Γιορτές, φεστιβάλ και έθιμα

aggel100

Member
Μηνύματα
32
Likes
17
Επόμενο Ταξίδι
N. Κορέα - Κίνα
Ταξίδι-Όνειρο
Japan
Σε αυτήν την ιαπωνική θεατρική παράσταση από το Taichi Saotome, ο ήρωας μονομαχεί με τις σκιές που καραδοκούν γύρω του. Δημιουργικότητα, ειδικά εφέ, καθώς και χορογραφίες ακριβείας συνυπάρχουν για να δημιουργήσουν μια μοναδική παράσταση...
 
Last edited by a moderator:

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Η Ημέρα των Παιδιών

Στις 5 Μαΐου οι οικογένειες στην Ιαπωνία γιορτάζουν την υγιή ανάπτυξη και την ευτυχία των παιδιών τους. Έγινε επίσημη εθνική γιορτή το 1948, αλλά γιορταζόταν στην Ιαπωνία από την αρχαιότητα.

Η πέμπτη ημέρα του πέμπτου μήνα ήταν η ημέρα γιορτής των αγοριών, καθώς τα κορίτσια γιορτάζουν την τρίτη ημέρα του τρίτου μήνα (Doll Festival).

Την ημέρα των παιδιών, οι οικογένειες που έχουν αγόρια κρεμούν χαρταετούς σε σχήμα κυπρίνου έξω από τα σπίτια τους και μέσα στολίζουν κούκλες-πολεμιστές. Ο κυπρίνος συμβολίζει την δύναμη και την επιτυχία, γιατί σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση, κολύμπησε αντίθετα στο ρεύμα του νερού και έγινε δράκος.

Επίσης την ημέρα αυτή, οικογένειες κάνουν μπάνιο μέσα σε λουλούδια ίριδας, γιατί όπως πιστεύουν οι ίριδες φέρνουν υγεία και διώχνουν το κακό. Μια άλλη συνήθεια της ημέρας αυτής είναι να τρώνε γλυκά γεμισμένα με πάστα φασολιού τυλιγμένα σε φύλλα βελανιδιάς (kashiwamochi).

Στις 5 Μαΐου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις με επίκεντρο τα παιδιά που γιορτάζουν.

Στο Εθνικό Στάδιο Kasumigaoka του Τόκιο, χιλιάδες παιδιά με τους γονείς τους συμμετέχουν στους «Παιδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες». Μοιάζουν με τους πραγματικούς αφού γίνονται στο χώρο που είχαν γίνει και οι Ολυμπιακοί του 1964. Ανάβουν ακόμα και την φλόγα και γίνονται πολλοί αγώνες για παιδιά και γονείς χωρισμένοι σε ομάδες ανάλογα την ηλικία.

Επίσης στο Θέατρο της Γιοκοχάμα ανεβαίνει παράσταση του κωμικού θεάτρου kyogen από μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου.

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_c_ca_Koinobori4797.jpg_400px_Koinobori4797.jpg

Κoinobori : Οι σημαίες με τη μορφή του koi(κυπρίνος)
Ο μαύρος κυπρίνος στο πάνω μέρος αντιπροσωπεύει τον πατέρα, ο κόκκινος τη μητέρα και ο μικρότερος τον γιό, ενώ για κάθε επόμενο γιό προστίθεται κυπρίνος, που το χρώμα και η θέση του φανερώνει την ηλικία του παιδιού
Το πέταγμα του χαρταετού είναι το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας και υποδηλώνει την ανάταση και την κάθαρση της ψυχής μετά το ξεφάντωμα της Αποκριάς. Μολονότι, ο χαρταετός πρωταγωνιστεί στα Κούλουμα, πατρίδα του είναι η μακρινή Ανατολή και δεν ίπταται στον αέρα μόνο από τους Έλληνες.

Πιο αναλυτικά, η κατασκευή του πρώτου χαρταετού χρονολογείται περί το 1000 π. Χ στην Κίνα και ήταν φτιαγμένος από μετάξι και μπαμπού με τη μορφή δράκου, ιερό σύμβολο των Κινέζων. Στη συνέχεια ο χαρταετός… πέταξε στην Κορέα κι από εκεί στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, για να φτάσει στην Ιαπωνία, όπου εμπλουτίστηκε με περισσότερο έντονα χρώματα και πήρε τη μορφή των… αυστηρών Σαμουράι.

Τον 4ο αιώνα π.Χ., επίσης, φημολογείται ότι στην αρχαία Ελλάδα ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντος χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αϊτό. Παλαιότερη αναφορά θα μπορούσε να θεωρηθεί η απεικόνιση σε ελληνικό αγγείο της κλασικής περιόδου μιας κόρης που κρατά στα χέρια της λευκή σαΐτα δεμένη με νήμα, ένα είδος αϊτού δηλαδή, και την οποία ετοιμάζεται να πετάξει. Ακόμη, στη Βόρεια Ινδία, εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι «αιθέριοι χορευτές» υποδέχονται την άνοιξη, σε γιορτές που έχουν τις ρίζες τους στην ινδουιστική μυθολογία. Το ταξίδι του… ουράνιου χορευτή ολοκληρώνεται με την άφιξή του στη Μεσαιωνική Ευρώπη, από τον πολυταξιδευμένο, Μάρκο Πόλο.

η συνέχεια του άρθρου Πρώτο ΘΕΜΑ online : Χαρταετός? ο ουράνιος χορευτής! - Ελλάδα
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.737
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom