Γαλλία Ασπρόμαυρη Χριστουγεννιάτικη ιστορία (Γαλλική κουλτούρα στο Παρίσι)

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Φωτογραφίες 10ου κεφαλαίου:

Φεύγοντας από το st Germain
DSC_3082.JPG


Το εισιτηριάκι θα χρειαστεί
Tickets2.JPG


Μα τι γίνεται στη Λατινική συνοικία, κανείς δε τη θέλει για Χριστούγεννα;
DSC_3093bc.jpg


Εγώ βρήκα την άκρη μου μια φορά, αν και πολλή φασαρία κάνουν από δίπλα
DSC_3093d.jpg


Λίγες ώρες μετά. Επιτέλους στη στάση, αν και δεν ήταν η καλύτερη εμπειρία ο ποδαρόδρομος
IMG_20211226_062211.jpg


Πάτησα φυσούνα - άγχος τέλος. Το κόλπο έπιασε
IMG_20211226_075946.jpg


Ψηλά, πάνω απ' τα σύννεφα
IMG_20211226_094157.jpg
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Τυχερός! Εμένα μου είχαν κρατήσει το Camembert στον έλεγχο της χειραποσκευής, γιατί λέει, επειδή είναι μαλακό τυρί, θεωρείται υγρό!
Δεν υπήρχε περίπτωση μιας και το πήρα μετά τον έλεγχο, από το κατάστημα του αεροδρομίου.
Το μόνο επικίνδυνο ήταν να μου το πάρουν στο αεροπλάνο γιατί μύριζε. :haha:
Στην ίδια τσάντα είχα και παρμεζάνα που με άφησαν να την περάσω!!!
Τι ψάχνεις να βρεις με τη παράνοια τους, μου χει αφήσει ψυχολογικό τραύμα το μπουκάλι της Αβάνας που μου πήραν στο Ντε Γκωλ επιστρέφοντας από Κούβα...
 

Pel

Member
Μηνύματα
752
Likes
3.810
Ταξίδι-Όνειρο
Και πού δεν θέλω;
Η παράνοια δεν είναι μόνο γαλλικό προνόμιο. Για τον ίδιο λόγο υπήρχε και στο αεροδρόμιο της Αστυπάλαιας ταμπελάκι στον έλεγχο των χειραποσκευών
"ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ, ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΚΤΛ".
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Η παράνοια δεν είναι μόνο γαλλικό προνόμιο. Για τον ίδιο λόγο υπήρχε και στο αεροδρόμιο της Αστυπάλαιας ταμπελάκι στον έλεγχο των χειραποσκευών
"ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ, ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΚΤΛ".
Αλήθεια; Αυτό δε το θυμάμαι. o_O
Στην Ελλάδα πάντως δεν έχω αντίστοιχο παράδειγμα κι έχω κουβαλήσει τα πάντα στη κυριολεξία!
 

Iris_90

Member
Μηνύματα
760
Likes
3.838
Επόμενο Ταξίδι
Στο άγνωστο ...
Ταξίδι-Όνειρο
Γιατί , σε νοιάζει ;;;
Πολύ ωραίος επίλογος Γιάννη , πάντως μπράβο σου που τα κατάφερες και πέρασες τις χριστουγεννιάτικες γιορτές στη Γαλλία (που είναι πανέμορφη στολισμένη) και το κυριότερο που βγήκες αλώβητος από το τακαμούρι (έτσι αποκαλώ τον κορόνα) που κανε άνω κάτω όλο τον πλανήτη ...
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
988
Likes
2.082
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Τα περισσότερα απ’ αυτά τα βαρετά κλισέ τα σκεφτόμουν καθώς ντυνόμουν, αλλά και λίγες στιγμές αργότερα ανηφορίζοντας για μια φορά ακόμη το πεζόδρομο Mouffetard με κατεύθυνση τη γνωστή πλατεία, ανεβαίνοντας στο άδειο από κόσμο πλακόστρωτο. Βρίσκω ένα τραπεζάκι έξω στο Café les Arts, δίπλα από μια παρέα φασαριόζων πιτσιρικάδων Γάλλων (που θύμιζαν Ιταλούς σε Ελληνικό νησί) και παραγγέλνω τα κρασιά μου, που ως στιγμής δεν είχα δοκιμάσει. Η βραδιά κλείνει περασμένες μία με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ε να, αυτά γράφεις και με κάνεις εμένα και θυμάμαι και γίνομαι γραφική!
Σεπτέμβριος του 1975, γυρίζουμε μια παρέα φοιτητών από Αθήνα στο Λονδίνο για συνέχιση σπουδών με τη Γκαστ. Ποια είναι η Γκαστ θα μου πεις? Μια εταιρία πούλμαν που σε πήγαινε με σχεδόν μηδενικά λεφτά από Αθήνα-Λονδίνο μέσα σε τρεις μέρες, όπου δε σταματούσε πουθενά, παρά για ελάχιστη ώρα λόγω ανάγκης. Είχε δύο οδηγούς που άλλαζαν στο τιμόνι με βάρδιες. Φθάνουμε Παρίσι 3 η ώρα το πρωί, οι οδηγοί εξουθενωμένοι παρκάρουν κάπου στο κέντρο και μας λένε "πέστε για ύπνο και θα φύγουμε το πρωί στις 8". Οι υπόλοιποι όντως κοιμούνται κι εγώ μ΄ένα άλλο παιδί την κάνουμε και περπατάμε στο έρημο νυχτερινό Παρίσι μέχρι τις 7 το πρωί ασταμάτητα!! Δε μας πείραξε κανείς, δε συναντήσαμε τίποτα περίεργο -έτσι κι αλλιώς ούτε που μας πέρασε από το μυαλό ότι υπήρχε περίπτωση να κινδυνέψουμε τέτοια ώρα. Είδαμε τη Notre Dame φωτισμένη, το Λούβρο χωρίς την πυραμίδα τότε, τις υπέροχες γέφυρες κι όταν την ώρα που ξημέρωνε είδαμε πέρα μακριά και τον πύργο του ΄Αιφελ, κάναμε μεταβολή και γυρίσαμε εκεί που ήταν το πούλμαν, όπου σ΄ένα καφενείο που μόλις είχε ανοίξει, φάγαμε κρουασάν μαζί με ζεστό καφέ συντροφιά με τους Παριζιάνους που πήγαιναν στις δουλειές τους. Κάποιες από τις ωραιότερες τέσσερεις ώρες της ζωής μου! Αξέχαστη βόλτα!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Πολύ ωραίος επίλογος Γιάννη , πάντως μπράβο σου που τα κατάφερες και
Όσο κι αν τα προγνωστικά δεν ήταν με το μέρος μου και οι συνθήκες δεν ευνοούσαν, βγήκε ειλικρινά μία φανταστική εκδρομή που τη χάρηκα ιδιαίτερα. Σ' ευχαριστώ πολύ. :)

Ε να, αυτά γράφεις και με κάνεις εμένα και θυμάμαι
Σμαράγδα καταπληκτικη τοποθέτηση με τις εμπειρίες σου για ακόμα μια φορά σε ιστορία μου!
Σ' ευχαριστώ πραγματικά, με τιμάς.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Συμπεράσματα - Αποτίμηση - Προτάσεις


α. Χρόνος εκδρομής
: Καλά μη λέμε τ’ αυτονόητα, οι δύο και κάτι μέρες σε μια πόλη σαν το Παρίσι δε φτάνουν ούτε για ζήτω, ωστόσο θεωρώντας ότι πλέον είναι εφικτό να ξαναπάει κάποιος πολύ εύκολα, δε μπορώ να πω ότι με πείραξε ότι ήταν μόνο τόσες.

β. Εποχή εκδρομής: Προφανώς και στάθηκα τυχερός που αν και Χριστούγεννα ο καιρός ήταν τηρουμένων αναλογιών θαυμάσιος, χωρίς να επηρεάσει στο ελάχιστο το πρόγραμμα μου. Συνεπώς δεν είμαι καθόλου αρνητικός από την άποψη της εκδρομής το χειμώνα, μιας και η πόλη έχει να δώσει ακόμα και σε συνθήκες μουντάδας. Είναι από αυτές. Ίσως τα Χριστούγεννα αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για κάποιους λόγω στολισμού και ατμόσφαιρας, όπως κι ένα αντικίνητρο για κάποιους άλλους λόγω αυξημένου κόστους. Εγώ πιστεύω ότι συνδυάζονται όλα αρμονικά πάντως, με τη κατάλληλη έρευνα και οργάνωση.

γ. Όσα δεν είδα: Η λίστα αυτή εξακολουθεί να είναι μεγάλη νομίζω και για όσους έχουν πάει δύο και τρεις φορές στο Παρίσι, πόσο μάλλον για μένα. Κάποια δε τα βρήκα ανοικτά λόγω καταστάσεων (βλ. Παναγία Παρισίων), στο Λούβρο δε μπήκα μιας και δεν είχε διαθέσιμες ώρες το απόγευμα, άλλα τα προσπέρασα χωρίς να το καταλάβω ή απλά γιατί δε προλάβαινα, γενικότερα μιλάμε για μια πόλη που πρέπει να είσαι όλη μέρα στο δρόμο και πάλι, αρκετά θα σου ξεφύγουν. Στο γενικότερο απολογισμό της εκδρομής όμως είμαι ικανοποιημένος με όσα κατάφερα.

δ. Ασφάλεια: Πολλά γράφονται κι ακόμα περισσότερα ακούγονται γι’ αυτό το θέμα, σε σημείο που να απορείς αν πας στην Ευρώπη ή σε κάποια επικίνδυνη πόλη της Λατ. Αμερικής. Προσωπικά αν και είναι κάτι που με αγχώνει σε ταξίδια, δε μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα το παραμικρό περιστατικό, όντας βέβαια ψυλλιασμένος, αλλά κινούμενος κυρίως σε πολύ κεντρικούς άξονες & διαμερίσματα. Δε ξέρω από πού ξεκινάει το πρόβλημα, προφανώς πιο έξω από το ιστορικό κέντρο, προσωπικά όμως δεν είδα κάτι περίεργο όσο κινούμουν στη πόλη. Δώστε μεγάλη προσοχή κυρίως για κλοπές πορτοφολιών στα σημεία με πολυκοσμία, όπως σε κάθε μεγαλούπολη άλλωστε.

ε. Άνθρωποι: Είχα ακούσει πολλά για τους Γάλλους, από την υπεροψία τους έως το σωβινισμό τους, κάτι που δε διαπίστωσα προσωπικά πουθενά. Αρχικά σε πολλά πλέον μέρη δεν έχεις να κάνεις με Γάλλους, μιας και σε καταστήματα, παντοπωλεία, καφέ, εστιατόρια και τα σχετικά δουλεύουν αρκετοί μετανάστες, το ίδιο και στο ξενοδοχείο που ήταν εξυπηρετικότατοι, όμως όπου έτυχε να συναναστραφώ δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα, άντε στη χειρότερη να σου απαντήσουν στα Γαλλικά, μήπως όμως δε συμβαίνει κι αλλού αυτό; (Τα σέβη μου στον Ιρλανδό στη Pub το βράδυ των Χριστουγέννων, αυτός είναι λαός)!

στ. Οργάνωση: Μιλώντας για Παρίσι, μια πόλη με τέτοιο τουριστικό υπόβαθρο, θα ήταν περίεργο να μη βγάλεις άκρη τη σημερινή μέρα, ειδικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Προσωπικά τη βρήκα πολύ εύκολη σε ότι έκανα. Το μόνο που είδα να χρειάζεται λίγη περισσότερη εξοικείωση ήταν Μετρό και οι σταθμοί του.

ζ. Κουζίνα: Δεν έχω άποψη παρά μόνο αποσπασματικά, καθώς δεν έφαγα σαν άνθρωπος να μπορώ να κρίνω περισσότερο, μιας και τα μενού των εστιατορίων ήταν Χριστουγεννιάτικα και απευθύνονταν σε μεγάλα πορτοφόλια. Ήταν βέβαια εξαιρετικό το πρωινό στο ξενοδοχείο, υπήρχε και η πολύ καλή λύση των φούρνων (boulangerie) που συναντάει κανείς όπου σταθεί κι όπου βρεθεί και είναι αδύνατο να αρνηθεί, όπως επίσης και των Ανατολιτών που πάντα μας ταΐζουν αξιόπιστα σε ακριβούτσικες εκδρομές ανά την Ευρώπη.

η. Κόστος: Να έρθουμε και λίγο στο προκείμενο. Ακριβούτσικη εκδρομή, ειδικά για ένα άτομο, κάτι που δε θα συνέβαινε αν ήμασταν περισσότερα ή ίσως αν δεν ήταν μέρες Χριστουγέννων. Τα κόστη τα αναφέρω στο δεύτερο κεφάλαιο, είναι μεν υψηλά αλλά όχι αποτρεπτικά για τα δεδομένα του ταξιδιού. Βρήκα τις τιμές στα μπαρ αρκετά υψηλές, που όσο απομακρυνόσουν λίγο από τα πολύ τουριστικά ή έπαιζες με το happy hour βελτιωνόταν αρκετά, όπως επίσης και τα street food. Οι μεμονωμένες μετακινήσεις κόστιζαν 1.90€, υψηλό ποσό και αυτό, όχι όμως τα σουπερ μαρκετ που βρήκα σχετικά φυσιολογικές τιμές. Γενικότερα πιστεύω ότι με ψάξιμο μπορεί να βγει μια οικονομική εκδρομή αποφεύγοντας τις τουριστοπαγίδες.

θ. Γιατί στο Παρίσι: Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι ήμουν πολύ αφελής που το αγνοούσα επιδεικτικά τη περίπτωση αυτού του ταξιδιού. Το Παρίσι είναι μια πόλη που δε γίνεται να μη σε κερδίσει, να μη βρεις κάτι να σου κινήσει το ενδιαφέρον, να μη σε συνεπάρει με την ομορφιά του, μια πόλη που πρέπει να περάσει καθένας ταξιδιώτης κάποια/ες φορές στη ζωή του. Τολμήστε το, έτσι απλά και λιτά.

Ραντεβού στην επόμενη ιστορία, έγχρωμη ή ασπρόμαυρη, στην Ευρώπη ή κάπου αλλού.
Ραντεβού ψηλά πάνω απ’ τα σύννεφα!


map3.jpg
 
Last edited:

Iris_90

Member
Μηνύματα
760
Likes
3.838
Επόμενο Ταξίδι
Στο άγνωστο ...
Ταξίδι-Όνειρο
Γιατί , σε νοιάζει ;;;
Γιάννη την επόμενη ιστορία εγώ προσωπικά τη θέλω έγχρωμη ... Όσο για τον σωβινισμό των Γάλλων ισχύει και με το παραπάνω μάλιστα : Όπου κι αν πήγαινα (πλην του ξενοδοχείου και του αεροδρομίου) τους μιλούσα αγγλικά και εκείνοι κόντρα στα γαλλικά ... Εγώ είχα πάει παραμονές πρωτοχρονιάς του 2012 και άρπαξα ένα γερό συνάχι τότε ... Έκανε πολύ κρύο τις δύο πρώτες μέρες ... Όσο για την ασφάλεια καλό είναι να προσέχουμε και να μην κυκλοφορούμε σε ''περίεργες'' γειτονιές ...
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.541
Likes
8.517
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Μπράβο για τα σόλο ταξίδια και για την ιστορία!

Είχες πολύ λίγο χρόνο και δεν έχει νόημα να σου πει κάποιος τι θα μπορούσες να δεις. Πάντως αν ξαναπας Παρίσι νομίζω ότι πρέπει να βγεις βράδυ bastille. Πιστεύω ότι εκεί είναι η νυχτερινή ζωή που ψάχνεις κι έχει και πολλά ροκομπαρα.

Καλά ταξίδια!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Γιάννη την επόμενη ιστορία εγώ προσωπικά τη θέλω έγχρωμη ...
Εννοείται, επιστρέφω στα στάνταρ μου, αυτά μια φορά γίνονται. :cool:
τους μιλούσα αγγλικά και εκείνοι κόντρα στα γαλλικά
Ναι, δε ξέρω γιατί το κάνουν αυτό, μου έχει συμβει το ίδιο και στην Ιταλία, όπως και να χει συνεννοήθηκα. :haha:
καλό είναι να προσέχουμε και να μην κυκλοφορούμε σε ''περίεργες'' γειτονιές ...
Δε τις βρήκα ποτέ αυτές για καλή μου τύχη.

Μπράβο για τα σόλο ταξίδια και για την ιστορία!
Ευχαριστώ για τα ωραία σου σχόλια και την ανάγνωση!
δεν έχει νόημα να σου πει κάποιος τι θα μπορούσες να δεις
Προφανώς, σε τόσο λίγο χρονο ήταν ξεκάθαρα ότι προλάβαινα, αν και νομίζω δε πήγα άσχημα.;)
νομίζω ότι πρέπει να βγεις βράδυ bastille
Αυτό είναι σίγουρο, φαινόταν η περιοχή ότι είναι έτσι.
Καλά ταξίδια να έχουμε!
 

Iris_90

Member
Μηνύματα
760
Likes
3.838
Επόμενο Ταξίδι
Στο άγνωστο ...
Ταξίδι-Όνειρο
Γιατί , σε νοιάζει ;;;
Εγώ πάλι στην Ιταλία Γιάννη μια χαρά συννενοήθηκα μιας και ξέρω και Ιταλικά ... Αλλά πότε πότε και Αγγλικά τους μιλούσα ... Αλλά αυτοί οι Γάλλοι με τη γλώσσα τους κόντρα πείσμα που το χουν ...
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.394
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom