fenia42
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Азербайджан
- Ταξίδι-Όνειρο
- Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Περιεχόμενα
Το 2016 βρέθηκα σε ένα πάμφτωχο αρμένικο σπίτι, σε ένα ξεχασμένο χωριό της Αρμενίας. Τα έπιπλα του σπιτιού μου θύμιζαν αυτά που είχε η προγιαγιά μου που είχε έρθει από τη Μικρά Ασία, πάτωμα στο σπίτι δεν υπήρχε, ίσως κάποτε κατάφερναν να το χτίσουν. Αυτό που μου έκανε όμως μεγάλη εντύπωση είναι ότι παρά τη φτώχεια τους, το σπίτι διέθετε πιάνο. Στο Υερεβάν μάλιστα, παρόλο που ήταν δεκαπενταύγουστος τα ωδεία ήταν ανοιχτά και έβλεπα πολλά παιδιά να κυκλοφορούν με ένα μουσικό όργανο στην πλάτη. Η μουσική παιδεία των υπηκόων ολόκληρης της ΕΣΣΔ είναι δεδομένη και βασική. Το ίδιο ίσχυε και για τους αρχαίους Έλληνες που είχαν τη μουσική στα υποχρεωτικά μαθήματα. Και για μένα την ίδια όμως η μουσική είναι πολύ σημαντική γι’αυτό φρόντισα να στείλω το παιδί μου σε ωδείο από την ηλικία των τριών ετών και είμαι πολύ χαρούμενη που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Το ίδιο και η συνταξιδεύτριά μου η οποία είναι και μουσικός στο επάγγελμα. Επομένως το να την πείσω να παρακολουθήσουμε παράσταση στην Όπερα του Κιέβου ήταν εύκολη υπόθεση. Η τιμή του 1,5 ευρώ μάλιστα ήταν κάτι παρά πάνω από δελεαστική. Έτσι, ένα απόγευμα φορέσαμε τις γούνες μας και πήγαμε στην Όπερα. Παρακολουθήσαμε τη Γιολάντα του Τσαϊκόφσκι, το τελευταίο του έργο σύμφωνα με το οποίο η Γιολάντα είναι μια πριγκίπισσα που γεννιέται τυφλή και ο πατέρας της για να την προστατέψει προστάζει όλους τους αυλικούς να μη μιλούν για το φως και τα χρώματα ώστε η κορούλα του να πειστεί ότι όλοι οι άνθρωποι είναι τυφλοί. Δεν υπολόγιζαν όμως ότι και ο έρωτας είναι τυφλός και μάλιστα δεν έχει επίγνωση της τύφλας του αλλά σε κάνει να βλέπεις το φως με άλλα μάτια.
Λίγα πράγματα μπορεί κανείς να κάνει με 1,5 ευρώ, σίγουρα αυτό θα είναι το πιο φαντασμαγορικό που έχω να θυμάμαι. Η ατμόσφαιρα ήταν μαγική, το κτήριο υπέροχο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και οι δυο ώρες πέρασαν χωρίς να το καταλάβουμε.
Η μουσική όμως είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Ουκρανών, καθώς παντού είναι στημένα πιάνα και άλλα μουσικά όργανα και πολλοί νέοι τραγουδούν προκειμένου να μαζέψουν λίγα χρήματα. Σε κάθε στάση του μετρό υπήρχε τουλάχιστον ένα πιάνο ή μια βιόλα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής μας στο δρόμο βρίσκαμε παρατημένα χαλασμένα πιάνα, ακόμα και στο Τσέρνομπιλ. Εντύπωση μας έκανε το πάθος με το οποίο έπαιζε ένας νεαρός, μες τον παγωμένο αέρα έξω από την εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ.
Ο ναός αυτός με τα παστέλ γαλάζια χρώματά του και τους χρυσούς του τρούλους ήταν ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και καταδέχτηκα να φορέσω ακόμα μια φορά στη ζωή μου μαντίλα προκειμένου να επισκεφτώ το εσωτερικό του για να παρακολουθήσω μια ουκρανική ορθόδοξη λειτουργία, όπου τί όμορφη έκπληξη οι ψάλτες ψέλνουν σε μια μαγευτική τριφωνία. Παρά τη θρησκευτική κατάνυξη της όλης ατμόσφαιρας, ακόμα και αυτοί γύρισαν για λίγο το κεφάλι τους να κοιτάξουν τη μελαχροινή Ελληνίδα καλλονή φίλη μου.
View attachment 236676
Την Πέμπτη μέρα του ταξιδιού μας αποχαιρετίσαμε την ευγενέστατη ιδιοκτήτρια του δωματίου στο οποίο καταλύσαμε και την επιβραβεύσαμε με ένα ολοστρόγγυλο δεκάρι στο booking .Το δωμάτιο λέγεται Central Apartments , είναι πάνω στο Μαιντάν και το συστήνω ανεπιφύλακτα. Πήραμε τον τελευταίο ουκρανικό καφέ χαμογελώντας πλατιά στις υπέροχες Ουκρανές λέγοντας «Ντάκουγιου» ή κάτι τέτοιο και τις είδαμε να μας ανταποδίδουν το χαμόγελο, καλέσαμε uber για το αεροδρόμιο και μπήκαμε στο Α319 της ellinair λέγοντας : Goodbye Kiev, Goodbye Lenin.
(Θα κλείσω την ιστορία μου με λίγο υπαρκτό λατρεμένο ερωτικό σοσιαλισμό )
View attachment 236680 View attachment 236681 View attachment 236682
Λίγα πράγματα μπορεί κανείς να κάνει με 1,5 ευρώ, σίγουρα αυτό θα είναι το πιο φαντασμαγορικό που έχω να θυμάμαι. Η ατμόσφαιρα ήταν μαγική, το κτήριο υπέροχο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και οι δυο ώρες πέρασαν χωρίς να το καταλάβουμε.

Η μουσική όμως είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Ουκρανών, καθώς παντού είναι στημένα πιάνα και άλλα μουσικά όργανα και πολλοί νέοι τραγουδούν προκειμένου να μαζέψουν λίγα χρήματα. Σε κάθε στάση του μετρό υπήρχε τουλάχιστον ένα πιάνο ή μια βιόλα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής μας στο δρόμο βρίσκαμε παρατημένα χαλασμένα πιάνα, ακόμα και στο Τσέρνομπιλ. Εντύπωση μας έκανε το πάθος με το οποίο έπαιζε ένας νεαρός, μες τον παγωμένο αέρα έξω από την εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ.
Ο ναός αυτός με τα παστέλ γαλάζια χρώματά του και τους χρυσούς του τρούλους ήταν ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και καταδέχτηκα να φορέσω ακόμα μια φορά στη ζωή μου μαντίλα προκειμένου να επισκεφτώ το εσωτερικό του για να παρακολουθήσω μια ουκρανική ορθόδοξη λειτουργία, όπου τί όμορφη έκπληξη οι ψάλτες ψέλνουν σε μια μαγευτική τριφωνία. Παρά τη θρησκευτική κατάνυξη της όλης ατμόσφαιρας, ακόμα και αυτοί γύρισαν για λίγο το κεφάλι τους να κοιτάξουν τη μελαχροινή Ελληνίδα καλλονή φίλη μου.
View attachment 236676
Την Πέμπτη μέρα του ταξιδιού μας αποχαιρετίσαμε την ευγενέστατη ιδιοκτήτρια του δωματίου στο οποίο καταλύσαμε και την επιβραβεύσαμε με ένα ολοστρόγγυλο δεκάρι στο booking .Το δωμάτιο λέγεται Central Apartments , είναι πάνω στο Μαιντάν και το συστήνω ανεπιφύλακτα. Πήραμε τον τελευταίο ουκρανικό καφέ χαμογελώντας πλατιά στις υπέροχες Ουκρανές λέγοντας «Ντάκουγιου» ή κάτι τέτοιο και τις είδαμε να μας ανταποδίδουν το χαμόγελο, καλέσαμε uber για το αεροδρόμιο και μπήκαμε στο Α319 της ellinair λέγοντας : Goodbye Kiev, Goodbye Lenin.
(Θα κλείσω την ιστορία μου με λίγο υπαρκτό λατρεμένο ερωτικό σοσιαλισμό )
View attachment 236680 View attachment 236681 View attachment 236682

Last edited: