Γκάμπια Μάλι Μαυριτανία Μπενίν Μπουρκίνα Φάσο Νίγηρας Σενεγάλη Τόγκο Δ.Αφρική: Togo, Benin, Niger, Burkina Faso, Mali, Senegal, Mauritania, Gambia

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.614
Likes
50.259
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Μπενίν:


  • Γενικώς, πού πήγαμε, τι κάναμε:
Ο βασικός λόγος επίσκεψης ήταν η ιστορική θέση του Μπενίν ως τόπος εξαγωγής σκλάβων και η ύπαρξη παλατιών Αφρικανών βασιλιάδων, ο πλούτος των οποίων προήλθε ακριβώς από το δουλεμπόριο. Κοινώς, πήγαμε να δούμε ιστορία. Δυστυχώς το ταξίδι επισκιάστηκε από την επαφή με εξαιρετικά διεφθαρμένους ή απλά ανίκανους αξιωματούχους, που μας έκαναν τη ζωή πατίνι για να πάρουμε σφραγίδα εισόδου, αργότερα βίζα, έπειτα σφραγίδα εξόδου και για κλου έχασαν το διαβατήριό μου στο Υπουργείο Εσωτερικών (βλέπε απρόοπτα). Η επεισοδιακότερη είσοδος σε χώρα όλων των εποχών έγινε από το βορά του Τόγκο, όπου η άρνηση των διεφθαρμένων αρχών να μας δώσουν σφραγίδα εισόδου μας οδήγησε στα πιο νότια σύνορα, όπου η πρώτη μέρα αναλώθηκε στο να νομιμοποιήσουμε την είσοδό μας στη χώρα. Από εκεί πήγαμε στο Κοτονού (την de facto πρωτεύουσα), όπου όταν δεν έψαχνα το διαβατήριό μου, απογοητευτήκαμε με μια πόλη που είναι μια μικρότερη εκδοχή του Λάγος, πήγαμε για ψάρεμα με ντόπιους σε ένα πανέμορφο χωριουδάκι, κάναμε το Μονοπάτι των Σκλάβων στην Ouidah, επισκεφθήκαμε το Abomey με τα παλάτια των δουλεμπόρων και όταν επιτέλους βρήκα το διαβατήριό μου, φύγαμε όσο πιο γρήγορα γινόταν, βορειοανατολικά προς την έκπληξη του ταξιδιού, τη Δημοκρατία του Νίγηρα.


  • Απρόοπτα:
Εμ μόνο απρόοπτα είχαμε και δυστυχώς τα περισσότερα ήταν δυσάρεστα. Με εξαίρεση τις φορές που τέθηκε σε κίνδυνο η σωματική μου ακεραιότητα, ποτέ δεν είχα ξαναπεράσει τέτοιο άγχος σε ταξίδι.

Αρχικά είχαμε να κάνουμε με έναν τεράστιο μπάτσο (δίδυμος του Αμίν Νταντά) που μας ζητούσε «λάδωμα» για να μας παραπέμψει σε υπεύθυνο του Υπ. Εσωτερικών που θα ήθελε άλλο «λάδωμα» και που μας κλείδωσε στο γραφείο του στο Νατιτινγκού όταν του προσφέραμε μόλις… 3ευρώ (!), απ’ όπου αποδράσαμε από το παράθυρο!! Έπειτα πήγαμε στα σύνορα με τη Μπουρκίνα Φάσο, όπου μπήκαμε από… την πίσω πόρτα για να πάρω την ποθητή σφραγίδα και τη 48ωρη βίζα, η ανανέωση της οποίας έγινε στο Υπ. Εσωτερικών στο Κοτονού… όπου έχασαν το διαβατήριό μου και βρέθηκα να το ψάχνω σε κάτι λασπωμένα υπόγεια, χωρίς επιτυχία. Μετά από 5 μέρες απίστευτης αγωνίας, πλήρους αδιαφορίας από τη Γαλλική Πρεσβεία που αρνήθηκε να παράσχει διπλωματική βοήθεια και απίστευτης «επικοινωνίας» με τον Έλληνα πρόξενο, το διαβατήριο βρέθηκε στο γραφείο του «υπεύθυνου», ο οποίος με έστειλε να πάρω (εγώ!) αδειοδότηση (ναι, όλα αυτά στα Γαλλικά…) για το ξενοδοχείο που μέναμε που κατ΄ αυτούς ήταν παράνομο (!). Εν τέλει, πήρα το διαβατήριό μου πίσω, και μάλιστα χωρίς να λαδώσω, με τραβήγματα από γιακάδες, βρισίδια στα κουβανικά, απειλή γενικής σύρραξης σε ένα υπουργείο στο οποίο λίγο έλειψε να κατασκηνώσω… αλλά βίζα δεν πήρα! Εν τέλει ο… υπεύθυνος μου επισύναψε ένα… κίτρινο post-it στο διαβατήριο που βεβαίωνε πως η βίζα μου ήταν σε διαδικασία… έκδοσης και το οποίο περιέργως δέχθηκε ο μισοκοιμισμένος αλλά απορημένος συνοριοφύλακας στα σύνορα με το Νίγηρα. Τέτοιο άγχος αποκλεισμού σε χώρα…μοντέλο όπως το Μπενίν δεν έχω ξαναπεράσει…

Πέραν αυτού του ευχάριστου, που επισκίασε όλη την επίσκεψη στη χώρα, γνωρίσαμε το…βασιλιά του Abomey (cult μορφή με θρόνο, χαρέμι, χρυσό σκήπτρο και άλλα εμπριμέ), επισκεφθήκαμε μια φυλακή στο Abomey και τα ήπιαμε με τους τροφίμους (!), έμαθα δια της πλαγίας πόσο αναλλοίωτη είναι η λατρεία του βουντού στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, χαθήκαμε στην πιο γκετοποιημένη περιοχή του Κοτονού, είχαμε ορισμένες… φολκλορικές γνωριμίες, κοιμηθήκαμε σε κάτι…κλωστοϋφάντριες και φτάσαμε να αγκαλιαζόμαστε συγκινημένοι όταν μας άφησαν να βγούμε από τη χώρα…


  • Τι μας άρεσε:

Όλο το κομμάτι με τους σκλάβους στην Ouidah ήταν καταθλιπτικά συγκινητικό, το κεντρικό παλάτι του βασιλιά στο Abomey, ορισμένα χωριά στα οποία βρεθήκαμε από σπόντα καβάλα σε μια μηχανή στα προάστια του Κοτονού, η πόλη της Ouidah ως πόλη, επιτέλους κάποιες αναλαμπές με σχετικά ανθρώπινο φαγητό, ο… παράνομος ξενώνας μας στο Κοτονού (όαση ασφάλειας σε μια πόλη τρελάδικο), οι τρελές κούρσες σε δικάβαλα μηχανάκια βραδιάτικα με πολύ ξηγημένους μοτο-ταξιτζήδες, το ότι προσαρμοστήκαμε σε μια πόλη που όλοι αποφεύγουν, το ότι για δεύτερη συνεχή χώρα ήμασταν οι μόνοι τουρίστες, η όλη ιστορία της χώρας.


  • Τι δεν μας άρεσε:

Όλοι οι ένστολοι/αξιωματούχοι, το χάος του Κοτονού, μιας πόλης τραγικής,, όλοι οι οδηγοί αυτοκινήτων που πλακώνονταν σε ωριαία βάση (ενίοτε και με σιδερολοστούς που όλοι φαίνεται να έχουν δίπλα στο τιμόνι), το κόστος σε σχέση με την ποιότητα, οι απογοητευτικές αγορές, το ότι οι ντόπιοι δεν ήθελαν να βγαίνουν φωτογραφίες.


  • Βαθμολογία:

· Αρχαία 3
· Αρχιτεκτονική 2
· Φαγητό 4
· Φύση 4
· Άνθρωποι 4
· Κόστος 7
· Ποικιλία 6
· Αυθεντικότητα 9
· Μοναδικότητα 6
· Ασφάλεια 6


ΣΥΝΟΛΟΝ: 51, λίγο πιο πάνω από το Τόγκο, κυρίως λόγω ιστορίας και αρχαιολογίας. Σε σύνολο 60 χωρών κατατάσσεται στην 47η θέση. Αν δεν είχαμε τα ατυχή με τις βίζες θα ήταν ψηλότερα, δε θα έλεγα πως είναι αδιάφορη χώρα, διότι τουλάχιστον ιστορία διαθέτει. Δεν είναι ο λόγος για να πάει κανείς στην Αφρική, αλλά μας προσέφερε αρκετές… συγκινήσεις. Δε θα το ξεχάσω γρήγορα το Μπενίν…
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Χα χα χα σαν το αρπακτικό καραδοκώ το ποστάρισμα νέων κεφαλαίων! Γράφε, γράφε. περιμένω πώς και πώς το Νίγηρα
 

astral

Member
Μηνύματα
776
Likes
139
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού - Αργεντινή
Νέα ιστορία από τον Γιώργο και την ανακάλυψα μόλις σήμερα??? Απαράδεκτο!! :xmas_redface:

Στην αναμονή κι εγώ λοιπόν :xmas_biggrin:
 

coconut

Member
Μηνύματα
167
Likes
25
Επόμενο Ταξίδι
;;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Θιβετ
Υοrgos,σε θαυμαζω που τολμησες να ταξιδεψεις σε ολες αυτες τις χωρες.Χρειαζεται να εχεις πολυ εντονα το παθος για περιπετεια.
Εχεις πλεον εμπειριες μοναδικες.Πραγματικος ταξιδευτης!!!!!
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Γιώργο ευχαριστούμε. Καλή ειναι και η περίληψη (κάτι σε προδημοσίευση μου κάνει) για να μπούμε στο κλίμα της δικής σου Δ.Αφρικής.
Στα σχέδια μας για το 2010 ήταν και το Γκάνα - Τόγκο - Μπενίν, αλλά...άστα να πάνε (άλλοι).
Από οτι βλέπω παρέλειψες τη Γκάνα , πως κι έτσι;
Για τη Γκάνα βέβαια υπάρχει κι ο ειδήμων Kalspyros.
Επίσης πολύ καλές πληροφοριες για όλη την μαύρη ήπειρο πήρα κι απ το βιβλίο της Γκίνου "Αφρικής μέθεξη."
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ονειρεμένο Ταξίδι
yeah, whatever...
Θα σου πω εγώ γιατί!!!!
Υπενθυμίζω τι μας είχες γράψει Γιώργο στην ιστορία μου:

τελικώς η Γκάνα θα μείνει εκτός itinerary λόγω... υπερβολικής ευκολίας (μα ούτε μια απαγωγή; ), πλούτου και το ότι δε βολεύει για τις υπόλοιπες χώρες που είναι στο σχέδιο.
:xmas_cheesygrin::xmas_cheesygrin::xmas_cheesygrin: καλόοος!!
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ειρηνικος ..παντου
Γιωργο καλη χρονια και απο μενα .
Με βαση τις πρωτες εικονες που μας μεταφερεις ,θεωρω οτι το ταξιδι σου αυτο θα μπορουσε ανετα να γραφεται σε συνεχειες υπο τη μορφη επεισοδιων στο εν λογω φορουμ,σε ταξιδιωτικο περιοδικο , ..και γιατι οχι...να τολμησω να πω ..να γινει ακομα και ταινια.
Γιαυτο ο λαος σου απαιτει λεπτομερειες !
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.614
Likes
50.259
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Εντάξει, η ανάλυση είναι αίσχος, αλλά ελπίζω να φαίνεται ο συνταξιδιώτης μου με τη χρυσή κορώνα στο κεφάλι στο μουσείο-παρωδία του Λομέ...

Χίλια ευχαριστώ για όλα τα τόσο θετικά σχόλια και τα μπόλικα "ευχαριστώ". Σε 2 μέρες θα βάλω και το Νίγηρα, καλή εβδομάδα σε όλους.
GetAttachment.aspx.jpg
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.533
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom