Περού Ταξίδι στο Περου

tatooine

Member
Αυτο που λες @tatooine ειναι ασχετο, η Bogota ειναι στα 2,640μ, Ollantaytambo στα 2,792μ και το Puno που ημουνα πριν το Cusco (3,399μ ), στα 3827μ. Κ'ομως στα 4,700 αρχισα να τα φτυνω!

Kαλο αυτο του @Yorgos να ζητησεις να μπεις στη 3 διαδρομη (για τον ναο του Κονδορα), βεβαια τα τελη Μαρτη (off season κ'λιγο πιο χυμα, μια συμφορουμιτισα καταφερε κ'αφησε το περιμετρικο κ'πηγε στη 3η/και στον ναο. Εμεις επειδη ειχε σαν MUST ο συνταξιδιωτης μου αγγλομαθη ξεναγο, αυτος αρκεστηκε στο αυστηρο 2-2.5 ωρο (μονο που δεν το εφαρμοζανε) και στην 2Β διαδρομη!
φυσικά και θα τα φτύσεις, το υψόμετρο είναι μεγάλο όπως και να έχει.
Εγώ μιλάω για προσαρμογή (όσο αυτό μπορεί να γίνει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα) ανεβαίνοντας σταδιακά. Άλλο να φτάσεις από Λιμα κούσκο και μετά καπάκι να πας πιο πάνω και άλλο να πας έστω και από Μπογκοτά μετά κούσκο και πάει λέγοντας.
Νομίζω οι ειδικοί συμβουλεύουν 500 μετρά την ήμερα άνοδο με μονοήμερη στάση για προσαρμογή άλλα ποιος έχει τέτοια πολυτέλεια χρόνου.
Την πρώτη φορά που πήγα δεν είχα κανένα πρόβλημα. Την δεύτερη (ίσως έπαιξε ρόλο και το ελαφρύ κρύωμα) δεν έβλεπα την ώρα να κατεβώ πιο χαμηλά από το κουσκο.

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Για την προσαρμογή στο υψόμετρο αναφέρομαι. Η Μπογκοτά είναι στα 2,6 και το πολυκαταλαβαίνεις άλλα προσαρμόζεσαι εύκολα. Πας μετά από δυο μέρες στα 3,4 με πιο άνεση και μετά από δυο μέρες η και τρις στα 5. Κάνει την διάφορα, από το να πας στα 3,4 χωρίς προσαρμογή και μετά στα 5 καπάκι. Τουλάχιστον θέλω να πιστεύω.
Ναι, για τη προσαρμογή σου λέω και εγώ. Το να ανέβεις απο τα 2600μ (είναι το όριο για την ασθένεια του υψομέτρου) εως τα 3400μ είναι πολύ πιο εύκολο απο το ανέβεις απο τα 3400μ στα 5000μ. Όσο ανεβαίνεις η δυσκολία μεγαλώνει, ειδικά για όσους ζούνε στο επίπεδο της θάλασσας. Σίγουρα αν μείνεις στο Κούσκο μέχρι να προσαρμοστείς στο υψόμετρο του βοηθάει μετά να ανέβεις ψηλότερα, αλλά όλα είναι σχετικά γιατί όλα αυτά εξαρτώνται απο τον οργανισμό του καθενός και απο τον τρόπο που ανεβαίνεις. Αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις ποτέ!

Άλλοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα, άλλοι έχουν ελαφριά συμπτώματα και τα καταφέρνουν τελικά (είναι οι περισσότεροι) και υπάρχουν και κάποιοι που δεν μπορούν. Το είδα να συμβαίνει και στο Περού και στη Τανζανία. Επίσης το αν ανέβεις μία φορά δεν σημαίνει οτι θα μπορέσεις και την επόμενη. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που παίζουν ρόλο στα μεγάλα υψόμετρα. Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός.

tatooine

Member
Ναι, για τη προσαρμογή σου λέω και εγώ. Το να ανέβεις απο τα 2600μ (είναι το όριο για την ασθένεια του υψομέτρου) εως τα 3400μ είναι πολύ πιο εύκολο απο το ανέβεις απο τα 3400μ στα 5000μ. Όσο ανεβαίνεις η δυσκολία μεγαλώνει, ειδικά για όσους ζούνε στο επίπεδο της θάλασσας. Σίγουρα αν μείνεις στο Κούσκο μέχρι να προσαρμοστείς στο υψόμετρο του βοηθάει μετά να ανέβεις ψηλότερα, αλλά όλα είναι σχετικά γιατί όλα αυτά εξαρτώνται απο τον οργανισμό του καθενός και απο τον τρόπο που ανεβαίνεις. Αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις ποτέ!

Άλλοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα, άλλοι έχουν ελαφριά συμπτώματα και τα καταφέρνουν τελικά (είναι οι περισσότεροι) και υπάρχουν και κάποιοι που δεν μπορούν. Το είδα να συμβαίνει και στο Περού και στη Τανζανία. Επίσης το αν ανέβεις μία φορά δεν σημαίνει οτι θα μπορέσεις και την επόμενη. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που παίζουν ρόλο στα μεγάλα υψόμετρα. Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός.
Όλα αυτά τα γνωρίζω πολύ καλά, γι αυτό και μιλάω για προσαρμογή, όσο αυτό φυσικά είναι εφικτό με τον χρόνο που διαθέτει ο καθένας και τη φυσική του κατάσταση. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από μας πάμε μέσα σε δυο τρις μέρες από το 0 στα 5000. Δεν το λες και εύκολο.

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Όλα αυτά τα γνωρίζω πολύ καλά, γι αυτό και μιλάω για προσαρμογή
Στη Μπογκοτά δεν κάνεις προσαρμογή στο υψόμετρο, κάνεις όμως ωραιότατo stopover! ;)

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Η διαδρομή με το τραίνο Κουσκο-Πουνο είναι κλασεις ανώτερη του Chengdu-Lhasa και για μενα η πιο υποτιμημενη στον κόσμο.

Eva Bag

Member
Άρα τι θα μας πρότεινες ? Είμαστε στα 30 και στα 40 με καλή φυσική κατάσταση αν και γνωρίζω ότι το ύψομετρο δεν τα κοιτάει αυτά. Αντικειμενικά σαν ομορφιά ποιο είναι πιο must see ?
Σύγκριση των δύο πολύχρωμων βουνών, τώρα που τα έχω πρόσφατα:
Palcoyo: Χρωματιστό βουνό με λιγότερο κόσμο (max 400 άτομα/μέρα τη high season) . H πρόσβαση είναι κλασικά μέσα από χωριά των Άνδεων και σε αντίθεση με το Vinicunca το περπάτημα που απαιτείται μετά τη μεταφορά με όχημα είναι ελάχιστο, περίπου 30 λεπτά. Εκτός από το βουνό υπάρχουν και πολύ ενδιαφέροντες πέτρινοι σχηματισμοί τριγύρω. Μπορείς να φτάσεις και με "γουρούνα",

Vinicunca: Συνήθως αυτό βλέπει ο κόσμος στις φωτογραφίες. Πολύ περισσότεροες κόσμος, στην υψηλή περίοδο 4000 ημερησίως, πρόσβαση πιο δύσκολη με περπάτημα μιάμισης ώρας με αρκετό ζόρι (αλλά το βγάζουν όλοι). Να περιμένετε ουρά για τη "διάσημη" σέλφι που για μένα είναι και ανούσια, αν ανέβεις λίγο πιο πάνω η θέα είναι πάααρα πολύ καλύτερη. Μπόνους η Κόκκινη κοιλάδα μόλις 30 λεπτά πιο πέρα, φοβερό τοπίο, ελάχιστος κόσμος. Το βουνό ως βουνό είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και το Palcoyo με μπόνους τη θέα του μονίμως χιονισμένου ausangate πανοραμικά. Η πρόσβαση είναι πάλι με 2ωρη-3ωρη διαδρομή από το Κούσκο, από δυο διαφορετικούς δρόμους, από cusipata είναι μαγική η διαδρομή, η άλλη λιγότερο όμορφη αλλά γίνεται και με γουρούνα. Υπάρχουν διαθέσιμα αλογα για την ανάβαση για όποιον τα φτύσει.
Ε

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Άρα τι θα μας πρότεινες ? Είμαστε στα 30 και στα 40 με καλή φυσική κατάσταση αν και γνωρίζω ότι το ύψομετρο δεν τα κοιτάει αυτά. Αντικειμενικά σαν ομορφιά ποιο είναι πιο must see ?

Ε
Μόλις είδα αυτό και συμφωνώ μέχρι κεραίας:
Palccoyo vs Rainbow Mountain (Vinicunca) - we visited both! — Walk My World

Θα πήγαινα οριακά με το Παλκόγιο γιατί έχει περισσότερα χρωματιστά βουνά και πανοραμικές θέες, λιγότερο κόπο και λιγότερο κόσμο. Χάνεις την κόκκινη κοιλάδα (πάρα πολύ όμορφη) και βάζω ισοπαλία στο πραγματικό χάιλάιτ και των δύο (για το οποίο ελάχιστοι μιλάνε) που είναι η διαδρομή με το βαν μέχρι να φτάσεις εκεί (ΤΡΟ-ΜΕ-ΡΕΣ εικόνες Άνδεων), αλλά τα περισσότερα βαν για Palcoyo σταματάνε και στη γέφυρα Qeswachaka που για μένα είναι φανταστική, ειδικά αν έχεις διαβάσει λίγο για την κατάκτηση
Here's why you have to go see the Q'eswachaka Inca Bridge — Heather Jasper

To μόνο πλεονέκτημα που βλέπω στο Vinicunca είναι ότι είναι πιο ινσταγκραμικό, "αποτυπώνεται" καλύτερα στις φωτογραφίες. Ε, έχεις κι ένα αίσθημα υψηλότερης "αυτοπραγμάτωσης" επειδή έχεις κάνει ένα πολύ δυσκολότερο περπάτημα... το οποίο πάει περίπτατο από τα περίπου 4200 άτομα που βρίσκονται εκεί μαζί σου (στο Παλκόγιο είναι περίπου 400 άτομα/μέρα, δεν υπήρχε κανείς όταν πήγα εγώ προ κορωνοϊού, θα είναι χιλιάδες σε 1-2 χρόνια).

Σε όποιο και να πάτε φανταστικά θα είναι.

Eva Bag

Member
Μόλις είδα αυτό και συμφωνώ μέχρι κεραίας:
Palccoyo vs Rainbow Mountain (Vinicunca) - we visited both! — Walk My World

Θα πήγαινα οριακά με το Παλκόγιο γιατί έχει περισσότερα χρωματιστά βουνά και πανοραμικές θέες, λιγότερο κόπο και λιγότερο κόσμο. Χάνεις την κόκκινη κοιλάδα (πάρα πολύ όμορφη) και βάζω ισοπαλία στο πραγματικό χάιλάιτ και των δύο (για το οποίο ελάχιστοι μιλάνε) που είναι η διαδρομή με το βαν μέχρι να φτάσεις εκεί (ΤΡΟ-ΜΕ-ΡΕΣ εικόνες Άνδεων), αλλά τα περισσότερα βαν για Palcoyo σταματάνε και στη γέφυρα Qeswachaka που για μένα είναι φανταστική, ειδικά αν έχεις διαβάσει λίγο για την κατάκτηση
Here's why you have to go see the Q'eswachaka Inca Bridge — Heather Jasper

To μόνο πλεονέκτημα που βλέπω στο Vinicunca είναι ότι είναι πιο ινσταγκραμικό, "αποτυπώνεται" καλύτερα στις φωτογραφίες. Ε, έχεις κι ένα αίσθημα υψηλότερης "αυτοπραγμάτωσης" επειδή έχεις κάνει ένα πολύ δυσκολότερο περπάτημα... το οποίο πάει περίπτατο από τα περίπου 4200 άτομα που βρίσκονται εκεί μαζί σου (στο Παλκόγιο είναι περίπου 400 άτομα/μέρα, δεν υπήρχε κανείς όταν πήγα εγώ προ κορωνοϊού, θα είναι χιλιάδες σε 1-2 χρόνια).

Σε όποιο και να πάτε φανταστικά θα είναι.
Καλημέρα!!! Εκτιμώ πολύ τον χρόνο σου για τόσες πληροφορίες! 😀

jetry

Member
Επόμενο Ταξίδι
Μεξικό
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Hola a todos! Άλλη μια εδώ που σχεδιάζει ταξίδι στο Περού και εν μέσω ενθουσιασμού, άγχους και άγνοιας ψάχνω πληροφορίες για Ικίτος και Πουερτο Μαλδονάδο. Έχω διαβάσει διάφορες ιστορίες στο forum, περισσότερο μπερδεύομαι παρά ξεκαθαρίζω τι θέλω επιτέλους από αυτό το ταξίδι!! Προφανώς ένα και μόνο ταξίδι στο Περού δεν είναι αρκετό, αλλά θα ήθελα νομίζω να πάρω μια γεύση και από Αμαζόνιο. Έχετε να προτείνετε κάτι συγκεκριμένο (πιθανόν και κάποια άλλη περιοχή που δεν έχω στο μυαλό μου) που να σας ενθουσίασε, κάποια εμπειρία που θεωρείτε must και να είναι "εύκολα" υλοποιήσιμη; Πρώτη φορά οργανώνω ταξίδι εκτός Ευρώπης μόνη μου και ο βασικός άξονας είναι Lima (2-3 μέρες), Paracas, Huacachina, Nazca (2-3 μέρες) Arequipa, Cañón del Colca (3 μέρες), Puno/Titicaca (2 μέρες) , Cuzco και Ιερή Κοιλάδα (5 μέρες), Puerto Maldonado από Cuzco (3 μέρες - ή αντίστοιχα από Lima Iquitos που αν καταλήξω εδώ θα ήθελα να το συνδυάσω με Kuelap αλλά δεν φτάνουν οι μέρες ) και πίσω Lima. Οποιαδήποτε συμβουλή/παρατήρηση αλλά και ιδιαίτερη εμπειρία που ζήσατε εκεί θα ήταν καλοδεχούμενη!

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.029
Μέλη
39.748
Νεότερο μέλος
karanikolos

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom