Πολωνία Erasmus Πολωνία Lodz

Raccoon

Member
Μηνύματα
74
Likes
153
Επόμενο Ταξίδι
Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή
Γεια χαρά σε όλους! Από τις 3/10 μέχρι και τέλη Φεβρουαρίου θα βρίσκομαι στο Lodz για σπουδές μέσω του προγράμματος Erasmus. Είμαι πρόθυμη να βοηθήσω, να κατατοπίσω και να λύσω τυχόν απορίες για όσους σκέφτονται ή έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στην Πολωνία. Αφού τακτοποιηθώ θα χρειαστώ λίγο καιρό να μάθω πληροφορίες σχετικά για τις μετακινήσεις στο Lodz, αλλά και στην υπόλοιπη Πολωνία, ξενοδοχεία - hostels, εστιατόρια, μαγαζιά, αξιοθέατα και γενικά μέρη που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί (πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη :p). Θα προτείνω τις πιο οικονομικές επιλογές σχετικά με τα παραπάνω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν κάποιος ενδιαφέρεται για κάτι πιο ακριβό ή για κάτι διαφορετικό από τα παραπάνω ότι δεν θα απαντήσω ή ακόμα και αν δεν το γνωρίζω θα προσπαθήσω να μάθω :)

Τώρα όσον αφορά τη μετακίνησή μου στο Lodz: Έκλεισα αεροπορικό εισιτήριο με Ryanair (ευτυχώς δεν είχε ακυρωθεί η πτήση μου). Από το Modlin Airport έκλεισα θέση για λεωφορείο που σε πάει κατευθείαν Lodz μέσω https://www.modlinbus.com/ , η τιμή ήταν 45 PLN (10,44 ευρώ) και το ταξίδι διαρκεί 3 ώρες και 30 λεπτά (αρκετή ώρα για μόλις 145 χλμ, αν και δεν ξέρω αν το οδικό δίκτυο της Πολωνίας είναι καλό). Πλήρωσα με κάρτα και μου πήρε προμήθεια μόλις 0,21 ευρώ.

Αυτά για αρχή. Θα ανεβάζω και φωτογραφικό υλικό όσο μπορώ πιο συχνά. Επίσης όσοι φοιτητές/τριες ενδιαφέρονται να επιλέξουν την Πολωνία για τον προορισμό τους για Erasmus να μην διστάσουν να ρωτήσουν, απλά δώστε μου λίγο χρόνο μέχρι να μάθω τα κόλπα :p

Ζητώ συγγνώμη αν έπρεπε να ανοίξω κάπου αλλού το θέμα. Καλά και ασφαλή ταξίδια σε όλους! :airplane:
 

Raccoon

Member
Μηνύματα
74
Likes
153
Επόμενο Ταξίδι
Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή
Καλησπέρα από το Λοτζ! Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από τότε που ήρθα και η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι ενθουσιασμένη με την πόλη. Αν και τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό στην Πολωνία δεν θα την πρότεινα να την επισκεφτείτε. Αν κάποιος θέλει να ταξιδέψει στην Πολωνία θα του πρότεινα σίγουρα Βαρσοβία - Κρακοβία, αλλά και Βρότσλαβ, όπου πήγα και μου άρεσε πάρα πολύ (παρακάτω θα δώσω πληροφορίες + φωτογραφίες). Ακόμα βέβαια δεν έχω πάει σε άλλες πόλεις εκτός από Βρότσλαβ, οπότε όταν πάω θα έχω μα πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Η πόλη γενικά δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο που πρέπει ντε και καλά να δεις για αυτό και δεν την προτείνω. Ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι δεν μιλάνε αγγλικά. Έχω πάει σε μαγαζιά, σε ταχυδρομεία, σε τράπεζα κτλ και ούτε τα βασικά ήξεραν πλην κάποιων εξαιρέσεων βέβαια. Το αστείο είναι ότι κάποιες φορές όταν τους έλεγα ότι δεν ξέρω πολωνικά συνέχιζαν και μου μιλούσαν πολωνικά χαχα δεν ξέρω για ποιο λόγο. Από θέμα ευγένειας δεν μπορώ να πω ότι είναι αγενείς και ψυχροί, αλλά ούτε και το αντίθετο. Έτυχε να πάω σε μαγαζιά και να είναι πολύ εξυπηρετικοί και ευγενέστατοι και σε κάποια άλλα όχι. Οι άνθρωποι γενικά είναι σίγουρα πιο εσωστρεφής από ένα μεσογειακό λαό, αλλά δεν είναι και τέρμα ξινοί :p Βλέπω ότι βγαίνουν γενικά έξω ειδικά Παρασκευή - Σάββατο, αλλά δεν γίνεται και χαμός.

Από συγκοινωνία μέσα στην πόλη υπάρχουν λεωφορεία και τραμ. Έχει πολύ συχνά δρομολόγια, όπως επίσης έχει και τη νύχτα, οπότε η κυκλοφορία γενικά με τα μ.μ.μ. δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα. Σε όλα τα τραμ μπορείς να βγάλεις εισητήριο μέσα χωρίς κάποια έξτρα χρέωση, αλλά μπορείς να πληρώσεις μόνο με κάρτα (λεωφορεία δεν έτυχε να πάρω, αλλά λογικά θα ισχύει το ίδιο). Μπορείς να βγάλεις κάρτα μηνιαία ή τριμηνιαία, οι οποίες κοστίζουν 10 ευρώ και 26 ευρώ αντίστοιχα.

Ίσως γενικά δεν είμαι και ενθουσιασμένη, επειδή δεν έχω κάνει παρέες, όσο οξύμωρο και να ακούγεται. Περίμενα να είναι αλλιώς τα πράγματα στο θέμα παρέας. Παρατηρώ ότι πολλοί erasmus φοιτητές έχουν την τάση να κάνουν παρέα με άτομα της δικής τους χώρας. Ακόμα και κάτι Έλληνες που γνώρισα δεν τους είδα και πολύ θερμούς στο να κάνουμε παρέα. Γενικά με παιδιά που μιλούσα λέγαμε τα πολύ κλασικά καταγωγή, σχολή και περί μαθημάτων. Έφαγα αρκετά άκυρα σε άτομα που πρότεινα να πάμε για καφέ/ μπύρα και μου φάνηκε παράξενο. Όπου και να πηγαίνω είτε βόλτες είτε ταξίδια πάω μόνη μου και αυτό καμιά φόρα είναι βαρετό. Τέλος πάντων δεν θα κάτσω να σκάσω κιόλας.
 

Raccoon

Member
Μηνύματα
74
Likes
153
Επόμενο Ταξίδι
Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή
Λοιπόν τώρα ας πάμε στο ταξιδάκι που έκανα Βρότσλαβ - Πράγα. Το αποφάσισα χωρίς πολύ σκέψη και άρχισα να ψάχνω πως θα πάω και που θα μείνω. Συνειδητοποίησα ότι το τρένο είναι πιο ακριβό από το λεωφορείο, οπότε δεν έχω ταξιδέψει μέχρι στιγμής με τρένο. Πήγα με polskibus, όπου μπορείς να κλείσεις πολύ εύκολα εισιτήρια από το site τους http://www.polskibus.com/EN/index.htm δεν θυμάμαι ακριβώς πόσο πλήρωσα για την κάθε διαδρομή, αλλά σύνολο απο Λοτζ για Βρότσλαβ, Βρότσλαβ για Πράγα και Πράγα για Λοτζ πλήρωσα 37,97 ευρώ (0,74 ευρώ ήταν η προμήθεια για συναλλαγή εξωτερικού).

Στο Βρότσλαβ έμεινα 1 βράδυ στο Wigman Hostel σε μικτό κοιτώνα και πλήρωσα συν την προμήθεια του site HostelWorld, αλλά και προμήθεια για τη συναλλαγή 9,39 ευρώ (αλλά είχα κάνει μια βλακεία, έβαλα ότι θα πλήρωνα σε δολάρια ή κάτι τέτοιο και χρεώθηκα λίγο παραπάνω από ότι κατάλαβα. Το hostel ήταν καθαρό, πολύ ευγενική η κοπέλα που ήταν στη ρεσεψιόν και γενικά όλα μια χαρά. Α, ξέχασα να πω παραπάνω στα γενικά ότι η Πολωνία γενικά είναι φθηνή χώρα, αλλά σε ότι προϊόν είναι δικό της. Σε μαγαζιά που είναι αλυσίδες, όπου υπάρχουν σε διάφορες χώρες οι τιμές είναι πάνω κάτω ίδιες. Παρακάτω θα βάλω φωτογραφίες από Βρότσλαβ. Γενικά δεν πήγα σε κάποιο μουσείο ή κάπου αλλού (ακόμα αναρωτιέμαι το γιατί :p) και περιορίστηκα στο να κάνω βόλτες σε όλη την πόλη.
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.096
Likes
23.951
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου.
 

Raccoon

Member
Μηνύματα
74
Likes
153
Επόμενο Ταξίδι
Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή
Να'σαι καλά chris7, αν και δεν το έχω με τις φώτο γενικά.
Ας περάσω στην Πράγα. Μου άρεσε πάρα πολύ, αλλά δεν περίμενα να δω τόσους τουρίστες.. Δεν ξέρω αν υπάρχουν μήνες, όπως περίοδοι εορτών, που έχει περισσότερους, αλλά είχε τόσους πολλούς που δεν την ευχαριστήθηκα. Έκανα και τη βλακεία να μείνω 3 βράδια. Δεν έπρεπε να μείνω τόσες μέρες, αλλά είμαι πρωτάρα ακόμα στα ταξίδια :p

Έμεινα στο Sokolska Youth Hostel σε γυναικείο κοιτώνα, δεν θυμάμαι πόσο πλήρωσα ακριβώς, γιατί ενώ στο site έλεγε ότι μπορώ να πληρώσω με κάρτα, όταν έφτασα μου είπαν ότι δέχονται μόνο μετρητά (είχε χαλάσει το μηχάνημά τους) και ψιλοτσατίστηκα γιατί δεν είχα σκοπό να κάνω τσέχικες κορώνες, τεσπα παραπάνω από 30 ευρώ δεν νομίζω να ήταν για τα 3 βράδια. Το hostel ήταν καθαρό και γενικά ήταν οκ, δεν πολυδίνω σημασία στο που μένω γιατί πάω για έναν ύπνο, το μόνο που θέλω είναι να είναι καθαρό.

Τώρα από μουσεία - αξιοθέατα πήγα στο μουσείο του Kafka, στο εθνικό μουσείο της Πράγας, στη μονή του Στράχοβ, παλιά πόλη, γέφυρα του Καρόλου, αλλά γενικά δεν ήξερα και πολλές πληροφορίες για αυτά, οπότε πήγαινα τα κοιτούσα και έφευγα χαχα (μετά βέβαια πατούσα στο διαδίκτυο για να μάθω). Καλά εννοείται πως στο φόρουμ υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες για την Πράγα και πιο αναλυτικά.

Γενικά από φαγητό έπαιρνα από μαγαζάκια σε στυλ καντίνας που ήταν στο δρόμο και γενικά σιχάθηκα να τρώω λουκάνικα (και στην Πολωνία), όταν γυρίσω Ελλάδα θα κάνω κάνα χρόνο να φάω :haha: Επίσης δοκίμασα και κάτι μπύρες, που πήρα από σούπερ μάρκετ (καθόμουν και τις έπινα μόνη μου σε κάτι πάρκα χαχα) και ήταν τέλειες.

Η αλήθεια είναι πως όταν ταξιδεύεις μόνος/η καμιά φορά είναι και λίγο βαρετό, αλλά τι να κάνουμε συνεχίζουμε δυναμικά και για άλλους προορισμούς:airplane: Παρακάτω έχω βάλει κάποιες φωτογραφίες από Πράγα.
 

escursione

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
4.504
μπορεί να μην έχεις παρέα στο Λοτζ αλλά σίγουρα έχεις παρέα όλο το φόρουμ που διαβάζει τις ιστορίες σου από τα μέρη που πηγαίνεις και τις χρήσιμες λεπτομέρειες που περιγράφεις. Να περνάς καλά, να γυρίσεις όλη τη περιοχή και να μας ταξιδεύεις με τις ωραίες φωτογραφίες σου.
 

alice~

Member
Μηνύματα
714
Likes
1.167
Ταξίδι-Όνειρο
Iceland
Δυστυχως το θεμα της παρεας ειναι πολυ ιδιαιτερο... Μερικοι βρισκουν αμεσως ατομα για να κανουν παρεα και αλλοι πεφτουν σε ατομα που είτε δεν ανοιγονται ευκολα, ειτε δεν θελουν να ανοιχθουν ευκολα στους αλλους... Μην το αφηνεις να σε πτοησει ομως (μπορει αργοτερα να γνωρισεις αλλα ατομα, λιγο καιρο εισαι εκει ετσι και αλλιως :p ). Εκμεταλλευσου το γεγονος οτι εισαι εκει και κανε πολλαααα ταξιδια, ακομα και αν εισαι μονη σου! Δεν εχει καμια σημασια, ποτε θα εχεις ξανα την ευκαιρια να εισαι κοντα σε τοσα μερη στην κεντρικη ευρωπη? :D
 

Raccoon

Member
Μηνύματα
74
Likes
153
Επόμενο Ταξίδι
Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή
Έχεις δίκιο alice! Τα ταξίδια σκέφτομαι κι εγώ και δεν με παίρνει από κάτω :p
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.203
Μηνύματα
883.667
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom