Γιορτές, φεστιβάλ και έθιμα

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Η Επέτειος του Συντάγματος

Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας τέθηκε σε ισχύ στις 3 Μαΐου του 1947. Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, η ημέρα ορίστηκε σαν εθνική αργία.

Γίνονται πολλές ομιλίες για τον ρόλο του Συντάγματος εδώ και 60 χρόνια και το κτήριο του Κοινοβουλίου παραμένει ανοικτό για τους επισκέπτες που έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν μπροστά από το κτήριο και να περπατήσουν μέσα στις αίθουσες που συνήθως παραμένουν κλειστές για τους απλούς πολίτες.

Σύμφωνα με το παρόν σύνταγμα που αντικατέστησε το Σύνταγμα Meiji , διακηρύσσεται η κυριαρχία του λαού και αποκηρύσσεται ο πόλεμος. Ο αυτοκράτορας είναι το σύμβολο της χώρας και της ενότητας του λαού και δεν έχει καμία εξουσία σχετική με την κυβέρνηση.

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_4_4e_Diet_Buildi1f3b4f1ee5ddb591c88e1eaaa0d843eb.jpg
File Building of Japan01s5s3200.jpg - Wikimedia Commons
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Iούνιος

Η περίοδος των βροχών

Η περίοδο των βροχών (tsuyu), για το μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας, ξεκινά γύρω στις αρχές του Ιουνίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Κάθε μέρα ο ουρανός παραμένει συννεφιασμένος καθώς η θερμοκρασία και η υγρασία ανεβαίνουν. Είναι ίσως η λιγότερο ευχάριστη εποχή του χρόνου.

Λόγω του καιρού, τα παραδοσιακά ξύλινα Ιαπωνικά σπίτια χτίζονταν σε απόσταση από το έδαφος για να κρατούν την ζέστη και την υγρασία μακριά και είχαν ενιαίους χώρους-χωρίς τοίχους ενδιάμεσα-για να διευκολύνεται η ομοιόμορφη κίνηση του αέρα.

Σήμερα που οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών από μπετόν, χρησιμοποιούν κλιματιστικά και αφυγραντήρες για να αντιμετωπίσουν τον καιρό αυτό.

Η πρώιμη καλοκαιρινή βροχή βοηθά τα φυτά να μεγαλώνουν και να ανθίζουν και είναι μια πολύτιμη πηγή πόσιμου νερού. Αν δεν βρέξει αρκετά κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου (tsuyu) τότε θα υπάρξει και έλλειψη νερού στα μέσα του καλοκαιριού. Επίσης, η μούχλα που ανταπτύσεται με τον υγρό καιρό βοηθά την παραγωγή κάποιων βασικών τροφών της ιαπωνικής δίαιτας, όπως το miso, το sake και την σάλτσα σόγιας.
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Koromo Gae (εποχική αλλαγή ρούχων)

Σύμφωνα με την παράδοση, την πρώτη ημέρα του Ιουνίου ξεκινά η εποχή των καλοκαιρινών ρούχων και τα χειμερινά ρούχα φυλάγονται. Η παράδοση ξεκίνησε σαν επίσημο γεγονός στην Αυτοκρατορική Αυλή και αργότερα διαδόθηκε και στον απλό λαό. Τα σχολεία και οι εταιρίες που έχουν στολές, ακολουθούν ακόμα την παράδοση, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιουνίου αρχίζουν να φορούν τις καλοκαιρινές στολές.

Στις ημέρες μας, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας παγκοσμίως, είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις την αλλαγή των εποχών, γι' αυτό και οι άνθρωποι αλλάζουν τα ρούχα τους σύμφωνα με το κλίμα, με αποτέλεσμα το koromogae να θεωρείται ένα ακόμα παλαιό παραδοσιακό τελετουργικό.
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ιούλιος

Tanabata

To φεστιβάλ Tanabata (Φεστιβάλ των Αστεριών), γιορτάζεται το απόγευμα της 7ης Ιουλίου. Tην ημέρα αυτή, σύμφωνα με ένα κινέζικο μύθο, τα αστέρια Αλτάιρ και Βέγας, που ήταν ζευγάρι και τα χώρισε ο Γαλαξίας, συναντιούνται για μία μόνο φορά μέσα στον χρόνο-την έβδομη ημέρα του έβδομου μήνα.

Μεγάλοι και παιδιά γράφουν τις ευχές τους πάνω σε στενές λωρίδες πολύχρωμου χαρτιού και τις κρεμούν μαζί με άλλα διακοσμητικά από χαρτί πάνω σε κλαδιά μπαμπού, τα οποία τοποθετούν στις εισόδους ή στις αυλές των σπιτιών τους με την ελπίδα να βγουν αληθινές.

Οι πόλεις Sendai (Β. Ιαπωνία) και Hiratsuka (κοντά στο Τοkyo) είναι γνωστές για τον εντυπωσιακό εορτασμό του φεστιβάλ, όπου τα καταστήματα των εμπορικών τους κέντρων παρουσιάζουν τεράστιες διακοσμήσεις και ανταγωνίζονται στο μέγεθος και στην ποικιλία των εκθεμάτων.

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_c_cb_TanabataTokyo.jpg_220px_TanabataTokyo.jpg

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_4_4a_Sendai_Tanac9b1bc8cc164687074c9bec0dd72a7e1.jpg abits.wikimedia.org_skins_1.5_common_images_magnify_clip.png
The Sendai Tanabata Festival


 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Gion

Το φεστιβάλ Gion είναι ένας θεαματικός εορτασμός που γίνεται στον ναό Yasaka (Gion ήταν το παλαιό όνομα του) του Κιότο, όπου κάθε χρόνο καταφθάνει πλήθος κόσμου για να το παρακολουθήσει.

Ξεκίνησε το 896, όταν μια φοβερή επιδημία σάρωνε τη χώρα. Για να σταματήσουν την επιδημία οι άνθρωποι άρχισαν να προσεύχονται στο θεό της υγείας, φτιάχνοντας φορητά ξύλινα άρματα και στήνοντας 66 λόγχες (τότε συμβόλιζαν τις 66 πολιτείες της Ιαπωνίας) σε ένα τεράστιο κήπο στο Kyoto . Σύντομα η επιδημία πέρασε και το γεγονός αυτό πήρε τη μορφή εορταστικού φεστιβάλ ιδιαίτερα δημοφιλούς.

Το φεστιβάλ Gion διαρκεί για ένα μήνα. Στις 17 Ιουλίου γίνεται η παρέλαση με εντυπωσιακά άρματα περίτεχνα διακοσμημένα - άλλα γιγαντιαία πάνω σε ξύλινες ρόδες και άλλα μικρότερα που μεταφέρονται από τις ομάδες που συμμετέχουν.

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_e_eb_Yoiyama___T68159820f3a4bd841ab8ac4eeb858d71.jpg

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_b_b5_Naginata_hoko.jpg_220px_Naginata_hoko.jpg

Οι έντονες φωνές των πληρωμάτων που καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για την μετακίνηση των αρμάτων, καθώς και η παραδοσιακή μουσική είναι το πιο έντονο κομμάτι του φεστιβάλ Gion.

 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
The Sumidagawa Fireworks Festival

Μια από τις μεγαλύτερες επιδείξεις πυροτεχνημάτων γίνεται στο φεστιβάλ του ποταμού Sumida (που διασχίζει την ανατολική πλευρά του Τόκιο), το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου. Το βράδυ αυτό, ο ουρανός της παλιάς περιοχής κοντά στο κεντρικό Τόκιο, φωτίζεται με τα εκθαμβωτικά χρώματα χιλιάδων πυροτεχνημάτων.

Αυτό το ετήσιο φεστιβάλ ξεκίνησε τον 18ο αι., απαγορεύτηκε κατά την δεκαετία του ΄60 γιατί ο ποταμός ήταν μολυσμένος, αλλά επανήλθε το 1978 και από τότε κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έρχονται να απολαύσουν το θέαμα.

Απολαύστε το βιντεάκι :)

 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Umi No Kinen-Bi (Η Ημέρα της Ναυτιλίας)

Την ημέρα της 20ης Ιουλίου, οι Ιάπωνες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τα δώρα της θάλασσας και προσεύχονται για την ευημερία της Ιαπωνίας ως ναυτικό έθνος.

Οι καλοκαιρινές διακοπές αρχίζουν για τους μαθητές σχολείων. Η σχολική χρονιά αρχίζει τον Απρίλιο και το πρώτο τρίμηνο τελειώνει στις 20 Ιουλίού, δίνοντας στους μαθητές διακοπές 40 ημερών. Αλλά παραμένουν απασχολημένα με μαθήματα, δραστηριότητες, αλλά και με όλες τις αγαπημένες τους καλοκαιρινές ασχολίες.



 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Doyo No Ushi No Hi

Σύμφωνα με την παράδοση, υπάρχει μια ημέρα προς το τέλος του Ιουλίου που οι ιάπωνες τρώνε χέλι.

Σχηματίζουν ουρές στις υπαίθριες ψησταριές για να αγοράσουν ψητό χέλι, κομμένο σε φέτες, σερβιρισμένο με πικάντικη σάλτσα.

Όπως πιστεύουν το χέλι είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α και Ε, και προσφέρει ενέργεια και δύναμη για να αντιμετωπίσουν την καλοκαιρινή κόπωση που προέρχεται από τη ζέστη και την υψηλή υγρασία στα μέσα του καλοκαιριού.

Το έθιμο ξεκίνησε τον 18 ο αι. από τους ψαράδες χελιού που προωθούσαν το ημερήσιο αλίευμα τους.
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Αύγουστος

Obon Festival

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές των Ιαπώνων, στα μέσα του Αυγούστου, που είναι αφιερωμένη στους προγόνους. Όπως πιστεύεται, τις ημέρες αυτές οι ψυχές των προγόνων επιστρέφουν για να ξανασυναντηθούν με τις οικογένειες τους.

Μέσα στις παραδοσιακές προετοιμασίες για την επιστροφή των ψυχών, είναι η φροντίδα των τάφων και οι καθαρισμός των σπιτιών. Επίσης, μικρές φωτιές ανάβονται έξω από κάθε σπίτι για να φωτίσουν τον ερχομό τους.

Όταν τελειώσει η γιορτή, τις αποχαιρετούν ανάβοντας μικρά φαναράκια που αφήνουν στα ποτάμια ή στην θάλασσα.

Κατά την διάρκεια της γιορτής, οι Ιάπωνες φορούν τα καλοκαιρινά τους κιμονό (yukata) και συγκεντρώνονται στα πάρκα της γειτονιάς τους για να χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

Είναι ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς και μια ευκαιρία για διακοπές, καθώς πολλές εταιρίες και εργοστάσια κλείνουν, αφήνοντας τους εργαζόμενους να ξεκουραστούν κοντά στις οικογένειες τους.

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_f_f8_Obon_albuqu57e639109dadd7bde5991005ffdfdbf3.jpg

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_d_d0_Obon_offering.jpg_799px_Obon_offering.jpg
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Daimonzi Yaki

Στις 16 Αυγούστου μετά την δύση του ήλιου, σε πέντε βουνά γύρω από την πόλη του Kyoto ανάβουν τεράστιες, ιδιαίτερα εντυπωσιακές, γιορταστικές φωτιές.

Με το έθιμο αυτό οι Ιάπωνες αποχαιρετούν τις ψυχές των προγόνων τους, στο κλείσιμο του Φεστιβάλ Βοn, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χώρας.

Οι φωτιές έχουν μια ποικιλία σχημάτων, όπως πύλες ναών, χαρακτήρες kanji (κινέζικα ιδεογράμματα) κ.α. Η πιο εντυπωσιακή είναι αυτή του βουνού Daimonji , όπου το υλικό που φλέγεται είναι τοποθετημένο σε σχήμα του kanji που προφέρεται "Dai" και σημαίνει «σπουδαίος, μεγάλος».

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_1_17_Gozan_okuri37b1009738442c592d402c3472520e1d.jpg
(DAI)

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_b_b7_Gozan_okuribi_Myo.jpg_120px_Gozan_okuribi_Myo.jpg
(Myo)


aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_c_cc_Gozan_okuribi_Ho.jpg_120px_Gozan_okuribi_Ho.jpg
(Ho)

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_8_8b_Gozan_okuriff7d9442620c09e286491907d912e607.jpg
Πλοίο 舟 形

Aπό το απόγευμα ξεκινούν οι προετοιμασίες :
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Yamaga Toro Matsuri

O χορός των Φαναριών εκτελείται από περίπου χίλιες κομψές γυναίκες που είναι ντυμένες με βαμβακερά kimono(yukata) και περίτεχνα διακοσμημένα φαναράκια στο κεφάλι τους.

Ο χορός τελείται σε ανάμνηση της επίσκεψης του μυθικού αυτοκράτορα Keikou και της ακολουθίας του.
Οι κάτοικοι του χωριού, τους υποδέχτηκαν με αναμμένους δαυλούς πριν από 2000 χρόνια, αλλά η παράδοση της φωταγωγίας των δρόμων συνεχίζεται μέχρι σήμερα

Υπέροχες εικόνες στο βίντεο που ακολουθεί :

 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Αomori Nebuta Festival

Γίνεται μέσα στα πλαίσια της μεγάλης βουδιστικής γιορτής Βon, στην πόλη Aomori ( B. Honshu ), από τις 2-7 Αυγούστου.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κόσμου συγκεντρώνουν οι μεγάλες παρελάσεις αρμάτων στολισμένων με τεράστιες χάρτινες πολύχρωμες εικόνες, οι οποίες στηρίζονται πάνω σε σκελετό από ξύλο ή καλάμι μπαμπού. Απεικονίζονται πρόσωπα ιστορικών ή μυθικών ηρώων, καθώς και χαρακτήρες από διάσημα έργα του θεάτρου kabuki . Οι εικόνες που φωτίζονται εσωτερικά, προσφέρουν ένα μοναδικό φαντασμαγορικό θέαμα μέσα στο σκοτάδι. Τα άρματα συνοδεύονται από εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες χορευτές, με τραγούδια και μουσική από φλάουτα και τύμπανα.

Η επίσημη ιστοσελίδα για ένα από τα πλέον γνωστά φεστιβάλ της χώρας :
Aomori Nebuta Festival Official Site

Στο βίντεο που ακολουθεί, πλήθος οι μορφές της ιαπωνικής μυθολογίας :

 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.207
Μηνύματα
883.780
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom