georgeant
Member
- Μηνύματα
- 608
- Likes
- 2.610
- Ταξίδι-Όνειρο
- Road trip B. Αμερική
Κεφάλαιο 3: Το Μεγάλο Μήλο
"Η πρωτεύουσα του κόσμου". "Το κέντρο του σύμπαντος". "Η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται". "The Empire City". "The Big Apple". " Χωνευτήρι λαών". Ποια άλλη πόλη έχει τόσα προσωνύμια; Η πόλη που αρχικά ονομάστηκε "Νέο Άμστερνταμ" (από τους πρώτους άποικους που ήταν Ολλανδοί και το 1624 αγόρασαν το Νησί Μανχάταν από τους Ινδιάνους για 24(!!) δολάρια) και αργότερα "Νέα Υόρκη (το 1664 η εξουσία πέρασε από τους Ολλανδούς στους Άγγλους και μετονομάστηκε σε Νέα Υόρκη προς τιμήν του δούκα της Υόρκης, αδελφό του τότε Βασιλέα της Αγγλίας) είναι όντως η πρωτεύουσα του κόσμου. Όχι μόνο γιατί αποτελεί το επιχειρηματικό, χρηματιστηριακό, πολιτιστικό, διπλωματικό, οικονομικό και τεχνολογικό κέντρο του κόσμου αλλά κυρίως γιατί όντως είναι ένα χωνευτήρι λαών, μια πόλη που ουσιαστικά είναι "λιγότερο Αμερική" από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Αμερικής.
Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η μετανάστευση των Ευρωπαίων στην Νέα Υόρκη αυξήθηκε κατά πολύ. Κυρίως μετανάστευαν Ιρλανδοί, Ιταλοί και Γερμανοί με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Πλέον στην Νέα Υόρκη ζουν άνθρωποι κυριολεκτικά από όλες τις γωνιές του πλανήτη και το σημαντικότερο, ζουν όλοι αρμονικά. Δεν ήταν πάντα έτσι βέβαια. Η Νέα Υόρκη έχει κι αυτή τη δική της ματωμένη ιστορία και έχουν λάβει χώρα ουκ ολίγες σφαγές τον 19ο αιώνα μεταξύ διαφόρων εθνικοτήτων. Έχετε δει τις "Συμμορίες της Νέας Υόρκης";
Οι περισσότεροι από εμάς όταν αναφερόμαστε στην Νέα Υόρκη συνήθως εννοούμε το Manhattan. Αυτό δεν είναι τελείως σωστό γιατί η Πόλη της Νέας Υόρκης, η New York City-NYC (Νέα Υόρκη ονομάζεται ουσιαστικά η πολιτεία) αποτελείται από 4 ακόμα διαμερίσματα. Το Bronx, Το Brooklyn, το Queens και το Staten Island. Γιατί όμως ο νους μας πάει μόνο στο Μανχάταν; Γιατί πολύ απλά όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν εκεί. Κι εμείς κατά βάση εκεί θα κινηθούμε.
Ημέρα 1η
Αφού πήραμε την κόκκινη γραμμή του PATH από την Journal Square του Jersey City σε 20 λεπτά περίπου ήμασταν στο σταθμό του World Trade Center. Από εκεί, θα κατηφορίζαμε νότια με προορισμό το Battery Park. Από εκεί θα παίρναμε το ferry της εταιρείας Statue Cruises που θα μας πήγαινε στο Liberty Island και στο Ellis Island και μετά θα μας επέστρεφε στο Battery Park. Το εισιτήριο για αυτή τη διαδρομή κοστίζει $18.50 και τα είχαμε κλείσει από πριν οnline (statuecruises.com).
Ακόμα κι αν δεν έχει βρεθεί κάποιος ποτέ στη Νέα Υόρκη ότι δει εκεί θα του φανεί παράξενα οικείο. Και πώς να μην του φανεί, έχει δει τις γωνιές της και τα κτίριά της αναρίθμητες φορές σε σειρές και ταινίες. Ωστόσο, τίποτα δε σε προετοιμάζει για το δέος που θα νιώσεις περπατώντας κάτω από τους ουρανοξύστες και μέσα στα πάρκα της.
Από τις πρώτες εικόνες που αντίκρισα όταν βγήκα από το σταθμό του WTC. Το κτίριο με τους μικρούς πυργίσκους και τον πράσινο τρούλο είναι το Woolworth Building, ένα από τα ομορφότερα κτίρια της Νέας Υόρκης. Από το 1913 έως το 1930 ήταν το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.
Αυτό είναι το Oculus, το οποίο σχεδίασε ο Santiago Calatrava. Αποτελεί μεταφορικό κόμβο που συνδέει το New Jersey με το Manhattan και το δίκτυο του μετρό της Νέας Υόρκης. Σχεδιάστηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου 2001 ώστε να μοιάζει με "ένα περιστέρι που ανοίγει τα φτερά του φεύγοντας από τα χέρια ενός παιδιού". Κατά τα άλλα στην εικόνα βλέπετε grafity, κόσμο να πηγαίνει στις δουλειές του, ουρανοξύστες και ατμούς από τους υπονόμους. Τυπική εικόνα της Νέας Υόρκης δηλαδή!
Oculus
Ο ουρανοξύστης One World ο οποίος αποτελεί πλέον το ψηλότερο κτίριο στην Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή (541,30 μέτρα). Μέχρι κάποιο άλλο κτίριο να τον ξεπεράσει. Θα τον δείτε και καλύτερα σε επόμενες φωτογραφίες.
Ένα από τα πολλά "I love NY" καταστήματα που υπάρχουν στο Μανχάταν.
Φτάνοντας στο Battery Park και ακολουθώντας τις πινακίδες για το Statue Cruises επιβιβαστήκαμε στο πλοίο με προορισμό το Liberty Island, αφού βέβαια περάσαμε πρώτα από έλεγχο τύπου αεροδρομίου.
Στο κατάστρωμα του πλοίου, κοιτώντας το Μανχάταν να απομακρύνεται.
Το Staten Island Ferry, που σε μεταφέρει (δωρεάν) από το Μανχάταν στο Staten Island. Πολλοί επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για να δουν το Άγαλμα της Ελευθερίας αφού περνάει σχετικά κοντά του. Δεν είναι το ίδιο φυσικά με το να πας στο νησί. Αλλά είναι μια κάποια λύση για όποιον δε θέλει να δώσει τα 18 δολάρια.
Η πρώτη εικόνα που αντίκρισα από το άγαλμα. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο χαρούμενος ήμουν! Άρχισα να συνειδητοποιώ πού βρίσκομαι και ότι επιτέλους κατάφερα να έρθω στη Νέα Υόρκη, κάτι που πάντα θεωρούσα ακατόρθωτο.
Βγήκαμε από το πλοίο. Παρ'όλο που ήταν πολύ νωρίς το πρωί (9:00) ο κόσμος ήταν αρκετός. Όχι τόσος όμως ώστε να είναι ενοχλητικός.
Η πίσω μεριά του αγάλματος. Η μπροστινή είναι στην άκρη του νησιού, για να υποδέχεται τους μετανάστες που κατέφθαναν με πλοίο στο νησί από την Ευρώπη.
Το μουσείο για το άγαλμα της Ελευθερίας. Θα έρθουμε σε λίγο.
Το Μανχάταν κάτω από ένα γκρίζο και συννεφιασμένο ουρανό, όπως φαίνεται από το Liberty Island. Και ένα ελικόπτερο να πετάει από πάνω. Πολλά ελικόπτερα γενικά πετούσαν πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Με τον Bill!
Yesss! I did it!
Η κυρία Ελευθερία αξίζει μερικά κοντινά νομίζω για να φανεί η ομορφιά της!
Η Manhattan Bridge.
Ο Βασίλης και τα πλοία που φεύγουν (ωπ, ποιητικό ακούστηκε αυτό).
Η επόμενη παρτίδα επισκεπτών καταφθάνει.
Ε νομίζω αξίζω κι εγώ μια φωτογραφία με αυτό το φόντο!
Καναπέδες και καρέκλες για την ανάπαυσή σας!
Στο μουσείο πήραμε αρκετές πληροφορίες για την ιστορία του αγάλματος. Όπως για παράδειγμα πόσους πυρσούς έχει αλλάξει (παρακάτω βλέπετε έναν από τους προηγούμενους).
Λίγες πληροφορίες για το άγαλμα:
Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Τη στατική δομή του μελέτησε ο μηχανικός Γκυστάβ Άιφελ (ναι, ο γνωστός). Ο σκελετός του αγάλματος καλύφθηκε με φύλλα χαλκού σφυρηλατημένα στο χέρι για να δώσουν στο άγαλμα την μορφή που βλέπετε. Το κολοσσιαίο άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1885, όπου συναρμολογήθηκε ξανά. Το άγαλμα εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μαζί με τη βάση έχει ύψος 93 μέτρα. Ο πυρσός το 1986 καλύφθηκε με λεπτά φύλλα χρυσού 24 καρατίων.
Από το 1986 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Όπως ανέφερα παραπάνω το άγαλμα ήταν η πρώτη εικόνα που έβλεπαν οι μετανάστες που κατέφθαναν από την Ευρώπη με πλοίο κι έτσι έχει συνδεθεί με σύμβολο αισιοδοξίας και ελπίδας για μια καλύτερη ζωή.
Βγαίνοντας από το μουσείο ανεβήκαμε τα σκαλιά στα αριστερά της εισόδου κι έτσι είχαμε μία πολύ όμορφη άποψη του αγάλματος ακριβώς μπροστά μας.
Αφού διαβάσαμε ό,τι πληροφορία υπήρχε στο μουσείο (να πάτε, περιλαμβάνεται στο εισιτήριο του πλοίου και είναι μικρό) πήραμε και πάλι το ferry με προορισμό το Ellis Island. Το νησί ήταν από το 1892 ο χώρος υποδοχής των μεταναστών που θα περνούσαν στο Μανχάταν. Εδώ θα επισκεφτούμε το Μουσείο Μεταναστών.
Μέσα στο μουσείο.
Από το 1811 έως το 1892 υπολογίζεται ότι το Μανχάταν υποδέχτηκε περισσότερους από 8.000.000 μετανάστες, (με πιθανότερο νούμερο το 12.000.000). Αστρονομικοί αριθμοί.
Εδώ βρισκόμαστε στην αίθουσα καταγραφής του κεντρικού κτιρίου.
Ένα από τα πολλά σκίτσα που θα δει κάποιος στο μουσείο. The Melting Pot (το χωνευτήρι).
Αυτά είναι τα άσχημα.
Στις τηλεφωνικές συσκευές μπορείς να ακούσεις πραγματικές μαρτυρίες μεταναστών από τον 20ο αιώνα.
1.456.000-2.000.000 υπολογίζονται οι Έλληνες που ζουν στις Η.Π.Α. ενώ στη Νέα Υόρκη ζουν 127.268 με τα στοιχεία της απογραφής του 2010.
Βαλίτσες, στην είσοδο του μουσείου.
Φεύγοντας από το Ellis Island.
Μανχάταν, ερχόμαστε!
Επιστροφή στο Battery Park. Σε αυτούς τους μεγάλους πυλώνες αναγράφονται ονόματα περισσότερων από 4,600 ναυτικών του Αμερικανικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους στον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Είμαστε στο East Coast War Memorial.
Ο χάλκινο αετός. Κρατάει ένα δάφνινο στεφάνι και κάθεται πάνω σε κύμα ωκεανού. Συμβολίζει το πένθος στη θάλασσα.
Συνεχίζουμε βόρεια. Το ιερό της Αγίας Ελισάβετ Άντε Σετόν στην Εκκλησία της Παναγίας του Αγίου Ροδαρίου (αριστερά) δίπλα στο σπίτι του Τζέιμς Γουάτσον (δεξιά).
Συνεχίζουμε τον περίπατό μας βόρεια, αφού πήραμε έναν ζεστό καφέ από τα Starbucks.
Αυτό που παρατηρήσαμε και που μας έκανε μεγάλη έκπληξη γιατί δεν το περιμέναμε είναι το πόσο ωραία κτίρια έχει η Νέα Υόρκη. Ενώ περιμέναμε να δούμε απλά γυάλινους ουρανοξύστες που θα νιώθεις ότι σε καταπλακώνουν και σου κρύβουν το φως αυτό που είδαμε ήταν κτίρια-κοσμήματα, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα πραγματικά. Υπάρχουν ουρανοξύστες και κτίρια που έχουν Gargoyles! Είχαμε μείνει με το στόμα ανοιχτό! Ειδικά το Lower Manhattan που βρισκόμασταν τη σημερινή ημέρα έχει μερικά από τα ομορφότερα κτίρια της Νέας Υόρκης.
Καφέ ή ντόνατ κανείς; Τα βρίσκεις παντού στο δρόμο!
Δωσ'του καφέ και θα είναι χαρούμενος. Μιλάμε για πραγματική μεταμόρφωση.
Είμαστε έξω από το μουσείο των Ινδιάνων. Θα σας πρότεινα να μπείτε και να το δείτε. Είναι μικρό, θα το δείτε γρήγορα και είναι δωρεάν. Και πολύ πολύ ενδιαφέρον.
Μπροστά ακριβώς από το μουσείο βρίσκεται το Bowling Green, το τριγωνικό πάρκο που οι αριστοκράτες έπαιζαν παλιά bowling. Στην μύτη αυτού του τριγώνου βρίσκεται το σήμα κατατεθέν του οικονομικού κέντρου της πόλης (είμαστε πολύ κοντά στην Wall Street) o μεγάλος μεταλλικός ταύρος (The Charging Bull).
Για κάποιο λόγο οι τουρίστες κάνουν ουρά για να φωτογραφηθούν κρατώντας τα @@ του ταύρου. Μου φάνηκε τόσο αστείο.
Από εδώ ξεκινάει και η οδός Broadway, ο δρόμος που καταλήγει στην Theater district με τα πολλά θέατρα.
Όμως μην ξεχάσουμε την επίσκεψή μας στο μουσείο των Ινδιάνων. Εκτός των άλλων, στεγάζεται και σε ένα πολύ εντυπωσιακό κτίριο.
Στο μουσείο θα δείτε την ιστορία των αυτοχθόνων Αμερικανών. Τις διαφορετικές φυλές που υπήρχαν στην Ήπειρο, κομμάτια των παραδόσεών τους αλλά και της κουλτούρας τους. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.
Βγαίνοντας από το μουσείο. Η ουρά για τα @@ του ταύρου καλά κρατεί!
Κατευθυνόμαστε προς τη financial district και την Wall street.
Στις αρχές της Wall Street θα συναντήσουμε την επιβλητική γοτθική εκκλησία Trinity Church
Προχωράμε στη Wall St.
Προχωρώντας την Wall Street θα δούμε το Federal Hall που ήταν το πρώτο δημαρχείο της Νέας Υόρκης. Στην πραγματικότητα το πραγματικό Federal Hall κατεδαφίστηκε το 1812. Αυτό είναι απλά ένα μνημείο που βρίσκεται στη θέση του.
Στο Federal Hall είχε ορκιστεί ο George Washington ως ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ. Εδώ βλέπουμε λοιπόν το άγαλμά του.
To Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα έγινε εδώ στο κραχ του '29...
Είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, καθώς η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν περίπου 169 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, το 2013.
Στο Νο 23 της Wall St. θα δούμε τα σημάδια από την τρομοκρατική επίθεση του 1920.
Το μεσημέρι στις 16 Σεπτεμβρίου 1920, μια άμαξα βρέθηκε στο 23 νούμερο της Wall Street, στα κεντρικά της J.P. Morgan. Ένα λεπτό αργότερα, ένας χρονομετρητής πυροδότησε τα εκατό κιλά δυναμίτη που ήταν κρυμμένα μέσα, προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη που κυριολεκτικά ταρακούνησε τη Wall Street για πολλά τετράγωνα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Τριάντα οκτώ άτομα σκοτώθηκαν (κυρίως υπάλληλοι) και τετρακόσια τραυματίστηκαν, εν μέρει λόγω των 500 λιρών από χυτοσίδηρο που είχαν αναμειχθεί με τα εκρηκτικά.
Ο Λύκος της Wall Street! Λέμε τώρα...
Επόμενος σταθμός μας είναι το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου (9/11 Memorial).
Κατευθυνόμενοι προς τα εκεί, θα ρίξουμε μια ματιά στο μικρό νεκροταφείο δίπλα από την Trinity Church.
Και αυτή ακριβώς την ώρα θα ξεκινήσει να βρέχει. Καλά την είχαμε γλιτώσει ως τώρα.
Το μνημείο για την 11 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στην περιοχή του πρώην συγκροτήματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και καταλαμβάνει περίπου το ήμισυ του χώρου των 16 στρεμμάτων. Το μνημείο διαθέτει δύο τεράστιους καταρράκτες και αντανακλαστικές πισίνες, 4.000 τ.μ. ο καθένας σε μέγεθος, στη θέση των αρχικών δίδυμων πύργων.
Στο πλαίσιο γύρω από τους καταρράκτες αναγράφονται τα ονόματα των 3.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους την ημέρα εκείνη.
Μικρή στάση σε σούπερ μάρκετ για κολατσιό και για προμήθειες του πρωινού.
Μετά είχα βάλει στο πρόγραμμα να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα παραλιακά με τον ποταμό Hudson στα αριστερά μας και κατευθυνόμενοι βόρεια. Θα ξεκινούσαμε από το South Cove με προορισμό το North Cove. Ο περίπατος αυτός είναι από τους ωραιότερους που μπορεί να κάνει κάποιος στο Μανχάταν αλλά δυστυχώς ο καιρός μας τα χάλασε. Έβρεχε καταρρακτωδώς! Πέρα από τη μουντάδα που δεν κολάκευε καθόλου το τοπίο, κρατούσα την ομπρέλα με αποτέλεσμα να μην μπορώ να βγάλω τις φωτογραφίες που ήθελα.
Παρ'όλα αυτά περπατήσαμε στην εντελώς άδεια από κόσμο (δεν υπήρχε ψυχή!) Battery Park City Esplanade με σκοπό να φτάσουμε μέχρι το Brookfield Place. Εδώ βλέπουμε τους ουρανοξύστες του Jersey City δυτικά του ποταμού Hudson.
Στο βάθος διακρίνεται μέσα από την ομίχλη το άγαλμα της Ελευθερίας στο Liberty Island και δίπλα ακριβώς το Ellis Island.
Το παρακάτω γλυπτό που συναντήσαμε στα δεξιά μας ονομάζεται "the upper room".
Φτάσαμε στο North Cove και στο Brookfield Place (συγκρότημα γραφείων με καταστήματα, φαγητό και παγοδρόμιο και ειδικές εκδηλώσεις).
Επειδή έχουμε πολύ πράμα ακόμα να δούμε θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς να κάνουμε στάση στο Brookfield Place.
Είμαστε στην περιοχή Tribeca (σημαίνει Triangle Below Canal street) και είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει. Ένα νοητό τρίγωνο που σχηματίζεται από την Canal Street, την Broadway και την West St. Σας το μαρκάρω στον χάρτη:
Η περιοχή είναι από τις πιο ωραίες του Μανχάταν με άπειρα μπαρ, εστιατόρια και όμορφα κτίρια. Βέβαια αυτό το "από τις ωραιότερες περιοχές της Ν.Υ." θα με ακούσετε να το λέω συχνά για πάρα πολλές γειτονιές. Γίνομαι γραφικός αλλά τι να κάνω, αφού είναι απίστευτη η Νέα Υόρκη.
Αυτή είναι Staple Street Skybridge.
Η Staple Street είναι ένας από τους μικρότερους δρόμους της πόλης, μόλις δύο τετράγωνα. Μια γέφυρα από χυτοσίδηρο συνδέει τα δύο κτίρια. Η ιστορία της είναι εξής:
Τα κτίρια που συνδέονται με αυτή τη γέφυρα κάποτε ανήκαν στο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Το κτίριο στα αριστερά χτίστηκε το 1893 ως "οίκος ανακούφισης" του νοσοκομείου, γνωστό και ως αίθουσα έκτακτης ανάγκης. Στα δεξιά στο κτίριο που χτίστηκε το 1907 στεγαζόταν η αίθουσα πλυντηρίων του νοσοκομείου. Η γέφυρα δημιουργήθηκε για να συνδέει τους τρίτους ορόφους και των δύο κτιρίων.
Τελικά το νοσοκομείο μετακόμισε, αλλά η γέφυρα παραμένει εκεί 100 χρόνια αργότερα.
Η βροχή μπορεί να σε εμποδίζει να κάνεις κάποια πράγματα και να ευχαριστηθείς το περπάτημα αλλά η άτιμη τα κάνει όλα και φαίνονται υπέροχα με τις αντανακλάσεις της! Ειδικά τώρα που ψιλοσταμάτησε να βρέχει, του έδωσα και κατάλαβε!
Αυτό το πανύψηλο και κακάσχημο κτίριο που μοιάζει με πύργο από τουβλάκια Jenga είναι το Christian de Portzamparc και είναι τόσο άσχημο που καταντά ενδιαφέρον! Είπαμε, η Νέα Υόρκη είναι όμορφη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα συναντήσεις τα πάντα.
Επιμένω ότι αυτή είναι η καλύτερη φωτογραφία που τον έβγαλα στο ταξίδι. Ακόμα δε μου έχει αποδώσει τα εύσημα.
Κάνε στην άκρη λοιπόν να βγάλω τα όμορφα κτίρια πίσω, η αχαριστία έχει και τα όριά της.
To One World και πάλι στο οπτικό μας πεδίο. Λατρεύω τις αντανακλάσεις των φώτων των αυτοκινήτων στο βρεγμένο δρόμο!
Έχουμε μπει πλέον στην περιοχή της China Town. Δυστυχώς η βροχή δυνάμωσε ξανά, αλλά δεν πτοούμαστε.
Περπατήσαμε ελάχιστα στην China Town (θα την επισκεφτούμε μια από τις επόμενες ημέρες πιο διεξοδικά με καλύτερο καιρό).
Αφού περάσαμε τα όρια της China Town μπήκαμε στην Little Italy. H Μικρή Ιταλία ήταν γνωστή για τον μεγάλο πληθυσμό της σε Ιταλο-αμερικανούς που εγκαταστάθηκαν εδώ στα τέλη του 19ου αιώνα. Πλέον υπάρχουν μόνο μερικά ιταλικά καταστήματα και εστιατόρια. Η περιοχή έχει συρρικνωθεί αρκετά λόγω της..."επεκτατικής πολιτικής" της γειτονικής China Town.
Συμβουλή 1η: Να φάτε pizza σε κάποια από τα πάμπολλα εστιατόρια της περιοχής!
Συμβουλή 2η: Να δείτε τον "Νονό"! Αφενός γιατί το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είναι γυρισμένο εδώ αφετέρου γιατί δεν γίνεται απλά να μην έχετε δει αυτό το αριστούργημα.
Και παρ'όλο που η περιοχή είναι άκρως ενδιαφέρουσα, η βροχή λίγο μας κούρασε ενώ είχαμε γίνει και λίγο μούσκεμα. Θέλαμε να κάτσουμε κάπου για έναν ζεστό καφέ! Τελικά καταλήξαμε στα χαζά mc donald's γιατί ήταν το πρώτο που βρήκαμε μπροστά μας. Προφανώς και ο καφές τους ήταν σαν ξέπλυμα αλλά τουλάχιστον ξεκουραστήκαμε λίγο.
Αφού φύγαμε μετά από 1 ώρα περίπου από τα mac συνεχίσαμε να ψάχνουμε τριγύρω για να φάμε κάτι για βράδυ. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι ότι είχε αρχίσει να βρέχει τόσο πολύ και δυνατά που είχαμε κάτσει κάτω από ένα υπόστεγο και είχαμε απλώς παραλύσει! Μπόρεσα να βγάλω μόνο την παρακάτω φωτογραφία (για να καταλάβετε τι εννοώ).
Τελικά περπατήσαμε λίγο ακόμη και μπήκαμε άρον-άρον σε μια μικρή πιτσαρία και παρόλο που χρυσοπληρώσαμε τα -ομολογουμένως τεράστια-slices καταφέραμε να στριμωχτούμε και να τα φάμε στο μπαρ. Ο χώρος ήταν τόσο μικρός που ένιωθες σα να είσαι σε λεωφορείο αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οτιδήποτε ήταν καλύτερο από τον κατακλυσμό εκεί έξω.
Αυτό επίσης που θυμάμαι εξίσου έντονα είναι πώς όταν τελικά καταφέραμε και γυρίσαμε στο Jersey City μόλις βγήκαμε από το σταθμό του PATH έβρεχε ακόμα περισσότερο (κι όμως γίνεται!) και είχε τόσο αέρα που η ταπεινή μου ομπρέλα έγινε φύλλο και φτερό μέσα σε ένα λεπτό. Μέσα σε όλα αυτά χάσαμε το δρόμο για το σπίτι, σταματήσαμε δυο κοπέλες και τις ρωτούσαμε πού στο καλό είναι η ριμάδα η Magnolia Ave και οι οποίες κοπέλες παρότι ευγενέστατες είμαι σίγουρος ότι σιχτίριζαν γιατί είχαν γίνει κι αυτές μουσκίδι, αλλά τελικά καταφέραμε να φτάσουμε στον προορισμό μας.
Ευτυχώς τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα δεν ξαναείχαμε στο ταξίδι μας. Καλή η βροχή για να βγάλεις ωραίες φωτογραφίες αλλά όχι για πολύ παιδιά.
Τέλος 1ης ημέρας.
Τι είδαμε-πού πήγαμε: Liberty Island, Elis island, Battery Park, Μουσείο Ινδιάνων, Charging Bull, Financial District & Wall St, South Cove έως North Cove, 9/11 Memorial & World Trade Center, Tribeca neighborhood και Staple Street Skybridge, China Town, Little Italy.
"Η πρωτεύουσα του κόσμου". "Το κέντρο του σύμπαντος". "Η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται". "The Empire City". "The Big Apple". " Χωνευτήρι λαών". Ποια άλλη πόλη έχει τόσα προσωνύμια; Η πόλη που αρχικά ονομάστηκε "Νέο Άμστερνταμ" (από τους πρώτους άποικους που ήταν Ολλανδοί και το 1624 αγόρασαν το Νησί Μανχάταν από τους Ινδιάνους για 24(!!) δολάρια) και αργότερα "Νέα Υόρκη (το 1664 η εξουσία πέρασε από τους Ολλανδούς στους Άγγλους και μετονομάστηκε σε Νέα Υόρκη προς τιμήν του δούκα της Υόρκης, αδελφό του τότε Βασιλέα της Αγγλίας) είναι όντως η πρωτεύουσα του κόσμου. Όχι μόνο γιατί αποτελεί το επιχειρηματικό, χρηματιστηριακό, πολιτιστικό, διπλωματικό, οικονομικό και τεχνολογικό κέντρο του κόσμου αλλά κυρίως γιατί όντως είναι ένα χωνευτήρι λαών, μια πόλη που ουσιαστικά είναι "λιγότερο Αμερική" από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Αμερικής.
Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η μετανάστευση των Ευρωπαίων στην Νέα Υόρκη αυξήθηκε κατά πολύ. Κυρίως μετανάστευαν Ιρλανδοί, Ιταλοί και Γερμανοί με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Πλέον στην Νέα Υόρκη ζουν άνθρωποι κυριολεκτικά από όλες τις γωνιές του πλανήτη και το σημαντικότερο, ζουν όλοι αρμονικά. Δεν ήταν πάντα έτσι βέβαια. Η Νέα Υόρκη έχει κι αυτή τη δική της ματωμένη ιστορία και έχουν λάβει χώρα ουκ ολίγες σφαγές τον 19ο αιώνα μεταξύ διαφόρων εθνικοτήτων. Έχετε δει τις "Συμμορίες της Νέας Υόρκης";
Οι περισσότεροι από εμάς όταν αναφερόμαστε στην Νέα Υόρκη συνήθως εννοούμε το Manhattan. Αυτό δεν είναι τελείως σωστό γιατί η Πόλη της Νέας Υόρκης, η New York City-NYC (Νέα Υόρκη ονομάζεται ουσιαστικά η πολιτεία) αποτελείται από 4 ακόμα διαμερίσματα. Το Bronx, Το Brooklyn, το Queens και το Staten Island. Γιατί όμως ο νους μας πάει μόνο στο Μανχάταν; Γιατί πολύ απλά όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν εκεί. Κι εμείς κατά βάση εκεί θα κινηθούμε.
Ημέρα 1η
Αφού πήραμε την κόκκινη γραμμή του PATH από την Journal Square του Jersey City σε 20 λεπτά περίπου ήμασταν στο σταθμό του World Trade Center. Από εκεί, θα κατηφορίζαμε νότια με προορισμό το Battery Park. Από εκεί θα παίρναμε το ferry της εταιρείας Statue Cruises που θα μας πήγαινε στο Liberty Island και στο Ellis Island και μετά θα μας επέστρεφε στο Battery Park. Το εισιτήριο για αυτή τη διαδρομή κοστίζει $18.50 και τα είχαμε κλείσει από πριν οnline (statuecruises.com).
Ακόμα κι αν δεν έχει βρεθεί κάποιος ποτέ στη Νέα Υόρκη ότι δει εκεί θα του φανεί παράξενα οικείο. Και πώς να μην του φανεί, έχει δει τις γωνιές της και τα κτίριά της αναρίθμητες φορές σε σειρές και ταινίες. Ωστόσο, τίποτα δε σε προετοιμάζει για το δέος που θα νιώσεις περπατώντας κάτω από τους ουρανοξύστες και μέσα στα πάρκα της.
Από τις πρώτες εικόνες που αντίκρισα όταν βγήκα από το σταθμό του WTC. Το κτίριο με τους μικρούς πυργίσκους και τον πράσινο τρούλο είναι το Woolworth Building, ένα από τα ομορφότερα κτίρια της Νέας Υόρκης. Από το 1913 έως το 1930 ήταν το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.

Αυτό είναι το Oculus, το οποίο σχεδίασε ο Santiago Calatrava. Αποτελεί μεταφορικό κόμβο που συνδέει το New Jersey με το Manhattan και το δίκτυο του μετρό της Νέας Υόρκης. Σχεδιάστηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου 2001 ώστε να μοιάζει με "ένα περιστέρι που ανοίγει τα φτερά του φεύγοντας από τα χέρια ενός παιδιού". Κατά τα άλλα στην εικόνα βλέπετε grafity, κόσμο να πηγαίνει στις δουλειές του, ουρανοξύστες και ατμούς από τους υπονόμους. Τυπική εικόνα της Νέας Υόρκης δηλαδή!

Oculus

Ο ουρανοξύστης One World ο οποίος αποτελεί πλέον το ψηλότερο κτίριο στην Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή (541,30 μέτρα). Μέχρι κάποιο άλλο κτίριο να τον ξεπεράσει. Θα τον δείτε και καλύτερα σε επόμενες φωτογραφίες.

Ένα από τα πολλά "I love NY" καταστήματα που υπάρχουν στο Μανχάταν.

Φτάνοντας στο Battery Park και ακολουθώντας τις πινακίδες για το Statue Cruises επιβιβαστήκαμε στο πλοίο με προορισμό το Liberty Island, αφού βέβαια περάσαμε πρώτα από έλεγχο τύπου αεροδρομίου.
Στο κατάστρωμα του πλοίου, κοιτώντας το Μανχάταν να απομακρύνεται.

Το Staten Island Ferry, που σε μεταφέρει (δωρεάν) από το Μανχάταν στο Staten Island. Πολλοί επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για να δουν το Άγαλμα της Ελευθερίας αφού περνάει σχετικά κοντά του. Δεν είναι το ίδιο φυσικά με το να πας στο νησί. Αλλά είναι μια κάποια λύση για όποιον δε θέλει να δώσει τα 18 δολάρια.

Η πρώτη εικόνα που αντίκρισα από το άγαλμα. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο χαρούμενος ήμουν! Άρχισα να συνειδητοποιώ πού βρίσκομαι και ότι επιτέλους κατάφερα να έρθω στη Νέα Υόρκη, κάτι που πάντα θεωρούσα ακατόρθωτο.

Βγήκαμε από το πλοίο. Παρ'όλο που ήταν πολύ νωρίς το πρωί (9:00) ο κόσμος ήταν αρκετός. Όχι τόσος όμως ώστε να είναι ενοχλητικός.

Η πίσω μεριά του αγάλματος. Η μπροστινή είναι στην άκρη του νησιού, για να υποδέχεται τους μετανάστες που κατέφθαναν με πλοίο στο νησί από την Ευρώπη.

Το μουσείο για το άγαλμα της Ελευθερίας. Θα έρθουμε σε λίγο.

Το Μανχάταν κάτω από ένα γκρίζο και συννεφιασμένο ουρανό, όπως φαίνεται από το Liberty Island. Και ένα ελικόπτερο να πετάει από πάνω. Πολλά ελικόπτερα γενικά πετούσαν πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με τον Bill!

Yesss! I did it!

Η κυρία Ελευθερία αξίζει μερικά κοντινά νομίζω για να φανεί η ομορφιά της!



Η Manhattan Bridge.

Ο Βασίλης και τα πλοία που φεύγουν (ωπ, ποιητικό ακούστηκε αυτό).

Η επόμενη παρτίδα επισκεπτών καταφθάνει.

Ε νομίζω αξίζω κι εγώ μια φωτογραφία με αυτό το φόντο!

Καναπέδες και καρέκλες για την ανάπαυσή σας!


Στο μουσείο πήραμε αρκετές πληροφορίες για την ιστορία του αγάλματος. Όπως για παράδειγμα πόσους πυρσούς έχει αλλάξει (παρακάτω βλέπετε έναν από τους προηγούμενους).

Λίγες πληροφορίες για το άγαλμα:
Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Τη στατική δομή του μελέτησε ο μηχανικός Γκυστάβ Άιφελ (ναι, ο γνωστός). Ο σκελετός του αγάλματος καλύφθηκε με φύλλα χαλκού σφυρηλατημένα στο χέρι για να δώσουν στο άγαλμα την μορφή που βλέπετε. Το κολοσσιαίο άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1885, όπου συναρμολογήθηκε ξανά. Το άγαλμα εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μαζί με τη βάση έχει ύψος 93 μέτρα. Ο πυρσός το 1986 καλύφθηκε με λεπτά φύλλα χρυσού 24 καρατίων.
Από το 1986 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Όπως ανέφερα παραπάνω το άγαλμα ήταν η πρώτη εικόνα που έβλεπαν οι μετανάστες που κατέφθαναν από την Ευρώπη με πλοίο κι έτσι έχει συνδεθεί με σύμβολο αισιοδοξίας και ελπίδας για μια καλύτερη ζωή.

Βγαίνοντας από το μουσείο ανεβήκαμε τα σκαλιά στα αριστερά της εισόδου κι έτσι είχαμε μία πολύ όμορφη άποψη του αγάλματος ακριβώς μπροστά μας.

Αφού διαβάσαμε ό,τι πληροφορία υπήρχε στο μουσείο (να πάτε, περιλαμβάνεται στο εισιτήριο του πλοίου και είναι μικρό) πήραμε και πάλι το ferry με προορισμό το Ellis Island. Το νησί ήταν από το 1892 ο χώρος υποδοχής των μεταναστών που θα περνούσαν στο Μανχάταν. Εδώ θα επισκεφτούμε το Μουσείο Μεταναστών.
Μέσα στο μουσείο.

Από το 1811 έως το 1892 υπολογίζεται ότι το Μανχάταν υποδέχτηκε περισσότερους από 8.000.000 μετανάστες, (με πιθανότερο νούμερο το 12.000.000). Αστρονομικοί αριθμοί.
Εδώ βρισκόμαστε στην αίθουσα καταγραφής του κεντρικού κτιρίου.

Ένα από τα πολλά σκίτσα που θα δει κάποιος στο μουσείο. The Melting Pot (το χωνευτήρι).

Αυτά είναι τα άσχημα.

Στις τηλεφωνικές συσκευές μπορείς να ακούσεις πραγματικές μαρτυρίες μεταναστών από τον 20ο αιώνα.

1.456.000-2.000.000 υπολογίζονται οι Έλληνες που ζουν στις Η.Π.Α. ενώ στη Νέα Υόρκη ζουν 127.268 με τα στοιχεία της απογραφής του 2010.

Βαλίτσες, στην είσοδο του μουσείου.

Φεύγοντας από το Ellis Island.



Μανχάταν, ερχόμαστε!

Επιστροφή στο Battery Park. Σε αυτούς τους μεγάλους πυλώνες αναγράφονται ονόματα περισσότερων από 4,600 ναυτικών του Αμερικανικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους στον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Είμαστε στο East Coast War Memorial.

Ο χάλκινο αετός. Κρατάει ένα δάφνινο στεφάνι και κάθεται πάνω σε κύμα ωκεανού. Συμβολίζει το πένθος στη θάλασσα.

Συνεχίζουμε βόρεια. Το ιερό της Αγίας Ελισάβετ Άντε Σετόν στην Εκκλησία της Παναγίας του Αγίου Ροδαρίου (αριστερά) δίπλα στο σπίτι του Τζέιμς Γουάτσον (δεξιά).

Συνεχίζουμε τον περίπατό μας βόρεια, αφού πήραμε έναν ζεστό καφέ από τα Starbucks.

Αυτό που παρατηρήσαμε και που μας έκανε μεγάλη έκπληξη γιατί δεν το περιμέναμε είναι το πόσο ωραία κτίρια έχει η Νέα Υόρκη. Ενώ περιμέναμε να δούμε απλά γυάλινους ουρανοξύστες που θα νιώθεις ότι σε καταπλακώνουν και σου κρύβουν το φως αυτό που είδαμε ήταν κτίρια-κοσμήματα, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα πραγματικά. Υπάρχουν ουρανοξύστες και κτίρια που έχουν Gargoyles! Είχαμε μείνει με το στόμα ανοιχτό! Ειδικά το Lower Manhattan που βρισκόμασταν τη σημερινή ημέρα έχει μερικά από τα ομορφότερα κτίρια της Νέας Υόρκης.
Καφέ ή ντόνατ κανείς; Τα βρίσκεις παντού στο δρόμο!

Δωσ'του καφέ και θα είναι χαρούμενος. Μιλάμε για πραγματική μεταμόρφωση.

Είμαστε έξω από το μουσείο των Ινδιάνων. Θα σας πρότεινα να μπείτε και να το δείτε. Είναι μικρό, θα το δείτε γρήγορα και είναι δωρεάν. Και πολύ πολύ ενδιαφέρον.

Μπροστά ακριβώς από το μουσείο βρίσκεται το Bowling Green, το τριγωνικό πάρκο που οι αριστοκράτες έπαιζαν παλιά bowling. Στην μύτη αυτού του τριγώνου βρίσκεται το σήμα κατατεθέν του οικονομικού κέντρου της πόλης (είμαστε πολύ κοντά στην Wall Street) o μεγάλος μεταλλικός ταύρος (The Charging Bull).

Για κάποιο λόγο οι τουρίστες κάνουν ουρά για να φωτογραφηθούν κρατώντας τα @@ του ταύρου. Μου φάνηκε τόσο αστείο.



Από εδώ ξεκινάει και η οδός Broadway, ο δρόμος που καταλήγει στην Theater district με τα πολλά θέατρα.

Όμως μην ξεχάσουμε την επίσκεψή μας στο μουσείο των Ινδιάνων. Εκτός των άλλων, στεγάζεται και σε ένα πολύ εντυπωσιακό κτίριο.

Στο μουσείο θα δείτε την ιστορία των αυτοχθόνων Αμερικανών. Τις διαφορετικές φυλές που υπήρχαν στην Ήπειρο, κομμάτια των παραδόσεών τους αλλά και της κουλτούρας τους. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.


Βγαίνοντας από το μουσείο. Η ουρά για τα @@ του ταύρου καλά κρατεί!

Κατευθυνόμαστε προς τη financial district και την Wall street.

Στις αρχές της Wall Street θα συναντήσουμε την επιβλητική γοτθική εκκλησία Trinity Church


Προχωράμε στη Wall St.

Προχωρώντας την Wall Street θα δούμε το Federal Hall που ήταν το πρώτο δημαρχείο της Νέας Υόρκης. Στην πραγματικότητα το πραγματικό Federal Hall κατεδαφίστηκε το 1812. Αυτό είναι απλά ένα μνημείο που βρίσκεται στη θέση του.

Στο Federal Hall είχε ορκιστεί ο George Washington ως ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ. Εδώ βλέπουμε λοιπόν το άγαλμά του.


To Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα έγινε εδώ στο κραχ του '29...

Είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, καθώς η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν περίπου 169 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, το 2013.

Στο Νο 23 της Wall St. θα δούμε τα σημάδια από την τρομοκρατική επίθεση του 1920.
Το μεσημέρι στις 16 Σεπτεμβρίου 1920, μια άμαξα βρέθηκε στο 23 νούμερο της Wall Street, στα κεντρικά της J.P. Morgan. Ένα λεπτό αργότερα, ένας χρονομετρητής πυροδότησε τα εκατό κιλά δυναμίτη που ήταν κρυμμένα μέσα, προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη που κυριολεκτικά ταρακούνησε τη Wall Street για πολλά τετράγωνα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Τριάντα οκτώ άτομα σκοτώθηκαν (κυρίως υπάλληλοι) και τετρακόσια τραυματίστηκαν, εν μέρει λόγω των 500 λιρών από χυτοσίδηρο που είχαν αναμειχθεί με τα εκρηκτικά.

Ο Λύκος της Wall Street! Λέμε τώρα...

Επόμενος σταθμός μας είναι το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου (9/11 Memorial).
Κατευθυνόμενοι προς τα εκεί, θα ρίξουμε μια ματιά στο μικρό νεκροταφείο δίπλα από την Trinity Church.

Και αυτή ακριβώς την ώρα θα ξεκινήσει να βρέχει. Καλά την είχαμε γλιτώσει ως τώρα.

Το μνημείο για την 11 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στην περιοχή του πρώην συγκροτήματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και καταλαμβάνει περίπου το ήμισυ του χώρου των 16 στρεμμάτων. Το μνημείο διαθέτει δύο τεράστιους καταρράκτες και αντανακλαστικές πισίνες, 4.000 τ.μ. ο καθένας σε μέγεθος, στη θέση των αρχικών δίδυμων πύργων.

Στο πλαίσιο γύρω από τους καταρράκτες αναγράφονται τα ονόματα των 3.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους την ημέρα εκείνη.

Μικρή στάση σε σούπερ μάρκετ για κολατσιό και για προμήθειες του πρωινού.

Μετά είχα βάλει στο πρόγραμμα να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα παραλιακά με τον ποταμό Hudson στα αριστερά μας και κατευθυνόμενοι βόρεια. Θα ξεκινούσαμε από το South Cove με προορισμό το North Cove. Ο περίπατος αυτός είναι από τους ωραιότερους που μπορεί να κάνει κάποιος στο Μανχάταν αλλά δυστυχώς ο καιρός μας τα χάλασε. Έβρεχε καταρρακτωδώς! Πέρα από τη μουντάδα που δεν κολάκευε καθόλου το τοπίο, κρατούσα την ομπρέλα με αποτέλεσμα να μην μπορώ να βγάλω τις φωτογραφίες που ήθελα.
Παρ'όλα αυτά περπατήσαμε στην εντελώς άδεια από κόσμο (δεν υπήρχε ψυχή!) Battery Park City Esplanade με σκοπό να φτάσουμε μέχρι το Brookfield Place. Εδώ βλέπουμε τους ουρανοξύστες του Jersey City δυτικά του ποταμού Hudson.

Στο βάθος διακρίνεται μέσα από την ομίχλη το άγαλμα της Ελευθερίας στο Liberty Island και δίπλα ακριβώς το Ellis Island.

Το παρακάτω γλυπτό που συναντήσαμε στα δεξιά μας ονομάζεται "the upper room".

Φτάσαμε στο North Cove και στο Brookfield Place (συγκρότημα γραφείων με καταστήματα, φαγητό και παγοδρόμιο και ειδικές εκδηλώσεις).

Επειδή έχουμε πολύ πράμα ακόμα να δούμε θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς να κάνουμε στάση στο Brookfield Place.
Είμαστε στην περιοχή Tribeca (σημαίνει Triangle Below Canal street) και είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει. Ένα νοητό τρίγωνο που σχηματίζεται από την Canal Street, την Broadway και την West St. Σας το μαρκάρω στον χάρτη:

Η περιοχή είναι από τις πιο ωραίες του Μανχάταν με άπειρα μπαρ, εστιατόρια και όμορφα κτίρια. Βέβαια αυτό το "από τις ωραιότερες περιοχές της Ν.Υ." θα με ακούσετε να το λέω συχνά για πάρα πολλές γειτονιές. Γίνομαι γραφικός αλλά τι να κάνω, αφού είναι απίστευτη η Νέα Υόρκη.

Αυτή είναι Staple Street Skybridge.
Η Staple Street είναι ένας από τους μικρότερους δρόμους της πόλης, μόλις δύο τετράγωνα. Μια γέφυρα από χυτοσίδηρο συνδέει τα δύο κτίρια. Η ιστορία της είναι εξής:
Τα κτίρια που συνδέονται με αυτή τη γέφυρα κάποτε ανήκαν στο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Το κτίριο στα αριστερά χτίστηκε το 1893 ως "οίκος ανακούφισης" του νοσοκομείου, γνωστό και ως αίθουσα έκτακτης ανάγκης. Στα δεξιά στο κτίριο που χτίστηκε το 1907 στεγαζόταν η αίθουσα πλυντηρίων του νοσοκομείου. Η γέφυρα δημιουργήθηκε για να συνδέει τους τρίτους ορόφους και των δύο κτιρίων.
Τελικά το νοσοκομείο μετακόμισε, αλλά η γέφυρα παραμένει εκεί 100 χρόνια αργότερα.

Η βροχή μπορεί να σε εμποδίζει να κάνεις κάποια πράγματα και να ευχαριστηθείς το περπάτημα αλλά η άτιμη τα κάνει όλα και φαίνονται υπέροχα με τις αντανακλάσεις της! Ειδικά τώρα που ψιλοσταμάτησε να βρέχει, του έδωσα και κατάλαβε!


Αυτό το πανύψηλο και κακάσχημο κτίριο που μοιάζει με πύργο από τουβλάκια Jenga είναι το Christian de Portzamparc και είναι τόσο άσχημο που καταντά ενδιαφέρον! Είπαμε, η Νέα Υόρκη είναι όμορφη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα συναντήσεις τα πάντα.

Επιμένω ότι αυτή είναι η καλύτερη φωτογραφία που τον έβγαλα στο ταξίδι. Ακόμα δε μου έχει αποδώσει τα εύσημα.

Κάνε στην άκρη λοιπόν να βγάλω τα όμορφα κτίρια πίσω, η αχαριστία έχει και τα όριά της.

To One World και πάλι στο οπτικό μας πεδίο. Λατρεύω τις αντανακλάσεις των φώτων των αυτοκινήτων στο βρεγμένο δρόμο!

Έχουμε μπει πλέον στην περιοχή της China Town. Δυστυχώς η βροχή δυνάμωσε ξανά, αλλά δεν πτοούμαστε.

Περπατήσαμε ελάχιστα στην China Town (θα την επισκεφτούμε μια από τις επόμενες ημέρες πιο διεξοδικά με καλύτερο καιρό).

Αφού περάσαμε τα όρια της China Town μπήκαμε στην Little Italy. H Μικρή Ιταλία ήταν γνωστή για τον μεγάλο πληθυσμό της σε Ιταλο-αμερικανούς που εγκαταστάθηκαν εδώ στα τέλη του 19ου αιώνα. Πλέον υπάρχουν μόνο μερικά ιταλικά καταστήματα και εστιατόρια. Η περιοχή έχει συρρικνωθεί αρκετά λόγω της..."επεκτατικής πολιτικής" της γειτονικής China Town.

Συμβουλή 1η: Να φάτε pizza σε κάποια από τα πάμπολλα εστιατόρια της περιοχής!
Συμβουλή 2η: Να δείτε τον "Νονό"! Αφενός γιατί το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είναι γυρισμένο εδώ αφετέρου γιατί δεν γίνεται απλά να μην έχετε δει αυτό το αριστούργημα.


Και παρ'όλο που η περιοχή είναι άκρως ενδιαφέρουσα, η βροχή λίγο μας κούρασε ενώ είχαμε γίνει και λίγο μούσκεμα. Θέλαμε να κάτσουμε κάπου για έναν ζεστό καφέ! Τελικά καταλήξαμε στα χαζά mc donald's γιατί ήταν το πρώτο που βρήκαμε μπροστά μας. Προφανώς και ο καφές τους ήταν σαν ξέπλυμα αλλά τουλάχιστον ξεκουραστήκαμε λίγο.

Αφού φύγαμε μετά από 1 ώρα περίπου από τα mac συνεχίσαμε να ψάχνουμε τριγύρω για να φάμε κάτι για βράδυ. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι ότι είχε αρχίσει να βρέχει τόσο πολύ και δυνατά που είχαμε κάτσει κάτω από ένα υπόστεγο και είχαμε απλώς παραλύσει! Μπόρεσα να βγάλω μόνο την παρακάτω φωτογραφία (για να καταλάβετε τι εννοώ).

Τελικά περπατήσαμε λίγο ακόμη και μπήκαμε άρον-άρον σε μια μικρή πιτσαρία και παρόλο που χρυσοπληρώσαμε τα -ομολογουμένως τεράστια-slices καταφέραμε να στριμωχτούμε και να τα φάμε στο μπαρ. Ο χώρος ήταν τόσο μικρός που ένιωθες σα να είσαι σε λεωφορείο αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οτιδήποτε ήταν καλύτερο από τον κατακλυσμό εκεί έξω.
Αυτό επίσης που θυμάμαι εξίσου έντονα είναι πώς όταν τελικά καταφέραμε και γυρίσαμε στο Jersey City μόλις βγήκαμε από το σταθμό του PATH έβρεχε ακόμα περισσότερο (κι όμως γίνεται!) και είχε τόσο αέρα που η ταπεινή μου ομπρέλα έγινε φύλλο και φτερό μέσα σε ένα λεπτό. Μέσα σε όλα αυτά χάσαμε το δρόμο για το σπίτι, σταματήσαμε δυο κοπέλες και τις ρωτούσαμε πού στο καλό είναι η ριμάδα η Magnolia Ave και οι οποίες κοπέλες παρότι ευγενέστατες είμαι σίγουρος ότι σιχτίριζαν γιατί είχαν γίνει κι αυτές μουσκίδι, αλλά τελικά καταφέραμε να φτάσουμε στον προορισμό μας.
Ευτυχώς τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα δεν ξαναείχαμε στο ταξίδι μας. Καλή η βροχή για να βγάλεις ωραίες φωτογραφίες αλλά όχι για πολύ παιδιά.
Τέλος 1ης ημέρας.
Τι είδαμε-πού πήγαμε: Liberty Island, Elis island, Battery Park, Μουσείο Ινδιάνων, Charging Bull, Financial District & Wall St, South Cove έως North Cove, 9/11 Memorial & World Trade Center, Tribeca neighborhood και Staple Street Skybridge, China Town, Little Italy.
Last edited: