gelf
Member
Περιεχόμενα
Κεφάλαιο 4
Η συνέχεια της δεύτερης ημέρας στο Άμστερνταμ.
Αφού, σ' ένα μπαρ της πλατείας Leidseplein ήπια τη μπύρα μου, την οποία συνόδευσα με ένα malt whisky Glenfiddich, προχώρησα προς τα δυτικά και άρχισα να περπατώ δίπλα σε ένα από τα αγαπημένα μου κανάλια, το Leidsegracht. Όπως περπατούσα παρατήρησα ότι γυριζόταν μια ταινία (ή ένα διαφημιστικό).
Συνέχισα να περπατώ στο κέντρο της πόλης, πάντα δίπλα σε κανάλια, παρατηρώντας ότι σε κάθε σχεδόν πλάτωμα, το οποίο είχε δημιουργηθεί στη συμβολή του δρόμου δίπλα σε κανάλι (παρακανάλιου δρόμου) με τη γέφυρα διάβασης καναλιού, είχαν βγει πέντε - έξι τραπεζάκια, από τα απέναντι μπαράκια, δίπλα στις γέφυρες και στα κανάλια.
Το χειμώνα αυτές τις εικόνες δεν τις βλέπεις. Έκατσα σ' ένα τραπεζάκι και ήπια ένα ποτό, απολαμβάνοντας τη θέα του καναλιού.
Μετά το ποτό μου συνέχισα την περιήγηση στο κέντρο και στα κανάλια του Άμστερνταμ, έφτασα στο εσωτερικό κανάλι το Singel,
στο ύψος της Raadhuisstraat, όπου το ανατολικό άκρο αυτής είναι η πλατεία Dam και το βασιλικό παλάτι.
Όμως ο στόχος μου ήταν άλλος. Επειδή δεν είχα διάθεση να φτάσω στο Amsterdam Arena, ήθελα να πάρω μια στολή του Ajax, που μου είχε ζητηθεί από αγαπημένο μου πρόσωπο. Και εκεί είχε μπουτίκ με αυθεντικά αθλητικά είδη.
Μετά την αγορά επέστρεψα στο ξενοδοχείο μου, έκανα ντους, άλλαξα ρούχα και ήπια το - ευρισκόμενο από την προηγούμενη ημέρα σε εκκρεμότητα - ποτό καλωσορίσματος, το οποίο επέλεξα να είναι μπύρα προκειμένου να δροσιστώ.
Αφού ήπια τη μπύρα μου, χαζεύοντας την κίνηση στην πολυσύχναστη Martelaarsgracht, παρατηρώντας και τον υπέροχο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ έφυγα από το μπαρ, το οποίο είναι στο ισόγειο του ξενοδοχείου και προφανώς συνεργάζεται μ' αυτό και προχώρησα προς την πλατεία Dam.
Η πλατεία Dam, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Άμστερνταμ. Εκεί κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στον ποταμό Άμστελ, το έτος 1270. Κάπως έτσι ξεκίνησε το μεγάλο επίτευγμα της υδραυλικής μηχανικής. Η πόλη του Άμστερνταμ. Δεν θέλω να αναφερθώ σε πολύπλοκα τεχνικά στοιχεία. Όμως το ότι ένα μεγάλο τμήμα της πόλης είναι ασφαλές σε ύψος έως και 5.50 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας (στο ανατολικό τμήμα της πόλης) ή 2 μέτρα υπό το επίπεδο της θάλασσας (στο δυτικό τμήμα της πόλης), ύστερα από τα απαραίτητα έργα φραγμάτων και διευθετήσεων, αποδεικνύει το ότι η πόλη του Άμστερνταμ (αλλά και άλλες λοιπές μεγάλες σε έκταση περιοχές της Ολλανδίας) είναι το θαύμα της υδραυλικής μηχανικής. Κατά την άποψή μου είναι απαραίτητο, όλα τα πολυτεχνεία που έχουν τμήματα υδραυλικών, να πηγαίνουν τους σπουδαστές τους εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ολλανδία.
Πάντως μία από τις ελάχιστες περιοχές του Άμστερνταμ, οι οποίες είναι πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι και το κέντρο του και η πλατεία Dam στην οποία ήμουν, όταν έκανα τις παραπάνω σκέψεις. Συγκεκριμένα η περιοχή της πλατείας Dam είναι σε στάθμη +2,10m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η πλατεία Dam έχει ορθογωνικό σχήμα με πλευρά μήκους 200 μέτρων περίπου στη διεύθυνση ανατολή-δύση και με πλευρά μήκους 100 μέτρων περίπου στη διεύθυνση βοράς-νότος.
Στην πλατεία Dam βρίσκεται το Εθνικό Μνημείο (National Monument), ένας πυλώνας ύψους 22 μέτρων, με ανάγλυφα στοιχεία, αφιερωμένο στα θύματα του Β παγκοσμίου πολέμου.
Στην περίμετρο της πλατείας υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα κτίρια.
Στη δυτική πλευρά της πλατείας βρίσκεται το Βασιλικό Παλάτι (Koninklijk Paleis Amsterdam),
από τα κυριότερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της χρυσής εποχής του Άμστερνταμ, το οποίο αρχικά είχε κτιστεί ως Δημαρχείο. Η κατασκευή του ανακτόρου ξεκίνησε το έτος 1648 και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 29 Ιουλίου του έτους 1655.
Στη βορειοδυτική πλευρά της πλατείας, δίπλα στο παλάτι, βρίσκεται η νέα εκκλησία (De Nieuwe Kerk), η οποία κατασκευάστηκε το έτος 1408.
Στη νότια πλευρά της πλατείας βρίσκεται το μουσείο Madame Tussauds,
πάνω από ένα πολυκατάστημα, ενώ στην ανατολική πλευρά της πλατείας, βρίσκεται το εμβληματικό κτίριο του ξενοδοχείου NH Grand Hotel Krasnapolsky,
το οποίο λόγω μεγάλης χωρητικότητας, έχει πολύ καλές τιμές σε περιόδους εκτός season, οπότε και έχω μείνει εκεί αρκετές φορές στο παρελθόν.
Στη γωνία Dam και Damstraat, δίπλα στο ξενοδοχείο NH Grand Hotel Krasnapolsky, υπάρχει ένα bar,
στο οποίο σύχναζα στο παρελθόν, οπότε σταμάτησα για λίγο ώστε να πιω μια μπύρα και να αναπολήσω τα περασμένα. Μετά τη σύντομη στάση, προχώρησα για λίγο ανατολικά, περπάτησα στον πρώτο παρακανάλιο δρόμο Oudezijds Voorburgwal,
όπου κι εκεί σύχναζα στο παρελθόν (κυρίως στο Susie's Saloon) και στη συνέχεια αποφάσισα να επισκεφτώ ένα αγαπημένο μου bar, το Wynand Fockink,
το οποίο είναι κατ' ουσία στο συγκρότημα των κτιρίων του Krasnapolsky. Το bar αυτό, από τα κορυφαία του Άμστερνταμ, έχει μεγάλη ποικιλία από το ολλανδικό ποτό Jenever, το οποίο προσφέρεται σε ποτήρια ιδιόμορφα, έχοντα το σχήμα τουλίπας. Το ποτό το οποίο σου προσφέρεται είναι μέχρι την άνω σημείο του μικρού ποτηριού, οπότε για να πιεις τις πρώτες γουλιές πρέπει να σκύψεις για να μη χυθεί το ποτό.
Το μπαρ ήταν όπως το θυμόμουν, ατμοσφαιρικό
συζήτησα με τα παιδιά στο μπαρ, οι οποίοι με θυμόντουσαν από προηγούμενες επισκέψεις μου και ύστερα από αρκετή ώρα βγήκα έξω. Στόχος μου ήταν να πάω στο αγαπημένο μου μπαρ στο Άμστερνταμ, στο Oost-West. Όμως η παρέα με έπαιρνε συνεχώς τηλέφωνο. Είχαν να με δουν από το προηγούμενο βράδυ. Σκέφτηκα ότι δεν είναι πάντα καλό να ταξιδεύεις με παρέα και πήγα να τους βρω.
Ευτυχώς, ως μπαρογράφοι (κάτι στο οποίο τους είχα εκπαιδεύσει) ήταν σ' ένα
από τα παραδοσιακά και αρχαιότερα μπαρ του Άμστερνταμ,
το Bierproeflokaal In De Wildeman. Μπήκα μέσα στο μπαρ κι εκεί με περίμενε μια χαρούμενη έκπληξη. Υπήρχε το malt irish whiskey Bushmills (10y),
το οποίο είχε γίνει το αγαπημένο μου ποτό ύστερα από το προ διημέρου ταξίδι μου στην Ιρλανδία. Ενώ απολάμβανα το ποτό μου, οι υπόλοιποι της παρέας, μου διηγούντο το πως πέρασαν την προηγούμενη νύχτα παρέα με τους κοριούς και τη μετακίνησή τους σε άλλο ξενοδοχείο. Δεν πειράζει. Ας πρόσεχαν. Συνέχιζα να απολαμβάνω το ποτό μου.
Το μπαρ ήταν υπέροχο,
η τοποθεσία ήταν πολύ καλή
και απόλαυσα τα ποτά μου.
Όταν οι άλλοι έφυγαν για ύπνο, ύστερα από ένα πρόχειρο φαγητό, ακολούθησα το συνηθισμένο δρομολόγιο. Δηλαδή Leidseplein, Jazz Cafe Alto για live blues και jazz και Whiskycafe L&B.
Όταν επέστρεψα στο ξενοδοχείο μου, η ώρα ήταν πολύ προχωρημένη. Ακόμα και στο κεντρικότερο σημείο του Άμστερνταμ, υπήρχε ελάχιστη κίνηση.