Κούβα Η μία και μοναδική Κούβα!!!

KostasLia

Member
Μηνύματα
311
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
για Βαλκάνια το κόβω
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ

Θα ξεκινήσω λοιπόν και γω να γράφω την ιστορία μας γιατί άμα το αφήσω λίγο παραπάνω δεν με βλέπω ποτέ να ξεκινάω..:cool:
Κατ'αρχήν θα ξεκινήσω πρώτα απ΄όλα με κάποιες ευχαριστίες σε κάποια μέλη του φόρουμ που μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι αυτό. Τις ευχαριστίες μου λοιπόν πρώτα απόλα στο μέλος @sif..... που η ανάγνωση της ιστορίας του μας πρωτοέβαλε στην πρίζα,και έπειτα σε κάποια άλλα μέλη που με τις ιστορίες τους μας βοήθησαν να πάρουμε κάποιες ιδέες για το πως θα υλοποιήσουμε το ταξίδι μας..:)
Ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη @Yorgos και @KIKI που τόσα χρόνια τώρα απαντούν και λύνουν απορίες όλων εμάς που θέλουμε να επισκεφτούμε την Κούβα,σε τέτοιο σημείο που δεν χρειάστηκε καν να τους ¨ενοχλήσουμε¨ ξανά γιατί είχαν ήδη απαντήσει κατα διαστήματα στα ερωτήματα που είχαμε..:)
Τέλος πολλές πολλές ευχαριστίες στο μέλος @kitsos! που με το που επέστρεψε από το ταξίδι της στην Κούβα λίγες μέρες πριν την δική μας αναχώρηση, μέσω πμ. με βομβάρδισε με πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές τις οποίες ακολούθησα πιστά...:)

Το πρώτο λοιπόν πράγμα που χρειάζεται να κάνει κανείς για να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο ταξίδι είναι να κλείσει το εισητήριο του χωρίς να σκεφτεί όλα τα υπόλοιπα..πόσα λεφτά θα χρειαστώ εκεί και αλλά τετοια διότι αν κάτσει και το σκεφτεί και πολύ πολύ αποψή μου, δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ...οπότε ετσι μπαμ μπαμ με το βρήκαμε σχετικά φτηνές πτήσεις Aeroflot με ενδιάμεση στάση στη Μόσχα στα 560ευρώ το άτομο 8μήνες νωρίτερα απλά τα κλείσαμε.Ετσι τα εισητήρια κλείστηκαν απο 1/4/17-16/4/17. Ηταν πλέον δεδομένο θα πηγαίναμε στην Κούβα, ο κόσμος να χαλούσε!!!!:haha::haha:
Το επόμενο βήμα ήταν να στείλω να χαρτιά μας στην Αθήνα να εκδόσουν τις βίζες μας, και έπειτα να βγάλουμε μια ταξιδιωτική ασφάλεια, που απο ότι θυμάμαι κόστισε 50ευρω το άτομο από την interamerican.
Διαβάζοντας λοιπόν κάποιες ιστορίες από το φόρουμ κατάλαβα ότι δεν χρειαζόταν να κλείσω όλα μας τα δωμάτια από δω, οπότε φρόντισα μόνο να κλείσω τις 4πρώτες μας διανυκτερεύσεις στην Αβάνα. Τα υπόλοιπα θα τα κλείναμε εκεί. Βγαλαμε τα μάτια μας και οι δύο μπροστά στον υπολογιστή για να βρούμε λύση με το θέμα της ενοίκιασης του αυτοκινήτου, αλλά επειδή όλα ήταν πανάκριβα για μας:( είπαμε να αρκεστούμε στα δρομολόγια της viazul, και έτσι το πρόγραμμα βγήκε έτσι: 2-5 Havana,6-8 Viniales,9-10 Trinidad,11-13 Cienfuegos,14 Santa Clara,15 Havana και 16πτήση επιστροφής. Το γνωρίζω ότι 3διανυκτερεύσεις στο Cienfuegos είναι πολλές αλλά δυστυχώς δεν μας έβγαινε διαφορετικά διότι όταν μπήκαμε να κλείσουμε τα εισητήρια στο site της viazul τα περισσότερα λεωφορεία ήταν ήδη κλεισμένα τις άλλες μέρες.:(.Όλα ήταν κανονισμένα..το μόνο που έπρεπε να τακτοποιήσουμε ήταν να ανακοινώσουμε στους δικούς μας ότι δεν θα κάναμε Πάσχα μαζί τους αλλά στο αεροδρόμιο μιας και εκείνη την μέρα θα ταξιδεύαμε και θα φτάναμε στην Θεσσάλονικη την επόμενη μέρα στις 17/4.Και αφού το λύσαμε και αυτό δεν έμενε παρά να περιμένουμε και να αγωνιούμε να περάσει επιτέλους ο καιρός...:bleh:

Και έφτασε επιτέλους η μέρα της αναχώρησης μας..:). Η πρώτη μας πτήση Θεσσαλονικη-Μόσχα πέρασε πολύ γρήγορα και ούτε την καταλάβαμε..το δύσκολο κομμάτι ήταν οι μεσονύκτιες 8,5ώρες αναμονής στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Παρόλο που είχαμε φροντίσει να έχουμε μπουφάν δεν φανταστήκαμε ότι από τις μια το βράδυ έως τις 7το πρωί θα κλείνανε τον ζεστό αέρα και θα ξεπαγιάζαμε τόσο πολύ:eek:.Εντάξει στη Μόσχα ήμασταν,άλλο κλίμα, αλλά και αυτοί ολόκληρο αεροδρόμιο να μας αφήσουν να πουντιάσουμε...το καλό είναι ότι είχαμε ίντερνετ στα κινητά μας και κάπως έτσι πέρασε και η ώρα..και ήρθε η σειρά της επόμενης πτήσης..η οποία διήρκησε ώρες ατελείωτες..κοιμηθήκαμε..ξυπνήσαμε..ξανακοιμηθήκαμε..ξαναξυπνήσαμε..ώσπου κάποια στιγμή φτάσαμε επιτέλους στην ΑΒΑΝΑ.!!!
Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο ακολουθεί ένας έλεγχος βίζας ο οποίος κράτησε σίγουρα καμια ώρα.Για να μην έχετε επιπλέον καθυστέρηση φροντίστε η φωτογραφία που έχετε προσκομίσει στα χαρτιά της βίζας να είναι πρόσφατη..αλλιώς θα την πατήσετε όπως εγώ που έπρεπε να περιμένω επιπλέον για να σιγουρευτούν και μας έφαγε σίγουρα κανα τρια τεταρτα. Στο διάστημα βέβαια αυτό είχα χρόνο να παρατηρήσω καλύτερα τους εργαζόμενους του αεροδρομίου...αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι κοντές φούστες μινιόν που φορούσαν οι εργαζόμενες γυναίκες..άλλες με καλσόν με σχέδια και άλλες χωρίς...
Και αφού παραλάβαμε τις βαλίτσες μας αναχωρήσαμε από το αεροδρόμιο..μας είχαν ενημερώσει ότι με το που βγαίναμε από το αεροδρόμιο στο δεξί μας χέρι υπήρχε ανταλλακτήριο οπότε αντε καμια ώρα αναμονής και εκεί..τα μάτια μου δεν χόρταιναν το θέαμα..:)παλιά αυτοκίνητα φόρτωναν τους τουρίστες αλλά και τους ντόπιους πάρα πολύ γρήγορα και υπέθεσα ότι δούλευαν ώς ταξί. Ετσι ανακοίνωσα στον σύζυγο ότι και μεις τέτοιο θα πέρναμε και όχι τα κλασικά ταξί που κάναν σειρά παρακάτω..δεν προλαβαίνω βέβαια να το πω και εκείνη την ώρα ήρθε η αστυνομία..ε!!!από κείνη την ώρα περιμέναμε κανα τεταρτάκι δεν ξανασταμάτησε κανένας..:(έτσι αναγκαστικά πήγαμε και μεις στα άλλα παρακάτω..με λίγο παζάρι ενώ μας είπε 30cuc καταφέραμε να τον ρίξουμε στα 25cuc(όχι και άσχημα για πρώτη μέρα) κινήσαμε για το casa purpura όπου θα μέναμε τις 4πρώτες μέρες του ταξιδιού μας!!!
Από το αεροδρόμιο ώς το casa περάσαμε από την πλατεία της επανάστασης και έπειτα πήραμε την γνωστή σε όλους malecon. H casa μας βρισκόταν στην οδό san nicolas στην περιοχή centro 10λεπτάκια με τα πόδια από το Καπιτώλιο. Και οι δύο είχαμε κολλήσει τις μούρες μας στα παράθυρα του αυτοκινήτου.:eek: Ο ταξιτζής μάλλον κατάλαβε ότι δεν είχαμε όρεξη για συζήτηση αλλά ότι μάλλον είχαμε μαγευτεί με αυτό που βλέπαμε και έτσι δεν συνέχισε να μας μιλάει,παρα μόνο όταν φτάσαμε έξω από το casa να μας ενημερώσει ότι είχαμε φτάσει στον προορισμό μας..;)
IMG_6240.JPG
Tο casa purpura,το λέει και το όνομα είναι το μωβ κτήριο, εξωτερικά
Όλα τα casas έχουν από έξω το σήμα σαν άγκυρα. εδώ φαίνεται αμυδρά στην ταμπέλα..
Με το χτυπήσαμε το κουδούνι μας υποδέχτηκε η Μαργαρίτα, η οποία έμενε απέναντι και εργαζόταν στην casa.Μια συμπαθέστατη κυρία γύρω στα 50 η οποία φυσικά δεν μιλούσε γρι αγγλικά...μας ξενάγησε στο χώρο
και έπειτα μας ανέβασε στο δωματιό μας
IMG_6244.JPG IMG_6423.JPG IMG_6427.JPG
IMG_6422.JPG

ο χώρος που θα πέρναμε το πρωινό μας τις επόμενες μέρες!!

IMG_6247.JPG

τραβηγμένη ακριβώς έξω από το δωμάτιο μας!!

Το δωμάτιο ήταν μια χαρά.Το καλό είναι ότι ήμασταν στον τρίτο όροφο μόνοι μας και θα είχαμε την ησυχία μας. Ελέγξαμε τις πρίζες, και ο φορτιστής της μηχανης φόρτιζε κανονικά, το είχα ένα μικρό άγχος διότι δεν είχαμε αγοράσει μετασχηματιστή.Κάναμε ένα ντουζάκι ξεκουραστήκαμε λίγο κανα μισάωρο,αφού από την αγωνία μας δεν μπορούσε κανένας μας να κοιμηθεί και βγήκαμε να μια πρώτη γεύση της πόλης..και να φάμε κάτι διότι είχαμε ψοφήσει της πείνας. Ναι η αλήθεια είναι ότι δεν μείναμε και πολύ ικανοποιημένοι με το φαγητό της Aeroftlot!:(!Anyway!!!
Το καπιτώλιο απείχε 10λεπτάκια με τα πόδια και το βρήκαμε σχετικά εύκολα. Ακριβώς απέναντι βρήκαμε ένα χαμπουγκεράδικο όπου ντόπιοι το αγόραζαν στο χέρι!!δεν είχαμε κουράγια για πολλά και έτσι πηραμε και μείς από 2μικρά χαμπουργκερ στο χέρι μια cola και αράξαμε απέναντι στην πλατεία να φάμε.Το χαμπουγκερ την πρώτη μέρα μας το κράτησαν 2cuc το ένα!!Καλό ήταν τώρα αν ήταν και ασφαλές θα το καταλαβαίναμε εντός ημέρας!!!
IMG_5787.JPG

Το Καπιτώλιο και στην γωνία το χαμπουγκεράδικο!!!

Εκεί συνηδητοποίησα ότι μάλλον είχα πάθει jet lag, γιατί ξαφνικά άρχισα να ζαλίζομαι και να νυστάζω!!Λογικό μετά από τόση κούραση..η ώρα ήταν κάπου 4.30το απόγευμα αλλά όσο και να θελε ο νους το σώμα είχε παραδώσει πνεύμα!!πίσω στο casa λοιπόν και ύπνο, αφού αύριο θα ξημέρωνε μια νέα μέρα στην Αβανα και έπρεπε να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας!!!
:innocent:Καληνύχτα:innocent:
 
Last edited:

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.666
Likes
50.513
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο ακολουθεί ένας έλεγχος βίζας ο οποίος κράτησε σίγουρα καμια ώρα.Για να μην έχετε επιπλέον καθυστέρηση φροντίστε η φωτογραφία που έχετε προσκομίσει στα χαρτιά της βίζας να είναι πρόσφατη..αλλιώς θα την πατήσετε όπως εγώ που έπρεπε να περιμένω επιπλέον για να σιγουρευτούν και μας έφαγε σίγουρα κανα τρια τεταρτα
Ποια φωτογραφία βίζας ρε παιδιά; Υπάρχει φωτογραφία στη βίζα;
 

KostasLia

Member
Μηνύματα
311
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
για Βαλκάνια το κόβω
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ
Ποια φωτογραφία βίζας ρε παιδιά; Υπάρχει φωτογραφία στη βίζα
Προφανώς..όταν έστειλα τα χαρτιά στην πρεσβεία Κούβας στην Αθήνα μας ζήτηθηκαν και δυο φωτο από τον καθένα μας. Λογικά η πρεσβεία κρατάει την μια και την άλλη την στέλνει, γιατί κατά τον έλεγχο που σε ξανατραβάνε φωτογραφία η κουβανή υπάλληλος του αεροδρομίου μου έλεγε ότι η φωτογραφία η άλλη είναι παλιά με σπαστά βέβαια αγγλικά.Τωρα να εννοούσε κάτι άλλο δεν νομίζω..
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.666
Likes
50.513
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δεν ισχύει, μόλις το ρώτησα. Οι υπηρεσίες μετανάστευσης της Κούβας δε λαμβάνουν καμία φωτογραφία από καμία πρεσβεία, τη φωτογραφία στη βγάζουν επί τόπου. Κάτι άλλο συνέβη, μπορεί να χάλασε το μηχάνημα που βγάζει τις φωτογραφίες, να χιλιοτσεκαρισαν τη φωτογραφία του διαβατηρίου σας λόγω του πόσο ύποπτα θεωρούνται τα ελληνικά διαβατήρια κλπ κλπ.

Τέλος, απ' ο,τι αναφέρθηκε εδω, πλέον η κουβανική πρεσβεία δεν εκδίδει βίζες, αλλά σε παραπέμπει σε ελληνικά ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα οποία απ' όσο ξέρω δεν ζητούν φωτογραφίες.

Λεπτομέρειες αυτά, συγγνώμη για τη διακοπή.
 

KostasLia

Member
Μηνύματα
311
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
για Βαλκάνια το κόβω
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ
Δεν ισχύει, μόλις το ρώτησα. Οι υπηρεσίες μετανάστευσης της Κούβας δε λαμβάνουν καμία φωτογραφία από καμία πρεσβεία, τη φωτογραφία στη βγάζουν επί τόπου. Κάτι άλλο συνέβη, μπορεί να χάλασε το μηχάνημα που βγάζει τις φωτογραφίες, να χιλιοτσεκαρισαν τη φωτογραφία του διαβατηρίου σας λόγω του πόσο ύποπτα θεωρούνται τα ελληνικά διαβατήρια κλπ κλπ.

Τέλος, απ' ο,τι αναφέρθηκε εδω, πλέον η κουβανική πρεσβεία δεν εκδίδει βίζες, αλλά σε παραπέμπει σε ελληνικά ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα οποία απ' όσο ξέρω δεν ζητούν φωτογραφίες.

Λεπτομέρειες αυτά, συγγνώμη για τη διακοπή.
Δεν ξέρω τι παίχτηκε ίσως κάτι με το διαβατήριο..η υπάλληλος πάντως έλεγε για την παλιά φωτογραφία..ίσως να εννοούσε του διαβατηρίου..το μηχάνημα πάντως δεν είχε χαλάσει γιατί όλοι οι άλλοι μια χαρά περνούσαν..
Για πιο λόγο θεωρούνται ύποπτα τα ελληνικά διαβατήρια?????
Το διάβασα και γω αυτό με τις βίζες και μου έκανε εντύπωση να πω την αλήθεια..
Λεπτομέρειες.. σίγουρα που όμως βοηθούν πολύ κάποιους που θα ταξιδέψουν μελλοντικά..
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.666
Likes
50.513
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Για πιο λόγο θεωρούνται ύποπτα τα ελληνικά διαβατήρια?????
Κυκλοφορούν παρά πολλά πλαστά ελληνικά, υπάρχει οδηγία να διπλιτσεκαρονται, όχι μόνο στην Κούβα. Στην Κολομβία τις προάλλες μου είπαν ότι είναι στα 5 πιο ύποπτα.
 

KostasLia

Member
Μηνύματα
311
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
για Βαλκάνια το κόβω
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ
Ανακαλύπτοντας την Αβανα με τα πόδια

Και ενώ δεν είχαμε βάλει ξυπνητήρι,ξύπνησα με το φόβο το ότι θα είναι βράδυ, και με το που κοίταξα το ρολόι έπαθα σοκ!!!!Κοιμόμασταν γύρω στις 15ώρες σερί αφού η ώρα ήταν κάπου 9παρά το πρωί.Βέβαια η φρεσκαδούρα από τις πολλές ώρες ύπνου φαινόταν στα πρόσωπα και των δύο. Ντυθήκαμε με διάθεση και κατεβήκαμε κάτω να φάμε πρωινό.
Το πρωινό από δω και πέρα θα ήταν ίδιο όλες τις μέρες, ένα πιάτο με φρούτα παπάγια,μπανάνα και ανανά, μια ομελέτα με δυο ρολά ψωμάκια στον καθένα μας, χυμό που απότι κατάλαβα φτιάχναν αυτοί, και καφέ..αχ αυτός ο καφές της purpura ήταν απολαυστικότατος!!!Για τον λόγο αυτό έστριβα και ένα τσιγάρο για μένα και ένα για την Μαργαρίτα μετά το πρωινό και καθόμασταν στην βεράντα να το απολαύσουμε χαζεύοντας τον κόσμο που περνούσε..
Στο πρώτο μας πρωινό λοιπόν γνωρίσαμε και δυο βελγίδες που θα μέναν στο purpura όσο και μεις, οι οποίες είχαν φτάσει και αυτές την προηγούμενη μέρα και πιάσαμε κουβέντα μαζί τους!!!Κανονίσαμε λοιπόν να κατεβαίνουμε την ίδια ώρα να τρώμε το πρωινό μας από δω και στο εξής..
Και έτσι η μέρα ξεκίνησε..το σημείο από όπου ξεκινούσαμε τους ατέλειωτους περιπάτους μας ήταν κάθε μέρα το καπιτώλιο..
Οι τρόποι να περιηγηθεί κανείς την Αβάνα είναι πάρα πολύ
IMG_5844.JPG

Υπάρχουν τα κάρα που τα σέρνουν άλογα

IMG_5861.JPG

Υπάρχουν αυτά τα ποδήλατα

IMG_5961.JPG

Υπάρχουν τα λεγόμενα coco taxi

IMG_6214.JPG

Υπάρχουν τα λεγόμενα red bus hop on hop off,που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου

IMG_5847.JPG

Και υπάρχουν και τα taxi


Εμείς σαν πρώτη μέρα αποφασίσαμε να περιηγηθούμε με τα πόδια..
Τα περισσότερα μνημεία και αξιοθέατα βρίσκονται στην Παλιά Αβάνα γιαυτό και ξεκινήσαμε απο κεί
Πριν κατηφορήσουμε την γνωστή οδό Ομπίσπο θαυμάσαμε το γνωστό σε όλους μας Floridita όπου ο Χεμινγουει συνήθιζε να πίνει το daquiri του.Βέβαια ήταν πολύ πρωι ακόμα και δεν είχε ανοίξει
IMG_5849.JPG

Στην πλατεία απέναντι βρήκαμε μια κυρία που με ένα μικρό φιλοδώρημα συμφώνησε να την τραβήξουμε κάποιες φωτογραφίες
IMG_5854.JPG


Και συνεχίσαμε να περπατάμε στην γνωστή οδο
IMG_5858.JPG IMG_5856.JPG IMG_5867.JPG

ένα από τα κυριότερα αξιοθέτα του δρόμου είναι το παλιό φαρμακείο Taquechel που πουλά καλλυντικά, βότανα κ.α.
Τα βάζα που έχει στα ράφια του είναι επισμαλτωμένα βάζα του 17ου αιώνα.
IMG_5862.JPG


Η οδός Ομπίσπο καταλήγει στην πλατεία των όπλων όπου υπάρχει ένα μουσείο που θέλαμε να δούμε
Θα ξαναερχόμασταν όμως άλλη μέρα διότι το πετύχαμε κλειστό..
IMG_5873.JPG


Και συνεχίσαμε την βόλτα μας...και κάπως έτσι φτάσαμε στην πλατεία του καθεδρικού ναού
IMG_5891.JPG

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Χριστόφορου εξωτερικά

IMG_5907.JPG

και εσωτερικά..

Μπορούσες με μια μικρή είσοδο να ανέβεις και στο καμπαναριό του και εννοείται πως ανεβήκαμε. Όλα τα κτήρια της πλατείας ήταν υπέροχα.
IMG_5926.JPG

Θέα από το καμπαναριό

έξω από την εκκλησία υπήρχαν γυναίκες που έναντι κάποιου ποσού μπορούσες να τις τραβήξεις φωτογραφίες, επίσης πουλούσαν λουλούδια και λέγαν τα ταρό.
IMG_5887.JPG

Τα νύχια των χεριών της ήταν που μου έκαναν εντύπωση

Είχε φτάσει πια η ώρα για φαγητό..καθήσαμε εκεί κοντά φάγαμε πρόχειρα και ήπιαμε και από μια pina colada. Δεν είμαι ιδιαίτερα φαν των κοκτειλ αλλά εφόσον βρισκόμασταν στην Κούβα είπαμε να τα δοκιμάσουμε. Ετσι κάθε μέρα πίναμε και από ένα δυο τρία..χαχα!!!
Και αφού είχαμε φάει, συνεχίσαμε την βόλτα μας..σειρά είχε το μουσείο της Επανάστασης..

Στον δρόμο λοιπόν καθώς πηγαίναμε με σταματάει μια νεαρή Κουβανή να με ρωτήσει την ώρα.Δεν έχω μάθει και ούτε μου αρέσει να αγνοώ ανθρώπους και έτσι σταμάτησα για να της απαντήσω. Στη συνέχεια άρχισε να με ρωτάει από που ήμαστε και άλλα τέτοια. Κουβέντα στην κουβέντα (την πατήσαμε ήταν και πρώτη μέρα) μας έπεισε να την ακολουθήσουμε εκεί κοντά σε ένα μπαρ όπου λεει πήγαινε ο Τσε. Το μπαρ ήταν για ντόπιους. Στο βάθος είχε μια καμπάνα που η κοπέλα μου είπε να χτυπήσω και να κάνω μια ευχή. Μαζί της ήταν και ένας πιτσιρικάς, περίπου 16χρονών και μας είπε ότι ήταν ο αδερφός της. Κάθησαμε λοιπόν στο μπάρ και η κοπέλα άρχισε να γράφει πιθανά μέρη που θα μπορούσαμε να πάμε είτε για φαγητό είτε για ποτό κ.α. Εκείνη την ώρα ήρθε ο μπαρμαν και αυτή παρρείγγηλε 4ποτά τα οποία χωρίς να πολυκαταλάβουμε πληρώσαμε εμείς...είχαμε μόλις χάσει 8cuc.Ενταξει δεν ήταν και τα τρελά λεφτά σιγά..
Αφού λοιπόν την μυρίστηκα την δουλεια (λίγο αργά να μου πεις αλλά δεν πειράζει) άρχισα να τους τραβάω φωτογραφίες, πότε θα μου δινόταν η ευκαιρία να ξαναφωτογραφίσω ντόπιους χωρίς να μας ζητήσουν λεφτά??
Και εκεί άρχισε και αυτήν να το γυρνάει αλλού, άρχισε να μας λέει να πάμε σε ένα σούπερ μάρκετ εκεί κοντά και ότι από αυτά που θα ψωνίζαμε θα έπαιρνε και αυτήν ένα μικρό μερίδιο για να αγοράσει γάλα για τα παιδιά της που πεινούσαν. Εννοείται πως τη συγκεκριμένη όχι για μάνα παιδιών που πεινούσαν δεν την έκανες αλλά μάλλον για ποπ τραγουδήστρια έτσι που ήταν ντυμένη.
Εμεις αρνηθήκαμε ευγενικά, μας ξαναπαρακάλεσε, ξαναρνηθήκαμε και κει το πήρε χαμπάρι και έφυγε να πάει να ψαρέψει το επόμενο θύμα της!!!Εφόσον είχαμε και τα ποτάκια μας καθίσαμε να τα απολαύσουμε. Πότε θα μας δινόταν ξανά η ευκαιρία να πιούμε ποτό σε μπαρ στην Κούβα με ντόπιους χωρίς ίχνος τουρίστα???

Μετά από αυτό το ''ευχάριστο'' διάλλειμα κινήσαμε για το μουσείο της Επανάστασης. Το καλό της όλης αυτής ιστορίας ήταν ότι από δω και πέρα δεν θα γυρνούσα το κεφάλι μου σε κανέναν που θα μου μιλούσε!!είχα πάρει το μαθημά μου και για καλή μας τύχη είχε συμβεί την πρώτη κιόλας μέρα του ταξιδιού μας!!!

IMG_6027.JPG
Το μουσείο περιλαμβάνει ορισμένα έγγραφα,φωτογραφίες και ενθήμια από τον κουβανικό αγώνα για ανεξαρτησία,από την αποικιακή περίοδο αλλά εστιάζει κυρίως στην Επανάσταση.
IMG_5968.JPG IMG_5972.JPG IMG_6014.JPG
IMG_6015.JPG

Με αυτό πραγματικά γελάσαμε!!!!

Αυτό που άξιζε περισσότερο από το μουσείο ήταν ο εξωτερικό του χώρος
IMG_6021.JPG

Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη!!!

και μετά από αυτό είπαμε να κινηθούμε προς την casa για λίγη ξεκούραση. Στον δρόμο μας περάσαμε από το πάρκο της αδερφότητας. Στο κέντρο του πάρκου βρίσκεται το μνημείο αμερικανικής φιλίας και ομοψυχίας, ένα δέντρο καπότ, δέντρο ιερό για τους Ινδιάνους της Αμερικής και τους Αφρικανούς σκλάβους, το οποίο φυτεύτηκε εκεί το 1920 από το χώμα όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
IMG_5802.JPG


Απέναντι ακριβώς από το πάρκο βρίσκεται το συντριβάνι Φουέντε ντε Λα ίνδια το οποίο συμβολίζει την πόλη δηλ. την Αβάνα
IMG_5814.JPG


Αφού ξεκουραστήκαμε λίγο στην casa είπαμε να κάνουμε μια βόλτα αργά το απόγευμα στην γνωστή Malecon.
Η malecon είναι ένας τεράστιος παραλιακός δρόμος όπου θα δει κανείς τουρίστες να βολτάρουν και να θαυμάζουν τα υπέροχα κτήρια και ντόπιους να περπατούν ή ακόμη και να ψαρεύουν. Έτσι και μεις κάναμε την βόλτα μας και φωτογραφίσαμε κάποια όμορφα κτήρια και θαυμάσαμε το ηλιοβασίλεμα..
IMG_6048.JPG
IMG_6049.JPG
IMG_6069.JPG
IMG_6071.JPG
IMG_6063.JPG


Αύριο μας περίμενε μια καινούργια μέρα όμορφη όπως και η σημερινή!!!
 
Last edited:

KostasLia

Member
Μηνύματα
311
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
για Βαλκάνια το κόβω
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ
Βολτάροντας στην Αβάνα με το Red Bus

Κατεβαίνοντας κάτω για πρωινό τα κορίτσια μας περίμεναν ήδη. Κατα την διάρκεια του πρωινού μας λοιπόν μιλήσαμε για το που είχαμε πάει την προηγούμενη μέρα και φροντίσαμε να τις ενημερώσουμε για την χθεσινή μας περιπέτεια σχετικά με την κουβανή. Από ότι μας είπαν το γνώριζαν ήδη ότι γινόταν κάτι τέτοιο καθώς στην χώρα τους είχαν παρακολουθήσει ενα ντοκιμαντέρ, που αναφερόταν σχετικά με τις μικροαπάτες που γίνονταν σε βάρος των τουριστών.Επίσης μας ενημέρωσαν ότι τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης όπως π.χ. το γάλα ο κουβανικός λαός τα προμηθευόταν από το ίδιο το κράτος τους δωρεαν. Οπότε σε περίπτωση που οι τουρίστες ψώνιζαν π.χ. γάλα για να τους το δώσουν αυτοί μετά το επέστρεφαν και κρατούσαν τα χρήματα.
Κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζητηση μαζί τους σχετικά με το πως είδαν τα πράγματα εκεί, καθώς και για το περσινό τους road trip στην Νότια Αφρική. Έτυχε είχα και γω κάτι φωτογραφίες στο ταμπλετ μου από το ταξίδι μας στην Ιορδανία και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Από ότι καταλάβαμε και οι δύο πρέπει να ήταν ζευγάρι, όχι ότι αυτό βέβαια παίζει κάποιο ρόλο αλλά ίσως ήταν και ο μόνος λόγος που δεν τις πρότεινα να συνεχίσουμε μαζί την ημέρα μας, ίσως να θέλανε την ησυχία τους..anyway..έτσι χαιρετηθήκαμε και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη μέρα.

Περπατήσαμε κλασικά μέχρι το Καπιτώλιο. Σήμερα θα πέρναμε το Red Bus να περιηγηθούμε και στην παλιά Αβάνα και στο Centro άλλα και στο Βεδάδο, που ήταν μακρυά με τα πόδια. Η αφετηρία του κόκκινου λεωφορείου ήταν στο parque central, (στην πλατεία απέναντι από το Καπιτώλιο)και το εισητήριο κόστιζε 10cuc/το άτομο. Το λεωφορείο ξεκινούσε τα δρομολόγια του στις 10το πρωι και τελείωνε στις 18.00το απόγευμα. Το εισητήριο διαρκούσε για όλη την ημέρα και για όσες διαδρομές. Άλλωστε γιαυτό και είναι το λεγόμενο hop on hop off bus. Η αλήθεια είναι ότι βόλεψε απίστευτα αφού μας πονούσαν και λίγο τα πόδια μας από την προηγούμενη μέρα.
IMG_6086.JPG

Το καπιτώλιο και το δίπλα το Μεγάλο Θέατρο της Αβάνας

IMG_6088.JPG

Το σημείο εκκίνησης

Και το λεωφορείο ξεκίνησε την πορεία του...
IMG_6097.JPG
στο Βεδάδο. Συγκροτήματα ξενοδοχείων

Μετά από λίγη ώρα το λεωφορείο είχε φτάσει στην πλατεία της Επανάστασης. Εδώ εννοείται ότι και θα κατεβαίναμε. Απέναντι από την πλατεία βρίσκεται το Μνημείο Χοσέ Μαρτί. Το μνημείο αποτελείται από έναν πύργο ύψους 109μ. ,από το ισόγειο το οποίο λειτουργεί σαν μουσείο και στην βάση του πύργου βρίσκεται το άγαλμα του Χοσέ Μάρτιν.
IMG_6120.JPG
IMG_6128.JPG


Εδώ στην πλατεία οι περισσότεροι τουρίστες να πω ότι φτάναν με τα αυτοκίνητα αντίκες που νοίκιαζαν από την παλιά Αβάνα, αλλά λόγο κόστους 50cuc/την ώρα που ζητούσαν μας φάνηκαν πάρα πολλά και γι'αυτό και δεν το επιχειρήσαμε..ούτε σήμερα αλλά ούτε και κάποια άλλη μέρα.
Πληρώσαμε την είσοδο χαζέψαμε λίγο στον χώρο και έπειτα πήραμε το ασανσερ και ανεβήκαμε τον πύργο να θαυμάσουμε την θέα της πόλης
IMG_6132.JPG

Η Πλατεία της Επανάστασης από ψηλά

IMG_6160.JPG


Μέχρι να ρθει το λεωφορείο μας τραβήξαμε λίγες ακόμα φωτογραφίες έπειτα ξανανεβήκαμε να συνεχίσουμε την βόλτα μας. Περάσαμε από πάρα πολλά κτήρια και αξιοθέτα και οι φωτογραφικές των τουριστών πήραν φωτιά. Πολλοί ήταν οι περαστικοί που μας χαιρετούσαν και κάναμε και μεις το ίδιο.
Σε κάποια φάση βγάζω φωτογραφία τους κυρίους που βάφανε ένα κτήριο, μου φάνηκε πολύ επικίνδυνος ο τρόπος που ήταν κρεμασμένοι πάντως. Ο ένας με κατάλαβε και άρχισε να χαιρετάει, τον χαιρέτησα και γω. Το αποτέλεσμα ήταν το εξής: όλο το λεοφωρείο τον φωτογράφιζε και τον χαιρετούσε. Στην πορεία γύρισαν και οι υπόλοποι
IMG_6201.JPG


Και κάποιες φωτογραφίες από την διαδρομή μας..
IMG_6170.JPG

Νεκρόπολη Κολόν

IMG_6194.JPG

Το Πανεπιστήμιο της Αβάνας

IMG_6192.JPG

Νοσοκομείο της Αβάνας. Είχα ακούσει ότι σε ότι αφορά το σύστημα της υγείας η Κούβα είναι πολύ μπροστά..θεωρώ ότι και μόνο από την εξωτερική εμφάνιση του νοσοκομείου αυτό αποδεικνύεται. Μακάρι να είναι όντως έτσι..

Σε γενικές γραμμές πάντως κατάλαβα ότι το Βεδάδο αποτελεί το σύγχρονο πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της πρωτεύουσας με μεγάλα ξενοδοχεία,εστιατόρια,καταστήματα,θέατρα κ.α. Είναι μια άλλη άποψη της Αβάνας, οι δρόμοι είναι πιο καθαροί και τα σπίτια όχι και τόσο παλιά όσο στην Παλιά Αβάνα..

Είχε πια μεσημεριάσει οπότε αποφασίσαμε να κατέβουμε στο γνωστό μας σημείο να τσιμπήσουμε κάτι και να πάμε σε κανα σουπερ μάρκετ να βρούμε κανα χαρτί τουαλέτας,που τελείωνε και που ενώ είχαμε πει την Μαργαρίτα μας έκανε την πάπια, και ίσως κανέναν μετασχηματιστή για να μην το ρισκάρουμε για τις επόμενες μέρες που θα φεύγαμε..στην πορεία προέκυψε να χρειαζόμαστε και ένα αντηλιακό αφού ο Κώστας τόση ώρα πάνω στο red bus είχε γίνει ο ίδιος red. Κάτι ξέραν οι άλλοι τουρίστες και φορούσαν καπέλο και μακρυμάνικο!!!!

Για φαγητό λοιπόν μας είχαν προτείνει το εστιατόριο Los Νardos ως οικονομικό κιόλας, που βρίσκεται απέναντι από το Καπιτώλιο αλλά με το που φτάσαμε εκεί βρήκαμε μια τεράστια ουρά και αποφασίσαμε ότι δεν άξιζε τον κόπο να χάσουμε τον χρόνο μας να περιμένουμε. Και έτσι πήραμε την Obispo και μας σταμάτησε ένας από ένα γωνιακό self service μαγαζί που τρώγαν κυρίως ντόπιοι και αφού μέχρι στιγμής δεν είχαμε πάθει τπτ είπαμε να το δοκιμάσουμε. Πήραμε λοιπόν από μια ατομική πίτσα ο καθένας μας που στοίχησε 3cuc η καθεμία, πολύ νόστιμη και πρέπει να είχε και σκόρδο μέσα, ήπιαμε και από μια fanta και φύγαμε. Επειδή δεν ξέραμε τι θα πετυχαίναμε από φαγητό τις επόμενες μέρες,αυτές τις μέρες στην Αβάνα, τσιμπούσαμε οικονομικά και τρώγαμε και λίγο πρόχειρα.

Σειρά είχε η τράπεζα. Αφού αλλάξαμε κάποια χρήματα κινήσαμε στην αναζήτηση του αντηλιακού-χαρτί τουαλέτας-αντάπτορα πρίζας. Όπου και να ρωτήσαμε δεν βρήκαμε τπτ από τα τρία, να φανταστείτε σε κάποια ¨σουπερ μαρκετ¨ ο θεός να τα πεί, όταν ρωτούσα για χαρτί τουαλέτας με καμάρι μου δείξαν τα pampers!!!!!
Έβριζα τον εαυτό μου καθώς ήταν 3βασικά πράγματα που όπου κι αν έχω ταξιδέψει τα είχα πάντα μαζί μου..και τώρα που τα χρειαζόμασταν περισσότερο από κάθε άλλη φορά είχα κάνει την μ.. να τα ξεχάσω!!!!:twisted::twisted:
Είχα και τον Κώστα ο οποίος μάλλον είχε πάθει έγκαυμα να γκρινιάζει ότι δεν την πάλευε ούτε δευτερόλεπτο στον ήλιο!!!Πως την είχαμε πατήσει έτσι;;

Για να μην γυρίσουμε στο δωμάτιο και χάσουμε την υπόλοιπη μέρα αποφασίσαμε να πάρουμε ένα παγωτάκι στο χέρι να καθήσουμε εκεί σε κάποια πλατεία κάτω από κανένα δεντράκι και να επιχειρήσουμε να βρούμε ιντερνετ να ενημερώσουμε κιόλας τις οικογενειες μας ότι φτάσαμε καλά..
Είχαμε δεί την θεόρατη ουρά που είχε στηθεί έξω από τα κτήρια της etecsa αλλά επειδή είχαμε ακούσει ότι υπάρχουν και άτομα που σου πουλάν τις κάρτες στις πλατείες αν σε δουνε να κάθεσαι εκεί για ¨ευνόητους λόγους¨ επιλέξαμε την δεύτερη λύση και την πιο λάθος μάλλον!!!:bleh: Όση ώρα καθόμασταν εκεί δεν μας πλησίασε κανείς!!!Σε κάποια φάση πάει ο Κώστας σε έναν λευκό που είδε εκεί να τον ρωτήσει,φεύγει αυτός για λίγο και επιστρέφει με μια κάρτα την οποία και πληρώσαμε 3cuc. Δεν ξέρω πραγματικά τι έγινε λάθος γιατί εμείς ξύσαμε την κάρτα αλλά καταφέραμε στειλαμε ένα μόνο μην. στο viber του κουνιάδου μου και that was all!!!δεν μπορέσαμε να ξαναμπούμε στο ιντερνετ!!Το καλό είναι ότι από ένα μην. θα ενημερώνονταν και όλοι και δεν θα ανησυχούσαν!!!
Η ώρα περνούσε και έτσι αφού το κόκκινο λεωφορείο σταματούσε στις 18.00 είπαμε να εκμεταλλευτούμε το εισητήριο μας. Κάναμε την δεύτερη διαδρομή αφού αυτήν την φορά αποφασίσαμε να καθίσουμε κάτω..
Η διαδρομή αυτήν πήγαινε προς την άλλη πλευρά της πόλης το λιμάνι, το μουσείο του γνωστού ποτού Havana Club και τις πλατείες San Francisco και Vieja.

IMG_6224.JPG

Πλατεία San Francisco.

IMG_6234.JPG

Από το σημείο εκείνο μπορεί κανείς να δει το άγαλμα του Χριστού της Αβάνας, το οποίο βέβαια δεν είναι και τόσο τεράστιο όσο αυτό της Βραζιλίας. Το συγκεκριμένο έργο έγινε με παραγγελία της συζύγου του Μπατίστα Μάρτα, η οποία είχε τάξει το άγαλμα προσευχόμενη να σωθεί ο άντρας της από την επίθεση φοιτητών. Η περιοχή ήθελε και αυτήν ώρες εξερεύνηση και επειδή η ώρα πήγαινε 18.00 είπαμε να την αφήσουμε για την επόμενη μέρα!!!

Φτάνοντας στο Καπιτώλιο και αφού ξαμοληθήκαμε πάλι στην αγορά μπας και βρούμε αυτά που ψάχναμε κουρασμένοι καθώς ήμασταν κάναμε την γνωστή μας στάση στο πλέον καθιερωμένο μας στέκι το χαμπουγκεράδικο..Δεν ξέρω τι παίχτηκε, ίσως το παιδί που δούλευε εκεί να μας γνώρισε,πάντως αυτή τη φορά από 2cuc το καθένα,μας τα κράτησε από 1cuc. Η ώρα είχε πάει 20.00 αφού το χαμπουγκεράδικο έκλεινε εκείνη την ώρα.
Σήμερα δεν είχαμε επιστρέψει καθόλου στο δωμάτιο, και αφού υπήρχαν ακόμα πράγματα να κάνουμε να περάσει η ώρα μέχρι να πάμε να πιούμε κανα ποτάκι είπαμε να το πάρουμε σερί...

Το βράδυ η Αβάνα μεταμορφώνεται..όλα τα μαγαζιά έχουν ζωντανή μουσική..κόσμος περπατάει και απολαμβάνει..οι ντόπιοι αναμειγνύονται με τους τουρίστες..περπατάς στα στενά και χάνεσαι στην παλιά πόλη καθώς αποκτά έναν δικό της μοναδικό ρυθμό!!!Και μόνο στο άκουσμα της μουσικής του δρόμου κάτι μέσα σου σε απελευθερώνει..σαν να θέλεις να χορέψεις,σαν να ζείς μέσα σε ένα όνειρο..που δεν θέλεις να τελείωσει!!!
Έτσι τουλάχιστον ένιωσα εγώ εκείνη την πρώτη νύχτα στην Αβάνα..

Καθώς δεν θα είχαμε και πολλά βράδια ακόμη στην Αβάνα σταση για Daquiri στο γνωστό στέκι του Ερνεστ Χεμινγουει, το γνωστό Floridita. Εντάξει εδώ δεν έχω λόγια, το γκρούπ που έπαιζε ήταν φοβεροί και η κοπέλα που τραγουδούσε πραγματικά σε άφηνε με ανοιχτό το στόμα. Πάντα θαύμαζα τους μαύρους για τις φωνές τους αλλά ποτέ δεν είχε τύχει να ακούσω κάποιον live. Να φανταστείται ότι με τόσο κόσμο και βαβούρα η κοπέλα τραγουδούσε πόση ώρα και χωρίς μικρόφωνο. Ειλικρινά από τις λίγες φορές που απολαμβάνω τόσο να ακούω κάποιον να τραγουδάει. To daquiri στο floridita κοστίζει 6cuc το πιο ακριβό κοκτειλ που πληρώσαμε στην Κούβα.
Άλλη μια μέρα και μια νύχτα φτάναν στο τέλος τους. Χαιρετήσαμε τον καινούργιο μας φίλο Ερνεστ που καθόταν μαζί μας και τα πινε στο μπαρ και την κάναμε για το δωμάτιο με μια γλυκιά όμορφη ζαλάδα!!!!
20170404_205023.jpg


Εδώ απλά να αναφέρω ότι το βράδυ που γυρίσαμε αν και αργούτσικα δεν αισθανθήκαμε ίχνος "φόβου" παρόλο που ήμασταν σε μία ξένη και τόσο μακρινή χώρα από την δική μας..Ισα ισα θα πω ότι αισθανθηκα μεγαλύτερη ασφάλεια από ότι στην Ελλάδα !!!!
:clap::clap:buenas noches:clap::clap:
 
Last edited:

KostasLia

Member
Μηνύματα
311
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
για Βαλκάνια το κόβω
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ
Τελευταία μας γεμάτη μέρα στην Αβάνα

Κατεβήκαμε για πρωινό κλασικά και βρήκαμε τα κορίτσια. Αλήθεια μετανιώνω που δεν ανταλλάξαμε ένα email γιατί και οι δύο ήταν πολύ καλές.Την επόμενη μέρα δεν θα βρισκόμασταν αφού αυτές θα αναχωρούσαν για Las Terasas πρωι πρωί και εμείς θα αναχωρούσαμε για Viniales κατα τις 12.

Έτσι για την τελευταία μας μέρα στην Αβάνα είπαμε να δούμε ότι είχαμε αφήσει τις 2προηγούμενες μέρες.;) Ο δρόμος μας βρίσκει να κατεβαίνενουμε την οδό Obispo για ακόμη μια φορά..Φτάνοντας στην πλατεία των όπλων διαπιστώνουμε ότι το μουσείο Παλάσιο δε λος Καπιτάνες Χενεράλες αυτή τη φορά είναι ανοιχτό.

IMG_6249.JPG

Στην μέση υπάρχει το άγαλμα του Κολόμβου

IMG_6261.JPG IMG_6285.JPG IMG_6289.JPG
Το εσωτερικό είναι αρκετά ενδιαφέρον και αξίζει μια επίσκεψη

Συνεχίζουμε την βόλτα μας για την πλατεία του San Francisco όπου περάσαμε και χθές.
IMG_6316.JPG

Το σιντριβάνι των Λεόντων στην πλατεία του San Francisco.

Σήμερα θα επισκεφτούμε και το σημαντικότερο κτήριο της πλατείας που είναι η Μικρή Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και μαζί το παρακείμενο μοναστήρι. Αξίζει μια επίσκεψη καθώς και τα δύο είναι υπέροχα
IMG_6310.JPG

Το εξωτερικό της εκκλησίας

IMG_6334.JPG

Το εσωτερικό της.
Φυσικά ανεβήκαμε το καμπαναριό να θαυμάσουμε την θέα από κει
IMG_6342.JPG

Στο βάθος βλέπουμε το Καπιτώλιο

IMG_6347.JPG


Η είσοδος του παλιού μαναστηριού γίνεται από τις σκάλες παραδίπλα. Ανεβαίνοντας παρατήρησα ότι το ταβάνι ήταν γεμάτο νυχτερίδες σημάδι ότι προφανώς έχει πια εγκαταλειφθεί και μόνο οι τουρίστες το επισκέφτονται. Η αυλή του και αυτή παρατημένη φαίνεται άλλωστε και από την φωτογαραφία παρακάτω.
IMG_6330.JPG


Σειρά είχε τώρα το μουσείο για το Ρούμι Havana Club.
IMG_6372.JPG

Δυστυχώς όμως για να γίνει η ξενάγηση στα αγγλικά θα έπρεπε να περιμένουμε άλλη 1,5ώρα και επίσης το εισητήριο κόστιζε περίπου 13 ή 17cuc/το άτομο και έτσι αποφασίσαμε να μην περιμένουμε και χάσουμε χρόνο τελευταία μας μέρα στην Αβάνα.

Περπατώντας ο δρόμος μας βγάζει στην πανάμορφη πλατεία Vieja.
IMG_6395.JPG

Η πλατεία είναι γεμάτη κόσμο. Τα μαγαζιά, φαγάδικα και καφετέριες γεμάτες αφού πολλά από αυτά έχουν μουσικά γκρουπ που ψυχαγωγούν τους τουρίστες. Καθίσαμε και μεις και απολαύσαμε τον ήλιο. Η συγκεκριμένη γειτονιά μας άρεσε πολύ και περιηγηθήκαμε σχεδόν όλα της τα στενά με τα πόδια..
IMG_6386.JPG

Τελευταία μέρα αγοράσαμε και κάποια σουβενιρ άλλα για μας και άλλα για δώρα.
Για φαγητό αποφασίσαμε να επιστρέψουμε να φάμε όπως και χθες εκείνη την νόστιμη πίτσα..
IMG_6409.JPG

Τα στενά της Αβάνας είναι και τα πιο όμορφα να φωτογραφίσει κανείς..Πραγματικά τράβηξα τόσες πολλές φωτογραφίες που δυστυχώς είναι τόσες πολλές για να τις ανεβάσω όλες..όταν όμως αναπολώ το ταξίδι μας στην Κούβα αυτές είναι οι εικόνες που μου έρχονται στο μυαλό..
IMG_5795.JPG
IMG_5883.JPG
IMG_6032.JPG
IMG_6036.JPG


Μετά λοιπόν από το φαγητό και φυσικά ρωτώντας όπως και χθές μήπως και βρίσκαμε τα τρία πράγματα που ψάχναμε χαρτί τουαλέτας-αντηλιακό-αντάπτορα πρίζας, χωρίς βέβαια καμία επιτυχία επιστρέψαμε,περνόντας κλασικά από το χαμπουγκεράδικο,στο casa να χαζομαζέψουμε κάποια πράγματα για αύριο που θα φεύγαμε:( αλλά και για να πούμε την Μαργαρίτα άν ήξερε κανέναν στο viniales να κλείσουμε και δωμάτιο.
Οπότε έτσι και έγινε. Παίρνοντας μαζί μου τα χαρτιά που είχαμε κλείσει με τα δρομολόγια της Viazul, και δείχνοντας τα στην Μαργαρίτα, την ώρα αφιξής μας στην κάθε πόλη κατάφερα χωρίς να γνωρίζω γρι ισπανικά και εκείνη γρι αγγλικά/ελληνικά/γερμανικά τις γλώσσες δηλ. που μιλάω, να κλείσουμε:haha: όλα τα υπόλοιπα βράδια του ταξιδιού μας με την τελευταία μας νύχτα να γυρνάμε εκεί στο casa purpura αργά κατά τις 23.00το βράδυ ενώ η αναχωρησή μας θα γινόταν νωρίς σχετικά το επόμενο πρωι. :haha:
Η συμφωνία που μπορέσαμε να κάνουμε ήταν 30cuc/την βραδιά +πρωινό εννεοείται και για τους δύο και ιδιωτικό μπάνιο. Και αν μου έμεινε μια ισπανική λέξη που θυμάμαι και που έμαθα εκείνη την ημέρα είναι η λέξη desayuno που σημαίνει πρωινό καθώς σε όλους όσους πήρε τηλέφωνο ενώ στην αρχή μας λέγανε παραπάνω λεφτά και τελικά το ρίχναμε στα 30cuc, προσπαθούσαν να μας χρεώσουν άλλα 5cuc/το άτομο το πρωινό οπότε εγώ φώναζα 30cuc μαζί με το desayuno. Δεν ξέρω αν η τιμή αυτή είναι καλή για την εποχή εκείνη, αλλά πάντως όλους όσους πέτυχα και ρώτησα τότε εκεί όλοι πλήρωναν παραπάνω.Πάντως όταν εξήγησα στην Μαργαρίτα ότι εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε λεφτά φάνηκε να καταλαβαίνει και δεν επέμενε.
Αφού λοιπόν τακτοποιήθηκε και αυτό το ζήτημα ανεβήκαμε στα δωμάτια μας όπου μας περίμενε άλλη μια έκπληξη..
Δεν είχαμε νερό..:(Όταν κατέβηκα λοιπόν να ενημερώσω την Μαργαρίτα ή την κυρία Ivete(ιδιοκτητρια της casas), με πήγαν στον δεύτερο όροφο όπου μου δείξαν κάτι σπασμένους σωλήνες από όπου έφευγε το νερό μουρμουρίζοντας "problema, problema". Μας πρόσφεραν ένα άλλο δωμάτιο λοιπόν στο ισόγειο στο οποίο κάναμε εννοείται την μετακόμηση αλλά που δεν ήταν τόσο ωραίο όσο το άλλο και για κακή μας τύχη δεν μπορούσαμε να φορτίσουμε την φωτογραφική μηχανή..:mad:!!και εδώ χτυπήσαν καμπανάκια..έπρεπε οπωςδήποτε αύριο πριν την αναχωρησή μας να βρίσκαμε έναν ανταπτορα πρίζας ,αλλίως υπήρχε περίπτωση να μείνουμε χωρίς φωτογραφίες:mad:!!

Τελευταίο μας βράδυ λοιπόν στην Αβάνα..οπότε εννοείται και έξοδος για ποτάκι..:clap::clap:
Αρχικά περπατήσαμε σχεδόν όλη την Μalecon και έπειτα καταλήξαμε σε ένα μπαράκι σε κάποια στενά της Παλιάς Αβάνας όπου είχε ζωτανή μουσική. Δεν θυμάμαι πως λεγόταν αλλά όπως και χθες έτσι και σήμερα η τραγουδίστρια ,επίσης μαύρη, ήταν φωνάρα!!!!
Παραγγήλαμε 2 μοχίτο και ενώ δεν είμαι φαν και στην Ελλάδα δεν το πίνω εδώ το λάτρεψα. Παρακολούθησα τον μπάρμαν και τον τρόπο που το έφτιαχνε, και μιας και λόγο δουλειάς έχω φτιάξει αρκετά μοχίτο, εντόπισα τις εξής διαφορές: Εμείς χρησιμοποιούμε δυόσμο ενώ μαζί με το lime το χτυπάμε με το γουδί, αυτοί χρησιμοποιούν μέντα, το lime το έχουν ήδη στημένο οπότε δεν χρησιμοποιούν καθόλου το γουδί. Εμείς χρησιμοποιούμε μαύρη ζάχαρη,αυτοί χρησιμοποιούν την λευκή και τέλος εμείς χρησιμοποιούμε σόδα ενώ αυτοί χρησιμοποιούν ανθρακούχο νερό.

Έτσι λοιπόν, ακούγοντας την μουσικούλα μας και πίνοντας τα εκπληκτικά μας μοχίτο κύλησε και το τελευταίο μας βράδυ στην Αβάνα...
:clap::clap::clap:
 
Last edited:

KostasLia

Member
Μηνύματα
311
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
για Βαλκάνια το κόβω
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ
Άφιξη στο viniales

Την επόμενη μερα που κατεβήκαμε για πρωινό, τα κορίτσια είχαν ήδη φύγει, ξαναρωτήσαμε την Μαργαρίτα που θα μπορούσαμε να βρούμε αυτά που χρειαζόμασταν (χαρτί τουαλέτας-αντάπτορα πρίζας-αντηλιακό). Σήμερα θα φεύγαμε και το θέμα δεν έπαιρνε άλλη αναβολή. Έτσι η Μαργαρίτα μετά από λίγη σκέψη μας έστειλε σε ένα σούπερ μαρκετ που βρισκόταν στο επόμενο τετράγωνο από το casa στην οδό Avenida De Italia.
Το σούπερ μάρκετ-πολυκατάστημα βρίσκεται στη γωνία του δρόμου και έχει τρεις με τέσσερις ορόφους. Ρώτησα και για τα τρία πράγματα στην είσοδο, χαρτί τουαλέτας δεν είχε,:( για ανταπτορα πρίζας με έστειλαν στον τελευταίο όροφο που ήταν τα ηλεκτρικά και αντί για αντηλιακό βρήκαμε after sun,:haha: το οποίο βέβαια και αγοράσαμε, και τρίβαμε τα χεράκια μας που το βρήκαμε. Πέρνοντας λοιπόν τα πάνω μας κάπως, ανεβήκαμε στον όροφο με τα ηλεκτρικά. Η απάντηση ήταν η ίδια,όπως και οπουδήποτε αλλού είχαμε ρωτήσει μέχρι στιγμής. Πάνω που φεύγαμε η υπάλληλος έτρεξε πίσω μας και με σπαστά αγγλικά μας είπε να πάμε σε ένα κατάστημα που βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το μάρκετ.:haha:
Και αυτό ακριβώς κάναμε.Το κατάστημα βέβαια αν και ήταν 9.30 το πρωί ήταν ακόμα κλειστό,ενώ οι υπάλληλοι ήταν μέσα. Κάτι είχε γίνει, ίσως κάποια κλοπή δεν κατάλαβα ακριβώς. Η ουρά πάντως που περιμέναμε να εξηπηρετηθούμε όλο και μεγάλωνε..πρέπει να πέρασε καμια ώρα σίγουρα και τελικά οι πόρτες άνοιξαν. Φυσικά βρήκαμε αυτό που ψάχναμε:). Ο αντάπτορας πρίζας κόστισε 1,5cuc και έτσι αγοράσαμε δυο.
Γρήγορα γρήγορα επιστρέψαμε στο purpura. Είχαμε βρεί τα δυο από τα τρία πράγματα που ψάχναμε και αυτό κάτι ήταν. Η Μαργαρίτα με ρώτησε αν είχα βρεί χαρτί τουαλέτας όταν της εγνεψα αρνητικά μου είπε πως έπρεπε να πω ότι το θέλω για το casa. Αυτόματα της έδωσα 2cuc και την ρώτησα αν μπορούσε να πάει εκείνη γιατί ήθελα να ετοιμάσω τα πράγματα. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε στην πόρτα μας με ένα μεγάλο χαμόγελο και ένα ρολό χαρτί τουαλέτας στα χέρια της. Ισως αν είχα σκεφτεί νωρίτερα να της δώσω κάτι ίσως και να γλιτώναμε την ταλαιπωρία αλλά έλα όμως που δεν το είχα σκεφτεί καν...

Το ταξί είχε έρθει.. η Μαργαρίτα το είχε καλέσει και μου είχε πει ότι θα κοστίσει 10cuc από το casa μας μέχρι τον σταθμό λεωφορείων της Viazul που βρισκόταν στην περιοχή του Βεδάδο. Με το που φτάσαμε κάνω να του δώσω τα 10cuc και μου λέει ο ταξιτζής ότι κοστίζει 15cuc. Κάνω να του εξηγήσω πως η Μαργαρίτα μου είπε 10 και μου απαντάει πως η Μαργαρίτα δεν ξέρει,νευριασμένα, ο τύπος ήταν έτοιμος να φύγει με τα πράγματα μας πίσω στο πορτ παγκαζ, έτσι μην έχοντας άλλη επιλογή βγάζουμε και του δίνουμε τα υπόλοιπα 5cuc.

Εκεί πήρα και το εξής μάθημα. Μην κάνετε ή μην ανεβείτε πουθενά εάν δεν έχετε ξεκαθαρίσει την τιμή λίγο πιο πριν με το ίδιο το άτομο. Η συγκεκριμένη παρατήρηση με βοήθησε πολύ στην μετέπειτα πορεία του ταξιδιού μας...

Τα εισητήρια με Viazul,όπως αναφέρω και νωρίτερα,τα είχαμε κλείσει από το ίντερνετ. Για το λόγο αυτό αν και είχαμε προτεραιότητα θα έπρεπε να βρισκόμαστε στο σταθμό μια ώρα πριν εκεί. Τo εισητήριο Havana-Viniales κόστισε το άτομο 11.35ευρώ και η διαδρομή διήρκησε περίπου 4ώρες.

Πρίν φτάσουμε στον προορισμό μας, το λεωφορείο έκανε κανα 2 στάσεις. Η μία έγινε στον σταθμό λεωφορείων του Pinar Del Rio. Έτσι αν και από το παράθυρο του λεωφορείου μας καταφέραμε και πήραμε μια εικόνα από την πόλη αυτή.

Είχαμε καμια ωρίτσα μέχρι να φτάσουμε και έτσι για να περάσει η ώρα έβγαλα να διαβάσω το βιβλίο μου με αποτέλεσμα να το ξεχάσω στο λεωφορείο:mad: τότε διάβαζα ένα βιβλίο της Jo Jo Moyes που λέγεται "το κορίτσι που άφησες πίσω".κρίμα γιατί είχα φτάσει και σε κρίσιμο σημείο!!!!ποιος ξέρει ίσως το βιβλίο που άφησα πίσω να ταξιδεύει ακόμα!!!
Anyway!!Στην στάση μας περίμενε η Elisabeth να μας πάει στο casa..στο Viniales θα κάναμε 3διανυκτερεύσεις.
IMG_6596.JPG

Το casa μας εξωτερικά
IMG_6436.JPG IMG_6437.JPG
Και εσωτερικά..

Η Elizabeth μας ρώτησε αν θα τρώγαμε εκεί, και καθώς ήταν ήδη 18.30 το απόγευμα και δεν είχαμε φάει τπτ όλη μέρα και λυσούσαμε της πείνας κανονίσαμε να μας ετοιμάσει κοτόπουλάκι:D. Κανα μισάωρο μας είχε κιόλας στρώσει μας έφερε αρχικά σούπα, πατάτες τηγανιτές (τις οποίες τις κάνουν πως είναι τα πατατάκια), ρύζι με φασόλια κλασσικό πιάτο της Κούβας (το συναντήσαμε παντού) σαλάτα με φασολάκια και τέλος το κυρίως κοτόπολο με ρυζάκι το οποίο είχαμε ζητήσει. Για όλα αυτά μας χρέωσε 10cuc/το άτομο, άλλα άξιζε και με το παραπάνω. Από ότι μας είπε,ο πατέρας της, που τα είχε μαγειρέψει, είχε εργαστεί για χρόνια ως μάγειρας σε πεντάστερο ξενοδοχείο στην Αβάνα.
Για την επόμενη μέρα η Elizabeth μας πρότεινε κάποιες εκδρομές και δραστηριότητες, έτσι κλείσαμε horse riding
για την επόμενη κιόλας το πρωί!!!

Κάναμε μια βόλτα στην πόλη, να πάρουμε μια πρώτη γεύση
IMG_6592.JPG

IMG_6584.JPG

IMG_6587.JPG

εκκλησία στην πλατεία

Ο οικισμός του Viniales μας άρεσε πολύ. Από όλα τα μέρη που επισκεφτήκαμε στην Κούβα, εδώ οι ντόπιοι..ούτε σε κυνηγούσαν από πίσω να σου πουλήσουν κάτι ή να σε ζαλίσουν για ταξι όπως κάναν αλλού ούτε να σε πιάσουν την κουβέντα με αντάλλαγμα. Υπάρχει ένας κεντρικός δρόμος με εστιατόρια,καφετέριες και σουβενιρ.
Τα σπίτια τους είναι πολύχρωμα και συμμαζεμένα..απότι καταλάβαμε τα περισσότερα είναι casas, που σημαίνει ότι πέρα από την κτηνοτροφία έτσι και ο τουρισμός είναι πηγή εισοδήματος των ντόπιων της περιοχής. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό!!
Ειλικρινά αν είχα περισσότερες μέρες, εδώ θα ήθελα να τις αφιερώσω και αν μου ξαναδωθεί η ευκαιρία να επιστρέψω ποτέ στην Κούβα εδώ θα επιστρέψω:lol:..δεν συνιστώ με τπτ την μονοήμερη εκδρομή που κάνουν κάποιοι από την Αβάνα..αλλά να μου πεις αν δεν φτάνουν και οι μέρες!!
Από το μαγαζί της etecsa προμηθευτήκαμε μια κάρτα,(που κόστισε 1,5cuc και όχι 3cuc που μας είχε πάρει ο τύπος στην Αβάνα και που τελικά είχε κράτησει ένα λεπτό,)αράξαμε στην πλατεία να χαζέψουμε στο ιντερνετ. Αφού μιλήσαμε και με την υπόλοιπη οικογένεια στο viber και διαβάσαμε κάποια νέα στο ιντερνετ γυρίσαμε στο casa..

Λίγο η κούραση, λίγο η ησυχία και η ηρεμία της εξοχής..ο ύπνος ήρθε κατευθείαν....:innocent:!!!
 
Last edited:

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Πολυ ωραίο ταξιδι , μπράβο σας !

Αυτο που φάγατε για τηγανητες πατατες που εμοιαζαν με τσιπς μάλλον ηταν τηγανητες μπανάνες , ειναι πρασινες και οταν τις τηγανισεις μοιαζουν με πατατες . Ειναι ειδικη ποικιλια μπανανες που δεν τρωγονται ωμές .
 

buffon85

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.560
Επόμενο Ταξίδι
Κολομβία
Ταξίδι-Όνειρο
Χιλή, Ιαπωνία, Αμερική
Πολυ ωραίο ταξιδι , μπράβο σας !

Αυτο που φάγατε για τηγανητες πατατες που εμοιαζαν με τσιπς μάλλον ηταν τηγανητες μπανάνες , ειναι πρασινες και οταν τις τηγανισεις μοιαζουν με πατατες . Ειναι ειδικη ποικιλια μπανανες που δεν τρωγονται ωμές .
αν θελω να φτιαξω τηγανητες μπανανες δεν μπορω με τις κλασικες δικες μας;


ανυπομονουμε για την συνεχεια!!
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.371
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom