travelbreak
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Νομίζω αξίζουν λίγα λόγια για το εντυπωσιακό αυτοκίνητο που νοικιάσαμε. Γεμάτο με ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Θα αναφέρω μερικά. Έχω αναφέρει ότι ήταν ένα Toyota Yaris, αυτόματο και υβριδικό. Είχε αυτόματη λειτουργία υαλοκαθαριστήρων. Αυτόματη εναλλαγή φώτων πορείας και διασταυρώσεως. Ειδοποίηση όταν δεν έβγαζες φλας, ενώ άλλαζες λωρίδα. Ειδοποίηση όταν η δεξιά ρόδα έβγαινε από την δεξιά γραμμή και έμπαινε στη ΛΕΑ. Ένδειξη του επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας σε κάθε σημείο του δρόμου, όχι με χρήση δορυφορικού συστήματος αλλά με αναγνώριση πινακίδας. Αυτό σημαίνει ότι αν κάπου στο δρόμο γινόταν έργα και τα όρια είχαν αλλάξει προσωρινά, σε ειδοποιούσε, ενώ ο δορυφόρος δεν το ξέρει. Εννοείται ότι είχε πλήρη υπολογιστή ταξιδιού, άρα μπορούσες, μεταξύ άλλων, να σταθεροποιήσεις την ταχύτητα του οχήματος. Ανά πάσα στιγμή γνώριζες αν χρησιμοποιεί καύσιμο (και σε τι βαθμό, δηλαδή υπερκατανάλωση ή όχι) ή την μπαταρία. Εννοείται ότι η μηχανή έσβηνε όταν σταματούσες σε φανάρι και ξεκινούσε με την μπαταρία, και αφού έπιανε μια κάποια ταχύτητα άναβε η μηχανή. Πάντως εμένα δε μου φάνηκε και τόσο πολύ οικονομικό. Μου έκαιγε περίπου 5 λίτρα στα εκατό χλμ, 95άρα βενζίνη. Η αλήθεια είναι ότι στα μισά χιλιόμετρα τρέχαμε λίγο, και έγιναν με ταχύτητα πάνω από 90 χλμ ανά ώρα. Τα όρια των Φιλανδών είναι αρκετά καλά. Εννοώ ότι δεν είναι πολύ χαμηλά. Μόνο μην τύχει και πέσεις σε έργα ή σε κατοικημένη περιοχή. Στους δρόμους οι ντόπιοι οδηγούν με ταχύτητα λίγο πάνω από τα όρια. Αν εγώ έτρεχα ακριβώς στο όριο πάντως, σπανίως με προσπερνούσαν.
Συνολικά κάναμε 960 χλμ και αδειάσαμε ένα ρεζερβουάρ και βάλαμε και 30 ευρώ βενζίνη, με κόστος περίπου 1,65 ευρώ το λίτρο, όπως και εδώ σήμερα δηλαδή.
Το συνολικό κόστος του ταξιδιού ανήλθε στα 1150 ευρώ και για τους δυο μας. Όσο δηλαδή και το ταξίδι στην Ολλανδία τον περασμένο Μάιο, που κράτησε και μια μέρα λιγότερο. Εκεί μας έφαγε πολλά το αυτοκίνητο και ειδικά η βενζίνη και το πάρκιν. Εδώ για πάρκιν πληρώσαμε μόνο στο Τουρκού.
Μας αρέσει να φεύγουμε για τέτοια μικρά ταξιδάκια, που κοστίζουν περίπου τα διπλά από ένα αντίστοιχο στην Ελλάδα. Από την Αθήνα που μένουμε ένα 4ήμερο ή 5ήμερο στη Βάλια Κάλντα ή στα Λουτρά Πόζαρ, 500 με 600 ευρώ θα μας κόστιζε σίγουρα. Βάζουμε άλλα τόσα και πάμε Φινλανδία. Εννοείται ότι επισκεπτόμαστε και διάφορα ελληνικά τοπία, όμως συνήθως όχι πάνω από ένα, άντε δύο, το χρόνο. Εκτός από τα χωριά μας βέβαια.
Σαν γενική εντύπωση ήταν ένα ταξίδι που άξιζε, αν θες να συμπληρώσεις τον ταξιδιωτικό σου χάρτη της Ευρώπης. Δεν το υποβιβάζω αλλά το τοποθετώ στη θέση που του αξίζει στις δικές μου αξίες. Περάσαμε πολύ καλά και για ένα πενταήμερο είδαμε αρκετά.
Κορυφαίο σημείο του ταξιδιού ήταν η περιοχή των λιμνών.
Φυσικά και το Ταλίν είναι πανέμορφο, αλλά τέτοιες πόλεις έχει τουλάχιστον άλλες 100 η Ευρώπη. Δεν μπορούμε όμως να πηγαίνουμε συνέχεια στην Ιταλία και στην Ισπανία. Φυσικά μιλώ μόνο σύμφωνα με όσα εμείς είδαμε. Και όσα είδαμε σας τα έδειξα.
Στο Ελσίνκι πρώτος προορισμός είναι η Σουομενλίνα. Μου άρεσαν πολύ και οι αγορές με τα μικρά μαγαζιά.
Και τέλος ένα βίντεο που περιλαμβάνει όλη την εκδρομή μας:
Συνολικά κάναμε 960 χλμ και αδειάσαμε ένα ρεζερβουάρ και βάλαμε και 30 ευρώ βενζίνη, με κόστος περίπου 1,65 ευρώ το λίτρο, όπως και εδώ σήμερα δηλαδή.
Το συνολικό κόστος του ταξιδιού ανήλθε στα 1150 ευρώ και για τους δυο μας. Όσο δηλαδή και το ταξίδι στην Ολλανδία τον περασμένο Μάιο, που κράτησε και μια μέρα λιγότερο. Εκεί μας έφαγε πολλά το αυτοκίνητο και ειδικά η βενζίνη και το πάρκιν. Εδώ για πάρκιν πληρώσαμε μόνο στο Τουρκού.

Μας αρέσει να φεύγουμε για τέτοια μικρά ταξιδάκια, που κοστίζουν περίπου τα διπλά από ένα αντίστοιχο στην Ελλάδα. Από την Αθήνα που μένουμε ένα 4ήμερο ή 5ήμερο στη Βάλια Κάλντα ή στα Λουτρά Πόζαρ, 500 με 600 ευρώ θα μας κόστιζε σίγουρα. Βάζουμε άλλα τόσα και πάμε Φινλανδία. Εννοείται ότι επισκεπτόμαστε και διάφορα ελληνικά τοπία, όμως συνήθως όχι πάνω από ένα, άντε δύο, το χρόνο. Εκτός από τα χωριά μας βέβαια.
Σαν γενική εντύπωση ήταν ένα ταξίδι που άξιζε, αν θες να συμπληρώσεις τον ταξιδιωτικό σου χάρτη της Ευρώπης. Δεν το υποβιβάζω αλλά το τοποθετώ στη θέση που του αξίζει στις δικές μου αξίες. Περάσαμε πολύ καλά και για ένα πενταήμερο είδαμε αρκετά.

Κορυφαίο σημείο του ταξιδιού ήταν η περιοχή των λιμνών.

Φυσικά και το Ταλίν είναι πανέμορφο, αλλά τέτοιες πόλεις έχει τουλάχιστον άλλες 100 η Ευρώπη. Δεν μπορούμε όμως να πηγαίνουμε συνέχεια στην Ιταλία και στην Ισπανία. Φυσικά μιλώ μόνο σύμφωνα με όσα εμείς είδαμε. Και όσα είδαμε σας τα έδειξα.

Στο Ελσίνκι πρώτος προορισμός είναι η Σουομενλίνα. Μου άρεσαν πολύ και οι αγορές με τα μικρά μαγαζιά.
Και τέλος ένα βίντεο που περιλαμβάνει όλη την εκδρομή μας: