Σουηδία Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης.

summerfunk

Member
Μηνύματα
112
Likes
65
Επόμενο Ταξίδι
Σητεια - Ανάφη
Ταξίδι-Όνειρο
οτιδήποτε έχει θάλασσα
super super super :clap::clap::clap:

περιμένω με αγωνία το παρτυ :birthday:
 

North66

Member
Μηνύματα
4.303
Likes
5.039
Επόμενο Ταξίδι
Γεωργία
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Aπ' την εμπειρία σου για πόσες μέρες είναι η Στοκχόλμη?

Γιατί μέχρι τώρα έχω δει να αναφέρεις τρία-τέσσερα αξιοθέατα πέρα απ' τις βόλτες στην Παλιά Πόλη και τη νυχτερινή ζωή.
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.880
Likes
14.426
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Aπ' την εμπειρία σου για πόσες μέρες είναι η Στοκχόλμη?

Γιατί μέχρι τώρα έχω δει να αναφέρεις τρία-τέσσερα αξιοθέατα πέρα απ' τις βόλτες στην Παλιά Πόλη και τη νυχτερινή ζωή.
Σταύρο μου,
αυτό που δεν κατάλαβες ακόμη είναι ότι η Στοκχόλμη και ενδεχομένως και οι άλλες Σκανδιναβικές Χώρες, δεν είναι χώρες που τις επισκέπτεσαι για τα αξιοθέατά τους. Αντιθέτως, τουλάχιστον κατ'εμέ, αυτό που αξίζει να ζήσεις και πόσο μάλλον να νιώσεις, είναι ο παλμός τους. Αλί σε αυτόν που πήγε στη Στοκχόλμη για να δει μουσεία και δημαρχεία και δεν αφουγκράστηκε τον παλμό της. Πίστεψέ με , το ταξίδι μου θα ήταν το ίδιο μοναδικό και χωρίς την επίσκεψη στα μουσεία.
Πάντως, μιας και ρώτησες, η Στοκχόλμη έχει πάρα πολλά μουσεία, τα οποία χρειαζεσαι πολλές μέρες για να επισκευτείς, μερικά από αυτά είναι :
Το Μεσογειακό μουσείο (Medelhavsmuseet)
Το Μουσείο Ανατολικής Ασίας (Östasiatiska Museet)
Η Βασιλική Συλλογή Νομισμάτων (Kungl. Myntkabinettet)
Το Μουσείο Ζορν (Zorn museet)
Το Μουσείο Νερού «Ακουάρια» (Aquaria Vattenmuseet)
Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Naturhistoriska Riksmuseet)
Το
Εθνικό Εθνογραφικό Μουσείο (Etnografiska museet)
Το Ιστορικό Μουσείο (Historiska museet)


 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.880
Likes
14.426
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ

fenia42

Member
Μηνύματα
3.880
Likes
14.426
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Όταν βγήκα από τη μπυραρία αντίκρισα ένα πανέμορφο φθινοπωρινό ηλιοβασίλεμα. Και αν και άνθρωπος εντελώς αντι-ρομαντικός, τα ηλιοβασιλέματα του Φθινοπώρου και του Χειμώνα μου αρέσουν πολύ και δε με μελαγχολούν τόσο όσο εκείνα του καλοκαιριού. Έτσι επέλεξα να καθίσω σε θέση πλάι στο παράθυρο, στο μετρό της επιστροφής μου για το σπίτι. Απέναντί μου ένα παιδάκι μου χαμογελά και του χαμογελάω κι εγώ. Είναι τόσο ήρεμο, όπως και η μανούλα του. Γιατί τα Ελληνόπουλα να μην είναι έτσι; Όταν σηκώθηκα να φύγω γιατί πλησίαζε η στάση μου με χαιρέτισε και μου ‘στειλε ένα φιλάκι. Και θυμήθηκα και το δικό μου παιδάκι που με περίμενε πώς και πώς να επιστρέψω και να το σφίξω στην αγκαλιά μου.
Στο σπίτι βρήκα το Lorenzo να χαλαρώνει στον υπολογιστή. Καθίσαμε στο μπαλκονάκι για ένα τσιγάρο και καφέ και βαλθήκαμε να σκεφτούμε τι θα ετοιμάζαμε για το βράδυ. Σκέφτηκε να φτιάξουμε κάτι ελληνικό και κάτι σουηδικό. Ένα από τα τυπικά σουηδικά πιάτα είναι το Blood Pudding, το οποίο είναι όπως λέει και η λέξη πουτίνγκα με χοιρινό αίμα. Δεν ήθελα να το δοκιμάσω, ούτε και να το δω οπότε περάσαμε σε εναλλακτικές λύσεις.
- « Ποιο είναι το τυπικό ελληνικό πιάτο ; »
- « Η φασολάδα »
- « Τέλεια, ας φτιάξουμε φασολάδα ! »
- « Ξέρεις, δεν είναι σα τα μεξικάνικα φασόλια της κονσέρβας, θέλει κάποια προετοιμασία, είναι δύσκολο, θέλουν μούλιασμα τα φασόλια, κι έπειτα θέλω να γράψω ιστορία για τη Στοκχόλμη στο φόρουμ, θα με κοροϊδεύουνε αν μάθουν ότι σου έφτιαξα φασολάδα»
- « Τι λες, δε σε καταλαβαίνω; »
- « Αχ, που να καταλάβεις… Τέλος πάντων, ας φτιάξουμε κάτι πιο εύκολο, τι λες για σκορδόψωμα και μια ελληνική χωριάτικη σαλάτα»
- «Χμ, ενδιαφέρον ακούγεται»

Πήγαμε λοιπόν στο σούπερ μάρκετ και αγοράσαμε τα απαραίτητα. Πλάκα είχε ! Ψωνίσαμε και άλλα πράματα όπως γαριδάκια και διάφορα τέτοια υγιεινά. Αλλά κάτι έλειπε από το σούπερ μάρκετ. « Lorenzo , που είναι καλέ τα αλκοολούχα; »
Και τότε με πληροφόρησε ότι για τα αλκοολούχα ποτά υπήρχε ειδικό μαγαζί , το Systembolaget - Wikipedia, the free encyclopedia όπου σου επέτρεπαν να πάρεις συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ . Περίεργα πράματα, απομεινάρια κάποιας (βασιλικής) εποχής.
Πήγαμε λοιπόν σπίτι και αρχίσαμε τις ετοιμασίες. Εγώ τα σκορδόψωμα και τη σαλάτα, αυτός το ντεκόρ του σπιτιού και την Παρασκευή ενός περίεργου ποτού με λευκό κρασί, λάιμ και χυμό μήλου. Ωραία ήταν που μαγειρεύαμε μαζί και βοηθούσαμε ο ένας τον άλλο. (ναι, ναι , σα ζευγάρι ) .
Και λίγο πριν βάλω τα σκορδόψωμα στο φούρνο χτύπησε το κουδούνι και ήρθε η πρώτη καλεσμένη, η Chiara από το Trento, που δούλευε ως δασκάλα ιταλικών σε ένα σχολείο της Στοκχόλμης και δεν είχε συνηθίσει ακόμα τα νέα δεδομένα. Όταν όμως ρώτησα το Lorenzo αν του λείπει η Ιταλία και τι ακριβώς του λείπει, μου απάντησε πως το μόνο που του στερεί η Σουηδία είναι το νόστιμο ιταλικό φαγητό. Στην ερώτησή μου αν θα ξαναγύριζε ποτέ για να ζήσει στα πάτρια εδάφη του, η απάντηση ήταν κατηγορηματική : Per nulla ! ( με τίποτα ) .
Στη συνέχεια ήρθαν σιγά σιγά και οι υπόλοιποι καλεσμένοι. Μια Πολωνέζα, μια Ιταλίδα και οι γνωστοί από την προηγούμενη βραδιά : ο Κινέζος Chin, ο Friedrich το χόμπιτ που νόμιζε πως η Αγία Νάπα ανήκει στην Τουρκία και φυσικά ο ξανθός & δίμετρος Richard …
Καθίσαμε όλοι στο σαλονάκι και αφού σερβιριστήκαμε ξεκίνησε η κουβέντα. Για το τι χόμπυ έχει ο καθένας, για το πόσο το ημερολόγιο της Bridget Jones είναι μια ταινία ανεδαφική και ποιος υπερ- ήρωας είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Για το αν είναι αποδεκτό να είσαι single mom στη Σουηδία και στην Ελλάδα, για το τι επίδομα παίρνει μια μάνα που μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί στην Ελλάδα ( τι εννοείς τίποτα ;;; ) , για την αυταπάτη του θεού κι ότι οι Σουηδοί στην πλειοψηφία τους πιστεύουν στην επιστήμη και έχουν απορρίψει το θεό και προπαντώς τη θρησκεία η οποία έχει σα στόχο τον έλεγχο της μάζας και άλλα πολλά. Ξέχασα να πω ότι από εκείνο το ωραίο ποτό που είχε φτιάξει ο Lorenzo, είχα πιει μέχρι εκείνη τη στιγμή 7 ποτήρια. Κι όμως δεν ήταν αυτό που με είχε ζαλίσει. Βγήκα στο μπαλκόνι να κάνω ένα τσιγάρο. Η παγωνιά μου έκανε καλό. Κάθισα στη γωνίτσα μου και τους παρατηρούσα. Αυτοί οι άνθρωποι εκεί συνομιλούσαν πολιτισμένα, όμορφα και με επιχειρήματα. Δε φωνάζανε, δε βρίζανε, δε λέγανε βλακείες και προπαντώς δε κουτσομπολεύανε και δε μιλούσαν για το τι είδαν στην τηλεόραση. Με λύπη μου διαπίστωσα πως αυτό είναι κάτι που στην Ελλάδα δε το συνηθίζουμε. Και αν μη τι άλλο είχα άπειρες φορές την ευκαιρία να το διαπιστώσω, διότι είμαι κοινωνικό πλάσμα και έχω βρεθεί πολλές φορές μεταξύ φίλων και γνωστών.
Η συγκεκριμένη διαπίστωση πραγματικά με έριξε πολύ ψυχολογικά και τότε αντελήφθην ότι αυτό που κάνω είναι να ταξιδεύω ανά τον κόσμο για να κατασταλάξω εν τέλει μόλις βρω την Ιθάκη μου, η οποία δυστυχώς, δε βρίσκεται στην Ελλάδα, γιατί όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει …..
Άρχισα να πίνω ακόμη περισσότερο μα το ποτό δε με έπιανε. Κι όλο έβγαινα στο μπαλκόνι με ένα ποτήρι κι ένα τσιγάρο στο χέρι και με μεγάλη στεναχώρια στην ψυχή γιατί ήταν το τελευταίο βράδυ μου. Ο Richard ήταν κι αυτός ανήσυχος. Συνεχώς με κοιτούσε, ερχόταν κοντά μου να καθίσει, αλλά εγώ όλο έφευγα. Πέρασε η σκέψη από το μυαλό μου πως ίσως ήθελε να μου μιλήσει . Και πράγματι, όπως ήμουν στο μπαλκονάκι και κοιτούσα την παρέα μέσα, ο Richard μου έριξε ένα βλέμμα όλο νόημα και αποφασιστικότητα , και τότε τον είδα να έρχεται προς το μπαλκόνι.
 
Last edited by a moderator:

fenia42

Member
Μηνύματα
3.880
Likes
14.426
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
(1) φέτα είχε το σούπερ μάρκετ?
(2) πόσα παίρνει η sinle mom στη Σουηδία?
1. και φέτα και ελιές καλαμών , όλα ελληνικών εταιριών προϊόντα.
2. Κάθεσαι;
400 ευρώ
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.880
Likes
14.426
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Πάντως για το κόστος διαβίωσης στη Σουηδία δεν τα λες και πολλά!
Για Ελλάδα δεν σχολιάζω καν...
Από το απόλυτο 0 ,μια χαρά είναι.
Σα χάχες με κοιτούσαν όταν είπα ότι δεν υπάρχουν τέτοια επιδόματα.
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.880
Likes
14.426
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
πολυ ομορφα αντε να δουμε και την συνεχεια...μην μας ξεχασεις....
Εσύ φταις που το έκοψα σε αυτό το σημείο, μιλάς κι όλας. Εγώ σκόπευα να το δώσω αύριο με την ησυχία μου ολόκληρο και να φύγω για άλλες πολιτείες .:bleh:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.204
Μηνύματα
883.742
Μέλη
38.901
Νεότερο μέλος
udemeetim036

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom