paefstra
Member
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Αθήνα- Κωνσταντινούπολη- Θεσσαλονίκη, 2013. Τρίγωνο ορθογώνιο και ανατολίτικο. Αντί της ευθείας Αθήνα- Θεσσαλονίκη.
- Λονδίνο-Κολωνία- Αθήνα Αντί της ευθείας Λονδίνο- Αθήνα. Τρίγωνο αμβλυγώνιο και αποτυχημένης κατασκευής
- Λονδίνο- Δουβλίνο-Αθήνα. Διαγράφοντας πολύ οξεία και βροχερή γωνία. Αντί της ευθείας Λονδίνο Αθήνα
- Αθήνα- Ολλανδία- Βέλγιο- Γαλλία – Γερμανία- Θεσσαλονίκη σε 3 μέρες. Τρίγωνο με κατακορυφήν τετράπλευρο. Αντί της ευθείας Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Μέρος Α, η προεργασία.
- Αθήνα- Ολλανδία- Βέλγιο- Γαλλία – Γερμανία- Θεσσαλονίκη σε 3 μέρες. Μέρος Β, το τριήμερο σε 3 χώρες.
- Λονδίνο-Βαρσοβία- Αθήνα. Το ορθογώνιο το μεγάλο και large. Αντί της ευθείας Λονδίνο Αθήνα.
- Επίλογος
Αθήνα- Κωνσταντινούπολη- Θεσσαλονίκη, 2013. Τρίγωνο ορθογώνιο και ανατολίτικο.
Αντί της ευθείας Αθήνα- Θεσσαλονίκη.
Στην Κωνσταντινούπολη είχα ξαναπάει 2 χρόνια πιο πριν πρώτη φορά. Αλλά ο γιος μου ποτέ. Ετών 7.
Ο βασικός στόχος ήταν να πάω τον γιο μου στον παππού και τη γιαγιά από Αθήνα. Έγινε τριγωνικά, μέσω Κωνσταντινούπολης.
Η ιδέα ήρθε τη μέρα που η Pegasus έβγαλε μια παρανοική προσφορά εισιτηρίων Αθήνα Κωνσταντινούπολη 12 ευρώ με μεγάλη βαλίτσα. Με επιστροφή Αθήνα κόστιζε 35 ευρώ, αλλά εμείς αυτό που που έπρεπε να κάνουμε ήταν η δαδρομή Αθήνα Θεσσαλονίκη στις αρχές Ιούλη. Δεν το σκέφτηκα και πολύ και έκλεισα τα 12ευρα.
Στη συνέχεια έπρεπε να βρούμε πόσες μέρες θα μέναμε και που. Ήταν η καταραμένη περίοδος που η Airfast tickets σκορπούσε κουπόνια έκπτωσης σε πτήσεις και διαμονή και πιστόλιαζε τους προμηθευτές. Έκλεισα ένα 4αστερο με θέα τον Κεράτιο κόλπο με κόστος μόλις 40 ευρώ, δηλαδή 80 ευρώ για 2 βράδια.
Έμενε να οργανώσω τον τρόπο να φτάσουμε από Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη. Ψάχνοντας τα αεροπορικά της Turkish είδα ότι θα φτάναμε τα 300 ευρώ καλοκαιριάτικα, οπότε δεν είχε νόημα να φτάσουμε τόσο ψηλά το κόστος, αφού το ταξίδι είχε νόημα ως εναλλακτική του να πάμε Αθήνα Θεσσαλονίκη με αμελητέο έξτρα κόστος. Και τότε μου ήρθε η ιδέα να το κάνουμε με λεωφορείο. Ένα βραδινό λεωφορείο κόστισε μόλις 25 ευρώ για μένα και 15 για τον γιο μου. Εννοείται πως με θεώρησαν μουρλή στο περιβάλλον μου που βάζω σε τέτοια ταλαιπωρία το παιδί.
Παρόλα αυτά θυμάται το βράδυ στο λεωφορείο και τα νυχτερινά μας ψώνια τα ξημερώματα στο duty free με ενθουσιασμό ακόμη. Και την Κωνσταντινούπολη, όπως μπήκαμε με καραβάκι από την ασιατική πλευρά, αφού προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο Sabiha.
Τελικό κόστος της παρέκκλισης ανά άτομο: 77 ευρώ για μένα, 67 για το ανήλικο. Διάρκεια ταξιδιού :2,5 μέρες.
Φτάσαμε με πολύ άγχος μεσημέρι, αρχές Ιούλη. Γιατί εννοείται ότι ήμουν φορτωμένη σαν γαιδούρι με μια μεγάλη βαλίτσα καθώς θα μέναμε ένα 10ήμερο στη Β. Ελλάδα μετά, αλλα και τα σχόλια που είχα διαβάσει για την Pegasus ότι δεν είναι τόσο κυριλέ στην παράδοση βαλιτσών με έκαναν να σχεδιάσω το να έχουμε τα απαραίτητα για τις 2,5 μέρες σε σακίδια στην πλάτη και έτσι να μην ανησυχούμε για το αν θα αργήσουμε να πάρουμε τις βαλίτσες σε περίπτωση καθυστέρησης. Είδαμε κόσμο με αγωνία στον ιμάντα, αλλά όλα πήγαν μια χαρά.
Φτάνοντας στην Ασιατική πλευρά και λίγο πριν πάρουμε το καραβάκι έγινε η εισαγωγή στην τουρκική κουζίνα. Πεινούσαμε και φάγαμε το πρώτο ψαροσάντουιτς με αυράν και δεν του άρεσε. Ευτυχως όλες τις επόμενες μέρες τσάκισε τα πάντα με όρεξη, και γι αύτο δεν χάνουμε ευκαιρία ε΄κτοτε για τουρκική κουζίνα και στην Αθήνα.
Το δεύτερο αγκάθι του ταξιδιού ήταν οι φήμες ότι οι ταξιδιώτες που είχαν κλείσει δωμάτια με τα κουπόνια της Airfast έτρωγαν ακυρώσεις. Φτάσαμε στο ξενοδοχείο χωρίς να ξέρω αν θα δεχθουν το voucher που είχα στα χέρια. Εννοείται ότι αν πήγαινε στραβά, θα έκλεινα δωμάτια κανονικά, το κόστος ήταν κάπου στα 80 ευρώ το βράδυ αν πληρωναμε κανονικα. Όλα πήγαν καλά, μας υποδέχθηκαν με χαρά και μας έδωσαν δωμάτιο. Το ξενοδοχείο ήταν φοβερό, κλάσεις πιο πάνω από αυτό που είχα μείνει την προηγούμενη φορά.
Τι προλάβαμε να κάνουμε σε 2,5 μέρες:
Είδαμε την Αγία Σοφία και την Κινστέρνα. Δεν προλάβαμε το Μπλε Τζαμί ανοιχτό ποτέ, όποτε είμασταν δίπλα. Πολλές βόλτες στην Ιστικλάλ, πολλά ψώνια. Αλλά το χαι λαιτ ήταν το ενυδρείο, που μας ταλαιπώρησε το να φτάσουμε με συγκοινωνία καθώς ήταν πολύ έξω από την Πόλη και χάρη στην καλοσύνη των ξένων, των Τούρκων δηλαδή, σχεδόν μας πήραν από το χέρι να μας πάνε από τη στάση του λεωφορείου. Πολύ φαί, πολλά γλυκά, ηλιοβασιλέματα στον Βόσπορο. Βόλτα με το τραμ της Ιστικλαλ. Και ξανά, πολλά ψώνια, που δυστυχώς βάρυναν κι άλλο την ήδη βαρια βαλίτσα μου. Πάντα θα θυμάμαι την φροντίδα του ρεσεψιονίστ που εκείνη την περίοδο έπαιζε κάποιο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και πολύ λίγα μαγαζιά είχαν συνδρομητική τηλεόραση για να το δει κάποιος, εγώ απεχθάνομαι το ποδόσφαιρο και μπορεί να έχω κάνει πολλές θυσίες από τότε για να εξυπηρετήσω τον μικρό ποδοσφαιρόφιλο, αλλα το να πάω να στηθώ σε τουρκικο καφενείο για να δούμε αγώνα ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου. Έτσι σε κλίμα συγκίνησης ο ρεσεψιονιστ άνοιξε την τεράστια τηλεόραση στο μεγάλο σαλόνι του ξενοδοχείου και μάζεψε τα παιδιά στους χρυσοποίκιλτους τουρκομπαρόκ καναπέδες και αράξαμε όλοι οι ταλαίπωροι γονείς να βλέπουμε τα καμάρια μας να χοροπηδάνε στις πολυτελείς στόφες των σαλονιών στα γκολ.
Για τον μικρό μου είναι ακόμη ένα από τα αγαπημένα του ταξίδια. Και το πιο παράξενο: η διαδρομή το βράδυ με το λεωφορείο, κάτι που δεν είχε ούτε και έχει ξανακάνει από χώρα σε χώρα από τότε, έχει καταγραφεί μέσα του ως πολύ ιδιαίτερη. Οι θέσεις το λεωφορείου ήταν τρομερά άνετες, χάζευε ταινίες ως αργά που κοιμηθήκαμε και τις 8 το πρωί περίπου είμασταν στη Θεσσαλονίκη, κατάκοποι αλλά χαρούμενοι. Από εκεί μας παρέλαβαν οι γονείς μου σχολιάζοντας ότι είμαι τρελή, αλλά για την Κωνσταντινούπολη άξιζε η τρέλα.
Της Ιστανμπουλ μοναχά της πρέπει το καράβι

Πρώτος καφές

Η στοά των Λουλουδιών

Και στο τραμ, ανεβηκαμε, αμε.

Νυχτερινοί περίπατοι

Είδαμε τα ψάρια στην Κινστέρνα

Μαθήματα Βυζαντινής Ιστορίας

Μυρωδιές

Πατήσαμε στην Ανατολή

Σαλόνι για να δεις ποδόσφαιρο

Η παιδική ηλικία σε άλλους τόπους

Η θέα από το ξενοδοχείο