paefstra
Member
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Αθήνα- Κωνσταντινούπολη- Θεσσαλονίκη, 2013. Τρίγωνο ορθογώνιο και ανατολίτικο. Αντί της ευθείας Αθήνα- Θεσσαλονίκη.
- Λονδίνο-Κολωνία- Αθήνα Αντί της ευθείας Λονδίνο- Αθήνα. Τρίγωνο αμβλυγώνιο και αποτυχημένης κατασκευής
- Λονδίνο- Δουβλίνο-Αθήνα. Διαγράφοντας πολύ οξεία και βροχερή γωνία. Αντί της ευθείας Λονδίνο Αθήνα
- Αθήνα- Ολλανδία- Βέλγιο- Γαλλία – Γερμανία- Θεσσαλονίκη σε 3 μέρες. Τρίγωνο με κατακορυφήν τετράπλευρο. Αντί της ευθείας Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Μέρος Α, η προεργασία.
- Αθήνα- Ολλανδία- Βέλγιο- Γαλλία – Γερμανία- Θεσσαλονίκη σε 3 μέρες. Μέρος Β, το τριήμερο σε 3 χώρες.
- Λονδίνο-Βαρσοβία- Αθήνα. Το ορθογώνιο το μεγάλο και large. Αντί της ευθείας Λονδίνο Αθήνα.
- Επίλογος
Λονδίνο-Κολωνία- Αθήνα
Αντί της ευθείας Λονδίνο- Αθήνα. Τρίγωνο αμβλυγώνιο και αποτυχημένης κατασκευής
Το 2016 επισκεπτόμαστε το μέρος της οικογένειάς μου στην Αγγλία. Δεν είναι η πρώτη φορά, μάλιστα επειδή κάθε φορά είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη και παρότι περνάμε πολύ ωραία, έχουμε βάλει σφήνα ένα 2ήμερο στη Γαλλία με το αυτοκίνητο για να μη βαριόμαστε τα ίδια και τα ίδια.
Επειδή τον Ιούλη τα εισιτήρια μετάβασης Αθήνα Λονδίνο είναι στάνταρ κοντά στο 50ρικο, η πρόκληση είναι να βρει κάποιος οικονομικά εισιτήρια επιστροφής στην Ελλάδα, καθώς τελειώνει το 6μηνο στα πανεπιστήμια και αρχίζουν οι θερινές σχολικές διακοπές των Άγγλων οπότε το ρεύμα προς Ελλάδα ανεβάζει δραματικά την τιμή. Τα εισιτήρια με μίλια από Λονδίνο είναι εξαφανισμένα.
Τότε μαθαίνω ότι όλα τα παιδιά κάτω από 14 ετών έχουν επιδότηση 14 λίρες στο εισιτήριό τους, που τότε αντιστοιχούσε στα 17 ευρώ. Πατάω στο skyscanner από Λονδίνο προς οπουδήποτε και μου βγάζει τη φθηνότερη πτήση προς Κολωνία στα 12 ευρώ. Τατόχρονα βλέπω ότι βρίσκω εισιτήρια με μίλια από Ντύσσελντορφ για 2 άτομα με 33 ευρώ μόλις φόροςο καθένας.
Όταν κλείνω το εισιτήριο του παιδιού, το κόστος είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Δεν φάγαμε καν την επιδότηση. Το δικό μου κόστισε κανονικά το τεράστιο 12ρι.
Βρήκα και ένα Ibis για ένα βράδυ με 40 ευρώ, έκλεισα και το τρένο Κολωνία-Ντύσελτορφ και αυτό ήταν: θα πηγαίναμε στην Κολωνία για σχεδόν ένα 24ωρο να δουμε τον πολυθρύλητο Dom και να φάμε γερμανικό φαί και -εγώ- να πιω καμια γερμανική μπύρα , να δούμε πως είναι οι γερμανικές μπυραρίες.
Τελικό κόστος σχεδόν 20ωρης παράκαμψης: για μένα 65 ευρώ, για το παιδί 53.
Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου όπως το περίμενα. Η Ryan με την οποία θα πετούσαμε Γερμανία άλλαξε την ώρα πτήσης και θα φτάναμε νωρίς το απόγευμα αντί για μεσημέρι . Αυτό μείωσε τις ώρες παραμονής λίγο, αλλά εντάξει, αφού ήθελα να δω ένα πράγμα μόνο εκεί, δεν καταστράφηκε το ταξιδάκι.
Φτάσαμε και βρήκαμε ότι το ξενοδοχείο ήταν κάμποσα λεπτά περπάτημα μετά την ωραία γέφυρα της πόλης σε κάπως ερημική ζώνη, γεμάτη με τουριστικά ξενοδοχεία. Αυτό δεν μου άρεσε και τόσο, δεν περίμενα ότι η περιοχή μετά τη γέφυρα δεν είναι γεμάτη από κατοικίες.
Όταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο, τακτοποιηθήκαμε και ρώτησα τη ρεσεψιονίστ αν το βράδυ είναι ασφαλές να επιστρεψω μόνη με ένα 9χρονο στο ξενοδοχείο από το κέντρο.
Και μου λέει “Οχι και τόσο”
Αυτό ήταν. Πάγωσα. Την ρωτάω αν το εννοεί σίγουρα. Μου λέει ναι, και ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Και ξαναπάγωσα.
Γιατί πρέπει να σημειώσω ότι δεν ταξιδεύω μόνη με ένα παιδί- που ευτυχώς πια μεγάλωσε- επειδή δεν φοβάμαι αλλά παρότι φοβάμαι. Και μιλάμε για πραγματική φοβία, η οποία είναι απρόβλεπτη και δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσει την πόρτα και θα παραλύσεις, γιατί φτιάχνεις εικόνες ότι βρίσκεσαι σε φανταστικό κίνδυνο σε ερημικές ζώνες και δεν ξέρεις πώς να προστατέψεις 2 άτομα, δεν ξέρεις πού θα βρεις ταξί να φτάσεις με ασφάλεια στο ξενοδοχείο, μην τρομάξει το παιδί και βρεθείς αδύναμη να το παρέχεις ασφάλεια. Γιατί υπάρχει ένα αλλο είδος φόβου στο solo με παιδί, που αν δεν το ελέγξεις μπορεί να γίνει φοβία, γιατί συνήθως ο κίνδυνος είναι φανταστικός.
Αράξαμε για φαγητό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου και κατά τις 10 ανεβήκαμε στο δωμάτιο για ύπνο. Η υπόσχεση ότι θα φάμε γερμανικό φαγητό και θα πιούμε μπύρα τηρήθηκε, αλλα η διάθεσή μου ήταν στα πατώματα. Γιατί η φοβία μου πυροδοτήθηκε μετά από αγώνα ετών να μη με πιάνει.
Το επόμενο πρωί όντως επισκεφτήκαμε τον Dom, που τον βρήκα κάτι παραπάνω από επιβλητικό, σχεδόν τρομακτικό, χαζέψαμε το εμπορικό κέντρο που το βρήκα τελείως αδιάφορο και αράξαμε για φαί σε ένα ωραίο σημείο, μέχρι να πάρουμε το τρένο γα το Ντύσελντορφ και να πετάξουμε Ελλάδα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πόσο έντονη ήταν η παρουσία μουσουλμάνων μεταναστών στην πόλη και ειδικά στο εμπορικό κέντρο.
Από την άλλη ο στόχος επετεύχθη. Δηλαδή δεν υπήρχε περίπτωση να ξεκινήσω ποτέ από Ελλάδα να πάω Κολωνία και με μια ημερήσια είδα ένα τρομερά ενδιαφέρον και μεγαλειώδες μνημείο γοτθικής αρχιτεκτονικής και τελικά φτάσαμε από το Α στο Β με κόστος μικρότερο και από τους φόρους του αεροδρομίου για εισιτήρια με μίλια (αν θυμάμαι καλά, τότε οι φόροι με την τσουχτερή ισοτιμία κόστιζαν 65 ευρώ και τρώγαμε και έναν σκασμό μίλια).
Έβγαλα τραγικά λίγες φωτογραφίες και οι τελικές σκέψεις αφού πέρασε τόσος καιρός είναι ότι δεν είδαμε τίποτε σχεδόν. Ήταν ένα θλιβερό σχεδόν 20ωρο στην πόλη που δεν ξανανοσταλγήσαμε. Αλλά μπορείς να κάνεις κι αλλιώς όταν η φοβία σου χτυπά την πόρτα; Ο γιος όμως ισχυρίζεται “έχω πάει και Γερμανία”....
Ο Dom απ' έξω

Καλοφάγαμε πάντως

Λεπτομέρειες του Dom. Σάμπως είδαμε και τίποτε άλλο?

Last edited: