giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.614
Επόμενο Ταξίδι
?

Αποστολή Λονδίνο.Μια μικρή δόση στην πόλη της λάμψης της μόδας της μουσικής της οικονομίας...Στην παγκόσμια πόλη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, στην μητρόπολη των 13,5 εκατομμυρίων.Τι μπορείς όμως να δεις στο Λονδίνο μόλις 4 μέρες?Μάλλον λίγα και βασικά. Κάνοντας όμως έναν πολύ καλό και λεπτομερή προγραμματισμό και επικεντρώνοντας στο τι ήθελα να δώ και τι έπρεπε να αφήσω, έζησα και ένοιωσα την ''πρωτεύουσα'' της Ευρώπης παίρνοντας μια καλή πρώτη γεύση.

Είναι η πόλη που μία φορά ίσον καμία.Η πόλη που ερωτεύεσαι και θες να πας ξανά και ξανά για να βλέπεις κάθε φορά καινούρια πράγματα για να ζείς τον παλμό της. Άλλωστε άφησα πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς. Το βασικό δεν είναι τα αξιοθέατα ή οι γειτονιές που κατά 80% πρόλαβα και είδα ότι είχα στο πρόγαμμα,αλλά ότι δεν έζησα την νυχτερινή ζωή της πόλης (και δεν εννοώ την παρακμή του Soho, γι’αυτό θα αναφερθώ αργότερα), να δώ κάποιο musical, να πιώ το ποτό μου σε κάποιο αξιόλογο μπαρ, να προσπαθήσω να μπώ σε κάποιο από τα διάσημα μεγάλα κλαμπ.Η κούραση ήταν απίστευτη τα πόδια διαλυμένα απ’ τον ποδαρόδρομο όλης της μέρας και οι βραδιές πολύ λίγες...Next time…

Το ''μοντέλο'' που απαθανατίστηκε στον φακό ήταν πανέμορφο, λαμπερό, ζωηρό!.Με ήλιο να παλεύει με τα σύννεφα. Με σκοτεινό ουρανό και φυσικά και με βροχή αφού ένα Λονδίνο που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να βρέξει.Έτσι είδαμε την πόλη σχεδόν με όλες τις καιρικές συνθήκες του Φθινοπώρου και με αρκετά ευχάριστη θερμοκρασία κοντά στους 18 βαθμούς τη μέρα και 11-12 το βράδυ.

Φυσικά για να προλάβω σε 4 φούλ μέρες να δω να βασικά του κέντρου, να περπατήσω τις γειτονιές που ήθελα έπρεπε να μη χάσω χρόνο σε μουσεία. Έτσι λοιπόν επέλεξα να δούμε μόνο το Βρετανικό μουσείο, το Φυσικής ιστορίας και την Εθνική πινακοθήκη.Πάντα προτιμώ να περπατάω τις γειτονιές, τις αγορές τους δρόμους, τις πλατείες τα πάρκα παρά να χάνω πολύτιμο χρόνο σε μουσεία ή άσκοπες δραστηριότητες.Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Κάτι πρέπει να μείνει έξω αναγκαστικά.

1η ημέρα - Αναχώρηση / Άφιξη

Το κοτέτσι εεε συγνώμη το Αεροδρόμιο Μακεδονία μας υποδέχτηκε όπως πάντα μίζερο, άχρωμο και άσχημο.Έχοντας το BoardingPass της Ryanair στα χέρια περάσαμε γρήγορα τις διαδικασιες και με μια 20λεπτη καθυστέρηση επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο το οποίο ήταν πλήρης.Η πτήση βαρετή και ήρεμη και στις 20:30 ώρα Λονδίνου φτάνουμε στο αεροδρόμιο Stansted.
http://www.stanstedairport.com/

To Stansted αν και το είχα στο μυαλό μου κάπως σαν το Μακεδονία μάλλον διαψεύστηκα.Είναι ένα σύγχρονο αεροδρόμιο και αρκετά μεγάλο για την κατηγορία του.Αφού περπατήσαμε αρκετά από την έξοδο του αεροσκάφους και περάσαμε τον τυπικό έλεγχο για την είσοδο μας στη χώρα, και ενώ η ώρα είχε πάει 21:00 το επόμενο βασικό βήμα ήταν η μεταφορά μας στο κέντρο του Λονδινου.

*Συνάλλαγμα
Έχοντας μαζί μου 245 λίρες που είχα από τη Θεσσαλονίκη (από ανταλλακτήριο στην Εγνατίας) φτάνοντας στο αεροδρόμιο Stansted έκανα ανάληψη με την χρεωστική κάρτα maestro της Εθνικής ένα αρκετά μεγάλο ποσό.Άλλη μια φορά έκανα ανάληψη την τελευταία μέρα ένα μικρό συμπληρωματικό ποσό. Ήθελα να χρησιμοποιήσω της eurobank αλλά μιλώντας με την τράπεζα μου είπαν ότι η αναλήψεως μου visa είναι μόνο πιστωτική και δεν λειτουργεί σαν χρεωστική στο εξωτερικό.Πλέον έχω βγάλει την χρεωστική της eurobank Debit MasterCard για τις αναλήψεις μου.
________________________________________________________________

Μεταφορά από/προς Stansted


-Τρένα:

Stansted Express. Ο σιδηροδρομικός σταθμός στο αεροδρόμιο Στάνστεντ είναι ακριβώς κάτω από το κτίριο του Terminal. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν εκ των προτέρων από το site https://www.stanstedexpress.com/?tid=airport , στο σταθμό ή στο Terminal.
Τα τρένα αναχωρούν κάθε 15 λεπτά.Μέσος χρόνος διαδρομής 47 λεπτά για τον σταθμό Liverpool Street (αλλαγή μετρό με Central Line, Circle, Metropolitan και Hammersmith & City lines) και 36 λεπτά για Tottenham Hale (αλλαγή μετρό με την Victoria Line). Η τιμή είναι 12 λίρες η διαδρομή και 24 λίρες με επιστροφή.

GreaterAnglia.Συνδέει το αεροδρόμιο με πολλές περιοχές και του κεντρικού Λονδίνου όπως London Bridge, London Blackfriars, Cannon Street, Charing Cross, Euston, Kings Cross, Liverpool Street, Marylebone, Paddington, Waterloo, Heathrow Airport κ.α .Αναχωρούν κάθε 15 λεπτά και η τιμή είναι σχεδόν διπλάσια από το Stansted Express. http://www.greateranglia.co.uk/

-Λεωφορεία:

National Express A6 με προορισμό τον Victoria Coach Station.Τα λεωφορεία αναχωρούν κάθε 15 λεπτά και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 90 με 100 λεπτά!Η τιμή του εισητηρίου είναι 10 λίρες η μονή διαδρομή ή 9 αν κλείσεις εισητήριο από το site τους http://www.nationalexpress.com/wherewego/airports/stansted-airport.aspx

National Express A9 με προορισμό τον London Liverpool Street Stn. Τα λεωφορεία αναχωρούν κάθε 20 λεπτά και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 45 με 60 λεπτά. Η τιμή του εισητηρίου είναι 8,50 λίρες η μονή διαδρομή ή 7,50 αν κλείσεις εισητήριο από το site τους http://www.nationalexpress.com/wherewego/airports/stansted-airport.aspx

Terravision http://www.terravision.eu/london.html?tduid=7776191b4cf6b67cd63d03246770d5a5
Terravision A50 για London Victoria Station.Δρομολόγια κάθε 20 λεπτά και τιμή 9 λίρες η διαδρομή.Με επιστροφή κοστίζει 15 λίρες. Διάρκεια διαδρομής 75 λεπτά.
Terravision A51 για London Liverpool Street.Αναχωρούν κάθε 30 λεπτά και κοστίζει 8 λίρες η διαδρομή.Με επιστροφή 14 λίρες. Διάρκεια διαδρομής 55 λεπτά.
** Από το Stop N°2, της Bulleid Way, Victoria αναχωρούν τα λεωφορεία A50 της Terravision που πάνε απευθείας αεροδρόμιο ενώ από το Stop N°9, Buckhingam Palace Road, Victoria αναχωρούν τα λεωφορεία A51 με ενδιάμεσο σταθμό τον Liverpool Street
Terravision A52 για London Stratford. Αναχωρούν κάθε 30 λεπτά και κοστίζει 6 λίρες η διαδρομή.Με επιστροφή 11 λίρες. Διάρκεια διαδρομής 40 λεπτά.

easyBus EB2 με προορισμό Baker Street.Από το αεροδρόμιο το παίρνουμε από το Bay 11 στο σταθμό λεωφορείων έναν όροφο κάτω από τις αφίξεις.Το τέρμα είναι στην Baker Street (Stop A στο 214 της Baker Street).
Για την επιστροφή στο αεροδρόμιο Stansted τα λεωφορεία της easyBus EB2 αναχωρούν από το 137 της Gloucester Place (Baker St.) από τη στάση 19 ακριβώς έξω από την Allsop Arms Pub.
Μέσος όρος διαδρομής από / προς το αεροδρόμιο είναι 60 με 70 λεπτά και οι τιμές ξεκινούν από 2 λίρες.Όσο πιο νωρίς κλείσετε τόσο καλή τιμή θα βρείτε.

Οι γραμμές tube που εξυπηρετούν από / προς τον Baker Street Station είναι οι: Circle Line, Jubilee Line, Bakerloo Line, Metropolitan Line και Hammersmith & City Line.Καθώς και πολλές γραμμές λεωφορείων. http://www.easybus.co.uk/ ___________________________________________________________________

Χωρίς να έχω αποφασίσει ποιο μεταφορικό μέσο να χρησιμοποιήσουμε για την μετάφορά μας στο κέντρο,την λύση δίνει η μετριότατη αεροσυνοδός με τα εισητήρια της National Express.Είπα λοιπόν να μην τρέχουμε και να έχουμε τα εισητήρια στο χέρι.Η τιμή άλλωστε ήταν ίδια είτε τα αγοράζαμε από το αεροπλάνο είτε από το λεωφορείο.10 λίρες το άτομο η μονή διαδρομή.Δρομολόγια έχει ανά 15 λεπτά.
*Για την επιστροφή μας είχα κλείσει από το internet λεωφορείο της easyΒus με 5,50 λίρες το άτομο. Τελικά αποδείχτηκε η καλύτερη λύση.Από άποψη τιμής, χρόνου και άνεσης.

Βγαίνοντας λοιπόν από τις αφίξεις αριστερά και αφού περνάμε μια μικρή υπόγεια διάβαση βρισκόμαστε απέναντι στην αφετηρία που είναι όλα τα λεωφορεία.Βρίσκουμε το σημείο της National Express όπου θα πέρναμε το λεωφορείο Α6 με τέρμα τον σταθμό Victoria.Και αφού χάσαμε στο τσακ των 21:30 πήραμε των 21:45.Το λεωφορείο μεγάλο και σύγχρονο με λίγους επιβάτες.Τελικά η διαδρομή ήταν ατελείωτη και η National Express αποδείχτηκε μια αργή και μάλλον λάθος επιλογή. Στον σταθμό Victoria φτάσαμε μετά από 1 ώρα και 40 λεπτά, περίπου στις 23:30.

Στον τεράστιο και αχανή σταθμό Victoria επικρατούσε μια σχετική ησυχία.Ίσως εκεί συνειδητοποίησα ότι ήμασταν στο Λονδίνο.Όλες οι φυλές του κόσμου περνούσαν από δίπλα μας και τα μαγαζιά με διάφορα σνακ μας φώναζαν.Το πιο σημαντικό τώρα ήταν να βγάλουμε μια χάρτινη travel card. Ευτυχώς ένα εκδοτήριο ήταν ανοιχτό.
____________________________________________________________________
Δεν θα αναλύσω το μείζον δίλλημα που ταλανίζει όλους τους επισκέπτες της πόλης δηλαδή oyster ή travel card.Αποφάσισα εξ αρχής να πάρουμε την 7ήμερη travel card για ζώνες 1-2 με κόστος 30,40 λίρες.Δεν είναι το καλύτερο μου να φορτώνω χρήματα σε κάρτες και προτιμώ πάντα μια απεριορίστων διαδρομών.Το πρόγραμμα άλλωστε δεν είχε επισκέψεις με tube,dlr ή λεωφορεία σε περιοχές εκτός ζωνών 1-2.

Παίρνοντας χάρτινη travel card από οποιονδήποτε σταθμό National rail (όχι tube) εκμεταλλεύεσαι την προσφορά 2 for 1 http://www.daysoutguide.co.uk/2for1-london
Βέβαια αν και είχα εκτυπώσει τα εισητήρια των αξιοθέατων που ήθελα να επιστευτώ τελικά όπως ανέφερα λόγω χρόνου δεν πήγα σε κάποιο απ αυτά.Πάντως είναι μια πολύ καλή προσφορά με ένα εισητήριο να μπαίνουν δύο άτομα.Γιαυτό και η χάρτινη travel card είναι η πιο δημοφιλής στους επισκέπτες.Για την έκδοση της 7ήμερης κάρτας χρειάζεται φωτογραφία πάσου.Όχι για τις ημερίσιες.

Το επίσημο site των μέσων μεταφοράς για το Λονδίνο είναι ίσως ότι πιο άρτιο, λεπτομερέστατο και εύχρηστο έχω δει http://www.tfl.gov.uk/gettingaround/default.aspx
Αναλύει με κάθε λεπτομέρεια το σύστημα των καρτών και των τιμών για κάθε μεταφορικό μέσο, τον τρόπο χρήσης τα δρομολόγια και τις στάσεις αναλυτικά, συνδιασμούς μέσων μεταφοράς ανάλογα τον προορισμό που θες και πολλά άλλα χρήσιμα.Εμένα με βοήθησε απίστευτα ειδικά στο πλάνο που έκανα με τα λεωφορεία και τις στάσεις που ήθελα καθώς και να κατανοήσω το σύστημα των καρτών (μη τα περιμένουμε όλα από το travelstories)!

Η travel card μπαίνει στην εσοχή και βγαίνει στην πάνω μεριά για να ανοίξουν οι μπάρες στο μετρό.Αντίθετα η oyster ''χτυπάει'' μαγνητικά. Μπαίνοντας στα λεωφορεία απλά την δείχναμε στον οδηγό ένω τις Oyster τις περνούσαν κανονικά στο μηχάνημα.Καμία μέρα δεν πετύχαμε έλεγχο και κάναμε πάρα πολλές διαδρομές με tube και λεωφορεία.
____________________________________________________________________

Το δίκτυο του μετρό περιλαμβάνει τον πρώτο υπόγειο σιδηρόδρομο του κόσμου, Metropolitan Railway. Ο οποίος άνοιξε το 1863 και τώρα είναι μέρος των Circle , Hammersmith & City και Metropolitan lines. Το δίκτυο έχει επεκταθεί σε 11 γραμμές, και την περίοδο 2012/13 μετέφερε πάνω από 1 δισεκατομμύριο επιβάτες.

Αν και κάποιοι σταθμοί ήταν αρκετά παλιοί μπορώ να πω πως το μετρό του Λονδίνου στους σταθμούς στις αποβάθρες και στα βαγόνια ήταν πολύ καθαρά.Δεν είδα γκράφιτι ούτε χαραγμένα τζάμια ούτε άστεγους και σίγουρα δεν είδα ποντίκια που κάποιοι έχουν αναφέρει.Τα τρένα σε κάποιες γραμμές μου φάνηκαν ολοκαίνουρια.Ενώ σε κάποιες πλατφόρμες υπήρχαν πόρτες κάτι που δεν είχα ξαναδεί.

Ο σταθμός του Covent Garden είναι ένας από τους λίγους σταθμούς στο κεντρικό Λονδίνο στον οποίο η πρόσβαση της πλατφόρμας γίνεται μόνο με ανελκυστήρα ή σκάλες και συχνά γίνεται συμφόρηση λόγω της δημοτικότητας της περιοχής (μη κάνετε το λάθος και πάτε από τα σκαλιά.Καλύτερα να περιμένετε στον συνοστισμό για το ασανσέρ).

*Κάποιοι σταθμοί είναι χάος και τεράστιοι αλλά με λεπτομερή σήμανση που σε βοηθούν να μην χάνεσαι.Απλά χρειάζεται προσοχή γιατί από μια πλατφόρμα μπορεί να περνάνε και 3 διαφορετικές γραμμές οπότε καλό είναι να βλέπετε στο βαγόνι ποια γραμμή αναγράφει.Στην φωτεινή ένδειξη μπροστά στο τρένο γράφει το τέρμα της γραμμής.
____________________________________________________________________

Έχοντας την κάρτα στο χέρι καθώς και από δύο κρύα σάντουιτς που πήραμε από ένα μαγαζί εξωτικής προέλευσης στον σταθμό, κατευθυνθήκαμε στις σκάλες που οδηγούν στην Circle και District Line (δεν σας τα λέω με τα χρώματα της κάθε γραμμής λόγω αχρωματοψίας)! Και οι δύο γραμμές εξυπηρετούσαν τον σταθμό Gloucester Rd όπου εκεί κοντά πάνω στον κεντρικό Cromwell Rd ήταν το ξενοδοχείο που θα μέναμε.

Μετά από 3 στάσεις από τον σταθμό Victoria κατεβήκαμε στον σταθμό Gloucester Rd. Δυσκολευτήκαμε να βρούμε το ξενοδοχείο ίσως λόγω κούρασης αλλά και προσανατολισμού σε ένα άγνωστο μέρος, αλλά και γιατί όλα τα κτήρια της περιοχής είναι πανομοιότυπα σε Γεωργιανό στιλ. Τελικά εντοπίσαμε τον Cromwell Rd και βρήκαμε το ξενοδοχείο μας περασμένες πια 12 τα μεσάνυχτα. ____________________________________________________________________

Το ξενοδοχείο μας ήταν το Cromwell Crown Hotel στο 139-141 της Cromwell Rd. http://www.cromwellcrownhotel.co.uk/ Αν και η βαθμολογία 6,7 στο booking δεν προδιαθέτει για κάτι καλό προσωπικά για την τιμή και την κατηγορία του το βρήκα κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές.Ανακαινισμένο,πεντακάθαρο με ολοκαίνουριο μπάνιο.Μικρό αλλά όχι άβολο δωμάτιο και αρκετά ευγενικοί οι υπαλλήλοι. Αν θα ξαναπήγαινα?Φυσικά.Αρνητικά που με χάλασαν ιδιαίτερα δεν υπήρξαν πέρα του ότι ενώ άλλαζαν πετσέτες δεν άλλαξαν ποτέ τα σεντόνια.Όπως και να έχει σαν περιοχή ήταν άριστο καθώς βρίσκεται στο South Kensington δηλαδή στην ζώνη 1 οπότε το κέντρο και σχεδόν όλες οι βασικές περιοχές ήταν πολύ κοντά με εξαιρετικά βολικές συνδέσεις.Το Natural History Museum ήταν με τα πόδια περίπου 10-15 λεπτά χαλαρού περιπάτου όπως και το Royal Albert Hall.

Το έκλεισα περίπου 2,5 μήνες πριν το ταξίδι στην τιμή των 260 λιρών το δίκλινο για 4 διανυκτερεύσεις χωρίς πρωινό.Για χαμηλό μπάτζετ και για αξιοπρεπή διαμονή στο κέντρο και όχι στην άλλη ακρή της πόλης είναι σούπερ. Αφού κάναμε λοιπόν το chek in ανεβήκαμε στο δωμάτιο μας και σχεδόν αμέσως ξεραθήκαμε.

Ακολουθεί η πρώτη ουσιαστική μέρα στο Λονδίνο με σπέσιαλ φωτογραφικό υλικό…

 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.614
Επόμενο Ταξίδι
?
Μέρα πρώτη
Το κοτέτσι εεε συγνώμη το Αεροδρόμιο Μακεδονία μας υποδέχτηκε όπως πάντα μίζερο, άχρωμο και άσχημο.Έχοντας το BoardingPass της Ryanair στα χέρια περάσαμε γρήγορα τις διαδικασιες και με μια 20λεπτη καθυστέρηση επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο το οποίο ήταν πλήρης.Η πτήση βαρετή και ήρεμη και στις 20:30 ώρα Λονδίνου φτάνουμε στο αεροδρόμιο Stansted.
http://www.stanstedairport.com/

To Stansted αν και το είχα στο μυαλό μου κάπως σαν το Μακεδονία μάλλον διαψεύστηκα.Είναι ένα σύγχρονο αεροδρόμιο και αρκετά μεγάλο για την κατηγορία του.Αφού περπατήσαμε αρκετά από την έξοδο του αεροσκάφους και περάσαμε τον τυπικό έλεγχο για την είσοδο μας στη χώρα, και ενώ η ώρα είχε πάει 21:00 το επόμενο βασικό βήμα ήταν η μεταφορά μας στο κέντρο του Λονδινου.

*Συνάλλαγμα
Έχοντας μαζί μου 245 λίρες που είχα από τη Θεσσαλονίκη (από ανταλλακτήριο στην Εγνατίας) φτάνοντας στο αεροδρόμιο Stansted έκανα ανάληψη με την χρεωστική κάρτα maestro της Εθνικής ένα αρκετά μεγάλο ποσό.Άλλη μια φορά έκανα ανάληψη την τελευταία μέρα ένα μικρό συμπληρωματικό ποσό. Ήθελα να χρησιμοποιήσω της eurobank αλλά μιλώντας με την τράπεζα μου είπαν ότι η αναλήψεως μου visa είναι μόνο πιστωτική και δεν λειτουργεί σαν χρεωστική στο εξωτερικό.Πλέον έχω βγάλει την χρεωστική της eurobank Debit MasterCard για τις αναλήψεις μου.
________________________________________________________________
Μεταφορά από/προς Stansted
-Τρένα:
Stansted Express. Ο σιδηροδρομικός σταθμός στο αεροδρόμιο Στάνστεντ είναι ακριβώς κάτω από το κτίριο του Terminal. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν εκ των προτέρων από το site https://www.stanstedexpress.com/?tid=airport , στο σταθμό ή στο Terminal.
Τα τρένα αναχωρούν κάθε 15 λεπτά.Μέσος χρόνος διαδρομής 47 λεπτά για τον σταθμό Liverpool Street (αλλαγή μετρό με Central Line, Circle, Metropolitan και Hammersmith & City lines) και 36 λεπτά για Tottenham Hale (αλλαγή μετρό με την Victoria Line). Η τιμή είναι 12 λίρες η διαδρομή και 24 λίρες με επιστροφή.

GreaterAnglia.Συνδέει το αεροδρόμιο με πολλές περιοχές και του κεντρικού Λονδίνου όπως London Bridge, London Blackfriars, Cannon Street, Charing Cross, Euston, Kings Cross, Liverpool Street, Marylebone, Paddington, Waterloo, Heathrow Airport κ.α .Αναχωρούν κάθε 15 λεπτά και η τιμή είναι σχεδόν διπλάσια από το Stansted Express. http://www.greateranglia.co.uk/

-Λεωφορεία:
National Express A6 με προορισμό τον Victoria Coach Station.Τα λεωφορεία αναχωρούν κάθε 15 λεπτά και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 90 με 100 λεπτά!Η τιμή του εισητηρίου είναι 10 λίρες η μονή διαδρομή ή 9 αν κλείσεις εισητήριο από το site τους http://www.nationalexpress.com/wherewego/airports/stansted-airport.aspx

National Express A9 με προορισμό τον London Liverpool Street Stn. Τα λεωφορεία αναχωρούν κάθε 20 λεπτά και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 45 με 60 λεπτά. Η τιμή του εισητηρίου είναι 8,50 λίρες η μονή διαδρομή ή 7,50 αν κλείσεις εισητήριο από το site τους http://www.nationalexpress.com/wherewego/airports/stansted-airport.aspx

Terravision http://www.terravision.eu/london.html?tduid=7776191b4cf6b67cd63d03246770d5a5
Terravision A50 για London Victoria Station.Δρομολόγια κάθε 20 λεπτά και τιμή 9 λίρες η διαδρομή.Με επιστροφή κοστίζει 15 λίρες. Διάρκεια διαδρομής 75 λεπτά.
Terravision A51 για London Liverpool Street.Αναχωρούν κάθε 30 λεπτά και κοστίζει 8 λίρες η διαδρομή.Με επιστροφή 14 λίρες. Διάρκεια διαδρομής 55 λεπτά.
** Από το Stop N°2, της Bulleid Way, Victoria αναχωρούν τα λεωφορεία A50 της Terravision που πάνε απευθείας αεροδρόμιο ενώ από το Stop N°9, Buckhingam Palace Road, Victoria αναχωρούν τα λεωφορεία A51 με ενδιάμεσο σταθμό τον Liverpool Street
Terravision A52 για London Stratford. Αναχωρούν κάθε 30 λεπτά και κοστίζει 6 λίρες η διαδρομή.Με επιστροφή 11 λίρες. Διάρκεια διαδρομής 40 λεπτά.

easyBus EB2 με προορισμό Baker Street.Από το αεροδρόμιο το παίρνουμε από το Bay 11 στο σταθμό λεωφορείων έναν όροφο κάτω από τις αφίξεις.Το τέρμα είναι στην Baker Street (Stop A στο 214 της Baker Street).
Για την επιστροφή στο αεροδρόμιο Stansted τα λεωφορεία της easyBus EB2 αναχωρούν από το 137 της Gloucester Place (Baker St.) από τη στάση 19 ακριβώς έξω από την Allsop Arms Pub.
Μέσος όρος διαδρομής από / προς το αεροδρόμιο είναι 60 με 70 λεπτά και οι τιμές ξεκινούν από 2 λίρες.Όσο πιο νωρίς κλείσετε τόσο καλή τιμή θα βρείτε.

Οι γραμμές tube που εξυπηρετούν από / προς τον Baker Street Station είναι οι: Circle Line, Jubilee Line, Bakerloo Line, Metropolitan Line και Hammersmith & City Line.Καθώς και πολλές γραμμές λεωφορείων. http://www.easybus.co.uk/ ___________________________________________________________________

Χωρίς να έχω αποφασίσει ποιο μεταφορικό μέσο να χρησιμοποιήσουμε για την μετάφορά μας στο κέντρο,την λύση δίνει η μετριότατη αεροσυνοδός με τα εισητήρια της National Express.Είπα λοιπόν να μην τρέχουμε και να έχουμε τα εισητήρια στο χέρι.Η τιμή άλλωστε ήταν ίδια είτε τα αγοράζαμε από το αεροπλάνο είτε από το λεωφορείο.10 λίρες το άτομο η μονή διαδρομή.Δρομολόγια έχει ανά 15 λεπτά.
*Για την επιστροφή μας είχα κλείσει από το internet λεωφορείο της easyΒus με 5,50 λίρες το άτομο. Τελικά αποδείχτηκε η καλύτερη λύση.Από άποψη τιμής, χρόνου και άνεσης.

Βγαίνοντας λοιπόν από τις αφίξεις αριστερά και αφού περνάμε μια μικρή υπόγεια διάβαση βρισκόμαστε απέναντι στην αφετηρία που είναι όλα τα λεωφορεία.Βρίσκουμε το σημείο της National Express όπου θα πέρναμε το λεωφορείο Α6 με τέρμα τον σταθμό Victoria.Και αφού χάσαμε στο τσακ των 21:30 πήραμε των 21:45.Το λεωφορείο μεγάλο και σύγχρονο με λίγους επιβάτες.Τελικά η διαδρομή ήταν ατελείωτη και η National Express αποδείχτηκε μια αργή και μάλλον λάθος επιλογή.Στον σταθμό Victoria φτάσαμε μετά από 1 ώρα και 40 λεπτά, περίπου στις 23:30.

Στον τεράστιο και αχανή σταθμό Victoria επικρατούσε μια σχετική ησυχία.Ίσως εκεί συνειδητοποίησα ότι ήμασταν στο Λονδίνο.Όλες οι φυλές του κόσμου περνούσαν από δίπλα μας και τα μαγαζιά με διάφορα σνακ μας φώναζαν.Το πιο σημαντικό τώρα ήταν να βγάλουμε μια χάρτινη travel card.Ευτυχώς ένα εκδοτήριο ήταν ανοιχτό. ____________________________________________________________________
Δεν θα αναλύσω το μείζον δίλλημα που ταλανίζει όλους τους επισκέπτες της πόλης δηλαδή oyster ή travel card.Αποφάσισα εξ αρχής να πάρουμε την 7ήμερη travel card για ζώνες 1-2 με κόστος 30,40 λίρες.Δεν είναι το καλύτερο μου να φορτώνω χρήματα σε κάρτες και προτιμώ πάντα μια απεριορίστων διαδρομών.Το πρόγραμμα άλλωστε δεν είχε επισκέψεις με tube,dlr ή λεωφορεία σε περιοχές εκτός ζωνών 1-2.

Παίρνοντας χάρτινη travel card από οποιονδήποτε σταθμό National rail (όχι tube) εκμεταλλεύεσαι την προσφορά 2 for 1 http://www.daysoutguide.co.uk/2for1-london
Βέβαια αν και είχα εκτυπώσει τα εισητήρια των αξιοθέατων που ήθελα να επιστευτώ τελικά όπως ανέφερα λόγω χρόνου δεν πήγα σε κάποιο απ αυτά.Πάντως είναι μια πολύ καλή προσφορά με ένα εισητήριο να μπαίνουν δύο άτομα.Γιαυτό και η χάρτινη travel card είναι η πιο δημοφιλής στους επισκέπτες.Για την έκδοση της 7ήμερης κάρτας χρειάζεται φωτογραφία πάσου.Όχι για τις ημερίσιες.

Το επίσημο site των μέσων μεταφοράς για το Λονδίνο είναι ίσως ότι πιο άρτιο, λεπτομερέστατο και εύχρηστο έχω δει http://www.tfl.gov.uk/gettingaround/default.aspx
Αναλύει με κάθε λεπτομέρεια το σύστημα των καρτών και των τιμών για κάθε μεταφορικό μέσο, τον τρόπο χρήσης τα δρομολόγια και τις στάσεις αναλυτικά, συνδιασμούς μέσων μεταφοράς ανάλογα τον προορισμό που θες και πολλά άλλα χρήσιμα.Εμένα με βοήθησε απίστευτα ειδικά στο πλάνο που έκανα με τα λεωφορεία και τις στάσεις που ήθελα καθώς και να κατανοήσω το σύστημα των καρτών (μη τα περιμένουμε όλα από το travelstories)!

Η travel card μπαίνει στην εσοχή και βγαίνει στην πάνω μεριά για να ανοίξουν οι μπάρες στο μετρό.Αντίθετα η oyster ''χτυπάει'' μαγνητικά. Μπαίνοντας στα λεωφορεία απλά την δείχναμε στον οδηγό ένω τις Oyster τις περνούσαν κανονικά στο μηχάνημα.Καμία μέρα δεν πετύχαμε έλεγχο και κάναμε πάρα πολλές διαδρομές με tube και λεωφορεία.
____________________________________________________________________
Το δίκτυο του μετρό περιλαμβάνει τον πρώτο υπόγειο σιδηρόδρομο του κόσμου, Metropolitan Railway. Ο οποίος άνοιξε το 1863 και τώρα είναι μέρος των Circle , Hammersmith & City και Metropolitan lines. Το δίκτυο έχει επεκταθεί σε 11 γραμμές, και την περίοδο 2012/13 μετέφερε πάνω από 1 δισεκατομμύριο επιβάτες.

Αν και κάποιοι σταθμοί ήταν αρκετά παλιοί μπορώ να πω πως το μετρό του Λονδίνου στους σταθμούς στις αποβάθρες και στα βαγόνια ήταν πολύ καθαρά.Δεν είδα γκράφιτι ούτε χαραγμένα τζάμια ούτε άστεγους και σίγουρα δεν είδα ποντίκια που κάποιοι έχουν αναφέρει.Τα τρένα σε κάποιες γραμμές μου φάνηκαν ολοκαίνουρια.Ενώ σε κάποιες πλατφόρμες υπήρχαν πόρτες κάτι που δεν είχα ξαναδεί.

Ο σταθμός του Covent Garden είναι ένας από τους λίγους σταθμούς στο κεντρικό Λονδίνο στον οποίο η πρόσβαση της πλατφόρμας γίνεται μόνο με ανελκυστήρα ή σκάλες και συχνά γίνεται συμφόρηση λόγω της δημοτικότητας της περιοχής (μη κάνετε το λάθος και πάτε από τα σκαλιά.Καλύτερα να περιμένετε στον συνοστισμό για το ασανσέρ).

*Κάποιοι σταθμοί είναι χάος και τεράστιοι αλλά με λεπτομερή σήμανση που σε βοηθούν να μην χάνεσαι.Απλά χρειάζεται προσοχή γιατί από μια πλατφόρμα μπορεί να περνάνε και 3 διαφορετικές γραμμές οπότε καλό είναι να βλέπετε στο βαγόνι ποια γραμμή αναγράφει.Στην φωτεινή ένδειξη μπροστά στο τρένο γράφει το τέρμα της γραμμής.
____________________________________________________________________
Έχοντας την κάρτα στο χέρι καθώς και από δύο κρύα σάντουιτς που πήραμε από ένα μαγαζί εξωτικής προέλευσης στον σταθμό, κατευθυνθήκαμε στις σκάλες που οδηγούν στην Circle και District Line (δεν σας τα λέω με τα χρώματα της κάθε γραμμής λόγω αχρωματοψίας)! Και οι δύο γραμμές εξυπηρετούσαν τον σταθμό Gloucester Rd όπου εκεί κοντά πάνω στον κεντρικό Cromwell Rd ήταν το ξενοδοχείο που θα μέναμε.

Μετά από 3 στάσεις από τον σταθμό Victoria κατεβήκαμε στον σταθμό Gloucester Rd. Δυσκολευτήκαμε να βρούμε το ξενοδοχείο ίσως λόγω κούρασης αλλά και προσανατολισμού σε ένα άγνωστο μέρος, αλλά και γιατί όλα τα κτήρια της περιοχής είναι πανομοιότυπα σε Γεωργιανό στιλ. Τελικά εντοπίσαμε τον Cromwell Rd και βρήκαμε το ξενοδοχείο μας περασμένες πια 12 τα μεσάνυχτα. ____________________________________________________________________
Το ξενοδοχείο μας ήταν το Cromwell Crown Hotel στο 139-141 της Cromwell Rd. http://www.cromwellcrownhotel.co.uk/ Αν και η βαθμολογία 6,7 στο booking δεν προδιαθέτει για κάτι καλό προσωπικά για την τιμή και την κατηγορία του το βρήκα κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές.Ανακαινισμένο,πεντακάθαρο με ολοκαίνουριο μπάνιο.Μικρό αλλά όχι άβολο δωμάτιο και αρκετά ευγενικοί οι υπαλλήλοι.
Αν θα ξαναπήγαινα?Φυσικά.Αρνητικά που με χάλασαν ιδιαίτερα δεν υπήρξαν πέρα του ότι ενώ άλλαζαν πετσέτες δεν άλλαξαν ποτέ τα σεντόνια.Όπως και να έχει σαν περιοχή ήταν άριστο καθώς βρίσκεται στο South Kensington δηλαδή στην ζώνη 1 οπότε το κέντρο και σχεδόν όλες οι βασικές περιοχές ήταν πολύ κοντά με εξαιρετικά βολικές συνδέσεις.Το Natural History Museum ήταν με τα πόδια περίπου 10-15 λεπτά χαλαρού περιπάτου όπως και το Royal Albert Hall.

Το έκλεισα περίπου 2,5 μήνες πριν το ταξίδι στην τιμή των 260 λιρών το δίκλινο για 4 διανυκτερεύσεις χωρίς πρωινό.Για χαμηλό μπάτζετ και για αξιοπρεπή διαμονή στο κέντρο και όχι στην άλλη ακρή της πόλης είναι σούπερ.
Αφού κάναμε λοιπόν το chek in ανεβήκαμε στο δωμάτιο μας και σχεδόν αμέσως ξεραθήκαμε.

Ακολουθεί η πρώτη ουσιαστική μέρα στο Λονδίνο με σπέσιαλ φωτογραφικό υλικό…
 
Last edited:

elenara88

Member
Μηνύματα
1.789
Likes
1.814
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική, Περού, Ινδία
Λονδιναρα και οδηγος ιστορια!; τελεια!!!!! συνεχισε παρακαλω την αψογη περιγραφη!!! και φωτος θελει ο λαος ε;
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.614
Επόμενο Ταξίδι
?
Λονδιναρα και οδηγος ιστορια!; τελεια!!!!! συνεχισε παρακαλω την αψογη περιγραφη!!! και φωτος θελει ο λαος ε;
Βεβαίως!Αναμείνατε...Η συνέχεια επί της οθόνης εντός λίγων ωρών,ημερών,βδομάδων:D
 

tripakias

Member
Μηνύματα
7.219
Likes
9.760
Επόμενο Ταξίδι
BB-GD-LC
Ονειρεμένο Ταξίδι
Φοκλαντ
Δυστυχως ή ευτχως σ' αυτη τη γη δεν υπαρχει καλυτερη πολη. Μοναδικο, ατελειωτο , παντα ανανεωμενο και βηματα μπροστα απο τους αλλους.
Η ιστορια σου δεν ειναι μονο καλογραμμενη αλλα εχει κι ενα φοβερο background...
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.614
Επόμενο Ταξίδι
?
Δυστυχως ή ευτχως σ' αυτη τη γη δεν υπαρχει καλυτερη πολη. Μοναδικο, ατελειωτο , παντα ανανεωμενο και βηματα μπροστα απο τους αλλους.
Η ιστορια σου δεν ειναι μονο καλογραμμενη αλλα εχει κι ενα φοβερο background...
Aν το λες εσύ με την εμπειρία που έχεις από την πόλη και την αγάπη σου γι'αυτή χαίρομαι διπλά.
 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.614
Επόμενο Ταξίδι
?
Μέρα δεύτερη I – Southbank-Southwark-Shad Thames

Έξω απ'το ξενοδοχείο
98413628.jpg

H πρώτη μέρα ξημέρωσε ηλιόλουστη και πολλά υποσχόμενη!Πρωτού πάρουμε το μετρό για τον σταθμό Westminster που θα ήταν η αφετηρία μας πήγαμε για ένα πρωινό καφεδάκι και σνακ στο Paul που βρισκεται ακριβώς απέναντι στον σταθμό Gloucester Rd.Τα καφέ Paul είναι μικρά αρτοποιεία και υπάρχουν 30 υποκαταστήματα σε πολλές γωνιές του Λονδίνου http://www.paul-uk.com/content/whats-news.php Το μαγαζί ήταν γεμάτο μέσα και έξω όμως σε λίγα λεπτά ένα τραπεζάκι άδειασε και καθήσαμε.Τα νόστιμα κρουασάν και αρτοσκευάσματα και η πηχτή ζεστή σοκολάτα ήταν αρκετά για να μας δυναμώσουν.Η μέρα θα ήταν εξαντλητική και ατελείωτη…και?Ποιός νοιάζεται?Είμαστε στο Λονδίνο και μόλις αρχίσαμε!

Απ’τον σταθμό λοιπόν Gloucester Rd παίρνουμε την District Line και μετά από 5 στάσεις κατεβαίνουμε στον σταθμό Westminster.Με το που βγαίνουμε αντικρίζουμε το σήμα-κατατεθέν του Λονδίνου τον πύργο του ρολογιού γνωστός ως Big Ben!
Ο πύργος ύψους 96,3 μέτρων στέκεται επιβλητικός μπροστά μας και πλήθος κόσμου τον φωτογραφίζει.Εξάλλου η φήμη του Μπιγκ Μπεν, έχει ξεπεράσει τη φήμη των ίδιων των Ανακτόρων.
98413643.jpg


Όσο προχωρούσαμε την γέφυρα Westminster είχαμε καλύτερη οπτική της πρόσοψης των ανακτόρων του Ουεστμίνστερ ή του Βρετανικού Κοινοβουλίου με την υπέροχη γοτθική αρχιτεκτονική του και δεν παίρναμε τα μάτια μας από πάνω του, ενώ θαυμάσαμε την θέα προς την γέφυρα Jubilee, την τεράστια ρόδα το London Eye φυσικά και κάθε όμορφο σημείο γύρω από τον ποταμό Τάμεση.

98413650.jpg

98413670.jpg

98413671.jpg

98413656.jpg

98413664.jpg


Στο τέλος της γέφυρας Westminster στρίψαμε αριστερά περνώντας το County Hall όπου βρίσκεται το ενυδρείο και φτάνοντας στο London Eye και τους Jubilee Gardens απολαύσαμε άλλη μια φανταστική άποψη του Κοινοβουλίου και της γέφυρας του Westminster.
98413688.jpg


98413696.jpg

Από το σημείο αυτό ουσιαστικά ξεκινά ίσως η ωραιότερη,μαγευτική και διάσημη διαδρομή με τα πόδια στο Southbank.Απλά αντί να συνεχίσουμε ευθεία πήγαμε προς τον σταθμό Waterloo,βγήκαμε στον κινηματογράφο London IMAX ...
98413701.jpg


...και μετά αριστερά για να βγούμε μπροστά στο Royal National Theatre δίπλα από την Waterloo Bridge.Από το σημείο αυτό άρχισε για μας η διαδρομή δίπλα στον Τάμεση έχοντας πάντα εκπληκτική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.
100295583.jpg

98413708.jpg


Το υπέροχο πεζοδρομημένο και περιποιημένο μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι με την φανταστική θέα ήταν η καλύτερη αρχή για μας.
98413723.jpg

98413733.jpg


Η μέρα ήταν λαμπερή με πολύ καλή θερμοκρασία κ απολαύσαμε μια απίστευτη βόλτα που για μένα ήταν η καλύτερη στιγμή σ’αυτό το ταξίδι.Σταματούσαμε σε διάφορα σημεία.Κάθε μέρος ήταν και μια απόκάλυψη.Κάθε μέρος και μια φανταστική εικόνα…
98413736.jpg

98413743.jpg

98413752.jpg

Κόσμος χαλάρωνε στα παγκάκια,αμέριμνοι και γελαστοί άνθρωποι (σαν εμάς) απολάμβαναν το τοπίο,κάποιοι έκαναν το ποδήλατό τους και πολλοί τρέχανε…και τρέχανε..από το σημείο αυτό και για όλες τις μέρες σε κάθε απίθανο ή πιθανό μέρος βλέπαμε ανθρώπους κάθε ηλικίας να κάνουν τζόκινγκ…
Αφού περάσαμε την Gabriel’s Pier και συνεχίσαμε στην The Queen’s Walk φτάσαμε στο διάσημο OXO Tower Wharf ο οποίος περιλαμβάνει διαμερίσματα, καταστήματα, γκαλερί και στον τελευταίο τον 8ο όροφο του κτιρίου βρίσκεται το διάσημο εστιατόριο OXO Tower Brasserie.

98413758.jpg

98413774.jpg

98413784.jpg

98413796.jpg


Συνεχίζοντας πάντα ευθεία δίπλα στον Τάμεση από μια παράκαμψη περάσαμε κάτω από την γέφυρα Blackfriars και βρεθήκαμε ανάμεσα στις Blackfriars και Blackfriars Railway Bridge, και είδαμε τις στήλες της αρχικής σιδηροδρομικής γέφυρας, η οποία κατεδαφίστηκε, επειδή ήταν πολύ αδύναμη για να υποστηρίξει τα σύγχρονα τρένα.
Blackfriars Bridge
98413822.jpg

Blackfriars και Blackfriars Railway Bridge
98413826.jpg

9659-1383144042-9f9359de3c8e5758616e51059203d29f.jpg

Λίγα μέτρα μετά φτάνουμε στην γκαλερί μοντέρνας τέχνης Tate Modern και την Millennium Bridge.
98413845.jpg

98413885.jpg

98413913.jpg

98414348.jpg

Η πεζογέφυρα της χιλιετίας αν και άνοιξε για το κοινό τον Ιούνιο του 2000, δύο μέρες μετά έκλεισε καθώς οι πεζοί που την διέσχισαν τις 2 πρώτες μέρες ένοιωσαν μια δυσάρεστη ταλάντωση. Η γέφυρα έκλεισε για σχεδόν δύο χρόνια, ενώ τροποποιήσεις έγιναν για να εξαλειφθεί η ταλάντευση εντελώς. Μετά από μια περίοδο δοκιμών, η γέφυρα με επιτυχία άνοιξε εκ νέου στις 22 Φεβρουαρίου 2002.

Η γέφυρα έχει μια τέλεια ευθυγράμμιση με την νότια πρόσοψη του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου.Ενώ στην άλλη άκρη το πιο αναγνωρίσιμο κτίσμα είναι η 99 μέτρων καμινάδα της Tate. Αφού την διασχίσαμε μέχρι την μέση και έβγαλα υπέροχες καρποσταλικές φωτογραφίες επιστρέψαμε στην Tate όπου μπήκαμε στο εσωτερικό της.
98414294.jpg

98414296.jpg

98414300.jpg

98414315.jpg

98413900.jpg

98414342.jpg

98414321.jpg

http://www.tate.org.uk/ Η Tate Modern στεγάζεται σε ένα κτήριο πρώην ηλεκτρικού σταθμού από το 2000. Το κτήριο είναι χτισμένο σε δύο φάσεις μεταξύ 1947 και 1963. Ο πυρηνικός σταθμός έκλεισε το 1981.Οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να ανακαινίσουν το σημερινό κτίριο αντί να το καταστρέψουν. Η σύγχρονη Tate είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση του πως μπορείς να προσαρμόσεις να αλλάξεις και να δώσεις ζωή σε παλιά κτίρια.

Οι συλλογές στην Tate Modern αποτελούνται από έργα της διεθνούς και σύγχρονης τέχνης που χρονολογούνται από το 1900 μέχρι σήμερα. Είναι το 4ο δημοφιλέστερο μουσείο τέχνης στον κόσμο με περίπου 4,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως! (περιλαμβάνονται όλα τα μουσεία με οποιαδήποτε μορφή τέχνης που εκτίθενται). Η είσοδος είναι δωρεάν.

Αφού ρίξαμε μια γρήγορη ματιά σε κάποιες συλλογές καθώς δεν μπορώ να πω ότι είμαι λάτρης της μοντέρνας τέχνης και επειδή είχε έρθει η ώρα της ξεκούρασης και χαλάρωσης τι καλύτερο για έναν καφέ με την ωραιότερη θέα του Λονδίνου.
Το καφέ της γκαλερί βρίσκεται στον 6ο όροφο και πραγματικά η θέα από τις τζαμαρίες είναι συγκλονιστικά όμορφη. Απολαύσαμε κρουασάν και muffins προς 2,5 λίρες περίπου το ένα και χαζεύαμε για αρκετή ώρα το City τους ουρανοξύστες την Millennium Bridge τον Τάμεση…Υπέροχες και αξέχαστες εικόνες…
98414326.jpg

98414333.jpg


Δίπλα από την Tate είναι το σπίτι του Sir Christopher Wren.Του μεγάλου αρχιτέκτονα που ευθύνεται για την ανοικοδόμηση 52 εκκλησιών στην πόλη του Λονδίνου μετά τη μεγάλη πυρκαγιά το 1666, συμπεριλαμβανομένου το αριστούργημά του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου.
98414351.jpg

Ακριβώς δίπλα είναι το ανακατασκευασμένο The Shakespeare's Globe Centres που άνοιξε το 1997.Το αρχικό Globe Theatre χτίστηκε το 1599 και μετά από την καταστροφή του από πυρκαγιά το 1614.

Συνεχίζοντας ευθεία το μονοπάτι παραποτάμια μετά την γέφυρα Southwark φτάνουμε στην ομολογουμένως πανέμορφη και ιστορική παμπ Anchor Bankside.Αναφέρεται ότι μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1666 ξαναχτίστηκε το 1676 και έκτοτε στο πέρασμα των αιώνων υπέστη διάφορες αλλάγές και ανακαινίσεις.Με πιο πρόσφατη και πιο δαπανηρή στην ιστορία της αυτή του 2008 με κόστος 2.600.000 λίρες!

Southwark Bridge
98414368.jpg

Anchor Bankside
98414382.jpg

________________
98414392.jpg

Στρίβοντας δεξιά και αμέσως αριστερά περνάμε κάτω από την Cannon Street Railway Bridge σε μια στοά την Clink Street για να βγούμε μπροστά στο μουσείο Clink τις παλιές φυλακές βασανιστηρίων! Το Μουσείο Clink Prison είναι χτισμένο πάνω στην αρχική τοποθεσία των φυλακών.Χρονολογούνται από το 1144 και ήταν από τις παλαιότερες και πιο διαβόητες φυλακές της Αγγλίας. Βρίσκεται στην καρδιά του Southwark. http://www.clink.co.uk/
98414395.jpg

98414402.jpg

98414408.jpg

98414421.jpg

Αφού περάσαμε τα στενά,σκοτεινά και ατμοσφαιρικά πλακόστρωτα της Clink Street,στο τέλος της βγαίνουμε μπροστά στον ποταμό όπου βρίσκεται στριμωγμένο ανάμεσα σε ψηλά κτίρια το Golden Hind. Το αντίγραφο μιας αγγλικής γαλέρας του Sir Francis Drake του 1577.Ενώ δίπλα υπάρχει πολύ όμορφα διαμορφωμένος χώρος για καφέ με ξύλινα παγκάκια.
100295586.jpg

98414430.jpg


Αφού περνάμε τον Καθεδρικό ναό Southwark Cathedral , σειρά είχε η εκπληκτική Borough Market.
98414438.jpg

2013+London-138.jpg

Είναι μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες αγορές τροφίμων του Λονδίνου. Τα υπαίθρια μπακάλικα, ψαράδικα, μανάβικα,, οι φούρνοι τα ζαχαροπλαστεία, και οι πάγκοι με μαγειρευτά και σνακ από όλο τον κόσμο είναι μια αυθεντική εικόνα του Λονδίνου και η χαρά του κάθε καλοφαγά.Η επίσκεψη στην αγορά είναι εμπειρία από μόνη της όμως δεν γίνεται απλά να κοιτάς.Επιβάλλεται να δοκιμάσεις κάτι που τραβάει η όρεξή σου.Έτσι κι εμείς δεν ξέραμε τι να πρωτοφάμε που να πρωτοκοιτάξουμε. Τελικά πήραμε σάντουιτς με φαλάφελ και το ξακουστό Salt beef σάντουιτς δηλαδή παστό βοδινό. Χωρίς να εξτασιαστώ μου άρεσαν και οι δύο γεύσεις. http://boroughmarket.org.uk/

Η αγορά βρίσκεται ανάμεσα και κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές του σταθμού London Bridge και σε απόσταση αναπνοής από τον Shard τον ψηλότερο ουρανοξύστη του Λονδίνου και το ψηλότερο κτίριο στην Ευρωπαική ένωση!
98414433.jpg

Αφού γυρίσαμε αρκετή ώρα την Borough Market βγήκαμε στην Borough High St μπροστά στον καθεδρικό και μετά στην Tooley St. μπροστά στο London Bridge Hospital.Αφού στρίψαμε αριστερά στην Hay's Ln μπήκαμε στην πανέμορφη Hay's Galleria, το σκεπαστό υπαίθριο εμπορικό κέντρο και βγήκαμε ξανά στον Τάμεση.

98414442.jpg

98414445.jpg

Hay's Galleria
98414458.jpg

98414473.jpg


Στο σημείο αυτό βρίσκεται το HMS Belfast το ιστορικό ταχύπλοο σκάφος του 1936 που πήρε μέρος σε πολλές μάχες και που από το 1971 είναι μόνιμα αγκυροβολημένο στον ποταμό Τάμεση και λειτουργεί ως μουσείο.
98414477.jpg

98414480.jpg


Και λίγα μέτρα πιο μετά φτάνουμε επιτέλους σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα-ορόσημα του Λονδίνου την Tower Bridge που άνοιξε επίσημα στις 30 Ιουνίου 1894...
98414491.jpg

98414513.jpg


...και στο City Hall το σύγχρονο και μοντέρνο Δημαρχείο από το 2002.Δίπλα του υπάρχουν καταστήματα και γραφεία.Όλα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης που ονομάζεται More London.Στην μέση της πλατείας είναι ένα βυθισμένο αμφιθέατρο που ονομάζεται The Scoop , το οποίο χρησιμοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για υπαίθριες παραστάσεις.
100296097.jpg

98414520.jpg

Ακριβώς απέναντι είναι ο πύργος του Λονδίνου.
98414508.jpg

98414526.jpg

Δεν χορτάιναμε να κοιτάμε προς κάθε κατεύθυνση και να θαυμάζουμε την περιοχή αλλά κυρίως την εκπληκτική Tower Bridge που φωτογράφιζα κάθε οπτική της γωνία.
98414530.jpg

98415035.jpg

98415050.jpg

http://www.towerbridge.org.uk/TBE/EN/

Αφού κάναμε μια στάση και χαλαρώσαμε στα σκαλιά του The Scoop θαυμάζοντας όλες αυτές τις πανέμορφες εικόνες γύρω μας και χαζεύοντας ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου συνεχίσαμε ευθεία προσπερνώντας για λίγο την Tower Bridge και βγήκαμε στο Shad Thames. Το Shad Thames είναι ένας στενός δρόμος με Βικτωριανές αποθήκες και στις δύο πλευρές, και με μικρά πεζοδρόμια που διασταυρωνονται μεταξύ τους. Οι αποθήκες έκτοτε έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια, γραφεία και διαμερίσματα.
98415062.jpg


Σε ένα σημείο στρίβουμε και είμαστε ξανά μπροστά στο ποτάμι στο Butlers Wharf Pier.
Το μέτωπο αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρων και ίσως λιγότερο δημοφιλές στους επισκέπτες.Η θέα προς την γέφυρα και το City είναι εξαιρετική ενώ στη σειρά βρίσκονται πολλά εστιατόρια και καφέ.

98415066.jpg

98415075.jpg

98415092.jpg


98415164.jpg

98415160.jpg

98415109.jpg


Συνεχίζοντας την βόλτα μας φτάσαμε στο γεφύρι New Concordia Wharf και έγινε η αποκάλυψη του St Saviour's Dock!
98415117.jpg

98415137.jpg

98415141.jpg

98415151.jpg

To St Saviour's Dock είναι μια μικρή προβλήτα στη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση,και αποτελεί το ανατολικό άκρο του γραφικού και ιστορικού αναχώματος που ξεκινά από την Tower Bridge και είναι γνωστό ως Shad Thames. Είναι το σημείο όπου ο ποταμός Neckinger ενώνεται με τον Τάμεση. Είναι ένας υπόγειος ποταμός που δεσπόζει στο νότιο τμήμα της Southwark και ρέει μέσα στο St Saviour's Dock όπου εισέρχεται στον ποταμό Τάμεση. Στο σημείο αυτό που πλέον περιβάλλεται από καινούρια και μοντέρνα κτίσματα και έχει αλλάξει πρόσωπο ως μέρος των μεγάλων έργων υποδομής, κάποτε ήταν μια άθλια περιοχή και ο τύπος της εποχής το 1849 την χαρακτήριζε ως η πρωτεύουσα της χολέρας ή Βενετία των υπονόμων!

Το μέρος είναι απίστευτο και η θέα κατά μήκος της αποβάθρας από την πεζογέφυρα είναι φανταστική Είναι κάτι διαφορετικό και πραγματικά αξίζει να ρθείτε μέχρι εδώ...
 
Last edited:

makisg

Member
Μηνύματα
4.334
Likes
12.015
Επόμενο Ταξίδι
Νότια Πελοπόννησο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
και π ε ρ ι γ ρ α φ ά ρ α.
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.374
Likes
3.543
Tι τέλεια βόλτα! Τι φοβερές φωτογραφίες!!! Και η μέρα φαίνεται πολύ καλή, ιδανική για ωραίες λήψεις και πολύ περπάτημα..
Μπράβο και περιμένω την συνέχεια!!!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.614
Επόμενο Ταξίδι
?
Eυχαριστώ παιδιά.Πράγματι έχω αδυναμία στον γαλάζιο ουρανό μαζί με πυκνά σύννεφα.Με βοηθάει να τραβάω πολύ καλές λήψεις.Η συγκεκριμένη μέρα έχει αρκετό ''ζουμί'' ακόμα.
Η συνέχεια με το υπόλοιπο μισό...
 

nicole.g.<3

Member
Μηνύματα
398
Likes
455
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυν.-Καραϊβική!
Ένα μεγάλο μπράβο για την ιστορία-οδηγό που μας ετοιμάζεις και χίλια ευχαριστώ για τον κόπο που κάνεις και μας τα περιγράφεις όλα με τέτοια συνέπεια και λεπτομέρεια!!!
Οι φωτογραφίες σου είναι καταπληκτικές!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
32.659
Μηνύματα
830.887
Μέλη
37.589
Νεότερο μέλος
Xrist

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom