georgeant
Member
- Μηνύματα
- 608
- Likes
- 2.610
- Ταξίδι-Όνειρο
- Road trip B. Αμερική
Ημέρα 3η
Δε σας έχω δείξει πού μέναμε στο Jersey City. Αυτό είναι λοιπόν. Το πρώτο κτίριο από τα αριστερά με την πρασινομπλε πόρτα που φαίνεται μισή. Έχει δωμάτια σε δυο ορόφους. Εμείς μέναμε στον κάτω όροφο. Η γειτονιά είναι πολύ όμορφη και πολύ ήσυχη και μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό Journal Square.
Σήμερα η ημέρα είχε Central Park και επειδή το πάρκο είναι τεράστιο, στο πρόγραμμα της ημέρας δεν είχα βάλει κάτι άλλο παρά μόνο αυτό. Τελικά να πω ότι δύσκολα θα το δείτε ολόκληρο μέσα σε μια μέρα γιατί είναι πραγματικά μεγάλο, δείτε απλά στο χάρτη πόσα τετράγωνα καταλαμβάνει από το Μανχάταν. Εμείς καταφέραμε και είδαμε σχεδόν το μισό, αλλά την τελευταία μέρα που επιστρέψαμε Νέα Υόρκη από Ντάλας είδαμε και κάποια πράγματα επιπλέον.
Στην έξοδο του μετρό “Columbus Circle” θα δείτε ένα γλυπτό της υδρογείου αμέσως μόλις ανεβείτε τις σκάλες.
Λίγα μέτρα πιο δίπλα θα δείτε το Maine Monument, το μνημείο του Maine που τιμά τους 260 Αμερικανούς ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στις 15 Φεβρουαρίου 1898, όταν το USS Maine εξερράγη στο λιμάνι της Αβάνας στην Κούβα.
Και στο κέντρο του κυκλικού κόμβου θα δούμε το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου το οποίο σήμερα αποτελεί σημείο μέτρησης όλων των αποστάσεων από τη Νέα Υόρκη.
Όμορφος πρωινός ουρανός με θέα το κτίριο Woolworth.
Το Σέντραλ Παρκ είναι το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο (3,41 km²) στη διοικητική περιφέρεια του Μανχάταν. Δέχεται 25 περίπου εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και είναι με διαφορά το πιο πολυσύχναστο πάρκο στις Η.Π.Α. Οι αμέτρητες εμφανίσεις του σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές το κατατάσσουν στα πλέον διάσημα πάρκα του κόσμου.
Καλωσ’τον! Το Central Park αποτελεί καταφύγιο για εκατοντάδες σκίουρους οι οποίοι έχουν συνηθίσει τους επισκέπτες που τους ταΐζουν και μπορούν να έρθουν πολύ κοντά σας.
Το Μανχάταν εξακολουθεί να επεκτείνεται… προς τα πάνω! Πριν κάποια χρόνια κανένας από αυτούς τους άχαρους και άσχημους ουρανοξύστες δεν υπήρχε ενώ τώρα κατασκευάζονται γύρω από το πάρκο τουλάχιστον καμιά δεκαριά. Τραγικό. Αφήστε τους επισκέπτες του πάρκου να βλέπουν λίγο ουρανό!
Οι συγκεκριμένοι ουρανοξύστες κατά τη γνώμη μου αποτελούν ύστατη παραφωνία γιατί περπατώντας μέσα στο πάρκο πραγματικά νιώθεις ότι βρίσκεσαι κάπου αλλού μακριά από μια πολύβουη πόλη.
Ένα από τα πολλά γραφικά γεφυράκια του πάρκου.
Και άμαξες για βόλτα.
Αυτό είναι το «The Dairy Visitor Center and Gift Shop», γιατί προφανώς και θα υπήρχε ένα girft shop μέσα στο Central Park.
Από τις ομορφότερες διαδρομές του πάρκου, το μονοπάτι με το όνομα «The Mall» (μια ευθεία που ξεκινάει από το άγαλμα του Σαίξπηρ και φτάνει μέχρι το σιντριβάνι Bethesda) σκεπασμένο από το φύλλωμα των δέντρων.
Στο «The Mall».
Σχεδόν φτάσαμε στην Bethesda Fountain, περνώντας κάτω από την Bethesda Terrace.
Το χάλκινο άγαλμα του σιντριβανιού απεικονίζει έναν θηλυκό φτερωτό άγγελο που αγγίζει την κορυφή του σιντριβανιού, όπου το νερό ρέει στην γύρω πισίνα. Ήταν το μοναδικό άγαλμα στο πάρκο που είχε ζητηθεί στο αρχικό σχέδιο. Κάτω από αυτήν είναι τέσσερα τετράπλευρα χερουβίμ που αντιπροσωπεύουν την Εμμονή, την Καθαρότητα, την Υγεία και την Ειρήνη. Ονομάζεται επίσης Άγγελος των Υδάτων, μια ιστορία από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη για έναν άγγελο που ευλογεί τη Δεξαμενή της Βηθεσδά στην Ιερουσαλήμ, δίνοντάς της θεραπευτικές ιδιότητες.
Η ομορφότερη και διασημότερη γέφυρα του πάρκου, η Bow Bridge.
Η Bow Bridge με ένα ακόμα τοπόσημο του Central Park, το κτίριο Eldorado με τους δίδυμους πυργίσκους του.
Πολυκοσμία στη γέφυρα αλλά χώθηκα κι εγώ!
Βαρκάδα στη λίμνη
Λίγο πριν επιστρέψουμε στη λίμνη που βρισκόμαστε τώρα για τη βαρκάδα μας θα πάμε μέχρι το Strawberry Fields, το μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του John Lenon. Ονομάστηκε έτσι από το τραγούδι του Lenon “Strawberry Fields Forever”. Λίγο πιο δίπλα από το μνημείο ο Λένον δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, το «The Dakota».
Επιστρέφουμε στη λίμνη και νοικιάζουμε βαρκούλα από το The Loeb Boathouse. Το κόστος είναι $15 για μία ώρα και δίνεις ένα 20άρικο επιπλέον για εγγύηση, το οποίο σου επιστρέφουν μόλις παραδώσεις τη βάρκα, αν δεν της έχεις βγάλει τα μάτια.
Σαλπάρουμε! Καταλαβαίνετε τώρα γιατί έχω λυσάξει για τους ουρανοξύστες-αγγούρια; Μα δείτε πόσο άσχημο είναι το θέαμα μέσα σε αυτό το κατά τ’άλλα πανέμορφο τοπίο.
Περνάμε δίπλα από την Bethesda Terrace and Fountain που ήμασταν πριν κάποια ώρα.
Τράβα κουπί λέμε!
Μα όσο κουπί κι αν τράβηξα μέχρι εδώ καταφέραμε να πάμε. Τα ρεύματα αέρα δε σε άφηναν να πας παραπέρα γιατί φυσούσε κόντρα. 20 λεπτά προσπαθούσα, ο Βασίλης είχε ξεραθεί στα γέλια, εγώ είχα ιδρώσει, όλα καλά.
The Beresford Building.
Η βαρκάδα ήταν υπέροχη και ήταν κάτι που δεν είχαμε ξανακάνει. Αν ο καιρός το επιτρέπει θα σας το πρότεινα ανεπιφύλακτα, θα περάσετε πολύ καλά και είναι πολύ εύκολο.
Συνεχίζουμε μετά τη βαρκάδα την εξερεύνηση του πάρκου και ο δρόμος θα μας βγάλει στο Κάστρο Belvedere. Το κάστρο είναι ένα διακοσμητικό κτίριο, που σχεδιάστηκε το 1869. Περιλαμβάνει αίθουσες εκθέσεων και παρατηρητήριο και από το 1919 στεγάζεται επίσης ο επίσημος μετεωρολογικός σταθμός του Central Park. Το όνομα του βγαίνει από το ιταλικό ‘belvedere” που σημαίνει “όμορφη θέα”.
Και έχει όντως πολύ όμορφη θέα.
Μετά το κάστρο θα κατευθυνθούμε βορειοανατολικά…
…για να φτάσουμε στον αιγυπτιακό Οβελίσκο με το όνομα «Cleopatra's Needle» (η βελόνα της Κλεοπάτρας).
Δόθηκε ως δώρο το 1877 από τον δικαστή Elbert E. Farman, τον Γενικό Πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κάιρο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή παρέμεινε ως χώρα φιλικά ουδέτερη, όταν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις - η Γαλλία και η Βρετανία - ήθελαν να εξασφαλίσουν τον πολιτικό έλεγχο της αιγυπτιακής κυβέρνησης.
Λοιπόν ακούστε τώρα τι συμβαίνει με τα παγκάκια στο Central Park.
Ο καθένας που διαθέτει ένα γερό κομπόδεμα μπορεί να «υιοθετήσει» ένα παγκάκι στο Central Park. Με $10.000 βάζετε μια πλακέτα σε ένα παγκάκι, γράφοντας σχεδόν ό,τι θέλετε (εντός ορίων ευπρέπειας πάντα), μέχρι τις προτεινόμενες μέγιστες τέσσερις γραμμές από 30 χαρακτήρες η καθεμία. Και θα είναι εκεί για πάντα.
Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 4.100 παγκάκια έχουν «υιοθετηθεί» από το 1986 όπου ξεκίνησε το πρόγραμμα «Adopt-A-Bench».
Το Ένα δέντρο που αρχίζει και κοκκινίζει. Το Peak Season άργησε φέτος λίγο στην Νέα Υόρκη και τα περισσότερα δέντρα είναι ακόμα κιτρινοπράσινα.
Ως Peak Season αναφέρεται η περίοδος εκείνη όπου το φύλλωμα των δέντρων φτάνει στο μέγιστο κόκκινο χρώμα του πριν πέσει τελείως από τα δέντρα. Οι Αμερικανοί έχουν μια μικρή εμμονή με αυτό και κάθε χρόνο διάφορα τουριστικά πρακτορεία εκδίδουν έναν online χάρτη με τις προβλέψεις για το το Peak Season για κάθε πολιτεία. Δείτε:
https://smokymountains.com/fall-foliage-map/
Πόση πλάκα έχουν τα σκιουράκια!
Και φτάσαμε αισίως στο Great Lawn, τη μεγάλη έκταση με γρασίδι των 222,577(!) τμ.
Τέλειο σημείο για πικνικ και δραστηριότητες. Κρίμα που δεν φροντίσαμε να πάρουμε μαζί φαγητό!
Μέχρι εδώ θα περπατήσουμε το Central Park, καλύπτοντας το μισό του σχεδόν μέγεθος από τη νότια πλευρά. Καλά είναι.
Άγαλμα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, νοτιοδυτικά του Great Lawn.
Ακριβώς απέναντι από τη δυτική έξοδο του Central Park, στην 81 Street, βρίσκεται το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Αν και έχουμε δει αρκετά μουσεία Φυσικής Ιστορίας στην Ευρώπη, αυτό είναι αρκετά διάσημο, είναι δίπλα μας και για εισιτήριο εσόδου δίνεις ότι έχεις ευχαρίστηση.
Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (American Museum of Natural History) είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία φυσικής ιστορίας του κόσμου. Το συγκρότημα του μουσείου αποτελείται από 28 ενωμένα μεταξύ τους κτίρια, που στεγάζουν 45 αίθουσες μόνιμων εκθεμάτων, ένα πλανητάριο και μία βιβλιοθήκη. Οι συλλογές του περιέχουν περισσότερα από 33 εκατομμύρια δείγματα φυτών, ζώων, απολιθωμάτων, ορυκτών και πετρωμάτων, μετεωριτών, ανθρώπινων οστών, αλλά και ανθρώπινων πολιτισμικών τέχνεργων. Από αυτά μόνο ένα μικρό μέρος μπορεί να εκτίθεται σε κάθε δεδομένη στιγμή, στα περισσότερα από 190.000 τετραγωνικά μέτρα των χώρων του. Το μουσείο απασχολεί μόνιμο επιστημονικό προσωπικό 225 ανθρώπων, χρηματοδοτεί περισσότερες από 120 ειδικές αποστολές έρευνας πεδίου κάθε έτος και έχει περίπου 5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, κάτι που το καθιστά το δωδέκατο περίπου σε αριθμό επισκεπτών μουσείο οποιουδήποτε είδους στον κόσμο.
https://www.amnh.org/
Αφού δώσαμε στον γκισέ των εισιτηρίων ότι είχαμε ευχαρίστηση ξεκινήσαμε την περιήγησή μας. Το μουσείο είναι πολύ μεγάλο και φυσικά δεν καταφέραμε να το δούμε όλο. Θέλει αρκετές ώρες κι εμείς είχαμε περπατήσει ήδη αρκετά χιλιόμετρα στο Central Park. Όμως ρίξαμε μια ικανοποιητική ματιά. Είναι όντως ένα φανταστικό μουσείο που αξίζει να αφιερώσετε μία μέρα από το πρόγραμμά σας, αν σας περισσεύει και αν φυσικά σας αρέσουν τα μουσεία.
Αστρονομία, ιστορία του διαστήματος, πλανήτες, πετρώματα, μαύρες τρύπες. Όλα αυτά και πολλά άλλα στον τομέα για τη Γη και την Πλανητική Επιστήμη (Earth and planetary science).
Η ιστορία της Γης, από το Big Bang μέχρι σήμερα.
Μοντέλο Μπλε Φάλαινας στον τομέα για τη ζωή στον Ωκεανό. Το μεγαλύτερο ζώο στη Γη.
Εξερευνήστε βουνά, λίμνες, δάση και γεωργικές εκτάσεις στον τομέα για το περιβάλλον της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Αναπαράσταση του φθινοπώρου σε ένα δάσος στο Νότιο New Hampshire.
O τομέας των δεινοσαύρων είναι πάντα εντυπωσιακός.
Ειδικά όταν δε χωράνε στην αίθουσα!
Ή όταν κοντεύουν να ακουμπήσουν το -καθόλου χαμηλό- ταβάνι.
Μετά από περίπου ένα δίωρο στο μουσείο πήραμε το μετρό και πήγαμε πάλι στο Rockefellere Center. Πριν βγείτε από το μετρό (εντός του σταθμού δηλαδή) θα βρείτε διάφορα εστιατόρια γρήγορου φαγητού και καφέ. Εμείς πήραμε μια εξάδα donuts από τα -γνωστά μας πλέον- Dunkin Donuts και καθίσαμε να τα φάμε στην μικρή πισίνα απέναντι από το Radio City.
Όταν έχεις όρεξη για παιχνίδια με τη φωτογραφική πριν ανεβάσεις το σάκχαρό σου στα ύψη.
Μιας και είμαστε πάλι κοντά στην Times Square, δεν περνάμε μια βόλτα να δούμε πώς είναι την ημέρα, μήπως και αλλάξουμε άποψη;
Μπα, το ίδιο χάος είναι...
Στα 15 λεπτά περίπου με τα πόδια είναι το κτίριο Chrysler. Πάμε προς τα εκεί.
Κάτι ακόμα που συνειδητοποιήσαμε στην Νέα Υόρκη είναι ότι για να καταφέρεις να δεις ολόκληρους τους ουρανοξύστες δεν αρκεί απλά να στρέψεις τα μάτια σου προς τα πάνω. Δεν χωράνε στο οπτικό σου πεδίο! Πρέπει να πας το κεφάλι σου προς τα πίσω!
Το κτίριο βρίσκεται στη γωνία 42 St. και Lexington Ave. Και να'το!
Το πανέμορφο art deco κτίριο κατασκευάστηκε το 1930 για να φιλοξενήσει τα γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler. Για μόλις 11 μήνες, το κτίριο ήταν το υψηλότερο κτίριο στο κόσμο, αλλά τότε τον τίτλο κατέλαβε το Empire State Building το 1931. Θεωρείται από μεγάλους αρχιτέκτονες ως το ωραιότερο κτίριο της πόλης. Αρχιτέκτονας δεν είμαι, αλλά θα συμφωνήσω με τους επαγγελματίες του είδους.
Την εποχή που θεμελιώθηκε το κτίσμα (29 Σεπτεμβρίου 1928) υπήρχε έντονος ανταγωνισμός στην Νέα Υόρκη σχετικά με το ποιος θα έκτιζε τον υψηλότερο ουρανοξύστη. Ο ρυθμός κατασκευής του ήταν πραγματικά φρενιτιώδης, καθώς κατασκευάζονταν συνήθως τέσσερις όροφοι ανά εβδομάδα. Παρόλα αυτά, δεν συνέβη κανένα θανατηφόρο ατύχημα κατά την κατασκευή του, πραγματικός άθλος για την εποχή και την κατασκευή.
Σήμερα το κτίριο είναι το 11o σε ύψος στην Νέα Υόρκη, αφού μετά την ανέγερση των ουρανοξυστών γύρω από το Central Park έπεσε αρκετές θέσεις.
Και με τη θέα του φωταγωγημένου κτιρίου Chrysler θα κλείσει και η σημερινή μας μέρα.
Τέλος 3ης ημέρας
Τι είδαμε-πού πήγαμε: Άγαλμα Χριστόφορου Κολόμβου στο Columbus Circle, Central Park (Strawberry fields, The Mall and Liberty walk, Bethesda Fountain and Terrace, Bow Bridge, Βαρκάδα στο The Loeb boathouse, Belvedere Castle, The Obelisk, The Great Lawn), Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, κτίριο Chrysler.
Δε σας έχω δείξει πού μέναμε στο Jersey City. Αυτό είναι λοιπόν. Το πρώτο κτίριο από τα αριστερά με την πρασινομπλε πόρτα που φαίνεται μισή. Έχει δωμάτια σε δυο ορόφους. Εμείς μέναμε στον κάτω όροφο. Η γειτονιά είναι πολύ όμορφη και πολύ ήσυχη και μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό Journal Square.

Σήμερα η ημέρα είχε Central Park και επειδή το πάρκο είναι τεράστιο, στο πρόγραμμα της ημέρας δεν είχα βάλει κάτι άλλο παρά μόνο αυτό. Τελικά να πω ότι δύσκολα θα το δείτε ολόκληρο μέσα σε μια μέρα γιατί είναι πραγματικά μεγάλο, δείτε απλά στο χάρτη πόσα τετράγωνα καταλαμβάνει από το Μανχάταν. Εμείς καταφέραμε και είδαμε σχεδόν το μισό, αλλά την τελευταία μέρα που επιστρέψαμε Νέα Υόρκη από Ντάλας είδαμε και κάποια πράγματα επιπλέον.
Στην έξοδο του μετρό “Columbus Circle” θα δείτε ένα γλυπτό της υδρογείου αμέσως μόλις ανεβείτε τις σκάλες.

Λίγα μέτρα πιο δίπλα θα δείτε το Maine Monument, το μνημείο του Maine που τιμά τους 260 Αμερικανούς ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στις 15 Φεβρουαρίου 1898, όταν το USS Maine εξερράγη στο λιμάνι της Αβάνας στην Κούβα.

Και στο κέντρο του κυκλικού κόμβου θα δούμε το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου το οποίο σήμερα αποτελεί σημείο μέτρησης όλων των αποστάσεων από τη Νέα Υόρκη.


Όμορφος πρωινός ουρανός με θέα το κτίριο Woolworth.

Το Σέντραλ Παρκ είναι το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο (3,41 km²) στη διοικητική περιφέρεια του Μανχάταν. Δέχεται 25 περίπου εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και είναι με διαφορά το πιο πολυσύχναστο πάρκο στις Η.Π.Α. Οι αμέτρητες εμφανίσεις του σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές το κατατάσσουν στα πλέον διάσημα πάρκα του κόσμου.

Καλωσ’τον! Το Central Park αποτελεί καταφύγιο για εκατοντάδες σκίουρους οι οποίοι έχουν συνηθίσει τους επισκέπτες που τους ταΐζουν και μπορούν να έρθουν πολύ κοντά σας.

Το Μανχάταν εξακολουθεί να επεκτείνεται… προς τα πάνω! Πριν κάποια χρόνια κανένας από αυτούς τους άχαρους και άσχημους ουρανοξύστες δεν υπήρχε ενώ τώρα κατασκευάζονται γύρω από το πάρκο τουλάχιστον καμιά δεκαριά. Τραγικό. Αφήστε τους επισκέπτες του πάρκου να βλέπουν λίγο ουρανό!

Οι συγκεκριμένοι ουρανοξύστες κατά τη γνώμη μου αποτελούν ύστατη παραφωνία γιατί περπατώντας μέσα στο πάρκο πραγματικά νιώθεις ότι βρίσκεσαι κάπου αλλού μακριά από μια πολύβουη πόλη.

Ένα από τα πολλά γραφικά γεφυράκια του πάρκου.

Και άμαξες για βόλτα.

Αυτό είναι το «The Dairy Visitor Center and Gift Shop», γιατί προφανώς και θα υπήρχε ένα girft shop μέσα στο Central Park.

Από τις ομορφότερες διαδρομές του πάρκου, το μονοπάτι με το όνομα «The Mall» (μια ευθεία που ξεκινάει από το άγαλμα του Σαίξπηρ και φτάνει μέχρι το σιντριβάνι Bethesda) σκεπασμένο από το φύλλωμα των δέντρων.


Στο «The Mall».


Σχεδόν φτάσαμε στην Bethesda Fountain, περνώντας κάτω από την Bethesda Terrace.

Το χάλκινο άγαλμα του σιντριβανιού απεικονίζει έναν θηλυκό φτερωτό άγγελο που αγγίζει την κορυφή του σιντριβανιού, όπου το νερό ρέει στην γύρω πισίνα. Ήταν το μοναδικό άγαλμα στο πάρκο που είχε ζητηθεί στο αρχικό σχέδιο. Κάτω από αυτήν είναι τέσσερα τετράπλευρα χερουβίμ που αντιπροσωπεύουν την Εμμονή, την Καθαρότητα, την Υγεία και την Ειρήνη. Ονομάζεται επίσης Άγγελος των Υδάτων, μια ιστορία από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη για έναν άγγελο που ευλογεί τη Δεξαμενή της Βηθεσδά στην Ιερουσαλήμ, δίνοντάς της θεραπευτικές ιδιότητες.

Η ομορφότερη και διασημότερη γέφυρα του πάρκου, η Bow Bridge.

Η Bow Bridge με ένα ακόμα τοπόσημο του Central Park, το κτίριο Eldorado με τους δίδυμους πυργίσκους του.




Πολυκοσμία στη γέφυρα αλλά χώθηκα κι εγώ!

Βαρκάδα στη λίμνη


Λίγο πριν επιστρέψουμε στη λίμνη που βρισκόμαστε τώρα για τη βαρκάδα μας θα πάμε μέχρι το Strawberry Fields, το μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του John Lenon. Ονομάστηκε έτσι από το τραγούδι του Lenon “Strawberry Fields Forever”. Λίγο πιο δίπλα από το μνημείο ο Λένον δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, το «The Dakota».

Επιστρέφουμε στη λίμνη και νοικιάζουμε βαρκούλα από το The Loeb Boathouse. Το κόστος είναι $15 για μία ώρα και δίνεις ένα 20άρικο επιπλέον για εγγύηση, το οποίο σου επιστρέφουν μόλις παραδώσεις τη βάρκα, αν δεν της έχεις βγάλει τα μάτια.
Σαλπάρουμε! Καταλαβαίνετε τώρα γιατί έχω λυσάξει για τους ουρανοξύστες-αγγούρια; Μα δείτε πόσο άσχημο είναι το θέαμα μέσα σε αυτό το κατά τ’άλλα πανέμορφο τοπίο.

Περνάμε δίπλα από την Bethesda Terrace and Fountain που ήμασταν πριν κάποια ώρα.


Τράβα κουπί λέμε!

Μα όσο κουπί κι αν τράβηξα μέχρι εδώ καταφέραμε να πάμε. Τα ρεύματα αέρα δε σε άφηναν να πας παραπέρα γιατί φυσούσε κόντρα. 20 λεπτά προσπαθούσα, ο Βασίλης είχε ξεραθεί στα γέλια, εγώ είχα ιδρώσει, όλα καλά.

The Beresford Building.

Η βαρκάδα ήταν υπέροχη και ήταν κάτι που δεν είχαμε ξανακάνει. Αν ο καιρός το επιτρέπει θα σας το πρότεινα ανεπιφύλακτα, θα περάσετε πολύ καλά και είναι πολύ εύκολο.
Συνεχίζουμε μετά τη βαρκάδα την εξερεύνηση του πάρκου και ο δρόμος θα μας βγάλει στο Κάστρο Belvedere. Το κάστρο είναι ένα διακοσμητικό κτίριο, που σχεδιάστηκε το 1869. Περιλαμβάνει αίθουσες εκθέσεων και παρατηρητήριο και από το 1919 στεγάζεται επίσης ο επίσημος μετεωρολογικός σταθμός του Central Park. Το όνομα του βγαίνει από το ιταλικό ‘belvedere” που σημαίνει “όμορφη θέα”.

Και έχει όντως πολύ όμορφη θέα.


Μετά το κάστρο θα κατευθυνθούμε βορειοανατολικά…

…για να φτάσουμε στον αιγυπτιακό Οβελίσκο με το όνομα «Cleopatra's Needle» (η βελόνα της Κλεοπάτρας).

Δόθηκε ως δώρο το 1877 από τον δικαστή Elbert E. Farman, τον Γενικό Πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κάιρο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή παρέμεινε ως χώρα φιλικά ουδέτερη, όταν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις - η Γαλλία και η Βρετανία - ήθελαν να εξασφαλίσουν τον πολιτικό έλεγχο της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Λοιπόν ακούστε τώρα τι συμβαίνει με τα παγκάκια στο Central Park.
Ο καθένας που διαθέτει ένα γερό κομπόδεμα μπορεί να «υιοθετήσει» ένα παγκάκι στο Central Park. Με $10.000 βάζετε μια πλακέτα σε ένα παγκάκι, γράφοντας σχεδόν ό,τι θέλετε (εντός ορίων ευπρέπειας πάντα), μέχρι τις προτεινόμενες μέγιστες τέσσερις γραμμές από 30 χαρακτήρες η καθεμία. Και θα είναι εκεί για πάντα.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 4.100 παγκάκια έχουν «υιοθετηθεί» από το 1986 όπου ξεκίνησε το πρόγραμμα «Adopt-A-Bench».
Το Ένα δέντρο που αρχίζει και κοκκινίζει. Το Peak Season άργησε φέτος λίγο στην Νέα Υόρκη και τα περισσότερα δέντρα είναι ακόμα κιτρινοπράσινα.

Ως Peak Season αναφέρεται η περίοδος εκείνη όπου το φύλλωμα των δέντρων φτάνει στο μέγιστο κόκκινο χρώμα του πριν πέσει τελείως από τα δέντρα. Οι Αμερικανοί έχουν μια μικρή εμμονή με αυτό και κάθε χρόνο διάφορα τουριστικά πρακτορεία εκδίδουν έναν online χάρτη με τις προβλέψεις για το το Peak Season για κάθε πολιτεία. Δείτε:
https://smokymountains.com/fall-foliage-map/
Πόση πλάκα έχουν τα σκιουράκια!

Και φτάσαμε αισίως στο Great Lawn, τη μεγάλη έκταση με γρασίδι των 222,577(!) τμ.
Τέλειο σημείο για πικνικ και δραστηριότητες. Κρίμα που δεν φροντίσαμε να πάρουμε μαζί φαγητό!

Μέχρι εδώ θα περπατήσουμε το Central Park, καλύπτοντας το μισό του σχεδόν μέγεθος από τη νότια πλευρά. Καλά είναι.
Άγαλμα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, νοτιοδυτικά του Great Lawn.

Ακριβώς απέναντι από τη δυτική έξοδο του Central Park, στην 81 Street, βρίσκεται το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Αν και έχουμε δει αρκετά μουσεία Φυσικής Ιστορίας στην Ευρώπη, αυτό είναι αρκετά διάσημο, είναι δίπλα μας και για εισιτήριο εσόδου δίνεις ότι έχεις ευχαρίστηση.
Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (American Museum of Natural History) είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία φυσικής ιστορίας του κόσμου. Το συγκρότημα του μουσείου αποτελείται από 28 ενωμένα μεταξύ τους κτίρια, που στεγάζουν 45 αίθουσες μόνιμων εκθεμάτων, ένα πλανητάριο και μία βιβλιοθήκη. Οι συλλογές του περιέχουν περισσότερα από 33 εκατομμύρια δείγματα φυτών, ζώων, απολιθωμάτων, ορυκτών και πετρωμάτων, μετεωριτών, ανθρώπινων οστών, αλλά και ανθρώπινων πολιτισμικών τέχνεργων. Από αυτά μόνο ένα μικρό μέρος μπορεί να εκτίθεται σε κάθε δεδομένη στιγμή, στα περισσότερα από 190.000 τετραγωνικά μέτρα των χώρων του. Το μουσείο απασχολεί μόνιμο επιστημονικό προσωπικό 225 ανθρώπων, χρηματοδοτεί περισσότερες από 120 ειδικές αποστολές έρευνας πεδίου κάθε έτος και έχει περίπου 5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, κάτι που το καθιστά το δωδέκατο περίπου σε αριθμό επισκεπτών μουσείο οποιουδήποτε είδους στον κόσμο.
https://www.amnh.org/
Αφού δώσαμε στον γκισέ των εισιτηρίων ότι είχαμε ευχαρίστηση ξεκινήσαμε την περιήγησή μας. Το μουσείο είναι πολύ μεγάλο και φυσικά δεν καταφέραμε να το δούμε όλο. Θέλει αρκετές ώρες κι εμείς είχαμε περπατήσει ήδη αρκετά χιλιόμετρα στο Central Park. Όμως ρίξαμε μια ικανοποιητική ματιά. Είναι όντως ένα φανταστικό μουσείο που αξίζει να αφιερώσετε μία μέρα από το πρόγραμμά σας, αν σας περισσεύει και αν φυσικά σας αρέσουν τα μουσεία.
Αστρονομία, ιστορία του διαστήματος, πλανήτες, πετρώματα, μαύρες τρύπες. Όλα αυτά και πολλά άλλα στον τομέα για τη Γη και την Πλανητική Επιστήμη (Earth and planetary science).

Η ιστορία της Γης, από το Big Bang μέχρι σήμερα.


Μοντέλο Μπλε Φάλαινας στον τομέα για τη ζωή στον Ωκεανό. Το μεγαλύτερο ζώο στη Γη.

Εξερευνήστε βουνά, λίμνες, δάση και γεωργικές εκτάσεις στον τομέα για το περιβάλλον της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Αναπαράσταση του φθινοπώρου σε ένα δάσος στο Νότιο New Hampshire.

O τομέας των δεινοσαύρων είναι πάντα εντυπωσιακός.

Ειδικά όταν δε χωράνε στην αίθουσα!

Ή όταν κοντεύουν να ακουμπήσουν το -καθόλου χαμηλό- ταβάνι.

Μετά από περίπου ένα δίωρο στο μουσείο πήραμε το μετρό και πήγαμε πάλι στο Rockefellere Center. Πριν βγείτε από το μετρό (εντός του σταθμού δηλαδή) θα βρείτε διάφορα εστιατόρια γρήγορου φαγητού και καφέ. Εμείς πήραμε μια εξάδα donuts από τα -γνωστά μας πλέον- Dunkin Donuts και καθίσαμε να τα φάμε στην μικρή πισίνα απέναντι από το Radio City.

Όταν έχεις όρεξη για παιχνίδια με τη φωτογραφική πριν ανεβάσεις το σάκχαρό σου στα ύψη.


Μιας και είμαστε πάλι κοντά στην Times Square, δεν περνάμε μια βόλτα να δούμε πώς είναι την ημέρα, μήπως και αλλάξουμε άποψη;

Μπα, το ίδιο χάος είναι...

Στα 15 λεπτά περίπου με τα πόδια είναι το κτίριο Chrysler. Πάμε προς τα εκεί.
Κάτι ακόμα που συνειδητοποιήσαμε στην Νέα Υόρκη είναι ότι για να καταφέρεις να δεις ολόκληρους τους ουρανοξύστες δεν αρκεί απλά να στρέψεις τα μάτια σου προς τα πάνω. Δεν χωράνε στο οπτικό σου πεδίο! Πρέπει να πας το κεφάλι σου προς τα πίσω!

Το κτίριο βρίσκεται στη γωνία 42 St. και Lexington Ave. Και να'το!

Το πανέμορφο art deco κτίριο κατασκευάστηκε το 1930 για να φιλοξενήσει τα γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler. Για μόλις 11 μήνες, το κτίριο ήταν το υψηλότερο κτίριο στο κόσμο, αλλά τότε τον τίτλο κατέλαβε το Empire State Building το 1931. Θεωρείται από μεγάλους αρχιτέκτονες ως το ωραιότερο κτίριο της πόλης. Αρχιτέκτονας δεν είμαι, αλλά θα συμφωνήσω με τους επαγγελματίες του είδους.

Την εποχή που θεμελιώθηκε το κτίσμα (29 Σεπτεμβρίου 1928) υπήρχε έντονος ανταγωνισμός στην Νέα Υόρκη σχετικά με το ποιος θα έκτιζε τον υψηλότερο ουρανοξύστη. Ο ρυθμός κατασκευής του ήταν πραγματικά φρενιτιώδης, καθώς κατασκευάζονταν συνήθως τέσσερις όροφοι ανά εβδομάδα. Παρόλα αυτά, δεν συνέβη κανένα θανατηφόρο ατύχημα κατά την κατασκευή του, πραγματικός άθλος για την εποχή και την κατασκευή.
Σήμερα το κτίριο είναι το 11o σε ύψος στην Νέα Υόρκη, αφού μετά την ανέγερση των ουρανοξυστών γύρω από το Central Park έπεσε αρκετές θέσεις.
Και με τη θέα του φωταγωγημένου κτιρίου Chrysler θα κλείσει και η σημερινή μας μέρα.

Τέλος 3ης ημέρας
Τι είδαμε-πού πήγαμε: Άγαλμα Χριστόφορου Κολόμβου στο Columbus Circle, Central Park (Strawberry fields, The Mall and Liberty walk, Bethesda Fountain and Terrace, Bow Bridge, Βαρκάδα στο The Loeb boathouse, Belvedere Castle, The Obelisk, The Great Lawn), Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, κτίριο Chrysler.
Last edited: