Πορτογαλία Roadtrip Πορτογαλία

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Γενικά, πάντως, αν έχει κανείς "ψώνιο" με αρχαίους τόπους λατρείας (όπως εγώ), τελετές και μνημεία, η Πορτογαλία έχει πολύυυυυ ψωμί - αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις να τα βρεις και να έχεις υπομονή γιατί δεν είναι πάντα εύκολο. Πρέπει να φας και ... χώμα. Πολύ χώμα! ;)
View attachment 223292
Και πολύ λάσπη αλλά ήταν εκπληκτικά μνημεία!
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ονειρεμένο Ταξίδι
α του Κενταύρου
Και πολύ λάσπη αλλά ήταν εκπληκτικά μνημεία!
Συμφωνώ (ανάλογα με την εποχή) αλλά - όπως και νά'χει - η χαρά κι η ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη όταν, παρά τις δυσκολίες, το εγχείρημα στέφεται μ'επιτυχία. Κι εμείς ρίξαμε ιδρώτα (το καλοκαίρι), χαθήκαμε, βγήκαμε εκτός χρονοδιαγράμματος αρκετές φορές, αλλά δεν μετανιώσαμε ποτέ και πάντα το αποτέλεσμα δικαίωνε τις προσπάθειές μας.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Γυρίσαμε χθες τα ξημερώματα μετά από 13 γεμάτες μέρες. Καλύψαμε τον προγραμματισμό μας περίπου κατά 80%. Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, άστα να πάνε. Οι εντυπώσεις υπέροχες. Το ταξίδι καταπληκτικό.


Μερικές πληροφορίες για τους δρόμους και ότι αφορά το road trip.

Νοικιάσαμε αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο της Λισαβόνας. Μας ενημέρωσαν για τους δύο τύπους διοδίων στους Πορτογαλικούς αυτοκινητόδρομους. Ο ένας είναι ο κλασικός που ισχύει σε αρκετές χώρες. Μπαίνεις, παίρνεις κάρτα και πληρώνεις βγαίνοντας, είτε σε υπάλληλο, είτε σε μηχάνημα με μετρητά ή κάρτα. Σε αυτούς τους αυτοκινητόδρομους το όριο είναι 120 χμ/ώρα (με μικρές εξαιρέσεις τα 100). Τα διόδια είναι πολύ ακριβά. Π.χ. Τη μέρα που πήγα από Κοΐμπρα στη Λισαβόνα (περίπου 200 χμ) μπήκα και βγήκα στον αυτοκινητόδρομο 3 φορές (λόγω ενδιάμεσων επισκέψεων) και πλήρωσα 14,00 ΕΥΡΩ. Δεν ξέρω αν έκανα το ταξίδι μονοκοπανιά αν θα ήταν λιγότερα.

Ο 2ος τρόπος είναι λίγο διαφορετικός. Το αυτοκίνητο ήταν εφοδιασμένο με αισθητήρα. Για την ενεργοποίησή του πληρώσαμε 18 ΕΥΡΩ. Δεν ξέρω τι γίνεται αν κάποιος πάει με δικό του αυτοκίνητο. Μας ενημέρωσαν πως αν δεν είναι ενεργοποιημένο κάθε φορά που περνάς τα διόδια έχει πρόστιμο 30,00 ΕΥΡΩ. Τα διόδια αυτά είναι ένα ικρίωμα σχήματος Π που πάνω κρέμονται κάμερες. Πριν υπάρχει πινακίδα με τις τιμές που κυμαίνονται από 0,40 ως περίπου 1,50 ΕΥΡΩ κάθε φορά. Μόνο που αυτά ήταν πολύ πυκνά. Κάθε 2-10 χμ είχε από ένα. Ο λογαριασμός βγαίνει στο τέλος από την εταιρεία ενοικίασης. Εμένα δεν έχει έρθει ακόμα, ενώ στους φίλους μας ήταν περίπου 23,00 ΕΥΡΩ. Σε αυτούς τους δρόμους, που συνήθως έχουν νησίδα, το όριο ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις 100 (με λίγες εξαιρέσεις στα 120).

Όσον αφορά το οδικό δίκτυο είναι πολύ καλό. 3 ειδών δρόμοι: Αυτοκινητόδρομοι με όρια 100-120, Δευτερεύοντες εθνικοί, άλλοτε με νησίδα αλλά κυρίως χωρίς με όρια 70-90 και οι επαρχιακοί που περνούν μέσα από τα χωριά με όρια από 30-90. Εξαιρετική διαγράμμιση και σήμανση και παντού κυκλικοί κόμβοι.

Οι τιμές των καυσίμων περίπου όπως εδώ. Έχουν δύο τύπους πετρελαίου (gazolino). Το φθηνό από 1,30-1,40. Δύο τύπους 95άρας με παρόμοιες με εδώ τιμές και μια απλή βενζίνη αρκετά πιο φτηνή, αλλά δεν κατάλαβα τι είδους είναι. Ίσως σαν την παλιά απλή που είχαμε κάποτε εδώ (?????????).


Λίγες ακόμα πληροφορίες

Οι τιμές γενικά όπως εδώ με εξαίρεση τον καφέ και τα συνοδευτικά του. Σχεδόν κάθε 4-5 μαγαζιά το ένα είναι «Παστελαρία». Σε αυτή σερβίρουν καφέ και από λίγα ως πάρα πολλά γλυκά. Αρκετά λειτουργούν και σαν πρατήρια άρτου. Οι τιμές σε αυτά τα μαγαζιά είναι από εξευτελιστικές έως πολύ φτηνές! Ναι καλά διαβάσατε. 3 μονοί εσπρέσο και ένας διπλός + 4 γλυκάκια γύρω στα 5,00 ΕΥΡΩ. Την πιο χαμηλή τιμή πλήρωσα στην πόλη Τομάρ, στην κεντρική πλατεία, δίπλα στο Δημαρχείο, ένας μονός και ένας διπλός καφές και ένα γλυκό ψωμί με μεγάλα κομμάτια καρυδιών σε μέγεθος 1,5 φορές το ψωμί χάμπουργκερ 2,30 ΕΥΡΩ. Στα περισσότερα ο εσπρέσο έκανε από 0,65 -1,10ΕΥΡΩ.

Το φαγητό δεν με ενθουσίασε. Φάγαμε από γκουρμέ (περίπου 35,00 ΕΥΡΩ το άτομο) μέχρι φαγητό του δρόμου. Αυτά που δεν παίζονται είναι τα γλυκά Υπέροχα παντού, ακόμα και στους ΣΕΑ των αυτοκινητοδρόμων. Ειδικά αυτά τα μικρά Pastéis de Nata, ταρτάκια με κρέμα και γεύση κάτι μεταξύ μπουγάτσας, γαλατόπιτας και γαλακτομπούρεκου, ήταν το κάτι άλλο.
Ίσως το καλύτερο που έφαγα (αν και όλα ήταν υπέροχα) ήταν αυτό από ένα μικρό μαγαζί σε ένα στενάκι της Έβορα. Ήταν το πρώτο που έφαγα και ίσως γι αυτό με εντυπωσίασε τόσο.
Στα αξιοθέατα πληρώνεις παντού και πληρώνεις χοντρά. Ακόμα και στους περισσότερους ναούς είχε εισιτήριο. Δωρεάν δεν είδα τίποτα (δεν λέω πως δεν υπάρχει).

Το συνολικό κόστος για 2 άτομα για 10 μέρες και για 3 άτομα για 3 μέρες, ήρθε στα 2200,00 περίπου ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται τα πάντα (αεροπορικά, ξενοδοχεία 12 νύχτες, αυτοκίνητο, καύσιμα, φαγητά, κάποια μικροψώνια και το πάρκινγκ στον Βενιζέλο).

Αυτά και ας ελπίσουμε πως έπονται κι άλλα

Όσον αφορά Ταξιδιωτική ιστορία, στο μέλλον, αφού συνέλθουμε πρώτα από την κούραση και το μυαλό μου τακτοποιήσει λίγο τον αχταρμά που έχει μέσα του.
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ονειρεμένο Ταξίδι
α του Κενταύρου
Ο 2ος τρόπος είναι λίγο διαφορετικός. Το αυτοκίνητο ήταν εφοδιασμένο με αισθητήρα. Για την ενεργοποίησή του πληρώσαμε 18 ΕΥΡΩ. Δεν ξέρω τι γίνεται αν κάποιος πάει με δικό του αυτοκίνητο. Μας ενημέρωσαν πως αν δεν είναι ενεργοποιημένο κάθε φορά που περνάς τα διόδια έχει πρόστιμο 30,00 ΕΥΡΩ. Τα διόδια αυτά είναι ένα ικρίωμα σχήματος Π που πάνω κρέμονται κάμερες. Πριν υπάρχει πινακίδα με τις τιμές που κυμαίνονται από 0,40 ως περίπου 1,50 ΕΥΡΩ κάθε φορά. Μόνο που αυτά ήταν πολύ πυκνά. Κάθε 2-10 χμ είχε από ένα. Ο λογαριασμός βγαίνει στο τέλος από την εταιρεία ενοικίασης. Εμένα δεν έχει έρθει ακόμα, ενώ στους φίλους μας ήταν περίπου 23,00 ΕΥΡΩ.
Αυτά τα διόδια μπορείς να τα πληρώσεις την επόμενη ή μετά από δύο μέρες. Πας σ'ένα ψιλικατζίδικο/ταμπακερία (σχεδόν όλα έχουν τη δυνατότητα) που διαθέτει ειδική συσκευή. Δίνεις τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και σου λέει πόσα πρέπει να πληρώσεις. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρεις αν έχεις πληρώσει όλα όσα χρωστάς ή έχει μείνει κανένα υπόλοιπο από τελευταίες χρεώσεις που δεν έχουν καταχωρηθεί ακόμη. Αν την προηγούμενη μέρα της πληρωμής δεν έχεις μπει σε δρόμο με διόδια, αυτό που θα πληρώσεις είναι όλα όσα χρωστάς.
 

pigedel

Member
Μηνύματα
21
Likes
4
Καλησπέρα στην όμορφη παρέα! Σε λίγες μέρες ταξιδεύω για Πορτογαλία. Θα χωρίσουμε τις μέρες μας σε 3 διανυκτερεύσεις για το Πόρτο και 4 για Λισαβόνα. Στα σχέδια μας είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου(μάλλον για 3 μέρες) . Επειδή δεν έχω μπει ξανά σε διαδικασία ενοικίασης δεν γνωρίζω αν είναι καλύτερα να το κάνω ηλεκτρονικά ή καλύτερα φθάνοντας εκεί πάμε σε κάποιο γραφείο τη μέρα που θα θέλουμε να νοικιάσουμε(δεδομένου ότι το πρόγραμμα μας βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία:lol:)..Ποιες οι διαφορές; Επίσης,εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στα σχέδια, θα χρειαστούμε αυτοκίνητο για 1 μέρα στο Πόρτο και 2 για Λισαβόνα.Πιστεύετε μας συμφέρει καλύτερα(από οικονομικής άποψης) να νοικιάσουμε σε κάθε πόλη διαφορετικό αυτοκίνητο ή να νοικιάσουμε από Πόρτο και τις μέρες(2 για την ακρίβεια) που δεν θα το χρειαστούμε στη Λισαβόνα να το αφήσουμε σε πάρκινγκ; Όποιος γνωρίζει ας δώσει τα φώτα του,καθότι είμαι νέα από εμπειρίες στο χώρο των ταξιδίων .Συγνώμη αν γίνομαι κουραστική με τις συνεχόμενες ερωτήσεις.
 

kosmasts

Member
Μηνύματα
8
Likes
3
καλημερα ξεκινάω τον προγραμματισμό μου για ένα road trip στην Πορτογαλία(και λίγο Γιβραλτάρ) και ήθελα λίγο την γνώμη σας όσον αφορά τον σχεδιασμό.
Το πρόγραμμα αρχικά περιλαμβάνει 8με9 διανυκτερευσεις με τις πρώτες δύο στο νότιο τμήμα του νησιού στην πόλη Faro(εδώ θέλω να μπορέσω να κάνω ημερήσια στο Γιβραλτάρ)
Μετά τις 2 πρώτες μέρες να αναχωρησω για Λισαβόνα όπου θα μείνω 3νυχτες και τέλος 3νυχτες στο Πόρτο. Εδώ θέλω την βοήθεια σας αν είναι αρκετές οι 3 διανυκτερευσεις στις 2 μεγάλες πόλεις.
 

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Αν κατάλαβα καλά πας πρώτη φορά Πορτογαλία.Είναι λίγες οι μέρες για Λισσαβώνα, άσε που και οι ουρές πια είναι μεγάλες γιατί έχει αυξηθεί ο τουρισμός στη χώρα.Ακόμα και για να πάρεις ένα ελεβαδόρ μπορεί να έχει πάνω από μια ώρα αναμονή, μάλιστα σε μη τουριστική περίοδο.Εγώ θα επικεντρωνόμουν σε μικρότερο κομμάτι της χώρας για τόσες λίγες ημέρες. Θα έβαζα Λισσαβώνα περισσότερες μέρες κι ίσως 1 μέρα κάπου κοντά όπως Σίντρα,Έβορα κλπ...
 

kosmasts

Member
Μηνύματα
8
Likes
3
@alma @paefstra Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις συμβουλές σας, πάω πρώτη φορά Πορτογαλία οποτε και θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας θα δώσω περισσότερες μέρες στην Λισσαβώνα και στην γύρω περιοχή.
Ευχαριστώ και πάλι
 

Valantis81

Member
Μηνύματα
7
Likes
5
Επόμενο Ταξίδι
Ισλανδια
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού - Βολιβία
Καλησπέρα στους ταξιδιώτες....προγραμματίζω ένα ταξιδακι και έχω 7 βραδιά (Σαββάτο 23 με Σαββάτο 30 Οκτώβρη), και έχω "καεί"...πανε-ελα Λισαβώνα, οπότε λέω απο το αεροδρομιο βουρ αυτοκινητάκι και Τομαρ-Αβεΐρο και ύπνο Πόρτο(1). Την άλλη μέρα Πόρτο(2) και next day Γκιμαράες. (3).Την επόμενη ξεκινάμε προς τα κάτω και πάμε Bucaco και Δ/Ν Κοϊμπρα(4).Την αύριο Μπαταλχα-Ομπιδος(ίσως και χνάρια δεινοσαύρων) και άφιξη Λισαβώνα(5).Την επαύριο ημερήσια Σιντρα-καμπο ντε ρόκα(ισως Κασκαϊς) (6).Τελευταία μέρα Λισαβώνα (7) και την επόμενη αεροπλάνο (κλάψ!!!) για πίσω στο πατρίδα.....
Τι λέτε??? Κάθε συμβουλή -προταση θα εκτιμηθεί δεόντως....
Screenshot_2021-09-17-22-33-04-569_com.google.android.apps.maps.jpg
 

Valantis81

Member
Μηνύματα
7
Likes
5
Επόμενο Ταξίδι
Ισλανδια
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού - Βολιβία
Μια μερα μονο Λισαβονα ειναι εγκλημα.
Το κατάλαβα μόλις, μετατρέπω Γκιμαράες, bucaco, coibra σε μια μέρα για να κερδίσω άλλη μια στην Λισαβώνα ....τι θα πρότεινες εσυ να κόψω ??
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.668
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom