Φινλανδία ταξίδι στη Φινλανδία

danev

Member
Μηνύματα
519
Likes
251
Επόμενο Ταξίδι
Αυστρια-Τσεχια-Σλοβακια.
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΚΑ ΦΙΟΡΔ
..... Και τέτοια βλέπω κάθε μέρα. Αν ήταν συμπεριφορές ατόμων 50-60 ετών, θα είχα κάποια ελπίδα ότι η νέα γενιά θα είναι διαφορετική. Αλλά δεν είναι. Και πώς να είναι άλλωστε, από πού να πάρει τα μαθήματα για να αλλάξει; Από τους γονείς; Από το σχολείο; Από τους ηγέτες μας; Από την τηλεόραση;

Τα 'πες όλα.:(
 

GKCAPO

Member
Μηνύματα
767
Likes
305
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
Ευτυχως σαν οδηγος μοτοσυκλετας τηρω ολη την ουσια (δεν ειναι τυπος ή υποχρεωση το κρανος, τα γαντια τα καταλληλα παπουτσια και το ειδικο μπουφαν) και αυτος ειναι ενας λογος που το καλοκαιρι αντιθετα απο αλλους ψιλοεγκαταλειπω τη μοτοσυκλετα και ξαναπιανω το αυτοκινητο γιατι βγαζω τη μπεμπελη με ολο τον εξοπλισμο ασφαλειας.
Εχω κινδυνεψει παμπολλες φορες και εφαγα απειρα βρισιδια γιατι εχω την κακια συνηθεια να σταματαω στις διαβασεις πεζων, οσο για τους τυπους που περιγραφεις δεν χρειαζεται να τους κανουν τιποτα, ασε να φανε μονοι τους τα μουτρα τους.

Υ.Γ. Το κρανος στον αγκωνα ειναι παρα πολυ καλη συνηθεια που πρεπει να διαδωσουμε και σε αλλους λαους. Τι δηλαδη να πεσεις και να σχιστει το πουκαμισακι? Σε περιοδο κρισης ζουμε.
Χαίρομαι πολύ για όσα γράφεις. Εγώ δεν έχω ποτέ ανεβεί σε μοτοσυκλέτα, δεν έχω καν άποψη για την "μπεμπελη με ολο τον εξοπλισμο ασφαλειας", εγώ με αυτοκίνητα και F1 ασχολούμαι και αφού ο Μέγας Κ.Κ. (συνομήλικος) στους 4Τροχούς λέει ..."πρέπει να φοράμε ολο τον εξοπλισμο ασφαλείας"...το δέχομαι ασυζητητί!!! Στα άλλα συμφωνώ με 1000.
 

GKCAPO

Member
Μηνύματα
767
Likes
305
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
1)
Το τελευταίο 24ωρο: είδα κάποιον 25άρη να σκουπίζει την αυλή του και να πετάει τα σκουπίδια έξω στο δρόμο. Σε ένα βενζινάδικο που περιέργως είχε βενζίνη αλλά πολύ μικρή ουρά (5-6 αυτοκίνητα) είδα μια κοπέλλα κάτω των 25 να προσπαθεί να χωθεί και και να παρακάμψει την ουρά. Δύο παιδιά όχι πάνω από 15, έπιναν αναψυκτικά καθισμένα στο πεζοδρόμιο και έφυγαν αφήνοντας τα κουτάκια κάτω. Και τέτοια βλέπω κάθε μέρα. Αν ήταν συμπεριφορές ατόμων 50-60 ετών, θα είχα κάποια ελπίδα ότι η νέα γενιά θα είναι διαφορετική. Αλλά δεν είναι. Και πώς να είναι άλλωστε, από πού να πάρει τα μαθήματα για να αλλάξει; Από τους γονείς; Από το σχολείο; Από τους ηγέτες μας; Από την τηλεόραση;

Δυστυχώς νομίζω ότι αυτή η χώρα είναι χαμένη υπόθεση τουλάχιστον για 2-3 γενιές ακόμα.
Ειδικά στη γραμμή που σου υπογραμμίζω...δυστυχώς πιάνεις κέντρο!!!
Δυστυχώς συμφωνώ και με σένα, με 1000!!!
 

perictione

Member
Μηνύματα
66
Likes
82
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα σου΄ρχομαι (25/08)
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Micmic,
Συμφωνώ απόλυτα για όσα γράφεις. Για τη διαπίστωση του προβλήματος αλλά και για τις ευθύνες όλων μας,και όχι μόνο των πολιτικών, για τον μαρασμό της Ελληνικής κοινωνίας. Θα διαφωνήσω όμως ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η λύση δεν πρέπει να είναι, όσοι διαπιστώνουν τα κακά της Ελληνικής κοινωνίας και μπουχτίζουν από την απάνθρωπη και απολίτιστη καθημερινότητά της να μεταναστεύουν. Αυτή η αντίδραση υπόκειται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σημερινής Ελληνικής πραγματικότητας. Τον Ωχαδερφισμό! Προσωπικά πιστεύω ότι όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να φύγουν και να ζήσουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού για κάποια χρόνια, είτε για δουλειά είτε για σπουδές, έχουν την ηθική υποχρέωση (αν θέλουν να προσφέρουν κάτι στην Ελλάδα) να πάρουν όλα τα θετικά στοιχεία της εκεί κοινωνίας και ερχόμενοι στην Ελλάδα να προσπαθήσουν να μεταφέρουν κάποια από αυτά στον χώρο εργασίας τους, στην οικογένειά τους, στους φίλους τους και γενικότερα στη Ελληνική κοινωνία. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο και έστω σε 2-3 γενιές να μπορέσουμε να γίνουμε πάλι μια πολιτισμένη κοινωνία. Όποιος πάει να μείνει μόνιμα στο εξωτερικό, χωρίς να το κατακρίνω φυσικά, θεωρώ ότι κοιτάει αποκλειστικά τον εαυτό του και αφήνει την Ελλάδα πίσω του να καταστρέφεται. Και επειδή μίλησες και για ήρωες του ’21 αυτοί αγαπούσαν την Ελλάδα και δεν την παράτησαν ποτέ. Εμείς? Απλά θα σηκωθούμε να φύγουμε? Τι θα είχε γίνει αν ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, τα παιδιά του πολυτεχνείου κ.α. απλά είχαν μεταναστεύσει?
Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η μετανάστευση που γνωρίζουμε τις μέρες μας δεν έχει καμία σχέση με τη μετανάστευση που έζησε η χώρα μας πριν λίγες δεκαετίες. Τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικά γιατί δυστυχώς αυτοί που επιλέγουν να φύγουν είναι οι μορφωμένοι (πολλοί με πτυχίο πανεπιστημίου, ακόμα περισσότεροι με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό). Όλοι αυτοί δηλαδή που αποτελούν την ελπίδα αυτού του τόπου για να αλλάξει κάτι!
Όπως το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από έναν μεμονωμένα αλλά από όλους μας με «προσπάθεια» δεκαετιών, έτσι και η λύση του δεν θα έρθει από έναν μεσσία αλλά από την συμβολή όλων μας, κυρίως των μορφωμένων και των ταξιδεμένων αυτού του τόπου, και θα χρειαστεί καιρός για να τα καταφέρουμε.
Όποιος αγαπάει πραγματικά αυτόν τον τόπο κουράγιο, οι υπόλοιποι καλό ταξίδι!

Υ.Γ. Ότι περιγράφω παραπάνω είναι, χωρίς υπερβολή, μία πράξη ηρωισμού. «Καταστρέφεις» τη ζωή σου αφήνοντας τη Φινλανδία (και όποια Φινλανδία) και γυρνώντας στην Ελλάδα, για να προσπαθήσεις να σώσεις μία κοινωνία που σαπίζει. Κανείς δεν κατηγόρησε κάποιον που δεν θέλει να γίνει ήρωας. Εξάλλου κι εγώ Αμερική είμαι και δεν ξέρω ακόμα αν θα βρω το κουράγιο να γυρίσω.
 

micmic

Member
Μηνύματα
178
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βotswana
Ταξίδι-Όνειρο
Trans-African Highways
tsimpidi, νομίζω ότι πρώτα απ'όλα πρέπει να ορίσουμε τί ακριβώς εννοούμε λέγοντας "Ελλάδα" και άρα τί είναι αυτό το οποίο πρέπει να "σωθεί". Είναι μήπως οι άνθρωποι που διατηρούν κάποια συγκεκριμένα κοινά πολιτιστικά στοιχεία; Στην "Ελλάδα" συμπεριλαμβάνονται και οι μετανάστες; Είναι μια γεωγραφική περιοχή, δηλαδή βουνά, νησιά και θάλασσα; Είναι η ιστορία μας και οι πρόγονοί μας; Είναι όλα μαζί ή μήπως κάτι άλλο; Επειδή μου φαίνεται κάπως αόριστη όλη η κουβέντα που γίνεται τελευταία για την "Ελλάδα που πρέπει να σωθεί", και αν το πάρουμε τόσο γενικά όσο το ποιήμα του Πολέμη ("τί είναι η πατρίδα μας"), τότε πολύ φοβάμαι ότι άκρη δεν θα βγάλουμε.

Αναφέρεις τους ήρωες του '21. Ας προσπεράσουμε το γεγονός ότι κι εκεί έχουμε κάνει έναν ωραίο αχταρμά και έχουμε καταφέρει να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι κάποιους που ήταν όντως ήρωες (π.χ. Κολοκοτρώνης, Κανάρης) με άλλους που είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενοι - για να μην πω τίποτα χειρότερο (π.χ. Μιαούλης, Μαυρομιχάλης). Η βασική διαφορά τέτοιων εποχών και καταστάσεων με την σημερινή, είναι ότι τότε η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ήταν ενωμένη κάτω από έναν κοινό σκοπό, ένα όραμα, μια ιδέα. Είτε οι "αντίπαλοι" ήταν "ξένοι" είτε "ντόπιοι", η πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν ενωμένοι. Σήμερα κάθε άλλο παρά είναι έτσι τα πράγματα. Ο καθένας κοιτάει την πάρτη του, συχνά εις βάρος των άλλων. Το να φύγεις στο εξωτερικό είναι πολλές φορές ένας τρόπος να διαφυλάξεις κάποια ψήγματα ακεραιότητας που πιθανώς να διαθέτεις. Αν μείνεις εδώ ίσως να αναγκαστείς να αλλοτριωθείς για να επιβιώσεις. Δεν βλέπω λοιπόν γύρω μου άτομα με τα οποία να μπορώ να συστρατευθώ για κάποιον κοινό σκοπό. Προσωπικά νιώθω ξένος στην Ελλάδα. Με ποιόν να συν-αγωνιστώ και για ποιό λόγο από τη στιγμή που είμαστε τελείως διαφορετικοί; Και στο τέλος-τέλος, δεν πρόκειται να χαθεί η Ελλάδα. Θα συνεχίσει να κουτσο-υπάρχει κάπου εκεί στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποια στιγμή θα ξανανέβει και το χρηματιστήριο, και θα γεμίσουμε πάλι από το επόμενο του Cayenne μοντέλο το οποίο θα οργώνει τα χωράφια του Κολωνακίου.

Είναι όντως ηρωϊσμός το να επιστρέψει σ'αυτή τη χώρα κάποιος που μπορεί να έχει μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Αλλά είναι ηρωϊσμός χωρίς αντίκτυπο. Όπως έγραψα και πριν, πιστεύω ότι όσοι ενδιαφέρονται αληθινά να κάνουν τα πράγματα καλύτερα, είναι μειοψηφία. Μικρή μειοψηφία. Όπως θα εξερχόμαστε σιγά-σιγά από την οξεία φάση της κρίσης, οι πολιτικοί θα συνεχίσουν να δίνουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και οι ηλίθιοι θα συνεχίσουν να τους πιστεύουν και να τους ψηφίζουν. Οι λιγότερο ηλίθιοι, δηλαδή τα λαμόγια, θα συνεχίσουν να ωφελούνται προσωπικά. Θα γίνονται και μερικά αξιόλογα πράγματα, θα υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις, θα υπάρχουν και κάποιες στιγμές που θα νιώθουμε περήφανοι. Αλλά σε γενικές γραμμές θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κάπου εκεί, στην ουρά της Ε.Ε. Τίμιοι άνθρωποι έχουν υπάρξει ακόμα και στην πολιτική σκηνή, και θα ξαναϋπάρξουν. Αλλά δεν πρόκειται να καταφέρουν πολλά, επειδή ο ίδιος ο λαός δεν τους θέλει. Ένας λαός αποτελούμενος από εγωϊστές, προτιμά πολιτικούς που εξυπηρετούν τα ατομικά του συμφέροντα και όχι τα συλλογικά.

Κι ας υποθέσουμε ότι κάποιος επιστρέφει στην Ελλάδα θέλοντας να "θυσιαστεί" για μια ιδανική χώρα και για έναν πολιτισμό που δεν υπάρχει πια. Ας υποθέσουμε ότι θέλει να ζήσει ανάμεσα σε έναν λαό που δεν του ταιριάζει προσπαθώντας Δονκιχωτικά να επιφέρει κάποια μικρή αλλαγή. Θα συμβούλευε άραγε και τα παιδιά του να ακολουθήσουν την ίδια πορεία; Μπορεί κάποιος να συμβιβάζεται με μια κατώτερη των προσδοκιών του πορεία για τον εαυτό του, θα διάλεγε όμως ελαφρά τη καρδία μια τέτοια πορεία και για την οικογένειά του;

Προσωπικά όχι μόνο δεν βλέπω βελτίωση στα επόμενα 50 χρόνια, αλλά δεν έχω τη διάθεση να περιμένω ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω. Παραμένω εδώ επειδή δεν μπορώ ακόμα να φύγω, αλλά ελπίζω αυτό να αλλάξει. Άλλωστε είμαι κι εγώ γέννημα-θρέμμα μιας εγωϊστικής κοινωνίας. Τουλάχιστον θέλω να πιστεύω ότι στον αγώνα της επίτευξης του προσωπικού μου συμφέροντος φροντίζω να μην καταπατώ τα δικαιώματα των άλλων. Την ιδέα της "ωραίας Ελλάδας" την βλέπω ως ένα παραμύθι που έχει προ πολλού τελειώσει. Άλλωστε δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι "γονιδιακά" καλύτεροι από άλλους λαούς. Ούτε είναι χειρότεροι βέβαια. Απλά, με τη σημερινή τους (υπο)κουλτούρα εμένα δε μου ταιριάζουν. Και φυσικά δεν μου ταιριάζουν οι δομές του κράτους μας. Αυτός ο αχταρμάς του ημι-ανεπτυγμένου κράτους δεν μου ταιριάζει. Προτιμώ ή κάτι πιο αυθεντικό κι ας είναι λιγότερο ανεπτυγμένο ή κάτι πιο οργανωμένο και πολιτισμένο. Άλλωστε είμαι υπέρμαχος του "όπου γης και πατρίς". Φτάνει να σου ταιριάζει αυτή η γη και οι άνθρωποί της. Και ειλικρινά, δε βλέπω γιατί σώνει και καλά πρέπει να μας ταιριάζει ο τόπος που έτυχε να γεννηθούμε.
 

GKCAPO

Member
Μηνύματα
767
Likes
305
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
micmic έχεις δίκιο!!!
μας τη "φάγανε" την πατρίδα...Και δεν μας τη καταβρόχθισαν μόνοι τους, οι "κακοί" ξένοι. Οι κακοί ντόπιοι τους άνοιξαν την κερκόπορτα και μετά ακολούθησαν κι άλλοι ντόπιοι που ξεπέρασαν... τους ξένους και τους ακολούθησαν κι άλλοι, κι άλλοι....και μετά ξαναήρθαν κι άλλοι ξένοι και τη ρήμαξαν κι αυτοί την πατρίδα και πάλι τους ξανά-μιμήθηκαν οι δικοί μας και τώρα πια είναι μια μεγάλη πλειοψηφία...το κακό...
Παραπάνω έκανα την εξής απλή υπόθεση:
Αν προσφέρονταν 100 μόνιμες θέσεις αργομισθίας (όχι πολλά, μόνο 1200 Ε. το μήνα+ ασφάλιση+σύνταξη, με μηδέν δουλειά) στην Χ κρατική υπηρεσία και ρωτούσαμε 1000 πατριώτες μας, πόσοι θα την "άρπαζαν" επί τόπου????
Για πια πατρίδα μιλάμε??? Αυτή που μας φάγανε??? Και μετά από 30 χρόνια αγώνα χωρίς αποτέλεσμα, θέλει κάποιος να με "οργανώσει" μαζί με άλλους που περίπου σκεφτόμαστε το ίδιο, ώστε να συνεχίσω τον αγώνα για ακόμη 30 χρόνια, τότε που θα βλέπω τα ραδίκια ανάποδα??? Αφού ξέρω, ότι ακόμα και σ' ένα Πολιτιστικό Σύλλογο της γειτονιάς, των 5-6 ενεργών μελών, ο ένας από μας θα αρχίσει να "πονηρεύει" (αν δεν είναι από την αρχή, κρυφό κομματόσκυλο) και θα καπελώνει τους άλλους...
Είναι μέσα μας, στο DNA μας.
 

GKCAPO

Member
Μηνύματα
767
Likes
305
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
Και για να μην σκεφθείτε ότι τα έχω με τους Δημοσίους (αργόμισθους). Ρωτάω: εγώ, επιχειρηματίας-έμπορος, θέλω ν' ανοίξω μαγαζί Ερμού κέντρο. Το βρίσκω, το "εμπορικό μου Δαιμόνιο" συμφωνεί, δίνω 300.000 Ε "αέρα" στον πρώην ενοικιαστή (και στον ιδιοκτήτη, νέα μόδα) και μπαίνω. Έρχεται η κρίση, αλλάζουν οι πιάτσες και η περιοχή απαξιώνεται!!!
Έπαιξα, επιχειρηματικά και έχασα!!! Αυτό τι σημαίνει ??? Θα αρχίσω απεργία να μου δώσει το κράτος πίσω το "αέρα" που βλακωδώς πλήρωσα πριν 1-2 χρόνια?
Ή μήπως λόγω του ότι η απεργία (κλείσιμο) ενός καταστήματος πχ υποδημάτων, δεν στεναχωρεί κανένα, την απεργία δεν την κάνω, ΕΝΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΩ την κοινωνία (βλ. βυτιοφόρα!!!) την κάνω???
Δηλ. αγοράζω 100 μετοχές ΑΛΦΑ ακριβές, δεν μου βγαίνει και μετά ζητάω από το κράτος τα ρέστα...
Αυτοί είμαστε...
 

perictione

Member
Μηνύματα
66
Likes
82
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα σου΄ρχομαι (25/08)
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Micmic,

Καταρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν διαφωνώ απόλυτα με όλα όσα γράφεις. Θα μπορούσα να αρχίσω κι εγώ να αναφέρω ένα σωρό προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας (ειδικά στα πανεπιστήμια που τα γνωρίζω και από πρώτο χέρι) αλλά όλα αυτά είναι χιλιο-ειπωμένα. Επομένως πιστεύω ότι καλό είναι να ακουστεί και μία άλλη άποψη, πέρα από το ότι όλα είναι χάλια και σηκώνομαι να φύγω, κάνοντας το δικηγόρο του διαβόλου. Έτσι, η αλήθεια είναι ότι σκεπτόμενη με τα πόδια στη γη θα συμφωνήσω περισσότερο με αυτά που γράφεις ενώ σκεπτόμενη λίγο πιο αισιόδοξα, ίσως και λίγο ουτοπικά, θα συμφωνήσω με αυτά που έλεγα πριν και αυτά που γράφω παρακάτω.

Πάνω απ’ όλα λοιπόν, Ελλάδα, και γενικά πατρίδα, πιστεύω ότι είναι ο τόπος που γεννήθηκες. Και υπάρχουν 2 κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που πονάνε τον τόπο που γεννήθηκαν και αυτοί που είναι όπως αποκάλεσες «όπου γης πατρίς». Προσοχή δεν κατακρίνω κάποια από της 2 κατηγορίες. Εξ’ άλλου κι εγώ η ίδια δεν ξέρω σε ποια από τις 2 ανήκω ακόμα. Αυτοί όμως που πονάνε την πατρίδα τους συνήθως γυρίζουν πίσω προσπαθώντας να προσφέρουν για αυτή, ενώ οι άλλοι απλά ζούνε την ζωή τους κάπου αλλού και χαιρέκακα πολλές φορές κοιτάνε από μακριά το χάλι που άφησαν πίσω τους. Ηθικά θα προτιμούσα να επικρατούσε η πρώτη κατηγορία ανθρώπων γιατί θα μου άρεσε ο πλανήτης γη να συνεχίσει να αποτελείται από πολλούς πολιτισμούς διαφορετικούς μεταξύ τους που θα έχουν τη δυνατότητα να προοδεύουν και να ευημερούν. Το όπου γης και πατρίς, που για την ακρίβεια για πολλούς είναι όπου χρήμα και πατρίς, εάν το συμμερίζονταν όλοι θα οδηγούσε σε έναν πλανήτη 2 ταχυτήτων. Θα υπήρχαν λίγα ευνοούμενα κράτη όπου θα επικρατούσε ένας πολιτισμικός αχταρμάς, βλ. ΗΠΑ, και μετά θα υπήρχαν αμέτρητα φτωχά κράτη που θα είχαν απομείνει όσοι δεν μπόρεσαν ή όσοι δεν ήταν «ικανοί» να φύγουν. Βλ.Ινδία που έχει γεμίσει επιστήμονες Ινδούς όλη η Αγγλία και η Αμερική και πίσω έχουν μείνει όλοι οι φτωχοί και καταπονημένοι αβοήθητοι! Εμένα το τελευταίο, που δυστυχώς έχει επικρατήσει σε παγκόσμια κλίμακα, δεν μου αρέσει.

Όσον αφορά τώρα στο τι μπορεί να γίνει, δε θέλω να μπω στη διαδικασία να μετράω «συναγωνιστές» για να δω αν αξίζει η «θυσία». Ούτε θέλω να μιλάω με ποσοστά του στιλ: το 90% είναι σκάρτο και εγώ ανήκω σε αυτό το πεφωτισμένο 10%, αλλά είμαστε λίγοι οπότε ας την κάνουμε καλύτερα. Πιστεύω ότι όλοι μέσα μας έχουμε κάποιες ηθικές αξίες που η κοινωνία μας όπως έχει καταντήσει δεν μας επιτρέπει να βαδίζουμε σύμφωνα με αυτές. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο καθένας από μας είναι να αρχίσει να σκέφτεται τι είναι ηθικό και τι όχι και να βαδίζει σύμφωνα με αυτό κλείνοντας τα αυτιά του στις σειρήνες της διαφθοράς, του βολέματος και γενικότερα του παρτακισμού. Αν αυτό αρχίσουν να το κάνουν όλο και περισσότεροι, και αν αυτό διδάξουμε τα παιδιά μας τότε υπάρχει ελπίδα.

Η απόφαση που θα πάρεις για το πού θα μεγαλώσουν τα παιδιά σου είναι πραγματικά πολύ δύσκολη. Προεξοφλείς όμως ότι το να μεγαλώνει ένα παιδί στην Ελλάδα είναι καταστροφή. Πιστεύεις ότι είναι καλύτερα να μεγαλώνει σε ένα τέλεια οργανωμένο κράτος όπως η Φινλανδία καταδικασμένο όμως στο σκοτάδι για κάμποσους μήνες στους -30 C και με τα ποσοστά αυτοκτονίας να είναι στα ύψη? Είναι καλύτερα να μεγαλώνει σε ένα οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο όπως η Αμερική που όμως η φυσική τροφή μοιάζει μακρινή ανάμνηση (και δεν μιλάω μόνο για fast food-όλα εδώ είναι μεταλλαγμένα ή μεγαλωμένα σε μη φυσικές, περίεργες συνθήκες), οι τηλεοράσεις παίζουν διαφημίσεις για να σταματήσουν τα παιδιά στα σχολεία να παίρνουν ναρκωτικά, και ο θεός τους είναι το χρήμα και τίποτα άλλο? Αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να μεγαλώσεις το παιδί σου με αρχές και να του μάθεις να σέβεται τον συνάνθρωπό του και γενικότερα την κοινωνία που ζει. Όταν ενηλικιωθεί μπορεί το ίδιο να αποφασίσει αν θα μεταναστεύσει ή θα μείνει στην πατρίδα του. Και πατρίδα θα πεί αυτή που γεννήθηκε και μεγάλωσε! Μέχρι τότε εσύ θα προσπαθείς να καλυτερεύσεις την κοινωνία που μεγαλώνει το παιδί σου.Και αυτή η κοινωνία, για το παιδί μου (όταν έρθει η ώρα) , θα ήθελα να είναι η Ελληνική. Φυσικά δεν είμαι αφελής. Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Δεν θα του μάθω π.χ. να μην πετάει τα σκουπίδια κάτω και να σταματάει στη διάβαση των πεζών και όλα θα είναι καλά μετά. Όταν έρθει η ώρα π.χ. να πάει φροντιστήριο για να περάσει πανελλήνιες τι θα του πω? Δεν σε στέλνω γιατί ο μόνος τρόπος για να σκοτώσουμε το τέρας που λέγεται παραπαιδεία είναι να σταματήσουμε όλοι να πηγαίνουμε φροντιστήρια? Με τι κουράγιο θα το καταδικάσω να περιμένει τη γνώση από τον αδιάφορο καθηγητή του σχολείου του? Δε ξέρω. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει κάποια στιγμή!
 

dimpap

Member
Μηνύματα
9
Likes
18
Από τη μακρινή και χιονίσμένη (εδώ και καιρό) Φινλανδία, καλησπέρα σας!!!

Επιτέλους, μετά από τόσους μήνες αναμονής, έφτασε η ώρα που θα σας "διηγηθούμε" όλα όσα συναντήσαμε σε αυτό το ανεπανάληπτο και πάνω απ' όλα, αναγκαίο ταξίδι!
Λέω να μπω κατευθείαν στο θέμα. Βλέπετε είχαμε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και δεν κρατιέμαι... (Σημ: Μάλλον θα αργήσω να ξαναγράψω!!)

Αποφασίσαμε λοιπόν ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και φύγαμε την 1η Αυγούστου του καλοκαίριου που πέρασε. Μετά από μερικές ώρες αεροπορικό ταξίδι φτάσαμε επιτέλους στο Ελσίνκι, τη μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Φινλανδίας, που βρίσκεται στα νότια της χώρας... Μιας και πήγαμε κατακαλόκαιρο, η θερμοκρασία του Ελσίνκι, θεωρείτο ιδανική για εμάς και "καύσωνας" για τους Φινλαδούς και κυμαινόταν απο 18 έως 25 βαθμούς. (Πάντως ήδη έχω αρχίσει να βιώνω το Χειμώνα. Αυτή την ώρα, έχουμε -7 βαθμούς.)

Πράγματι ο πληθυσμός της πόλης είναι πολύ πιο λιγότερος από το δικό μας. Μέσα στο κέντρο, υπήρχε μία ηρεμία και μία σχετική ησυχία, κάτι που δεν μπορούσες με τίποτα να φανταστείς στο κέντρο της Αθήνας!! Να φανταστείτε, σε χιονισμένο παρακαλώ δρόμο, πόση ηρεμία από τους οδηγούς υπήρχε.
Όση ώρα ημασταν μέσα στο ταξί, η κόρνα δεν ακουγόταν καθόλου!! Να φανταστείτε, καθυστέρησε 1 λεπτό να ξεκινήσει ο οδηγός και ο συνάδελφος του από πίσω δεν έκανε το παραμικρό. Στην Ελλάδα, μισό sec αργείς και αμέσως χτυπιέται ο άλλος!!! (Μωρέ καλά λένε ότι οι Έλληνες οδηγοί βαράνε όποτε γουστάρουν την κόρνα και ενίοτε, χωρίς κανέναν λόγο)

Η μετακίνηση γίνόταν κυρίως με τραμ, που από ό,τι είδα, είναι και το βασικό μέσο μεταφοράς στο κέντρο της πόλης. Βεβαίως υπήρχε και το μετρό! Περιττό να σας πω ότι οι "συνθήκες" μεταφοράς είναι ανθρώπινες! Όχι σαν εμάς που ο ένας στοιβάζεται πάνω στον άλλο σαν χταπόδι, ή που γεμίζει φύσκα το λεωφορείο και δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου...
Πρέπει να σας πω πως το τραμ ήταν απλά καταπληκτικό!! Ό,τι πρέπει για τη μεταφορά μας και την περιήγηση μας στα αξιοθέατα του Ελσίνκι και ειδικά για κάποιον που δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του! (Τα εισιτήρια ήταν λίγο ακριβά βέβαια, 2 ευρώ το ένα και τα αγοράζαμε από τον οδηγό.) Βέβαια, βόλευαν και οι μετακινήσεις με τα πόδια, αφού τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονταν στο κέντρο και η μεταξύ τους απόσταση ήταν σχετικά μικρή! Ποδοδηλατόδρομοι?? Εννοείται!!!

Περνάμε τώρα στη διαμονή!
Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε να βρούμε αρχικά ξενοδοχείο γιατί οι τιμές ήταν κάπως ακριβές. Και γενικά υπάρχει πολύ ακρίβεια στη Φινλανδία, αλλά ταυτόχρονα και υψηλότεροι μισθοι!!
Τελικά βρήκαμε ένα φθηνό σχετικά hotel και σε καλή τοποθεσία, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. (Ως φθηνό, δεν ήταν κι ό,τι καλύτερο, αλλά για αρχή θα το έλεγα συμπαθητικό!!)
Βέβαια πιο μετά βρήκαμε ένα ακριβούτσικο, αλλά υπέροχο διαμέρισμα και μπορώ να πω ότι μας καλύπτει πλήρως!!
Για το οικονομικό θέμα, λάβετε υπόψη ότι ο τραπεζικός μου λογαριασμός, μετά από λίγες εβδομάδες, "ενισχυόταν" κάθε μήνα με 1800 ευρώ και της γυναίκας μου με 1000 ευρώ!! Και αυτά μόνο από το νοίκι 4 και 2 αντίστοιχα διαμερισμάτων πολυκατοικίων που έχουμε στο όνομά μας και μας έρχονται κανονικότατα!!!

Πάμε και στο θέμα της γλώσσας.
Το φινλανδικό κράτος, για 3 χρόνια το πολύ (και σε ειδικές περιπτώσεις για 5) σε στέλνει σε μαθήματα 5 ώρες την ημέρα για να μάθεις τη γλώσσα. Τα μαθήματα είναι δωρεάν για άτομα που θέλουν να δουλέψουν ή να σπουδάσουν στο μέλλον. Μάλιστα, αν κάποιος έχει έσοδα κάτω από κάποιο πόσο, τον πληρώνει το κράτος 500 ευρώ το μήνα για αυτά τα χρόνια. (Στη δικιά μας περιπτωση, το τελευταίο δεν ισχύει!! Αν ήταν όμως Ελλάδα, δεν θα με έλεγχαν και θα μπορούσαμε με κάποιο κολπάκι να τα βουτήξουμε!!! Σωστά??)
Ήδη έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε στο ζουμί της γλώσσας!! Μάλιστα, εγώ το έχω παρακάνει και μερικές φορές "πετάω" μισά Φινλαδικά, μισά Αγγλικά!!

Πάντως δεν πρέπει να πανικοβάλλεται κάποιος επειδή δε μιλάει φινλανδικά. Όλες οι υπηρεσίες εδώ έχουνε προσωπικό που μιλάει αγγλικά και ξέρουνε πως να βοηθήσουν. Όσο για δουλειά Πληροφορικού, βρίσκεις και στα αγγλικά, αλλά σίγουρα θα είσαι πιο κοντά τους αν ξέρεις τη γλώσσα.

Αφού πέρασαν λοιπόν 3 μήνες νόμιμης (και να τονίσουμε, τουριστικής!!) παραμονής στη χώρα, έπρεπε την 1η Νοεμβρίου να πάμε σε ένα αστυνομικό τμήμα και να δηλώσουμε τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να γίνουμε μόνιμοι κάτοικοι.

Τελικά, πήραμε την άδεια παραμονής (Yeah!) αλλά και μία σειρά από δικαιώματα.
Και τώρα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να ψάχνουμε για δουλειά...

Πριν κλείσω πρέπει να προσθέσω ορισμένα πράγματα και ελπίζω να δείξετε λίγη κατανοήση...

Τον πρώτο μήνα εδώ, συνάντησα μία οικογένεια που είχε πάει ταξίδι Δεκέμβρη μήνα στη Φινλανδία και το παιδι που έχουν τούς έπεισε να μείνουν μόνιμα!
Από αυτό το Σεπτέμβρη το κοριτσάκι πηγαίνει σε Γυμνάσιο της Ελληνικής Ομογένειας!
Τι τυχερό παιδί αυτό, ε?
Θα δώσει εξετάσεις με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, θα σπουδάσει σε πολύ καλύτερα πανεπιστήμια, θα έχει τους διπλάσιους μισθούς... Και πάνω από όλα θα έχει την καλύτερη ποιότητα ζωής... Ούτε με το ζόρι ήρθε, ούτε είναι καταδικασμένο, όπως λένε κάποιες εθνικιστικές τσιρίδες...

Η διαφορά της Φινλανδίας (και όχι μόνο αυτής) από την Ελλάδα είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Με το που φύγαμε από το Ελλαδιστάν, καταφέραμε να ανεβούμε ψυχολογικά και να δούμε τα πράγματα με τέλειως διαφορετικό μάτι. Ξεφύγαμε από όλο αυτό το κατεστημένο της απραξίας, της ανικανότητας και της αχρηστίας.
Η εμμονή που έχουν κάποιοι και κάποιες να θεοποιούν την Ελλάδα και να δαιμονοποιούν τις βόρειες χώρες είναι αφενώς διασκεδαστική και αφετέρου ενδεικτική για το που βρίσκεται τώρα η Ελλάδα: Στον Πάτο Της Ευρώπης!!

Βλέπετε, το πρόβλημα ήταν πάντα "των άλλων" και ποτέ "της Ελλάδας"!!

Αν σας βοηθάει η δαιμονοποιήση "των άλλων" για να νιώσετε καλύτερα για το χάλι του Ελλαδιστάν κάν'τε το!! Αν νομίζετε ότι η άρνηση θα φτιάξει τη χώρα, κάνετε μεγάλο λάθος και γι' αυτό βρισκεστε σε αυτά τα χάλια... Μια τριτοκοσμική χώρα και στην κυριολεξία, ένα ξέφραγκο αμπέλι...

Ακόμη και ορισμένοι που το παίζουν "προοδευτικοί", όταν τους θίξεις την Ελλαδίτσα, τους βγαίνει το "πατριωτικό" και εφευρίσκουν διάφορους τρόπους να μειώσουν τις άλλες χώρες...

Οι Ελληναράδες, άντρες και γυναίκες, είναι ικανοί να κατεβάσουν 15.000 μπούρδες για να πείσουν κάποιον να αλλάξει γνώμη. Ο Ελληνάρας, είτε πάει είτε δεν πάει σε μια χώρα, είτε κάτσει 10 μήνες είτε 10 χρόνια, πάλι την ίδια γνώμη θα έχει!!

Όλοι από αυτούς, ακολουθούν τη δήθεν "πατριωτική", "συναισθηματική" και μερικές φορές, "γυναικουλίστικη" προσέγγιση, που τους κάνει να ζουν πραγματικά στην κοσμάρα τους:

"Συμβουλέυουν" ότι όλοι οι πτυχιούχοι θα πρέπει να παραμείνουν για να βοηθήσουν τη κατεστραμένη χώρα(!), ότι εκείνοι που μένουν είναι πιο "πατριώτες" και "ήρωες"(!!), ότι τα παιδιά σας θα είναι "καταδικασμένα"(!!!) να μεγαλώσουν σε άλλη χώρα, ότι πάνω από όλα είναι η Ελλαδίτσα(!!!!), ότι όποιος φεύγει δεν αγαπάει πραγματικά τον τόπο του (!!!!!) και άλλες πολλές τέτοιες γυναικο-αρλούμπες...

Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς μεταδίδουν το βαθύ συντηρητισμό, τη βαθιά άγνοια (για να μην πω ηλιθιότητα) και το βαθύ κομπλεξισμό τους επάνω στα όνειρα των νέων ανθρώπων.
Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως τους έρχονται στο μυαλό οι γενιές του '21, του '40 και του '73 για να σας κάνουν να νιώσετε τύψεις... Μπερδεύουν τους πραγματικούς ήρωες αυτών των εποχών με τους "ήρωες" που αναγκάζονται να μείνουν στην Ελλάδα...

Δεν σας αναφέρουν όμως τα "κακά" της υπόθεσης...
Ότι π.χ. η γενιά του '40 πήγε να γυρίσει τη χώρα στο Μεσαίωνα... Ή ότι η γενιά του Πολυτεχνείου ήταν αυτή που έφτασε τη χώρα σε αυτή την κατάντια...

Οι Ελληνάρες, στη χώρα τους, τονίζουν μόνο τα δέκα "καλά" (πολλά λέω)και όχι τα εκατό "κακά" (λίγα λέω)!!

Για τους ξένους όμως κάνουν το αντίθετο!!

Όταν βλέπουν πως μία ξένη χώρα έχει 20 καλά και 1 κακό, κολλάνε στο 1 κακό και στηρίζουν όλες τις άποψεις τους μόνο εκεί.
Και όσον αφορά τη Φινλανδία, τα φαινόμενα αυτοκτονιών και αλκοολισμού υπάρχουν αλλά δεν είναι και τόσο έντονα πια... Ακόμα και πολύ παλιά, συγκρίνετε το βιότικο επίπεδο των Βόρειων χωρών από το "βιοτικό επίπεδο"(χαχα) των Νότιων!! Πάντα ήταν και θα είναι πιο μπροστά από εμάς... Εμείς θα είμαστε περίφανοι, σχεδόν μόνο για τους αρχαίους προγόνους μας!!!

Η ειρωνεία (και ταυτόχρονα η ξεφτίλα) ξέρετε ποια είναι?
Ότι ορισμένοι Φινλανδοί που λατρεύουν την Ελλάδα έρχονται, μένουν μόνιμα, και μεγαλώνουν εκεί τα παιδιά τους... Φυσικά όλοι αυτοί είναι "αντιπατριώτες" (!) και δεν αγαπάνε πραγματικά την πατρίδα τους(!!)
Και μόλις κάποιος "πατριώτης" νεοέλληνας κάνει τη γνωστή απατεωνιά και κάτι άλλο που αρχίζει από π..., αποφασίζουν να γυρίζουν πίσω. Τέτοια ξεφτίλα!!

Συμπεράσματα:

1)Για τους Ελληνάρες, το Φιλανδόπουλο ΔΕΝ ΗΤΑΝ καταδικασμένο να ζήσει στην Ελλαδίτσα!!
Το Ελληνόπουλο ΟΜΩΣ είναι καταδικασμένο να ζήσει στη Φινλανδία, ε???

2)Για τους Ελληνάρες, "καταδικασμένος" είναι ο Έλληνας που πάει στη Φινλανδία και όχι ο Φινλανδός που έρχεται στην Ελλάδα για να μαραζώσει και να βιώσει την ξεφτίλα της ζωής του!!

3) Για τους Ελληνάρες, "ήρωας" δεν είναι ο Έλληνας που πάει στη Φινλανδία με τους έντονους χειμώνες και προσπαθεί, μαζί με την οικογένεια του, να αρχίσει τη ζωή του από το μηδέν.

Ήθελα να ήξερα γιατί απορούν ορισμένοι πού φεύγω από το Ελλαδιστάν...

"Πρόδοτες" δεν είναι όσοι φεύγουν για μια καλύτερη ζωή.
Οι πραγματικοί προδότες είναι το κράτος, οι διεφθαρμένοι και τα λαμόγια που γκρέμισαν τα όνειρα και τους στόχους μας...

Δεν έχουμε απολύτως καμία υποχρέωση σε κανέναν να "μαζέψουμε τα ασημάζευτα" και να μαραζώσουμε σε μία χώρα, για να την κάνουμε δήθεν "καλύτερη"!!

Κάποιοι νοιάζονταν μονάχα για την πάρτη τους... Τώρα θα πρέπει να κάνετε κι εσείς το ίδιο γι' αυτούς...
Όσοι από εσάς μεταναστεύετε, κοιτάξτε τους εαυτούς σας και, στο φινάλε, γίνετε χαιρέκακοι με όσα γίνονται στην Ελλάδα... Έτσι, για να πονέσετε κάποιους και κάποιες, που το χρειάζονται πραγματικά...
Αφήστε τους πραγματικά υπεύθυνους να "βγάλουν το φίδι απ' την τρύπα"...

Το αν κάποιος θέλει να μεταναστεύσει στο εξωτερικό για βρει μία πιο αξιοπρεπή ζωή, είναι επιλογή του...
Δεν μπορεί κάποιοι στενόμυαλοι, φαντασμένοι και, μερικές φορές, χαμηλού ΙQ τύποι, να λένε οποια βλακεία (για να μην πω τίποτα άλλο) τους κατέβει στο κεφάλι, μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσουνε...

Μη δίνετε λογαριασμό σε κανέναν και σε καμία από αυτά τα υποκείμενα...
Είναι μίζεροι και φθονεροί... Φάσκουν και αντιφάσκουν για να σας μπερδέψουν...
Άλλωστε, φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα από τις ανοησίες που πετάνε συνεχώς...

Η μόνη μάχη που πρέπει να δώσετε είναι αυτή για να κερδίσετε τη χαμένη σας αξιοπρέπεια και την ευτυχία σας.
Να ξαναβρείτε τη θετική σας σκέψη και την αυτοεκτίμηση σας.

Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις του GKCAPO, του Mimic και ορισμένων άλλων από διάφορα forum. (Ευτυχώς που υπάρχουν ανοιχτόμυαλοι και σώφρονες άνθρωποι.)

Μας καίει το "συναίσθημα"(χοχο).
Ορισμένοι, αντί να κοιτάνε που τα πράγματα στη χώρα πάνε δεκαετίες πίσω, τους νοιάζει το "συναίσθημα"!!! Άντε μη πω τίποτα!!!

(Έχετε υπόψη σας πως οι Ελληνάρες γνωρίζουν ενδόμυχα τα χάλια της Ελλάδας και μόλις μεταναστεύουν οι νέες και οι νέοι, τους τσούζει πάρα πολύ!!!)

Εκεί ακριβώς πρέπει να τους πονέσετε...

Όσοι(όσες) θέλετε να φύγετε και δεν μπορείτε, δεν θα πρέπει να τα παρατήσετε και να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να πετύχετε!
Όσοι(όσες) πάλι επιμένετε ότι η Ελλάδα είναι παράδεισος, καλή διαμονή...

Υ.Γ. Για να γελάσουμε λιγάκι σας παραθέτω ένα ανεκδοτάκι:
"Η Φινλανδία έχει βαρείς χειμώνες και δεν θεωρείται το κατάλληλο μέρος για ζεις! Έχει ελλειπές σύστημα εκπαίδευσης και χαμηλή απόδοση μαθητών, στην οποία οφείλεται το υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών! Επίσης έχει μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας και παραβατικότητας!
Η Ελλάδα έχει ήπιο κλίμα και υπέροχη ποιότητα ζωής. Έχει το πιο πλήρες και ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι μαθητές ξέρουν περισσότερα πράγματα και θεωρούνται πιο έξυπνοι απο τους Φινλανδούς! Τα πανεπιστήμια της προσφέρουν υψηλή ποιότητα σπουδών! Επίσης είναι μία από τις ασφαλέστερες πόλεις του κόσμου!"

Δείτε τώρα την ειρωνεία του θέματος:

Έρευνα σε 100 χώρες με συμμετοχή και νομπελιστών:
Καλύτερη χώρα για να ζεις: Φιλανδία: 1η, Ελλάδα: 26η
Καλύτερη ποιότητα ζωής: Φιλανδία: 4η, Ελλάδα: 21η
Καλύτερη εκπαίδευση: Φιλανδία: 1η, Ελλάδα: 39η
Καλύτερο πολιτικό περιβάλλον: Φινλανδία: 5η, Ελλάδα: 29η
Καλύτερος οικονομικός δυναμισμός: Φινλανδία: 8η, Ελλάδα: 47η

Καλύτερη ασφάλεια (από 150 χώρες): Φινλανδία: 9η, Ελλάδα: 62η
'' (από 150 πρωτεύουσες): Ελσίνκι: 2(!!), Αθήνα: 48η
(Σημ.: Τα βιαία περιστατικά σε σχολεία είναι πολύ ελάχιστα και μεμονομένα, δηλ. γίνονται κατά μέσο όρο, κάθε 10 χρόνια. )

Και όσον αφορά τα πανεπιστήμια: Ελσίνκι: 75(ανοδ.), Αθηνών: 286(καθ.)

Κι όμως μου κάνουν εντύπωση οι θέσεις της Ελλάδας!!! Δεν της το 'χα!!!

Συμπέρασμα: Οι πιο "κρύες" και "απόμακρες" χώρες (Σκανδιναβία και Φινλανδία) ξεφτίλισαν πλήρως τις "θερμές" και "εκδηλωτικές" (!!!)

Υ.Γ.2 Στην Ελλαδα η μοναδα μετρησης "ποιοτητα ζωης" μετριεται σε αριθμο καφετεριων και μπουζουξιδικων!! Οι ποσότητες των καπνών των τσιγάρων, ισοδυναμούν με εκείνη 5000 καμινάδων της Χαλυβουργικής!! Επίσης, έχουμε γεμίσει με ένα μάτσο σπασίκλες και ρομποτάκια στα σχολεία!! Να μην αναφέρω την ασφάλεια γιατί θα μας κλαίνε οι ρέγκες...

Υ.Γ.3 Αν δε γουστάρει κάποιος εξωτερικό, τοτε με χαρα μπορω να του παραχωρησω ενα πανεμορφο διαμερισμα στην Κυψελη, χωρις παρκινκ και με προβληματικη μονωση.
Ας αφήσουν ομως τους άλλους να ζησουν την υπολοιπη ζωη τους οπως τους αξιζει και μακρυα απο ολους τους προβληματικούς Ελληναραδες.

Υ.Γ.4 Αν θέλετε να διαγράψετε το πόστ μου κάν'τε το... Εγώ ότι είχα να πω το είπα και νιώθω 2 φορές ευτυχισμένος...
 

pabas

Member
Μηνύματα
6
Likes
7
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία
Χαίρομαι για τα νέα σου dimpap, και πολλα συγχαρητήρια που έβαλες μπροστά το όνειρο και δεν κάνεις πίσω.
ευχομαι να συνεχίσεις δυνατά ακομη κι αν έρθουν δυσκολίες.


Σε προσκαλώ στο mofeu.eu, οπου εχουμε κανει μια μικρή παρέα απο Έλληνες που σχεδιάζουν να πάνε, ή ειναι ήδη στο εξωτερικό, και μοιραζόμαστε εμπειρίες και συμβουλές.
Τα περισσότερα μέλη εχουν (ή θελουν να αποκτήσουν) σχέση με Ολλανδία, αλλα θα βρεις και αλλους απο Βέλγιο, Αυστρία, κ.ά.
Mofeu / Forum / Nederlands Forum/ Ελληνικό Forum

Mofeu.eu
 

GKCAPO

Member
Μηνύματα
767
Likes
305
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
Από τη μακρινή και χιονίσμένη (εδώ και καιρό) Φινλανδία, καλησπέρα σας!!!


...
Γεια σου dimpap, να είσαι καλά!!!
(...να ξέρεις ότι ...τους πιάνει τρόμος, όταν βλέπουν να τους την "κοπανάνε" αξιόλογοι υπήκοοι, αξιόλογες "αγελάδες για άρμεγμα)
Μη χαθείς όμως. Αν θες στείλε μου το μειλ σου με π.μ.
 

Pokahontas

Member
Μηνύματα
40
Likes
6
dimpap σου βγαζω το καπελο!!!!!!!!!!! αν θελεις γραψε τα νεα σου , θα χαρω πολυ να τα διαβασω!!!!!!! σας ευχομαι τα καλυτερα!!!!!!!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.296
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom