Σουηδία Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης.

fenia42

Member
Μηνύματα
3.844
Likes
14.004
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ

Η Αφορμή

Κοντεύω τα 30. Σε αυτή την ηλικία η λίστα των φιλενάδων όλο και μικραίνει. Άλλη παντρεύεται, άλλη γεννάει, άλλη αρραβωνιάζεται. Κάθε λίγο όλο τέτοια ακούμε. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο οι μισές εξαφανίστηκαν γιατί βρέθηκε επιτέλους το πριγκιπόπουλο που τους πέρασε το γοβάκι στο πόδι και τις έσωσε από κακές μάγισσες και δράκους. Εγώ όμως που δε πιστεύω πια σε τέτοιου είδους παραμύθια επέλεξα την καλογερική εκ πεποιθήσεως μιας και η πριγκιπική ζωή μου φαίνεται ανιαρή. Άσε που είδα πολλές φορές τον Πρίγκιπα να μεταμορφώνεται σε βάτραχο και πια πιστεύω πως δε πρόκειται να συμβεί ποτέ το αντίθετο. Και κάτι βατράχια που έτυχε κατά καιρούς να φιλήσω είτε παρέμειναν βατράχια είτε μετενσαρκώθηκαν σε γουρούνια . Άσε που στο δικό μου παραμύθι υπάρχει ήδη μια πριγκίπισσα, η Σόφη, 6 ετών σήμερα οπότε η ερώτηση «εγώ πότε θα γίνω μάνα » δε πρόκειται να τεθεί ποτέ εκ μέρους μου.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν μου ήρθε και η φαεινή ιδέα να πραγματοποιήσω ένα μοναχικό ταξίδι. Αφού πολύ σύντομα θα μείνω μόνη μου στο ράφι έπρεπε κάποια στιγμή να μάθω να χαίρομαι και τα εργένικα ταξίδια. Η εισαγωγή στο γεροντοκορισμό θα γινότανε με ένα ταξίδι στη Στοκχόλμη.
Για μένα το ταξίδι αρχίζει πάντα από την στιγμή που θα κλείσω πίσω μου την πόρτα του σπιτιού. Κλειδώνοντας την εξώπορτα ένα χαμόγελο σχηματίστηκε στα χείλη μου. Και τώρα οι δυο μας , είπα στον εαυτό μου . Καλώς ήρθες στην πλήρη ελευθερία. Για πρώτη φορά στη ζωή μου θα πήγαινα ένα ταξίδι μόνη, και κάθε τι θα το αποφάσιζα σύμφωνα με τα θέλω μου. Οδήγησα μέχρι το ΙΚΕΑ, άφησα το αμάξι μου εκεί και πήγα στο αεροδρόμιο με το λεωφορείο. Πήρα ένα καφέ και βγήκα για τσιγάρο. Η χαρά μου, η γαλήνη και η νηφαλιότητά μου ήταν απερίγραπτες. Δυο μέρες πριν έλαβα πάνω από 20 μηνύματα από φίλους με ευχές για καλό ταξίδι. Στους περισσότερους ακουγόταν παράξενο το να ταξιδέψω μόνη. Ιδίως για ένα άτομο σαν εμένα που επιδιώκει το γέλιο και την παρέα στη ζωή του. Η δε γιαγιά μου, μου έδωσε την ευχή της να βρω ένα Σουηδό εκεί που πάω.
Μπαίνοντας για το τσεκ ιν είδα μια καλή μου φιλενάδα που δουλεύει στο αεροδρόμιο. – Πας στη Στοκχόλμη μόνη ε;
- Ναι, που το ξέρεις;
- Τσέκαρα τους γονείς σου χτες που πήγαιναν Λονδίνο και μου το είπαν. Καλά τι πας να κάνεις μόνη σου;
- Αμάν ρε Πένυ όχι κι εσύ ……………..
 

Attachments

Last edited by a moderator:

villi

Member
Μηνύματα
1.088
Likes
2.789
Γεροντοκόρη στα 30?????Άρρωστη είσαι, να βάλεις αμέσως θερμόμετρο!
Έχει πολλούς πρίγκιπες ακόμη εκεί έξω,κάπου θα είναι κι ο δικος σου:love2:
Πολύ με εξιτάρει το μοναχικό σου ταξίδι στη Στοκχόλμη,θα'θελα πολύ ένα ταξίδι τελείως μόνη ανεξαρτήτως προορισμού!Περιμένω εντυπώσεις...
 
Μηνύματα
1.620
Likes
782
Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γύρος του κόσμου
A!Το αποφάσισες τελικά να γράψεις ιστορία! Για να δούμε λοιπόν, περιμένουμε ανταπόκριση..
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Πραγματικά ανυπομονώ για τη συνέχεια fenia μου!
 

manelaki

Member
Μηνύματα
1.282
Likes
392
Ω λαλα! Ευελπιστω να εχει περιπετεια αυτη η ιστορια :) Μη μας αφηνεις σε αγωνια ομως...
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.844
Likes
14.004
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Η Άφιξη

Στο σακίδιό μου είχα μόνο τα απαραίτητα. Και μου ήταν υπεραρκετά. Αγόρασα και 2-3 παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα για δώρο διότι επέλεξα να φιλοξενηθώ για πρώτη φορά στη ζωή μου από άτομο εκ του Couch Surfing. Είχα αναστολές στην αρχή αλλά με έπεισε ο ThanasisU2 ο οποίος το χρησιμοποιεί ευρέως. Διάβασα πολλά προφίλ ώσπου να καταλήξω σε έναν Ιταλό, τον Lorenzo, 35 ετών που μου φαινόταν σοβαρός και κατασταλαγμένος ως οικοδεσπότης. Τα πιο απαραίτητα που είχα μαζί μου ήταν το τετράδιό μου με τις ταξιδιωτικές σημειώσεις, η καλογραμμένη ιστορία της Pattyyy εκτυπωμένη και ένα βιβλίο που πίστευα θα με βοηθήσει. «Η Γεροντοκόρη » του Ονορέ ντε Μπαλζάκ. Κάτι μέσα μου, μου έλεγε πως θα ταυτιζόμουν με την πρωταγωνίστρια. :rolleyes:
Στο αεροπλάνο διάβασα τις σημειώσεις μου κι έκανα ένα προγραμματάκι με τα αξιοθέατα που ήθελα να δω. Ο Lorenzo, μου είχε δώσει αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα έβρισκα το σπίτι του το οποίο βρισκόταν 6-7 στάσεις ανατολικά του κεντρικού σταθμού μετρό. Η πτήση διήρκεσε 3 ώρες και ήταν υπέροχη. Προσγειώθηκα 100 χιλιόμετρα μακριά από τη Στοκχόλμη, σε ένα μικρό αεροδρόμιο (Skvasta ) ανάμεσα σε ψηλά δέντρα. Πλήρωσα 27 ευρώ για το λεωφορείο που σε μεταφέρει στο κέντρο της Στοκχόλμης ( μετ ‘ επιστροφής ). Η διαδρομή των 100 χιλιομέτρων αν και αφοπλιστικά μονότονη με γαλήνεψε ακόμα περισσότερο. Το λεωφορείο ήταν γεμάτο παρέες Ελλήνων που είχαν έρθει για τουρισμό. Είχα την ευτυχία να κάθομαι μόνη αλλά και τη δυστυχία να τους ακούω να φωνάζουν και να μη σταματούν τις ομιλίες τους ταράζοντας τη γαλήνη μου. Στα απέναντι καθίσματα ένα ζευγάρι κοιτά το χάρτη και προσπαθεί να βρει που είναι το ξενοδοχείο. Τους άκουσα να με σχολιάζουν χαμηλόφωνα . «γιατί ταξιδεύει μόνη της; » «Μήπως είναι Σουηδέζα; » κλπ κλπ. Ξάφνου χτύπησε το τηλέφωνό μου. Ήταν ο Lorenzo ο οποίος με ενημέρωσε ότι θα με περίμενε στο τέρμα του λεωφορείου. « Ααα, Ιταλίδα είναι, άκουσες; » :shock:« Μοιάζει με Σουηδέζα όμως, έχει μπλε μάτια »
ΕΛΕΟΣ , αθάνατοι Έλληνες κουτσομπόληδες. Το να ταξιδεύω μόνη μες την ησυχία μου ήδη είχε αρχίσει να με συνεπαίρνει . :rolleyes:

Η διαδρομή διήρκεσε μία ώρα και 20 λεπτά. Πλησιάζοντας στο κέντρο το μονότονο τοπίο έδινε τη θέση του σε καλοδιατηρημένα κτήρια νεομπαρόκ αρχιτεκτονικής, γοτθικού ρυθμού εκκλησίες και τεράστιους πεντακάθαρους δρόμους. Την αρμονία του προορισμού τη νιώθει κανείς από μακριά. Να κι ο Lorenzo, με περιμένει. Τον χαιρετώ από το παράθυρο του λεωφορείου.
Κάνουμε μια βόλτα συζητώντας. Σταματάμε για ένα hot dog και για να κάνω συνάλλαγμα. Βέβαια τα μετρητά είναι άχρηστα στη Σουηδία μιας και τα πάντα πληρώνονται με πιστωτικές. Πήρα και μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για 72 ώρες ( 27 ευρώ ) .
Το πρώτο πράγμα που πρόσεξα στους Σουηδούς είναι η κομψότητά τους. Περίμενα να βρω κακοντυμένους, απεριποίητους, γεμάτους piercing & tattoo ανθρώπους όπως στη Γερμανία λ.χ. αλλά αυτό που είδα με εξέπληξε ευχάριστα. Ανθρώπους όμορφους, λυγερόκορμους, υπέρκομψους στην απλότητά τους. Γυναίκες ελάχιστα βαμμένες μα πανέμορφες, παλικάρια με τρέντυ πουκαμισάκια, πρόσωπα ήρεμα και φωτεινά, ματάκια ανοιχτόχρωμα με σπίθα στο βλέμμα. Οι δε μεγαλύτερες ηλικίες είχαν μόνιμα αποτυπωμένο ένα χαμόγελο ευτυχίας στα χείλη τους (ή μήπως ήταν αρμονίας; ) .
Μπαίνουμε στο μετρό. Ησυχία τάξις και ασφάλεια. Άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ξένοιαστοι. Ουδέποτε τους ενδιέφερε η πορεία της χώρας τους για τον απλούστατο λόγω ότι ανέκαθεν η χώρα τους ήταν ασφαλής. Η λέξη ανεργία δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους. Όλοι συζητούν χαμηλόφωνα μεταξύ τους, όσοι είναι μόνοι διαβάζουν. Βλέπω πολλά καρότσια με μωρά, πάντα συνοδεία ενός γονέα.
Φτάνουμε στο σπίτι του Lorenzo. Η στάση ήταν 3 λεπτά μακριά. Το διαμέρισμα βρίσκεται σε residential area. Στο τοπίο μόνο χαμηλές πολυκατοικίες πεντακάθαροι δρόμοι και δέντρα με τα φύλλα τους κιτρινισμένα. Εδώ η λέξη φθινόπωρο έχει υπόσταση ! Πράγματι μια γλυκιά ψυχρούλα την ένιωθα.
Μπαίνοντας στο διαμέρισμα του Lorenzo έμεινα άναυδη. Ένας χώρος 50 -60 τετραγωνικών, άψογα διακοσμημένος, πεντακάθαρος, φωτεινός, με κάθε εκατοστό του σοφά εκμεταλλευμένο. Κυριολεκτικά μένω με ανοιχτό το στόμα σα χάχας . Αφήνω τον σάκο στο πάτωμα και κοιτώ τη θέα από την τεράστια τζαμαρία. Στο δωμάτιο μπαίνει ο Lorenzo με ένα aperitivo στο χέρι για καλωσόρισμα. Πάμε στο μπαλκονάκι για τσιγάρο, μου λέει, και με επαναφέρει στην πραγματικότητα. Στο μικρό μπαλκονάκι πατάμε με τις κάλτσες γιατί έχει ξύλινη επένδυση στο πάτωμα. Κουβεντιάζουμε για τις ζωές μας πίνοντας το απεριτίφ και χαμογελώντας. Βγάζω την ταμπακέρα μου να στρίψω τσιγάρο. Με κοιτά περίεργα. Είχε χρόνια να δει άνθρωπο που κάνει στριφτά. :shock: Χα!
Έξω έχει σκοτεινιάσει. Τακτοποιώ τα πράγματά μου όταν μια γλυκιά μυρωδιά μου γαργαλάει τη μύτη. « Pasta al dente, signorina mia » φωνάζει ο Lorenzo και μπαίνει μέσα με δυο πιάτα μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα φτιαγμένα από τα χεράκια του.
ThanasisU2 μεγάλες χάρες σου χρωστώ για την ιδέα σου :clap::clap:. Ποσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν είχα μείνει σε ένα απρόσωπο ξενοδοχείο…
Και μετά το υπέροχο γεύμα καθόμαστε στο γουστόζικο σαλονάκι να δούμε μια ιταλική ταινία του ’70. Καθόμαστε δίπλα δίπλα στον καναπέ. Μου βάζει ένα μαξιλάρι στο τραπεζάκι μπροστά μου για να απλώσω τα ποδάρια μου. Οκ αν είναι όνειρο ας τελειώσει τώρα, παρατράβηξε το αστείο. Μα δεν ήταν όνειρο.
Γυρνώ και τον κοιτάζω. Και τότε συνειδητοποιώ πως πάνε 3 χρόνια από τότε που κάθισα σε κάποιον καναπέ πλάι σε έναν άντρα για να δούμε μαζί ταινία. Πόσο μάλλον, πλάι σε άντρα που δε περιμένει ανταπόδοση. Αμέσως ένιωθα τόσο οικεία σα να τον ξέρω χρόνια.
Την ταινία δε μπόρεσα να τη δω όλη. Με πρόδωσε η νύστα μου. Ο Lorenzo μου στρώνει το κρεβάτι. Με το μαλακό, του λέω, γιατί δεν έχω μάθει να με περιποιούνται.
« Καλώς ήρθες στη Στοκχόλμη Ελληνίδα φίλη μου, καλό ύπνο, θα σε δω αύριο» είπε και αποσύρθηκε στο δωμάτιό του.
« Ζω ένα όνειρο » στέλνω σε μήνυμα στην αδερφή μου, αντί για το τυπικό «έφτασα και είμαι καλά» και κοιμάμαι στα μυρωδάτα σεντόνια.
 
Μηνύματα
1.620
Likes
782
Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γύρος του κόσμου
Αχ αυτό το couch surfing! Κάποτε πρέπει να το δοκιμάσω κι εγώ!
 

Dva Srca

Member
Μηνύματα
558
Likes
1.053
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβενία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισραήλ, Ειρηνικός
Ουάου! Έχουμε και ρομαντικό ενσταντανέ στη συγκεκριμένη ιστορία! Όμορφα, όμορφα, για να δούμε πού θα καταλήξει η ιστορία! :D
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.844
Likes
14.004
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Ουάου! Έχουμε και ρομαντικό ενσταντανέ στη συγκεκριμένη ιστορία! Όμορφα, όμορφα, για να δούμε πού θα καταλήξει η ιστορία! :D
Ουπς ! Τί έλευση είναι αυτή ; :clap::clap:
 

the Lycan

Member
Μηνύματα
215
Likes
90
Επόμενο Ταξίδι
Βοστώνη...10 και σήμερα..
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκωτία
τι είναι αυτό το couch surfing??? που θα βρω πληροφορίες?? καλά η ιστορία απίστευτη!!! σε νοιώθω απόλυτα!!!! μετράω μέρες για το ταξίδι μόνη μου !!! μόνο μην τολμήσουν και μου βάλουν την εξεταστική που πήγε πίσω λόγω καταλήψεων , μέσα στις ημερομηνίες του ταξιδιού !!!!!! περιμένω συνέχεια ιστορίας!!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.669
Μέλη
38.806
Νεότερο μέλος
xeniagousia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom