Νότια Κορέα Θα γίνει της Κορέας!

taver

Member
Μηνύματα
12.477
Likes
28.936
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Μετά την αγορά, είναι ώρα να επισκεφτούμε την επόμενη στάση μας για απόψε. Λίγο περπάτημα, ένα ασανσέρ, ένα τελεφερίκ και ένα ακόμη ασανσέρ μετά, και βρισκόμαστε στην κορυφή του N Seoul Tower, ενός τηλεοπτικού πύργου στημένου πάνω στην κορυφή ενός λόφου στο κέντρο της πόλης. Από κει, η πόλη δεσπόζει πανοραμικά, πίσω από το τζάμι που καλύπτει τον πύργο. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι είναι καλύτερο να επισκεφθεί κανείς τον πύργο βράδυ, με τα φώτα της πόλης να λάμπουν τριγύρω.

IMG_2730.jpg
Η πόλη, από ψηλά, έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά. Πρώτα-πρώτα υπάρχει μεν το κέντρο, αλλά αυτό δε σημαίνει και πολλά. Διάσπαρτες, τριγύρω, βρίσκονται διάφορες μικρότερες συστοιχίες από ουρανοξύστες. Η πόλη έχει εν γένει γυρίσει την πλάτη της στο ποτάμι που τη διατρέχει, με τα κέντρα και τα παράκεντρά της να βρίσκονται παραπέρα.

IMG_2751.jpg
Μια από τις συστοιχίες ουρανοξυστών μας τραβάει ιδιαίτερα την προσοχή. Πολλά νέον φώτα, πολύ τζέρτζελο φαίνεται να υπάρχει εκεί, ακόμα κι από τόσο μακριά. Αυτόματα, βρήκαμε τον επόμενο προορισμό της βραδιάς, και τον προσδιορίσαμε στο χάρτη.

IMG_2760.jpg IMG_2773.jpg
Κατεβαίνοντας από τον πύργο, συναντάμε μια εξέδρα, όπου ένα σωρό νεαρόκοσμος μαζεύεται για να θαυμάσει την πόλη από ψηλά χωρίς το τζάμι. Ένα πολύ "ζευγαρίστικο" σημείο, όπου επιγραφές σε καλούν να δέσεις κι εσύ το λουκέτο σου στο καγκελάκι της πλατφόρμας, τα παγκάκια είναι σε σχήμα V τραβώντας τους ανθρώπους που κάθονται στα πλάγια του "πιο κοντά τον ένα στον άλλο", κλπ. Φυσικά η κατάσταση και το πλήθος δε με εμπόδισε να οριζοντιωθώ για λίγο σε ένα V παγκάκι με τα πόδια να ανεβαίνουν ψηλά…

IMG_2792.jpg
Κατεβαίνουμε με το τελεφερίκ, το ασανσέρ και λίγο περπάτημα στη γειτονιά Myeong-dong, όπου τη μέρα γίνεται χαμός από κόσμο που ψωνίζει στα μεγάλα malls. Εμείς απλώς προσπερνάμε, για να μπούμε στο μετρό. Από το έδαφος βγαίνουμε στη στάση Dongdaemun. Είμαστε όντως στο μέρος που είχαμε δεί. Μια μνημειώδης πύλη της πόλης, μια πλατεία, κάποια φουτουριστικά κτίσματα, και πολλά, πολλά, πολλά τερατώδη malls. Η ώρα κοντεύει 12, αλλά τα καταστήματα όχι μόνο είναι όλα ανοικτά, αλλά σφύζουν κι από κόσμο. Στο πεζοδρόμιο με δυσκολία καταφέρνουμε να περπατήσουμε.

IMG_2824.jpg
Μετά από μια στάση σε ένα παράρτημα αυθεντικού Ρωμαϊκού παγωτατζίδικου που εντοπίζει ο Samion, μπαίνουμε σε ένα από τα malls. Η εικόνα που αντικρίζουμε, πίσω από την απαστράπτουσα πρόσοψη είναι απογοητευτική. Τα παζάρια στην Ευρώπη έχουν πιο όμορφη εικόνα. Ρούχα αραδιασμένα όπως όπως, στριμωγμένα, σα να είναι σε πανέρια. Καμία σχέση μ΄ αυτό που περιμένεις να δεις βλέποντας το μαγαζί απ΄ έξω. Μπαίνουμε στο επόμενο μαγαζί – οικοδομικό τετράγωνο, και μια από τα ίδια. Και στο παρακάτω, ακόμα χειρότερα. Τι να πεις…

Η ώρα της επιστροφής με το τελευταίο μετρό έχει έρθει και πάλι… Για μια ακόμη φορά, φτάνουμε με το τελευταίο τρένο στο ξενοδοχείο μας, και αυτή τη φορά βάζουμε 2 ξυπνητήρια για να σιγουρευτούμε πως θα ξυπνήσουμε εγκαίρως…
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.721
Likes
14.811
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
πολύ ωραία η περιγραφή,αλλά και οι φωτογραφίες σου.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.360
Likes
9.285
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
D

Delmem9770

Guest
Κι εδώ πίνουν το αηδιαστικό πράσινο τσάι
Επειδη πινω πρασινο τσαι και με παραξενεψε αυτο που γραφεις,θελω να σε ρωτησω αν εχει καποια διαφορα απο την Ελλαδα το κορεατικο πρασινο τσαι και το λες αηδιαστικο η γενικα δεν σου αρεσει το πρασινο τσαι?

Πολυ ωραια η κορεα απο την περιγραφη που δινεις , μακαρι να μου δωθει η ευκαιρια να την επισκεφτω συντομα.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.477
Likes
28.936
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Επειδη πινω πρασινο τσαι και με παραξενεψε αυτο που γραφεις,θελω να σε ρωτησω αν εχει καποια διαφορα απο την Ελλαδα το κορεατικο πρασινο τσαι και το λες αηδιαστικο η γενικα δεν σου αρεσει το πρασινο τσαι?

Πολυ ωραια η κορεα απο την περιγραφη που δινεις , μακαρι να μου δωθει η ευκαιρια να την επισκεφτω συντομα.
Κι εγώ πίνω καμιά φορά πράσινο τσάι εδώ. Εκεί όμως & στην Ιαπωνία μιλάμε για ένα αδιαφανές λαχανί ρόφημα, με 100 φορές πιο έντονη οσμή από αυτό που ξέρεις - μιλάμε "βρωμάει" από πολύ μακριά... Τόσο που μια φορά που ο Samion έκανε το λάθος να φτιάξει ένα στην καφετιέρα του δωματίου, ανοίγαμε τα παράθυρα να το αερίσουμε...
 
D

Delmem9770

Guest
Κι εγώ πίνω καμιά φορά πράσινο τσάι εδώ. Εκεί όμως & στην Ιαπωνία μιλάμε για ένα αδιαφανές λαχανί ρόφημα, με 100 φορές πιο έντονη οσμή από αυτό που ξέρεις - μιλάμε "βρωμάει" από πολύ μακριά... Τόσο που μια φορά που ο Samion έκανε το λάθος να φτιάξει ένα στην καφετιέρα του δωματίου, ανοίγαμε τα παράθυρα να το αερίσουμε...
Πωωωω με τρέλανες τώρα, να το ξέρα να σου έδινα λεφτά να μου έφερνες κάνα κουτί.:D:D:D:D

Ζητητε άτομο που σκοπεύει να πάει Ιαπωνία η Κορέα σύντομα :p
 

elefinor

Banned
Μηνύματα
187
Likes
59
Όντως το πράσινο τσάι που πίνουμε στη Δύση είναι προφανώς "προσαρμοσμένο" στις γευστικές συνήθειες ημών και ουδεμία σχέση έχει με εκείνο της Ιαπωνίας,. το οποίο είναι άγευστο και μυρίζει σαν άχυρο...
 

taver

Member
Μηνύματα
12.477
Likes
28.936
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
IMG_2902.jpg IMG_2957.jpg
Το πρωινό ξύπνημα έρχεται στην ώρα του, με το πρόγραμμα της ημέρας να είναι ακόμα ανοικτό. Είναι η τελευταία πλήρης μέρα που μας έχει μείνει, και θέλουμε να τα χωρέσουμε όλα. Πρωινό στο γνωστό πια μαγαζί, και πρώτη εξόρμηση στο παλάτι "Deoksugung", που επίσης βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο μας. Με ένα καφέ στο καφέ του χώρου ερχόμαστε στα ίσα μας, και αρχίζουμε την εξόρμηση. Ούτε κι εδώ θα σας δώσω λεπτομέρειες, υπάρχουν οι τουριστικοί οδηγοί που μπορούν να το κάνουν καλύτερα από μένα. Απλώς να πω πως είναι το κεντρικότερο από τα παλάτια της πόλης, και αυτό που λειτούργησε τελευταίο, και διατηρεί ακόμα την παραδοσιακή φρουρά. Και αυτό, όπως και τα υπόλοιπα, έχει καταστραφεί 2 φορές από τους Ιάπωνες και σήμερα βλέπουμε μια μελετημένη αναστήλωσή του….

IMG_3078.jpg
Επόμενη στάση, με το μετρό, το Jongmyo shrine όπου δε μπήκαμε την πρώτη μέρα. Εδώ, το μνημείο είναι αυθεντικό, καθώς διασώθηκε από τους πολέμους όντας απομονωμένο μέσα σε ένα πυκνό δάσος, αλλά δε μπορώ να πω κιόλας ότι είναι εντυπωσιακό. Ίσως να είναι και το overdose, τι να πω.

IMG_3205.jpg IMG_3220.jpg
M' αυτά και μ' αυτά, τελειώσαμε τα ιστορικά μνημεία. Πάμε παρακάτω τώρα, για τα υπόλοιπα. Μετρό, στάση Anguk, και επίσκεψη στη γειτονιά με τα παραδοσιακά σπιτάκια, που διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα της Κορεάτικης επαρχίας. Θα σας γελάσω με τα κορεάτικα ονόματα (τέτοιο γλωσσοδέτη για επίσημη γλώσσα πρώτη φορά συνάντησα), αλλά μάλλον μιλάμε για τις περιοχές Samcheong-dong και Bukchon, στα βόρεια του κέντρου της πόλης. Εδώ η βόλτα αξίζει, και ακολουθώντας ένα walking tour που πρότεινε ο Lonely Planet είδαμε αρκετά πράγματα (αν και τα πιο ενδιαφέροντα ήταν μαζεμένα σε ένα μικρό κομμάτι του tour).

Κάποια στιγμή, κοιτάμε και οι 2 απορημένοι ένα γκαράζ…. Τι έχει συμβεί? Βλέπουμε μπροστά μας, όχι ένα, αλλά 2 αυτοκίνητα ευρωπαϊκής κατασκευής (Volkswagen), και μάλιστα με Γερμανικές πινακίδες. Και αν αναρωτιέστε προς τι το ενδιαφέρον, να σας εξηγήσω ότι αυτά τα 2 ήταν και τα 2 μοναδικά αυτοκίνητα μη Κορεατικής κατασκευής που είδαμε σε όλο το ταξίδι. Κατά τα άλλα, όλοι οι δρόμοι, όλα τα πάρκιγκ, όλα είναι γεμάτα με Hyundai, Daewoo (το σήμα Chevrolet μόλις τώρα αρχίζουν να το εισαγάγουν στην εσωτερική αγορά) , Kia, και σπανιότερα κάποια ελάχιστα Samsung. Ο προστατευτισμός της εσωτερικής αγοράς σε νέα επίπεδα-ρεκόρ….

IMG_3160.jpg
Ένα ακόμα σημείο, που η επίσκεψη στην παραδοσιακή γειτονιά ανέδειξε, είναι τα αμέτρητα εναέρια καλώδια που πηγαίνουν από στύλο σε στύλο σε όλη την πόλη, τόσα πολλά που μερικές φορές μάλιστα καλύπτουν τελείως το οπτικό πεδίο. Είναι άσκηση για το φωτογράφο να τα αποφεύγει, αλλά επιτέλους, την υπογειοποίηση που και η τελευταία Ευρωπαϊκή χώρα έχει εφαρμόσει εδώ και χρόνια, γιατί δεν την κάνουν?
 

taver

Member
Μηνύματα
12.477
Likes
28.936
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
IMG_3284.jpg
Επιστρέφουμε στο μετρό, με μια ενδιάμεση στάση για ένα ακόμη καφέ στο χέρι. Επόμενη στάση…. Ε, τόσες μέρες σε πόλη δίπλα σε ποτάμι είμαστε, και ποτάμι δεν έχουμε δει! Βουρ! Μετρό, και μετά επίγειο τρένο, και σταθμός Saobingo, λίγο νότια από την Αμερικάνικη βάση και την περιοχή Itaewoon που ήμασταν το πρώτο βράδυ. Από κει, ανεβήκαμε στη γέφυρα Banpo, με την ελπίδα να δούμε ένα πάρκο δίπλα στο ποτάμι, κόσμο να περπατάει στις γέφυρες κι ένα σόου συντριβανιών που διαβάσαμε ότι υπάρχει τα Σαββατοκύριακα… Τζίφος απόλυτος. Τίποτα. Σα να περπατάμε στο πλάι του Κηφισού, και να βλέπουμε ένα rest area της Εθνικής. Μαύρο χάλι. Μέχρι και πασσάλους στο ποτάμι που στηρίζουν ένα υπερυψωμένο αυτοκινητόδρομο κατά μήκος του είδαμε. Μην πάτε…

IMG_3308.jpg
Πίσω στο σταθμό, τρένα και μετρό, και επόμενη στάση, Noryangjin. Εδώ βρίσκεται η ψαραγορά της πόλης, που όπως παντού στην ανατολική Ασία είναι θέαμα από μόνη της. Ένα σωρό στάντ, πουλάνε μια τεράστια ποικιλία από ψάρια, ψαρικά κλπ. Κάποια από αυτά, είναι ακόμα ζωντανά, μέσα σε νερό. Όσο βλέπει το μάτι σου, υπάρχουν ψαροκασέλες. Και, στον επάνω όροφο, 2-3 εστιατόρια που φαίνονται καλά, Ιαπωνικής κουζίνας κατά κύριο λόγο. Πίσω από τα ψάρια, ένα αυτοσχέδιο food court με πλαστικά τραπεζάκια και καρέκλες, και σταντ που πουλάνε φαγώσιμα. Πιο δίπλα, μια σκηνή φιλοξενεί μικρούς χορευτές και κόσμο να τους παρακολουθεί.

IMG_3333.jpg IMG_3372.jpg
Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε ολόφρεσκο σούσι… Πάμε σε ένα σταντ, παίρνω ένα "πιάτο" με εξαιρετικό σούσι, ίσως το καλύτερο που έχω φάει ποτέ. Ο Samion όμως ήταν άτυχος, πήρε κάτι απαράδεκτα καβουροειδή, άθλια μαγειρεμένα. και 2 γιαπωνέζικες μπύρες, και ψάχνουμε τραπέζι… Αλλά δεν υπάρχει τίποτα. Μα τίποτα. Λέμε να τα φάμε στα όρθια… ώσπου ένα ζευγάρι Κορεάτες μας βλέπουν και μας προσκαλούν στο τραπέζι τους. Δε μιλάγανε όμως πάρα μόνο ελάχιστα Αγγλικά, πιο πολύ με νοήματα συνεννοηθήκαμε. Τα κλασσικά δηλαδή, από πού είστε, από την Ελλάδα κλπ. "Το μόνο που ξέρω για την Ελλάδα είναι ότι μπαίνει πρώτη στο στάδιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες" μου είπε ο Κορεάτης, και πραγματικά μου φάνηκε περίεργο… Αλλά η φτωχή συνεννόηση πλέον δε μας επέτρεπε και πολλές αναλύσεις.

IMG_3386.jpg
Όταν τελειώνουμε με την ψαροφαγία, έχει πλέον νυχτώσει. Ήρθε η ώρα για μια βόλτα στην Insadong, μια γειτονιά του κέντρου της πόλης, με ένα ομώνυμο δρόμο στο κέντρο της που σήμερα Σάββατο είναι πεζοδρομημένος. Εδώ, μια σειρά από μαγαζάκια πωλούν είδη χειροτεχνίας. Τα μαγαζιά είναι σε πλήρη λειτουργία, αλλά είναι εντυπωσιακό πως, ενώ΄ο κόσμος μπαινοβγαίνει, οι μαγαζάτορες τηρούν κανονικά την ώρα του απογευματινού τους γεύματος, μέσα στο κατάστημά τους. Το είδα αυτό από πολλούς Κορεάτες – τρώνε στο πόστο της δουλειάς τους χωρίς κανένα ενδοιασμό. Αποκορύφωμα, την επόμενη μέρα, ο τύπος στο check-in της Lufthansa. Είχε τo μπώλ με τα νούντλ πάνω στο γκιστέ του τσεκ-ίν…

IMG_3389.jpg
Μετά από μια βόλτα σε όλο τον πεζόδρομο και μερικούς ατμοσφαιρικούς κάθετους, καθόμαστε σε ένα πάρα πολύ όμορφο καφέ/τσαγερί στον πρώτο όροφο, σε ένα πάρα πολύ όμορφα διαμορφωμένο χώρο. Το ποτό κατεβαίνει αργά, πιο πολύ για να ξεκουραστούν τα πόδια από το περπάτημα. Μετά κάνουμε μια ακόμα βόλτα και καθόμαστε σε ένα ακόμη εστιατόριο, με έντονο τοπικό χρώμα για φαί. Για μια ακόμη φορά, ένα σκασμό πιάτα, εγώ ζητάω πιρούνι γιατί με τα chopsticks… τα γνωστά.
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Οντως πολυ δελεαστικη και θεαματικη η ψαραγορα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.650
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom