Σλοβενία S - LOVE - NIA! Στην πολυαγαπημένη!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.390
Likes
10.242
Επόμενο Ταξίδι
?

Λιουμπλιάνα Part 2

Η πλατεία Preseren έλαμπε αυτή τη φορά και ο ήλιος μας ζέστανε τόσο που επιτέλους νοιώσαμε πως ήταν καλοκαίρι. Η πόλη είχε ήδη αρχίσει να γίνεται πιο ζωηρή και πάνω απ’ όλα όμορφη. Σαν να είχαμε φτάσει μόλις, σαν να μην είχαμε δει τίποτα ξεκινήσαμε από το μηδέν την βόλτα μας ξανά κατά μήκος της όχθης του ποταμού.

Η τριπλή γέφυρα, στον λόφο το κάστρο και στα πόδια του η παλιά πόλη


Τριπλή γέφυρα και πλατεία Preseren
Η λέξη γραφική αποκτά μια πραγματική έννοια στη Λιουμπλιάνα και σ’ αυτή την υπέροχη διαδρομή δίπλα στο ποτάμι. Τα δέντρα δημιουργούν μια ωραία σκιά αλλά και όμορφη εικόνα που δένει με τα ιστορικά σπίτια και από τις δύο πλευρές και τον ποταμό Ljubljanica που μοιάζει σαν γάλα κακάο. Καθαρό δεν τον λες με τίποτα!


Η πλατεία Dvorni trg στην απέναντι μεριά της πόλης


Cevljarski most, Cobblers' Bridge, Γέφυρα των τσαγκάρηδων!
Βρισκόμαστε στο ανάχωμα Breg και τη νέα πλατεία (Novi trg). Το ανακαινισμένο και πιο όμορφο κομμάτι περιπάτου που έχει γίνει και ένας ζωντανός χώρος για μερικές από τις παραδοσιακές και διάσημες αγορές της πόλης. Την υπαίθρια αγορά με τις αντίκες που είναι ανοιχτή μόνο την Κυριακή οπότε δεν την πετύχαμε, και την Αγορά τέχνης που είναι ανοιχτή Μάιο με Οκτώβριο τα Σάββατα (αλλά μόνο με καλοκαιρία). Σάββατο ήμασταν στην πόλη αλλά δεν πήγαμε στην αγορά γιατί πολύ απλά δεν το ήξερα. Εσείς όμως τώρα το ξέρετε!

Το ανάχωμα Breg που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά σπίτια, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για περίπατο, χαλάρωση στα παγκάκια και τα σκαλιά του και υπέροχες φωτογραφικές λήψεις.Πόσο πιο όμορφη η πλατεία Novi trg με ήλιο ε? Όχι πείτε!


Χαμηλά στο ανάχωμα σε απόσταση αναπνοής από το ποτάμιΣτην γέφυρα Sentjakob και την λεωφόρο Zoisova cesta


Ακολουθήσαμε ευθεία το δρόμο και με κατεύθυνση το ανάχωμα Trnovski pristanκαι το Park Spica. Η διαδρομή ήταν όμορφη με αρκετά αξιόλογα πράγματα να δεις. Σε ένα σημείο στον οδό Krakovska ulica ένα βήμα από το πολύβουο κέντρο ήταν λες και μεταφερθήκαμε σε κάποιο χωριό.


Η γέφυρα Hradeckega βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου το κανάλι Gradascica εκβάλλει στον ποταμό Ljubljanica. Έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία καθώς χτίστηκε το 1867 στο σημείο που βρίσκεται η γέφυρα Cevljarski (Γέφυρα των τσαγκάρηδων) μέχρι το 1931 όταν ο αρχιτέκτονας Joze Plecnik αποφάσισε να τη μετακινήσει κοντά στο νεκροτομείο της πόλης. Από τότε είχε αυτή την ονομασία μέχρι και το 2011 όταν ο Δήμος της Λιουμπλιάνας την μετακίνησε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα! Θεωρείται ότι είναι σε ένα από τα καλύτερα σημεία του ποταμού Ljubljanica. Είναι αποκλειστικά για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, συνδέει την περιοχή Krakovo με τα μονοπάτια κατά μήκος του Ljubljanica, που οδηγούν σε όλη τη διαδρομή προς το ανάχωμα Spica.Ανάχωμα Trnovski pristan


Κανάλι Gradascica που εκβάλλει στον ποταμό Ljubljanica


Το ανάχωμα Trnovski pristan με τα μεγάλα πέτρινα σκαλοπάτια που κατεβαίνουν προς το ποτάμι, είναι άλλο ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Joze Plecnik. Οι κάτοικοι το αναφέρουν και ως ''η παραλία της Λουμπλιάνας''. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος και από τα πιο δημοφιλή ειδικά μετά την ανοικοδόμηση του 2009 που του έδωσε νέα πνοή και εικόνα. Μέχρι και οι γερασμένες ιτιές αντικαταστάθηκαν από νέες.


Φτάνοντας στην οδό Janeziceva cesta και το ανάχωμα Prule που μας οδήγησε στο πάρκο Spica. Όλη η διαδρομή ήταν 15 λεπτά χαλαρού περιπάτου από το κέντρο.
Ακολουθήσαμε τον δρόμο και φτάσαμε στο πάρκο Spica. Ακόμα ένα ανακαινισμένο μέρος του ποταμού Ljubljanica, ένα ανάχωμα διαμορφωμένο ως πάρκο. Ένα μέρος πνιγμένο στο πράσινο όπου συναντιούνται οι δύο παραπόταμοι Λιουμπλιάνικα πoυ έρχονται από τον ποταμό Σάβο. Εκεί είναι και το Spica Caffeπου άνοιξε μόλις φέτος. Το σημείο έχει γίνει το καλοκαιρινό στέκι της πόλης με πλήθος κόσμου να απολαμβάνει το τοπίο μαζί με τον καφέ ή το ποτό του. Ήταν μεσημέρι και ήταν αρκετά χαλαρά είχε όμως κάποιες παρέες ντόπιους. Οι αναπαυτικές ξαπλώστρες του ήταν ότι έπρεπε εκείνη την ώρα για χαλάρωση και αγνάντι! Είναι δωρεάν και δεν ήρθαν να μας πάρουν παραγγελία, πήγαμε εμείς όμως αγοράσαμε από ένα ωραιότατο χύμα παγωτό και το απολαύσαμε βλέποντας αυτή τη θέα.
Σχεδόν είχαμε κοιμηθεί από την χαλάρωση αλλά είναι απολύτως φυσικό αφού ήμασταν ξύπνιοι από τις 4 το πρωί, είχαμε δύο πτήσεις, και ήδη είχαμε κάποια χιλιόμετρα στα πόδια μας. Φορτίζουμε τις μπαταρίες Duracell σηκωνόμαστε και συνεχίζουμε!


Φτάσαμε και πάλι στη γέφυρα Sentjakob και την λεωφόρο Zoisova cestaΗ βόλτα συνεχίστηκε σε γνώριμα πια μέρη στην πιο πολύβουη όχθη του ποταμού την οδό Gallusovo nabrezje και Cankarjevo nabrezje.


Όταν μια πόλη είναι μικρή σίγουρα πολλές φορές θα περάσεις από τους ίδιους δρόμους και θα δεις τα ίδια πράγματα. Αυτό όμως δεν είναι κακό. Έχουμε συνηθίσει να τρέχουμε στα ταξίδια μας και να αγχωνόμαστε για να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Να χωρέσουμε ότι έχει και δεν να προσφέρει μια πόλη ή μια χώρα. Στην Λιουμπλιάνα μέσα σε λίγες ώρες ή έστω σε 1-2 μέρες έχεις δει τα πάντα και τριγυρνάς εκεί που είναι η καρδιά της. Στο μικροσκοπικό ιστορικό κέντρο της και στη ζωή που προσφέρει γύρω το ποτάμι. Έτσι όμως χαλαρώσαμε, την γνωρίσαμε καλά και την αγαπήσαμε. Δεν χόρταινα να στέκομαι σε μια άκρη και να χαζεύω τις όμορφες εικόνες γύρω από το ποτάμι αλλά και τα στενά της παλιάς πόλης.Τα καφέ άρχισαν να γεμίζουν κόσμο όπως και οι μικρές πλατείες και τα στενά. Παρατηρούσα αρκετά τον κόσμο και συγκεκριμένα τους Σλοβένους. Μήπως είναι ο ομορφότερος λαός που έχουμε δει? Αναρωτήθηκα και πήρα και την ίδια άποψη από τον Rose που συμφώνησε. Μάλλον ξεπέρασαν και τον λαό της Σερβίας που είχαμε δώσει την πρωτιά! Επίσης όλοι οι νέοι γνωρίζουν καλά αγγλικά αλλά και πιο μεγάλες ηλικίες. Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν γνώριζαν. Περισσότερο οδηγοί λεωφορείων ή κάποιοι πιο μεγάλοι εκτός πρωτεύουσας.
Είχε έρθει η ώρα της ξεκούρασης και του φαγητού αλλά δώσαμε παράταση. Ο Rose δεν συμφώνησε βέβαια αλλά τον διαβεβαίωσα πως στο επόμενο μισάωρο? θα έχουμε κάτσει κάπου να φάμε. Προσπεράσαμε την τριπλή γέφυρα όπου δίπλα της βρίσκεται ένα καταπληκτικό δημιούργημα του Plecnik από τα πιο χαρακτηριστικά της Λιουμπλιάνας. Η σκεπαστή αγορά που είναι μέρος της κεντρικής αγοράς.


Η αγορά χτίστηκε μεταξύ 1940-1944 και είναι δίπλα στο ποτάμι. Κάτω από το στέγαστρο με τις κιονοστοιχίες έχει πάγκους με βότανα, μπαχαρικά, σουβενίρ και είδη τέχνης ενώ οι κλειστές αίθουσες περιλαμβάνουν ανθοπωλεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και άλλα μαγαζιά.


Η σκεπαστή αγορά βρίσκεται απέναντι στην πλατεία Pogacarjev trg, εκεί που τις παρασκευές στήνεται η μεγάλη γιορτή με την υπαίθρια κουζίνα και τις καθημερινές έχει πάγκους με ντόπια προϊόντα. Το μεγάλο κομμάτι της κεντρικής αγοράς είναι λίγα μέτρα μετά στην μεγάλη πλατεία Vodnikov trg.

Στην πλατεία Pogacarjev trg δεσπόζει και ο Καθεδρικός ναός της πόλης ο Άγιος Νικόλαος


Λίγο μετά άλλη μια γνωστή γέφυρα και πολύ ωραίο σημείο για φωτογραφίες, ηMesarski most, η γέφυρα των Κρεοπωλείων ή γέφυρα της αγάπης! Ναι ξέρω είναι άσχετα αυτά μεταξύ τους και που κολλάνε! Η γέφυρα αυτή χτίστηκε μόλις το 2010. Είναι σύγχρονη με γυάλινο δάπεδο και είναι σαν να πατάς στο κενό με τον ποταμό να ρέει από κάτω. Απλά στη θέση αυτή πριν από περίπου 100 χρόνια υπήρχαν περίπτερα με κρεοπωλεία και ο Plecnik είχε σκοπό να χτίσει μια σκεπαστή γέφυρα που θα την ονόμαζε έτσι αλλά τελικά δεν χτίστηκε ποτέ.

Αυτή η καινούρια γέφυρα λοιπόν που συνδέει την κεντρική υπαίθρια αγορά με το ανάχωμα Petkovskovo nabrezje (το δημοφιλές μέρος με αμέτρητα καφέ και εστιατόρια) είναι το μέρος που οι ερωτευμένοι κλειδώνουν λουκέτα αγάπης!


Στη γέφυρα υπάρχουν και κάποια παραμορφωμένα περίεργα αγάλματα ενώ πάνω στα κάγκελα έχει κάτι κρανία ζώων που μάλλον έχουν να κάνουν με τα κρεοπωλεία του παρελθόντος! Δεν το λες και τόσο ρομαντικό δηλαδή!

Λίγα βήματα μετά, στο τέλος της σκεπαστής αγοράς συναντήσαμε την Zmajski most δηλαδή την γέφυρα των δράκων. Μια εντυπωσιακή Art Nouveau γέφυρα με 4 τρομακτικά σχεδόν αληθινά αγάλματα δράκων, το σύμβολο της Λιουμπλιάνας. Χτίστηκε το 1901 και θεωρείται αριστούργημα και είναι μια από τις μεγαλύτερες γέφυρες του είδους της που έχουν κατασκευαστεί στην Ευρώπη!


Κι έτσι τελειώσαμε την διατριβή μας στις γέφυρες της Λιουμπλιάνας!:D

Ας περπατήσουμε και στα πλακόστρωτα της παλιάς πόλης γιατί έδωσα μια υπόσχεση πως σε ένα μισάωρο θα πρέπει να έχουμε καθίσει για φαγητό. Ο Rose κάνει υπομονή αν και η πείνα του φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα και ξεφυσάει γιατί το μισάωρο πέρασε! Εγώ Duracell σαν να μη συμβαίνει τίποτα του παρουσιάζω την παλιά πόλη!

Οδός Ciril-Metodov trgΚαι φτάσαμε στην πλατεία Mestni trg το κέντρο της μεσαιωνικής Λιουμπλιάνα. Η πλατεία περιλαμβάνει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά Αναγεννησιακά και Μπαρόκ κτίρια με πιο γνωστά την κρήνη Robbov vodnjak και βέβαια το Δημαρχείο ή Magistrat στα Σλοβένικα το οποίο χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα με πολλές αρχιτεκτονικές επιρροές στα μετέπειτα χρόνια.
Συνεχίσαμε ευθεία μέχρι να βγούμε στην Stari trg την πιο παλιά πλατεία της μεσαιωνικής ΛιουμπλιάναςΠλατεία Stari trgΓια να καταλήξουμε στην πλατεία Levstikov trg


Και επιτέλους ήρθε η ώρα που θα καθόμασταν για μια κρύα μπύρα και φαγητό βεβαίως βεβαίως. Να πω πως όπου φάγαμε ήταν στην τύχη χωρίς να έχω κάτι σημειωμένο. Μόνο 2-3 καφέ είχα στα υπόψιν αλλά για φαγητό πήγαμε με το ένστικτο. Είχα στο κινητό μου την επίσημη εφαρμογή Ljubliana Guide αλλά ουδέποτε τη συμβουλεύτηκα! Όπως είπα όλη η ζωή είναι γύρω από το ποτάμι γι’ αυτό χωρίς καθυστέρηση καθίσαμε στο Burger Bar . Εκεί ήταν η πρώτη επαφή με τις τσιμπημένες τιμές της Σλοβενίας. Ακριβούτσικο μαγαζί καθώς για ένα μικρό burger με πατάτες, ένα πιάτο fish & chips μια μπύρα και μια coca πληρώσαμε 30€. Μείναμε όμως ευχαριστημένοι από το σέρβις την ευγένεια των παιδιών και την γεύση. Όπως και να έχει χαλαρώσαμε, χαζέψαμε τον κόσμο που πηγαινοέρχονταν και εφοδιαστήκαμε με ενέργεια για τη συνέχεια της περιήγησης μας.


Λίγες εικόνες και πάλι από αγαπημένα πια και πολυφωτογραφημένα σημεία όπως η σκεπαστή αγορά, και η Stritarjeva ulica με φόντο το κάστρο. Είχαμε δει σχεδόν όλη την πόλη και είχε απομείνει το πιο σημαντικό, το σύμβολο της πόλης που δεν είναι άλλο από το κάστρο που στέκει ψηλά στο λόφο.
 
Last edited:

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.434
Likes
7.403
S-LOVE-NIA.....καταπληκτικός τίτλος!
Εξαιρετική αρχή και σε ευχαριστουμε Γιάννη που για μιά ακόμη φορά αποφάσισες να γράψεις....βάλε πολλές φωτογραφίες :)
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.390
Likes
10.242
Επόμενο Ταξίδι
?
Όμορφη πόλη, περιμένουμε τη συνέχεια. Μοιάζει πάρα πολύ με την Πράγα ή κάνω λάθος?
Πράγα δεν έχω πάει οπότε δεν μπορώ με σιγουριά να κάνω την σύγκριση. Πάντως λένε οτι είναι μια μικρογραφία της Βιέννης, της Πράγας ή του Σαλτσμπουργκ.
S-LOVE-NIA.....καταπληκτικός τίτλος!
Εξαιρετική αρχή και σε ευχαριστουμε Γιάννη που για μιά ακόμη φορά αποφάσισες να γράψεις....βάλε πολλές φωτογραφίες :)
Εγώ να βάλω πολλές φωτογραφίες? Θα αστειεύεσαι φαντάζομαι :D:p
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.803
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
''Η Aegean σας καλωσορίζει στην πρώτη πτήση της για τη Λιουμπλιάνα''. Είχαμε την χαρά λοιπόν να είμαστε οι πρώτοι επιβάτες στην πρώτη πτήση της Aegean από Αθήνα για τη Λιουμπλιάνα. Το αεροσκάφος ήταν μισογεμάτο και όπως συνηθίζεται τα πυροσβεστικά οχήματα έκαναν ρίψεις νερού και σχημάτισαν μια υδάτινη αψίδα κάτω από την οποία πέρασε το αεροσκάφος. Έτσι έγινε και η υποδοχή στο αεροδρόμιο Jože Pučnik.

Άφιξη 09:15 και…Dobrodošli Doma! Καλωσήρθατε στη Σλοβενια!
View attachment 149726
Πέταξα κι εγώ με το παρθενικό της Aegean για Ταλίν αλλά ίσως γιατί πετάγαμε μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα δεν είχε μπουγέλωμα, ούτε στην Αθήνα, ούτε στο Ταλίν. είχε όμως δώρο καπελάκι και κονκάρδα και κέρασμα γλυκό και σαμπάνια!!!!!

Όμορφη πόλη, περιμένουμε τη συνέχεια. Μοιάζει πάρα πολύ με την Πράγα ή κάνω λάθος?
Κάτι το μέγεθος, κάτι το ποτάμι, που είναι μικρό, με τις πολλές γέφυρες, κάτι το κάστρο ψηλά (αν και μικρότερο) φέρνει περισσότερο στο Σάλτζμπουργκ. Πράγα καθόλου.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.390
Likes
10.242
Επόμενο Ταξίδι
?
Πέταξα κι εγώ με το παρθενικό της aegean για Ταλίν αλλά ίσως γιατί πετάγαμε μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα δεν είχε μπουγέλωμα, ούτε στην Αθήνα, ούτε στο Ταλίν. είχε όμως δώρο καπελάκι και κονκάρδα και κέρασμα γλυκό και σαμπάνια!!!!!
Ναι φυσικά και είχαμε την κονκάρδα μας, και τη σαμπάνια μας και το γλυκό μας. Δεν έχω παράπονο. Και το μπουγέλωμα φυσικά όπως ανέφερα.
 

panius

Member
Μηνύματα
661
Likes
2.579
Πάνω που έλεγα καιρό έχει να κάνει ο Γιάννης ταξιδάκι στας Ευρώπας... :)

Αν κρίνω από την εισαγωγή, θα μας μαγέψεις και πάλι με πανέμορφες εικόνες!!!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.390
Likes
10.242
Επόμενο Ταξίδι
?
Πάνω που έλεγα καιρό έχει να κάνει ο Γιάννης ταξιδάκι στας Ευρώπας... :)

Αν κρίνω από την εισαγωγή, θα μας μαγέψεις και πάλι με πανέμορφες εικόνες!!!
Μωρέ και νωρίτερα έκανα την άνοιξη αλλά δεν το έκανα σύγγραμμα:) Με έπιασαν οι βαρεμάρες μου γενικά και επειδή πάντα όταν γράφω δεν μ'αρεσει να καθυστερώ δεν τόλμησα να αρχίσω ιστορία υπό το φόβο μήπως μείνει ανολοκλήρωτη από τη βαρεμάρα μου. Επειδή όμως η Σλοβενία σαν προορισμός δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και δεν υπάρχουν πολλά γι'αυτήν εδώ μέσα είπα να κάνω την αρχή. Αντε να δούμε πως θα μου βγει! Λογικά πολύ πιο απλά χωρίς πολλά πολλά σας τις άλλες φορές. Γέρασα :D
 

PhysioDuck

Member
Μηνύματα
249
Likes
379
Επόμενο Ταξίδι
μέχρι το ΑΤΜ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Warwick, NY
Πανέμορφη χώρα η Σλοβενία. Πήγαμε γαμήλιο ταξίδι και την ερωτευτήκαμε.
Το Bled είναι απλά μαγευτικό...
Ευχαριστούμε για την ωραία ιστορία!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.390
Likes
10.242
Επόμενο Ταξίδι
?
Πανέμορφη χώρα η Σλοβενία. Πήγαμε γαμήλιο ταξίδι και την ερωτευτήκαμε.
Το Bled είναι απλά μαγευτικό...
Ευχαριστούμε για την ωραία ιστορία!
Πανέμορφη και υποτιμημένη. Δεν νομίζω πως προτιμάται από πολλούς. Μάλλον οι περισσότεροι την προσπερνούν, αδιαφορούν και γνωρίζουν λίγα γι'αυτήν. Μέσα από την ιστορία θέλω να την γνωρίσει ο κόσμος και να την βάλει στα υπόψιν!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.390
Likes
10.242
Επόμενο Ταξίδι
?
Λιουμπλιάνα Part 1

Kαι πατάμε το πόδι μας λοιπόν στη Σλοβενία και στο μικρό αεροδρόμιο Jože Pučnik και αντικρίζουμε τον μουντό καιρό και το ψιλόβροχο. Έβραζα από μέσα μου αλλά είπα να μη γκρινιάξω ακόμα δεν φτάσαμε. Το δημόσια λεωφορεία της Alpetour ήταν εξώ και αναχωρούσε από λεπτό σε λεπτό. Εισιτήριο κόψαμε από τον οδηγό και η τιμή μέχρι τον σταθμό λεωφορείων στη Λιουμπλιάνα κοστίζει 4,10€ η μονή διαδρομή. Από το αεροδρόμιο αναχωρούν λεωφορεία και για τη λίμνη Bled και άλλες περιοχές της Σλοβενίας.
https://alpetour.si/en/public-transport/bus-schedule-browser/

Από το αεροδρόμιο υπάρχουν και επιλογές με ιδιωτικές εταιρείες μεταφοράς - shuttle bus
http://www.lju-airport.si/en/passengers-and-visitors/getting-here/shuttle/

Η διαδρομή ήταν όμορφη και οι πρώτες εικόνες μου θύμισαν Αυστρία. Πράσινα τοπία, βουνά και σπιτάκια. Όσο πλησιάζαμε στη Λιουμπλιάνα ο καιρός σαν να ήθελε να ανοίξει αν και η βαριά συννεφιά δεν έλεγε να φύγει. Σε 50 λεπτά ήμασταν ήδη στα προάστια της πόλης λίγο πριν το τέρμα στον σταθμό λεωφορείων που βρίσκεται έξω από το κτίριο του κεντρικού σταθμού τρένων.

page.jpg


Slovenia-16.jpg


Λίγο πριν τον τερματικό σταθμό


Avtobusna Postaja / Σταθμός Λεωφορείων


Τρελή χαρά όπως πάντα για την άφιξη μας και ανυπομονησία για την έναρξη άλλης μιας υπέροχης ταξιδιωτικής πανδαισίας που θα μας γέμιζε με νέες εμπειρίες και εικόνες. Πολύ κοντά από τον σταθμό και το κατάλυμα μας σε εξαιρετική τοποθεσία στον κεντρικό δρόμο Miklošičeva cesta σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία Prešernov trg. Το Viva Rooms ένα απλό αξιοπρεπή κατάλυμα που είχε τα ελαττωματάκια του ήταν μια χαρά για διαμονή λίγων ημερών και σε σούπερ τοποθεσία με 172€ το δίκλινο τις τρείς διανυκτερεύσεις. Να φανταστείτε είχα βρει αντίστοιχης κατηγορίας δωμάτιο περίπου 10 λεπτά από το κέντρο με τα πόδια σε τιμή 95€ τις 3 διανυκτερεύσεις το δίκλινο! Αλλά τελικά επέλεξα το ακριβό Viva Rooms :D
https://www.booking.com/hotel/si/vi...y2AED6AEB-AEDkgIBeagCBA;dcid=1&from_pretrip=1

Με συνοπτικές διαδικασίες αφήνουμε τις αποσκευές μας στην υπέρ ευγενική φιλική κοπέλα στην υποδοχή και βγαίνουμε με τα απαραίτητα. Ζακέτα, τις δυο φωτογραφικές, μερικά σνακ και την ομπρέλα που μάλλον θα τη χρειαζόμασταν.
Έχετε συνηθίσει να σας καθοδηγώ! Να βαδίζετε στα βήματα του giannismits σαν βρεθείτε κι εσείς σε ένα μέρος που έχω πάει. Σας καλόμαθα το ξέρω αλλά εδώ θα πρωτοτυπήσω! Η Λιουμπλιάνα είναι μια μικρή πόλη και δεν έχει απολύτως καμία σημασία η σειρά που θα δεις τις ομορφιές της ή θα περπατήσεις τις γωνιές της. Ανακαλύψτε την και δεν θα χάσετε. Όλες τις βόλτες θα τις κάνετε μόνο με τα πόδια. Αποκλείεται μέσα στην πόλη να χρειαστείτε λεωφορείο. Άλλωστε όπως είπα είναι τόσο χαλαρή πόλη γι’ αυτό αφήστε το άγχος σας στην Ελλάδα. Θέλω μέσα από αυτή την ιστορία να γνωρίσετε μια πόλη αλλά και την ίδια τη χώρα η οποία βρίσκεται χαμηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών ενώ έχει να προσφέρει πολλά. Θέλω να σας τραβήξει το ενδιαφέρον και να την βάλετε στα άμεσα σχέδια σας γιατί πιστέψετε με αξίζει και είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με άλλες προβεβλημένες πόλεις.

Η αρχή από την Miklošičeva cesta


Art Nouveau κτίριο στην Miklošičeva cesta


Και λίγο μετά στην ξακουστή κεντρική πλατεία Prešernov trg που πήρε το όνομα της από τον κορυφαίο Σλοβένο ποιητή France Prešeren. Η πλατεία είναι ουσιαστικά η πύλη που οδηγεί στη μεσαιωνική Λιουμπλιάνα. Περιβάλλεται από εξαιρετικά Art Nouveau κτίρια αλλά και το πιο χαρακτηριστικό της ορόσημο που είναι η Μονή Φραγκισκανών και Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του 1646. Η πρώτη εικόνα της πλατείας και της Λιουμπλιάνα γενικά ήταν λίγο χλιαρή και δεν έφταιγε ούτε η πλατεία ούτε ο κόσμος αλλά ο καιρός! Κάποιες ψιχάλες εμφανίστηκαν ενώ η μουντίλα χαλούσε την όμορφη πόλη. Δεν της πήγαινε καθόλου. Η γκρίνια μου για τον καιρό ξεκίνησε με το καλημέρα και σταδιακά αυξανόταν όσο έβλεπα τα μαύρα σύννεφα να πληθαίνουν.
Tο πολυκατάστημα Galerija Emporium στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο αρ νουβό παλάτι, του 1903


Το άγαλμα του France Prešeren (1800-1849), και η μούσα της ποίησης


Το Hauptmann House που χτίστηκε το 1873, ήταν ένα από τα λίγα κτίρια της πόλης που επιβίωσε από το μεγάλο σεισμό του 1895 σχεδόν αλώβητο


Συνέχεια της πλατεία είναι ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα του Jose Plecnik και σύμβολο της πόλης η Tromostovje ή αλλιώς Tριπλή γέφυρα. Η θέση της γέφυρας είναι ιδανική για φωτογραφικές λήψεις γιατί από τη μία βλέπει το κάστρο και την μεσαιωνική πόλη από την άλλη την πλατεία Prešeren και φυσικά τον ποταμό Ljubjanica και την γραφική πόλη και από τις δύο όχθες.
Εγώ εξακολουθούσα να παραμιλάω για τον καιρό και να θέλω να βγει ήλιος γιατί θα είναι πιο φωτογενής η πόλη. Τον χαβά μου εγώ αλλά ορίστε τα κλικ της μηχανής!Η κεντρική από τις τρεις γέφυρες που σχηματίζουν την τριπλή γέφυρα φτιάχτηκε το 1842. Μεταξύ 1929 και 1932, οι πλευρικές γέφυρες που προορίζονταν για τους πεζούς, προστέθηκαν στο αρχικό πέτρινο γεφύρι με ένα σχέδιο του αρχιτέκτονα Jože Plečnik, ο οποίος δημιούργησε έτσι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στολίδι της Λιουμπλιάνα. Από κάθε μία από τις πλευρικές γέφυρες δύο κλίμακες οδηγούν σε βεράντες που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το ποτάμι, όπου φυτεύτηκαν λεύκες ώστε να συμβάλει στη συνολική εμφάνιση της Γέφυρας. Η τριπλή γέφυρα ανακαινίστηκε πλήρως το 1992.Η βόλτα συνεχίστηκε κατά μήκος του ποταμού και από τις δύο πλευρές. Ήταν ακόμα πρωί και η πόλη κινούνταν σε νωχελικούς ρυθμούς. Τα καφέ είχαν ελάχιστο κόσμο και η βροχή ήταν προ των πυλών. Ελάχιστα μετά φτάσαμε στην επόμενη γέφυρα (χωρίς όνομα). Λογικά πρέπει να χτίστηκε πολύ πρόσφατα. Είναι μικρή σύγχρονη με γυάλινα κιγκλιδώματα.

Από τη συγκεκριμένη γέφυρα έχεις την ωραιότερη και μάλλον την πιο κλασική εικόνα της Λιουμπλιάνας απέναντι στην τριπλή γέφυρα και την πλατεία Prešeren. Οι εικόνες και από τις δύο όχθες ήταν γραφικές και όμορφες αλλά μη ξεχνιόμαστε με ήλιο θα ήταν πολύ καλύτερα!


Προσπαθούσα να συνηθίσω τον μουντό καιρό αλλά δυσκολευόμουν. Ο Rose μου έλεγε να μη χαλιέμαι για τον καιρό αλλά η γκρίνια συνεχιζόταν ανά διαστήματα. Μα ήρθαμε καλοκαίρι, έχει ψύχρα και να φάμε στη μάπα και βροχή? Ε ΟΧΙ! Δυστυχώς φίλοι μου δεν μπορείς να τα βάλεις με τον καιρό, εκτός κι αν ο καιρός σκυλοβαρεθεί την μίρλα και την γκρίνια σου! Και συνεχίζουμε επί του ποταμού στην Hribarjevo nabrežje και στην μικρή πλατεία Dvorni trg.
page2.jpg


Και πιάνει η απαίσια βροχή. Και αρχίζω. Πολύ ωραία, μπράβο, τέλειο καλοκαίρι, τα νεύρα μου, ξευτίλα, γκαντεμιά, κρίμα και x#@xx&[email protected]!!!
Τέλος πάντως, άντε βγάλε μια φωτό!
Slovenia-82.jpg


Και φτάσαμε σε άλλη μια διάσημη γέφυρα την Čevljarski most, αγγλιστί Cobblers' Bridge, ελληνιστί Γέφυρα των τσαγκάρηδων! Και αυτή χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Jože Plečnik μεταξύ 1931 και 1932, και χαρακτηριστικό της εντυπωσιακής της εμφάνισης είναι οι ψηλοί, και διαφορετικού μεγέθους πυλώνες.


Τα περισσότερα από τα κτίρια στις όχθες του ποταμού είναι ανακαινισμένα με τις προσόψεις να μοιάζουν σαν καινούριες ενώ λιγότερα είναι παρατημένα από το χρόνο.Κι ενώ η βροχή είχε δυναμώσει για τα καλά φτάσαμε στην κομψή πλατεία Novi trg δηλαδή Νέα πλατεία με σημαντικά κτίρια να βρίσκονται γύρω της όπως η Σλοβένικη Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών και Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη. Το σιντριβάνι στην μια πλευρά της Novi trg προστέθηκε μόλις το 2013 μετά την ολική αναμόρφωση της πλατείας.
Η πίσω πλευρά της Εθνικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, που χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Jože Plečnik μεταξύ 1936 και 1941.


Άρον άρον προχωρήσαμε επί του ποταμού, προσπερνώντας το διάσημο ανάχωμα Breg (άλλο ένα εξαιρετικό μέρος μετά το ολικό λίφτινγκ του 2010 που θα το απολαμβάναμε αργότερα), και φτάσαμε σε μια από τις λίγες λεωφόρους της πόλης την Zoisova cesta και Karlovška cesta, στο τέλος της παλιάς πόλης που βρίσκεται και ο Župnijska cerkev sv. Jakoba (Ενοριακός Ναός του Αγίου Ιάκωβος).
page3.jpg


Από την Zoisova cesta, η επόμενη γέφυρα του ποταμού η Hradeckega most


Πήγαμε προς τα πίσω στην Zoisova cesta όπου περάσαμε την αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου και ευτυχώς η βροχή είχε σταματήσει. Η βόλτα ήταν όμορφη και με εξέπληττε συνέχεια πόσο πράσινο έχει αυτή η πόλη.
page4.jpg


Λεωφόρος Zoisova cesta και η Αρχιτεκτονική σχολή στα δεξιά


Ένα κρυφό στενό σε ένα παρκάκι


Στρίψαμε δεξιά στην Emonska cesta και περπατήσαμε όλο ευθεία την Vegova ulica μέχρι την μεγάλη πλατεία Kongresni trg.
page5.jpg


Υπερβολικά ξεκούραστοι και χαλαροί και με την προσμονή να φτιάξει ο καιρός φτάσαμε στην μεγάλη πλατεία Kongresni trg. Εκεί βρίσκεται ίσως το ομορφότερο κτίριο σε όλη την πόλη, το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας που κατασκευάστηκε το 1902.
Είμαστε στο κέντρο του σύγχρονου κομματιού της πόλης με θέα από το Πανεπιστήμιο προς το λόφο του κάστρου


Στην πλατεία είχε στηθεί εξέδρα για το Φεστιβάλ της ΛιουμπλιάναΕκτός από το Πανεπιστήμιο και άλλα σημαντικά κτίρια, στην πλατεία πρωταγωνιστεί στο ένα άκρο της η Εκκλησία Ουρσουλινών της Αγίας Τριάδας


Το πάρκο Zvezda, εκτείνεται κατά μήκος του κεντρικού τμήματος της πλατείας


H Šubičeva ulica μας έβγαλε στην πλατεία Δημοκρατίας Trg republike και στο Κοινοβούλιο της χώρας. Το Σλοβενικό κοινοβούλιο, το οποίο στεγάζει την Εθνική Συνέλευση της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, κατασκευάστηκε μεταξύ 1954 και 1959. Ένας συνδυασμός της κλασικής αρχαιότητας και του ρεαλισμού της εποχής που χτίστηκε. Το χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι η πύλη εισόδου με διάφορα αγάλματα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους! Τι να πω. Δεν το λες και ωραίο κτίριο. Ίσως το πιο απλό και αδιάφορο Κοινοβούλιο που έχω δει μέχρι στιγμής και αν δεν ήξερα οτι είναι η Βουλή μάλλον θα το προσπερνούσα.Από την άλλη η πλατεία Δημοκρατίας είναι ίσως το μόνο σημείο της Λιουμπλιάνας που μπορείς να πεις ότι θυμίζει πρώην Γιουγκοσλαβία! Η πλατεία χτίστηκε το 1960 εκεί που βρέθηκαν ρωμαϊκά ερείπια και αντικείμενα. Στο σημείο που βρίσκεται το Cankarjev dom πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο και τα δύο ψηλά κτίρια γραφείων TR3 και Ljubljanska banka.


Σχεδόν πίσω από το κοινοβούλιο είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή της Σλοβενίας και λίγο μετά η Εθνική Πινακοθήκη
page6.jpg


Απέναντι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που κοιτάει την Ορθόδοξη εκκλησία
page7.jpg


Από το σημείο αυτό μπήκαμε στο μεγαλύτερο και πιο όμορφο πάρκο της Λιουμπλιάνας το Park Tivoli


Σχεδιάστηκε το 1813 και καλύπτει μια έκταση περίπου πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο κεντρικός δρόμος του πάρκου είναι το πιο εντυπωσιακό κομμάτι που περιλαμβάνει μια υπάιθρια φωτογραφική γκαλερί και συγκεκριμένα είχε έκθεση του National Geographic.


Στο βάθος είναι το Διεθνές Κέντρο Γραφικών Τεχνών. Το πάρκο έχει πισίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδική χαρά, πατινάζ, αίθουσες εκδηλώσεων και πολλά άλλα, όμως εμείς περπατήσαμε ένα μικρό κομμάτι του. Άρχισε πάλι να ψιλοβρέχει κι εγώ να βρίζω!
page8.jpg

page9.jpg


Νομίζω πως ο θεός βαρέθηκε να ακούει την γκρίνια μου και ξαφνικά όχι μόνο σταμάτησε να βρέχει αλλά άρχιζε να φαίνεται το γαλάζιο του ουρανού και οι ακτίνες του ήλιου!


Από το σημείο αυτό και μετά μέσα η διάθεση ανέβηκε και φωτογράφιζα τα ίδια όμως όλα αποτυπώνονταν πολύ πιο όμορφα και ο συνδυασμός σύννεφα, γαλάζιος ουρανός τόνισαν την ομορφιά της πόλης.

Πίσω από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης το όμορφο κτίριο που στεγάζει το Υπουργείο Εξωτερικών


Ξανά η Όπερα


Διαδρομή από την Cankarjeva cesta, στην λεωφόρο Slovenska cesta και στην εμπορική οδό Čopova ulica. Είδαμε όμορφα και μεγαλοπρεπή κτίρια, η πόλη όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο ζωντανή, ο ήλιος δειλά εμφανιζόταν και ανέβασε την θερμοκρασία και τώρα πιο χαρούμενος προχωρούσα και απολάμβανα αυτή την τόσο ξεχωριστή και φωτογενή πόλη!


Slovenska cesta & Čopova ulica


Slovenska cesta


Πάνω στην Slovenska cesta συναντάμε τον εμβληματικό ουρανοξύστη Nebotičnik (Skyscraper). Χτισμένος το 1933 στα πρότυπα της Αμερικής, ο 70 μέτρων ουρανοξύστης της Λιουμπλιάνας ήταν το ψηλότερο κτίριο στα Βαλκάνια και το ένατο ψηλότερο κτίριο στην Ευρώπη κατά τη στιγμή της κατασκευής του. Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου είναι το καφέ εστιατόριο Nebotičnik που προσφέρει ίσως την πιο όμορφη θέα της Λιουμπλιάνα και φυσικά το επισκεφτήκαμε τις επόμενες μέρες.


Čopova ulica


Η εμπορική οδός Čopova ulica μας οδήγησε εκεί που ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί, στην κεντρική πλατεία Prešeren. Και πάμε από την αρχή με άλλες καιρικές συνθήκες και άλλη διάθεση αυτή τη φορά!
 
Last edited:

underwater

Member
Μηνύματα
2.227
Likes
5.849
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Κι έλεγα πότε θα ξεκινήσεις ιστορία! Τρελαίνομαι ρε @giannismits με τα ωραία σου! :p
Τα τελευταία χρόνια έχω φάει κόλλημα με τα Βαλκάνια και ακόμα περισσότερο με τις χώρες που αποτελούσαν τη Γιουγκοσλαβία! Στο ψυγείο μου έχω μαγνητάκι με τον Τίτο σε περίοπτη θέση! Η Σλοβενία είναι από τα λίγα κομμάτια που απομένουν για να ολοκληρωθεί το παζλ! Περιμένω οπότε την ιστορία και tips, επειδή αποτελεί must προορισμό για μένα! :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
30.891
Μηνύματα
743.572
Μέλη
35.565
Νεότερο μέλος
AndVal

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom