Αυστρία Γερμανία Κροατία Π.Γ.Δ.Μ. Σερβία Σλοβενία ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ - Ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός!

theo2905

Member
Μηνύματα
21
Likes
79
Ονειρεμένο Ταξίδι
Χιλή

ΚΟΜΒΟΣ ΜΟΝΑΧΟ - ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ:

Εδώ λοιπόν βρήσκεται κι ο πρώτος κόμβος αυτοκινητοδρόμων και συγκερκιμένα αυτός που συνδέει το Μόναχο με το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσωχή καθώς μία απλή απροσεξία θα σας ανγκάσει να κάνετε μια βόλτα με το αυτοκίνητό σας εντώς του Μονάχου ;-)
Προσέχουμε λοιπόν και ακολουθούμε την έξοδο προς τον αυτοκινητόδορμο προς Σάλτσμπουργκ
(η πινακίδα γράφει χαρακτηριστικά Salzburg A).
Η έξοδος είναι αυτή όπως την βλέπετε στην φωτογραφία

(επίσης από το tuerstein.de)
awww.thuerstein.de_A8_1_079_31.jpg



Εάν τα κάνατε όλα σωστά λοιπόν θα βρεθείτε για άλλα 130 χιλιόμετρα στον Α8 ο οποίος και θα σας βγάλει στο τέλος του στα σύνορα με την Αυστρία.
Περνώντας κάπου στα μισά της διαδρομής από το Μόναχο για το Σάλτσμπουργκ θα δείτε στο αριστεrό σας χέρι την λίμνη Chiemsee η οποία είναι ένα καταπληκτικό τουριστικό θέρετρο της Βαυαρίας και αξίζει πραγματικά κάποιος να επισκευθεί!

Τα νερά την λίμνης είναι πεντακάθρα και ο κόσμος το χρησιμοποιεί ως μία μίνι-θάλασσα για μπανάκι!
Κι εδώ λοιπόν παραθέτω άλλη μία καταπληκτική φωτογραφία του wikipedia.org:

(πηγή:wikipedia.org)

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_5_56_Chiemsee021.jpg


Πριν λοιπόν συνεχίσουμε για την Αυστρία σταματάμε σε κάποιο από τα δεκάδες βενζινάδικα που υπάρχουν σε όλη την διαδρομή για να προμηυεθτούμε την βινιέτα αυτοκινητοδρόμων που είναι υποχρεωτική στην Αυστρία.
Εδώ λοιπόν να αναφέρω επιγραμματικά κάποια πράγματα.
Υπάρχουν τριών ειδών βινιέτες για την χρήση των αυτοκινητοδρόμων στην Αυστρία.

ΑΓΟΡΑ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΒΙΝΕΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ:


Αυτές έχουν διαφορετική διάρκεια η μία από την άλλη και είναι οι ακόλουθες:

1. 10 ημέρες 7,90?
2. 2 μήνες 23?
3. 1 έτος 76,20?


Πληροφορίες για τις τιμές της βινιέτας θα μπορείτε να πάρετε και από την σπίσημη ιστοσελλίδα της ακατασκευάστριας εταιρίας Asfinag που είναι υπεύθυνη για το εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της Αυστρίας και συγκεκριμένα μπορείτε να τα δείτε παρακάτω:

Typen und Tarife - ASFINAG

Εμείς λοιπόν επιλέγουμε φυσικά αυτή των 7,90? (των 10 ημερών δηλαδή).
Όσοι από εσάς γνωρίζουν και την ακριβή ημερομηνία της επιστροφής τους, καλό είναι να αγοράσουν και μία βινιέτα για τον γυρισμό.

Ο λόγος απλός. Στην Σλοβενία αρκετά βενζινάδικα ζητούν εξτρά τέλη διανομής με αποτέλεσμα η βινιέτα των 10 ημερών να κοστίζει ακόμα και 10?.
Γι αυτό λοιπόν καλό είναι να πάρετε μία για τον γυρισμό εκ των προτέρων.
Επίσης σημαντική πληροφορία που σας δίνω είναι οτι εκτώς από την βινιέτα στο δρόμο μας για την σλοβένικη πρωτεύουσα Λουμπλιάνα υπάρχουν δύο επιπλέον σταθμοί εξτρά διοδίων. Αυτά αφορούν συγκεκριμένες διαδρομές.

Στην δική μας περίπτωση αυτές είναι ο αυτκινητόδρομος Α10 της Αυστρίας ο οποίος διαπερνά τα βουνά Τάουερν και Κάτσμπεργκ (Tauern & Katschberg – Autobahn A10), και ο αυτοκινητόδρομος Α11 του όρους Καραβάνκεν (Karawanken-Autobahn), το οποίο αποτελεί και το φυσικό σύνορο μεταξύ της Αυστρίας και της Σλοβενίας.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Αφού ζητήσω συγνώμη από τον Θοδωρή γιατί πέρασαν πολλές μέρες από τότε που υπέβαλε το άρθρο μέχρι να δημοσιευθεί, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για το τεράστιο κείμενο γεμάτο με πλούσιες πληροφορίες που μας έδωσε. Το έχω τοποθετήσει στις ταξιδιωτικές ιστορίες της Ευρώπης, κυρίως για τεχνικούς λόγους, μιας και λόγω μεγέθους ήταν προτιμότερο να έιναι αναρτημένο σε κεφάλαια.

Είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλοί από εσάς θα το βρουν πολύ χρήσιμο.

Ευχαριστούμε πολύ! :clap:
 

skoumpi

Member
Μηνύματα
1.206
Likes
1.100
Ευχαριστούμε Θοδωρή και καλώς όρισες στην παρέα!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
φιλε μου σε ευχαριστουμε που μπηκες στη διαδικασια και εφραψες τοσες χρησιμες πληροφοριες..ειμαι απ τη θεσ/νικη και εχω παει για βενζινη στη γευγελη και στο τελωνειο δειχνω μονο την ταυτοτητα αφου δεν εχω διαβατηριο..και επειδη παντα με ενδιεφερε μια διαδρομη μεχρι βελιγραδι ή λιουμπλιανα εισαι σιγουρος οτι θελει και διαβατηριο?η ταυτοτητα δεν αρκει?

επεισης στις χωρες που ανεφερες ειπες την ημερα να εχουμε ανοιχτη τη μικρη σκαλα..επειδη παντα το μπερδευα,εννοεις τα πιο χαμηλα φωτα που αναβουμε εδω στην ελλαδα οταν αρχιζει και βραδιαζει ή τα κανονικα φωτα που εχουμε το βραδυ?αυτα λες μεγαλη σκαλα?
 

theo2905

Member
Μηνύματα
21
Likes
79
Ονειρεμένο Ταξίδι
Χιλή
Παιδιά κατ'αρχήν να ευχαριστήσω κι εγώ το φίλο Δεφκαλίον και όλους τους υπόλοιπους που μπήκανε στον κόπο να επεξεργαστούν όλο το άρθρο μου!
Να σται καλά!


Φίλε μου giannismits, οι πληροφορίες μου για τις εν λόγο χώρες είναι από το περσυνό μου ταξίδι κι εκεί μου ζητήθηκε ρητά σε όλες τις χώρες που ΔΕν είναι μέλη της ΕΕ και ειδικά της συνθήκης του Σένγκεν (είναι δυο πράγματα που πολλοί τα μπερδεύουν, καθώς οι Βούλγαροι για παράδειγμα είναι μεν μέλος της ΕΕ αλλά δεν ανοίκουν στην ζώνη του Σένγκεν). Αυτές ήτανε η Σερβία, η Κροατία και η ΦΥΡΟΜ.
Αργότερα πληροφορηθηκα πως οι Σκοπιανοί τελωνιακοί ΔΕν επιζητούν πλέον διαβατήρια αλλά αρκεί η ταυτότητα κι οτι η δήλωση αναγνώρισης της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" που επιζητούσαν ΠΑΝΤΑ από όσους πολίτες ανοίκανε σε χώρες που δεν αναγνωρίζουν το εν λόγο κράτος με το συγκεκριμένο όνομα, έχει πάψει.
Σίγουρα όμως θα χρειαστείς διαβατήριο στη Σερβία! Οι Κροάτες δέχονται επίσης και απλώς μια ταυτότητα ενώ οι Σλοβένοι ως μέλη της ζώνης του Σένγκεν ζητούν επίσης μια απλή ταυτότητα και αν σκοπεύεις για πιο βόρεια κατεύθυνση δεν υπάρχει πλέον έλεγχος προς τις χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Αυστρία) καθώς τα σύνορά τους είναι ανοιχτά.

Τώρα σε ότι αφορά την ερώτησή σου για τα φώτα:

Μικρή σκάλα -> Τα κανονικά φώτα νυκτώς (όχι τα πολύ αδύναμα που είναι μόνο για πάρκιγκ!)
μεγάλη σκάλα -> Τα λεγόμενα μεγάλα φώτα.

Ελπίζω να με κατάλαβες :)
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.083
Likes
23.657
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Το καλοκαίρι του 2012 κάναμε ένα οδικό δεκαήμερο ταξίδι από Βέροια μέχρι Λουγκάνο Ελβετίας.
Διανυκτέρευση πηγαίνοντας κάναμε στο Ζάγκρεμπ. Υπάρχουν αρκετά οικονομικά ξενοδοχεία εκεί και πολύ κοντά στον αυτοκινητόδρομο. Όχι κάτι το ιδιαίτερο αλλά έτσι κι αλλιώς για έναν ύπνο και ένα ντουζ μείναμε.
Όλες τις χώρες τις περάσαμε με ταυτότητες.
 

chabos

Member
Μηνύματα
7
Likes
7
Καλημερα σε ολους.

Απο τον Σεπτεμβριο 2013 κανω το ταξιδι θεσσαλονικη-Στουτγκαρδη σχεδον καθε 35-40 μερες με το αυτοκινητο. Θα μοιραστω και εγω μαζι σας οσες πληροφοριες γνωριζω.

Ψαχνοντας πληροφοριες για το ταξιδι "επεσα" στο φορουμ και ομολογω οτι με βοηθησαν αρκετα.

Η διαδρομη που ακολουθω ειναι η εξης : Θεσσαλονικη-Βουλγαρια-Σερβια-Κροατια-Σλοβενια-Αυστρια-Στουτγκαρδη.

Ο λογος που πηγαινω μεσο Βουλγαριας ειναι επειδη παιρνω την παρεα απο Σερρες.

Αλλοστε σε καποιο σημειο στην Σερβια ο δρομος "ενωνεται" με την διαδρομη που αναφερει ο φιλος Θοδωρος πιο πανω στο αρθρο του.

Ο χρονος ειναι συνηθως 18-20 ωρες, αλλά παντα εξαρταται απο τον καιρο και την κινηση αναλογα την εποχη.

Απο τον Σεπτεμβριο μεχρι σημερα εκανα το ταξιδι 4-5 φορες [εχω ζαλιστει απο τα δρομολογια].Αυτο που θελω να επισημανω ειναι να φροντισετε ,ειτε στο πηγαινε,ειτε στο ελα, να περασετε την Βουλγαρια και την Σερβια την ημερα καθως το οδικο δικτυο τους δεν ειναι και οτι καλυτερο [ουτε φωτισμο,σημανση κλπ κλπ].

Ολες τις χωρες τις περναω με ταυτοτητα.

Απο θεμα βενζινης, σε ολα τα βενζιναδικα παιρνουν Ευρω, αλλά πριν βαλετε βενζινη να ρωτατε καλου-κακου αν δεχονται. Επεισης φροντιστε για φαγητο κατα την διαρκεια του ταξιδιου [παρτε απο το σπιτι οτι μπορειτε] γιατι τα "φαγαδικα" στον δρομο εχουν τιμες φωτια. Αν παλι χρειαστει να αγορασετε κατι [απο Σερβια-Κροατια] ρωτηστε παλι αν δεχονται Ευρω. Σταματησαμε σε γνωστη αλυσιδα fast food και δε δεχτηκαν Ευρω.

Οι βινιετες ειναι υποχρεωτικες [για Βουλγαρια-Σλοβενια-Αυστρια] καθως γινονται μπλοκα αποκλειστικα για αυτον τον σκοπο. Προσοχη ,η βινιετα πρεπει να ειναι κολλημενη στο παρμπριζ ,αλλιος δεν ισχυει. Οι Τιμες ειναι αυτες που μας ειπε και ο Θοδωρης.
Βουλγαρια 5€/εβδομαδα
Σλοβενια 15€/εβδομαδα
Αυστρια 8€ /10ημερο

Στην Σερβια και στην Κροατια θα πληρωσουμε διοδια.
Τα διοδια λειτουργουν με την μορφη καρτας, δηλαδη κατα την εισοδο παιρνουμε τη καρτα και πληρωνουμε στη εξοδο αναλογα τα χλμ που καναμε. Στην Σερβια πληρωνουμε 2 φορες [ 3,5€ και 6.5€] .
Στην Κροατια ισχυει το ιδιο με κοστος 2€ και 17,5€!!!!
Να σημειωσω οτι τα διοδια μπορουμε να τα πληρωσουμε και σε Ευρω. Εδω να σημειωσω οτι αναμεσα στο ταμειο και την μπαρα υπαρχει ηλεκτρονικος πινακας οπου αναγραφει το ποσο σε Ευρω ,αφου ζητησετε να πληρωσετε σε Ευρω. Η μονη περιπτωση για να σας "κλεψουν" ειναι να σας δειξουν το ποσο αλλης κατηγοριας οχηματος [πχ μικρου φορτηγου].

Στην Σλοβενια επισης θα πληρωσετε ενα διοδιο [μαλλον για το μεγαλο τουνελ ειναι] το οποιο ειναι 3,5 ή 6,5€[δε θυμαμαι ακριβως], οπως και στην Αυστρια για τον ιδιο σκοπο 10€.

Το συνολικο κοστος διοδιων-βινιετες ειναι περιπου στα 75€ και καλο θα ειναι να εχετε ψιλα μαζι σας,κυριως για τις χωρες εκτος Ευρω.

Το κοστος βενζινης εξαρταται βεβαια απο την ταχυτητας σας και φυσικα απο τις τιμες της βενζινης. Προσωπικα,με ταχυτητα ταξιδιου 130-140χλμ ξοδευω 210-240€. Σε γενικες γραμμες ενα τετοιο ταξιδι κοστιζει 300-330€ μονο για "πηγαινε".

Επειδη τυχαινει να πηγαινω/ερχομαι χειμωνα, καλο θα ειναι να φορατε χειμερινα ελαστικα. Επισης σε καποιες χωρες [οπως Γερμανια & Αυστρια] ειναι νομος. Περα απο την ασφαλεια σας, αν τυχει να εμπλακειτε σε ατυχημα [μακρυα απο ολους μας] και "φορατε" καλοκαιρινα ,θα εχετε προβληματα με τις ασφαλιστικες εταιριες.

Αυτα τα ολιγα, για οτιδηποτε αλλο θυμηθω θα ενημερωσω ή αν μπορω να σας δωσω καμια απαντηση σε ερωτησεις.

Να ευχαριστησω και εγω τον Θοδωρη για το αρθρο του το οποιο με βοηθησε την πρωτη φορα.;)
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.712
Likes
14.779
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία,Λουμπλιάνα,Μπλέντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
καλώς όρισες και ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
μάλλον από λάθος σου έγραψες Σεπτέμβριος 2013.
 

nikiforos111

Member
Μηνύματα
54
Likes
13
Πολυ καλα και κατατοπιστηκα τα παραπανω αρθρα,του chabos ειναι και πιο καινουργιο με καινουργιες πληροφοριες.
Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι πολλοι προτιμουν να πανε οδικως μεσω Σερβιας κλπ και οχι με το πλοιο απο Ελλαδα-Τεργεστη,ειδικα μεσω Τεργεστης γλυτωνετε και αρκετα απο τα πανακριβα διοδια της Ιταλιας,απο οτι αν θα οδηγουσατε απο Ανκονα.

Ο chabos παραπανω βγαζει το κοστος απο Θεσσαλονικη για Στουγκαρδη 300-330 ευρω.
Εγω για να παω απο Βιεννη για Τεργεστη θελω καποιο 70ρι βενζινη διοδια.
Τα εισητηρια για το πλοιο με επιστροφη,δυο ατομα εγω και η γυναικα μου συν το αμαξι ειναι 460 ευρω,αν αγορασω και τα επιστροφης εχει εκπτωση 30% αρα 400 ευρω.
Χωρις καμπινα βεβαια,οπως κατεβαινουν και παρα πολλοι τουριστες απο Αυστρια.

Ναι μεν ειναι ακριβο το εστιατοριο στο πλοιο,αλλα δεν χαθηκε ο κοσμος αν εχεις δυο σαντουιτς μαζι σου και κανα σνακ να περασει το 24-26ωρο.
Ναι μεν ειναι καποιες ωρες παραπανω,αλλα εισαι αραχτος στην τραπεζαρια και βλεπεις τηλεοραση η ταινιες στον υπολογιστη σου,δεν οδηγας!!!

Επειδη ψαχνομαι για να παω οδικως και συλλεγω πληροφοριες,τα maps μου βγαζουν βενζινα κανα 180ρι,διοδια απο οτι εχω διαβασει τα υπολογιζω κανα 60ρι(εγω εχω ετησια βινιετα Αυστριας) και επειδη παω Ηγουμενιτσα (Κερκυρα) θελω και τα ελληνικα διοδια...εν παση περιπτωση το υπολογιζω με επιστροφη κανα 500ρικο,ενω με το πλοιο μου βγαινει συν την διαδρομη Βιεννη-Τεργεστη 540!!!

Και δεν δινω τα λεφτα μου στα βενζιναδικα της Κροατιας-Σερβιας και στα διοδια τους,ουτε ''κερναω καφεδες'' τους τελωνιακους,αλλα τα δινω σε ελληνικη ναυτιλιακη εταιρια,οι Μινωικες γραμμες λενε την εχουν αγορασει Ιταλοι,αλλα εν παση περιπτωση το προσωπικο ειναι Ελληνες.

Ακομα και για Στουγκαρδη-Μοναχο νομιζω συμφαιρει να πας με το πλοιο απο Ελλαδα-Τεργεστη η Βενετια.
Νομιζω πιο κατατοπιστικοι θα μπορουσαν να ειναι καποιοι που εχουν χρησιμοποιησει και τους δυο τροπους.
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.083
Likes
23.657
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Οι τιμές του πλοίου που αναφέρεις για ποια περίοδο είναι;
Ρωτάω γιατί έχω ακούσει κάποιες πολύ πιο ακριβές τιμές για το καλοκαίρι.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.624
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom