Βολιβία Χιλή Salar de Uyuni από Χιλή

taver

Member
Μηνύματα
12.488
Likes
28.972
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Καλησπέρα σε όλους.
Δεν ξέρω αν κάνω καλά που δεν ανήγω νέο θέμα, αλλά επειδή το ταξίδι που έχω σκοπό να κάνω είναι Χιλή - Βολιβία, είπα να γράψω τις απορίες μου σε ένα ήδη υπάρχον τόπικ. Αν νομίζετε ότι πρέπει, ας με ειδοποιήσει κάποιος και το κάνω.
Με λίγα λόγια για να μην σας κουράσω από την αρχή μετά από μάχη μεταξύ Περου - Χιλή/Βολιβία, κατέληξα στη 2η επιλογή μόνο και μόνο γιατί η εποχή που θα πάω είναι 13/12 - 1/1 και απ΄ότι κατάλαβα το Περού θέλει ποδαράδα και πιο ξηρό καιρό.
Έχω 20 μέρες στη διάθεση μου και μετά από αρκετό διάβασμα (κυρίως εδώ μέσα), έχω το περίγραμμα ενός προγράμματος που έχει πάνω-κάτω ως εξής:
  • Άφιξη Σαντιαγκο 13/12 και πτήση για Πουντας Αρένας.
  • 3 μέρες Πουερτο νατάλες - Πούντας αρένας (1 paine, 1 μεταφορικά από/προς, 1 εδώ παίζομαι μεταξύ el calafate ή κάποια βαρκάδα στα στενά του Μαγγελάνου πιγκουίνοι κλπ.). Αν υπάρχει και κάτι άλλο αξιόλογο μπορώ να διαθέσω άλλη μια μέρα. Ακούω προτάσεις.
  • Πτήση για Καλάμα, λεωφορείο για Σαν Πέδρο. Την επόμενη μερα το 4ημερο τουρ στο Σαλαρ ντε Ουγιουνι.
  • Μετά την άφιξη στο Ουγιούνι λεωφορείο για Ποτοσί και διανυκτέρευση.
  • Το επόμενο απόγευμα λεωφορείο για Σουκρε και 2 μέρες διαμονή εκεί.
  • Πτήση (ή λεωφορείο δεν ξέρω ακόμη-πείτε καμια άποψη) για Λα Παζ. Εκεί περιμένω καμιά άποψη. Σκέφτομαι για Τιαχουανάκο. Γίνεται αυθημερόν? Υπάρχει κάπου που (όσο και αν σιχαίνομαι τη λέξη) ΠΡΕΠΕΙ να πάω?
  • Μετά από 3-4 μέρες πτήση για Σαντιαγκο. Παραμονή εκεί (με Βαλπαραίσο - ίσως Βινια ντελ μαρ) για 3-4 μέρες και επιστροφή Αθήνα.

Αυτό είναι το προσχέδιο. Θα είμαι με την καλή μου σε κάτι σαν προγαμήλιο ταξίδι - στάχτη στα μάτια που την έχω αστεφάνωτη μέχρι να πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα.
Οι απορίες και το άγχος της οργάνωσης είναι μπόλικα και πηγάζουν από το γεγονός ότι ένα τέτοιο ταξίδι είναι όνειρο ζωής (απαραίτητη η κλισεδιά) που δεν θέλω να περάσει ανεκμετάλευτο (πάλι σιχαμένη λέξη χρησιμοποίησα, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) και ότι ναι μεν λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι και τόσα πολλά...
Λοιπόν οι αρχικές απορίες (πιστέψτε με αν πιάσουν να απαντηθούν, θα επιστρέψω με καινουριες) είναι οι εξής:
1. Μεγάλο πρόβλημα στον προγραμματισμό φέρνει η συνέπεια και η ακρίβεια των αεροπορικών. Για παράδειγμα φτάνω με Αλιτάλια 13/12 9:15 στο Σαντιάγκο και έχει πτήση από το ίδιο αεροδρόμιο στις 12:00 για Πούντας. Με αυτή την πτήση προλαβαίνω λεωφορεία για πουερτο νατάλες και όλα καλά. Να το κλείσω ή θα έχει καθυστέρηση και θα τραβάω τα βυζιά μου? Αν πάρω πιο απογευματινό αεροπλάνο, είναι πολύ πιθανό να μην μπορώ να φτάσω στο Πούερτο Νατάλες το βράδυ και να χάσω μια μέρα. Υπάρχει καμιά λύση-πρόταση για αυτό?
2. Προφανώς στο Ουγιούνι, στο ντελ παινε κλπ, θα πρέπει να παω με οργανωμένες εκδρομές. Διάβασα εδώ ότι καλύτερο είναι να τις κλείσεις από εκεί και όχι προκαταβολικά. Πως μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να χασω τη μέρα? Πχ στο Σαν πεδρο ή στο Πούερτο Νατάλες θα φτάσω (αν φτάσω) αργά τη νύχτα. Φαντάζομαι ότι δεν θα έχει τπτ ανοικτό για να κλείσω τις εκδρομές της επόμενης μέρας. Οπότε χάνεται μια μέρα τσάμπα. Υπάρχει κάποια λύση για αυτό? Εννοείται ότι θα μου έκανε μεγάλη χάρη όποιος μου πρότεινε εταιρεία/γραφείο/ξεναγό καλό και φτηνό για τα παραπάνω μέρη.
3. Διάβασα και είδα ισχύει ότι αν κλείσεις τα τοπικά αεροπορικά στα Ισπανικά και με Πεσο, βγαίνουν πιο φτηνά. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν να είναι πιο φτηνά για τους ντόπιους. Αν κάνω την ελληνιά μου και τα κλείσω κι εγώ έτσι παίζει να με τραβάει κανείς σε κάνα αεροδρόμιο? Να το ρισκάρω ή όχι?
4. Το κομμάτι της Βολιβίας βγαίνει?. Έχει νόημα σε τόσο σφιχτό πρόγραμα? Υποθέτω ότι είναι και πιο καθυστερημένη χώρα σε μεταφορές/υποδομές (αν και ένας από τους λογους που θέλω πολύ να πάω είναι και αυτή η καθυστέρηση). Να το παρατήσω και αντί για εκεί να πάω νησί του Πάσχα?
5. Οτιδήποτε έχει κανείς να προτείνει/συμβουλέψει/προειδοποιήσει κλπ, θα είναι πολύ χρήσιμο για μένα.

Ευχαριστώ προκαταβολικά όλους όσοι μπουν στη διαδικασία να απαντήσουν - και κατόπιν εορτής όλους όσοι έχουν ήδη γράψει τις εμπειρίες τους από το αντίστοιχο ταξίδι.
1. Η Πυθία απουσιάζει για να σου απαντήσει επακριβώς, αλλά με την Αλητάρια πετάς, οι καθυστερήσεις δεν είναι εκτός προγράμματος... Λογικά πάντως προλαβαίνεις, μέχρι και μια ώρα καθυστέρηση είσαι ΟΚ. Φρόντισε μόνο να έχεις στυλό μαζί όταν κατέβεις από το αεροπλάνο, και να τρέξεις να πιάσεις στασίδι στην ουρά του immigration.
2. (Για το Σαν Πεδρο/Uyuni): Αν θες να φύγεις την αμέσως επόμενη μέρα, οι πιθανότητες να γίνεται δεν είναι με το μέρος σου, θα πρέπει να κλείσεις από πριν. Υπόψη ότι δεν έχουν όλα τα πρακτορεία αναχωρήσεις κάθε μέρα. Πάντως online από το internet απέφυγέ το, τα websites τα τρέχουν άλλοι κι όχι οι πράκτορες. Δοκίμασε την τύχη σου με τα τηλέφωνα (whatsapp), και συνεννοήσουμε με e-mails να σε περιμένουν αν φτάσεις βράδυ.
3. Το έκανα περύσι χωρίς κανένα πρόβλημα.
4. Για μετά το Uyuni δεν έχω άποψη, αλλά κι εγώ αν έκλεινα τώρα κάτι τέτοιο θα έκλεινα.
5. Δες εδώ: https://www.travelstories.gr/community/threads/Στη-γη-των-μεγάλων-ηφαιστείων.58835/
 
Last edited:

Pel

Member
Μηνύματα
752
Likes
3.811
Ταξίδι-Όνειρο
Και πού δεν θέλω;
Εγώ έμεινα Ποτοσί ένα βράδυ αλλά άνετα θα έμενα και δεύτερο. Είναι πανέμορφη μικρή πόλη με αποικιακά κτήρια, με πινελιές βολιβιανής παρακμής που τα κάνει ακόμα πιο γοητευτικά. Έχει μουσεία, έχει και δυνατότητα για τουρ στο ορυχείο που δεν είναι τόσο τουριστικό όσο ακούγεται. Γίνεται από μεταλλωρύχους και έρχεσαι αντιμέτωπος με εικόνες που σε κάνουν να προβληματίζεσαι και να νιώθεις ευγνώμων που γεννήθηκες αυτός που γεννήθηκες. Άλλοι πάλι βρίσκουν ότι στο Ποτοσί δεν έχεις πολλά να κάνεις, και θεωρούν ότι μια διανυκτέρευση αρκεί. Γούστα είναι αυτά... Εκτός αυτού, το τουρ στο Salar είναι ζόρικο σωματικά. Ήδη βλέπω ότι στο καπάκι θες να πάρεις λεωφορείο από Uyuni για Potosi. Το να μείνεις μια μέρα παραπάνω Potosi μπορεί και να είναι καλύτερο για να ξεκουραστείς.

Μιλώντας για γούστα, αν ήταν να κόψω μια νύχτα από κάπου, θα την έκοβα από Σούκρε. Πολύ όμορφη πόλη, δεν λέω. Αλλά για τα δεδομένα της Βολιβίας πολύ πιο "πολιτισμένη", καθαρή και αστική από άλλες πόλεις και περιοχές. Εγώ στη Σούκρε θα έμενα ένα βράδυ και θα ήμουν ευχαριστημένη με την βόλτα στο κέντρο και στον λόφο από τον οποίο έχεις πανοραμική θέα κάτω προς την πόλη.

Τιχουανάκο εγώ πήγα μονοήμερη, με ιδιωτικό τουρ, όχι δημόσιο λεωφορείο. Με ιδιωτικό τουρ σαφώς και γίνεται να πας και να έρθεις μέσα σε μια μέρα, με δημόσιο λεωφορείο δεν ξέρω τους χρόνους. Με το Τιχουανάκο δεν τρελάθηκα μεν, γιατί είναι μικρό το κομμάτι που έχει ανασκαφεί, αλλά είναι απ' αυτά που νομίζω ότι πρέπει να πας. Άλλο "πρέπει" ίσως είναι η λίμνη Τιτικάκα αλλά δεν ξέρω αν σου φτάνουν οι μέρες, γιατί δεν γράφεις πόσες μέρες θες να μείνεις Λα Παζ. Δεν υπάρχουν στην πόλη αξιοθέατα που να πρέπει να δεις. Βόλτες κάνεις στο κέντρο και παρατηρείς τον κόσμο, παίρνεις τα τελεφερίκ για να βλέπεις την πόλη από ψηλά, μπαίνεις σε καμιά εκκλησία, και σίγουρα πας στο Mirador Killi Killi να δεις από ψηλά την πόλη.

Διάβασε και την ιστορία του GTS που πήγε πρόσφατα, και που μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτά που ψάχνεις γιατί κινήθηκε πιο πολύ με δημόσια λεωφορεία σε σχέση με μένα: https://www.travelstories.gr/community/threads/«Τα-ορφανά-πορεύονται-κι-οι-χήρες-κονομιόνται»-Βολιβία.58947/
 

tebelhanas

Member
Μηνύματα
20
Likes
7
Ευχαριστώ για τις άμεσες και χρήσιμες απαντήσεις.
1. Προφανώς κανείς δεν ξέρει τα μελλούμενα, απλώς ρωτάω αν κάποιος έχει εικόνα από το αεροδρομιο, το ψάξιμο στις εισόδους-εξόδους κλπ. Φαντάζομαι ότι πρέπει να κατέβω, να πάρω αποσκευές (αν φτάσουν),, να με ψάξουν, να δώσω πάλι αποσκευές, να κάνω τσεκ και όλα αυτά μέσα σε σε 2:30 ώρες. Αξίζει ή είναι χαμένο το παιχνίδι εξ αρχής και να πάρω πιο απογευματινό ρισκάροντας μια μέρα διαμονή στο πουντας αρένας?
2. Μέχρι τώρα έχω αποδελτιώσει για το Ουγιουνι από προηγούμενες ιστορίες τα ταξιδιωτικά cordiliera travel, atacama connection, tupiza tours. Φαντάζομαι ότι αυτά εννοείς να πάρω τηλ. Για ντελ πάινε δεν έχω δει τίποτα ακόμη. Όποιος ξέρει...
4. Δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ πολύ με το κομμάτι Λαπαζ και γυρω-γύρω, αλλά θέλω αρκετά να πάω. Σκόπευα να κάτσω 3-4 μέρες, αλλά αν "δεν πρέπει" να χάσω το νησί του ήλιου, ε να πάω κι εκεί εις βάρος του Σαντιάγκο. Η ιστορία του GTS φαίνεται όντως καταπληκτική κι ευχαριστώ που μου την υπέδειξες.
5. Την ιστορία σου Ταβερ την είχα ήδη ξεφυλίσει και βοήθησε πολύ στο να καταληξω σε αυτό το ταξίδι. Ευχαριστώ για τρίτη φορά.
Τέλος, και κάνα 2 κλασσικές ερωτήσεις που μου ήρθαν μόλις τώρα.
  • Συνάλλαγμα φαντάζομαι όταν φτάσω εκεί ή να έχω και τιποτα δολάρια από την αρχή μαζί μου? Τώρα που το σκέφτομαι, βολιβιάνικα που θα βρω εγώ που θα μπω Βολιβία από την έρημο?
  • Ταξιδιωτική ασφάλεια απαραιτήτως, ε?
 

taver

Member
Μηνύματα
12.488
Likes
28.972
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
1. Ναι, γι αυτό σου έγραψα ότι μέχρι μια ώρα καθυστέρηση είσαι ΟΚ.
2. Πάνω κάτω όλοι στη Λατινική Αμερική έχουν whatsapp. Στείλε τους μηνύματα (προτιμότερο σε σχέση με το τηλέφωνο, γιατί μάλλον θα σε περάσουν από google translate).

Συνάλλαγμα Χιλιανό μπορείς να τραβήξεις από τα ATM (ή τα καταστήματα των τραπεζών) σε όλη τη χώρα. Δε χρειάστηκα τίποτε από πριν, και για όλες τις "μεγάλες" συναλλαγές έπαιζε και κάρτα. Για ανταλλακτήρια, πάλι, δεν έχω ιδέα. Βολιβιανά τώρα, στο τουρ του Uyuni θα χρειαστείς καμμιά διακοσαριά βολιβιανά το πολύ, τα οποία μπορείς να τα αλλάξεις (με ληστρικές ισοτιμίες του στυλ 20% καπέλο) στο San Pedro de Atacama, ή ενδεχομένως και αλλού. Για τα υπόλοιπα έξοδα στη Βολιβία, πάρε μετρητά μαζί σου για να αλλάξεις στο Uyuni ή στο Potosi, καθώς οι μαρτυρίες (δηλαδή ο Yorgos κ.α.) λένε ότι τα ATM που δέχονται ευρωπαϊκές κάρτες είναι δυσεύρετα.

Ταξιδιωτική ασφάλεια αμα θες κάνεις, ή αμα θες πας yolo. Εγώ πάντως, για τα μεγάλα ταξίδια κάνω πάντα.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.668
Likes
50.515
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Θα είμαι με την καλή μου σε κάτι σαν προγαμήλιο ταξίδι - στάχτη στα μάτια που την έχω αστεφάνωτη μέχρι να πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα.
Είσαι αυτός που πέταξε την ταινία της ταμειακής μηχανής πέρυσι ε; Πουλάκι μου...
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.668
Likes
50.515
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ευχαριστώ για τις άμεσες και χρήσιμες απαντήσεις.
1. Προφανώς κανείς δεν ξέρει τα μελλούμενα, απλώς ρωτάω αν κάποιος έχει εικόνα από το αεροδρομιο, το ψάξιμο στις εισόδους-εξόδους κλπ. Φαντάζομαι ότι πρέπει να κατέβω, να πάρω αποσκευές (αν φτάσουν),, να με ψάξουν, να δώσω πάλι αποσκευές, να κάνω τσεκ και όλα αυτά μέσα σε σε 2:30 ώρες. Αξίζει ή είναι χαμένο το παιχνίδι εξ αρχής και να πάρω πιο απογευματινό ρισκάροντας μια μέρα διαμονή στο πουντας αρένας?
2. Μέχρι τώρα έχω αποδελτιώσει για το Ουγιουνι από προηγούμενες ιστορίες τα ταξιδιωτικά cordiliera travel, atacama connection, tupiza tours. Φαντάζομαι ότι αυτά εννοείς να πάρω τηλ. Για ντελ πάινε δεν έχω δει τίποτα ακόμη. Όποιος ξέρει...
4. Δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ πολύ με το κομμάτι Λαπαζ και γυρω-γύρω, αλλά θέλω αρκετά να πάω. Σκόπευα να κάτσω 3-4 μέρες, αλλά αν "δεν πρέπει" να χάσω το νησί του ήλιου, ε να πάω κι εκεί εις βάρος του Σαντιάγκο. Η ιστορία του GTS φαίνεται όντως καταπληκτική κι ευχαριστώ που μου την υπέδειξες.
5. Την ιστορία σου Ταβερ την είχα ήδη ξεφυλίσει και βοήθησε πολύ στο να καταληξω σε αυτό το ταξίδι. Ευχαριστώ για τρίτη φορά.
Τέλος, και κάνα 2 κλασσικές ερωτήσεις που μου ήρθαν μόλις τώρα.
  • Συνάλλαγμα φαντάζομαι όταν φτάσω εκεί ή να έχω και τιποτα δολάρια από την αρχή μαζί μου? Τώρα που το σκέφτομαι, βολιβιάνικα που θα βρω εγώ που θα μπω Βολιβία από την έρημο?
  • Ταξιδιωτική ασφάλεια απαραιτήτως, ε?
Καταρχήν ανάμεσα σε Περού και οτιδήποτε άλλο, εγώ θα έπαιρνα Περού, αλλά γούστα είναι αυτά.

Για ντελ Πάινε τα έχω γράψει στην ιστορία μου, κάνε ένα κόπο να το ψάξεις. Έχει και ημερήσια τουρ, αλλά προφανώς είναι καλύτερα αν κάνεις έστω 3 μέρες το τρεκ στο W.

Άσε το Σαντιάγο και πιάσε τη Νήσο του Πάσχα. Απίθανο μέρος (έχω μια ιστορία για εκεί και υπάρχουν τουλάχιστον άλλες δύο).

Συνάλλαγμα μόλις περάσεις τα σύνορα στις γιαγιάδες, πολύ καλή ισοτιμία.

Η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι προσωπική υπόθεση, αλλά για 80€ σε τόσο ακριβό ταξίδι δεν είναι καλύτερα να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο;

2 μέρες για Λα Πας είναι αρκετές, εμένα η πόλη μου φαίνεται συγκλονιστική, αλλά 2 μέρες φτάνουν και περισσεύουν. Και με μιάμιση κάνεις δουλειά. Πήγαινε να δεις cholitas. Τiawanako μια χαρά γίνεται ημερήσια, εμείς και με δημόσια συγκοινωνία το έχουμε κάνει, το βρίσκω προσωπικά φοβερό, το προτιμώ από το νησί του ηλίου, αλλά γούστα είναι αυτά.

Κι εγώ προτιμώ Ποτοσί από Σούκρε, έστω και για μια μέρα αξίζει.
 
Last edited:

Pel

Member
Μηνύματα
752
Likes
3.811
Ταξίδι-Όνειρο
Και πού δεν θέλω;
Τiawanako μια χαρά γίνεται ημερήσια, εμείς και με δημόσια συγκοινωνία το έχουμε κάνει, το βρίσκω προσωπικά φοβερό, το προτιμώ από το νησί του ηλίου, αλλά γούστα είναι αυτά.
Ομολογώ ότι ήμασταν στο Τιχουανάκο και σε μνημονεύαμε... Και αναρωτιόμασταν με απορία: "Ο Γιώργος είχε έρθει μια φορά και τη δεύτερη φορά που πήγε Βολιβία λυπήθηκε που δεν ξαναήρθε...". Αλλά εντάξει, πρώτον αναγνωρίζω ότι είναι το σημαντικότερο Inca site στην Βολιβία και είναι παράλειψη να μην το δει κάποιος, και δεύτερον, έχεις κι εσύ προσωπικά ένα κόλλημα με τους Ίνκας!

Να σου πω, για να μαθαίνουμε και κάτι χρήσιμο, μας είπαν ότι πριν μερικά χρόνια είχε έρθει μια ομάδα από αγγλικό πανεπιστήμιο και έκανε ανασκαφές, αλλά αντιδρούσαν οι τοπικές αρχές και αναγκάστηκαν να σταματήσουν και να τις αφήσουν στη μέση. Μήπως ξέρεις γιατί αντιδρούσαν και τι έγινε;
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.668
Likes
50.515
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ομολογώ ότι ήμασταν στο Τιχουανάκο και σε μνημονεύαμε... Και αναρωτιόμασταν με απορία: "Ο Γιώργος είχε έρθει μια φορά και τη δεύτερη φορά που πήγε Βολιβία λυπήθηκε που δεν ξαναήρθε...". Αλλά εντάξει, πρώτον αναγνωρίζω ότι είναι το σημαντικότερο Inca site στην Βολιβία και είναι παράλειψη να μην το δει κάποιος, και δεύτερον, έχεις κι εσύ προσωπικά ένα κόλλημα με τους Ίνκας!

Να σου πω, για να μαθαίνουμε και κάτι χρήσιμο, μας είπαν ότι πριν μερικά χρόνια είχε έρθει μια ομάδα από αγγλικό πανεπιστήμιο και έκανε ανασκαφές, αλλά αντιδρούσαν οι τοπικές αρχές και αναγκάστηκαν να σταματήσουν και να τις αφήσουν στη μέση. Μήπως ξέρεις γιατί αντιδρούσαν και τι έγινε;
Δεν έχει κάποια σχέση με τους Ίνκας το Τιαουανάκο, είναι άλλος πολιτισμός και ασύγκριτα παλιότερο. Η δε έκταση είναι τεράστια, θέλει πάρα πολύ χρόνο και οι ανασκαφές απ' όσο ξέρω συνεχίζονται. Την τελευταία φορά που πήγα είχε αποκαλυφθεί διπλάσιος χώρος από την προηγούμενη. Έχω πάει αρκετές φορές, τουλάχιστον δέκα.

Ξεναγό είχατε; Ή πήγατε βλέποντας απλώς πέτρες; Ο αρχαιολογικός χώρος παίζει να είναι και ο σημαντικότερος στην ήπειρο. Το δε μουσείο έχει κάνει εντυπωσιακή αναβάθμιση.

Τώρα βέβαια εξαρτάται και από το πόσο τρελαμένος είναι ο καθένας με την αρχαιολογία, αλλά πιο μυστηριώδη αρχαιολογικό χώρο τέτοιας σημασίας δε βρίσκεις εύκολα.
 
Last edited:

Pel

Member
Μηνύματα
752
Likes
3.811
Ταξίδι-Όνειρο
Και πού δεν θέλω;
Ξεναγό είχαμε αλλά με βάση αυτά που λες σκέφτομαι ότι ίσως τελικά και να μην είχαμε.
Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να μην έχω πολλές γνώσεις για τον χώρο και να μην τον εκτίμησα όσο εσύ, αλλά για τον tebelhana που ρωτάει, θα συμφωνήσω ότι πρέπει να τον δει κανείς. Και όπως προκύπτει απ' τη συζήτηση, πρέπει να τον δει με καλό ξεναγό ή τουλάχιστον καλό οδηγό για να διαβάσει σχετικά (εγώ τουλάχιστον αυτό θα κάνω για να δω τι έχασα απ' αυτά που λες).
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.668
Likes
50.515
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ξεναγό είχαμε αλλά με βάση αυτά που λες σκέφτομαι ότι ίσως τελικά και να μην είχαμε.
Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να μην έχω πολλές γνώσεις για τον χώρο και να μην τον εκτίμησα όσο εσύ, αλλά για τον tebelhana που ρωτάει, θα συμφωνήσω ότι πρέπει να τον δει κανείς. Και όπως προκύπτει απ' τη συζήτηση, πρέπει να τον δει με καλό ξεναγό ή τουλάχιστον καλό οδηγό για να διαβάσει σχετικά (εγώ τουλάχιστον αυτό θα κάνω για να δω τι έχασα απ' αυτά που λες).
Γενικά οι αρχαιολογικοί χώροι χωρίς ξεναγό χάνουν πάρα πολύ. Αλλά με εντυπωσιάζει που είχατε και βγήκε μάπα! Πολύ κρίμα.

Πάντως ακόμη και χωρίς ξεναγό, οπτικά το βρίσκω πολύ εντυπωσιακό. Τώρα είπαμε, δεν τρελαίνονται όλοι για να βλέπουν αρχαίες πέτρες, όπως δε με συγκινεί εμένα καθόλου το Πράδο, το ΜΟΜΑ (Παναγία μου, μαρτύριο!) ή το Ρέινα Σοφία, γούστα είναι αυτά. Οπότε καλύτερα ο κάθε αναγνώστης να κρίνει με τα γούστα του, μην πάρουμε και κανέναν στο λαιμό μας.
 

tebelhanas

Member
Μηνύματα
20
Likes
7
Είσαι αυτός που πέταξε την ταινία της ταμειακής μηχανής πέρυσι ε; Πουλάκι μου...
Κάτι έπρεπε να κάνω κι εγώ...
Εννοείται ότι όταν πέταξα αρχικά τάχα μου δήθεν για το νησί του Πασχά, περίμενα κάποιος να με τραβήξει (παρά το κλάμα που ακολουθεί) να σπάσω και τον τελευταίο κουμπαρά μου ώστε να το κάνω.... Θα εξαρτηθεί από το συνδυασμό χρόνου/χρήματος. Δεν το έχω εγκαταλείψει παντως...
Για το τρεκ στα χιονια μου φαίνεται τέλειο, αλλά απ'ότι είχα δει ζητάνε κάτι χιλιάρικα για το τουρ και μόνος μου κωλύομαι να το κάνω. Εδώ κατάφερα και χάθηκα στο φεγγάρι στη Σαμοθράκη, το ντελ πάινε με μάρανε...
Θα το κοιτάξω πάντως να δω μήπως παίξει καμιά προσφορά.
Ευχαριστώ για τις νέες απαντήσεις. Αν έχει συγκρατήσει κανείς τηλέφωνα - ονόματα από ταξιδιωτικά (εκτός από αυτά που ανέφερα παραπάνω), καλοδεχούμενα.
 

tebelhanas

Member
Μηνύματα
20
Likes
7
Ευχαριστώ για τις υποδείξεις, αλλά μου αναψατε φωτιά με το νησί του Πάσχα.
Όσο και να το έψαξα, όλα μαζί δεν βγαίνει. Από ένα σημείο και μετά για να πάω στο ΝτΠ πρέπει να πουλήσω νεφρό (πέφτει μέσα στα Χριστούγεννα).
Ακολουθεί γραφική ερώτηση, αλλα τι να κάνω που δεν δύναμαι...
Ξέρω ότι κάθε άνθρωπος και άλλα γούστα (άλλος θέλει να βλέπει φύση - άλλος αρχαία κλπ), αλλά από εσάς που τα έχετε δει, μεταξύ ντελ πάινε και Πάσχα, (πλησιάζει) τι θα επιλέγατε?
Δεν κρατήθηκα την έκανα. Το λέω με την έννοια ότι τέλειο φαίνεται το ντελ πάινε, αλλά αν μπορώ να δω κάτι αντίστοιχο στην Ισλανδία πχ, ας πάω στο ΝτΠ. Δυστυχώς όπου κ να πας σε 3 μέρες, μόνο κλεφτές ματιές μπορείς να ρίξεις...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.195
Μηνύματα
883.550
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom