Νήσοι Σολομώντα 'Ενα ξεχασμένο μέρος, Νησιά του Σολομώντα

konstilia

Member
Μηνύματα
25
Likes
128
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Τα πάντα ¨-)

Η ζωή στο χωριό ήταν πολύ απλή..
Ξύπναγα νωρίς, πρωινό και στη δουλειά..
Διάλειμμα για μεσημεριανό και πίσω στο νοσοκομείο για όσο χρειαστεί..
Βραδινό και κατά τις 10 νάνι..χωρίς ρεύμα μετά τις 9 δεν μπορούσα να κάνω και πολλά..
Στον ελεύθερο χρόνο-όταν έμενα στο χωριό-κυρίως skype, διάβασμα και ημερολόγιο με τις λεπτομέρειες της ημέρας..

Τίποτα το ιδιαίτερο βασικά αλλά η ημέρα πέταγε…απίστευτα εντυπωσιακό..

Εγώ έμενα ακριβώς απέναντι από το νοσοκομείο, έχουν φτιάξει ένα ‘’συγκρότημα σπιτιών’’ για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου..Το νοσοκομείο είναι λίγο πριν το χωριό, οπότε με ντόπιους, εκτός των νοσηλευτών και των οικογενειών τους, δεν μπορούσα να έχω ιδιαίτερη επαφή εκτός δουλειάς..Οι γείτονες μου με ντρέπονταν, οι άντρες ούτως ή άλλως δεν θα με έκαναν παρέα, οι γυναίκες ντρέπονταν να μου μιλάνε, τα παιδιά με λάτρευαν γιατί έφερνα καραμέλες από την πόλη..

Οι πρώτες ερωτήσεις ήταν πόσο χρονών είμαι και αν είμαι παντρεμένη…Στα Νησιά του Σολομώντα παντρεύονται απίστευτα μικρές,16 με 18, και αν δεν παντρευτούν τουλάχιστον έχουν παιδιά από αυτή την ηλικία..Το γεγονός ότι είμαι Λευκή, Ανύπαντρη και μόνη μου τόσο μακριά ήταν ασύλληπτο για τις γυναίκες εκεί..Δεν ήμουν φυσιολογική ¨-)

Η οικογένεια εκεί είναι το παν..καταρχάς λέγοντας οικογένεια μιλάω για την ευρύτερη οικογένεια…Παππούδες, γιαγιάδες, θείοι, θείες, ανίψια, αδέρφια θείων…200-300 άτομα…εκτός από την εξ’αίματος οικογένεια, οικογενειακές υποχρεώσεις κάποιος έχει και στους λεγόμενους Wantocks (One Talk) δηλαδή σε όσους μιλάνε την ίδια γλώσσα, όλο το χωριό τους δηλαδή!!!!!

Είναι πολύ ιδιαίτερο το σύστημα των Wantock…οφείλουν να βοηθάνε τους Wantocks τους που έχουν ανάγκη για όσο καιρό έχουν την ανάγκη..από οικονομική βοήθεια έως φιλοξενία για όσο χρειάζεται.. Θεωρητικά είναι όμορφο..Όταν όμως πρόκειται για ‘’οικογένειες’’ των 200-300 ατόμων ακόμα και το 1/10 να χρειάζεται την ‘’ανάγκη’’ σου είναι απίστευτο, πχ να ταΐζεις 20 άτομα αντί για 4-5 που είναι η οικογένεια σου..Όλοι βοηθάνε στις δουλειές του σπιτιού αλλά όχι οικονομικά γιατί απλά δεν έχουν την δυνατότητα..Έπειτα..Ποιος καθορίζει την ‘’ΑΝΑΓΚΗ’’??Υπάρχουν πολλές ανάγκες..ανάγκη φιλοξενίας για να πάει το παιδί σε ένα καλύτερο σχολείο?..Ανάγκη οικονομικής βοήθειας ή φιλοξενίας για λόγους υγείας (υπάρχει ένα ‘’μεγάλο’’ νοσοκομείο στην πρωτεύουσα στο οποίο έρχονται από όλες τις επαρχίες-νομούς)?..Φιλοξενία-φαγητό στη μεγάλη πόλη όπου ‘’υπάρχουν ευκαιρίες’’ μέχρι να βρεθεί κάποια???Και μέχρι πότε είναι το μέχρι??Αυτό ποιος το καθορίζει?Αυτός που έχει την ‘’ανάγκη’’?Και αν δεν ψάχνει την ευκαιρία και απλά μάλλον βαρέθηκε στο χωριό και ήθελε να έρθει στην πρωτεύουσα για κάποιο διάστημα??Υπάρχει όριο??Δυστυχώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΟ και για αυτό ένα όμορφο-ίσως ιδανικό σύστημα –να βοηθάς όποιον έχει ανάγκη- καταλήγει τις περισσότερες φορές σε εκμετάλλευση..

Από την άλλη κάποιος που κυριολεκτικά δεν έχει τίποτα είναι δύσκολο να καταλάβει μάλλον ότι εκμεταλλεύεται κάποιον άλλο που έχει..!!!

Γυρνώντας στη ζωή στο χωριό για τους ντόπιους…Δεν έχει πολύ διαφορά με τη ζωή σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας-ακόμα και σήμερα- εκτός από το ότι είναι πιο περιορισμένη λόγω έλλειψης μέσων μεταφοράς…Μένουν μαζί οι ευρύτερες οικογένειες..

Ξύπνημα..δουλειές του σπιτιού και του κήπου για τις γυναίκες..μαγείρεμα για τις γυναίκες ..δουλειές του σπιτιού και νάνι..Ότι αφορά το σπίτι αφορά τις γυναίκες..Φυσικά πολλές γυναίκες δουλεύουν κιόλας..Ο ρόλος του άντρα??Αν έχει κάποια δουλειά η δουλειά του..Διαφορετικά τα ‘’Κοινά’’ του χωριού και να τα βρίσκει έτοιμα στην καλύτερη των περιπτώσεων…στη χειρότερη να μπεκρολογάει και να γυρνάει σπίτι μεθυσμένος και ότι αυτό συνεπάγεται..

Δυστυχώς από όταν έχουν μπει οι ασιατικές αγορές στη χώρα (γύρω στα 10-15 χρόνια) μαζί με τα υπόλοιπα αγαθά έφεραν και το αλκοόλ..
Δεν ξέρω αν είναι πρόβλημα όλων των αναπτυσσόμενων χωρών..Ξέρω ότι εκεί ο αλκοολισμός αποτελεί μεγάλο πρόβλημα..Πίνουν για να μεθύσουν..και είναι πάρα πολύ επιθετικοί όταν είναι μεθυσμένοι..απίστευτα πολλά κρούσματα ενδο-οικογενειακής βίας και βιασμοί γυναικών..

Θα μου πείτε και γιατί δεν τους αφήνουν…

Στα Solomons οι γυναίκες φεύγουν από τις οικογένειες των γονιών τους κυρίως όταν παντρεύονται και φτιάχνουν δική τους οικογένεια..Όταν ο γαμπρός ‘’ζητάει’’ τη νύφη από την οικογένεια της η οικογένεια της ζητάει ένα αντίτιμο σε shell money (χρήματα φτιαγμένα από κοχύλια-διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή)..το πόσα θα ζητήσει εξαρτάται κυρίως από το κοινωνικό επίπεδο της οικογένειας της!!(Ενδεικτικά στην κεντρική αγορά τα shell money κοστίζουν 100 ευρώ το 1)..Οπότε ο άντρας είναι σαν να ‘’αγοράζει’’ τη γυναίκα του!!!!Πληρώνει την οικογένεια της για να την ‘’αποκτήσει’’..είναι ‘’κτήμα΄΄ του!!!
Για αυτό δεν τους αφήνουν ¨-(

Ακόμα και να γυρίσουν στην οικογένεια τους για να είναι προστατευμένες οι οικογένειες τους δεν θέλουν να μπλεκτούν και να βοηθήσουν γιατί ο γαμπρός έχει το δικαίωμα να τους ζητήσει ένα είδος αποζημίωσης-compensation!!!

Γενικά την αποζημίωση τη ζητάνε για απίστευτες βλακείες..που να το σκάσει η νύφη..!!

Είναι απίστευτα πολύπλοκο..Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν οργανώσεις στην πρωτεύουσα για την προστασία των γυναικό-παίδων που έχουν υποστεί ενδο-οικογενειακή βία..

Αυτά για την ώρα ¨-)
 

maxoula

Member
Μηνύματα
225
Likes
266
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη ξανά και ξανά
Καλημέρα!Πράγματι τι ωραίο μηνυματάκι μας περίμενε πρωί-πρωί :) Έψαξα να δω που βρίσκονται τα νησιά Σολωμόντα, είδα και φωτογραφίες και εντυπωσιάστηκα! Είναι επίσης πολύ μακρυά... Όποτε θα έχεις χρόνο δώσε μας κάποιες λεπτομέρειες για το καιρό στα νησιά, το φαγητό, τις παραλίες (φαντάζομαι θα είναι τύπου γαλάζια λιμνη), τους ανθρώπους, τη γλώσσα τους και άλλες τέτοιες βασικές πληροφορίες που πολλοί από εμάς ίσως δεν γνωρίζουμε. Επίσης, το περιβάλλον εργασίας σου, αν είσαι ευχαριστημένη με το νοσοκομείο και το σύστημα υγείας τους... Καλά να τα περνάς :p
 

GKCAPO

Member
Μηνύματα
767
Likes
305
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
Αγαπητή konstilia, καλώς ήρθες μαζί μας.
Απ' όσα γράφεις νομίζω πως η Δυτικοποίηση επέρχεται... Και δεν εννοώ βέβαια τις υποδομές, ανέσεις κλπ, αλλά τις νέες "ανάγκες", που εισχώρησαν σαν ενδοφλέβια ένεση, στους ανθρώπους εκεί.
Πριν τους μάθουμε το αλκοόλ, τα τσιγάρα και το κινητό, φαντάζομαι είχαν τις υπαρξιακές ισορροπίες τους.
..."Εργάζομαι όσο μου χρειάζεται, χαίρομαι τη ζωή, κλπ. Ίσως στα 40 είμαι γέρος και στα 45 αναχωρήσω, από κάποια αρρώστια...εε και λοιπόν???..."
Και για να καλύψουν τις "ανάγκες" τους,..... πρέπει να αλλάξουν ρυθμούς εργασίας κλπ., πράγμα δύσκολο μέσα σε χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες...
Δύσκολοι προβληματισμοί, ειδικά για έναν ξένο ... Χαράς το κουράγιο σου!!! Να είσαι καλά:)
 

Lneermis

New Member
Μηνύματα
3
Likes
0
κωνστηλια καλησπερα!καλα εκανες κ ξεκινησες απ τα αρνητικα, ειναι απιστευτη η αισθηση που μου αφησε η γρηγορη περιγραφη σου για οσα ομορφα εχεις ζησει (σε ζηλευω ακομα κ για το ψαρι που λιωνει στο στομα!!)
αν θελεις περιεγραψε μια μερα ισως που εχεις ζησει εκει κ ηταν ξεχωριστη ή περειγρεψε μας την καθημερινοτητα σου, τι κανεις απ το πρωι μεχρι το βραδυ!συμβαδιζεις με τις συνηθειες κ τα εθιμα των ντοπιων?τι φορανε, τι τρωνε, τι γλωσσα μιλανε?
 

deka

Member
Μηνύματα
471
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Mama Africa
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού/Γουατεμάλα/Ν.Πάσχα
Κωνστηλια, θεωρώ ότι ζεις μια μοναδική εμπειρία ζωής! Μπράβο σου! Να χαίρεσαι και να εκμεταλευτείς την κάθε στιγμή εκεί!!!
 

konstilia

Member
Μηνύματα
25
Likes
128
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Τα πάντα ¨-)
Γεια σας ¨-)
Σήμερα έχω τη μέρα off επειδή χθες τσακώθηκα άσχημα με κάποιον από το προσωπικό του νοσοκομείου και είχα ανάγκη να ηρεμήσω…Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να τελειώσω τη δουλειά μου εδώ αλλά αυτά συμβαίνουν i guess..
Φυσικά η διάθεση μου δεν είναι καλή οπότε θα επικεντρωθώ στο να απαντήσω στις ερωτήσεις για να μην γίνω αρνητική..
Το κλίμα εδώ είναι τροπικό με 2 εποχές,Νοέμβριος με Μάρτιο η περίοδος των βροχών..όταν ανοίγει ο ουρανός ξεχνάει να σταματήσει..και η ξηρή περίοδος..Η θερμοκρασία είναι γύρω στους 30 βαθμούς αλλά με υγρασία 80% είναι λες και είναι 40!!!Στην περίοδο των βροχών πολλές φορές έχουν τυφώνες..
Το φαγητό εξαρτάται από την περιοχή..Έχουν απίστευτα φρούτα,ανανάς,μάνγκο,παπάγια,μπανάνες,κόκο…Όταν πρωτοήρθα εδώ ήθελα να ζήσω μόνο με φρούτα ¨-) Κατά τα άλλα γλυκοπατάτες,ρύζι,λαχανικά,ψάρι για όποιον ζει κοντά στη θάλασσα..Το κρέας είναι πολυτέλεια και είναι κυρίως κοτόπουλο και χοιρινό στους γάμους και τις γιορτές!! Έχουν το λεγόμενο motu το οποίο είναι ζεστές πέτρες όπου μαγειρεύουν και καλύπτουν το φαγητό με φύλλα μπανάνας όσο μαγειρεύεται…Χρειάζεται κάποιες ώρες αλλά αξίζει..Χρησιμοποιούν πολύ το κόκο στα φαγητά τους,το οποίο δίνει μια γλυκιά γεύση..Δεν είναι κακό,διαφορετικό θα έλεγα.. Φυσικά μιλάω για τα χωριά..Στην πόλη μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα..
Η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά..Έως το ’78 ή ’79 ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας..Η πραγματικότητα είναι φυσικά διαφορετική!!!Μιλάνε Pidgin,λένε ότι είναι broken english…Εγώ δυσκολεύτηκα αρκετά να το μάθω..Καταρχάς δεν ήξερα ότι χρειαζόταν να μάθω μια άλλη γλώσσα!!!Δεν μου το είχαν πει!!Έκπληξη!!Έμαθα το Pidgin ακούγοντας τους ντόπιους..Οι περισσότερες λέξεις είναι αγγλικές αλλά η σύνταξη είναι πολύ ιδιαίτερη και είναι αυτό που δυσκόλεψε εμένα..Υπάρχουν περισσότερες από 70 γλώσσες!!!!Οι πιο ηλικιωμένοι,τα παιδιά και πολλές γυναίκες μιλάνε μόνο γλώσσα,ούτε καν Pidgin!!!
Όποιος μιλάει την ίδια γλώσσα εδώ είναι Wantok->One talk…Όλη η ζωή στα Νησιά του Σολομώντα βασίζεται στο λεγόμενο Wantok system το οποίο είναι πολύ ιδιαίτερο..Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω…Είναι πολύ παράλογο για τη δική μας νοοτροπία..
Ο καθένας έχει τους Wantok του εδώ..οι οποίοι είναι πολλοί,όλη η οικογένεια φυσικά,οι οικογένειες εδώ είναι πολυμελείς,και όλο το χωριό!!!200-300 άνθρωποι??Όταν κάποιος Wantok σου ‘’χρειάζεται’’ κάτι είσαι ΄΄υποχρεωμένος΄΄ να τον βοηθήσεις..Από χρήματα έως φιλοξενεία..Για όσο καιρό το χρειάζεται!!!Δεν υπάρχει όριο..και φυσικά δεν μπορείς να ξέρεις αν όντως έχει ανάγκη βοήθεια ή εκμεταλλεύεται..Κανένα όριο..Αν δεν βοηθήσεις θα γυρίσει στο χωριό και θα πει ότι δε βοήθησες και όλο το χωριό θα στραφεί εναντίον σου..Προσωπική μου γνώμη είναι ότι θεωρητικά είναι όμορφο σύστημα,σοσιαλισμός,ο ένας βοηθάει τον άλλο..Δυστυχώς όταν πρόκειται για θεωρίες εφαρμοσμένες από τους ανθρώπους τίποτα δεν είναι όπως στη θεωρία..Δεν υπάρχει κανένα όριο μεταξύ ανάγκης και εκμετάλλευσης!!!Υπάρχουν Wantoks που έρχονται για παράδειγμα στην πόλη για μήνες,δεν κάνουν τίποτα απολύτως και είσαι υποχρεωμένος να τους φιλοξενήσεις,να τους ταΐσεις και να τους δώσεις ότι ζητήσουν..και οι άνθρωποι εδώ δεν ντρέπονται καθόλου να ζητήσουν!!!
Αυτό είναι όσο πιο απλοϊκά μπορώ να εξηγήσω το Wantok system…Καθορίζει τα πάντα..Ακόμα και την πολιτική εδώ!!!Όλα βασίζονται σε αυτό το σύστημα!!!
Οι ντόπιοι…Η κουλτούρα αλλάζει από νησί σε νησί..Διαφορετικά ήθη και έθιμα..Τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι ότι ποτέ δε θα σε κοιτάξουν στα μάτια,εκτός μετά από πολλούς μήνες,και δε θα πουν ποτέ όχι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ακόμα και αν τους ρωτήσεις αν έχουν κάνει κάτι και δεν το έχουν κάνει θα πουν ότι το έκαναν!!!!Φαντάζεστε πόσο δυσκολεύει την καθημερινότητα αυτό το χαρακτηριστικό τους!!!Πρέπει να κάνεις τις ερωτήσεις με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να είσαι σίγουρος ότι λένε την αλήθεια!!!!Επιπλέον σε προσωπικές σχέσεις πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός γιατί επειδή δεν λένε ποτέ όχι στο τέλος αν νοιώθουν καταπιεσμένοι απλά εκρήγνυνται!!!Κατά τα άλλα γελάνε συνέχεια,είναι ιδιαίτερα περίεργοι-φιλοπερίεργοι,μιλάνε για σχεδόν τα πάντα,όλοι ξέρουν τα πάντα!!!Στα χωριά ζουν μέρα με τη μέρα…καμία ανησυχία για το μέλλον,κανένας στόχος..Είναι όμορφο από τη μία..Από την άλλη δε συμβαδίζει με τη Δυτικοποιήση..Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν θα ήταν καλύτερο να μην υπήρχε καμία εξωτερική βοήθεια…Να τους άφηναν να ζήσουν όπως ζούσαν..Στην τελική στα χωριά η ζωή είναι ακριβώς η ίδιο εκτός από το γεγονός ότι φοράνε ρούχα και έχουν τηλέφωνα πλέον!!!!!!!Οι νέοι θέλουν να πάνε στην πόλη επειδή έχουν περισσότερα πράγματα να κάνουν αλλά στην πόλη δεν υπάρχουν δουλειές και η ζωή είναι ακριβή!!!Προς το παρόν δεν έχουν ιδιαίτερη εγκληματικότητα,μικροκλοπές απλά..Έχουν απίστευτο πρόβλημα με την οικιακή βία,θύματα φυσικά κυρίως οι γυναίκες..Ένας από τους παράγοντες αυτού είναι ότι όταν κάποιος παντρεύεται εδώ η οικογένεια της γυναίκας καθορίζει μια ‘’τιμή’’ για τη γυναίκα,τα λεγόμενα shell-money,φτιαγμένα από κοχύλια,τοπικά χρήματα-νομίσματα..Ο άντρας ‘’αγοράζει’’ τη γυναίκα οπότε στο μυαλό του είναι κτήμα του!!!Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι βιασμοί,δεν είναι καθόλου ασφαλές για μια γυναίκα να κυκλοφορεί μόνη της τη νύχτα,λόγω έλλειψης φωτισμού και κατανάλωσης αλκοόλ είναι εύκολο θύμα!!!
Κάτι άλλο περί κουλτούρας είναι ότι δεν έχουν καθόλου αντιπαραθέσεις!!!Είναι προσβολή για αυτούς να τους αντιμετωπίσεις ευθέως!!Αυτός ήταν ο λόγος που τσακώθηκα χθες..Είπα ευθέως σε έναν νοσοκόμο ότι έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος και πιθανότατα τον προσέβαλα..ίσως να έπρεπε να ήμουν πιο προσεκτική και να σεβαστώ τους τρόπους τους αλλά όταν κάποιος παραλίγο να σκοτώσει ασθενή από λάθος δεν πιστεύω ότι ο τρόπος έχει σημασία ή ότι πρέπει να τον σεβαστώ!!Τεσπα..
Πρέπει να φύγω τώρα..
Θα συνεχίσω την επόμενη φορά…Είναι τόσα πολλά αυτά που έχω να πω ¨-)
Θα συνεχίσω με την κουλτούρα,ήθη και έθιμα..
 

konstilia

Member
Μηνύματα
25
Likes
128
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Τα πάντα ¨-)
Θα ανεβάσω φωτογραφίες σε κανα 2 βδομάδες που θα είμαι Ελλάδα...λόγω σύνδεσης είναι σχεδόν αδύνατο από εδώ..
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Καλά, ίσως να μην ξέρουν άλλοι που βρίσκονται τα νησιά του Σολομώντα, αλλά εμείς οι ταξιδιώτες και ονειροπόλοι ξέρουμε καλά!

Ειδικά αν δείς το θέμα ''Ποιά μέρη θέλετε να δείτε'', θα το δείς στη λίστα μου! Θα ήθελα να το συνδιάσω με μια Παπούα, αλλά είναι πολύ δύσκολο ταξίδι, θέλει χρήμα και λίγη τόλμη όσον αφορά την Παπούα.

Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να διαβάσω λεπτομερώς τι γράφεις, αλλά θα το κάνω το συντομότερο και θα σε πρήξουμε και σένα με ερωτήσεις!!

Είσαι πολύ τυχερή που βρίσκεσαι εκεί, πραηματικά στην άλλη άκρη και σε έναν τόπο που πολύ δύσκολα μπορεί να βρεθεί κανείς, μπράβο!!

Ακόμη και για εισιτήρια που είχα κοιτάξει κάποια στιγμή, ακόμη και απο Αυστραλία ήταν ακριβά, ακόμη κι απο Παπούα, μόνο τα εισιτήρια κοστίζουν περί τα 1700 να κανει κανείς όλο το ταξίδι...

Ίσως να αναφέρεις για καταδύσεις -δεν διάβασα- αλλά αν έχεις σχέση με καταδύσεις, φαντάζομαι πως είναι μοναδικό μέρος με τόσες 100άδες πλοία και αεροπλάνα βουλιαγμένα για δεκαετίες στον βυθό...
 

konstilia

Member
Μηνύματα
25
Likes
128
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Τα πάντα ¨-)
Σήμερα έγραψα στο θέμα καταδύσεις!!
Εκανα το course εδώ..είναι απίστευτα όμορφα και όπως είπες εκατοντάδες πλοία και αεροπλάνα από το 2ο παγκόσμιο..
Είναι πανάκριβο να έρθεις εδώ..εγώ ήμουν τυχερή επειδή το εισιτήριο ήταν στη συμφωνία!
Ακόμα και να ταξιδέψεις εδώ είναι πολύ ακριβό..
Για ότι χρειαστείς πληροφορίες μη διστάσεις..1 χρόνο εδώ το έψαξα αρκετά..
Πάπουα είναι άλλη ιστορία,λόγω εγκληματικότητας!!!
Έχω κάποιους γνωστούς που ζουν εκεί και μπορώ να ρωτήσω αν θέλεις κάτι το συγκεκριμένο..
Πώς μπορώ να γραφτώ στο γκρουπ για τις καταδύσεις?
 

joss

Member
Μηνύματα
524
Likes
155
Επόμενο Ταξίδι
Αγνωστο...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολλα...
"...!Υπάρχουν Wantoks που έρχονται για παράδειγμα στην πόλη για μήνες,δεν κάνουν τίποτα απολύτως και είσαι υποχρεωμένος να τους φιλοξενήσεις,να τους ταΐσεις και να τους δώσεις ότι ζητήσουν.."

Πως δεν το εχουν σκεφτει αυτο ακομη οι πολιτικοι μας (τρομαρα μας) για τους δημοσιους Υπαλληλους? Το προωτο σκελος ηδη το εχουν (δεν κανουν τιποτα), με λιγη προσπαθεια θα μπορεσουμε να τους ικανοποιησουμε και το δευτεριο σκελος.

Τωρα επι του θεματος μας, απλα επαθα πλακα. Σπανια βρισκω καποιον(-ποια) που εχει παει σε ενα απο τα μερη (κουφα στη πλειοψηφια τους...) που σκοπευω να παω. Τα Νησια του Σολομωντα ειναι φυσικα ψηλα στη λιστα μου λογω του παθους μου για το ψαρεμα ανοικτης θαλασσης και συμφωνα με τα λεγομενα της konstilia καταλαβαινω οτι ειναι οπως το φανταζομαι και μου εχουν πει. Τα πιανεις τη ψαρουκλα σου και μετα να την ψηνεις διπλωμενη σε φυλλα μπανανιας παν σε καφτες πετρες. Ε ρε μανα μου...

Οσο για τη τεμπελικη ζωη, αυτο ειναι λιγο πολυ κοινο σε ολα τα μερη οπου υπαρχουν ζεστη και εξωτικα μερη. Στα περισσοτερα ειναι easy come - easy go μεχρι την επομενη ημερα.

Αν μπορεσεις (ή ακουσεις απο καποιον) αγαπητη konstilia στειλε τιμες για ενοικιαση βαρκας / σκαφους για ψαρεμα. Αναμενουμε ολοι με αγωνια νεα σου για μια καπως διαφορετικη κοινωνια.
 

GKCAPO

Member
Μηνύματα
767
Likes
305
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
.......... εμείς οι ταξιδιώτες και ονειροπόλοι
............................................
...
Αγαπητέ _antonis_ δεν σου απαντώ επί του θέματος (παραείσαι "μπροστά").
Με αυτό που γράφεις μου ήρθε μια ιδέα: Τι θα έλεγες να φτιάξουμε ένα γκρουπ για όσους "στήνουν" μεσ' το μυαλό τους, πολλά περισσότερα ταξίδια απ΄όσα πραγματοποιούν??? Που "επιβιώνουν" ονειρευόμενοι δηλαδή. Που "ζουν" οργανώνοντας, στη κυριολεξία, ταξίδια...
Εγώ διεκδικώ την πρώτη θεση, όσον αφορά την ποσότητα (τουλάχιστον 2-3 ταξίδια τη βδομάδα). Εσύ, ίσως την πρώτη θεση, όσον αφορά την ποιότητα (άκου Παπούα:shock:, θα μας φάνε...:haha:)....
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ειρηνικος ..παντου
Φοβερη εμπειρια αυτο που ζεις !!!!
Εγω περιμενω με ανυπομονησια τις φωτο και λογω αντικειμενου θα ηθελα να σε ρωτησω κατι αλλο :
θα ηθελες να μου δωσεις καποια παραδειγματα της γλωσσας Pidgin ,τα broken English που μας ελεγες οτι χρειαστηκε να μαθεις εκ νεου...για να καταλαβουμε περι τινος προκειται.
Σε ευχαριστω πολυ.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.115
Μηνύματα
880.697
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom