East of Budapest

29/10/ 2025 Ημέρα ταξιδιού 1

Έψαχνα να βρω έναν τίτλο, λίγο κινηματογραφικό , λίγο μυθιστορηματικό, με μια αχλή μυστηρίου, να διεγείρει την περιέργεια για το ποιος είναι ο προορισμός.
Βαρέθηκα μετά και κατέληξα στο να επιλέξω το εξαιρετικά άθλιο αυτό λογοπαίγνιο.

Παρακολουθώντας την πτήση του αεροσκάφους επίδειξης στην παραλία της Θεσσαλονίκης μετά την παρέλαση, ένιωσα ότι με καλούσαν πάλι οι ουρανοί κι ότι ήρθε η ώρα να ανοίξω ξανά τα φτερά μου.
Ετοίμασα τα πολυταξιδεμένα backpacks και την επομένη μέρα νωρίς το βράδυ σουλατσάριζα στην Βουδαπέστη.

Παρότι έχω βρεθεί σε καμιά πενηνταριά χώρες, είναι η πρώτη φορά που πατάω το πόδι μου στην Ουγγαρία , που συνήθως είναι στην αλφαβήτα των ταξιδιωτών που ξεκινάνε διεθνή καριέρα.

Λίγο η ευκολία της πρόσβασης, λίγο η άπειρη πληροφορία και οι εικόνες των αξιοθέατων που την συνοδεύουν , λίγο οι περιγραφές φίλων και γνωστών που την έχουν επισκεφθεί, με έκαναν να αισθάνομαι σαν να έχω ήδη πάει και απλώς αν τύχαινε θα ξαναπήγαινα.

Ε λοιπόν έτυχε .

Βρήκα μια οικονομική πτήση από την Βουδαπέστη προς τον μακρινό μου προορισμό , κι είπα να περάσω ένα τετραήμερο city break για να βγω και από την υποχρέωση.

Ένας ακόμα λόγος που δεν με είχε ελκύσει η Βουδαπέστη ήταν οι ενθουσιώδεις περιγραφές της μάνας μου για την μεγαλοπρέπεια των κτηρίων και των λεωφόρων.
Και για τα γκούλας, και τα κρασιά υπό το φως των κεριών και υπό των ήχο τσιγγάνικων βιολιών.

Αναγκούλας.

Είναι δυνατόν να πάω εγώ-ποιος εγώ- στον μικροαστικό προορισμό που είχε πάει η μάνα μου και η κουτσή Μαρία με πρακτορείο πριν σαράντα χρόνια ; Σε παρακαλώ.

Τέλος πάντων, ήρθα και κατέλυσα σε μεγάλο τριώροφο κεντρικό χόστελ.
Μου είχε λείψει αυτή η ατμόσφαιρα.
Στα χοστελ ως γνωστόν καταλύουν ουκ ολίγοι βλαμμένοι και όπως λέει κι ο Μπέζος είναι τρομερό πως τα βρίσκουμε μεταξύ μας εμείς οι βλαμμένοι.

Ο νεαρός στην κάτω κουκέτα ας πούμε , τσίτωνε το σεντόνι , δίπλωνε με τσάκιση το παπλωματάκι και άφηνε ακριβώς μισάνοιχτη την κουρτίνα , λες και θα περνούσε ο λοχαγός για επιθεώρηση.

Πρώτο βράδυ, δεν ήτανε για πολλά πολλά. Τσίμπησα κάτι και πέρασα από τα δύο κοσμικά αξιοθέατα που ήταν σε κοντινή ακτίνα βολής.

Πρώτα από «το πιο όμορφο καφέ του κόσμου» το New York Cafe, στο οποίο δε μπήκα γιατί η θαυμαστή ασφαλώς διακόσμηση , δεν ήταν του γούστου μου και μετά στο διάσημο ruin bar Szimpla Kert το οποίο αν και υπερτουριστικό πλέον, μου άρεσε αρκετά ως ιδέα και κονσεπτ και ήπια και ένα μπυράκι πριν πάω για κατάκλιση.

IMG_7708.jpeg

IMG_7880.jpeg

IMG_7884.jpeg

30/10-Ημέρα ταξιδιού 2

Ξεκίνησα πρωί πρωί για την κατάληψη του Κάστρου της Βούδας και των παραδιπλανών αξιοθέατων Σαν Ματίας και πύργου των Ψαράδων που τα έχω δει άπειρες φορές σε φωτογραφίες , τόσο που αναρωτήθηκα.

Πόσο καλύτερες να βγάλω εγώ;

Μήπως να πάω κάπου αλλού;

Κατεβαίνοντας την Andrassy utca, πέρασα και θαύμασα την εξωτερική διακόσμηση της Όπερα.
Την είχα θαυμάσει κι από χτες δηλαδή, από το απέναντι πεζοδρόμιο , αλλά χτες δεν ήξερα ότι αυτή ήταν η Όπερα.
IMG_7859.jpeg

Τέλος πάντων ωραία ήταν , βοήθησε και ο υπέροχος καιρός , το μ@λ@κ@ ακουγόταν σε τακτική βάση. Είμαστε πολλοί οι Έλληνες αλλά σκόρπιοι.

IMG_7746.jpeg

IMG_7761.jpeg

IMG_7738.jpeg

Βγήκα από μια πίσω έξοδο για να δω και λίγο την Βούδα , και κατευθύνθηκα προς την γέφυρα και το νησί της Μαργαρίτας και κατόπιν απέναντι στο εντυπωσιακό , βαρύ και ψαρωτικό κτήριο του κοινοβουλίου.

IMG_7754.jpeg

IMG_7757.jpeg

Ακόμα και ο Αττιλας θα παρατούσε τις σφαγές και τα μοναρχιλίκια και θα κατέβαινε σε εκλογές για να μπει εδώ μέσα. Τόσο επιβλητικό.

Πέρασα κι από τον Άγιο Στέφανο , την μεγάλη εκκλησία απόξω απόξω , και γυρίζοντας στο χόστελ πέρασα από την Gozsdu udvar, μια περίεργη στοά με πολλά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης- καραόκε και στριπτιζάδικα - που διατρέχει διακοπτόμενα 6-7 μεγάλα κτήρια. Πολύ ιδιαίτερη.

IMG_7950.jpeg

Εκεί ήταν και διάφοροι κολοκύθες που προσπαθούσαν με κακόγουστη διακόσμηση και θλιβερά μακιγιαζ να βάλουν τους διερχόμενους σε Halloween mood . Ώρα για ύπνο.

31/10 Ημέρα ταξιδιού 3

Εκδρομή σήμερα . Έβλεπα διάφορες προτεινόμενες τουριστικές δραστηριότητες στις γνωστές πλατφόρμες Viator, GYG, Klook και μου έκανε κλικ , μια ημερήσια στην κούρμπα του Δούναβη , λίγο βορειότερα από τη Βουδαπέστη.

Μου φάνηκε ακριβή , οπότε αποφάσισα να την κάνω μόνος μου.

Τρένο από τον σταθμό Nyugati και καρφί στο συνοριακό Ezstergom.
Έχει κι εκεί ένα κάστρο που δεσπόζει στον Δούναβη και έναν τεράστιο ναό, τον μεγαλύτερο στην Ουγγαρία νομίζω , και στου οποίου τα εγκαίνια έπαιξε εκκλησιαστικό όργανο ο ίδιος ο Φέρεντς Λιστ παρακαλώ.

IMG_7793.jpeg

IMG_7797.jpeg

Από μπροστά μοιάζει με τον Παρθενώνα με καμπαναριά εκατέρωθεν, αλλά είναι εντυπωσιακός και φωτογενής από μακριά . Πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Μέσα γίνεται συντήρηση και είναι γεμάτος σκαλωσιές , οπότε απλά μπήκα και βγήκα.

Κατέβηκα προς το ήσυχο το ποταμάκι και συνάντησα τα απομεινάρια ενός μικρού τζαμιού , που λογικά ήταν το βορειότερο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας όταν αυτή ήταν στα ντουζένια της.

IMG_7806.jpeg

Περπατώντας έφτασα και στην γέφυρα που έβλεπα πάνω από το κάστρο , και από ταξιδιωτική διαστροφή, είπα να περάσω στα άγια χώματα της Σλοβακίας έτσι για το ονόρε.

IMG_7800.jpeg

IMG_7812.jpeg

Πράγματι, πήγα , τσίμπησα τυροπιτάκια και καφεδάκι στο εξωτικό Sturovo, πλήρωσα σε ευρώ, η Revolut μου έστειλε σούμα πόσα ξόδεψα στην Ουγγαρία- της την έφερα όμως- και επέστρεψα στο συμπαθητικό Ezstergom .
Ουδείς αστυνομικός σε καμία όχθη . Μπάτε σκύλοι. Από την σλοβακική πλευρά πάντως, το κάστρο και η βασΙλική, γράφουν καλύτερα στις φωτογραφίες, πακέτο με το ποτάμι.

IMG_7813.jpeg

Από εκεί, λεωφορείο για το σημείο που γίνεται αυτή η όμορφη κούρμπα του Δούναβη, το Visegrad.
Έχω περάσει κάποτε και από το επίσης παραποτάμιο Visegrad της Βοσνίας, οπότε τώρα μπορώ τάχα μου να τα μπερδεύω, αφού έχω πάει και στα δύο.
Υπάρχει και εδώ ένα κάστρο, πολύ ψηλά όμως -αετοφωλιά- το οποίο δεν βρήκα τρόπο να προσεγγίσω , οπότε περιορίστηκα στο κάτω κάστρο και τον Salamon tower που είναι σχετικά χαμηλά. Αυτό μου φάνηκε λίγο παρατημένο, αλλά μάλλον λόγω εποχής αφού το καλοκαίρι πρέπει να γίνονται κάποιες εκδηλώσεις.

IMG_7825.jpeg

IMG_7823.jpeg

IMG_7824.jpeg

Από το Visegrad δεν έχει τρένο , και το λεωφορείο τερματίζει πολύ μακριά από το κατάλυμα μου.
Οπότε αποφάσισα να περάσω τον Δούναβη άλλη μια φορά- Κολιάτσου-Παγκράτι το έχω κάνει.
Επειδή δεν έχει γέφυρα εδώ , τον πέρασα με μια μαούνα που φορτώνει οχήματα και κόσμο και την ρυμουλκεί ένα πλοιάριο. Καλή φάση.
Από το απέναντι χωριό, το Nagymaros που είναι αρκετά όμορφο, με καφέ πάνω στην όχθη για να χαζεύεις το ποτάμι να κυλάει αργόσυρτα , πήρα το τρένο και σε μια ώρα ήμουν πίσω Βουδαπέστη.

IMG_7841.jpeg

Ήταν πολύ ψηλά τελικά το κάστρο.

Τίποτα το συγκλονιστικό , αλλά πολυ ευχάριστη εκδρομούλα , βοηθούντος του υπέροχου καιρού και των φθινοπωρινών χρωμάτων στα δέντρα.

Γύρισα ψόφιος της πείνας, οπότε σκέφτηκα πως ήταν η ευκαιρία να δοκιμάσω το περίφημο γκουλας , αφού θα έτρωγα και πέτρες με την πείνα που είχα.

IMG_7845.jpeg

Δεν είμαι φίλος της σούπας, παρόλα αυτά ήταν οκ, νόστιμο , αν και θα το προτιμούσα πιο καυτερό και έξω να κάνει ψοφόκρυο.

Επόμενη κίνηση, η ενοικίαση ποδηλάτου για 24 ώρες.

Η πόλη είναι φλατ από την μεριά της Πεστης και γεμάτη ποδηλατοδρόμους.
Το παράκανα και λίγο στο περπάτημα και η μέση και το αριστερό γόνατο χτυπάνε καμπανάκι.
Το καβάλησα και πήγα όπως ο κάθε τουρίστας που σέβεται τον εαυτό του, για νυχτερινή φωτογράφιση στα φωτισμένα χτεσινά αξιοθέατα και απέσυρα ησύχως το ταλαιπωρημένο μου κορμί στη θαλπωρή του χοστελ.

IMG_7847.jpeg

IMG_7855.jpeg

Attachments

2/11 Ημέρα ταξιδιού 5

Αφού είδα τα βασικά αξιοθέατα και τριγύρισα αρκετά ώστε να έχω μια αίσθηση προσανατολισμού στην πόλη , κατέβηκα στην Γέφυρα της Μαργαρίτας και πήρα το τρένο για το Szentendre , τον Αγιαντρέα δηλαδή , μια τουριστική κωμόπολη λίγο έξω από την Βουδαπέστη.
Όμορφο μέρος κι αυτό . Καλντερίμια , περιποιημένα παλιά σπίτια, μικρά μουσεία και γκαλερί και αρκετά σουβενιράδικa.

Ωραία μαγαζάκια για καφέ και φαγητό και μια μικρή πλαζ για ηλιοθεραπεία στην όχθη του Δούναβη .

Πολύς κόσμος και εδώ και πολλοί ποδηλάτες αφού η Βουδαπέστη είναι ούτε τριάντα χλμ μακριά.

IMG_7907.jpeg

IMG_7904.jpeg

IMG_7908.jpeg

IMG_7900.jpeg

IMG_7899.jpeg

Ο τελευταίος προορισμός που διάλεξα στην Βουδαπέστη όπως και ο τελευταίος προορισμός στη ζωή γενικότερα και οπουδήποτε, ήταν ένα νεκροταφείο .

Είχα να διαλέξω μεταξύ του Farkasreti της Βούδας και του Kerepesi στην Πέστη. Το εβραϊκό είχε πιο περιορισμένο ωράριο.

Στο πρώτο είναι θαμμένος ο συνθέτης Μπέλα Μπάρτοκ και στο άλλο διάφοροι επιφανείς μεν, άγνωστοι δε σε μένα άνδρες . Και γυναίκες φυσικά.

Το νεκροταφείο ήταν κι αυτό ένα τεράστιο όμορφο πάρκο και οι τάφοι μοιάζουν να είναι σπαρμένοι τυχαία στο χώρο. Έχει δρόμους, μπορείς να σταματήσεις και με το αυτοκίνητο σε κάποιους μπροστά. Αραιοκατοικημένο πάντως και οι περισσότεροι τάφοι οικογενειακοί .

Μου αρέσουν τα νεκροταφεία, πάντα κάτι μαθαίνεις για την ιστορία του τόπου και αν είσαι τυχερός μπορείς να πετύχεις υπέροχα απρόβλεπτα γλυπτά πέρα από τα κλασσικά σκυμμένα αγγελούδια που θρηνούν .
Είδα και έναν τάφο σε στυλ κοιμωμένης του Χαλεπά - παλιά μεγάλη ηθοποιός αν δεν κάνω λαθος- σύγχρονη της Μαρίκας Κοτοπουλη.

Έχει και τον ρωσικό τομέα ξεχωριστά , όπου οι μισοί θαμμένοι απεβίωσαν από τον Δεκέμβριο του 44 μέχρι τον Ιανουάριο του 45, προφανώς προελαύνοντας κατά των Γερμανών, και οι άλλοι μισοί το 1956 όταν μπούκαραν οι Σοβιετικοί με τα τανκς και επέβαλλαν το πέρασμα της Ουγγαρίας στο ανατολικό μπλοκ.

Έχω και την περιέργεια να κοιτάζω και τις ημερομηνίες για να βρω τον πιο παλιό τάφο.

Δεν τους είδα όλους φυσικά , αλλά ο παλαιότερος ένοικος που εντόπισα, μας άφησε χρόνους το 1828.

IMG_7913.jpeg

IMG_7915.jpeg

IMG_7916.jpeg

IMG_7922.jpeg

IMG_7923.jpeg

IMG_7924.jpeg

IMG_7927.jpeg

IMG_7929.jpeg

IMG_7932.jpeg

Τελικά δεν ήταν η τελευταία επίσκεψη στην Βουδαπέστη, αφού εκεί κοντά ήταν και η σούπερ ντουπερ γηπεδαρα « Πούσκας Αρένα» κατασκευής 2019 και ένα από τα πιο μεγάλα και σύγχρονα γήπεδα στην Ευρώπη.

Δυστυχώς το είδα μόνο από έξω αφού οι υπάλληλοι του μουσείου εκεί , βαριόταν και δεν με άφησαν να δω τον αγωνιστικό χώρο .

IMG_7934.jpeg

Επιστροφή μέσω της Stefanía Utca που είναι γεμάτη με υπέροχες επαύλεις του μεσοπολέμου , αρκετές από τις οποίες φιλοξενούν πρεσβείες , πέρασμα από ένα υπέροχο πάρκο όπου βρίσκεται και το σπίτι της Μουσικής στην Ουγγαρία και κατάληξη στην πλατεία των Ηρώων.

IMG_7936.jpeg

IMG_7938.jpeg

IMG_7939.jpeg

IMG_7940.jpeg

Από κει ένα νέο σετ επαύλεων -πρεσβειών στα ψηλά της Andrássy και πίσω. Αυτό ήταν.

Μου άρεσε τελικά η. Βουδαπέστη , κακώς δεν είχα έρθει τόσα χρόνια και θα επανέλθω σε πρώτη ευκαιρία.

Πέρα από την αρχιτεκτονική ομορφιά έχει και ζωντάνια, τόσα φαγάδικα και ποτάδικα δεν έχει ούτε στην Ελλάδα .

Από κουζίνα εκπροσωπούνται όλες οι κουζίνες του κόσμου με τις ασιατικές στην πρωτοκαθεδρία.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται επάξια με δεκάδες Greek Gyros στέκια.

Ξεχωρίζουν το σαγηνευτικό Blue Agori , γαστριμαργικό Greek kamaki και ο ευρηματικός Pitagorasz που θεωρηματικά τυλίγει τον γύρο σε πίτες σχήματος ορθογωνίου και ισοσκελούς τριγώνου .

IMG_7756.jpeg

IMG_7712.jpeg

Είδα κι ένα ελληνικό εστιατόριο που είχε το μενού γραμμένο με κιμωλία στα ελληνικά.

IMG_7763.jpeg

Αν πας τουρίστας στην Βουδαπέστη δηλαδή και δεν την παλεύεις χωρίς γιουβαρλάκια ή γαλακτομπούρεκο, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Τελευταία νυχτα , τελευταία μπυρότσαρκα στο χαλαρό σήμερα Szimpla Kert και συνέχεια στο κοντινό Instant Fogas.
Κι αυτό ruin bar είναι αλλά πιο dance floor. Τρεις djs σε διαφορετικές αίθουσες και εσωτερική αυλή για τσιγάρο. Δεν έχει τόσο πολύ την παραισθητική ατμόσφαιρα του Szimpla αλλά είχε περισσότερο ντόπια νεολαία παρά τουρίστες .

IMG_7953.jpeg

Για την φημολογούμενη αγένεια και παραξενιά των Ούγγρων δεν έχω ξεκάθαρη άποψη, δεν είχα επαρκή αλληλεπίδραση, όσο για τις Ουγγαρέζες η μόνη που γνώριζα και εξακολουθώ να γνωρίζω, είναι αυτή με τα λάχανα, τα καρότα και την μαγιονέζα.

3/11 Ημέρα ταξιδιού 6

Αν εξαιρέσεις ότι η πόλη ξύπνησε βροχερή, θρηνώντας για την αναχώρηση μου, για κάπου ανατολικά της Βουδαπέστης, ήταν απλά η μέρα μιας μεγάλης διάρκειας διηπειρωτικής πτήσης.
IMG_7774.jpeg

Attachments

Smaragda53

Member
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Εκπληκτικό το νεκροταφείο!
Το "μαλακας" έχει γίνει πλέον διεθνής λέξη, στη δε ελληνικη τηλεόραση δίνει και παίρνει!

4-17 /11/2025 Ημέρες ταξιδιού 7-19

Αν είχα πεθάνει δεν θα έγραφα τώρα ζωντανή ανταπόκριση.

Άρα είμαι καλά.

Απλώς οι ρυθμοί του ταξιδιού δεν μου άφησαν χρόνο για γράψιμο.
9-10 ώρες πτήσης μέχρι τη Σανγκάη, δεν μου κόλλησε ύπνος. Καθόλου δεν έπληξα όμως, αφού είχα άπλετο χρόνο για να γράψω το χρονικό της Βουδαπέστης.
Ο ύπνος με έπιασε στην δίωρη πτήση Σανγκάη-Τόκιο μετά από ένα δίωρο διάλειμμα, και οι αλήτες δεν με ξύπνησαν για το πρωινό ή γεύμα ή για καφέ βρε αδερφέ, οπότε προσγειώθηκα στο Narita Tokyo με μια ελαφριά λιγουρίτσα.
Η Ιαπωνία δεν ήταν ποτέ στις ταξιδιωτικές επιλογές προτεραιότητας για μένα.
Κάπου είχα την αίσθηση ότι δεν ταιριάζει στο ταξιδιωτικό μου στυλ.
Ούτε η παλιοί αξιακοί κώδικες των σαμουράι , του μπουσίντο και των γκεϊσών, ούτε η μιλιταριστική κουλτούρα των καμικάζι και του σεπουκου , ούτε η σύγχρονη του gaming , των anime και των manga και της J-pop ταιριάζουν με την δική μου κοσμοαντίληψη.
Τα βασικά αξιοθέατα που είναι κυρίως ναοί, δεν με ενδιαφέρουν καθόλου σε πνευματικό επίπεδο , άντε λίγο περισσότερο σε αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό.
Foodie δεν με λες , αλλά βελτιώνομαι συνέχεια στο να δοκιμάζω φαγητά που παλιότερα δεν θα άγγιζα μόνο από την εμφάνιση.
Η οπτική και μόνο επαφή με Γιαπωνέζους τουρίστες στην Αθήνα ή στα Κυκλαδονησια , με τον τερατώδη φωτογραφικό εξοπλισμό προ smartphone , με έκαναν να αναρωτιέμαι αν ήξερε κάτι παραπάνω ο μακαρίτης ο Τζίμης Πανούσης που τραγουδούσε στα 80’s για Γιαπωνέζους βρυκόλακες με καλώδια στο αίμα.
Στις αμερικάνικες πολεμικές ταινίες οι Γιαπωνέζοι παρουσιαζόταν σαν μια σκληρή εσχατοφάρα.
Η μόνη μου σύνδεση με την χώρα είναι το γιαπωνέζικο πιστό σκυλί μου , ένα Suzuki Jimny του 2005 που είκοσι χρόνια τώρα με κουβαλάει αγόγγυστα κι ας μην το περιποιούμαι όπως του αξίζει .
Τι ήρθα να κάνω λοιπόν αφού είναι ένα ταξίδι που δεν μου έκανε κλικ;
Ήρθα λοιπόν με χαμηλές προσδοκίες , πρώτον γιατί δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να σέρνεται πίσω από προκαταλήψεις και από περιέργεια να δω πώς είναι ιδίοις όμμασι, και δεύτερον, γιατί είχαν αποφασίσει να έρθουν τα φιλαράκια μου και συνταξιδιώτες σε κάμποσα ταξίδια.
Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύω μόνος για Διάστημα 2+ μηνών τους χειμωνιάτικους μήνες, αλλά όποτε υπάρχει ευκαιρία το συνδυάζω και με την παρέα.
Ωραία είναι κι αυτά. Δοκιμάζονται αλλά και σφυρηλατούνται οι φιλίες και δημιουργούνται κοινές αναμνήσεις για τα επερχόμενα χρόνια της μασέλας και του Π.
Η τελική σύνθεση ήταν οι βασικοί παιχταράδες Εβακούτσι και Τασουσίρο που έχουμε γράψει πολλά ταξιδιωτικά χιλιόμετρα μαζί, τα ανερχόμενα ταλέντα Νατασούκι και Κάτσικο, που συστήνονται ως μάνα και κόρη-αλλά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά- και η νέα μεταγραφή Αριβάτσο , παλιόφιλος της Εβακούτσι, τον οποίο οι υπόλοιποι ελάχιστα γνωρίζουμε.
Με τον Τασουσίρο λόγω μακρόχρονης φιλίας και κοινών δραστηριοτήτων έχουμε αναπτύξει έναν χιουμοριστικό κώδικα βασισμένο σε inside jokes για να γελάμε μεταξύ μας. Καμιά φορά διολισθαίνουμε σε σάχλα και καφρίλα πάντα όμως με νότες εσπεριδοειδών και επίγευση κανέλας και γαρύφαλλου.
Τα κορίτσια, μας ξέρουν και μας ανέχονται.
Ο Αριβάτσο προσαρμόστηκε εύκολα και γρήγορα στο κλίμα της παρέας και έτσι όλα κύλησαν ομαλά σε αυτόν τομέα
Η Εβακούτσι, γνωστό τελειωμένο travel planning freak, μελέτησε κανένα εξάμηνο-δούλεψε σκληρά δεν λέω-και μας μοίρασε ένα εκατοντασέλιδο πρόγραμμα το οποίο φυσικά κανείς από το γκρουπ δεν άνοιξε να διαβάσει.
Λες και μπορούσαμε να φέρουμε αντίρρηση. Το πρόγραμμα είναι ευαγγέλιο.
Είχε υπολογισμένα ακόμα και τα εισιτήρια των μικροαποστάσεων με μετρό και λεωφορεία.
Το δικό μου ταξίδι χωρίζεται σε δύο τμήματα . Θα είμαι με το γκρουπ για δύο εβδομάδες , στην στάνταρ πεπατημένη και φουλ οργανωμένη διαδρομή Τοκυο- Κυότο- Οσακα- Χιροσίμα και όταν επιστρέψουν οι υπόλοιποι με το καλό , θα συνεχίσω μόνος μου εδώ γύρω στα απωανατολικά προάστια.
Μέρη για τα οποία δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα και για τα οποία τις τελευταίες ημέρες αρχίζω να μελετάω, για να φτιάξω δρομολόγια.
Για το πρώτο κομμάτι , λίγες εντυπώσεις θα γράψω περιληπτικά,αφού τα οργανωτικά και τις τοποθεσίες και τις επισκέψεις και τα αξιοθέατα και φωτογραφικό υλικό θα τα γράψει χαρτί και καλαμάρι με την γνωσ Της μεθοδικότητα η αρχηγός.
Τοκυο λοιπόν τέσσερα βράδια . Μπορεί και πέντε , δεν θυμάμαι.
Η πόλη των χειρολαβών .
Τις μισές ώρες στεκόμασταν όρθιοι μέσα σε τρένα. Μπροστά η μαμά Ντακ Εβακούτσι με το Google maps ανά χείρας και από πίσω τα παπάκια στη σειρά , μας πήγε σε όλα τα αξιοθέατα.
Λοξοδρομίες έκανε μόνο η απείθαρχη νεαρή σεσημασμένη γλυκατζού και λιχούδω Κάτσικο.
Είχε σημειωμένα όλα τα viral tiktokinstagramika στέκια από διάφορους influencers. Μας παρέσυρε και μας σε κάποια στέκια γαστριμαργικής αμαρτίας που περίμενε ο κόσμος ουρές απέξω.
Δεν συμμετείχα , είμαι εγκρατής.
Αν και είμαι καλός στον προσανατολισμό αφήνοντας πετραδάκια σαν τον Κοντορεβυθουλη ,γρήγορα κατάλαβα ότι τα πετραδάκια 7-11 ,Lawson, Family Mart που έβαζα σημάδι είναι παντού. Από όποιον σταθμό και να έβγαινα το ίδιο μου φαινόταν.
Τι Σιντζουκου , τι Χαρατζουκου, τι Σιν Οκούμπο στη γειτονιά μας. Η Σιμπουγια είχε το αγαλματάκι του Χατσικο και το περίφημο σταυροδρόμι , αλλά άμα σήκωνες το κεφάλι το ίδιο ήταν.
Όλοι οι υπόγειοι σταθμοί-πόλεις είναι τελείως ακατάλληλοι για αγοραφοβικούς και κλειστοφοβικές αλλά το Σιντζούκου είναι απίστευτο.
Ευτυχώς η σήμανση είναι εξαιρετική και δεν είχαμε θέματα.
Στην Ακιχαμπάρα είδαμε τα τεράστια υπόγεια gaming halls όπου εκατοντάδες τυφλοπόντικες χτυπούσαν μπλιμπλίκια στις οθόνες και στον δρόμο ατομάκια με εκκεντρικό ντύσιμο, χτένισμα,και μακιγιάζ που αν τα έβλεπε η Σαπφώ Νοταρά θα ούρλιαζε Σόδομα και Γόμορρα.
Η Γκινζα απλώς ενας δρόμος με όλες τις ακριβές φίρμες. Είχε όμως ωραίους κήπους πάνω στις ταράτσες των malls.
Το Teams lab μου φάνηκε μια παιδική χαρά για όλες τις ηλικίες.
Παίξαμε και εμείς καμιά ώρα και φεύγοντας πήραμε ένα τρένο για την περιοχή Obaida.
Από ένα σημείο και πέρα το τρένο ήταν επάνω σε γραμμή Flyover και περνούσε ανάμεσα σε φωτισμένα ψηλά κτήρια. Καλή φάση.
Ανήμερα της 17 Νοέμβρη το γκρουπ μπήκε στο Σινκάνσεν Χιροσίμα-Τόκιο για να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής.
Εγώ κατέβηκα στην κοντινή Οκαγιάμα και έστριψα για ένα τουρ στο νησί Σικοκου , το μικρότερο σε έκταση από τα τέσσερα μεγάλα νησιά της Ιαπωνίας, μια terra incognita για μένα.
Θα γράφω από δω και πέρα για τις εντυπώσεις της κάθε μέρας όσο είναι φρεσκες και θα κάνω εμβόλιμα φλάσμπακ για τις εντυπώσεις και ότι θυμάμαι από τα μέρη που επισκεφθήκαμε με την παρέα.

Γενικές εντυπώσεις όταν αφήσω πίσω τα γιαπωνέζικα χώματα σε δύο εβδομάδες περίπου.

Στέη Τούνη

Άντε ας βάλω και μερικές φωτογραφίες.

IMG_7958.jpeg

Η πρώτη εικόνα από το αεροπλάνο. Ρυμοτομία και στα χωράφια οι άτιμοι.
IMG_7979.jpeg

Ξεκίνημα με πανηγύρι.

IMG_7982.jpeg

IMG_7997.jpeg

IMG_7989.jpeg

Γλυπτική

cb7a69b1f22567eea96459593972ad67.jpeg

Shinjuku
IMG_8050.jpeg

IMG_8070.jpeg

Teams lab

Attachments

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
με έκαναν να αναρωτιέμαι αν ήξερε κάτι παραπάνω ο μακαρίτης ο Τζίμης Πανούσης που τραγουδούσε στα 80’s για Γιαπωνέζους βρυκόλακες με καλώδια στο αίμα.
Like πρώτα απ' όλα γι' αυτό. :cool:✌

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.275
Μέλη
39.960
Νεότερο μέλος
nikinikos

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα