travelbreak
Member
- Μηνύματα
- 1.968
- Likes
- 17.262
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Κυριακή, 3/10/2021, Λεμεσός, Κούριον, Καληδόνης
Ξημέρωσε η Κυριακή και θέλαμε να κάνουμε αρχικά μια βόλτα στην Λεμεσό για να δούμε την πόλη και μετά να κατευθυνθούμε πάλι στην περιοχή του Τρόοδου για να δούμε κι άλλα σημεία που θέλαμε. Υποτίθεται ότι η Λεμεσός δεν είχε πολλά να δεις και θα τελειώναμε γρήγορα. Και έτσι ήταν. Δεν εντόπισα στο διαδίκτυο πολλά αξιοθέατα. Βέβαια πιστεύω ότι σίγουρα θα είχε κι άλλα μέρη αξιόλογα που όμως δεν τα λένε οι επισκέπτες που γράφουν. Το καλύτερο θα ήταν να έπαιρνα ένα τουριστικό οδηγό. Όμως δεν το είχα κάνει. Είναι πολύ κουραστικό να ψάχνω κάθε γωνιά σε μια πόλη επιπέδου Λεμεσού. Δεν είναι δα και Μπογκοτά!
Τα μέρη που είδα στο διαδίκτυο ήταν η παλιά πόλη, το μέγαρο Πιλαβάκη που σήμερα είναι η Δημοτική βιβλιοθήκη, το μικρό κάστρο της πόλης και το άλλο κάστρο Κολοσσίου. Στο τελευταίο δεν πήγαμε γιατί εκ παραδρομής το ξεχάσαμε. Το πρωί λοιπόν πήραμε το αυτοκίνητο και οδήγησα δυτικά τα τέσσερα χιλιόμετρα ως την παλιά πόλη. Κάναμε τη βόλτα μας και ήταν εύκολο γιατί λόγω Κυριακής δεν είχε κίνηση. Θέλαμε να περάσει και η ώρα για να ανοίξει και ο επόμενος χώρος που είχαμε στο πρόγραμμα.






Δεν ήταν άλλος από τον αρχαιολογικό χώρο στο Κούριον. Είναι μια μεγάλη παλιά αρχαιοελληνική πόλη λίγο έξω από την Λεμεσό. Είναι τεράστιος και με πολύ ενδιαφέρον. Δεν είναι όμως εύκολο να τον γυρίσεις ολόκληρο. Και ο λόγος είναι ότι τα σημεία που έχουν ανασκαφεί είναι σχετικά μακριά το ένα από το άλλο και ενδιάμεσα είσαι κάτω από τον δυνατό ήλιο της Κύπρου. Πήγαμε στα κυριότερα (όπως νομίζαμε αφού δεν ξέραμε) που ήταν και μαζεμένα. Δηλαδή είδαμε το θέατρο και την οικία του Ευστολίου. Τώρα που κοιτάζω το χάρτη του χώρου βλέπω ότι είχαν ενδιαφέρον το σπίτι του Μονομάχου, το Ρωμαϊκό Νυμφαίο και η Παλαιοχριστιανική εκκλησία. Όμως η ώρα περνούσε και θέλαμε να προχωρήσουμε στο Τρόοδος.




Φεύγοντας από εκεί βλέπαμε πολύ κόσμο να πηγαίνει προς την παραλία που ήταν κοντά και αποφασίσαμε να δούμε τι γινόταν από εκεί. Όμως πριν φτάσουμε στην παραλία είδαμε ένα μικρό παλιό εκκλησάκι και το επισκεφτήκαμε. Ήταν του Αγίου Ερμογένη και ήταν πανέμορφο.


Έτσι δεν προχωρήσαμε στην παραλία γιατί θέλαμε να πάμε στον καταρράκτη των Καληδονίων, πού βρίσκεται κοντά στις Πλάτρες. Είναι νομίζω ο πιο διάσημος καταρράκτης του νησιού. Κοντά στο Κούριον βρίσκεται και το χωριό Επισκοπή, αλλά δεν μπήκαμε μέσα γιατί μας πίεζε ο χρόνος.
Ο πλοηγός μας οδήγησε σε ένα πάρκιν με πολλά οχήματα παρκαρισμένα για να πάνε οι επιβάτες τους στον μικρό καταρράκτη του Καληδόνη. Πήγαμε κι εμείς. Στην αρχή της πορείας βλέπαμε αυτούς που κατέβαιναν και ρώτησα έναν σαραντάρη και μου είπε ότι έκανε περίπου 50 λεπτά. Εγώ υπέθεσα ότι θα κάναμε μια ώρα. Όμως τελικά ήταν πιο κοντά. Με πολλές στάσεις για φωτογραφίες δεν ξεπεράσαμε τα 40 λεπτά. Και το μονοπάτι ήταν εύκολο. Λόγω Κυριακής είχε βέβαια κόσμο. Όμως όταν φτάσαμε στο τελικό σημείο δεν ήταν και τόσοι πολλοί. Με άνεση βγάλαμε όσες φωτογραφίες θέλαμε. Η διαδρομή ήταν καλή και τα νερά του καταρράκτη αξιόλογα.


Δεν είναι αυτός:

Αυτός είναι:

Νάμαι κι εγώ:

Η επιστροφή ήτα πιο γρήγορη και βάλαμε τον πλοηγό για το χωριό Τρόοδος. Όλη η Κύπρος έχει καλή σήμανση και αν δεν πας σε εξεζητημένα μέρη δεν χρειάζεται ο πλοηγός. Εμείς τον είχαμε συνέχεια ανοιχτό για σιγουριά. Το χωριό δεν μας εντυπωσίασε. Εκεί προσέξαμε και τα πεύκα που δεν έχουν κορυφή. Γενικά τα κλαδιά τους πέφτουν προς τα κάτω.


Φεύγοντας από το χωριό Τρόοδος σταματήσαμε στο δρόμο μας αφού είδαμε υπέροχα πετρώματα στις πλαγιές του βουνού. Πολλά και όμορφα χρώματα, με κυρίαρχο το κίτρινο. Επίσης είδαμε εκεί τον τρόπο που κάνουν την αναδάσωση στην Κύπρο: κάνουν πεζούλες στο βουνό και φυτεύουν δέντρα.




Ο επόμενος σταθμός ήταν η εκκλησία Άγιος Νικόλαος της Στέγης. Περάσαμε πρώτα από το χωριό Κακοπετριά, που όμως δε σταματήσαμε. Το κάναμε αργότερα, αφού καταλάβαμε ότι πρόκειται για ένα όμορφο μέρος. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν εξαιρετική. Έκλεινε στις 16:00 και φτάσαμε μισή ώρα πριν φύγουν δυο νωχελικοί τύποι που κρατούσαν το κλειδί. Μέσα είχε καταπληκτικές αγιογραφίες, αλλά απαγορευόταν η φωτογράφησή τους. Ρωτήσαμε αν έχουν καμιά καρτ ποστάλ με αυτές αλλά δεν είχαν. Τελικά πήραμε μερικές φωτογραφίες και βίντεο.



Φύγαμε στα γρήγορα για να προλάβουμε να δούμε την Παναγιά του Ποδίθου και το μικρό εκκλησάκι του Αρχάγγελου Μιχαήλ, κοντά στο χωριό Γαλάτα, δίπλα στην Κακοπετριά. Παρκάραμε το αυτοκίνητο και πήραμε ένα δρομάκι 150 μέτρων μέχρι την εκκλησία. Όταν ξεκινούσαμε είδαμε ένα αγροτικό αυτοκίνητο να έρχεται προς το μέρος μας. Όμως αμέσως έκανε όπισθεν και δεν καταλάβαμε γιατί, μέχρι να φτάσουμε εκεί. Ήταν ο «κλειδοκράτορας», ένας νεαρός άνδρας από τη Γαλάτα. Μας είπε ότι μας είδε και γύρισε πίσω να μας ανοίξει την εκκλησία. Έμεινε φυσικά μαζί μας όσο μείναμε εκεί.

Μετά μας άνοιξε και τον Αρχάγγελο, που ήταν 100 μέτρα πιο πάνω στο δρομάκι και δεν θα τον βλέπαμε. Πιάσαμε την κουβέντα για σχεδόν μια ώρα.

Είχε όρεξη, αν και είχε τελειώσει η βάρδια του. Όταν τον αποχαιρετούσαμε είδα δυο νεαρά ζευγάρια να κατηφορίζουν προς την πρώτη εκκλησία, την Παναγιά του Ποδίθου. Εκείνος δεν τους είδε, ούτε εκείνοι εμάς.
Του λέω:
─Κάνε πως δεν σου είπα τίποτα, αλλά κατέβηκαν στην Παναγιά τέσσερις άνθρωποι.
─Δε γίνεται, πρέπει να πάω.
Πήρε το αγροτικό του και επέστρεψε να ανοίξει στους ανθρώπους κι ας ήταν η ώρα πέντε. Καλό παλικάρι!
Εμείς πλέον δεν είχαμε άλλη επιλογή, αφού ήμασταν δίπλα, παρά να επισκεφτούμε και την Κακοπετριά. Και δεν χάσαμε. Ωραίο χωριό. Με το ποταμάκι του και τις πολλές ταβέρνες του. Καλά συντηρημένο και καθαρό. Στην Κύπρο είναι φανερό πως χρησιμοποιούν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί έχει από δρόμους καλούς μέχρι αναπαλαιωμένα και ανακαινισμένα τα περισσότερα χωριά. Αλλά και οι πόλεις έχουν συντηρήσει τα παλιά κτίσματα. Μόνο οι Έλληνες κοιμόμαστε.


Να και η πέτρα του σκανδάλου:

Σκεφτήκαμε να κάτσουμε για ένα καφέ στην Κακοπετριά, αλλά θα καθυστερούσαμε να φτάσουμε στην Λεμεσό και θέλαμε να κάνουμε εκεί μια βραδινή βόλτα. Και την κάναμε στο λιμάνι, στην προμενάντε αλλά και στην παλιά πόλη και στο κάστρο. Είναι καλοφτιαγμένη. Ειδικά η παραλιακή μας άρεσε πολύ.



