Σλοβενία S - LOVE - NIA! Στην πολυαγαπημένη!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.390
Likes
10.242
Επόμενο Ταξίδι
?

Piran: Το διαμάντι της Ίστρια

Η βροχή είχε κοπάσει και με το που φτάσαμε στο Piran είχε ήδη σταματήσει. Όχι μόνο σταμάτησε αλλά ο ήλιος εμφανίστηκε δειλά η θερμοκρασία ανέβηκε και μύρισε καλοκαίρι ξανά! Το χαμόγελο επανήλθε η διάθεση ανέβηκε στο φουλ και η όρεξη για να λιώσω το Piran ήταν μεγάλη.

Ο σταθμός λεωφορείων στο Piran βρίσκεται λίγο πριν το κέντρο της παλιάς πόλης ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και την μαρίνα με τα σκάφη.
Η πρώτη εικόνα επιβεβαίωσε τον τίτλο της πιο φωτογενούς πόλης της Σλοβενίας και μιας από τις πιο γοητευτικές τις Μεσογείου με πλούσια ιστορία. Η πιο όμορφη από τις παράκτιες πόλεις της Σλοβενίας, σκαρφαλωμένη σε ένα μικρό κομμάτι γης που προεξέχει στη θάλασσα.Την αποκαλούν και πόλη των ονείρων και ίσως να είναι υπερβολικός αυτός ο τίτλος. Το Piran ήταν μέρος της Ενετικής αυτοκρατορίας από τα τέλη του 13ου αιώνα έως το τέλος του 18ου αιώνα και στη συνέχεια μέρος της Ιταλίας από το 1918 έως το 1947. Έτσι περισσότερο αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε μια Ιταλική παραλιακή πόλη. Η γειτνίαση με τη θάλασσα και η πλούσια ιστορία κάνουν την πόλη του Piran το καμάρι της Σλοβενίας το διαμάντι της χερσονήσου της Ίστρια στην Αδριατική θάλασσα.

Από το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, η Ενετική Δημοκρατία ξεκίνησε την κατάκτηση των πόλεων της Ίστρια, το Koper κατά το έτος 1279, ένα χρόνο αργότερα την Izola, και τέλος το 1283 το Piran. Γι’ αυτό και το Piran έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την Ενετική Δημοκρατία αλλά και την περίοδο της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας (από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα), το οποίο αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική του και του δίνει μια αξεπέραστη γοητεία.

Με το που πατήσαμε το πόδι μας ήδη η φωτογραφική μηχανή είχε πάρει φωτιά. Όχι ότι θέλω και πολύ αλλά πραγματικά το Piran είναι μια ζωντανή καρτ ποστάλ. Ακολουθήσαμε τον κεντρικό δρόμο και χαζεύαμε ενθουσιασμένοι κάθε τι που βλέπαμε μπροστά μας!Συνεχίσαμε ευθεία και κάναμε την κυκλική διαδρομή γύρω από τη μαρίνα και το λιμάνι. Το κτίριο δεξιά είναι το Ναυτικό Μουσείο της πόλης.Από τις αγαπημένες σκηνές όσων έχουν έρθει στο Piran είναι αυτήΣτην άκρη του λιμανιού κάναμε τη φωτογράφιση μας και αράξαμε λίγα λεπτά απολαμβάνοντας την ήρεμη θάλασσα και το τοπίο.
Από το λιμάνι του Piran πραγματοποιούνται δρομολόγια και εκδρομές μέχρι τηΒενετία η οποία απέχει γύρω στα 55 μίλια. Για σκεφτείτε να είστε στο Πιράν και σε 2,30 ώρες με το ferry San Frangisk να βρεθείτε στη Βενετία! Καθόλου άσχημη ιδέα για εκδρομή. Θα το έκανα στάνταρ αν είχα στη διάθεση μου 1-2 μέρες. Βέβαια 70€ ταξίδι μετ’ επιστροφής δεν τα λες και λίγα αλλά θα πας και Βενετία μη τα θες όλα δικά σου! Επιλογές το San Frangisk ή venezia lines. Και για όποιον ενδιαφέρεται:
http://www.sloveniaforyou.com/Ferry.htm
http://www.venezialines.com/prices/istra-venice

Σε απόσταση αναπνοής από την προβλήτα είναι η κεντρική πλατεία της πόλης ηTartinijev trg η οποία ήταν γεμάτη με μηχανόβιους που μάλλον κάποια σύναξη θα είχαν στην περιοχή όπως είδαμε νωρίτερα και στο Portoroz.


Η πλατεία Tartini πήρε το όνομά της από τον πιο διάσημο άνδρα στο Piran, τον γνωστό Giuseppe Tartini, συνθέτη και βιρτουόζο βιολονίστα που γεννήθηκε σε ένα σπίτι μόλις λίγα βήματα από την πλατεία. Είναι ένα από τα παλαιότερα σπίτια που περιβάλλει την πλατεία και αναφέρεται από το 1384. Ο Tartini έγραψε πάνω από 300 συνθέσεις, πολλές από τις οποίες συγκαταλέγονται στα καλύτερα μουσικά δημιουργήματα του 18ου αιώνα και έκανε το όνομα της γενέτειράς του, γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Στην πλατεία δεσπόζει το άγαλμα του που τοποθετήθηκε εκεί το 1892, στη 200η επέτειος από τη γέννησή του.Όταν οι Βενετοί ήρθαν στο Piran στο τέλος του 13ου αιώνα, έχτισαν το κτίριο του Δημαρχείου κοντά στο λιμάνι και έξω από τα τείχη της πόλης. Εκείνο το κτίριο κατεδαφίστηκε το έτος 1877. Αυτό που βλέπουμε λοιπόν στην πλατεία είναι το νέο Δημαρχείο που χτίστηκε το 1879. Ένα πέτρινο λιοντάρι στο κέντρο του κτιρίου είναι ενθύμιο της Ενετικής Γαληνοτάτης Δημοκρατίας από το παλιό κτίριο του Δημαρχείου. Το βενετσιάνικο λιοντάρι είναι εντοιχισμένο σε διάφορα κτίρια της πόλης όπως και άλλα οικόσημα από το παλιό Δημαρχείο.


Το γοτθικό Ενετικό σπίτι που είναι σε μια διασταύρωση στην πλατεία Tartini είναι από τα ελάχιστα κτίρια που σώζονται στην αρχική του μορφή, το παλαιότερο διατηρημένο σπίτι στην πλατεία Tartini. Εγώ όμως είχα διαβάσει και είχα δει φωτογραφίες από ένα όμορφο κόκκινο παλάτι με το εντυπωσιακό γοτθικό του μπαλκόνι, ένα από τα ωραιότερα δείγματα της Ενετικής γοτθικής αρχιτεκτονικής στο Piran. Αυτό εδώ!


Όμως το έβαψαν λευκό και δεν μπορείς να το εντοπίσεις εύκολα! Κρίμα γιατί έχασε μέρος της βενετσιάνικης αίγλης του από την αλλαγή χρώματος!


Δίχως καθυστέρηση και χωρίς να υπάρχει ακόμα θέμα πείνας, δίψας, τουαλέτας (αυτό πάει για τον Rose) ήμασταν έτοιμοι να ανηφορίσουμε προς τα τείχη της πόλης. Ο δρόμος που οδηγεί εκεί η οδός ulica IX.Korpusa. Δεν βρήκαμε από την αρχή την κεντρική οδό αλλά ανηφορίσαμε να στενά της πόλης μέχρι να βρούμε τον σωστό δρόμο.
Τα τείχη της πόλης Piran κατασκευάστηκαν για να προστατεύσουν την πόλη από τις οθωμανικές επιδρομές. Τα πρώτο τείχος χτίστηκε τον 7ο αιώνα αλλά πολλά τμήματα των τειχών της πόλης είναι από διαφορετικές εποχές, με σημαντικά τμήματα να παραμένουν καλά διατηρημένο έως σήμερα. Η είσοδος είναι δωρεάν
Τα σκαλιά μέχρι να ανέβουμε τους πύργους των τειχών ήταν κάπως κουραστικά αλλά η απουσία τουριστών μας έκανε να απολαύσουμε περισσότερο την τρομερή θέα. Την ομορφότερη θέα του Piran. Η παλιά πόλη, τα τείχη και η Αδριατική θάλασσα στα πόδια μας!Στο τοπίο κυριαρχεί το καμπαναριό της εκκλησίας του San Marco! Όχι συγνώμη της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου (Sv. Jurij).


Άποψη της πλατείας Tartini
Αν και δεν χορταίναμε την στιγμή με την υπέροχη θέα και την ηρεμία που είχαμε το πήραμε απόφαση και κατεβήκαμε από τα τείχη. Κατηφορίσαμε από την ulica IX.Korpusa και γρήγορα προσεγγίσαμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.


Από το σημείο αυτό ξεκινά ένα ωραίο παραλιακό μονοπάτι που φτάνει μέχρι την παραλία Fiesa. Ήμασταν έτοιμοι να κατέβουμε αλλά είναι 1 χλμ. η απόσταση και θα απομακρυνόμασταν χάνοντας χρόνο. Έτσι αρκεστήκαμε στο να χαλαρώσουμε για λίγο με τον Rose να έχει ξαπλώσει στο τοιχάκι του δρόμου κι εμένα να αγναντεύω την θάλασσα!


Ένα ωραίο γραφικό σημείο της παλιάς πόλης λίγο πριν την Adamiceva ulica τον δρόμο που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.Ο ναός χτίστηκε το 1614 στο αρχιτεκτονικό ύφος ενετικής Αναγέννησης, στην ίσια θέση που υπήρχε η πρώτη εκκλησία στην κορυφή του λόφου του 12ου αιώνα. Το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που είναι ξεχωριστό κτίριο από την εκκλησία, είναι πιστό αντίγραφο από το Campanile του San Marco στη Βενετία


Όταν μπήκαμε στην είσοδο του καμπαναριού η αλέγρα και κεφάτη υπάλληλος μας ενημέρωσε πως μόνο η ανάβαση στην κορυφή του πύργου γίνεται μόνο από το κλιμακοστάσιο. Α δεν έχει ασανσέρ δηλαδή. Βλέποντας μας προβληματισμένους μας είπε πως για 1€ δεν είναι και άσχημα! Δίκιο είχε. Το ανέβασμα από τις σκάλες δεν ήταν κάτι τρομερό και ανεβαίνοντας μετρούσαμε τα ξύλινα σκαλοπάτια και τα μετρήσαμε 150 περίπου.Καλά που αποφασίσαμε να ανέβουμε γιατί η θέα ήταν εξαιρετική. Ήμασταν ολομόναχοι ευτυχώς γιατί είναι πολύ μικρό και στενό το μέρος στην κορυφή του καμπαναριού. Έτσι ανενόχλητοι θαυμάσαμε το υπέροχο πανόραμα και βγάλαμε τις φωτογραφίες μας χωρίς να μας εμποδίζουν ή να εμποδίζουμε.
Η θάλασσα της Αδριατικής, η πλατεία Tartini, τα τείχη καθώς και πολλά άλλα μέρη της πόλης, ήταν μπροστά μας για τα μάτια μας μόνο!


Αφού χορτάσαμε θέα και λήψεις κατεβήκαμε και χαλαρώσαμε στο προαύλιο. Μπροστά από την εξώθυρα της εκκλησίας είναι ένα μεγάλο γκαζόν που κάποτε ήταν νεκροταφείο, και αποτελεί πλέον ένα ακόμα σημείο για τους επισκέπτες να ατενίσουν ολόκληρο το κόλπο της Τεργέστης, την πόλη και τους παραθαλάσσιους οικισμούς.


Η συνέχεια ήταν εξίσου υπέροχη. Τα γραφικά δρομάκια μας έβγαλαν στο παραλιακό μέτωπο του Piran. Η πλατεία Prvomajski trg βρίσκεται ανάμεσα στα στενά της παλιάς πόλης και ήταν μια τρομερή ανακάλυψη αφού τη συναντήσαμε τυχαία. Καταπληκτική γωνιά και Ιταλική με τα όλα της!
Η παραλιακή στο Piran είναι το ιδανικό μέρος για περίπατο. Περιποιημένη και πεντακάθαρη. Μου άρεσαν πολύ οι μεγάλοι ογκόλιθοι που βρίσκονται κατά μήκος της ακτής και ενώ δεν υπάρχει παραλία, έχει αρκετά σημεία με χειρολαβές και σκάλα πισίνας για όποιον θέλει να βουτήξει στην θάλασσα η οποία ήταν πεντακάθαρη και κρυστάλλινη. Είχε τόση ζέστη εκείνη την ώρα που λυπήθηκα που δεν είχαμε μαγιό να βουτήξουμε. Είχε αρκετούς που μπήκαν στη θάλασσα και τους ζήλεψα.
Προς το τέλος, στην ''μύτη'' του Piran συναντήσαμε και μια πέτρινη γοργόνα


Καθίσαμε στα βράχια για ξεκούραση και απολαύσαμε την θαλασσινή αύρα. Έβλεπα κάτι όμορφα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία και σκέφτηκα τι ωραία θα ήταν να διανυκτερεύαμε. Αν ήξερα πόσο θα με μάγευε το μέρος αυτό θα το είχα κανονίσει. Εγώ πάντως σας προτείνω , αν βρεθείτε στο Piran και είναι καλοκαιρινή περίοδος να μείνετε ένα βράδυ.Για να πάμε πάλι στην πλατεία Tartini επιλέξαμε όχι τον εύκολο δρόμο ευθεία αλλά να μπλεχτούμε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης. Περάσαμε έξω από σπίτια και αυλές και νοιώσαμε ακόμα καλύτερα την Ιταλική φινέτσα και ομορφιά του πανέμορφου Piran.

Είχε περάσει η ώρα και είχαμε στη διάθεση μας γύρω στα 60 λεπτά μέχρι την αναχώρηση του τελευταίου λεωφορείου για Λιουμπλιάνα. Καθίσαμε στα τραπεζάκια της πλατείας και φάγαμε απλά και γρήγορα ένα κλασικό και αγαπημένο μπιφτέκι pleskavica, ένα καταπληκτικό παγωτό μαύρης σοκολάτας και υπερπλήρεις είχαμε ολοκληρώσει μια εξαιρετική εκδρομή.

Ο σταθμός λεωφορείων ήταν πολύ κοντά οπότε χωρίς να βιαστούμε και δίχως άγχος περπατήσαμε μέχρι εκεί κατά μήκος της μαρίνας.Πόσο θα ήθελα να ήμασταν στη δύση του ηλίου. Το ηλιοβασίλεμα στο Piran είναι ξακουστό και πανέμορφο σύμφωνα με τα λεγόμενα πολλών αλλά δυστυχώς η αναχώρηση ήταν στις 7 η ώρα. Γι’ αυτό ξαναλέω η διανυκτέρευση επιβάλλεται. Μέχρι να έρθει το λεωφορείο αγνάντευα τη θάλασσα και έπαιρνα τις τελευταίες εικόνες του Piran. Όπως μας καλωσόρισε έτσι μας αποχαιρετά!
 
Last edited:

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.434
Likes
7.403
S-LOVE-NIA.....καταπληκτικός τίτλος!
Εξαιρετική αρχή και σε ευχαριστουμε Γιάννη που για μιά ακόμη φορά αποφάσισες να γράψεις....βάλε πολλές φωτογραφίες :)
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.390
Likes
10.242
Επόμενο Ταξίδι
?
Όμορφη πόλη, περιμένουμε τη συνέχεια. Μοιάζει πάρα πολύ με την Πράγα ή κάνω λάθος?
Πράγα δεν έχω πάει οπότε δεν μπορώ με σιγουριά να κάνω την σύγκριση. Πάντως λένε οτι είναι μια μικρογραφία της Βιέννης, της Πράγας ή του Σαλτσμπουργκ.
S-LOVE-NIA.....καταπληκτικός τίτλος!
Εξαιρετική αρχή και σε ευχαριστουμε Γιάννη που για μιά ακόμη φορά αποφάσισες να γράψεις....βάλε πολλές φωτογραφίες :)
Εγώ να βάλω πολλές φωτογραφίες? Θα αστειεύεσαι φαντάζομαι :D:p
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.803
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
''Η Aegean σας καλωσορίζει στην πρώτη πτήση της για τη Λιουμπλιάνα''. Είχαμε την χαρά λοιπόν να είμαστε οι πρώτοι επιβάτες στην πρώτη πτήση της Aegean από Αθήνα για τη Λιουμπλιάνα. Το αεροσκάφος ήταν μισογεμάτο και όπως συνηθίζεται τα πυροσβεστικά οχήματα έκαναν ρίψεις νερού και σχημάτισαν μια υδάτινη αψίδα κάτω από την οποία πέρασε το αεροσκάφος. Έτσι έγινε και η υποδοχή στο αεροδρόμιο Jože Pučnik.

Άφιξη 09:15 και…Dobrodošli Doma! Καλωσήρθατε στη Σλοβενια!
View attachment 149726
Πέταξα κι εγώ με το παρθενικό της Aegean για Ταλίν αλλά ίσως γιατί πετάγαμε μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα δεν είχε μπουγέλωμα, ούτε στην Αθήνα, ούτε στο Ταλίν. είχε όμως δώρο καπελάκι και κονκάρδα και κέρασμα γλυκό και σαμπάνια!!!!!

Όμορφη πόλη, περιμένουμε τη συνέχεια. Μοιάζει πάρα πολύ με την Πράγα ή κάνω λάθος?
Κάτι το μέγεθος, κάτι το ποτάμι, που είναι μικρό, με τις πολλές γέφυρες, κάτι το κάστρο ψηλά (αν και μικρότερο) φέρνει περισσότερο στο Σάλτζμπουργκ. Πράγα καθόλου.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.390
Likes
10.242
Επόμενο Ταξίδι
?
Πέταξα κι εγώ με το παρθενικό της aegean για Ταλίν αλλά ίσως γιατί πετάγαμε μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα δεν είχε μπουγέλωμα, ούτε στην Αθήνα, ούτε στο Ταλίν. είχε όμως δώρο καπελάκι και κονκάρδα και κέρασμα γλυκό και σαμπάνια!!!!!
Ναι φυσικά και είχαμε την κονκάρδα μας, και τη σαμπάνια μας και το γλυκό μας. Δεν έχω παράπονο. Και το μπουγέλωμα φυσικά όπως ανέφερα.
 

panius

Member
Μηνύματα
661
Likes
2.579
Πάνω που έλεγα καιρό έχει να κάνει ο Γιάννης ταξιδάκι στας Ευρώπας... :)

Αν κρίνω από την εισαγωγή, θα μας μαγέψεις και πάλι με πανέμορφες εικόνες!!!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.390
Likes
10.242
Επόμενο Ταξίδι
?
Πάνω που έλεγα καιρό έχει να κάνει ο Γιάννης ταξιδάκι στας Ευρώπας... :)

Αν κρίνω από την εισαγωγή, θα μας μαγέψεις και πάλι με πανέμορφες εικόνες!!!
Μωρέ και νωρίτερα έκανα την άνοιξη αλλά δεν το έκανα σύγγραμμα:) Με έπιασαν οι βαρεμάρες μου γενικά και επειδή πάντα όταν γράφω δεν μ'αρεσει να καθυστερώ δεν τόλμησα να αρχίσω ιστορία υπό το φόβο μήπως μείνει ανολοκλήρωτη από τη βαρεμάρα μου. Επειδή όμως η Σλοβενία σαν προορισμός δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και δεν υπάρχουν πολλά γι'αυτήν εδώ μέσα είπα να κάνω την αρχή. Αντε να δούμε πως θα μου βγει! Λογικά πολύ πιο απλά χωρίς πολλά πολλά σας τις άλλες φορές. Γέρασα :D
 

PhysioDuck

Member
Μηνύματα
249
Likes
379
Επόμενο Ταξίδι
μέχρι το ΑΤΜ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Warwick, NY
Πανέμορφη χώρα η Σλοβενία. Πήγαμε γαμήλιο ταξίδι και την ερωτευτήκαμε.
Το Bled είναι απλά μαγευτικό...
Ευχαριστούμε για την ωραία ιστορία!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.390
Likes
10.242
Επόμενο Ταξίδι
?
Πανέμορφη χώρα η Σλοβενία. Πήγαμε γαμήλιο ταξίδι και την ερωτευτήκαμε.
Το Bled είναι απλά μαγευτικό...
Ευχαριστούμε για την ωραία ιστορία!
Πανέμορφη και υποτιμημένη. Δεν νομίζω πως προτιμάται από πολλούς. Μάλλον οι περισσότεροι την προσπερνούν, αδιαφορούν και γνωρίζουν λίγα γι'αυτήν. Μέσα από την ιστορία θέλω να την γνωρίσει ο κόσμος και να την βάλει στα υπόψιν!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.390
Likes
10.242
Επόμενο Ταξίδι
?
Λιουμπλιάνα Part 1

Kαι πατάμε το πόδι μας λοιπόν στη Σλοβενία και στο μικρό αεροδρόμιο Jože Pučnik και αντικρίζουμε τον μουντό καιρό και το ψιλόβροχο. Έβραζα από μέσα μου αλλά είπα να μη γκρινιάξω ακόμα δεν φτάσαμε. Το δημόσια λεωφορεία της Alpetour ήταν εξώ και αναχωρούσε από λεπτό σε λεπτό. Εισιτήριο κόψαμε από τον οδηγό και η τιμή μέχρι τον σταθμό λεωφορείων στη Λιουμπλιάνα κοστίζει 4,10€ η μονή διαδρομή. Από το αεροδρόμιο αναχωρούν λεωφορεία και για τη λίμνη Bled και άλλες περιοχές της Σλοβενίας.
https://alpetour.si/en/public-transport/bus-schedule-browser/

Από το αεροδρόμιο υπάρχουν και επιλογές με ιδιωτικές εταιρείες μεταφοράς - shuttle bus
http://www.lju-airport.si/en/passengers-and-visitors/getting-here/shuttle/

Η διαδρομή ήταν όμορφη και οι πρώτες εικόνες μου θύμισαν Αυστρία. Πράσινα τοπία, βουνά και σπιτάκια. Όσο πλησιάζαμε στη Λιουμπλιάνα ο καιρός σαν να ήθελε να ανοίξει αν και η βαριά συννεφιά δεν έλεγε να φύγει. Σε 50 λεπτά ήμασταν ήδη στα προάστια της πόλης λίγο πριν το τέρμα στον σταθμό λεωφορείων που βρίσκεται έξω από το κτίριο του κεντρικού σταθμού τρένων.

page.jpg


Slovenia-16.jpg


Λίγο πριν τον τερματικό σταθμό


Avtobusna Postaja / Σταθμός Λεωφορείων


Τρελή χαρά όπως πάντα για την άφιξη μας και ανυπομονησία για την έναρξη άλλης μιας υπέροχης ταξιδιωτικής πανδαισίας που θα μας γέμιζε με νέες εμπειρίες και εικόνες. Πολύ κοντά από τον σταθμό και το κατάλυμα μας σε εξαιρετική τοποθεσία στον κεντρικό δρόμο Miklošičeva cesta σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία Prešernov trg. Το Viva Rooms ένα απλό αξιοπρεπή κατάλυμα που είχε τα ελαττωματάκια του ήταν μια χαρά για διαμονή λίγων ημερών και σε σούπερ τοποθεσία με 172€ το δίκλινο τις τρείς διανυκτερεύσεις. Να φανταστείτε είχα βρει αντίστοιχης κατηγορίας δωμάτιο περίπου 10 λεπτά από το κέντρο με τα πόδια σε τιμή 95€ τις 3 διανυκτερεύσεις το δίκλινο! Αλλά τελικά επέλεξα το ακριβό Viva Rooms :D
https://www.booking.com/hotel/si/vi...y2AED6AEB-AEDkgIBeagCBA;dcid=1&from_pretrip=1

Με συνοπτικές διαδικασίες αφήνουμε τις αποσκευές μας στην υπέρ ευγενική φιλική κοπέλα στην υποδοχή και βγαίνουμε με τα απαραίτητα. Ζακέτα, τις δυο φωτογραφικές, μερικά σνακ και την ομπρέλα που μάλλον θα τη χρειαζόμασταν.
Έχετε συνηθίσει να σας καθοδηγώ! Να βαδίζετε στα βήματα του giannismits σαν βρεθείτε κι εσείς σε ένα μέρος που έχω πάει. Σας καλόμαθα το ξέρω αλλά εδώ θα πρωτοτυπήσω! Η Λιουμπλιάνα είναι μια μικρή πόλη και δεν έχει απολύτως καμία σημασία η σειρά που θα δεις τις ομορφιές της ή θα περπατήσεις τις γωνιές της. Ανακαλύψτε την και δεν θα χάσετε. Όλες τις βόλτες θα τις κάνετε μόνο με τα πόδια. Αποκλείεται μέσα στην πόλη να χρειαστείτε λεωφορείο. Άλλωστε όπως είπα είναι τόσο χαλαρή πόλη γι’ αυτό αφήστε το άγχος σας στην Ελλάδα. Θέλω μέσα από αυτή την ιστορία να γνωρίσετε μια πόλη αλλά και την ίδια τη χώρα η οποία βρίσκεται χαμηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών ενώ έχει να προσφέρει πολλά. Θέλω να σας τραβήξει το ενδιαφέρον και να την βάλετε στα άμεσα σχέδια σας γιατί πιστέψετε με αξίζει και είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με άλλες προβεβλημένες πόλεις.

Η αρχή από την Miklošičeva cesta


Art Nouveau κτίριο στην Miklošičeva cesta


Και λίγο μετά στην ξακουστή κεντρική πλατεία Prešernov trg που πήρε το όνομα της από τον κορυφαίο Σλοβένο ποιητή France Prešeren. Η πλατεία είναι ουσιαστικά η πύλη που οδηγεί στη μεσαιωνική Λιουμπλιάνα. Περιβάλλεται από εξαιρετικά Art Nouveau κτίρια αλλά και το πιο χαρακτηριστικό της ορόσημο που είναι η Μονή Φραγκισκανών και Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του 1646. Η πρώτη εικόνα της πλατείας και της Λιουμπλιάνα γενικά ήταν λίγο χλιαρή και δεν έφταιγε ούτε η πλατεία ούτε ο κόσμος αλλά ο καιρός! Κάποιες ψιχάλες εμφανίστηκαν ενώ η μουντίλα χαλούσε την όμορφη πόλη. Δεν της πήγαινε καθόλου. Η γκρίνια μου για τον καιρό ξεκίνησε με το καλημέρα και σταδιακά αυξανόταν όσο έβλεπα τα μαύρα σύννεφα να πληθαίνουν.
Tο πολυκατάστημα Galerija Emporium στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο αρ νουβό παλάτι, του 1903


Το άγαλμα του France Prešeren (1800-1849), και η μούσα της ποίησης


Το Hauptmann House που χτίστηκε το 1873, ήταν ένα από τα λίγα κτίρια της πόλης που επιβίωσε από το μεγάλο σεισμό του 1895 σχεδόν αλώβητο


Συνέχεια της πλατεία είναι ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα του Jose Plecnik και σύμβολο της πόλης η Tromostovje ή αλλιώς Tριπλή γέφυρα. Η θέση της γέφυρας είναι ιδανική για φωτογραφικές λήψεις γιατί από τη μία βλέπει το κάστρο και την μεσαιωνική πόλη από την άλλη την πλατεία Prešeren και φυσικά τον ποταμό Ljubjanica και την γραφική πόλη και από τις δύο όχθες.
Εγώ εξακολουθούσα να παραμιλάω για τον καιρό και να θέλω να βγει ήλιος γιατί θα είναι πιο φωτογενής η πόλη. Τον χαβά μου εγώ αλλά ορίστε τα κλικ της μηχανής!Η κεντρική από τις τρεις γέφυρες που σχηματίζουν την τριπλή γέφυρα φτιάχτηκε το 1842. Μεταξύ 1929 και 1932, οι πλευρικές γέφυρες που προορίζονταν για τους πεζούς, προστέθηκαν στο αρχικό πέτρινο γεφύρι με ένα σχέδιο του αρχιτέκτονα Jože Plečnik, ο οποίος δημιούργησε έτσι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στολίδι της Λιουμπλιάνα. Από κάθε μία από τις πλευρικές γέφυρες δύο κλίμακες οδηγούν σε βεράντες που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το ποτάμι, όπου φυτεύτηκαν λεύκες ώστε να συμβάλει στη συνολική εμφάνιση της Γέφυρας. Η τριπλή γέφυρα ανακαινίστηκε πλήρως το 1992.Η βόλτα συνεχίστηκε κατά μήκος του ποταμού και από τις δύο πλευρές. Ήταν ακόμα πρωί και η πόλη κινούνταν σε νωχελικούς ρυθμούς. Τα καφέ είχαν ελάχιστο κόσμο και η βροχή ήταν προ των πυλών. Ελάχιστα μετά φτάσαμε στην επόμενη γέφυρα (χωρίς όνομα). Λογικά πρέπει να χτίστηκε πολύ πρόσφατα. Είναι μικρή σύγχρονη με γυάλινα κιγκλιδώματα.

Από τη συγκεκριμένη γέφυρα έχεις την ωραιότερη και μάλλον την πιο κλασική εικόνα της Λιουμπλιάνας απέναντι στην τριπλή γέφυρα και την πλατεία Prešeren. Οι εικόνες και από τις δύο όχθες ήταν γραφικές και όμορφες αλλά μη ξεχνιόμαστε με ήλιο θα ήταν πολύ καλύτερα!


Προσπαθούσα να συνηθίσω τον μουντό καιρό αλλά δυσκολευόμουν. Ο Rose μου έλεγε να μη χαλιέμαι για τον καιρό αλλά η γκρίνια συνεχιζόταν ανά διαστήματα. Μα ήρθαμε καλοκαίρι, έχει ψύχρα και να φάμε στη μάπα και βροχή? Ε ΟΧΙ! Δυστυχώς φίλοι μου δεν μπορείς να τα βάλεις με τον καιρό, εκτός κι αν ο καιρός σκυλοβαρεθεί την μίρλα και την γκρίνια σου! Και συνεχίζουμε επί του ποταμού στην Hribarjevo nabrežje και στην μικρή πλατεία Dvorni trg.
page2.jpg


Και πιάνει η απαίσια βροχή. Και αρχίζω. Πολύ ωραία, μπράβο, τέλειο καλοκαίρι, τα νεύρα μου, ξευτίλα, γκαντεμιά, κρίμα και x#@xx&[email protected]!!!
Τέλος πάντως, άντε βγάλε μια φωτό!
Slovenia-82.jpg


Και φτάσαμε σε άλλη μια διάσημη γέφυρα την Čevljarski most, αγγλιστί Cobblers' Bridge, ελληνιστί Γέφυρα των τσαγκάρηδων! Και αυτή χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Jože Plečnik μεταξύ 1931 και 1932, και χαρακτηριστικό της εντυπωσιακής της εμφάνισης είναι οι ψηλοί, και διαφορετικού μεγέθους πυλώνες.


Τα περισσότερα από τα κτίρια στις όχθες του ποταμού είναι ανακαινισμένα με τις προσόψεις να μοιάζουν σαν καινούριες ενώ λιγότερα είναι παρατημένα από το χρόνο.Κι ενώ η βροχή είχε δυναμώσει για τα καλά φτάσαμε στην κομψή πλατεία Novi trg δηλαδή Νέα πλατεία με σημαντικά κτίρια να βρίσκονται γύρω της όπως η Σλοβένικη Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών και Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη. Το σιντριβάνι στην μια πλευρά της Novi trg προστέθηκε μόλις το 2013 μετά την ολική αναμόρφωση της πλατείας.
Η πίσω πλευρά της Εθνικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, που χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Jože Plečnik μεταξύ 1936 και 1941.


Άρον άρον προχωρήσαμε επί του ποταμού, προσπερνώντας το διάσημο ανάχωμα Breg (άλλο ένα εξαιρετικό μέρος μετά το ολικό λίφτινγκ του 2010 που θα το απολαμβάναμε αργότερα), και φτάσαμε σε μια από τις λίγες λεωφόρους της πόλης την Zoisova cesta και Karlovška cesta, στο τέλος της παλιάς πόλης που βρίσκεται και ο Župnijska cerkev sv. Jakoba (Ενοριακός Ναός του Αγίου Ιάκωβος).
page3.jpg


Από την Zoisova cesta, η επόμενη γέφυρα του ποταμού η Hradeckega most


Πήγαμε προς τα πίσω στην Zoisova cesta όπου περάσαμε την αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου και ευτυχώς η βροχή είχε σταματήσει. Η βόλτα ήταν όμορφη και με εξέπληττε συνέχεια πόσο πράσινο έχει αυτή η πόλη.
page4.jpg


Λεωφόρος Zoisova cesta και η Αρχιτεκτονική σχολή στα δεξιά


Ένα κρυφό στενό σε ένα παρκάκι


Στρίψαμε δεξιά στην Emonska cesta και περπατήσαμε όλο ευθεία την Vegova ulica μέχρι την μεγάλη πλατεία Kongresni trg.
page5.jpg


Υπερβολικά ξεκούραστοι και χαλαροί και με την προσμονή να φτιάξει ο καιρός φτάσαμε στην μεγάλη πλατεία Kongresni trg. Εκεί βρίσκεται ίσως το ομορφότερο κτίριο σε όλη την πόλη, το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας που κατασκευάστηκε το 1902.
Είμαστε στο κέντρο του σύγχρονου κομματιού της πόλης με θέα από το Πανεπιστήμιο προς το λόφο του κάστρου


Στην πλατεία είχε στηθεί εξέδρα για το Φεστιβάλ της ΛιουμπλιάναΕκτός από το Πανεπιστήμιο και άλλα σημαντικά κτίρια, στην πλατεία πρωταγωνιστεί στο ένα άκρο της η Εκκλησία Ουρσουλινών της Αγίας Τριάδας


Το πάρκο Zvezda, εκτείνεται κατά μήκος του κεντρικού τμήματος της πλατείας


H Šubičeva ulica μας έβγαλε στην πλατεία Δημοκρατίας Trg republike και στο Κοινοβούλιο της χώρας. Το Σλοβενικό κοινοβούλιο, το οποίο στεγάζει την Εθνική Συνέλευση της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, κατασκευάστηκε μεταξύ 1954 και 1959. Ένας συνδυασμός της κλασικής αρχαιότητας και του ρεαλισμού της εποχής που χτίστηκε. Το χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι η πύλη εισόδου με διάφορα αγάλματα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους! Τι να πω. Δεν το λες και ωραίο κτίριο. Ίσως το πιο απλό και αδιάφορο Κοινοβούλιο που έχω δει μέχρι στιγμής και αν δεν ήξερα οτι είναι η Βουλή μάλλον θα το προσπερνούσα.Από την άλλη η πλατεία Δημοκρατίας είναι ίσως το μόνο σημείο της Λιουμπλιάνας που μπορείς να πεις ότι θυμίζει πρώην Γιουγκοσλαβία! Η πλατεία χτίστηκε το 1960 εκεί που βρέθηκαν ρωμαϊκά ερείπια και αντικείμενα. Στο σημείο που βρίσκεται το Cankarjev dom πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο και τα δύο ψηλά κτίρια γραφείων TR3 και Ljubljanska banka.


Σχεδόν πίσω από το κοινοβούλιο είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή της Σλοβενίας και λίγο μετά η Εθνική Πινακοθήκη
page6.jpg


Απέναντι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που κοιτάει την Ορθόδοξη εκκλησία
page7.jpg


Από το σημείο αυτό μπήκαμε στο μεγαλύτερο και πιο όμορφο πάρκο της Λιουμπλιάνας το Park Tivoli


Σχεδιάστηκε το 1813 και καλύπτει μια έκταση περίπου πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο κεντρικός δρόμος του πάρκου είναι το πιο εντυπωσιακό κομμάτι που περιλαμβάνει μια υπάιθρια φωτογραφική γκαλερί και συγκεκριμένα είχε έκθεση του National Geographic.


Στο βάθος είναι το Διεθνές Κέντρο Γραφικών Τεχνών. Το πάρκο έχει πισίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδική χαρά, πατινάζ, αίθουσες εκδηλώσεων και πολλά άλλα, όμως εμείς περπατήσαμε ένα μικρό κομμάτι του. Άρχισε πάλι να ψιλοβρέχει κι εγώ να βρίζω!
page8.jpg

page9.jpg


Νομίζω πως ο θεός βαρέθηκε να ακούει την γκρίνια μου και ξαφνικά όχι μόνο σταμάτησε να βρέχει αλλά άρχιζε να φαίνεται το γαλάζιο του ουρανού και οι ακτίνες του ήλιου!


Από το σημείο αυτό και μετά μέσα η διάθεση ανέβηκε και φωτογράφιζα τα ίδια όμως όλα αποτυπώνονταν πολύ πιο όμορφα και ο συνδυασμός σύννεφα, γαλάζιος ουρανός τόνισαν την ομορφιά της πόλης.

Πίσω από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης το όμορφο κτίριο που στεγάζει το Υπουργείο Εξωτερικών


Ξανά η Όπερα


Διαδρομή από την Cankarjeva cesta, στην λεωφόρο Slovenska cesta και στην εμπορική οδό Čopova ulica. Είδαμε όμορφα και μεγαλοπρεπή κτίρια, η πόλη όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο ζωντανή, ο ήλιος δειλά εμφανιζόταν και ανέβασε την θερμοκρασία και τώρα πιο χαρούμενος προχωρούσα και απολάμβανα αυτή την τόσο ξεχωριστή και φωτογενή πόλη!


Slovenska cesta & Čopova ulica


Slovenska cesta


Πάνω στην Slovenska cesta συναντάμε τον εμβληματικό ουρανοξύστη Nebotičnik (Skyscraper). Χτισμένος το 1933 στα πρότυπα της Αμερικής, ο 70 μέτρων ουρανοξύστης της Λιουμπλιάνας ήταν το ψηλότερο κτίριο στα Βαλκάνια και το ένατο ψηλότερο κτίριο στην Ευρώπη κατά τη στιγμή της κατασκευής του. Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου είναι το καφέ εστιατόριο Nebotičnik που προσφέρει ίσως την πιο όμορφη θέα της Λιουμπλιάνα και φυσικά το επισκεφτήκαμε τις επόμενες μέρες.


Čopova ulica


Η εμπορική οδός Čopova ulica μας οδήγησε εκεί που ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί, στην κεντρική πλατεία Prešeren. Και πάμε από την αρχή με άλλες καιρικές συνθήκες και άλλη διάθεση αυτή τη φορά!
 
Last edited:

underwater

Member
Μηνύματα
2.227
Likes
5.849
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Κι έλεγα πότε θα ξεκινήσεις ιστορία! Τρελαίνομαι ρε @giannismits με τα ωραία σου! :p
Τα τελευταία χρόνια έχω φάει κόλλημα με τα Βαλκάνια και ακόμα περισσότερο με τις χώρες που αποτελούσαν τη Γιουγκοσλαβία! Στο ψυγείο μου έχω μαγνητάκι με τον Τίτο σε περίοπτη θέση! Η Σλοβενία είναι από τα λίγα κομμάτια που απομένουν για να ολοκληρωθεί το παζλ! Περιμένω οπότε την ιστορία και tips, επειδή αποτελεί must προορισμό για μένα! :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
30.891
Μηνύματα
743.570
Μέλη
35.565
Νεότερο μέλος
AndVal

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom