Τι γίνεται με το κάπνισμα, στο εξωτερικό...

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
πολύ υστερία έχει πέσει με αυτό το κάπνισμα...
μη εδώ μη εκεί...δεν μας παρατάνε με τις υποκρισίες τους !!
ας κλείσουν τις καπνοβιομηχανίες να ησυχάσομε...αλλα τι λέμε τώρα να θίξομε συμφέροντα?? ρε ασιχτίρ με τα μέτρα τους...
Παντως Ρενατα το να κλεισουν οι καπνοβιομηχανιες δε σημαινει οτι θα παψουν καποιοι να ειναι υποκριτες. Ισα ισα η κατασταση θα γινει αφορητα πιο υποκριτικη, μια και θα γινοταν της ποτοαπαγορευσης. Η φερνοντας συγχρονο παραδειγμα, το αντιστοιχο με τα ναρκωτικα. Και καποιοι θα γινουν τρομακτικα πολυ πιο πλουσιοι. Το απαγορευμενο συμφερει περισσοτερο οικονομικα. Και πλεον στους τοιχους των Εξαρχειων θα βλεπαμε συνθηματα του τυπου "οι μπατσοι πουλουν τον καπνο".
Δεν καπνιζω, αλλα παραλληλα δε μπορω να δεχθω οτι για ολα τα συγχρονα δεινα, που αφορουν την ατμοσφαιρα μας, ευθυνεται η μολυνση που προξενουν στην ατμοσφαιρα οι καπνιστες. Η κατηγορια αυτη ειναι τοσο υπερβολικη που καταντα γελοια. Αλιμονο τωρα αν για την τρυπα του οζοντος η για το φαινομενο του θερμοκηπιου ειναι υπευθυνοι οι καπνιστες. Αλλα σε εναν περιορισμενο χωρο τα πραγματα αλλαζουν. Γιατι απο την αλλη μερια υπαρχει μια κατηγορια ανθρωπων (και οσο μεγαλυτερη γινεται η μολυνση της ατμοσφαιρας τοσο διευρυνεται η κατηγορια αυτη) με αλλεργιες, ασθμα, αναφυλαξιες κλπ. οι οποιοι αμα βρεθουν σε κλειστο χωρο με ανθρωπους που καπνιζουν ειναι πιθανο να βλαψουν πολυ σοβαρα την υγεια τους εως και να χασουν τη ζωη τους, οπως συνεβη πριν απο χρονια σε αεροπλανο της Ολυμπιακης, οπου ο ταλαιπωρος γιατρος απο την Αιγυπτο (ηταν και απο την Αιγυπτο ο φουκαρας-συνηθισμενος δηλαδη σε φουγαρα) καθοταν σε θεση μη καπνιζοντων μεν, αλλααρκετα κοντα στους καπνιζοντες. Αλλεργικος ων, ζητησε να μεταφερθει, η αεροσυνοδος δεν του εκανε το χατηρι (τωρα δημοσιουπαλληλικη νοοτροπια ηταν, δεν ειχαν πολλες αλλες ελευθερες θεσεις και φοβοντουσαν οτι θα ζητουσαν να αλλαχθουν θεσεις καμια σαρανταρια ακομη, ποιος ξερει; ) ο ανθρωπος αρρωστησε βαρια και πεθανε. Olympic Airways Flight 417 - Wikipedia, the free encyclopedia
Μπορει να ειναι ακραια σπανιο ως περιστατικο, αλλα εμενα μου αρκει ως επιχειρημα για την απαγορευση καπνισματος σε μερη οπου καποιος δε μπορει να διαφυγει, αλλα ειναι υποχρεωμενος να μεινει οπως πχ ο εργασιακος χωρος, κοιτωνες υποχρεωτικης διαμονης (βλ. στρατοπεδα), Μεσα Μαζικης Μεταφορας κλπ. Απο εκει και επειτα για τους χωρους διασκεδασης, οπου αν θελεις πας, αν δε σ΄ αρεσει φευγεις, νομιζω οτι με κοινη λογικη μπορει να βρεθει η χρυση τομη.
Μπορει καποιοι μη καπνιστες να μιλησαν εντονα και ενδεχομενως και στα ορια, αλλα τους καταλαβαινω απολυτως, γιατι η πλειοψηφια των καπνιστων, δεν εχει μαθει να φερεται σε σχεση με το τσιγαρο που καπνιζει. Αυτο το εξηγω οτι εν πολλοις επειδη η συνηθεια αυτη για τους περισσοτερους ξεκινησε στην τουαλετα του σχολειου και σε κοντρα με καθηγητες και γονεις, κανεις δεν τους εμαθε πεντε τροπους συμπεριφορας σε σχεση με το καπνισμα.
Με αποτελεσμα ασυνειδητα να σου φυσανε το καπνο καταμουτρα για παραδειγμα, οχι επειδη ντε και καλα δε νοιαζονται για τον περιγυρο τους, αλλα το κανουν μην καταλαβαινοντας ποσο ενοχλητικοι γινονται, γιατι αυτους δεν τους ενοχλει, η να καπνιζουν την ωρα που εσυ τρως (αυτο συγκεκριμενα εμενα με τρελλαινει απολυτα: βριζω την ατυχια μου να μη ζω στην εποχη που ζητουσαν την αδεια οι αντρες απο τις γυναικες πριν αναψουν τσιγαρο, η αποσυροντουσαν μετα το φαγτητο για να καπνισουν και να πουν τα δικα τους). Εκει που θελω να καταληξω ειναι, οτι οπως μας (η δε μας) μαθανε τροπους οι γονεις μας, να ανοιγουμε μια πορτα, να αφηνουμε ενα μεγαλυτερο να περασει, να παραχωρουμε τη θεση στο λεωφορειο, σιγουρα κατ' αναλογια, ελαχιστοι γονεις εμαθαν στα παιδια τους τροπους σε σχεση με το τσιγαρο, γιατι προσποιοντουσαν οτι αυτο δε συμβαινει στη δικη τους οικογενεια. Απο την αλλη μερια, οι εφηβοι στην κοντρα τους να επιβαλλουν το καπνισμα στους δασκαλους, στους γονεις, στην κοινωνια ολοκληρη, αντιμετωπιζουν το θεμα με χαζοτσαμπουκα και συνεχιζουν να το κανουν γιατι υποσυνειδητα στην οποια παρατηρηση, αντιδρουν σαν να τους μαλωνει ο γυμνασιαρχης τους. Και πολλοι μη καπνιστες εχουν δεχθει τετοιες επιθεσεις. Φυσικα δεν ειναι αγενεις ολοι οι καπινιστες αλλιμονο, ειναι τοσο ευγενεις, οσο ευγενικος, εξυπηρετικος, με κατανοηση, και ενδιαφερον ειναι ο μεσος ορος, και αντιστοιχως και οι μη καπνιστες. Απλως ως μη καπνιστρια, οταν τολμουσα να κανω μια παρατηρηση οτι καπου σε καποιες περιστασεις με ενοχλουσε το καπνισμα, με αντιμετωπιζαν σαν την τρελη του χωριου. Με την νεα νομοθεσια- τουλαχιστον δεν ειμαι πια η τρελοπεριεργη. Αυτο που θελω να πω ειναι οτι σιγα σιγα η ιδεολογια του "δεν ενοχλουμε κανενα και οποιος ενοχλειται αυτος ειναι ο προβληματικος" εξασθενει και προσπαθει να κυριαρχησει μια ιδεολογια που λεει:" καπνιζοντας, μπορει να ενοχλησω τους γυρω μου, οποτε να δουμε πως δε θα ενοχλω"
 

Leftris B

Member
Μηνύματα
1.775
Likes
1.100
Επόμενο Ταξίδι
paris- japan
Ονειρεμένο Ταξίδι
japan
μια χαρά τα λέει η έρση που ακόμη και στη χώρα της μπούρκας που φοράει είναι πιο ευγενικοί από εμάς
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Eρση ευχαριστούμε για την αναλυση που έκανες.ήταν κατατοπιστική και οι θέσεις σου προβλήθηκαν με την απαραίτητη επιχειρηματολογία.
Οι ενστάσεις μου αφορούν την γενικότερη υστερία,τους δρόμους πάρκα κλπ και η φασιστική απαγόρευση σε μέρη που ειλικρινά δεν καταλαβαίνω που βλάπτει ο καπνός...
Δεν μιλάμε για δημόσιους κλειστούς χώρους που υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και ειδικά παιδιά.
Εδώ εξυπακούεται οτι πρέπει να απαγορευτεί,όπως θα έπρεπε και η είσοδος σε ανθρώπους που ειναι ασθενείς και μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια εύκολα με την αναπνοή,βήχα,φτάρνισμα σε περιόδους διαφόρων ιώσεων και λοιμώξεων!
Αυτό που με ενοχλεί και επιμένω, είναι οι προσωπικές επιθέσεις,οι δήθεν συμβουλές του καθενός λές και είμαστε παιδάκια,και η γενικοτερη υποκρισία...
Θεωρώ οτι το καλύτερο είναι να υπάρχουν παντού χώροι καπνιζόντων και μή,αλλα με ανθρώπινες και ίσες συνθήκες,και όχι του στύλ εσείς πάτε στον στάβλο ζώα!!!!
καταλαβαίνεις τι εννοώ...
Είμαστε μεγάλοι άνθρωποι και αρκετά νοήμονες να καταλαβαίνομε τα αυτονόητα!!
Μακάρι να το καταλάβουν και άλλοι αυτό.
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Θεωρώ οτι το καλύτερο είναι να υπάρχουν παντού χώροι καπνιζόντων και μή,αλλα με ανθρώπινες και ίσες συνθήκες,και όχι του στύλ εσείς πάτε στον στάβλο ζώα!!!!
καταλαβαίνεις τι εννοώ...
Είμαστε μεγάλοι άνθρωποι και αρκετά νοήμονες να καταλαβαίνομε τα αυτονόητα!!
Μακάρι να το καταλάβουν και άλλοι αυτό.
Συγνώμη renata, φυσικά δε λέω οτι έχεις άδικο, αλλά και μας δε μας ρώτησε κανείς πώς νιώθαμε τόσα χρόνια, αν δηλαδή νιώθαμε σα ζώα ή όχι, όταν πχ ερχόμασταν στο γραφείο και στις 3 το μεσημέρι που φεύγαμε ήταν σα να φεύγουμε απο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης απο το τσιγάρο των άλλων...Αυτό το σκεφτήκατε ποτέ; Δε θελω να θίξω κανέναν, αλλά έτσι νιώθαμε.........:rolleyes:
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
antoni μαλον δεν διάβασες καλά το παραπάνω πόστ μου....
παρτο απο την αρχή,και μη ζητάς συγνώμη:p
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
antoni μαλον δεν διάβασες καλά το παραπάνω πόστ μου....
παρτο απο την αρχή,και μη ζητάς συγνώμη:p
Έχεις δίκιο!!!! :D :roll: Αν και κανονικά δεν έπρεπε να γράψω καθόλου - είπατε οτι είναι θέμα καπνιζόντων χαχαχαχα πλάκα κάνω!
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
καταρχάς,θέλω να διευκρινίσω πως η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους με βρίσκει σύμφωνη,γιά τους λόγους που προανέφερε η Ερση.πιστεύω πως όποιος δεν καπνίζει έχει δικαίωμα να ζει και να εργάζεται σε χώρους απαλλαγμένους απ' τον καπνό του τσιγάρου.επίσης όποιος καπνίζει έχει δικαίωμα να το κάνει σε κάποιον αξιοπρεπή χώρο και όχι σαν ¨κλέφτης"στα πεζοδρόμια.θέλω όμως εδ'ω να κάνω μια επισήμανση και να πω ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία κάποιου με άσθμα,αλλεργία κτλ.και μάλιστα περισσότερο από τον καπνό του τσιγάρου(σκόνη,αιρκοντίσιον,αρώματα,αρωματικά σπρέι χώρων κτλ)
φυσικά δεν είναι δυνατόν να απαγορεύσουμε δια νόμου την χρήση όλων αυτών σε κλειστούς χώρους με το επιχείρημα ότι είναι επιβαρυντικά για την υγεία παρότι έχουν ενοχοποιηθεί για την δημιουργία ασθενειών,όπως καρκίνος του πνεύμονα πχ.και παρότι αν κάποιος είναι αλλεργικός σε κάποιο απ'αυτά ή έχει άσθμα κινδυνεύει όσο και απ' τον καπνό του τσιγάρου.αυτά λοιπόν τα θέματα είναι θέματα κοινωνικής συνύπαρξης και είναι αδύνατον να λυθούν με νόμους.και όσο είναι φασιστικό εγώ να φυσάω τον καπνό του τσιγάρου μου στα μούτρα του διπλανού μου ,άλλο τόσο είναι και αυτός να με αναγκάζει να αναπνέω τα πάσης φύσεως αρώματα σώματος ή χώρου .το έχουμε σκεφτεί αυτό?δεν είναι το ίδιο σημαντικό με τον καπνό αφού ενοχλεί στον ίδιο βαθμό κάποιους?με όλα αυτά θέλω να καταλήξω πως αν ο άνθρωπος μάθει να σέβεται τον διπλανό του,τέτοιου είδους ζητήματα θα μπορούν να ρυθμίζονται σε ατομικό επίπεδο πράγμα που είναι και το σωστότερο τελικά.
όσο αφορά στην οργή των μη καπνιστών δεν θεωρώ ότι τους νομιμοποιεί να φέρονται με αγένεια και με υποτιμητικό ύφος σ΄οποιονδήποτε καπνίζει.την οργή του κανείς ,στα πλαίσια μιας ευνομούμενης κοινωνίας θα πρέπει να μάθει να την διαχειρίζεται και όχι να την ξεσπάει με ευκολία σ'όποιον βρει πρόχειρο.και η αντιπαλότητα ανάμεσα σε ιδέες και καταστάσεις δεν είναι θεμιτό να μεταφέρονται σε προσωπικό επίπεδο και μάλιστα σε άτομα που ούτε καν γνωρίζουμε.εν ολίγοις κανείς θα πρέπει να μάθει να φέρεται είτε καπνίζει είτε δεν καπνίζει ,σε κάθε επίπεδο κοινωνικής αλληλεπίδρασης.και ίσως τελικά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό :τον σεβασμό του άλλου και της διαφορετικότητας του σε κάθε περίπτωση!
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Anel συγχαριτήρια για την ανάλυση σου και τον τρόπο που σκέφτεσαι!
βρισκόμαστε εδώ και καιρό να απολογούμαστε!!
Συχαίνομαι να απολογούμαι και μάλιστα απρόσωπα!
Απολογούμαι για πράγματα ηχηρά αν συμβεί έστω και άθελά μου να πράξω!
Για όλα τα υπόλοιπα μου αρέσει ο διάλογος,χωρίς αφορισμούς , προσωπικές επιθέσεις και υποδείξεις!
Δεν μου αρέσουν και δεν τηρώ στην ζωή μου τους γενικούς κανόνες,παρά μονο εάν αυτοί έχουν ορισθεί απο άτομα ανιδιοτελή,δίκαια και ικανά να συνεισφέρουν στο ανθρώπινο σύνολο.Γενικά δεν ακολουθώ στην ζωή μου καμμία είδους πεπατημένη!
Μου αρέσει η αυτοκριτική,και έχω αρκετό αυτοσεβασμο ωστε να μπορώ να σέβομαι τους ανθρώπους απο τα μικρά έως τα μεγαλύτερα ζητήματα.
Αυτά φίλοι μου και παμε παρακάτω...γιατί χανόμαστε!!!!!
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.767
Likes
18.143
Πολύ ωραία και νηφάλια η ανάλυση της Έρσης (όπως πάντα) και είμαι σίγουρος ότι και η Ρενάτα είναι υπόδειγμα καπνίστριας, με σεβασμό και ευγένεια, ούτε συζήτηση για αυτό. Και εμένα ως μη καπνιστή (πλέον) με εκνευρίζουν παράλογες απαγορεύσεις του στυλ απογορεύεται το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους. Μου φαίνεται παράλογο και αν εμένα σήμερα δε με επηρεάζει αυτό, αύριο-μεθαύριο θα βγει μια εξίσου παράλογη απόφαση που θα με θίξει σε κάποιον άλλο τομέα. Νομίζω ότι όλοι θιγόμαστε από παράλογες αποφάσεις και όλοι πρέπει να αντιδρούμε (ή να ζητούμε να μας το εξηγήσουν τουλάχιστον πειστικά) απέναντι σε αυτές και όχι με "συντεχνιακή" αντίληψη. Για την απαγόρευση λοιπόν σε εξωτερικούς χώρους, περιμένω μία πειστική εξήγηση από αυτούς που την έχουν θεσπίσει, ειδεμή είμαι ταγμένος στο πλευρό των καπνιστών.

Οι καπνιστές έχουν πράγματι "καταπιέσει" κόσμο τα προηγούμενα χρόνια (και εγώ πρώτος) για τους λόγους που έχει παραθέσει η Ερση, αλλά ας μην τους διαμονοποιούμε σήμερα, ιδίως όταν προσπαθούν να σεβαστούν τους υπόλοιπους.

Τώρα, η σύγκριση καπνίσματος με "αρωματικά σπρέι χώρων" και τη σκόνη είναι τουλάχιστον άστοχη και ατυχής...
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
Τώρα, η σύγκριση καπνίσματος με "αρωματικά σπρέι χώρων" και τη σκόνη είναι τουλάχιστον άστοχη και ατυχής...

σε παραπάνω ποστ η Ερση,πολύ σωστά, ανέφερε πως ο καπνός του τσιγάρου επιβαρύνει όσους πάσχουν από αλλεργίες ή έχουν άσθμα.τις ίδιες επιδράσεις πάνω σ'αυτά τα άτομα έχουν η σκόνη ,τα διαφόρου τύπου αρώματα κ.α.που είναι η αστοχία κατά την γνώμη σου??
εγώ προσωπικά έχω καταλήξει σε νοσοκομείο επειδή σε λεωφορείο η διπλανή μου φορούσε κάποιο άρωμα το οποίο αρχικά μου κοκκίνισε τα μάτια,μετά άρχισαν να κλαίνε και στο τέλος έκλεισε τόσο η αναπνοή μου που θεωρώ πως μάλλον ήμουν τυχερή που ήταν κοντά το νοσοκομείο..επίσης πληροφοριακά η αλλεργία σ'οτιδήποτε μπορεί να εμφανιστεί ανα πάσα στιγμή στον καθένα..δεν γεννιέσαι μ' αυτό.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Eγώ δε θα καταθέσω την άποψή μου περί απαγορεύσεων και ξύλου μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών, θα σας παρακαλέσω όμως να σταματήσει αυτή η κουβέντα εδώ, γιατί το θέμα του τόπικ είναι άλλο.

Ευχαριστώ.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Δυστυχως το προβλημα της αλλεργιας ειναι ενα προβλημα το οποιο αυξανεται χρονο με το χρονο, λογω ακριβως της μολυνσης και το χειροτερο ειναι οτι μπορει καποιοι να ειναι αλλεργικοι χωρις να το γνωριζουν, πραγμα εξαιρετικα επικινδυνο. Μπορει η ANEL να αρρωστησε απο το αρωμα, θα μπορουσε ομως να εχει αρρωστησει και χωρις ποτε να καταλαβει τι την ενοχλησε. (Συνεβη στην κουμπαρα μου-κοντεψε να πεθανει-στο τσακ γλιτωσε, την τρελλαναν οι γιατροι στις εξειδικευμενες εξετασεις και ακρη δε βγηκε). Η κορη μου ειναι αλλεργικη (ευτυχως το ξερουμε) και συζητωντας με το γιατρο της μου ειπε οτι ενω μπορει πολλα να αποφυγει απο αυτα που την ενοχλουν, τα ακαρια της σκονης ειναι αδυνατον να τα αποφυγει κανεις, οσο και αν ειμαστε μονιμα οικογενειακως με το ξεσκονοπανο στο χερι.
Επιπλεον ειχα διαβασει μια ερευνα η οποια ελεγε οτι στις αρχες της δεκαετιας του 1990 τα παιδια που υπεφεραν κατα μεσο ορο λιγοτερο απο αλλεργιες στην Ευρωπη ηταν τα Αλβανοπουλα. Η ερευνα συνεχιζε λεγοντας οτι πλεον στις ημερες μας ο μεσος ορος αυτος τεινει να εξισωθει με αυτον της υπολοιπης Ευρωπης. Μαλλον θλιβερο, ετσι;
Κατα τη γνωμη μου, ας αποφυγουμε οτι μπορουμε να αποφυγουμε και ας παλεψουμε για τα υπολοιπα. (Π.χ το αισχρο εγκλημα στον Ασωπο!)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.773
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom