Τρόποι για να εξοικονομίσουμε λεφτά για ταξίδι

fronimitis

Member
Μηνύματα
94
Likes
52
Επόμενο Ταξίδι
"Εκεί στις Μπραχάμες"
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βραζιλία
Όλες οι απαντήσεις που διάβασα στη συζήτηση αφορούν στο πως θα κάνουμε οικονομία, για να έχουμε λεφτά για ταξίδια.
Θα ήθελα να ακούσω και τρόπους για να _κερδίσουμε_ λεφτά, από τα ταξίδια. Γνωρίζω άτομα που το κάνουν (όχι Έλληνες, ακόμα).

Το πιο συνηθισμένο είναι να αγοράζεις πράγματα από την χώρα που πας διακοπές και να πουλάς στην χώρα που επιστρέφεις (ή και το αντίστροφο, αν βρίσκεις αγοραστές στην ξένη χώρα).
Για παράδειγμα, αν κάποιος Έλληνας πάει στην Κίνα, μπορεί να φέρει φτηνά gadget, τηλέφωνα, κλπ. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά θα ήθελα να το κάνω. Ναι, μπορεί ο καθένας να παραγγείλει κάτι από Κίνα μέσω ίντερνετ, αλλά πιθανότατα οι τιμές θα είναι καλύτερες επιτόπου, ιδίως για πολλά κομμάτια ή βαριά πράγματα που έχουν ακριβά μεταφορικά (αλλά χωράνε στη βαλίτσα μας).
Άλλος μπορεί να αγοράζει παραδοσιακά αντικείμενα, ή/και χειροποίητα πράγματα από χώρες όπου το εργατικό κόστος είναι χαμηλό.

Βέβαια, δύσκολο να προβλέψει κάνεις πόσα λεφτά θα κερδίσει, αλλά τουλάχιστον δεν θα χάσει. Στη χειρότερη περίπτωση θα πουλήσει στη τιμή κόστους, αν το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο και θέλει να φύγει το "εμπόρευμα"
 

fronimitis

Member
Μηνύματα
94
Likes
52
Επόμενο Ταξίδι
"Εκεί στις Μπραχάμες"
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βραζιλία
Εννοείται ότι τα πράγματα τα φέρνετε ως "προσωπικά αντικείμενα", και δεν θα αγοράσετε δεκάδες από το καθένα! Για μεγαλύτερη πειστικότητα, πετάξτε τα κουτιά συσκευασίας πριν επιστρέψετε ώστε τα αντικείμενα να φαίνονται προσωπικά και χρησιμοποιημένα και οτι τα είχατε από πριν. Αλλά ακόμα και αν σας φορολογήσουν, πιθανόν πάλι να συμφέρει η τιμή, αφού προσθέσετε 24% ΦΠΑ συν λίγα % φόρος εκτελωνισμού, κλπ.
Για αγορές εντός Ε.Ε. είναι αδασμολόγητα, εννοείται. Αγοράστε άφοβα.

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία σε τελωνειακά θέματα και κέφια τελωνειακών υπαλλήλων. Δεν έχω φέρει υπερβολικά πολλά ή υπερβολικά ακριβά πράγματα.
Κάποτε είχα γυρίσει από Βραζιλία με πολλές και διάφορες ημιπολύτιμες πέτρες (χύμα και σε κοσμήματα, από τα οποία τα ακριβότερα κομμάτια ήταν 4-5 δαχτυλίδια 20-50€ το καθένα) και μου ανοίξανε όλα τα πράγματα ένα-ένα λεπτομερέστατα και τα είδαν όλα. Αλλά δεν είπαν τίποτα για "εμπόριο λίθων και κοσμημάτων", βασικά άνοιξαν τη βαλίτσα μου γιατί ψάχνανε για ναρκωτικά... (που δεν βρήκαν, οπότε συνέχισα τον δρόμο μου...)
 

buffon85

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.559
Επόμενο Ταξίδι
Κολομβία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Χιλή, Ιαπωνία, Αμερική
γνωστος γνωστου που γνωριζα πριν κατι αιωνες, εφερνε πραγματα απο ινδια για να τα πουλησει. δεν θυμαμαι καθολου λεπτομερειες (ξερω δεν βοηθαω) αλλα σιγουρα κατι περιεργο εκανε. τα εστελνε πρωτα καπου αλλου και απο το καπου αλλου ελλαδα, νομιζω ασυνοδευτα. δεν θυμαμαι να ηταν τοσο απλο. εφερνε και αρκετα πραγματα. δεν εχω ιδεα απο αυτα, ουτε σκοπευω να ασχοληθω, αυτο που θελω να πω ειναι καποιος να το ψαξει πολυ καλα αν θελει να το κανει.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.926
Likes
40.761
Tips από ανθρωπο που γνωρίζει πότε ακριβώς παίρνει άδεια.
1) Στην Ευρώπη που ταξιδευω απολειστικα ξεκινώ τον προγραμματισμό από τη διαμονή. Είναι το μεγαλύτερο έξοδο του ταξιδιού και το μόνο που επιδέχεται ακύρωση, αν και σπανια ακυρώνω γιατι το ενστικτο μου δεν με προδίδει σε ο,τι επελεξα. 8μήνες πριν βρίσκω περίπου 40% φθηνότερα τα ξενοδοχεία από ό,τι 3 μήνες πριν. Φανταζομαι παντα την εκπληξη του ξενοδοχου οταν ερχεται κρατηση τοσο νωρίς, αλλα σορι, ας το απαγορευε το συστημα .:haha:
2-3 φορές εχω βρει και error τα οποία εχουν γινει αποδεκτα από το ξενοδοχείο.
Σπάνια αλλά προπληρώνω όταν η έκπτωση είναι πάνω από 50% . Επειδή ακυρώνω ταξιδι μια φορά στα 3-4 χρόνια, ακομη κι αν ακυρώσω η απώλεια είναι μηδαμινή στατιστικά. Φροντιζω να μην προπληρωσω πανω απο 100 ευρω, για τα οποια δεν θα κλαψω σε περιπτωση σκυρωσης μια φορα στα τοσα χρονια. Ως τωρα δεν τα εκλαψα παντως.
Συνηθως τα ξενοδοχεια που πρωτομπάινουν στην πλατφόρμα και δεν έχουν ακόμη κριτικές έχουν χαμηλοτερη τιμή, ενώ μπορει καποιος να δει σε άλλες πλταφόρμες τις κριτικές , αρα τσεκάρει και δεν κλείνει στα τυφλά. Καπου καπου κλεινω και ξενοδοχειο μολις ανοιξε σε τιμη κραχτη, αν ειναι πανω απο 3 αστερια και περιμενω τις κριτικες. Βγηκαν σε ολες τις περιπτωσεις πολυ καλες στη συνεχεια και κρατησα τα δωματια.
Έτσι καταφέρνω και εξοικονομώ μεγάλα ποσά σε σχέση με το να ψάχνω πότε ένα εισιτήριο θα φτηνύνει κατά 20 ευρώ, ενω απο τη διαμονη συνήθως κόβω 100-200 ευρώ κατα ατομο σε ένα πενθήμερο ταξίδι. Οταν πληρωνω για δυο ατομα, το ποσο ειναι σημαντικο. Γενικα το φτηνο εισιτηριο δεν ειναι το βασικο κριτηριο για το ταξιδι που κλεινω.

2) Εχω ξεπεράσει το κόλλημα να κλείνω οπωσδήποτε στο ιστορικό κέντρο σε ακριβές πολεις. 2-3 στάσεις με το μετρό είναι μια αποδεκτή απόσταση και σε 30 λεπτά είσαι στο ξενοδοχείο. Συνήθως βρίσκω καλύτερα ξενοδοχεία με το ιδιο ποσο σε τέτοια αποσταση από τα πολύ κεντρικά. Μάλιστα είναι και λιγότερο κουραστικό το ταξίδι αν χρησιμοποιεί κανείς μμμ από το να περπατάει 20 λεπτά γιατί "ελα μωρέ, εδώ κοντα ειναι", πόσο μάλιστα σε πόλεις με ανηφόρες.

3) Εισιτήρια με μίλια ή low cost, ακόμη και σε αποσταση 1-2 ωρών από τον τελικό προορισμό, που μπορώ να καλύψω με flixbus με 5-10 ευρώ η τρενο αν ειναι φτηνό. Αλερτ από το skyscanner για το πότε πέφτει η τιμή. (ενταξει φετος πρωτη φορα το τερματισα κανοντας 3 ωρες αποσταση με τρενο με γελοιο εισιτηριο για να παρω δωρεαν Aegean με μιλια αλλα ηταν η πιο οικονομικη επιλογη, καθως αν πληρωνα κανονικο εισιτηριο απο πιο κοντα ξεπερνουσα τα 200 ευρω ανα ατομο. Στα δυο ατομα 400 ευρω ειναι πολυ σημαντικο ποσο...).

4) Στις ακριβές χώρες κλείνω πρωινό στο ξενοδοχείο. Το κόστος είναι κλάσμα του ποσού σε σχέση με ένα μεσημεριανό σε εστιατόριο, ειδικά όταν το πρωινό έχει τοπικές λιχουδιες κι όχι τύπου "ευρωπαικό". Αν προκειται για "ευρωπαικο", δεν ασχολουμαι. Οι φουρνοι εχουν πιο αυθεντικες λιχουδιες.

5) Σε πόλεις που είναι υπερβολικά ακριβό το ξενοδοχείο, κλείνω και κανένα bed and breakfast. Γενικά έχω απέχθεια στα διαμερίσματα γιατί χάνεις χρόνο για ψώνια στο σουπερμάρκετ εστω για ενα πρωινό και δεν υπάρχει περίπτωση να μαγειρεψω σε ταξίδι, μου φτάνει το μαγειρεμα στην καθημερινότητά μου.

6) Στις πόλεις και χώρες που ισχύει η πλατφόρμα the fork, κλείνω από πριν κανενα εστιατόριο με εκπτωση. Δεν φημίζομαι για τη συνέπεια μου, όμως, γιατί ο δρόμος μπορεί να με έχει φέρει αλλού και κάνω συχνά ακυρώσεις του τραπεζιού γιατι βαριέμαι να τρέχω στην αλλη ακρη της πόλης. Αλλά αν η πόλη είναι μικρή, προλαβαινω το τραπέζι.

7) Λατρευω τις βραδινες επιστροφες με Aegean μετα τις 10 το βραδυ οπου εχει. Εχουμε ολη την τελευταια μερα για περιηγηση και κοιμομαστε στο αεροπλανο. Σε καποιες ακριβες πολεις αυτο σημαινει εξοικονομηση 100 ευρω για ενα δικλινο σε σχεση με την αναχωρηση την αλλη μερα το πρωι.

8) Σε χωρες που το ταξι η το uber ειναι πολυ πολυ φτηνο, το προτιμω απο ΜΜΜ. Εξοικονομεις πολυ χρονο, που αθροιστικα μπορει να ειναι και μιση μερα ταξιδιου αν συνυπολογισει κανεις τις αναμονες για λεωφορεια, αλλαγες μεσων, το περπατημα, ειδικα με αντιξοο καιρο.

9) Όπου ο χρόνος μετάβασης απο πόλη σε πόλη με flixbus ειναι ανταγωνιστικός του τρένου σε χρονο , αλλά το τρένο έχει πάνω από διπλάσια τιμή, κλείνω flixbus. Είναι άνετα, ακριβή και το εισιτήριο επιδέχεται ακύρωσης, κάτι που δεν γίνεται συνήθως στα οικονομικότερα εισιτήρια των τρένων.

Κάπως έτσι εξοικονομώ χρήματα για ταξίδια. Η εντυπωση οτι ειμαι Μπυθουλαια και πεταω με 20 ευρω ειναι ελλιπης. Καταφερνω να μεινω σε συμπαθητικα ως 4αστερα ξενοδοχεια με λιγοτερο απο 20 ευρω το ατομο.
Η καθημερινότητά μου δεν επιτρέπει μεγάλη oικονομικη ευελιξία, οπότε εξοικονομώ από το ένα ταξίδι για το επόμενο
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.112
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Η εντυπωση οτι ειμαι Μπυθουλαια και πεταω με 20 ευρω ειναι ελλιπης.
Εγώ θα έλεγα να γράψεις εκεί που ξέρεις τις εντυπώσεις αυτές! Σιγά να μην δώσεις αναφορά πως θα ταξιδέψεις ή που θα ταξιδέψεις! Έλεος...
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.926
Likes
40.761
Εγώ θα έλεγα να γράψεις εκεί που ξέρεις τις εντυπώσεις αυτές! Σιγά να μην δώσεις αναφορά πως θα ταξιδέψεις ή που θα ταξιδέψεις! Έλεος...
Εγραψα τον απολυτο οδηγο χακαρισματος ξενοδοχειων στην Ευρωπη, που ελειπε απο το φορουμ, και εσυ στεκεσαι σε λεπτομερειες :haha:.
 

North66

Member
Μηνύματα
4.297
Likes
5.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία
ενω απο τη διαμονη συνήθως κόβω 100-200 ευρώ κατα ατομο σε ένα πενθήμερο ταξίδι.
Δηλαδή γλιτώνεις για 4 βράδια στο δίκλινο 200-400 ευρώ συνολικά όταν κλείνεις 8 μήνες πριν αντί για 3, άρα 50-100 ευρώ λιγότερα τη βραδιά. Μπορείς να δώσεις ένα παράδειγμα;
Ρωτάω γιατί η εμπειρία μου έχει δείξει ότι οι τιμές των ξενοδοχείων δεν παίζουν τόσο πολύ ώστε αν το κλείσεις μήνες πριν να γλιτώσεις 100 ευρώ τη βραδιά.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.926
Likes
40.761
Δηλαδή γλιτώνεις για 4 βράδια στο δίκλινο 200-400 ευρώ συνολικά όταν κλείνεις 8 μήνες πριν αντί για 3, άρα 50-100 ευρώ λιγότερα τη βραδιά. Μπορείς να δώσεις ένα παράδειγμα;
Ρωτάω γιατί η εμπειρία μου έχει δείξει ότι οι τιμές των ξενοδοχείων δεν παίζουν τόσο πολύ ώστε αν το κλείσεις μήνες πριν να γλιτώσεις 100 ευρώ τη βραδιά.
Ειπα οτι γλιτωνω 100 ως 200 το ατομο συνολο σε 5ημερο ταξιδι. Δηλαδη 20- 40 το ατομο τη μερα. Το 40 τη μερα ανα ατομο, δηλαδη 80 λιγοτερο για το βραδυ στο δικλινο ετυχε προσφατα στη Μπριζ σε 4αστερο. Το 40 ευρω λιγοτερα το δικλινο ειναι πολυ συχνοτερο, δηλαδη απο 100 στα 60 εως απο 70 στα 40 ευρω σε 3αστερα. Λαβε υποψιν οτι ταξιδευω τις πιο αντιξοες περιοδους, Πασχα και κατακαλοκαιρο. Ειδικα οταν το καθολικο Πασχα συμπιπτει με το Ορθοδοξο η η Πρωτομαγια κολλαει διπλα στις μερες, αν δεν κλεισω πολυ νωρις πριν αλλαξουν οι τιμες απο τη ζητηση, την εχω βαψει. Οι τιμες ειναι στο θεο σε ολη τη Δυτικη Ευρωπη.
 
Last edited:

pipis78

Member
Μηνύματα
67
Likes
475
Επόμενο Ταξίδι
Dubai
Tips από ανθρωπο που γνωρίζει πότε ακριβώς παίρνει άδεια.
1) Στην Ευρώπη που ταξιδευω απολειστικα ξεκινώ τον προγραμματισμό από τη διαμονή. Είναι το μεγαλύτερο έξοδο του ταξιδιού και το μόνο που επιδέχεται ακύρωση, αν και σπανια ακυρώνω γιατι το ενστικτο μου δεν με προδίδει σε ο,τι επελεξα. 8μήνες πριν βρίσκω περίπου 40% φθηνότερα τα ξενοδοχεία από ό,τι 3 μήνες πριν. Φανταζομαι παντα την εκπληξη του ξενοδοχου οταν ερχεται κρατηση τοσο νωρίς, αλλα σορι, ας το απαγορευε το συστημα .:haha:
2-3 φορές εχω βρει και error τα οποία εχουν γινει αποδεκτα από το ξενοδοχείο.
Σπάνια αλλά προπληρώνω όταν η έκπτωση είναι πάνω από 50% . Επειδή ακυρώνω ταξιδι μια φορά στα 3-4 χρόνια, ακομη κι αν ακυρώσω η απώλεια είναι μηδαμινή στατιστικά. Φροντιζω να μην προπληρωσω πανω απο 100 ευρω, για τα οποια δεν θα κλαψω σε περιπτωση σκυρωσης μια φορα στα τοσα χρονια. Ως τωρα δεν τα εκλαψα παντως.
Συνηθως τα ξενοδοχεια που πρωτομπάινουν στην πλατφόρμα και δεν έχουν ακόμη κριτικές έχουν χαμηλοτερη τιμή, ενώ μπορει καποιος να δει σε άλλες πλταφόρμες τις κριτικές , αρα τσεκάρει και δεν κλείνει στα τυφλά. Καπου καπου κλεινω και ξενοδοχειο μολις ανοιξε σε τιμη κραχτη, αν ειναι πανω απο 3 αστερια και περιμενω τις κριτικες. Βγηκαν σε ολες τις περιπτωσεις πολυ καλες στη συνεχεια και κρατησα τα δωματια.
Έτσι καταφέρνω και εξοικονομώ μεγάλα ποσά σε σχέση με το να ψάχνω πότε ένα εισιτήριο θα φτηνύνει κατά 20 ευρώ, ενω απο τη διαμονη συνήθως κόβω 100-200 ευρώ κατα ατομο σε ένα πενθήμερο ταξίδι. Οταν πληρωνω για δυο ατομα, το ποσο ειναι σημαντικο. Γενικα το φτηνο εισιτηριο δεν ειναι το βασικο κριτηριο για το ταξιδι που κλεινω.

2) Εχω ξεπεράσει το κόλλημα να κλείνω οπωσδήποτε στο ιστορικό κέντρο σε ακριβές πολεις. 2-3 στάσεις με το μετρό είναι μια αποδεκτή απόσταση και σε 30 λεπτά είσαι στο ξενοδοχείο. Συνήθως βρίσκω καλύτερα ξενοδοχεία με το ιδιο ποσο σε τέτοια αποσταση από τα πολύ κεντρικά. Μάλιστα είναι και λιγότερο κουραστικό το ταξίδι αν χρησιμοποιεί κανείς μμμ από το να περπατάει 20 λεπτά γιατί "ελα μωρέ, εδώ κοντα ειναι", πόσο μάλιστα σε πόλεις με ανηφόρες.

3) Εισιτήρια με μίλια ή low cost, ακόμη και σε αποσταση 1-2 ωρών από τον τελικό προορισμό, που μπορώ να καλύψω με flixbus με 5-10 ευρώ η τρενο αν ειναι φτηνό. Αλερτ από το skyscanner για το πότε πέφτει η τιμή. (ενταξει φετος πρωτη φορα το τερματισα κανοντας 3 ωρες αποσταση με τρενο με γελοιο εισιτηριο για να παρω δωρεαν Aegean με μιλια αλλα ηταν η πιο οικονομικη επιλογη, καθως αν πληρωνα κανονικο εισιτηριο απο πιο κοντα ξεπερνουσα τα 200 ευρω ανα ατομο. Στα δυο ατομα 400 ευρω ειναι πολυ σημαντικο ποσο...).

4) Στις ακριβές χώρες κλείνω πρωινό στο ξενοδοχείο. Το κόστος είναι κλάσμα του ποσού σε σχέση με ένα μεσημεριανό σε εστιατόριο, ειδικά όταν το πρωινό έχει τοπικές λιχουδιες κι όχι τύπου "ευρωπαικό". Αν προκειται για "ευρωπαικο", δεν ασχολουμαι. Οι φουρνοι εχουν πιο αυθεντικες λιχουδιες.

5) Σε πόλεις που είναι υπερβολικά ακριβό το ξενοδοχείο, κλείνω και κανένα bed and breakfast. Γενικά έχω απέχθεια στα διαμερίσματα γιατί χάνεις χρόνο για ψώνια στο σουπερμάρκετ εστω για ενα πρωινό και δεν υπάρχει περίπτωση να μαγειρεψω σε ταξίδι, μου φτάνει το μαγειρεμα στην καθημερινότητά μου.

6) Στις πόλεις και χώρες που ισχύει η πλατφόρμα the fork, κλείνω από πριν κανενα εστιατόριο με εκπτωση. Δεν φημίζομαι για τη συνέπεια μου, όμως, γιατί ο δρόμος μπορεί να με έχει φέρει αλλού και κάνω συχνά ακυρώσεις του τραπεζιού γιατι βαριέμαι να τρέχω στην αλλη ακρη της πόλης. Αλλά αν η πόλη είναι μικρή, προλαβαινω το τραπέζι.

7) Λατρευω τις βραδινες επιστροφες με Aegean μετα τις 10 το βραδυ οπου εχει. Εχουμε ολη την τελευταια μερα για περιηγηση και κοιμομαστε στο αεροπλανο. Σε καποιες ακριβες πολεις αυτο σημαινει εξοικονομηση 100 ευρω για ενα δικλινο σε σχεση με την αναχωρηση την αλλη μερα το πρωι.

8) Σε χωρες που το ταξι η το uber ειναι πολυ πολυ φτηνο, το προτιμω απο ΜΜΜ. Εξοικονομεις πολυ χρονο, που αθροιστικα μπορει να ειναι και μιση μερα ταξιδιου αν συνυπολογισει κανεις τις αναμονες για λεωφορεια, αλλαγες μεσων, το περπατημα, ειδικα με αντιξοο καιρο.

9) Όπου ο χρόνος μετάβασης απο πόλη σε πόλη με flixbus ειναι ανταγωνιστικός του τρένου σε χρονο , αλλά το τρένο έχει πάνω από διπλάσια τιμή, κλείνω flixbus. Είναι άνετα, ακριβή και το εισιτήριο επιδέχεται ακύρωσης, κάτι που δεν γίνεται συνήθως στα οικονομικότερα εισιτήρια των τρένων.

Κάπως έτσι εξοικονομώ χρήματα για ταξίδια. Η εντυπωση οτι ειμαι Μπυθουλαια και πεταω με 20 ευρω ειναι ελλιπης. Καταφερνω να μεινω σε συμπαθητικα ως 4αστερα ξενοδοχεια με λιγοτερο απο 20 ευρω το ατομο.
Η καθημερινότητά μου δεν επιτρέπει μεγάλη oικονομικη ευελιξία, οπότε εξοικονομώ από το ένα ταξίδι για το επόμενο
Η δική μου εμπειρία πάντως από ξενοδοχεία, ειδικά για αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου πόλης, είναι ότι βρίσκεις πολύ καλύτερες τιμές τελευταία στιγμή παρά να τα κλείνεις από νωρίς.
Σε όλα τα άλλα συμφωνώ και είναι πολύ χρήσιμο που τα αναφέρεις.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.578
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom