escursione
Member
- Μηνύματα
- 1.442
- Likes
- 4.576
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μπαλκόνι της Δρέσδης (Brühlsche Terrasse), με την πανοραμική θέα στην Γέφυρα του Αυγούστου (Augustusbrücke), στον Έλβα και στα ποταμόπλοια που πραγματοποιούν κρουαζιέρες κατά μήκος του.
Ένα μεγάλο μέρος του Μπαλκονιού της Δρέσδης, κατέχουν τα κτίρια που αποτελούν την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δρέσδης (Kunstakademie Dresden) και ο εντυπωσιακός θόλος της, που κτίστηκε μεταξύ του 1891 και του 1895. Οι σημαντικότεροι γλύπτες της Δρέσδης εκείνης της εποχής, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Heinrich Epler, Johannes Schilling και Hermann Hulzsch, συνέβαλαν στο σχεδιασμό των προσόψεων, οι οποίες είναι πλούσια διακοσμημένες με γλυπτά και στολίδια.
Στη βόρεια πλευρά της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, που βλέπει τον Έλβα, στην αριστερή πλευρά του κτιρίου, είναι γραμμένα με χρυσά γράμματα τα ονόματα των Ελλήνων γλυπτών: Φειδία, Ικτίνου, Πραξιτέλη, Πολύκλειτου, Λυσίππου που έμειναν στην ιστορία από τα αθάνατα έργα τους. Στην δεξιά πλευρά ομοίως τα ονόματα των επιφανών Ιταλών καλλιτεχνών Erwin von Steinbach, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael και Dürer. Στην κορυφή του κτιρίου στις πλευρές είναι δύο χρυσά αγάλματα θεών της μυθολογίας: Δυτικά της θεάς της Φαντασίας (Phantasos) και Ανατολικά του Θεού Έρωτα (Eros) που κρατάει μία δάδα.
Στη νότια πλευρά της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, απέναντι από την είσοδο F της Frauenkirche, στον τοίχο πάνω από τις κολόνες του κτιρίου, είναι χαραγμένο το σύνθημα “DEM VATERLAND ZU ZIER UND EΗR” που σημαίνει «Για την τιμή και το στολισμό της Πατρίδας».
Ένα εντυπωσιακό κτίριο το Kunsthalle im Lipsiusbau, βρίσκεται στο σύμπλεγμα των κτιρίων της Ακαδημίας Καλών Τεχνών που γειτνιάζει με το Albertinum. Έχει ένα εντυπωσιακό γυάλινο θόλο σαν λεμονοστύφτη που στη κορυφή έχει το χρυσό αγαλματάκι με φτερά της θεάς Φήμης ή Φάμα που κρατάει ένα δάφνινο στεφάνι και έχει στο στόμα μία τρομπέτα. Το διακοσμημένο κτίριο ονομάστηκε "Lipsiusbau" από τον δημιουργό του, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Constantin Lipsius. Στη βορειοανατολική πλευρά της βρίσκεται το Brühlsche Terrasse και στη νοτιοανατολική πλευρά είναι η Πλατεία Georg-Treu-Platz.
Στην Brühlsche Terrasse ανάμεσα στο Lipsiusbau και το Albertinum, μπροστά από μια διπλή σκάλα, βρίσκεται το άγαλμα του Αρχιτέκτονα Gottfried Semper ο οποίος σχεδίασε την Όπερα της Δρέσδης (Semperoper).
Πηγή: www.skd.museum/en/visit/lipsiusbau
Λίγα μέτρα πιο μακριά από το Lipsiusbau βρίσκεται το Albertinum, που φιλοξενεί τη Πινακοθήκη των Νέων Δασκάλων (Galerie Neue Meister) και το Μουσείο Γλυπτικής (Skulpturensammlung), δύο από τα πιο περίφημα μουσεία τέχνης της Δρέσδης. Το Albertinum πήρε το όνομα από το Βασιλιά Αλβέρτο της Σαξονίας. Περιλαμβάνει πληθώρα έργων ζωγραφικής από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των έργων από Otto Dix, Edgar Degas, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Edouard Manet and Claude Monet, καθώς και έργα από τη Συλλογή Γλυπτών που ανήκουν στην ίδια περίοδο.
Φώτο από Neumarkt. Το Albertinum είναι το κτίριο με τη κόκκινη σκεπή που φαίνεται στο βάθος της μέσης της φωτογραφίας ανάμεσα στην πτέρυγα της Ακαδημίας Καλών Τεχνών -Kunsthalle im Lipsiusbau και στο Coselpalais.
Περπατώντας δυτικά τη Brühlsche Terrasse το επόμενο κιτρινωπό με πράσινη στέγη κτίριο που συναντάμε είναι το Sekundogenitur που στεγάζει το Cafe Vis-a-Vis που ανήκει στο ξενοδοχείο Hilton. Μπροστά ακριβώς βρίσκεται το Άγαλμα του Ernst Rietschel, ενός από τους μεγαλύτερους Γερμανούς γλύπτες. Κατασκευάστηκε από τον Γερμανό γλύπτη Johannes Schilling του οποίου το πορτρέτο απεικονίζεται στα πλακάκια της Πομπής των Πριγκίπων (Furstenzug).
Ακριβώς δίπλα στο Sekundogenitur βρίσκεται το Δικαστήριο της Δρέσδης (Oberlandesgericht Dresden). Χτίστηκε κατά τα έτη 1901 έως 1907 και σχεδιάστηκε από τον Αρχιτέκτονα Paul Wallot. Στην κορυφή του Πύργου του στέκεται ένα Χρυσό Άγαλμα η «Saxonia», το οποίο δημιουργήθηκε το 1905 από τον John Schilling. Για 26 χρόνια ήταν η έδρα του Κοινοβουλίου της Σαξονίας(Ständehaus). Πιο συγκεκριμένα στις 14 Οκτωβρίου του 1907 στο κτίριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Κοινοβουλίου της Σαξονίας και στις 21 Φεβρουαρίου 1933, οι πόρτες έκλεισαν μετά την τελευταία συνεδρίαση. Παρόλο που το κτίριο υπέστη σοβαρές βλάβες κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το Κρατικό Γραφείο Προστασίας των Ιστορικών Μνημείων μεταφέρθηκε σε μερικά από τα δωμάτιά του κτιρίου αμέσως μετά τον πόλεμο το 1945 και άρχισε σταδιακά να απομακρύνει τα ερείπια. Τα έτη 1996-2001 ξεκίνησε ανακατασκευή για αποκατάσταση και ανακαίνιση του κτιρίου, και από το 2001 στεγάζεται το Δικαστικό μέγαρο που περιλαμβάνει 7 δικαστικές αίθουσες. Επίσης στον 2ο όροφο δημιουργήθηκε μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων, ενώ στο ισόγειο πραγματοποιούνται ανά διαστήματα διάφορες εκθέσεις τέχνης.
Το επόμενο κτίριο στη Brühlsche Terrasse μετά το Δικαστικό μέγαρο, είναι ο Καθεδρικός Ναός της Δρέσδης (Katholische Hofkirche). Η Hofkirche είναι ένας καθολικός ναός που χτίστηκε από τον Αύγουστο Β` τον Ισχυρό ο οποίος ως εκλέκτορας της Σαξονίας επιδίωκε να κερδίσει τον θρόνο της Πολωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έγινε καθολικός και θέλησε να ιδρύσει έναν ναό που θα ήταν το αντίπαλο δέος της Εκκλησίας της Παναγίας (Dresdner Frauenkirche). Οι εργασίες ανέγερσης του ναού εντοπίζονται ανάμεσα στο 1738 και στο 1751, από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Gaetano Chiaveri, η τεχνοτροπία του είναι μπαρόκ και το ψηλότερο σημείο του φτάνει τα 83 μέτρα. Περιμετρικά του ναού υπάρχουν κιγκλιδώματα που φιλοξενούν 78 αγάλματα ύψους 3,5 μέτρα το καθένα που δημιουργήθηκαν από τον Lorenzo Mattielli, τα οποία απεικονίζουν Αποστόλους, Αγίους και εκκλησιαστικούς αξιωματούχους. Η Εκκλησία ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του 1945. Η ανοικοδόμηση της άρχισε το 1979 και μέσα σε ένα χρόνο κατέστη εφικτό να ανεγερθεί πλήρως.
Το σημαντικότερο αξιοθέατο της Theaterplatz είναι η Όπερα της Δρέσδης (Semperoper). Χτισμένη από τον Αρχιτέκτονα Gottfried Semper μεταξύ 1838 και 1841 σε στυλ ιταλικής αναγέννησης με μπαρόκ και κλασικά στοιχεία, η όπερα της Δρέσδης είναι ένα από τα πιο όμορφα κτίρια όπερας στον κόσμο, με εξαίσια ακουστική και μυθικό παρελθόν. Εδώ έγιναν οι πρεμιέρες μερικών από τα πιο εμβληματικά έργα των Βάγκνερ και Στράους.
Η Semperoper έκλεισε τον Αύγουστο του 1944 και καταστράφηκε έξι μήνες αργότερα από τις συμμαχικές αεροπορικές επιθέσεις. Η ανοικοδόμησή της αργούσε πολλά χρόνια και οι κάτοικοι της Δρέσδης έμεναν χωρίς το αγαπημένο τους κτίριο. Τελικά η ανοικοδόμηση ολοκληρώθηκε 40 χρόνια μετά την καταστροφή του και η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1985. Το κτίριο διατήρησε τη μορφή που είχε πριν τον πόλεμο, βελτιώθηκαν τα συστήματα ήχου και ο μηχανισμός σκηνής, μειώθηκαν οι θέσεις από 1700 σε 1300 και προστέθηκε ένα παράρτημα για τις πρόβες και τα γραφεία της διοίκησης. Η πρώτη παράσταση ήταν ο «Ελεύθερος σκοπευτής» (Der Freischütz) από τον Carl Maria von Weber.
Το Μέγαρο της Όπερας είναι πλούσια διακοσμημένο από αγάλματα. Στην είσοδο δεξιά και αριστερά ανάμεσα σε κίονες βρίσκονται τα αγάλματα των Goethe και Schiller. Αριστερά όπως βλέπουμε το κτίριο σε 2 εσοχές υπάρχουν τα αγάλματα του Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του Σοφοκλή. Ομοίως στην δεξιά πλευρά τα αγάλματα του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και ηθοποιού Μολιέρου και του Ευριπίδη.
Πάνω από την είσοδο βρίσκεται το τέθριππο (Panther Quadriga), ένα άρμα που το σέρνουν 4 πάνθηρες, με τον Διόνυσο και την Αριάδνη ανεβασμένους επάνω. του Johannes Schilling.
Μπροστά από την Όπερα υπάρχει το Άγαλμα του Βασιλιά της Σαξονίας Johann (König Johann von Sachsen) την περίοδο 1854 και 1873.
Μεταξύ της πλατείας θεάτρου και της όχθης του Έλβα, στην οδό Theaterplatz 3, υπάρχει το Εστιατόριο Italienisches Dörfchen (Ιταλικό Χωριό), που θυμίζει τους Ιταλούς τεχνίτες που βοήθησαν στην κατασκευή της Εκκλησίας. Στην Προτεσταντική Σαξονία, τα σχέδια για την κατασκευή της εκκλησίας έπρεπε να διατηρηθούν αυστηρά εμπιστευτικά.
Φώτο: Άποψη της Theaterplatz με την Όπερα, το Άγαλμα του Βασιλιά Johann της Σαξονίας και στο βάθος πίσω από το άγαλμα το Εστιατόριο Italienisches Dörfchen
Στη νότια πλευρά της Theaterplatz στη γωνία με τη Sophienstraße βρίσκεται το Παλιό Φρουραρχείο(Schinkelwache ή Altstädter Wache). Σήμερα στο κτίριο με τους έξι κίονες στη πρόσοψη Ιωνικού ρυθμού, λειτουργεί γραφείο έκδοσης εισιτηρίων για Θέατρο, Όπερα, Οπερέτα κλπ., καθώς και το ιστορικό Café Schinkelwache από το 1832.
Μετά την Όπερα ξαναγυρίσαμε στη περιοχή του Καθεδρικού Hofkirche για να δούμε τη Πομπή των Πριγκίπων (fürstenzug) που βρίσκεται στην οδό Augustusstraße, καθώς και το Βασιλικό Παλάτι ή Κάστρο της Δρέσδης. Η Πομπή των Πριγκίπων αποτελεί τη μεγαλύτερη πορσελάνινη τοιχογραφία του κόσμου και στολίζει τα τείχη του Κάστρου της Δρέσδης. Βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο του Stallhof που αποτελεί μέρος του συγκροτήματος του Βασιλικού Παλατιού ή Κάστρου της Δρέσδης. 24.000 πλακάκια πορσελάνης Meissen, συνολικού μήκους 102 μέτρων, απεικονίζουν την παρέλαση 35 Βασιλέων και Δουκών της Σαξονίας. Το όνομα του κάθε ηγεμόνα και τα έτη της διακυβέρνησης τους, αναγράφονται κάτω από την εικόνα τους.
Η τελευταία φιγούρα της τοιχογραφίας, είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης Wilhelm Walter. Το συγκεκριμένο κομμάτι της τοιχογραφίες γίνονταν εργασίες συντήρησης και ήταν καλυμμένο.
Πηγή: JoJan - Own work, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18775211
Το Βασιλικό Παλάτι (Residenzschloss), με την εκθαμβωτική αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και τις 500 αίθουσες, υπήρξε η κατοικία όλων των Σαξόνων ηγεμόνων από το 1485 έως το 1918. Αφού καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1701, το ανάκτορο ανακατασκευάστηκε υπό τον Αύγουστο τον Ισχυρό.
Μετά από αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το παλάτι -με τις περίπου 500 αίθουσες και αίθουσες του- κάηκε ξανά και τα περισσότερα από τα πολύτιμα έπιπλα του εσωτερικού χώρου καταστράφηκαν.
Το 1985 ξεκίνησε η ανακατασκευή στο παλάτι για να δημιουργηθεί ένα Μουσείο για τις Συλλογές της Κρατικής Τέχνης της Δρέσδης. Το πρώτο μουσείο που μεταφέρθηκε στο Βασιλικό Παλάτι τον Απρίλιο του 2004 ήταν το Kupferstich-Kabinett. Περιλαμβάνει περισσότερα από μισό εκατομμύριο σχέδια, ακουαρέλες, χαρακτικά, λιθογραφίες, εικονογραφημένα βιβλία, αφίσες, εκτυπώσεις και φωτογραφίες από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Από τους Dürer, van Eyck, Rembrandt, Piranesi, Fragonard και Friedrich μέχρι τους Toulouse-Lautrec, Kotzsch, Glöckner, Baselitz και Tillmans. Η συλλογή δεν περιορίζεται σε καλλιτέχνες από την Ευρώπη: Ιαπωνικά, Κινέζικα και Ινδικά έργα αποτελούν επίσης μέρος της συλλογής που καλύπτει 800 χρόνια ιστορίας της τέχνης.
Στο Βασιλικό Παλάτι υπάρχει η συλλογή Πράσινοι Θόλοι (Grünes Gewölbe) που άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2004 όπου φυλάσσονται 3.000 αντικείμενα αμύθητης αξίας κοσμήματα, ρολόγια φτιαγμένα από πολύτιμους λίθους. Οι θησαυροί εμφανίζονται σε 2 εκθέσεις: Ιστορικοί Πράσινοι Θόλοι (Historisches Grünes Gewölbe) και Νέοι Πράσινοι Θόλοι (Neues Grünes Gewölbe).
Επίσης στο Βασιλικό Παλάτι στεγάζεται το Μουσείο όπλων (Rüstkammer) που περιλαμβάνει μία από τις πλουσιότερες συλλογές όπλων, πανοπλιών, κοστουμιών και ιππικού εξοπλισμού του κόσμου (ζωγραφισμένα ξύλινα άλογα, χαλινάρια, σέλες) κ.α.
Καθώς και το Μουσείο Νομισμάτων (Münzkabinett) με συλλογή περίπου 300.000 αντικειμένων (νομίσματα, μετάλλια, τραπεζογραμμάτια, ομόλογα, γραμματόσημα κ.α.), που κυμαίνονται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το παλαιότερο νόμισμα είναι 2.500 ετών και προέρχεται από τη Λυδία, ένα βασίλειο που βρισκόταν στη σημερινή Τουρκία.
Ο Πύργος του Βασιλικού Παλατιού (Hausmannsturm) μέσω των 327 σκαλιών του, προσφέρει ωραία θέα στη παλιά πόλη από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Υπάρχει μία Νέο-Μπαρόκ Γέφυρα που ενώνει τον Καθεδρικό Ναό της Δρέσδης (Hofkirche) με το Βασιλικό Παλάτι και τον Πύργο Hausmannsturm, ώστε η βασιλική οικογένεια να εκκλησιάζεται χωρίς να χρειάζεται να πατήσει το πόδι της στον... δρόμο.
Το Δικαστήριο της Δρέσδης, ο Καθεδρικός Ναός, το Μουσείο Νομισμάτων καθώς και το Βασιλικό Παλάτι ή Κάστρο της Δρέσδης έχουν πλευρές που βλέπουν στην πλατεία Schloßplatz στην οποία εκτελούνται έργα.
Μπροστά στο Δικαστήριο της Δρέσδης και απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό της Δρέσδης, υπάρχει το Άγαλμα του Βασιλιά της Σαξονίας Φρειδερίκου Αυγούστου Α` καθισμένος σε καρέκλα πάνω σε ένα βάθρο, που στις πλευρές του έχει 4 αλληγορικές μορφές, που συμβολίζουν τη δικαιοσύνη, την ευσέβεια, την ευγένεια και τη σοφία -αρετές που συνδέονται ενδεχομένως με τον Βασιλιά της Σαξονίας.
Ένα μεγάλο μέρος του Μπαλκονιού της Δρέσδης, κατέχουν τα κτίρια που αποτελούν την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δρέσδης (Kunstakademie Dresden) και ο εντυπωσιακός θόλος της, που κτίστηκε μεταξύ του 1891 και του 1895. Οι σημαντικότεροι γλύπτες της Δρέσδης εκείνης της εποχής, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Heinrich Epler, Johannes Schilling και Hermann Hulzsch, συνέβαλαν στο σχεδιασμό των προσόψεων, οι οποίες είναι πλούσια διακοσμημένες με γλυπτά και στολίδια.
Στη βόρεια πλευρά της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, που βλέπει τον Έλβα, στην αριστερή πλευρά του κτιρίου, είναι γραμμένα με χρυσά γράμματα τα ονόματα των Ελλήνων γλυπτών: Φειδία, Ικτίνου, Πραξιτέλη, Πολύκλειτου, Λυσίππου που έμειναν στην ιστορία από τα αθάνατα έργα τους. Στην δεξιά πλευρά ομοίως τα ονόματα των επιφανών Ιταλών καλλιτεχνών Erwin von Steinbach, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael και Dürer. Στην κορυφή του κτιρίου στις πλευρές είναι δύο χρυσά αγάλματα θεών της μυθολογίας: Δυτικά της θεάς της Φαντασίας (Phantasos) και Ανατολικά του Θεού Έρωτα (Eros) που κρατάει μία δάδα.
Στη νότια πλευρά της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, απέναντι από την είσοδο F της Frauenkirche, στον τοίχο πάνω από τις κολόνες του κτιρίου, είναι χαραγμένο το σύνθημα “DEM VATERLAND ZU ZIER UND EΗR” που σημαίνει «Για την τιμή και το στολισμό της Πατρίδας».

Ένα εντυπωσιακό κτίριο το Kunsthalle im Lipsiusbau, βρίσκεται στο σύμπλεγμα των κτιρίων της Ακαδημίας Καλών Τεχνών που γειτνιάζει με το Albertinum. Έχει ένα εντυπωσιακό γυάλινο θόλο σαν λεμονοστύφτη που στη κορυφή έχει το χρυσό αγαλματάκι με φτερά της θεάς Φήμης ή Φάμα που κρατάει ένα δάφνινο στεφάνι και έχει στο στόμα μία τρομπέτα. Το διακοσμημένο κτίριο ονομάστηκε "Lipsiusbau" από τον δημιουργό του, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Constantin Lipsius. Στη βορειοανατολική πλευρά της βρίσκεται το Brühlsche Terrasse και στη νοτιοανατολική πλευρά είναι η Πλατεία Georg-Treu-Platz.
Στην Brühlsche Terrasse ανάμεσα στο Lipsiusbau και το Albertinum, μπροστά από μια διπλή σκάλα, βρίσκεται το άγαλμα του Αρχιτέκτονα Gottfried Semper ο οποίος σχεδίασε την Όπερα της Δρέσδης (Semperoper).

Πηγή: www.skd.museum/en/visit/lipsiusbau
Λίγα μέτρα πιο μακριά από το Lipsiusbau βρίσκεται το Albertinum, που φιλοξενεί τη Πινακοθήκη των Νέων Δασκάλων (Galerie Neue Meister) και το Μουσείο Γλυπτικής (Skulpturensammlung), δύο από τα πιο περίφημα μουσεία τέχνης της Δρέσδης. Το Albertinum πήρε το όνομα από το Βασιλιά Αλβέρτο της Σαξονίας. Περιλαμβάνει πληθώρα έργων ζωγραφικής από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των έργων από Otto Dix, Edgar Degas, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Edouard Manet and Claude Monet, καθώς και έργα από τη Συλλογή Γλυπτών που ανήκουν στην ίδια περίοδο.
Περπατώντας δυτικά τη Brühlsche Terrasse το επόμενο κιτρινωπό με πράσινη στέγη κτίριο που συναντάμε είναι το Sekundogenitur που στεγάζει το Cafe Vis-a-Vis που ανήκει στο ξενοδοχείο Hilton. Μπροστά ακριβώς βρίσκεται το Άγαλμα του Ernst Rietschel, ενός από τους μεγαλύτερους Γερμανούς γλύπτες. Κατασκευάστηκε από τον Γερμανό γλύπτη Johannes Schilling του οποίου το πορτρέτο απεικονίζεται στα πλακάκια της Πομπής των Πριγκίπων (Furstenzug).
Ακριβώς δίπλα στο Sekundogenitur βρίσκεται το Δικαστήριο της Δρέσδης (Oberlandesgericht Dresden). Χτίστηκε κατά τα έτη 1901 έως 1907 και σχεδιάστηκε από τον Αρχιτέκτονα Paul Wallot. Στην κορυφή του Πύργου του στέκεται ένα Χρυσό Άγαλμα η «Saxonia», το οποίο δημιουργήθηκε το 1905 από τον John Schilling. Για 26 χρόνια ήταν η έδρα του Κοινοβουλίου της Σαξονίας(Ständehaus). Πιο συγκεκριμένα στις 14 Οκτωβρίου του 1907 στο κτίριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Κοινοβουλίου της Σαξονίας και στις 21 Φεβρουαρίου 1933, οι πόρτες έκλεισαν μετά την τελευταία συνεδρίαση. Παρόλο που το κτίριο υπέστη σοβαρές βλάβες κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το Κρατικό Γραφείο Προστασίας των Ιστορικών Μνημείων μεταφέρθηκε σε μερικά από τα δωμάτιά του κτιρίου αμέσως μετά τον πόλεμο το 1945 και άρχισε σταδιακά να απομακρύνει τα ερείπια. Τα έτη 1996-2001 ξεκίνησε ανακατασκευή για αποκατάσταση και ανακαίνιση του κτιρίου, και από το 2001 στεγάζεται το Δικαστικό μέγαρο που περιλαμβάνει 7 δικαστικές αίθουσες. Επίσης στον 2ο όροφο δημιουργήθηκε μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων, ενώ στο ισόγειο πραγματοποιούνται ανά διαστήματα διάφορες εκθέσεις τέχνης.

Το επόμενο κτίριο στη Brühlsche Terrasse μετά το Δικαστικό μέγαρο, είναι ο Καθεδρικός Ναός της Δρέσδης (Katholische Hofkirche). Η Hofkirche είναι ένας καθολικός ναός που χτίστηκε από τον Αύγουστο Β` τον Ισχυρό ο οποίος ως εκλέκτορας της Σαξονίας επιδίωκε να κερδίσει τον θρόνο της Πολωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έγινε καθολικός και θέλησε να ιδρύσει έναν ναό που θα ήταν το αντίπαλο δέος της Εκκλησίας της Παναγίας (Dresdner Frauenkirche). Οι εργασίες ανέγερσης του ναού εντοπίζονται ανάμεσα στο 1738 και στο 1751, από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Gaetano Chiaveri, η τεχνοτροπία του είναι μπαρόκ και το ψηλότερο σημείο του φτάνει τα 83 μέτρα. Περιμετρικά του ναού υπάρχουν κιγκλιδώματα που φιλοξενούν 78 αγάλματα ύψους 3,5 μέτρα το καθένα που δημιουργήθηκαν από τον Lorenzo Mattielli, τα οποία απεικονίζουν Αποστόλους, Αγίους και εκκλησιαστικούς αξιωματούχους. Η Εκκλησία ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του 1945. Η ανοικοδόμηση της άρχισε το 1979 και μέσα σε ένα χρόνο κατέστη εφικτό να ανεγερθεί πλήρως.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο της Theaterplatz είναι η Όπερα της Δρέσδης (Semperoper). Χτισμένη από τον Αρχιτέκτονα Gottfried Semper μεταξύ 1838 και 1841 σε στυλ ιταλικής αναγέννησης με μπαρόκ και κλασικά στοιχεία, η όπερα της Δρέσδης είναι ένα από τα πιο όμορφα κτίρια όπερας στον κόσμο, με εξαίσια ακουστική και μυθικό παρελθόν. Εδώ έγιναν οι πρεμιέρες μερικών από τα πιο εμβληματικά έργα των Βάγκνερ και Στράους.
Η Semperoper έκλεισε τον Αύγουστο του 1944 και καταστράφηκε έξι μήνες αργότερα από τις συμμαχικές αεροπορικές επιθέσεις. Η ανοικοδόμησή της αργούσε πολλά χρόνια και οι κάτοικοι της Δρέσδης έμεναν χωρίς το αγαπημένο τους κτίριο. Τελικά η ανοικοδόμηση ολοκληρώθηκε 40 χρόνια μετά την καταστροφή του και η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1985. Το κτίριο διατήρησε τη μορφή που είχε πριν τον πόλεμο, βελτιώθηκαν τα συστήματα ήχου και ο μηχανισμός σκηνής, μειώθηκαν οι θέσεις από 1700 σε 1300 και προστέθηκε ένα παράρτημα για τις πρόβες και τα γραφεία της διοίκησης. Η πρώτη παράσταση ήταν ο «Ελεύθερος σκοπευτής» (Der Freischütz) από τον Carl Maria von Weber.
Το Μέγαρο της Όπερας είναι πλούσια διακοσμημένο από αγάλματα. Στην είσοδο δεξιά και αριστερά ανάμεσα σε κίονες βρίσκονται τα αγάλματα των Goethe και Schiller. Αριστερά όπως βλέπουμε το κτίριο σε 2 εσοχές υπάρχουν τα αγάλματα του Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του Σοφοκλή. Ομοίως στην δεξιά πλευρά τα αγάλματα του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και ηθοποιού Μολιέρου και του Ευριπίδη.
Πάνω από την είσοδο βρίσκεται το τέθριππο (Panther Quadriga), ένα άρμα που το σέρνουν 4 πάνθηρες, με τον Διόνυσο και την Αριάδνη ανεβασμένους επάνω. του Johannes Schilling.
Μπροστά από την Όπερα υπάρχει το Άγαλμα του Βασιλιά της Σαξονίας Johann (König Johann von Sachsen) την περίοδο 1854 και 1873.

Μεταξύ της πλατείας θεάτρου και της όχθης του Έλβα, στην οδό Theaterplatz 3, υπάρχει το Εστιατόριο Italienisches Dörfchen (Ιταλικό Χωριό), που θυμίζει τους Ιταλούς τεχνίτες που βοήθησαν στην κατασκευή της Εκκλησίας. Στην Προτεσταντική Σαξονία, τα σχέδια για την κατασκευή της εκκλησίας έπρεπε να διατηρηθούν αυστηρά εμπιστευτικά.

Στη νότια πλευρά της Theaterplatz στη γωνία με τη Sophienstraße βρίσκεται το Παλιό Φρουραρχείο(Schinkelwache ή Altstädter Wache). Σήμερα στο κτίριο με τους έξι κίονες στη πρόσοψη Ιωνικού ρυθμού, λειτουργεί γραφείο έκδοσης εισιτηρίων για Θέατρο, Όπερα, Οπερέτα κλπ., καθώς και το ιστορικό Café Schinkelwache από το 1832.


Μετά την Όπερα ξαναγυρίσαμε στη περιοχή του Καθεδρικού Hofkirche για να δούμε τη Πομπή των Πριγκίπων (fürstenzug) που βρίσκεται στην οδό Augustusstraße, καθώς και το Βασιλικό Παλάτι ή Κάστρο της Δρέσδης. Η Πομπή των Πριγκίπων αποτελεί τη μεγαλύτερη πορσελάνινη τοιχογραφία του κόσμου και στολίζει τα τείχη του Κάστρου της Δρέσδης. Βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο του Stallhof που αποτελεί μέρος του συγκροτήματος του Βασιλικού Παλατιού ή Κάστρου της Δρέσδης. 24.000 πλακάκια πορσελάνης Meissen, συνολικού μήκους 102 μέτρων, απεικονίζουν την παρέλαση 35 Βασιλέων και Δουκών της Σαξονίας. Το όνομα του κάθε ηγεμόνα και τα έτη της διακυβέρνησης τους, αναγράφονται κάτω από την εικόνα τους.
Η τελευταία φιγούρα της τοιχογραφίας, είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης Wilhelm Walter. Το συγκεκριμένο κομμάτι της τοιχογραφίες γίνονταν εργασίες συντήρησης και ήταν καλυμμένο.
Πηγή: JoJan - Own work, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18775211
Το Βασιλικό Παλάτι (Residenzschloss), με την εκθαμβωτική αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και τις 500 αίθουσες, υπήρξε η κατοικία όλων των Σαξόνων ηγεμόνων από το 1485 έως το 1918. Αφού καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1701, το ανάκτορο ανακατασκευάστηκε υπό τον Αύγουστο τον Ισχυρό.
Μετά από αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το παλάτι -με τις περίπου 500 αίθουσες και αίθουσες του- κάηκε ξανά και τα περισσότερα από τα πολύτιμα έπιπλα του εσωτερικού χώρου καταστράφηκαν.
Το 1985 ξεκίνησε η ανακατασκευή στο παλάτι για να δημιουργηθεί ένα Μουσείο για τις Συλλογές της Κρατικής Τέχνης της Δρέσδης. Το πρώτο μουσείο που μεταφέρθηκε στο Βασιλικό Παλάτι τον Απρίλιο του 2004 ήταν το Kupferstich-Kabinett. Περιλαμβάνει περισσότερα από μισό εκατομμύριο σχέδια, ακουαρέλες, χαρακτικά, λιθογραφίες, εικονογραφημένα βιβλία, αφίσες, εκτυπώσεις και φωτογραφίες από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Από τους Dürer, van Eyck, Rembrandt, Piranesi, Fragonard και Friedrich μέχρι τους Toulouse-Lautrec, Kotzsch, Glöckner, Baselitz και Tillmans. Η συλλογή δεν περιορίζεται σε καλλιτέχνες από την Ευρώπη: Ιαπωνικά, Κινέζικα και Ινδικά έργα αποτελούν επίσης μέρος της συλλογής που καλύπτει 800 χρόνια ιστορίας της τέχνης.
Στο Βασιλικό Παλάτι υπάρχει η συλλογή Πράσινοι Θόλοι (Grünes Gewölbe) που άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2004 όπου φυλάσσονται 3.000 αντικείμενα αμύθητης αξίας κοσμήματα, ρολόγια φτιαγμένα από πολύτιμους λίθους. Οι θησαυροί εμφανίζονται σε 2 εκθέσεις: Ιστορικοί Πράσινοι Θόλοι (Historisches Grünes Gewölbe) και Νέοι Πράσινοι Θόλοι (Neues Grünes Gewölbe).
Επίσης στο Βασιλικό Παλάτι στεγάζεται το Μουσείο όπλων (Rüstkammer) που περιλαμβάνει μία από τις πλουσιότερες συλλογές όπλων, πανοπλιών, κοστουμιών και ιππικού εξοπλισμού του κόσμου (ζωγραφισμένα ξύλινα άλογα, χαλινάρια, σέλες) κ.α.
Καθώς και το Μουσείο Νομισμάτων (Münzkabinett) με συλλογή περίπου 300.000 αντικειμένων (νομίσματα, μετάλλια, τραπεζογραμμάτια, ομόλογα, γραμματόσημα κ.α.), που κυμαίνονται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το παλαιότερο νόμισμα είναι 2.500 ετών και προέρχεται από τη Λυδία, ένα βασίλειο που βρισκόταν στη σημερινή Τουρκία.

Ο Πύργος του Βασιλικού Παλατιού (Hausmannsturm) μέσω των 327 σκαλιών του, προσφέρει ωραία θέα στη παλιά πόλη από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Υπάρχει μία Νέο-Μπαρόκ Γέφυρα που ενώνει τον Καθεδρικό Ναό της Δρέσδης (Hofkirche) με το Βασιλικό Παλάτι και τον Πύργο Hausmannsturm, ώστε η βασιλική οικογένεια να εκκλησιάζεται χωρίς να χρειάζεται να πατήσει το πόδι της στον... δρόμο.

Το Δικαστήριο της Δρέσδης, ο Καθεδρικός Ναός, το Μουσείο Νομισμάτων καθώς και το Βασιλικό Παλάτι ή Κάστρο της Δρέσδης έχουν πλευρές που βλέπουν στην πλατεία Schloßplatz στην οποία εκτελούνται έργα.

Μπροστά στο Δικαστήριο της Δρέσδης και απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό της Δρέσδης, υπάρχει το Άγαλμα του Βασιλιά της Σαξονίας Φρειδερίκου Αυγούστου Α` καθισμένος σε καρέκλα πάνω σε ένα βάθρο, που στις πλευρές του έχει 4 αλληγορικές μορφές, που συμβολίζουν τη δικαιοσύνη, την ευσέβεια, την ευγένεια και τη σοφία -αρετές που συνδέονται ενδεχομένως με τον Βασιλιά της Σαξονίας.
