escursione
Member
- Μηνύματα
- 1.442
- Likes
- 4.576
Επόμενος σταθμός το Παλάτι Zwinger που χτίστηκε σε στυλ μπαρόκ μεταξύ 1710 και 1728 από τον αρχιτέκτονα Matthaeus Daniel Pöppelmann σε συνεργασία με τον γλύπτη Balthasar Permoser. Το γιγάντιο παλατιανό συγκρότημα με την εντυπωσιακή εσωτερική αυλή από περίτεχνα σιντριβάνια, γλυπτά, κήπους, και λίμνες, χτίστηκε ως ψυχαγωγικό βασιλικό ανάκτορο για τελετές και εορτές. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έλβα στο σημείο όπου παλαιότερα βρισκόταν το φρούριο της Δρέσδης. Η ανέγερση του παλατιού έγινε στα χρόνια του Αυγούστου, Εκλέκτορα της Σαξονίας ο οποίος επιστρέφοντας από μια περιοδεία στην Γαλλία, έδωσε εντολή για το σχεδιασμό ενός παλατιού αντίστοιχης μεγαλοπρέπειας με αυτό των Βερσαλλιών. Το κτίριο καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς μεταξύ 13 και 15 Φεβρουαρίου 1945, αλλά επανήλθε στην αρχική του κατάσταση βάση συγκεκριμένου αναστηλωτικού σχεδίου μετά το τέλος του πολέμου.
Το πιο εντυπωσιακό κτίσμα του ανακτόρου, αλλά και είσοδος σε αυτό, είναι αναμφίβολα η περίτεχνη Πύλη του Στέμματος (Kronentor). Περιβάλλεται από αγάλματα Θεών της Ελληνικής Μυθολογίας.
Δίπλα στη Πύλη του στέμματος βρίσκεται το Μουσείο Μαθηματικών και Φυσικής.
Δεξιά του Μουσείου Μαθηματικών και Φυσικής βρίσκονται το Wallpavillon και στη συνέχεια το Γαλλικό Περίπτερο (Französischer Pavillon).
Ένα επίσης ενδιαφέρον κτίριο του Παλατιού είναι το Περίπτερο του Ρολογιού(Glockenspielpavillon).
Κάθε μέρα (όχι κατά τη διάρκεια του χειμώνα) τις ώρες 10:15, 14:15 και 18.15 ακούγεται μία μελωδία για διάστημα περίπου 5 λεπτών.
Το Παλάτι Zwinger στεγάζει 3 κορυφαία μουσεία όπως τη Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων(Gemäldegalerie Alte Meister), τη Συλλογή Πορσελάνης (Porzellansammlung) και το Μουσείο Μαθηματικών και Φυσικής (Mathematisch-Physikalischer Salon).
Η Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων είναι μία από τις πιο φημισμένες πινακοθήκες του κόσμου με έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας και απαραίτητος σταθμός για κάθε φιλότεχνο του πλανήτη. Σε τρεις ορόφους, 300 έργα ζωγραφικής από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα, προσκαλούν τους επισκέπτες να λάβει μια περιήγηση της Ευρωπαϊκής τέχνης και της πολιτιστικής ιστορίας, και μαρτυρούν τη στενή διασύνδεση των διαφόρων χωρών της Ευρώπης. Στην καρδιά της συλλογής της βρίσκεται η Ιταλική Αναγέννηση με έργα Raffael, Titian, Botticelli, Parmigianino, Veronese and Tintoretto και άλλων. Μεταξύ αυτών, η αριστουργηματική «Madonna Sistina» του Raffael, το «Chocolate Girl» του Jean-Etienne Liotard, το «Sleeping Venus» των Giorgione & Titian και το «Girl Reading a Letter at an Open Window» του Johannes Vermeer's.
Ώρες Λειτουργίας Μουσείων: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00, 12€ τα 3 μουσεία, 9€ μειωμένο, under 17 Δωρεάν.
Μετά τη σύντομη παραμονή μας στο παλάτι Zwinger μιας και δεν είχαμε χρόνο να μπούμε σε κάποιο μουσείο, κατευθυνθήκαμε προς τη Γέφυρα του Αυγούστου (Augustusbrücke), με σκοπό να περάσουμε στην απέναντι όχθη του Έλβα και τη Νέα Πόλη (Neustadt). Η Νέα Πόλη είναι εκείνο το κομμάτι της Δρέσδης που έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτο από πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στους δρόμους της κινούνται κυρίως ντόπιοι, μιας και οι τουρίστες κινούνται κυρίως στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Στη Νέα πόλη υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καφέ, κλαμπ αλλά και δρόμοι με γκράφιτι.
Η Γέφυρα του Αυγούστου γίνεται ανακατασκευή και έχουν αφήσει ένα μικρό κομμάτι μόνο για να περνάει ο κόσμος.
Πηγή: Bybbisch94, Christian Gebhardt - Own work, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70482359
Μόλις περάσαμε τη Γέφυρα του Αυγούστου βγήκαμε στη Πλατεία αγοράς της Νέας Πόλης (Neustädter Markt), όπου συναντήσαμε το Μνημείο του Χρυσού Ιππότη (Goldener Reiter). Πρόκειται για έναν έφιππο ανδριάντα του Αυγούστου Β` του Ισχυρού με πανοπλία.
Από την Πλατεία αγοράς ξεκινάει ο πεζόδρομος της Hauptstraße όπου συνεχίσαμε να ανεβαίνουμε.
Στην πορεία καθώς ανεβαίναμε, στη δεξιά πλευρά συναντήσαμε την Σκεπαστή Αγορά της Νέας Πόλης (Neustädter Markthalle) και μπήκαμε για μια σύντομη περιήγηση. Η Σκεπαστή αγορά άνοιξε για πρώτη φορά το 1899, όπου στο ισόγειο 1158 τ.μ. φιλοξένησε 229 πάγκους. Μεταξύ του 1944 και του 1945, το ανατολικό τμήμα της αίθουσας της αγοράς καταστράφηκε από αεροπορικές βόμβες. Στα διατηρημένα τμήματα της αγοράς, συνεχίστηκαν να λειτουργούν αυτοσχέδιοι πάγκοι. Το 1967 ο Συνεταιρισμός Καταναλωτών δημιούργησε αίθουσα 1.000 τ.μ. Στις αρχές του 2000 έγιναν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης, στις οποίες επεκτάθηκαν οι χώροι του κτiρίου καθώς και το υπόγειο που έγινε εμπορικός χώρος. Μετά από ανακαίνιση δέκα μηνών, στη Neustädter Markthalle δημιουργήθηκαν 4.757 τ.μ. ενοικιαζομένου χώρου, και η επανέναρξη της λειτουργίας της ξεκίνησε στις 28.11.2000. Γενικά η αγορά μας απογοήτευσε. Ήταν μία αγορά πολύ κατώτερη των προσδοκιών μας καθώς περιμέναμε να έχει πολλά περισσότερα…
Συνεχίζοντας το περπάτημα στο πεζόδρομο κάτω από τα τεράστια δέντρα και χαζεύοντας τα μαγαζιά, φτάσαμε στην κυκλική Πλατεία Albertplatz, όπου εκατέρωθεν βρίσκονται δύο περίτεχνα σιντριβάνια που μοιάζουν μεταξύ τους. Οι ονομασίες τους είναι Θυελλώδη Κύματα (Stürmische Wogen) και Ήρεμα Νερά (Stille Wasser).
Από την Πλατεία Albertplatz μέσω της οδού Bautzner Straße είχαμε σκοπό να επισκεφτούμε το πιο όμορφο Γαλακτοκομείο του Κόσμου, το Pfunds Dairy (Bautzner Straße 79), που μοιάζει περισσότερο με ένα παλάτι παρά με ένα κατάστημα γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι καταχωρημένο στο βιβλίο Guinness από το 1998. Το εσωτερικό του αποτελείται από χειροποίητα πλακάκια της Villeroy & Boch σε συνεργασία με τοπικούς καλλιτέχνες, τοιχογραφίες και περίτεχνη διακόσμηση σε νέο-αναγεννησιακό στυλ.
Ο ιδρυτής του Paul Gustav Leander Pfund παρείχε στη Δρέσδη φρέσκο και υγιεινό γάλα από το 1879 με το κατάστημά του στην οδό Görlitzer Straße. Από το κατάστημα ήταν πολύ μικρό, με την αύξηση των πωλήσεων γάλακτος και με την εισαγωγή της παστερίωσης και την εφεύρεση του συμπυκνωμένου γάλακτος, το κατάστημα μεταφέρθηκε στη σημερινή τοποθεσία στο δρόμο Bautzner Straße.
Μετά την κρατικοποίηση και το κλείσιμο της επιχείρησης στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, το παραδοσιακό κατάστημα άνοιξε ξανά τη δεκαετία του '90.
Πηγή: Thomas Klewe, http://www.dresden.de/en/tourism/attractions/sights/neustadt_district/pfunds-dairy.php
Λόγω της αρκετά μεγάλης απόστασης που έπρεπε να διανύσουμε σε συνδυασμό με την αμφιβολία για την ώρα που κλείνει το μαγαζί, αποφασίσαμε τελικά να μη το επισκεφτούμε. Έτσι στρίψαμε στην οδό Glacisstraße και καταλήξαμε στην Γέφυρα Albertbrücke από τη οποία γυρίσαμε πίσω στην παλιά πόλη.
Για τελευταίο σταθμό της ημέρας είχαμε προγραμματίσει να επισκεφτούμε το Grosser Garten, το μεγαλύτερο και πιο όμορφο πάρκο της Δρέσδης που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Το πάρκο είναι τεράστιο και ο καλύτερος τρόπος να το εξερευνήσεις, είναι με ένα μικρό τρενάκι που διανύει μία απόσταση 5,6 χιλιομέτρων σε 30 λεπτά, κάνοντας 5 στάσεις. Λειτουργεί από το 1950 προσφέροντας στους επισκέπτες του μια ιδιαίτερη ξενάγηση μέχρι τη Carolasee, μια λίμνη για βαρκάδες. Κάνει στάσεις επίσης στο Βοτανικό κήπο στη βορειοδυτική πλευρά του πάρκου καθώς επίσης και στο Ζωολογικό Κήπο. Στο κέντρο του πάρκου στέκεται επίσης ένα παλάτι του πρώιμου μπαρόκ που χτίστηκε μεταξύ 1678-83 και σχεδιάστηκε από τον Johann Georg Starcke.
Μόλις φτάσαμε στην αφετηρία που ξεκινάει το τρενάκι, δυστυχώς ανακαλύψαμε ότι δουλεύει μέχρι τις 6 το απόγευμα (όπως σχεδόν όλα τα μουσεία και υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης). Πίστευα ότι επειδή είναι ανοιχτός χώρος και καλοκαίρι που είναι μεγάλη η ημέρα ότι θα δουλεύει μέχρι πιο αργά για να μπορείς να το απολαύσεις και μετά τις απογευματινές ώρες.
Τελικά υπολογίζοντας την απόσταση που έπρεπε να περπατήσουμε εντός του πάρκου, αλλά και την κούραση που είχαμε, αποφασίσαμε να κινηθούμε προς τη Neumarkt να πιούμε μία μπύρα σε μια μπυραρία που είχα σταμπάρει, με θέα την Frauenkirche.
Η μπυραρία που καθίσαμε ήταν η Freiberger Schankhaus που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο Steingenberger στη Neumarkt.
Μετά την μπύρα με όσες δυνάμεις μας είχανε μείνει ακολούθησε μια τελευταία βόλτα στη παλιά πόλη να δούμε λίγο φωτισμένα τα κτίρια και τον τοίχο με την Πομπή των Πριγκίπων και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για ύπνο και σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.
1.8. Δραστηριότητες και Αξιοθέατα που έμειναν για μελλοντική επίσκεψη
1. Επίσκεψη στο Albertinum, που φιλοξενεί τη Πινακοθήκη των Νέων Δασκάλων και το Μουσείο Γλυπτικής
2. Επίσκεψη στα 3 μουσεία του παλατιού Zwinger Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων, Συλλογή Πορσελάνης και Μουσείο Μαθηματικών και Φυσικής.
3. Επίσκεψη στο πιο όμορφο γαλακτοκομείο του κόσμου, το Pfunds Dairy.
4. Επίσκεψη στο μεγαλύτερο και πιο όμορφο πάρκο της Δρέσδης, το Grosser Garten.
5. Επίσκεψη στη Μπλε Γέφυρα (Blaues Wunder), που από το 1893, συνδέει τις κατοικημένες περιοχές του Loschwitz και του Blasewitz. Πρόκειται για μία γέφυρα κατασκευαστικό θαύμα της εποχής μιας και δεν έχει ενδιάμεσες κολόνες-στηρίγματα. Στην συνοικία Loschwitz με τις ωραίες βίλες, λίγο μετά τη γέφυρα, βρίσκεται η πλατεία Koernerplatz, όπου ξεκινούν το τελεφερίκ της Δρέσδης (Dresden Standseilbahn) που κάνει τη διαδρομή Loschwitz Weisser Hirsch και ο εναέριος Σιδηρόδρομος (Schwebebahn) κατασκευασμένος μεταξύ 1898 και 1901, θεωρείται ο παλαιότερος εναέριος σιδηρόδρομος του κόσμου και συνδέει τις συνοικίες Loschwitz και Oberloschwitz. Η περιοχή Loschwitz με το τελεφερίκ και τον εναέριο Σιδηρόδρομο προσφέρουν μοναδική εμπειρία.
6. Βόλτα με ποταμόπλοιο κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Έλβα με τα αρχοντικά, τα κάστρα, και τα παλάτια.
1.9. Συμπεράσματα
Η Δρέσδη σίγουρα αδικείται, δεν είναι για μια ημερήσια εκδρομή από την Πράγα ή το Βερολίνο, όπως την επισκέπτονται οι περισσότεροι. Κατά τη γνώμη χρειάζεται 2-3 ημέρες για να προλάβεις να δεις και κάτι παραπάνω από το κέντρο και τη παλιά πόλη που κινούνται οι περισσότεροι τουρίστες. Η πόλη είναι όλη ένα μεγάλο εργοτάξιο, παντού καλυμμένα κτίρια και αξιοθέατα για εργασίες συντήρησης, χαλασμένοι δρόμοι αλλά και η Γέφυρα του Αυγούστου που την ξαναφτιάχνουν, κλειστά κομμάτια στις πλατείες όπου κάνεις κύκλους για να περάσεις, πτέρυγες και κτίρια Μουσείων που μεταφέρονται κλπ. Αν και δεν ξετρελάθηκα σίγουρα θα την ξαναεπισκεφτώ σε καμιά πενταετία για να επισκεφτώ ότι δεν πρόλαβα και γενικά να δω την ανάπτυξη που εξελίσσεται σε ταχύτατους ρυθμούς, ξοδεύοντας πραγματικά πολύ χρήμα.
Το πιο εντυπωσιακό κτίσμα του ανακτόρου, αλλά και είσοδος σε αυτό, είναι αναμφίβολα η περίτεχνη Πύλη του Στέμματος (Kronentor). Περιβάλλεται από αγάλματα Θεών της Ελληνικής Μυθολογίας.
Δίπλα στη Πύλη του στέμματος βρίσκεται το Μουσείο Μαθηματικών και Φυσικής.
Δεξιά του Μουσείου Μαθηματικών και Φυσικής βρίσκονται το Wallpavillon και στη συνέχεια το Γαλλικό Περίπτερο (Französischer Pavillon).
Ένα επίσης ενδιαφέρον κτίριο του Παλατιού είναι το Περίπτερο του Ρολογιού(Glockenspielpavillon).
Κάθε μέρα (όχι κατά τη διάρκεια του χειμώνα) τις ώρες 10:15, 14:15 και 18.15 ακούγεται μία μελωδία για διάστημα περίπου 5 λεπτών.
Το Παλάτι Zwinger στεγάζει 3 κορυφαία μουσεία όπως τη Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων(Gemäldegalerie Alte Meister), τη Συλλογή Πορσελάνης (Porzellansammlung) και το Μουσείο Μαθηματικών και Φυσικής (Mathematisch-Physikalischer Salon).
Η Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων είναι μία από τις πιο φημισμένες πινακοθήκες του κόσμου με έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας και απαραίτητος σταθμός για κάθε φιλότεχνο του πλανήτη. Σε τρεις ορόφους, 300 έργα ζωγραφικής από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα, προσκαλούν τους επισκέπτες να λάβει μια περιήγηση της Ευρωπαϊκής τέχνης και της πολιτιστικής ιστορίας, και μαρτυρούν τη στενή διασύνδεση των διαφόρων χωρών της Ευρώπης. Στην καρδιά της συλλογής της βρίσκεται η Ιταλική Αναγέννηση με έργα Raffael, Titian, Botticelli, Parmigianino, Veronese and Tintoretto και άλλων. Μεταξύ αυτών, η αριστουργηματική «Madonna Sistina» του Raffael, το «Chocolate Girl» του Jean-Etienne Liotard, το «Sleeping Venus» των Giorgione & Titian και το «Girl Reading a Letter at an Open Window» του Johannes Vermeer's.
Ώρες Λειτουργίας Μουσείων: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00, 12€ τα 3 μουσεία, 9€ μειωμένο, under 17 Δωρεάν.
Μετά τη σύντομη παραμονή μας στο παλάτι Zwinger μιας και δεν είχαμε χρόνο να μπούμε σε κάποιο μουσείο, κατευθυνθήκαμε προς τη Γέφυρα του Αυγούστου (Augustusbrücke), με σκοπό να περάσουμε στην απέναντι όχθη του Έλβα και τη Νέα Πόλη (Neustadt). Η Νέα Πόλη είναι εκείνο το κομμάτι της Δρέσδης που έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτο από πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στους δρόμους της κινούνται κυρίως ντόπιοι, μιας και οι τουρίστες κινούνται κυρίως στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Στη Νέα πόλη υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καφέ, κλαμπ αλλά και δρόμοι με γκράφιτι.
Η Γέφυρα του Αυγούστου γίνεται ανακατασκευή και έχουν αφήσει ένα μικρό κομμάτι μόνο για να περνάει ο κόσμος.

Μόλις περάσαμε τη Γέφυρα του Αυγούστου βγήκαμε στη Πλατεία αγοράς της Νέας Πόλης (Neustädter Markt), όπου συναντήσαμε το Μνημείο του Χρυσού Ιππότη (Goldener Reiter). Πρόκειται για έναν έφιππο ανδριάντα του Αυγούστου Β` του Ισχυρού με πανοπλία.

Από την Πλατεία αγοράς ξεκινάει ο πεζόδρομος της Hauptstraße όπου συνεχίσαμε να ανεβαίνουμε.
Στην πορεία καθώς ανεβαίναμε, στη δεξιά πλευρά συναντήσαμε την Σκεπαστή Αγορά της Νέας Πόλης (Neustädter Markthalle) και μπήκαμε για μια σύντομη περιήγηση. Η Σκεπαστή αγορά άνοιξε για πρώτη φορά το 1899, όπου στο ισόγειο 1158 τ.μ. φιλοξένησε 229 πάγκους. Μεταξύ του 1944 και του 1945, το ανατολικό τμήμα της αίθουσας της αγοράς καταστράφηκε από αεροπορικές βόμβες. Στα διατηρημένα τμήματα της αγοράς, συνεχίστηκαν να λειτουργούν αυτοσχέδιοι πάγκοι. Το 1967 ο Συνεταιρισμός Καταναλωτών δημιούργησε αίθουσα 1.000 τ.μ. Στις αρχές του 2000 έγιναν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης, στις οποίες επεκτάθηκαν οι χώροι του κτiρίου καθώς και το υπόγειο που έγινε εμπορικός χώρος. Μετά από ανακαίνιση δέκα μηνών, στη Neustädter Markthalle δημιουργήθηκαν 4.757 τ.μ. ενοικιαζομένου χώρου, και η επανέναρξη της λειτουργίας της ξεκίνησε στις 28.11.2000. Γενικά η αγορά μας απογοήτευσε. Ήταν μία αγορά πολύ κατώτερη των προσδοκιών μας καθώς περιμέναμε να έχει πολλά περισσότερα…
Συνεχίζοντας το περπάτημα στο πεζόδρομο κάτω από τα τεράστια δέντρα και χαζεύοντας τα μαγαζιά, φτάσαμε στην κυκλική Πλατεία Albertplatz, όπου εκατέρωθεν βρίσκονται δύο περίτεχνα σιντριβάνια που μοιάζουν μεταξύ τους. Οι ονομασίες τους είναι Θυελλώδη Κύματα (Stürmische Wogen) και Ήρεμα Νερά (Stille Wasser).
Από την Πλατεία Albertplatz μέσω της οδού Bautzner Straße είχαμε σκοπό να επισκεφτούμε το πιο όμορφο Γαλακτοκομείο του Κόσμου, το Pfunds Dairy (Bautzner Straße 79), που μοιάζει περισσότερο με ένα παλάτι παρά με ένα κατάστημα γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι καταχωρημένο στο βιβλίο Guinness από το 1998. Το εσωτερικό του αποτελείται από χειροποίητα πλακάκια της Villeroy & Boch σε συνεργασία με τοπικούς καλλιτέχνες, τοιχογραφίες και περίτεχνη διακόσμηση σε νέο-αναγεννησιακό στυλ.
Ο ιδρυτής του Paul Gustav Leander Pfund παρείχε στη Δρέσδη φρέσκο και υγιεινό γάλα από το 1879 με το κατάστημά του στην οδό Görlitzer Straße. Από το κατάστημα ήταν πολύ μικρό, με την αύξηση των πωλήσεων γάλακτος και με την εισαγωγή της παστερίωσης και την εφεύρεση του συμπυκνωμένου γάλακτος, το κατάστημα μεταφέρθηκε στη σημερινή τοποθεσία στο δρόμο Bautzner Straße.
Μετά την κρατικοποίηση και το κλείσιμο της επιχείρησης στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, το παραδοσιακό κατάστημα άνοιξε ξανά τη δεκαετία του '90.

Πηγή: Thomas Klewe, http://www.dresden.de/en/tourism/attractions/sights/neustadt_district/pfunds-dairy.php
Λόγω της αρκετά μεγάλης απόστασης που έπρεπε να διανύσουμε σε συνδυασμό με την αμφιβολία για την ώρα που κλείνει το μαγαζί, αποφασίσαμε τελικά να μη το επισκεφτούμε. Έτσι στρίψαμε στην οδό Glacisstraße και καταλήξαμε στην Γέφυρα Albertbrücke από τη οποία γυρίσαμε πίσω στην παλιά πόλη.
Για τελευταίο σταθμό της ημέρας είχαμε προγραμματίσει να επισκεφτούμε το Grosser Garten, το μεγαλύτερο και πιο όμορφο πάρκο της Δρέσδης που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Το πάρκο είναι τεράστιο και ο καλύτερος τρόπος να το εξερευνήσεις, είναι με ένα μικρό τρενάκι που διανύει μία απόσταση 5,6 χιλιομέτρων σε 30 λεπτά, κάνοντας 5 στάσεις. Λειτουργεί από το 1950 προσφέροντας στους επισκέπτες του μια ιδιαίτερη ξενάγηση μέχρι τη Carolasee, μια λίμνη για βαρκάδες. Κάνει στάσεις επίσης στο Βοτανικό κήπο στη βορειοδυτική πλευρά του πάρκου καθώς επίσης και στο Ζωολογικό Κήπο. Στο κέντρο του πάρκου στέκεται επίσης ένα παλάτι του πρώιμου μπαρόκ που χτίστηκε μεταξύ 1678-83 και σχεδιάστηκε από τον Johann Georg Starcke.
Μόλις φτάσαμε στην αφετηρία που ξεκινάει το τρενάκι, δυστυχώς ανακαλύψαμε ότι δουλεύει μέχρι τις 6 το απόγευμα (όπως σχεδόν όλα τα μουσεία και υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης). Πίστευα ότι επειδή είναι ανοιχτός χώρος και καλοκαίρι που είναι μεγάλη η ημέρα ότι θα δουλεύει μέχρι πιο αργά για να μπορείς να το απολαύσεις και μετά τις απογευματινές ώρες.
Τελικά υπολογίζοντας την απόσταση που έπρεπε να περπατήσουμε εντός του πάρκου, αλλά και την κούραση που είχαμε, αποφασίσαμε να κινηθούμε προς τη Neumarkt να πιούμε μία μπύρα σε μια μπυραρία που είχα σταμπάρει, με θέα την Frauenkirche.
Η μπυραρία που καθίσαμε ήταν η Freiberger Schankhaus που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο Steingenberger στη Neumarkt.

Μετά την μπύρα με όσες δυνάμεις μας είχανε μείνει ακολούθησε μια τελευταία βόλτα στη παλιά πόλη να δούμε λίγο φωτισμένα τα κτίρια και τον τοίχο με την Πομπή των Πριγκίπων και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για ύπνο και σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.
1.8. Δραστηριότητες και Αξιοθέατα που έμειναν για μελλοντική επίσκεψη
1. Επίσκεψη στο Albertinum, που φιλοξενεί τη Πινακοθήκη των Νέων Δασκάλων και το Μουσείο Γλυπτικής
2. Επίσκεψη στα 3 μουσεία του παλατιού Zwinger Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων, Συλλογή Πορσελάνης και Μουσείο Μαθηματικών και Φυσικής.
3. Επίσκεψη στο πιο όμορφο γαλακτοκομείο του κόσμου, το Pfunds Dairy.
4. Επίσκεψη στο μεγαλύτερο και πιο όμορφο πάρκο της Δρέσδης, το Grosser Garten.
5. Επίσκεψη στη Μπλε Γέφυρα (Blaues Wunder), που από το 1893, συνδέει τις κατοικημένες περιοχές του Loschwitz και του Blasewitz. Πρόκειται για μία γέφυρα κατασκευαστικό θαύμα της εποχής μιας και δεν έχει ενδιάμεσες κολόνες-στηρίγματα. Στην συνοικία Loschwitz με τις ωραίες βίλες, λίγο μετά τη γέφυρα, βρίσκεται η πλατεία Koernerplatz, όπου ξεκινούν το τελεφερίκ της Δρέσδης (Dresden Standseilbahn) που κάνει τη διαδρομή Loschwitz Weisser Hirsch και ο εναέριος Σιδηρόδρομος (Schwebebahn) κατασκευασμένος μεταξύ 1898 και 1901, θεωρείται ο παλαιότερος εναέριος σιδηρόδρομος του κόσμου και συνδέει τις συνοικίες Loschwitz και Oberloschwitz. Η περιοχή Loschwitz με το τελεφερίκ και τον εναέριο Σιδηρόδρομο προσφέρουν μοναδική εμπειρία.
6. Βόλτα με ποταμόπλοιο κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Έλβα με τα αρχοντικά, τα κάστρα, και τα παλάτια.
1.9. Συμπεράσματα
Η Δρέσδη σίγουρα αδικείται, δεν είναι για μια ημερήσια εκδρομή από την Πράγα ή το Βερολίνο, όπως την επισκέπτονται οι περισσότεροι. Κατά τη γνώμη χρειάζεται 2-3 ημέρες για να προλάβεις να δεις και κάτι παραπάνω από το κέντρο και τη παλιά πόλη που κινούνται οι περισσότεροι τουρίστες. Η πόλη είναι όλη ένα μεγάλο εργοτάξιο, παντού καλυμμένα κτίρια και αξιοθέατα για εργασίες συντήρησης, χαλασμένοι δρόμοι αλλά και η Γέφυρα του Αυγούστου που την ξαναφτιάχνουν, κλειστά κομμάτια στις πλατείες όπου κάνεις κύκλους για να περάσεις, πτέρυγες και κτίρια Μουσείων που μεταφέρονται κλπ. Αν και δεν ξετρελάθηκα σίγουρα θα την ξαναεπισκεφτώ σε καμιά πενταετία για να επισκεφτώ ότι δεν πρόλαβα και γενικά να δω την ανάπτυξη που εξελίσσεται σε ταχύτατους ρυθμούς, ξοδεύοντας πραγματικά πολύ χρήμα.