κάτι και μετά δεν γίνει απογοητεύονται πολύ , οπότε όπως καταλαβαίνετε μην μου τάξεις και δεν το κάνεις!!! Χάθηκες!!!:icon_redface:Ενθουσιάστηκα πολύ από τις φωτογραφίες που είδα στο internet, είναι ένας πολύ οικονομικός προορισμός και αρκετά κοντά στην πόλη που βρίσκεται το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz, το οποίο ήθελα πάρα πολύ να επισκεφτώ.(Η ιστορία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ήταν ένα από τα θέματα της ιστορίας που με είχε συγκλονίσει, όταν ξεκίνησα να διαβάζω ιστορία στο σχολείο, και από τότε έλεγα, ότι κάποια στιγμή θα καταφέρω να επισκεφτώ και να δω με τα μάτια μου είτε το στρατόπεδο του Auschwitz στην Πολωνία είτε το Dahaou στην Γερμανία.)
Αφού λοιπόν περνάω μία εβδομάδα μέσα στην απογοήτευση:( για το γεγονός ότι το ταξίδι ακυρώθηκε, συζητώντας με την συνάδελφό μου την Ελένη στη δουλειά, μου λέει: « Γιατί σκας ; Θα πάμε παρέα!!!Σίγουρα θα θέλει και η αδερφή μου η Γωγώ, οπότε να μας υπολογίζεις.» Και ξαφνικά βρίσκομαι με μία πρόταση να πάω ταξίδι με δύο άτομα, με την Ελένη που την γνωρίζω αρκετά χρόνια ως συνάδελφο, αλλά κάνουμε παρέα το τελευταίο χρόνο και την αδερφή της που δεν τη γνώριζα. Αυτό ομολογώ με προβλημάτιζε, διότι σε ένα ταξίδι τα πράγματα μεγεθύνονται, και εάν δεν ξέρεις τον άλλον είναι πολύ εύκολο να παρεξηγηθείς, χωρίς ιδιαίτερο λόγο και να χαλάσει η διάθεση σου και το ταξίδι κατ’ επέκταση. Στην επιστροφή από την δουλειά σταματάω να αγοράσω κάτι στο μαγαζί της φίλης μου της Βιβής και της αναφέρω τον προβληματισμό μου. Η ίδια μου λέει ενθουσιασμένη:« Καμιά φορά όταν δεν ξέρεις τον άλλο βγαίνει και σε καλό. Και που είσαι!!! Είμαι και εγώ μέσα!!!» Και τώρα τι κάνω σκεφτόμουν. Ήμασταν τέσσερα άτομα, εγώ ήξερα τις δύο, την τρίτη καθόλου και οι υπόλοιπες τρεις δεν γνωρίζονταν καθόλου μεταξύ τους κοινώς μπέρδεμα!!!! Αλλά σκέφτηκα κάθε εμπόδιο για καλό και από την στιγμή που βρέθηκαν αυτές οι τρεις κοπέλες να θέλουν να έρθουν μαζί μου στο ταξίδι, το θεώρησα σημαδιακό και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι ✈των........... αταίριαστων στην παγωμένη Κρακοβία!!!🥶
CA5172E8-6B59-402E-B561-2995436F304E.jpeg


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Και το ταξίδι ξεκίνησε εκ νέου. Αρχίζω να ψάχνω και πάλι εισιτήρια για 4 άτομα αυτή την φορά. Βρίσκω για τις συγκεκριμένες πτήσεις, αναχώρηση 28/11/2018 09:30-11:05 και επιστροφή στις 01/12/2018 08:10-11:35, με την Ryanair για Κρακοβία στην τιμή των 112,06 Ευρώ με χειραποσκευή. Παίρνω και το τελικό ok από τις υπόλοιπες, γιατί σκεφτόμασταν εάν θα πάρουμε χειραποσκευή ή κανονική βαλίτσα, καθ’ ότι χειμώνας και έπρεπε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα ρούχα και αξεσουάρ🧤🧣🥾 (ισοθερμικά, γάντια, σκουφιά, χοντρά πουλόβερ) έκλεισα τα αεροπορικά εισιτήρια. Σειρά είχε η εύρεση καταλύματος🏨. Μετά από ατελείωτες ώρες να ψάχνω διαμερίσματα και ξενοδοχεία, να διαβάζω κριτικές και να βλέπω στο google earth την ακριβή τοποθεσία του καθενός (ήθελα να μείνουμε στο κέντρο για να είμαστε κοντά σε όλα με τα πόδια), κατέληξα να κάνω κράτηση στο Μ apartments, M Apartments, Κρακοβία, Πολωνία με δωρεάν ακύρωση και πληρωμή στο κατάλυμα μέσω της Booking, το οποίο είχε πολύ καλή βαθμολογία και πολύ καλά σχόλια για τον ιδιοκτήτη επίσης. Ήταν στα 800 μέτρα από την κεντρική πλατεία της Κρακοβίας. Κλείσαμε διαμέρισμα με δύο κρεβατοκάμαρες αλλά ήταν τόσο άνετο που μπορούσαν να μείνουν 6 άτομα και το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις ήταν 270 Ευρώ.
Αφού έκλεισα αεροπορικά και διαμονή, σειρά είχε το ψάξιμο για τα αξιοθέατα. Τί εισιτήρια θα μπορούσα να κλείσω ηλεκτρονικά και να ψάξω τις μετακινήσεις μας από και προς το αεροδρόμιο, την επίσκεψη στο Auschwitz, στα αλατωρυχεία και μέσα στην Πόλη. Κλείνοντας μέσω Booking το διαμέρισμα, με ρώτησε η εφαρμογή εάν ήθελα να κλείσω transfer από το αεροδρόμιο για το ξενοδοχείο. Οπότε έκλεισα μέσω της mozio https://www.mozio.com/en-us/ εννιαθέσιο βανάκι🚐 (4 ήμασταν αλλά ας είχαμε άπλα) πήγαινε- έλα από το αεροδρόμιο στο διαμέρισμα στην ‘’τσουκτερή’’ τιμή (πλάκα κάνω)😅 των 24,58 Ευρώ 💶και για τις δύο μετακινήσεις, δηλαδή 6,15 Ευρώ το άτομο. Είπαμε η Κρακοβία είναι οικονομικός προορισμός.
Ψάχνοντας και διαβάζοντας και εδώ πληροφορίες για την Κρακοβία, ανακάλυψα και το αγαπημένο μας πλέον🚙 Uber. https://www.uber.com/gr/el/ Στην αρχή το φοβήθηκα, όμως όπως αποδείχθηκε μας έλυσε τα χέρια στην κυριολεξία. Κατεβάζω λοιπόν την εφαρμογή στο κινητό, κάνω εγγραφή και αρχίζω να μαθαίνω πώς λειτουργεί υπολογίζοντας το κόστος περίπου των διαδρομών που πιστεύω ότι θα το χρησιμοποιούσαμε. Έψαξα και τον τρόπο που θα πηγαίναμε στο Auschwitz, και μετά από συζήτηση με τα κορίτσια, καταλήξαμε να πάμε με πρακτορείο από την Κρακοβία και όχι μόνες μας με την συγκοινωνία, δεδομένου ότι είχαμε μόνο τρεις μέρες στην διάθεση μας, ήταν χειμώνας, που αυτόματα σήμαινε κρύο και μικρή διάρκεια ημέρας, οπότε δεν θέλαμε να χάσουμε χρόνο στην μετακίνηση. Έτσι καταλήξαμε να κάνουμε κράτηση με το Krakow Local Tours. Auschwitz Tours Center - Auschwitz Birkenau, Wieliczka Salt Mine Η πληρωμή θα γινόταν σε μετρητά στον οδηγό στην επιστροφή από το στρατόπεδο. Το κόστος ήταν στα 29,00 Ευρώ το άτομο (μεταφορά με βαν από το διαμέρισμα, ξενάγηση στα αγγλικά και στα δύο στρατόπεδα και επιστροφή στην πόλη της Κρακοβίας συν ένα νερό ή αναψυκτικό κατά την μεταφορά).
Αποφασίσαμε επίσης, μετά από προτροπή δική μου να μην πάμε την ίδια μέρα και στα αλατωρυχεία και στο στρατόπεδο, εκδρομή που πολλοί την συνδύαζαν σε ένα πακέτο με πρακτορείο, γιατί πολλές ιστορίες και εμπειρίες ταξιδιωτών κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι είχε πολύ περπάτημα και ήταν ιδιαιτέρως κουραστικό.
Οπότε έχοντας καλύψει κατά την γνώμη μου τα βασικά (αεροπορικά✈, διαμονή🏠, αξιοθέατα🕍, εισιτήρια και μετακινήσεις🚐 όσο μπορούσα να σκεφτώ μέχρι εκείνη την στιγμή) είπα να χαλαρώσω και να ασχοληθώ με το τι θα βάλουμε μέσα σε αυτή την τεράστια βαλίτσα. Άρχισαν τα μηνύματα στην ομάδα στο viber για το τι θα πάρει η καθεμία, ώστε να έχουμε όσο περισσότερο χώρο μπορούσαμε. Συμφωνήσαμε λοιπόν, αφού θα μέναμε όλες μαζί, η μια να πάρει τα είδη για το μπάνιο, η άλλη τα φάρμακα και κάπως έτσι οργανωθήκαμε για πρώτη φορά οι τέσσερις μας!!! Καλά ξεκινήσαμε σκέφτομαι!!! Και αρχίσαμε να μετράμε αντίστροφα για το πολυπόθητο ταξίδι, που η κάθε μια ανυπομονούσε να φτάσει, για τους δικούς της λόγους, η 28η Νοεμβρίου.
Δύο βδομάδες πριν το ταξίδι στέλνω στα κορίτσια τις ακριβείς διαστάσεις της βαλίτσας- χειραποσκευής 🧳από το site της Ryanair, για να μετρήσουν τις δικές τους, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα στο αεροδρόμιο. Κλείνω και τις θέσεις parking 🅿στο Parking AIA του αεροδρομίου Athens International Airport - Μακράς Διάρκειας και για τα δύο αυτοκίνητα με τα οποία θα πηγαίναμε μέχρι εκεί( κόστος 39,00 Ευρώ το κάθε αυτοκίνητο για 4 ημέρες στο Parking P3 long stay με πληρωμή στην έξοδο- εάν το προπληρώσεις είναι ακόμα πιο φθηνά). Παραμονή της αναχώρησης, μου έρχεται e-mail από την mozio με τα ακριβή στοιχεία του οδηγού και το τηλέφωνο επικοινωνίας. Και είμαστε έτοιμες για απογείωση!!!!✈✈✈ Και ναι, καλά καταλάβατε, είμαι τελειομανής και πολύ οργανωτική σε όλα!!!🤓
IMG_9636.JPG

IMG_0308.JPG

50566173-30B2-4BAD-83CF-7DF47FC8A01F.png

IMG_9486.JPG


 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.480
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Χαίρομαι πάντα να διαβάζω ιστορίες για τη Κρακοβία. :)
Είναι μια πόλη που την αγάπησα από τη πρώτη στιγμή και παραμένει πολύ ψηλά (ίσως ψηλότερα) από πολλές άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις που χω δει.
Εν αντιθέσει με σας πήγα μέσα Ιουνίου, οπότε εξ' ορισμού είδαμε «διαφορετική» πόλη, οπότε θα έχουν ενδιαφέρον οι συγκρίσεις. Τα περιγράφω άλλωστε κι εγώ στην αντίστοιχη ιστορία μου.

Συμφωνώ απόλυτα που δε κάνατε το λάθος να δείτε τα δύο κορυφαία αξιοθέατα την ίδια μέρα...
Είμαι συντονισμένος και περιμένω τη συνέχεια. ;)
 
Μηνύματα
959
Likes
5.226
Μαγδα καλησπέρα! Παρότι απάντησα κατά λάθος, πάντα χαζεύω τις νέες ταξιδιωτικές ιστορίες, ειδικά σε μια τέτοια εποχή που πολλοί από εμάς δεν καταφέρνουν να ταξιδέψουν. Έτσι, ταξιδεύω νοερά! Πόσο μάλλον σε έναν προορισμό που δεν έχω πάει αλλά όλοι σας μιλάτε με τα καλύτερα λόγια. Οπότε αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την ιστορία σου!
 

magda pap.

Member
Μηνύματα
186
Likes
632
Επόμενο Ταξίδι
ΒΕΛΓΙΟ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκωτία
Χαίρομαι πάντα να διαβάζω ιστορίες για τη Κρακοβία. :)
Είναι μια πόλη που την αγάπησα από τη πρώτη στιγμή και παραμένει πολύ ψηλά (ίσως ψηλότερα) από πολλές άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις που χω δει.
Εν αντιθέσει με σας πήγα μέσα Ιουνίου, οπότε εξ' ορισμού είδαμε «διαφορετική» πόλη, οπότε θα έχουν ενδιαφέρον οι συγκρίσεις. Τα περιγράφω άλλωστε κι εγώ στην αντίστοιχη ιστορία μου.

Συμφωνώ απόλυτα που δε κάνατε το λάθος να δείτε τα δύο κορυφαία αξιοθέατα την ίδια μέρα...
Είμαι συντονισμένος και περιμένω τη συνέχεια. ;)
Και εμείς την αγαπήσαμε πολύ την Κρακοβια γιατί παρ’οτι φάγαμε πολύ κρύο🥶🥶🥶🥶 μας έβγαλε μια ζεστασιά και έχουμε να πούμε μόνο τα καλύτερα για τους Πολωνούς!!!Θελουμε κάποια στιγμή να πάμε και Βαρσοβια!!!
 

magda pap.

Member
Μηνύματα
186
Likes
632
Επόμενο Ταξίδι
ΒΕΛΓΙΟ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκωτία
Μαγδα καλησπέρα! Παρότι απάντησα κατά λάθος, πάντα χαζεύω τις νέες ταξιδιωτικές ιστορίες, ειδικά σε μια τέτοια εποχή που πολλοί από εμάς δεν καταφέρνουν να ταξιδέψουν. Έτσι, ταξιδεύω νοερά! Πόσο μάλλον σε έναν προορισμό που δεν έχω πάει αλλά όλοι σας μιλάτε με τα καλύτερα λόγια. Οπότε αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την ιστορία σου!
Έχω γελάσει πολύ να ξέρεις με αυτό που έγινε και ταιριάζει γάντι στην ιστορία μας γιατί σε αυτό το ταξίδι είχαμε διαφορά απρόοπτα όποτε και στο ανέβασμα της ιστορίας,ήταν δυνατόν να μην έχουμε απρόοπτο;;;;Πέρα από την πλάκα η Κρακοβια ήταν πανεμορφη,όσο μπορέσαμε να δούμε λόγω κρύου και ελπίζω να σου αρέσει η ιστορία μας!!!Παντως εγώ είμαι τρελή φαν του Νόμου Ιωαννίνων όποτε όπως καταλαβαίνεις την έχω διαβάσει την ιστορία σου!!!!
 

vangelis69

Member
Μηνύματα
155
Likes
194
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αργεντινή - Παταγονία
Φέτος τον Άυγουστο επισκέφθηκα την Πολωνία, Βαρσοβία και Κρακοβία. Πανέμορφη και γοητευτική η Κρακοβία όπως άλλωστε όλοι αναφέρουν , αλλά και η Βαρσοβία πραγματικά αξίζει!!! Δεν την περίμενα να είναι τόσο ωραία. Θα έλεγα ότι ήταν μια αποκάλυψη! Μην διστάσεις/διστάσετε να επισκεφτείτε την Βαρσοβία όταν σας παρουσιαστεί η ευκαιρία. Καλά ταξίδια σας εύχομαι!!!
 

magda pap.

Member
Μηνύματα
186
Likes
632
Επόμενο Ταξίδι
ΒΕΛΓΙΟ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκωτία
Φέτος τον Άυγουστο επισκέφθηκα την Πολωνία, Βαρσοβία και Κρακοβία. Πανέμορφη και γοητευτική η Κρακοβία όπως άλλωστε όλοι αναφέρουν , αλλά και η Βαρσοβία πραγματικά αξίζει!!! Δεν την περίμενα να είναι τόσο ωραία. Θα έλεγα ότι ήταν μια αποκάλυψη! Μην διστάσεις/διστάσετε να επισκεφτείτε την Βαρσοβία όταν σας παρουσιαστεί η ευκαιρία. Καλά ταξίδια σας εύχομαι!!!
Καταρχήν μπράβο σας που ταξιδέψατε εν μέσω COVID!Ειχαμε σκοπό να πάμε Βαρσοβια την άνοιξη που μας πέρασε ένα τριημερακι,αλλά μετά ήρθε η καραντίνα με την γνωστή συνέχεια,όποτε δεν τα καταφέραμε!!!Θα πάμε ομως,το έχουμε σκοπό!Ειναι κοντά και οικονομικά και όλοι μας έχουν πει το ίδιο για την Βαρσοβια!!!!Καλα ταξίδια σε όλους εύχομαι,το έχουμε ανάγκη με αυτό που περνάμε!Και περιμένουμε τα σχόλια σας όταν ολοκληρωθεί η ιστορία μας!!!
 

magda pap.

Member
Μηνύματα
186
Likes
632
Επόμενο Ταξίδι
ΒΕΛΓΙΟ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκωτία
1η Μέρα 28/11/2018
Άφιξη στην Κρακοβία, Αλατωρυχεία Βιελίτσκα,
βόλτα στην Παλιά Πόλη και φαγητό στο Morskie Oko

Έχοντας συναντηθεί μόνο μια φορά πριν το ταξίδι και οι τέσσερις μαζί, ξανασυναντιόμαστε στην είσοδο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στις 06:30 το πρωί. Αφού χαιρετιόμαστε μες στον ενθουσιασμό, που επιτέλους έφτασε η πολυπόθητη μέρα, κοιτάμε με απορία την βαλίτσα της Ελένης! Θα μου πείτε γιατί; Γιατί ενώ οι υπόλοιπες τρεις έχουν ίδιο μέγεθος, της Ελένης είναι πιο μεγάλη. Και ρωτάω φοβούμενη την απάντηση: «Ελένη μου την μέτρησες την βαλίτσα; Σας είχα στείλει τις διαστάσεις.» Μου απαντάει ότι την μέτρησε και σκέφτομαι ότι μπορεί να με γελάνε τα μάτια μου και επιλέγω να μην σκέφτομαι το χειρότερο ενδεχόμενο. Περνάμε τον έλεγχο,
IMG_8911.jpg
καθόμαστε να πιούμε ένα καφέ πριν ανοίξει η πύλη της επιβίβασης
IMG_8919.jpg

και μόλις ανοίγει πηγαίνουμε στην ουρά που ήταν με priority. Περνάω πρώτα εγώ τον έλεγχο, μετά η Βιβή και μετά η Γωγώ. Και αφού έχουμε προχωρήσει αρκετά ακούω την Ελένη να με φωνάζει. Για μαντέψτε για ποιο λόγο!!!! Ναι καλά μαντέψατε, την είχανε σταματήσει για την βαλίτσα, την οποία δεν την θεωρούσαν χειραποσκευή. Αφού συνεννοούμαστε με τον υπάλληλο στο check in και πληρώνει η Ελένη 50,00 Ευρώ επιπλέον, την αφήνουν να περάσει. Αυτομάτως μπαίνω και κάνω κράτηση βαλίτσας για την πτήση της επιστροφής, για να μην αντιμετωπίσουμε την ίδια κατάσταση στο αεροδρόμιο της Κρακοβίας και να γλυτώσει και κάποια χρήματα. Αρχίζουμε να πειράζουμε την Ελένη και διακωμωδούμε λίγο την κατάσταση (ανεβαίνουν και τα πρώτα stories στο Instagram με την βαλίτσα εννοείται),
IMG_9890.PNG

επιβιβαζόμαστε στο αεροπλάνο και μετά από μία άνετη πτήση προσγειωνόμαστε στο μικρό αλλά καλά οργανωμένο αεροδρόμιο της Κρακοβίας.

IMG_8926.jpg
IMG_8930.jpg

02D4DD29-8A14-4CE5-B15B-4E31656FDA86.jpeg

IMG_8950.jpg

IMG_0024.JPG


IMG_8959.jpg


Μόλις βγαίνουμε από το αεροπλάνο καταλαβαίνουμε ότι όσα λένε για το κρύο της Πολωνίας, είναι απολύτως σωστά. 2º C και εμείς ανοίγουμε βαλίτσες και φοράμε σκουφιά και γάντια. Περνάμε τον έλεγχο διαβατηρίων και κατευθυνόμαστε προς τον ιμάντα για να πάρουμε την βαλίτσα της Ελένης. Φθάνοντας στην αίθουσα αφίξεων, μας περίμενε ο οδηγός μας ο Alexander και μας οδηγεί στο άνετο εννιαθέσιο βανάκι μας. Μετά από ένα μισάωρο περίπου και με πολλές προσπάθειες να επικοινωνήσουμε με τον Alexander στα αγγλικά και να μάθουμε κάποια πράγματα, φθάνουμε στην οδό Piotra Michalowskiego 1 και στο κτήριο που στεγάζεται το διαμέρισμα που είχαμε κάνει κράτηση (http://www.booking.com/Share-xaZEu4H ) Παίρνω τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη, ο οποίος είναι ήδη στο διαμέρισμα και κατεβαίνει στην είσοδο να μας υποδεχτεί με .....κοντομάνικο!!! Ναι καλά διαβάσατε με κοντομάνικο!!!!! Εμείς είχαμε ξεπαγιάσει και με μια φωνή τον ρωτήσαμε εάν κρυώνει για να πάρουμε την αποστομωτική απάντηση :«I was born here!!!(Εγώ γεννήθηκα εδώ)» Ανεβήκαμε στον τέταρτο όροφο που ήταν το άνετο διαμέρισμά μας για τις επόμενες μέρες
IMG_9670.jpg
IMG_9664.jpg
IMG_9666.jpg
IMG_9668.jpg
IMG_9669.jpg
IMG_9671.jpg
IMG_9667.jpg
IMG_9760.JPG

και αφού μας έδειξε τους χώρους, μας εξήγησε πώς δουλεύει το ασανσέρ (είχε κωδικό), τι μπορούμε να χρησιμοποιούμε, μας έδωσε και πολλές πληροφορίες για μετακινήσεις, συνάλλαγμα, αξιοθέατα. Πολύ θετικό ήταν και το γεγονός ότι στην εξώπορτα ήταν κολλημένες πληροφορίες για το ποιο μέσο μετακίνησης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να πάμε στα διάφορα αξιοθέατα, ποια στάση είναι κοντά μας, σε ποια στάση να κατέβουμε. Επίσης ήταν κολλημένο και το μενού από το εστιατόριο Chata ( http://www.rest-chata.com/ για το οποίο είχα διαβάσει και εδώ πολύ καλά σχόλια)
IMG_9207.jpg


Είχα προσπαθήσει να κάνω κράτηση, αλλά δυστυχώς δεν βρήκα τραπέζι. Βρήκα όμως τον ιδιοκτήτη!!!! Ναι ο Loukas ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος μας ήταν και ο ιδιοκτήτης του Chata, γι’ αυτό υπήρχε και ο τιμοκατάλογος πίσω από την πόρτα. Οπότε όπως καταλάβατε, μας έκλεισε ο ίδιος τραπέζι για την επόμενη ημέρα. Πληρώσαμε τον Loukas, συνεννοηθήκαμε πως θα γίνει και η παράδοση του διαμερίσματος και έφυγε. Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια και εξερευνήσαμε το διαμέρισμα, ετοιμαστήκαμε για την πρώτη μας γνωριμία με την όμορφη και παγωμένη Κρακοβία.
Κατεβαίνοντας από το διαμέρισμα, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν δίπλα μας δύο φούρνοι και ακριβώς απέναντι μίνι μάρκετ 24ώρου λειτουργίας, φαρμακείο, καφέ και εστιατόρια. Συνεννοηθήκαμε να ψωνίσουμε το βράδυ τις προμήθειες μας για όσα θα χρειαστούμε κατά την διάρκεια της διαμονής μας. Στη συνέχεια πήραμε την οδό Karmelicka (το διαμέρισμα μας ήταν στην γωνία με την οδό Piotra Michalowskiego) με κατεύθυνση προς την πλατεία της Κρακοβίας, και η πρώτη μας δουλειά ήταν να αλλάξουμε συνάλλαγμα. Ευτυχώς ακριβώς σε αυτή την οδό (ακριβές νούμερο δεν θυμάμαι) βρήκαμε ανταλλακτήριο με το όνομα KANTOR EXCHANGE LOMBARD και ανταλλάξαμε τα Eυρώ μας με τα Πολωνικά Ζλότι σε πολύ καλή ισοτιμία (βάση της εφαρμογής που είχα στο κινητό και αφού το έλεγξα).
IMG_0032.JPG

(Η Ελένη με παρακολουθεί με προσοχή!!!!:shock:)
Όσον αφορά στις πληρωμές, είχαμε αποφασίσει από Ελλάδα να βάλουμε λεφτά σε προπληρωμένη κάρτα και να πληρώνουμε με αυτή τα περισσότερα, δηλαδή το ξενοδοχείο, τα εισιτήρια, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, εισιτήρια για το Κάστρο της Πόλης, τα εισιτήρια για τα αλατωρυχεία και το Uber. Αλλά κάποια πράγματα έπρεπε να πληρωθούν σε τοπικό νόμισμα, όπως η εκδρομή στο Auschitz και τα μικροέξοδα μας. Επίσης είχαμε συμφωνήσει να κρατάει μία το κοινό ταμείο (δηλαδή η Βιβή, η οικονομική μας διευθύντρια) για να μην ανοίγουμε όλες συνέχεια τα πορτοφόλια, και αυτό για θέμα ασφάλειας. Φυσικά όμως η καθεμία είχε και τα δικά της zloti  για τα δωράκια και τα ατομικά μικροέξοδα. Διασχίζοντας την οδό Karmelicka φθάνουμε στην Κεντρική Πλατεία της Κρακοβίας την Rynek Główny.
IMG_8963.jpg


Η γιγαντιαία πλατεία της κεντρικής αγοράς είναι η βασική πλατεία και το κεντρικότερο σημείο της πόλης. Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και μαζί με τα 40.000 τ.μ. που καταλαμβάνει, κατέχει τον διόλου αμελητέο τίτλο της "μεγαλύτερης μεσαιωνικής πλατείας της Ευρώπης". Περιμετρικά της πλατείας βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης όπως η βασιλική της Αγίας Μαρίας, ενώ δεν λείπουν και τα ιστορικά σπίτια και παλάτια. Επί της πλατείας ξεχωρίζει η αγορά ρούχων Sukiennice με των πύργο του δημαρχείου. Όπως και οι περισσότερες μεσαιωνικές πλατείες ο αρχικός λόγος της δημιουργίας της Rynek Główny ήταν το εμπόριο. Η πόλη της Κρακοβίας ήταν κατά των 13ο αιώνα η πρωτεύουσα του βασιλείου της Πολωνίας και η πλατεία βοήθησε να γίνει η πόλη μια πραγματική Ευρωπαϊκή μητρόπολη. Από την κατασκευή της μέχρι σήμερα η πλατεία έχει ψηλώσει σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και 5 μέτρα. Από κάτω βρίσκονται μεγάλα υπόγεια, που κάποια από αυτά είναι σήμερα μπαρ ή εστιατόρια, το θέατρο Maszkaron και ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο στο υπόγειο της εκκλησίας του Αγίου Adalbert. Η πλατεία αποτελεί και την καρδιά της πολιτιστικής ζωής της πόλης, με πολλά διάσημα γεγονότα, όπως το ετήσιο φεστιβάλ Kraków szopka, το φεστιβάλ των στρατιωτικών μουσικών, το φεστιβάλ φοιτητών Juwenalia και την μεγαλύτερη γιορτή για την αλλαγή της χώρας στην Πολωνία.(πληροφορίες από το taxidologio)Στην πλατεία ετοιμαζόταν και θα άνοιγε την ίδια ημέρα το βράδυ, η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Κρακοβίας με πάγκους με στολίδια και πολλούς πάγκους με παραδοσιακά πιάτα Πολωνικής Κουζίνας. Η πλατεία αλλά και ολόκληρη η παλιά πόλη θεωρείται μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco Κάναμε μία βόλτα και είδαμε τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Βazylika Mariacka) που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και κάθε ώρα, παίζεται ένα σήμα τρομπέτας - το οποίο αποκαλείται το Χεϊνάλ μαριάτσι- από τη κορυφή του ψηλότερου από τα δύο κωδωνοστάσια. Στο μέσο της μελωδίας ηχεί πένθιμος τόνος ώστε να τιμήσουν το διάσημο τρομπετίστα του 13ου αιώνα ο οποίος δέχθηκε βέλος στο λαιμό ενώ προειδοποιούσε τη πόλη για την επίθεση των Μογγόλων. Το σήμα αντηχεί σε όλη την Πολωνία και μεταδίδεται ζωντανά από τον εθνικό πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό ,Είδαμε επίσης το Δημαρχείο, την στοά των Υφασμάτων που βρίσκεται ακριβώς στην μέση της πλατείας, τις όμορφες άμαξες που είχαν αφετηρία την πλατεία, καθώς και τον μεγάλο πεζόδρομο, την οδό Grodzka που ξεκίναγε από την Πλατεία και κατέληγε στο Βασιλικό Κάστρο Wavel.
IMG_0039.JPG
IMG_9163.JPG

Εγώ μονίμως κάτι ψάχνω με τα touchscreen γάντια μου:minion write:


IMG_8971.jpeg
IMG_9156.JPG
IMG_8968.jpeg


Επειδή όμως το κρύο ήταν ήδη πολύ τσουχτερό (θερμοκρασία στους 0o C) και πεινούσαμε πολύ (ήταν ήδη 2 το μεσημέρι και είχαμε να φάμε από το αεροδρόμιο της Αθήνας), γυρίσαμε στην οδό Karmelicka με κατεύθυνση προς το διαμέρισμα μας.
DSC_0007.jpgA.jpg

Είχαμε εντοπίσει μία καντίνα εκεί κοντά,
DSC_0004.jpgA.jpg
IMG_0035.JPG
και σπεύσαμε να γευτούμε την παραδοσιακή Zapiekanka, μια μπαγκέτα ανοιγμένη και ψημένη, στην οποία μπορείς να προσθέσεις ότι υλικά θέλεις εσύ.
DSC_0027.jpgA.jpg
Και όντως ό,τι δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικό.
IMG_0034.JPG

Όταν τρως αλλά υποφέρεις από το κρύο🥶😂

Και ήρθε η ώρα να καλέσουμε για πρώτη φορά το μετέπειτα αγαπημένο μας Uber, το οποίο θα μας πήγαινε στα Αλατωρυχεία Βιελίτσκα ‘’Wieliczka salt mine’’ σε απόσταση 15 χλμ. νοτιοδυτικά της Κρακοβίας. Επειδή θα χρησιμοποιούσα πρώτη φορά την εφαρμογή της Uber είχα λίγο άγχος αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Η Ελενίτσα μας όμως, για μία ακόμη φορά, που δεν είχε καταλάβει τι ακριβώς είναι το Uber και πώς λειτουργεί, όταν ήρθε το αυτοκίνητο (το οποίο δεν έχει κάποια ένδειξη πάνω) μας έφτιαξε την διάθεση. Της λέω άνοιξε και μπες. Και η απάντηση της Ελένης:« Είσαι τρελή; Σε ξένο αυτοκίνητο θα μπούμε; Αυτό εδώ δεν γράφει taxi!!!» Της εξηγώ πώς έχει η κατάσταση και γελώντας μπαίνουμε στο αυτοκίνητο με προορισμό τα αλατωρυχεία. Από τότε έγινε το αγαπημένο μας μέσο τόσο για την συνέπεια όσο και για την τιμή του. Το χρησιμοποιήσαμε αρκετά και στην Κρακοβία και στο επόμενο ταξίδι μας στην Πράγα! Ναι, όπως καταλάβατε οι αταίριαστες ….ταίριαξαν πολύ!!!!!!! Ο οδηγός πολύ σωστός, από Αγγλικά όμως ούτε κουβέντα. Μόνο hello και goodbye! Η τιμή της διαδρομής στα 29,73 zloti περίπου 6,50 Ευρώ για όλες μας δηλαδή ένας πολύ οικονομικός τρόπος να πας στα αλατωρυχεία. Η επιστροφή κόστισε 34,25 zloti δηλαδή 7,50 Ευρώ αλλά καλέσαμε ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο κάτι που χρεώνεται παραπάνω.
DSC_0028.jpgA.jpg
DSC_0032.jpgA.jpg

Φθάνοντας στα αλατωρυχεία, (πληροφορίες εδώ https://tourspoland.com/blog/krakobia-krakow/alatoryheio-bielitska-polonia για πολλές λεπτομέρειες) μας ενθουσίασε ο περιβάλλοντας χώρος του κτίσματος που, αν και χειμώνας, ήταν μέσα στο πράσινο. Ta αλατωρυχεία είναι ένα μνημείο μοναδικής ομορφιάς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πολωνίας, που προσελκύει τουρίστες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Πήγαμε κατευθείαν στα εκδοτήρια (για κρατήσεις ηλεκτρονικά εδώ https://www.wieliczka-saltmine.com/ ) και βγάλαμε εισιτήρια για την επόμενη αγγλική ξενάγηση στην απλή διαδρομή (tourist route) (έχει ξεναγήσεις συνέχεια σε διάφορες γλώσσες και μπαίνεις μόνο με γκρουπ). Κόστος εισιτηρίου στα 20,00 Ευρώ περίπου και εγώ και η Γωγώ πληρώσαμε άλλα 3,00 Ευρώ για να μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφίες (μας έδωσαν ένα αυτοκόλλητο για την φωτογραφική μηχανή) καθώς η φωτογράφιση απαγορεύεται χωρίς άδεια. Βέβαια δεν έλειπαν και εκείνοι που τραβούσαν φωτογραφίες με τα κινητά άνετα.
IMG_0061.JPG
IMG_0062.JPG

Δίνοντας τα πρώτα Zloti μας 💷💴

Πριν μπούμε μέσα, για να περάσει λίγο η ώρα, κάναμε μία βόλτα στο υπέροχο πάρκο, που βρίσκεται έξω από το κτίσμα. Βγάλαμε, εννοείται, και τις απαραίτητες φωτογραφίες.
IMG_9135.JPG

DSC_0061.JPG

DSC_0048.jpgA.jpg
IMG_0054.JPG


Ένας ενθουσιασμός υπήρχε στην παρέα όπως βλέπετε!!
IMG_9133.JPG
IMG_9142.JPG
IMG_0264.JPG


Μόλις ήρθε η ώρα για το δικό μας γκρουπ, ο ξεναγός μας μοίρασε συσκευές και ακουστικά ενδοεπικοινωνίας και μας εξήγησε κάποια βασικά πράγματα (και θέματα ασφαλείας) για το αλατωρυχείο. Αρχίσαμε να κατεβαίνουμε μια ξύλινη σκάλα η οποία φαινόταν από ψηλά ότι δεν έχει τέλος.
DSC_0184.jpgA.jpg


Χρειάστηκε περίπου ένα μισάωρο στο κατέβασμα για να βγούμε σε ένα μεγάλο άνοιγμα του αλατωρυχείου και να αρχίσει η ξενάγηση μέσα από εντυπωσιακές στοές.
DSC_0075.jpgA.jpg
DSC_0153.jpgA.jpg


Είδαμε αναπαραστάσεις του τρόπου ζωής των ανθρώπων που ζούσαν και δούλευαν μέσα στο ορυχείο,
IMG_8989.jpg

DSC_0072.jpgA.jpg

IMG_8991.jpg

IMG_9002.jpg
IMG_9005.jpg

αγάλματα,
DSC_0104.jpgA.jpg
DSC_0082.jpgA.jpg
DSC_0085.jpgA.jpg
DSC_0124.jpgA.jpg
DSC_0125.jpgA.jpg

και εκκλησίες ολόκληρες, όπου όλα είναι φτιαγμένα από αλάτι, από τον πολυέλαιο μέχρι την Αγία Τράπεζα και το πάτωμα.
IMG_9088.JPG

DSC_0129.jpgA.jpg
DSC_0140.jpgA.jpg
DSC_0144.jpgA (1).jpg
DSC_0145.jpgA.jpg
DSC_0146.jpgA.jpg
Υπάρχουν μέσα και λιμνούλες με νερό και σε συνδυασμό με τον πολύ ωραίο φωτισμό είναι ένα εξαιρετικό θέαμα.
DSC_0150.jpgA.jpg
DSC_0155.jpgA.jpg
DSC_0169.jpgA.jpg
DSC_0179.jpgA.jpg
DSC_0185.jpgA.jpg


Η ξενάγηση ήταν αρκετά καλή μπορούμε να ομολογήσουμε, δε νιώθεις καθόλου δυσφορία, υπάρχει αρκετός αέρας και σταθερή θερμοκρασία. Στο σύνολο είναι περίπου 800 σκαλιά και η όλη διαδρομή, η οποία κρατάει περίπου 2,5 ώρες, καταλήγει στο τελευταίο επίπεδο. Εκεί υπάρχουν μαγαζιά με σουβενίρ, εστιατόριο, καφέ και παρεκκλήσι, στο οποίο γίνονται και γάμοι απ’ ότι μάθαμε.
DSC_0195.jpgA.jpg
DSC_0202.jpgA.jpg
Το ανέβασμα γίνεται ευτυχώς με ασανσέρ (λειτουργούν 2 ασανσέρ παλιού τύπου) σε πολύ σύντομο χρόνο. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι περπατούσαμε περίπου τρεις ώρες σε στοές και σκάλες και όπως μας είπε ο ξεναγός, το επισκέψιμο κομμάτι του ορυχείου είναι μόνο το 1% της συνολικής έκτασης του ορυχείου, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια της γης. Μείναμε όχι απλά εντυπωσιασμένες αλλά άφωνες με όλο αυτό που είδαμε και η επίσκεψη στα αλατωρυχεία επιβάλλεται θα λέγαμε!!!
DSC_0204.jpgA.jpg

DSC_0208.jpgA.jpg


Μόλις βγήκαμε έξω συνειδητοποιήσαμε ότι όντως έχει πολύ κρύο στην Κρακοβία. Από μία σταθερή θερμοκρασία 15ο C στα 135 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, βγήκαμε στην επιφάνεια και στους -5ο C. Καλέσαμε το Uber και επιστρέψαμε στην Κρακοβία.
DSC_0220.jpgA.jpg


Συγκεκριμένα μας άφησε στην μαγευτική Κεντρική Πλατεία της Παλιάς Πόλης, η οποία ήταν πολύ όμορφα φωτισμένη και η Χριστουγεννιάτικη αγορά έδινε μια νότα γιορτής, με τον κόσμο να χαζεύει τα στολίδια και να γεύεται τις τοπικές λιχουδιές από τους πάγκους.
Κάτσαμε σε ένα καφέ στην πλατεία να πιούμε μία ζεστή σοκολάτα και να θαυμάσουμε τα όμορφα φωταγωγημένα κτήρια.
DSC_0230.jpgΑ.jpg

DSC_0223.jpgΑ.jpg
DSC_0267.jpgA.jpg

DSC_0298.jpgA.jpg
DSC_0302.jpgA.jpg

DSC_0243.jpgΑ.jpg
IMG_0274.JPG

IMG_0333.JPG
IMG_0308.JPG
IMG_0070.JPG
IMG_0091.JPG

Όχι ότι κρυώναμε 😨😨😨🥶🥶🥶🥶

IMG_0298.JPG

Θελήσαμε να κάνουμε μία βόλτα περπατώντας μέχρι το κάστρο , είχε όμως τόσο πολύ κρύο που αποφασίσαμε, την βόλτα να την κάνουμε με άμαξα! Αφού κάναμε τα παζάρια μας για την τιμή, καταλήξαμε να δώσουμε 200 zloti περίπου 43,00Ευρώ για μία μισάωρη βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Παλιάς Πόλης, που εάν εξαιρέσεις το κρύο που έκανε και μέσα στην άμαξα (είχε ένα παράθυρο σπασμένο και είχαμε τυλιχτεί και με κουβέρτες) άξιζε τα λεφτά της και πήραμε μια γεύση της νυχτερινής Κρακοβίας.
IMG_0310.JPG


IMG_9057.JPG
IMG_9176.JPG
IMG_9182.JPG

IMG_9180 (1).JPG
DSC_0307.jpgΑ.jpg
IMG_0100.JPG



Σειρά είχε να γευτούμε τις τοπικές σπεσιαλιτέ της Πολωνικής κουζίνας. Κατευθυνθήκαμε στην οδό Plac Szczepanski και στο εστιατόριο Morskie Oko (http://www.morskieoko.krakow.pl/contact/) στο οποίο είχα κάνει κράτηση από Ελλάδα. Τύχαμε πολύ όμορφης υποδοχής και μας οδήγησαν στο τραπέζι μας στον κάτω όροφο του μαγαζιού. Πολύ ωραίο εστιατόριο, όμορφα διακοσμημένο, με ζωντανή μουσική και με πολύ ωραία πιάτα Πολωνικής κουζίνας σε λογικές τιμές. Μας άρεσαν πολύ οι σούπες που ήταν σερβιρισμένες μέσα σε καρβέλι από ψωμί και δοκιμάσαμε και τα pierozi (δικά τους ζυμαρικά, βρασμένα και γεμισμένα με διάφορα υλικά όπως πατάτα, κρέας, λαχανικά) που μπορούμε να πούμε ότι ήταν καλά, αλλά δεν ξετρελαθήκαμε κιόλας. Αξίζει λοιπόν μία επίσκεψη για φαγητό, και θεωρώ, ότι θα είναι πολύ ωραία και το καλοκαίρι, γιατί έχει τραπέζια πάνω στην πλατεία όπου βρίσκεται.

DSC_0319.jpgA.jpg
DSC_0320.jpgA.jpg
DSC_0325.jpgA.jpg
DSC_0339.jpgA.jpg
IMG_0006.JPG
IMG_9056.JPG
IMG_9172.JPG
IMG_9051.JPG
IMG_0002.JPG
IMG_9043.JPG
DSC_0327.jpgA.jpg
DSC_0328.jpgA.jpg
DSC_0329.jpgA.jpg
IMG_9033.jpg
IMG_9034.jpg

IMG_9036.jpg

IMG_9030.MOV.jpg



Αφού φάγαμε και πήραμε δυνάμεις, κάναμε και την απαραίτητη στάση στο μίνι μάρκετ, απέναντι από το διαμέρισμα μας, για προμήθειες πρωινού και όχι μόνο (έκανε κρύο και όλη την ώρα πεινούσαμε). Γύρω στις 22:00 βρισκόμασταν στο διαμέρισμα μας για ξεκούραση. Φυσικά υπήρξε και η σχετική συζήτηση του πως μας φάνηκε η Κρακοβία μέχρι στιγμής και μετά την σύμφωνη γνώμη όλων ότι μας άρεσε πολύ, μπόρεσα εγώ τουλάχιστον να χαλαρώσω μιας και είχα το άγχος όλης της οργάνωσης. Γελάσαμε με τα απρόοπτα που είχαμε μέχρι στιγμής (βαλίτσα Ελένης, το κινητό της που δεν δούλευε-ούτε δούλεψε ποτέ μέχρι που επιστρέψαμε Ελλάδα-η αντίδραση της στο Uber, γενικώς όλο κάτι συνέβαινε με την Ελένη όπως καταλάβατε) και ξαπλώσαμε ικανοποιημένες από την πρώτη μας μέρα! Την επομένη είχαμε πρωινό ξύπνημα και ταξιδάκι μέχρι την πόλη Oświęcim (Οσβιέντσιμ) προκειμένου να επισκεφτούμε το μνημείο ολοκαυτώματος Auschwitz. -Birkenau.
 

Attachments

Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Μπράβο ρε κορίτσια. Ωραία ζωντανή αφήγηση.
Μπορεί για την Κρακοβία να μην έχω πει τα καλύτερα μετά το περσινό μας ταξίδι το Δεκέμβρη, όμως βλέποντας τις φωτογραφίες ζήλεψα και νοστάλγησα! Την ανέμελη αίσθηση ενός ταξιδιού, τις βόλτες και τα χουχουλιάρικα εστιατόρια της Κρακοβίας με τις ζεστές σούπες! Επίσης διαβάζοντας για τα αλατωρυχεία μου άναψαν πάλι τα λαμπάκια διότι θυμήθηκα την ατυχία που είχαμε με το μποτιλιάρισμα με αποτέλεσμα να χάσουμε την ξενάγηση και να τα βρούμε κλειστά! Σίγουρα είναι ένας λόγος να επιστρέψω ξανά. Πάντως είστε τυχερές γιατί πετύχατε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες! Αυθεντικός πολωνικός χειμώνας. Εμείς πέρσι είχαμε την ατυχία να πετύχουμε έναν ξενέρωτο χειμώνα στην Κρακοβία με 10-11 βαθμούς και ήλιο!

Περιμένω την επίσκεψή σας στο Άουσβιτς αλλά και τις βόλτες σας στην Εβραϊκή συνοικία.
 

magda pap.

Member
Μηνύματα
186
Likes
632
Επόμενο Ταξίδι
ΒΕΛΓΙΟ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκωτία
Ευχαριστώ προσωπικά σαν Μαγδα και ευχαριστούμε και οι 4 σαν Fantastic Four για τα καλά σου λόγια!!! Χαίρομαι που σου αρέσει η ιστορία μας γιατί ένα άγχος το έχω μπορώ να πω κάθε φορά που γράφω μια ιστορία γιατί δεν θέλω να κουραστεί αυτός που θα την διαβάσει και θέλω να βοηθήσω και όσο μπορώ κάποιον που θα θελήσει πληροφορίες για το συγκεκριμένο μέρος! Σε λίγες μέρες θα ανεβάσω και την εμπειρία μας από το Αουσβιτς! Όσον αφορά το κρύο, το νιώσαμε για τα καλά είναι η αλήθεια, σε σημείο κάποιες φορές απελπισίας!!!!Ηταν ομως τέλεια εμπειρία!!!Θα περιμένουμε την ολοκληρωμένη άποψη σου για την ιστορία μας!!!!
Μπράβο ρε κορίτσια. Ωραία ζωντανή αφήγηση.
Μπορεί για την Κρακοβία να μην έχω πει τα καλύτερα μετά το περσινό μας ταξίδι το Δεκέμβρη, όμως βλέποντας τις φωτογραφίες ζήλεψα και νοστάλγησα! Την ανέμελη αίσθηση ενός ταξιδιού, τις βόλτες και τα χουχουλιάρικα εστιατόρια της Κρακοβίας με τις ζεστές σούπες! Επίσης διαβάζοντας για τα αλατωρυχεία μου άναψαν πάλι τα λαμπάκια διότι θυμήθηκα την ατυχία που είχαμε με το μποτιλιάρισμα με αποτέλεσμα να χάσουμε την ξενάγηση και να τα βρούμε κλειστά! Σίγουρα είναι ένας λόγος να επιστρέψω ξανά. Πάντως είστε τυχερές γιατί πετύχατε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες! Αυθεντικός πολωνικός χειμώνας. Εμείς πέρσι είχαμε την ατυχία να πετύχουμε έναν ξενέρωτο χειμώνα στην Κρακοβία με 10-11 βαθμούς και ήλιο!

Περιμένω την επίσκεψή σας στο Άουσβιτς αλλά και τις βόλτες σας στην Εβραϊκή συνοικία.
 

magda pap.

Member
Μηνύματα
186
Likes
632
Επόμενο Ταξίδι
ΒΕΛΓΙΟ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκωτία
2η Μέρα 29/11/2018
Άουσβιτς- Εβραϊκή Συνοικία και φαγητό στο Chata


Πρωινό ξύπνημα νωρίς, πρωινό στο διαμέρισμα μας και ντυνόμαστε με ακόμα πιο πολλά ρούχα από χθες, γιατί η πρόβλεψη ήταν, ότι ο καιρός θα ήταν χειρότερος από την προηγούμενη ημέρα. Έχουμε συνεννοηθεί με το πρακτορείο, με το οποίο είχαμε κλείσει την εκδρομή, το Krakow Local Tours, μέσω e-mail, ότι θα μας παραλάβει το βαν κάτω από διαμέρισμα στις 9:00. Με περίπου ένα τέταρτο καθυστέρηση, επιβιβαζόμαστε σε ένα βαν, στο οποίο υπήρχαν άλλα τέσσερα άτομα (2 ζευγάρια) και ξεκινάμε για το χωριό όπου βρίσκεται το μνημείο του Ολοκαυτώματος Auschwitz-Birkenau.
Η διαδρομή κράτησε μιάμιση ώρα περίπου με εναλλαγές στα τοπία που βλέπαμε, δάση και μικρές κωμοπόλεις εναλλάσσονταν. Μόλις φτάσαμε στον πάρκινγκ του πρώτου στρατοπέδου, παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν πάρα πολλά βαν και λεωφορεία με γκρουπ. Ο οδηγός μας, μας ζήτησε να του δείξουμε τις τσάντες μας και αφού τις εξέτασε, μας εξήγησε ότι δεν θα περνούσαν τον έλεγχο στην είσοδο (ήταν μεγάλες, θέλει συγκεκριμένη διάσταση) και μας είπε να τις αφήσουμε στο βαν, όπως και κάναμε. Η μόνη που την κράτησε ήταν η Γωγώ, γιατί η δικιά της ήταν μικρή και πληρούσε τις προϋποθέσεις και οι υπόλοιπες πήραμε μόνο κινητά, φωτογραφικές μηχανές και τα χρήματα μας.

IMG-236f41bd6577959869e7a4f7e1b6fec1-V.jpg


Ο ίδιος ο οδηγός μας έβγαλε εισιτήρια και μας ενημέρωσε σε ποιο αγγλόφωνο γκρουπ θα ήμασταν. Μας εξήγησε την διαδικασία και μας ενημέρωσε, ότι θα μας περιμένει στο βαν να μας πάει στο δεύτερο στρατόπεδο μόλις τελειώσει η ξενάγηση στο πρώτο. Αφού περάσαμε τον σωματικό έλεγχο (πιο πολύ τυπικός ήταν), βρήκαμε την ξεναγό, μας έδωσε ακουστικά και μας εξήγησε κάποια βασικά πράγματα στο πως θα κινηθεί η ξενάγηση. Μας είπε ότι επιτρέπονται παντού οι φωτογραφίες εκτός από συγκεκριμένα μέρη τα οποία θα μας τα αναφέρει αυτή όπως την αίθουσα που ήταν τα μαλλιά των κρατουμένων ή κάποια δωμάτια βασανιστηρίων.Για κάποιον που θέλει να μπει στον χώρο μόνος του χωρίς γκρουπ οργανωμένης ξενάγησης, υπάρχει δωρεάν είσοδος έως τις 9:30 το πρωί και μετά τις 17:00 το απόγευμα, όμως από την εμπειρία μας προτείνω ότι αξίζει να δεις τα πιο σημαντικά με κάποιον ξεναγό και να μάθεις και πράγματα που πολλές φορές δεν τα γράφουν στα βιβλία. Επίσης θα πρότεινα να επισκεφτεί κάποιος μόνος του χωρίς γκρουπ το στρατόπεδο, μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι μεγάλη η μέρα, διότι η δωρεάν είσοδος δεν βολεύει σε ώρες το χειμώνα (νυχτώνει νωρίς-χαμηλές θερμοκρασίες). Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι από την ιστορία, ο Χάινριχ Χίμλερ (https://el.wikipedia.org/wiki/Χάινριχ_Χίμλερ) διέταξε τον Ιούνιο του 1940 να χτιστεί στο Άουσβιτς το μεγαλύτερο συγκρότημα στρατοπέδων της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας. Η συνολική του έκταση ανερχόταν στα 40 τ.χλμ. Αποτελούνταν από τρία κύρια και 39 δευτερεύοντα στρατόπεδα. Τα τρία κύρια στρατόπεδα ήταν:
  • Άουσβιτς Ι, το αρχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και το διοικητικό κέντρο ολόκληρου του συγκροτήματος.Εδώ δολοφονήθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, κυρίως Πολωνοί διανοούμενοι και σοβιετικοί αιχμάλωτοι.​
  • Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, στρατόπεδο εξόντωσης, όπου δολοφονήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Σίντι και Ρομά.​
  • Άουσβιτς ΙΙΙ (Μόνοβιτς), στρατόπεδο εργασίας.​
Συνολικά εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν. Περίπου 900.000 πέθαναν μετά την επιλογή που έγινε άμεσα κατά την άφιξή τους. Άλλοι 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό, βαρύτατη κακοποίηση, συνέπειες ιατρικών πειραμάτων ή δολοφονήθηκαν. Οι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν: Δηλητηρίαση με το αέριο Ζyclon B σε ειδικούς θαλάμους (θάλαμοι αερίων), πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός, θάνατος από ασιτία.
Ως μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης του Τρίτου Ράιχ, το Άουσβιτς έγινε σύμβολο για τις μαζικές δολοφονίες των εθνικοσοσιαλιστών και του Ολοκαυτώματος, θύματα του οποίου υπήρξαν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι. Αρνητές του ολοκαυτώματος προσπαθούν να εξαπατήσουν τους αναγνώστες τους επισημαίνοντας την εκδοχή των τεσσάρων εκατομμυρίων, που εμφανιζόταν παλαιότερα κυρίως σε ανατολικοευρωπαίους ιστορικούς, και, υπονοώντας ότι οι αριθμοί, αφού αλλάζουν συνεχώς, είναι προϊόν προπαγάνδας. (για πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες https://el.wikipedia.org/wiki/Στρατόπεδο_συγκέντρωσης_Άουσβιτς ).

Η ξενάγηση ξεκίνησε από το στρατόπεδο Αουσβιτς Ι με το που αντικρίσαμε την περιβόητη πύλη του στρατοπέδου με την επιγραφή και χαρακτηριστική παραπλανητική φράση: ‘’Η εργασία απελευθερώνει’’, την οποία χρησιμοποιούσαν οι Ναζί σε όλα τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

DSC_0359.jpgA.jpg


Αρχικά μπήκαμε σε ένα μπλοκ όπου είδαμε έκθεση με φωτογραφίες από τις πρώτες ημέρες που έφταναν οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο, την διαλογή που γινόταν, καρτέλες και επίσημα έγγραφα με προσωπικά στοιχεία των κρατουμένων καθώς και επιγραφές επιφανών ανδρών.
DSC_0356.jpgA.jpg
DSC_0362.jpgA.jpg
DSC_0364.jpgA.jpg
DSC_0365.jpgA.jpg
DSC_0368.jpgA.jpg

DSC_0453.jpgΑ.jpg

DSC_0436.jpgA (1).jpg
DSC_0442.jpgΑ.jpg
DSC_0449.jpgΑ.jpg
IMG_9211.jpg
IMG_9212.jpg
IMG_9216.jpg


Στην συνέχεια μαζί με την ξεναγό μπήκαμε σε πολλά μπλοκ, στα οποία είδαμε πολλές φωτογραφίες τους με την περιβόητη στολή εργασίας καθώς και προσωπικά τους αντικείμενα όπως γυαλιά, προσθετικά μέλη, παπούτσια, βαλίτσες, είδη που χρησιμοποιούσαν για το φαγητό και την προσωπική τους υγιεινή, καθώς και τα άδεια κουτιά από το αέριο Zyklon B, με το οποίο εκτέλεσαν πολλούς από τους κρατουμένους.

DSC_0418.jpgA.jpg
IMG_9219.jpg
DSC_0423.jpgA (1).jpg
DSC_0427.jpgA.jpg
IMG_9221.jpg

IMG_9224.jpg
IMG_9225.jpg

IMG_9222.jpg


Τα κτήρια ήταν πολλά αλλά δεν μπήκαμε σε όλα, παρά σε όσα μας έβαζε η ξεναγός. Μας έδειχνε όμως εξωτερικά και άλλα και μας εξηγούσε ως τι λειτουργούσαν τότε, όπως ιατρείο, μαγειρεία, κτήρια όπου έμεναν οι στρατιώτες. Περάσαμε μπροστά από τον τοίχο των εκτελέσεων και προχωρώντας μέσα στο ανατριχιαστικό στρατόπεδο με τους ηλεκτροφόρους φράκτες και τα συρματοπλέγματα παντού, έφτασε η στιγμή που έπρεπε να μπούμε (η αλήθεια είναι ότι σκεφτήκαμε προς στιγμή τι θα κάνουμε) σε ένα από τα χειρότερα κτίσματα, τους θαλάμους αερίων και τους φούρνους αποτεφρώσεων. Τελικά μπήκαμε με βαριά καρδιά πολύ γρήγορα και βγήκαμε ακόμα πιο συγκλονισμένες.

DSC_0485.jpgΑ.jpg

DSC_0465.jpgΑ.jpg
IMG_9227.jpg

DSC_0498.jpgΑΑ.jpg
DSC_0496.jpgΑ.jpg
DSC_0497.jpgΑ.jpg

Μετά από περίπου δύο και κάτι ώρες ξενάγησης στο Άουσβιτς 1, η ξεναγός μας ενημέρωσε ότι θα έχουμε ένα διάλειμμα μισής ώρας και μας έδωσε ραντεβού στην πύλη του δεύτερου στρατοπέδου για να ολοκληρωθεί η ξενάγηση. Κατευθυνθήκαμε στο πάρκινγκ και ο οδηγός μας μετέφερε μέσα σε λίγα λεπτά στο Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, στην γνωστή πλέον Πύλη με τις γραμμές του τρένου.
DSC_0532.jpgΑ.jpg
DSC_0502.jpgΑ.jpg


Ξεκινήσαμε και πάλι να ακολουθούμε την ξεναγό μέσα σε συνθήκες ψύχους (είχε πέσει πάρα πολύ η θερμοκρασία) στο αχανές στρατόπεδο, το οποίο είχε λιγότερα κτίσματα, μιας και το μεγαλύτερο μέρος του έχει καταστραφεί. Και σε αυτό το στρατόπεδο μπήκαμε μέσα σε κτήρια που τα χρησιμοποιούσαν για να μένουν οι κρατούμενοι μέσα σε άθλιες συνθήκες, είδαμε εγκαταλελειμμένα βαγόνια τρένων, χώρους όπου πλένονταν ομαδικά αλλά το πιο συγκλονιστικό έκθεμα από όλα που ήταν τα απομεινάρια των κρεματορίων.
DSC_0616.jpgΑ.jpg
IMG_9242.jpg

DSC_0531.jpgΑ.jpg
DSC_0535.jpgΑ - Αντιγραφή.jpg
DSC_0597.jpgΑ.jpg
DSC_0570.jpgΑ.jpg
DSC_0609.jpgΑ - Αντιγραφή.jpg
DSC_0611.jpgΑ.jpg
IMG_9235.jpg
IMG_9390.JPG


Επίσης στον χώρο και περίπου στα 800 μέτρα από την πύλη, υπάρχει από το 1967 μνημείο αφιερωμένο στην μνήμη των θυμάτων του Άουσβιτς με επιγραφές σε 23 γλώσσες ανάμεσα τους και στα ελληνικά. Από το 1979 ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO όλο το συγκρότημα και των τριών στρατοπέδων.

IMG_9241.jpg
DSC_0592.jpgΑ.jpg

DSC_0523.jpgΑ.jpg


Ευχαριστήσαμε την ξεναγό για τις πολύτιμες μαρτυρίες που μοιράστηκε μαζί μας και για τον τρόπο που μας εξήγησε την κατάσταση που επικρατούσε κάνοντας μας ουσιαστικά σε πολλά μέρη να μπούμε στην θέση των κρατουμένων. Μπήκαμε κουρασμένες, έχοντας παγώσει από το κρύο στο σώμα αλλά και στην ψυχή στο βανάκι και αμίλητοι όλοι πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.
Τα λόγια είναι στην πραγματικότητα πολύ φτωχά για να περιγράψουμε τα συναισθήματα μας. Είχαμε διαβάσει πληροφορίες, είχαμε δει ταινίες αλλά αυτό που βιώνεις όντας εκεί, συναισθήματα όπως φρίκη, μελαγχολία, βουβή κραυγή, θυμό, πολλές πληροφορίες, πολλές εικόνες, ένα άθικτο σχεδόν περιβάλλον, που σε βάζει να φανταστείς, όσο μπορεί το μυαλό σου, το τί διαδραματιζόταν, μόνο εάν το βιώσεις μπορείς να το κατανοήσεις.
Δε μετανιώσαμε στιγμή που το επισκεφτήκαμε (γιατί πολλοί μας ρωτούσαν όταν επιστρέψαμε για ποιο λόγο να πάμε εκεί και να χαλάσουμε την διάθεση μας) αλλά αντιθέτως εκεί καταλάβαμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται. Ας εκτιμήσουμε όλοι τη ζωή που έχουμε, γιατί είναι όμορφη.. ακόμα και στα δύσκολα, στις αναποδιές και στα ζόρια βρίσκουμε πάντα τον τρόπο να προχωράμε.. έχουμε εναλλακτικές, έχουμε επιλογές….εκείνοι ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ!!!! Συμφωνήσαμε ομόφωνα όλες μας, ότι ήταν μία από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες της ζωής μας και θα μας ακολουθεί για πάντα!
Εγώ θα ήθελα στο μέλλον να το ξανά επισκεφτώ μαζί με τα παιδιά μου αυτή την φορά.

Φθάσαμε στην Κρακοβία περίπου στις 17:30,πληρώσαμε τον οδηγό όπως ήταν η συμφωνία σε πολωνικά Ζλοτι και μας άφησε στον δρόμο έξω από το κάστρο Wawel .
DSC_0738.jpgA.jpg
Και μιας και είχαμε αποφασίσει να πιούμε ένα καφεδάκι καθίσαμε ακριβώς απέναντι από το κάστρο στο Pod Wawelem ( https://www.tripadvisor.com.gr/Rest...w_Lesser_Poland_Province_Southern_Poland.html) που είχα διαβάσει και εδώ πολλά θετικά σχόλια.

IMG_0295.JPG
DSC_0634.jpgΑ.jpg
DSC_0632.jpgΑ.jpg
DSC_0630.jpgΑ.jpg


Το μαγαζί ήταν πολύ ωραίο, με όμορφη διακόσμηση και εξυπηρετικούς υπαλλήλους. Γευτήκαμε και ένα πολύ ωραίο strudel και στο τέλος μας κεράσανε και ένα λικέρ παραγωγής τους.

IMG_9251.jpg

IMG_9261.jpg
IMG_9253.jpg

IMG_9254.jpg



Αφού συνήλθαμε λιγάκι και έφτιαξε η διάθεση μας περπατήσαμε και μέσω της οδού Stradomska, αφού περάσαμε κάθετα την οδό Jozefa Dietla St., στρίψαμε αριστερά στην οδό Beera Meiselsa και μέσα από τα στενάκια βρεθήκαμε στην περιοχή Kazmierz, στην πρώην Εβραϊκή γειτονιά της Κρακοβίας. Κατά το ξέσπασμα του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η περιοχή αποτέλεσε καταφύγιο πολλών Εβραίων, που είχαν εκδιωχθεί από πολλές χώρες της Ευρώπης. Το 1939 υπολογίζεται ότι στην Κρακοβία υπήρχαν περισσότεροι από 65.000 Εβραίοι, και οι περισσότεροι έμεναν στην περιοχή Kazmierz. Κατά την διάρκεια του πολέμου οι Ναζί τους περιόρισαν σε ένα γκέτο στην νότια περιοχή του ποταμού Βιστούλα και μετά τους εξόντωσαν. Στην γειτονιά αυτή, γυρίστηκε και η οσκαρική ταινία ‘’Η Λίστα του Σίντλερ’’ του Στίβεν Σπίλμπερκ που εξιστορεί ακριβώς αυτήν την περίοδο. Πλέον είναι μια πολύ όμορφη περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή, γεμάτη μαγαζιά, όμορφα εστιατόρια πολλά από τα οποία βραβευμένα, καφέ και μπαράκια, εβραϊκές συναγωγές, γκαλερί. Πολλά μαγαζιά έχουν διατηρήσει την παλιά εξωτερική εμφάνιση που είχαν τότε και σε μεταφέρουν νοητά πίσω στον χρόνο. Κάθε Σάββατο στήνεται παζάρι με αντίκες, παλιακά καιvintage αντικείμενα και ρούχα.
IMG_9276.jpg
IMG_9356.JPG
IMG_0387.JPG

IMG_9273.jpg
DSC_0646.jpgΑ.jpg
DSC_0653.jpgΑ.jpg
DSC_0656.jpgΑ.jpg
IMG_0148.JPG
IMG_9359.JPG
IMG_9370.JPG
IMG_9270 (1).jpg
IMG_0301.JPG
IMG_9272.jpg
IMG_9267 (1).jpg
DSC_0693.jpgA.jpg
DSC_0678.jpgA.jpg
DSC_0711.jpgA.jpg
DSC_0680.jpgA.jpg


Κάναμε ενθουσιασμένες την βόλτα μας στα στενάκια, χαζέψαμε, βγάλαμε και τις φωτογραφίες μας και ανεβαίνοντας την οδό Grodzka, την λεγόμενη βασιλική οδό ανάποδα, ξεκινώντας από το κάστρο αυτή την φορά,
IMG_9349.JPG
θαυμάζοντας εξωτερικά τους Ναούς του Αγίου Ανδρέα (https://en.wikipedia.org/wiki/St._Andrew's_Church,_Krak%C3%B3w) και των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (https://en.wikipedia.org/wiki/Saints_Peter_and_Paul_Church,_Kraków) κατευθυνθήκαμε για μια ακόμη φορά προς την Πλατεία της Παλιάς πόλης!
DSC_0747.jpgA.jpg
DSC_0754.jpgA.jpg
DSC_0763.jpgA.jpg
DSC_0773.jpgA.jpg
IMG_0300.JPG
IMG_9325.JPG
IMG_9333.JPG
IMG_9337.JPG

IMG_9324.JPG


Μπαίναμε βέβαια και αρκετά συχνά στα μαγαζιά για να χαζέψουμε και για να ζεσταθούμε επίσης (μιλάμε για πολυυυυυυυύ κρύο) και κάναμε και μια καταπληκτική ομαδική αγορά γαντιών (με γούνα μέσα) γιατί τα χεράκια μας δεν έλεγαν να ζεσταθούν με τίποτα με τα γάντια που φορούσαμε.

IMG_9343.JPG

Εδώ η Ελένη μας χαρούμενη με την αγορά γαντιών!!!!!!

Αφού διασχίσαμε την Πλατεία
DSC_0810.jpgA.jpg
IMG_9288.jpg
DSC_0829.jpgA.jpg
και μέσω της οδού  Krowoderska κατευθυνθήκαμε στο εστιατόριο του Lucas, το Chata (https://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g274772-d2154335-Reviews-Chata-Krakow_Lesser_Poland_Province_Southern_Poland.html) που είχαμε κράτηση για τις 19:00 η ώρα.
IMG_9291.jpg

Το μαγαζί μικρό αλλά πολύ ζεστό και φιλόξενο. Είχε όμορφη διακόσμηση και είχαμε και καλό τραπέζι (δίπλα στο τζάκι το οποίο το εκτιμήσαμε δεόντως).
IMG_9294.jpg

DSC_0845.jpgA.jpg
IMG_9312.JPG
IMG_9314.JPG

IMG_9295.JPG

Πάνω στο κάθε τραπέζι υπήρχε το μενού που είχε συγκεκριμένα πιάτα, λίγα όχι πολλά, αλλά πολύ γευστικά όπως αποδείχτηκε. Παραγγείλαμε 2 σούπες goulash (εξαιρετικές), 3 κυρίως πιάτα, 2 ορεκτικά με πατάτα και 4 κρασιά ζεστά και δώσαμε την εξωφρενική τιμή των…………... 40,00€.
IMG_9292 (1).jpg
IMG_9310.JPG
IMG_0011.JPG
IMG_9311 (1).JPG

Δηλαδή όπως καταλάβατε το μαγαζί αυτό συνίσταται σίγουρα. Περάσαμε και πολύ ωραία γιατί συναντήσαμε και μια μεγάλη παρέα Ελλήνων που έτυχε και έκατσε δίπλα μας, οπότε ανταλλάξαμε και απόψεις (εμείς θα πηγαίναμε στο Κάστρο που είχαν πάει αυτοί την επομένη και αυτοί θα πήγαιναν στο Άουσβιτς) και κύλισε όμορφα η βραδιά,
Λέγαμε να πάμε για ένα ποτό, αλλά τελικά το αφήσαμε για το τελευταίο βράδυ μιας και ήταν πολύ κουραστική ημέρα μας και έτσι επιστρέψαμε στο ζεστό μας διαμέρισμα για ξεκούραση.
 

Attachments

Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.670
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom