Ινδία Μπαχρέιν Ινδία στο Χρυσό τρίγωνο κ λίγο απο Μπαχρέιν

karvas

Member
Μηνύματα
30
Likes
189

Σήμερα αποχαιρετούμε την Άγκρα και αναχωρούμε για Τζαιπούρ .

Θα μπαίναμε στην επαρχία του Ρατζαστάν . Στη διαδρομή θα κάναμε 3 στάσεις .

Τα χαπάκια του Dr Pawan Paareek έκαναν το θαύμα . Ενιωθα ότι αυτό που είχα σταδιακά υποχωρούσε .


Στη διαδρομή θα σταματήσουμε να θαυμάσουμε την τέλεια πόλη φάντασμα με τα μυστηριώδη κτίρια . Είναι ότι απέμεινε από την ιδανική πρωτεύουσα που οραματίστηκε και οικοδόμησε ο Ακμπάρ .

DSC05389.JPG




Το Fatehpur Sikri Φατεπούρ Σίκρι απέκτησε ζωή το 1571 και έγινε αμέσως διάσημο αλλά έπειτα από 14 μόλις χρόνια ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε , επειδή ο Ακμπάρ κλήθηκε να υπερασπίσει τα βορειοδυτικά σύνορα αλλά και επειδή η πόλη δεν διέθετε επαρκή ύδρευση . Γιατί όμως επέλεξε αυτή τη τοποθεσία ο Ακμπάρ ; Το 1568 ο 26χρονος βασιλιάς είχε εδραιώσει την αυτοκρατορία του αλλά παρά τις πολλές συμμαχίες που είχε συνάψει με γάμους , δεν είχε κληρονόμο . Μετά το ετήσιο προσκύνημα στον τύμβο του Κίστι στο Ατζμέρ και επιστρέφοντας στην Αγκρα σταμάτησε εδώ για να επισκεφτεί έναν επιζώντα Άγιο, τον Σαικ Σαλίμ , ο οποίος προέβλεψε ότι ο Ακμπάρ θα αποκτούσε τρεις γιους . Την επόμενη χρονιά η Αμπερ , σύζυγος του Άκμπαρ γέννησε ένα γιο που ονομάστηκε Selim , Σαλίμ , (ο μετέπειτα τέταρτος αυτοκράτορας των Mughal, ο Jahan Gir ) από το όνομα του Αγίου . Ένα χρόνο αργότερα γεννήθηκε ο Μουράντ και το 1572 ο Ντανιγιάλ εκπλήρωσε την προφητεία .

Μετά τη γέννηση των δύο γιων ο Ακμπάρ άρχισε να οικοδομεί μία νέα πόλη στη θέση όπου έζησε ο άγιος . Την ονόμασε Φάτεπουρ Σίκρι ( πόλη της Νίκης ) και την ονειρεύτηκε ως πολιτιστικό εμπορικό και διοικητικό κέντρο της αυτοκρατορίας του . Ωστόσο ο Στρατός και οι θησαυροί του παρέμειναν στην Άγκρα .

DSC05395.JPG




Όταν αρχίσουμε να επισκεπτόμαστε τα οικοδομήματα να προσπαθήσουμε να φανταστούμε τα παζάρια που κάλυπταν την απόσταση από την πύλη ως το εκδοτήριο εισιτηρίων . Να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν ενημερωτικά κείμενα ή διαγράμματα και έτσι μπορούμε μόνο να φανταστούμε την πιθανή χρήση του κάθε κτίσματος .

Είσοδος στο Φατεπούρ Σικρι 600 ρουπίες .

Υπάρχουν επαγγελματίες ξεναγοί που περιμένουν στην είσοδο να σας ξεναγήσουν . Για 2 ώρες μέχρι 5 άτομα 450 ρουπίες , μέχρι 10 άτομα 650 ρουπίες .

DSC05405.JPG




Πρόκειται για μια χαρακτηριστική πόλη – οχυρό της δυναστείας Μογκούλ, που χαρακτηρίζεται από δύο ξεχωριστές ζώνες, την ιδιωτική και την δημόσια, ενώ το στυλ του κτισίματός της παντρεύει την ινδουιστική με την ισλαμική παράδοση. Τα παλάτια και οι ναοί της είναι αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα και εντυπωσιάζουν με τον πλούτο και την ποικιλία στον τρόπο κατασκευής τους. Το συγκρότημα περιλάμβανε δυο μνημειακές πύλες – εισόδους, τέμενος και πτέρυγες για την διαμονή των μοναχών.

Θα ξεκινήσουμε εξερευνώντας το Καρκάνα όπου προφανώς στεγάζονταν τα βασιλικά εργαστήρια . Έπειτα θα δούμε το λεγόμενο Ντιβάιν –ι-Αμ ( αίθουσα ακροάσεων ), του οποίου ο θρόνος έχει διακοσμηθεί με τζάλι . Πίσω βρίσκονται τα εξαίρετα δωμάτια του ανακτόρου τα θησαυροφυλάκια και οι αίθουσες συζητήσεων . Πέρα από αυτά υπάρχουν και αρκετά παλάτια που φιλοξενούσαν το αυτοκρατορικό χαρέμι και διατηρούν ακόμα τη ζωγραφική τους διακόσμηση .

DSC05385.JPG




Μπαίνοντας μέσα το πρώτο κτίριο που συναντάμε ήταν ένα κτίριο με μια κολώνα στο κέντρο όμορφα διακοσμημένη και από αυτήν ξεκίναγαν μπαλκονάκια προς τις τέσσερις γωνιές του κτιρίου η κάθε γωνιά είχε και αυτή από μία κολόνα .

¨Όταν ο Ακμπάρ έφτιαξε αυτή την πόλη έφτιαξε και μία θρησκεία . Την νέα θρησκεία την ονόμασε «ο θεός είναι ένας» .

Ο συμβολισμός του κτίσματος αυτού είναι πως η κεντρική κολώνα δηλώνει τον έναν και μοναδικό Θεό ενώ οι τέσσερις διάδρομοι - μπαλκονάκια που πηγαίνουν στις τέσσερις γωνιές του κτιρίου αυτού στις τέσσερις κολώνες, ήταν οι τέσσερις γνωστές τότε θρησκείες χριστιανισμός μουσουλμανισμός ινδουισμός βουδισμός . Με αυτό τον τρόπο ήθελε να ενώσει και τις τέσσερις θρησκείες σε μία .

DSC05415.JPG




Ο Ακμπάρ δεν ενοχλούσε κανέναν πιστό άλλης θρησκείας . Τον καλούσε στη δικιά του θρησκεία που περιλάμβανε όλες γιατί ο Θεός ήταν ένας .

Κρίμα που με την με το θάνατο αυτού του ανθρώπου έσβησε και αυτή η θρησκεία .

DSC05431.JPG




Έξω από αυτό το κτίριο στον προαύλιο χώρο βλέπουμε τον σκάκι των ινδουιστών. Ένα βάθρο στη μέση και γραμμές προς τις τέσσερις κατευθύνσεις . Σε αυτό το σκάκι έπαιζε ο βασιλιάς . Καθόταν στο βάθρο ενώ για πιόνια υπήρχαν γυναίκες που τις καθοδηγούσε ντυμένες με ανάλογα χρώματα .

DSC05442.JPG



Για να δώσει το καλό παράδειγμα στους υπηκόους του , παντρεύτηκε τρεις γυναίκες, μια από κάθε θρησκεία . Μία χριστιανή μία μωαμεθανή και μία Ινδουίστρια . Η κάθε μία από αυτές είχε και το δικό της παλατάκι . Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε πρώτη να κάνει παιδί η Ινδουίστρια κάτι που είχε προφητεύσει ο άγιος που έμεινε σε αυτόν τον τόπο . Όταν λοιπόν ήρθε και εγκαταστάθηκε εδώ ο βασιλιάς η Μωαμεθανή γυναίκα του έκανε άλλους δύο απογόνους . Η χριστιανή γυναίκα δεν έκανε κανένα παιδί .


Αφού βγούμε από πίσω θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τους γυρολόγους ώσπου να φτάσουμε στο τζαμί Μαστζίντ και να δούμε τον τύμβο του Αγίου , την αίθουσα προσευχής και Μπουλάντ Νταρβάντσα ( Λαμπρή Πύλη ) που οικοδομήθηκε προς τιμήν της κατάκτησης του Γκουτζαράτ από τον Ακμπάρ (1573 ) . Θα δούμε την εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη που έφτιαξε ο αυτοκράτορας για τον μουσικό του, που λέγεται πως ήταν ικανός να ανάψει τα λυχνάρια με την μαγική φωνή του.

DSC05447.JPG





DSC05448.JPG



Το κτίριο όμως που εντυπωσιάζει και μαγνητίζει περισσότερο τον επισκέπτη είναι το Μαυσωλείο του Salim κατασκευασμένο από μάρμαρο, ξύλο και φίλντισι, του οποίου την κατασκευή διέταξε ο ίδιος ο Akbar.

DSC05438.JPG




Την σημερινή της κατάσταση την οφείλει στον Λόρδο Κούρζον, τον αντιβασιλέα των Βρετανικών Ινδιών, ο οποίος φρόντισε για την πολιτιστική κληρονομιά της Ινδίας.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε τη ζέστη και τον συνωστισμό πρέπει να έρθουμε ή πολύ νωρίς ή αργά το απόγευμα . Θα πρέπει να έχουμε κάτι μαζί μας να πιούμε και να φάμε αν περάσουμε πολύ ώρα διοτι δεν υπάρχει τίποτα εδώ .

DSC05454.JPG




Καθώς δεν επιτρέπεται να ανέβουν πούλμαν στο λόφο που φιλοξενεί αυτή την πόλη κατευθυνθήκαμε στον ειδικό χώρο παρκινγκ .

Από εκεί μικρά λεωφορεία μεταφέρουν τους τουρίστες μέχρι την είσοδο της πόλης .

DSC05383.JPG




Από το παρκινγκ μέχρι να μπούμε στο λεωφορείο μας πλησίασαν ένα σωρό πλανόδιοι για να διαφημίσουν τα περίπτερα τους .

Σε αυτό το σημείο έχει πολλά περίπτερα με τουριστικά είδη και αν κάποιος είναι καλός στο παζάρι μπορεί να πετύχει καλές τιμές .

Τα λεωφορεία μόλις γέμιζαν κόσμο έφευγαν ένα ένα . Τιμή 10 ρουπίες το άτομο η απλή διαδρομή των 3 χλμ.

DSC05374.JPG




Οι τουαλέτες έξω από την είσοδο της πόλης ήταν σε άθλια κατάσταση δεν τολμάς ούτε να τις κοιτάξεις ενώ ένας νεαρός που καθόταν απέξω απαιτούσε να πληρωθεί από τον κάθε έναν που τολμούσε να μπει μέσα .



Επόμενη στάση το χωριό Αμπανέρι abhaneri . Ένα ασήμαντο χωριό έγινε γνωστό και τόπος συρροής τουριστών για ένα και μοναδικό αξιοθέατο το μπαορί .

DSC05653.JPG




Θα δούμε μία δεξαμενή νερού Chand Baori του 11ου αιώνα χτισμένη με την παραδοσιακή κλιμακωτή αρχιτεκτονική που άνθισε στη Βόρεια Ινδία. Η δεξαμενή αποτελείται από 13 επίπεδα, 3.500 σκαλοπάτια, τα οποία έδιναν τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό κατοίκων να μαζεύουν συγχρόνως νερό από τη δεξαμενή, ενώ με 30 μ. βάθος είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη της ινδικής υποηπείρου.

DSC05678.JPG




Αφού το σημείο αυτό έγινε τόπος συρροής τουριστών αυτομάτως έχει γίνει και τόπος συρροής μικροπωλητών . Έξω από την είσοδο κάθε λογής μαγαζάκι πουλάει ότι μπορείς να φανταστείς .

Από ένα μικρό πάγκο αγοράσαμε φθηνά ξύλινα ελεφαντάκια . Τα 10 τεμ. 500 ρουπίες .

DSC05669.JPG





Ο δρόμος Άγκρα – Τζαιπούρ είναι ένας επαρχιακός δρόμος που κυκλοφορούν περισσότερα φορτηγά από κάθε άλλο μέρος . Όλα ντυμένα περιμετρικά με χαϊμαλιά και στην πίσω πλευρά να σε παρακαλούν να κορνάρεις .

DSC05746.JPG




DSC05758.JPG



DSC05760.JPG




Φτάνοντας στην Τζαιπούρ πριν πάμε στο ξενοδοχείο , στο δρόμο μας είναι ένας υπέροχος ναός . Το Birla Mandir

DSC05775.JPG




Το Birla Mandir είναι ένα υπερήφανο αρχιτεκτονικό ορόσημο της Jaipur. Αφιερωμένο στον Άρχοντα Βισνού και τη Θεά Λάκσμι Βρίσκεται κάτω από το φρούριο της Τζαϊπούρ. Ο ναός από καθαρό λευκό μάρμαρο αποκλίνει ελαφρώς από τους παραδοσιακούς αρχαίους ινδουιστικούς ναούς, καθώς είναι χτισμένος με μια μοντέρνα προσέγγιση. Τα όμορφα γλυπτά είδωλα του Λόρδου Βισνού και της Θεάς Λάκσμι μαζί με άλλους Ινδουιστές Θεούς και Θεές φιλοξενούνται μέσα στο μαγευτικό ιερό.

DSC05812.JPG



Μια άλλη σημαντική σημασία αυτού του ναού είναι ότι ολόκληρο το μέρος είναι γεμάτο με γλυπτά ινδουιστικών συμβόλων και αρχαία αποσπάσματα . Τα τείχη αφηγούνται επίσης πολλά μυθολογικά γεγονότα των Ινδουιστών. Εκτός από τα θρησκευτικά είδωλα, εικόνες και μορφές πολλών θρησκευτικών αγίων, φιλοσόφων και ιστορικών , όπως ο Σωκράτης, ο Βούδας, ο Ζαρατούστρα και ο Κομφούκιος, βρίσκονται επίσης στο ναό.

DSC05814.JPG




Ο ναός χτίστηκε από την οικογένεια Birla , μία από τις πιο γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες στην Ινδία και τον κατασκεύασαν 1988 .

DSC05832.JPG




Πολλή λεπτομέρεια όμορφα διακοσμημένος , η φωτογράφηση δεν επιτρέπεται εντός του ναού και πρέπει να βγάλουμε τα παπούτσια . Αυτή την ώρα θα γίνει η τελετή Άαρτι . Η ιεροτελεστία παρόμοια με αυτή που είδαμε στη Ματούρα . Εδώ τελειώνοντας μοιράζουν εκτός από τη φλόγα και αντίδωρο .

DSC05863.JPG





Ο ξεναγός μας συστήνει ένα μαγαζί για φαγητό .Δυο παρέες εμείς και άλλα 10 άτομα ένα άλλο τραπέζι πάλι ξένοι τουρίστες . Το διαφορετικό σε αυτό το μαγαζί εκτός το φαγητό που ήταν καλό είχε ένα σόου . Ένας άντρας είχε ένα τύμπανο και τραγούδαγε και κάποιες γυναίκες παρουσίαζαν ένα σόου . Ωραίο παραδοσιακό και τουριστικό .

DSC05882.JPG




DSC05899.JPG


Το εστιατόριο λέγεται Heritage Spices Multicuisine Restaurant

https://www.tripadvisor.com.gr/Rest...taurant-Jaipur_Jaipur_District_Rajasthan.html

DSC05909.JPG




Το ξενοδοχείο αποδεκτό . Ας πούμε καλό. Θα μπορούσε να ήταν καλύτερο . Ήταν σχετικά καθαρό , το ζευγάρι που το είχε γλυκύτατοι ευγενέστατοι εξυπηρετικοί με το πιο πλούσιο πρωινό που έχουμε φάει από κάθε ξενοδοχείο. Λέγεται Boby Mansion ήταν σχετικά καθαρό αλλά στον τρίτο όροφο χωρίς ασανσέρ . Ευτυχώς τις βαλίτσες τις ανεβοκατέβασαν οι ιδιοι. Η τιμή 14 ευρώ το δίκλινο . Ηταν όμως κέντρο . Δυο στενά από το παλάτι .



Η πόλη της Τζαϊπούρ, στην οποία συνυπάρχουν ο μεσαίωνας και η σύγχρονη εποχή , πρωτεύουσα του Rajastan, χρωστάει την ίδρυσή της στον μαχαραγιά Τζάι Σινγκ, πολεμιστή και αστρονόμο του 18ου αιώνα .Ton Νοέμβριο του 1727 , καθώς έφθινε η εξουσία των Μογγόλων αυτοκρατόρων στην Ινδία, ο εν λόγω μαχαραγιάς αποφάσισε πως ήταν καιρός να εγκαταλείψει το οχυρωμένο κάστρο στο λόφο και να κατέβει στην πεδιάδα να φτιάξει μια νέα πόλη. Μέσα σε πέντε χρόνια η ζούγκλα, οι βάλτοι και τα χωριά της περιοχής μετατράπηκαν σε μία μοντέρνα πόλη με μεγάλους και φαρδύς δρόμους σε οριζόντια και κάθετη διάταξη, σπίτια, καταστήματα και ναούς, καθώς επίσης και το παλάτι στο κέντρο της.

DSC06928.JPG



Πιστός στην παράδοση, προχώρησε στη σχεδίαση των περιφερειακών τειχών της πόλης καθώς και τη διαίρεσή της σε έξι ορθογώνιους παραλληλόγραμμους τομείς, εφαρμόζοντας τους πολεοδομικούς κανόνες του Σίλπα Σάστρα, Η πόλη αναπτύχθηκε αμέσως γνώρισε μεγάλη οικονομική ακμή και το εμπόριο ανθούσε στις αγορές της. Μεγάλα αρχοντικά (havelis) κατασκευάστηκαν, δείγμα του πλούτου και της ευημερίας εκείνης της εποχής. . Εφτά πύλες εξασφάλιζαν την είσοδο στην πόλη ενώ τα τείχη της και τα κτίρια της βάφτηκαν στα ροζ, το 1876 . Ο τότε μαχαραγιάς έβαψε ροζ την πόλη, ( μιας και το χρώμα αυτό αντιπροσωπεύει την φιλοξενία ) προκειμένου να τιμήσει τον υψηλό καλεσμένο του, Πρίγκιπα της Ουαλίας και μετέπειτα βασιλιά Εδουάρδο VII της Μεγάλης Βρετανίας. Έκτοτε καθιερώθηκε το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα κι η πόλη ονομάστηκε “Ροζ Πόλη” ή αλλιώς Ρόδινη Πολιτεία.

DSC07262.JPG





Το πρωί της 10ης μέρας στις 9.00 φύγαμε για το Φρούριο του Άμπερ


DSC05951.JPG




DSC05955.JPG


Η ξενάγησή μας ξεκινάει από το Φρούριο του Άμπερ, το οποίο βρίσκεται 11 χλμ. βόρεια από το κέντρο της πόλης που υπήρξε το προπύργιο των Κατσαβάχα, μιας ινδικής κάστας, μέχρι το 1727, όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Τζαϊπούρ. Το όνομά του το παίρνει από τον ναό Αμπικεσβάρ, τοπικό όνομα για τον θεό Σίβα. Το κάστρο βρίσκεται φωλιασμένο σε έναν λόφο, από τον οποίο η θέα προς την λίμνη Μαότα είναι εκπληκτική.

DSC05960.JPG





Η ανάβασή μας στο φρούριο έγινε με ελέφαντες.

DSC05966.JPG





Ελέφαντες δεν είχε δει κανένας από την παρέα πόσο μάλλον να τον καβαλήσουμε . Η τιμή για την ανάβαση για το ζευγάρι ήταν 1.100 ρουπίες .

Πολλοί οι τουρίστες , μεγάλη ουρά και αναμονή για να ανέβουμε στους ελέφαντες . Υπάρχει ειδικός υπερυψωμένος χώρος για να ανέβεις αλλά και για να κατέβεις από αυτόν . Η ανάβαση με τους ελέφαντες το amber fort ήταν ότι καλύτερο θυμόμαστε από το ταξίδι συνολικά αξέχαστη εμπειρία . Προσοχή όμως , οι ελέφαντες κάνουν αυτή τη διαδρομή μόνο προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω και μόνο μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι . Μετά αποσύρονται .

DSC05976.JPG




Στην διαδρομή πολλοί φωτογράφοι αποθανατίζουν την διαδρομή . Από τιμή θα ακούσετε πολλά . Ξεκινήσανε από 2000 ρουπίες ( 25 ευρώ ) για ένα άλμπουμ των 10 φωτογραφιών και τελικά το πήραμε 5 ευρώ .

DSC05998.JPG




DSC06057.JPG


Μόλις κατέβουμε από τους ελέφαντες πηγαίνουμε στον γκισέ για το εισιτήριο του φρουρίου . Τιμή 650 ρουπίες ( 8 ευρώ )

DSC06101.JPG



Το φρούριο χτίστηκε τα τέλη του 16ου αιώνα από τον Raja Man Singh, ο οποίος ήταν τοπικός πολέμαρχος κι ένας από τους στενότερους και πιστότερους συνεργάτες και συμμάχους του αυτοκράτορα Akbar. Το παλάτι – οχυρό είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο και αμμόλιθο.

DSC06138.JPG


Αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων που προστατεύει η UNESCO. Ανηφορίζουμε προς το κάστρο με τους ελέφαντες και εισερχόμαστε σε αυτό από την Πύλη της Ανατολής (Suraj Pol). Ο ήλιος επίσης ήταν το έμβλημα της δυναστείας των Kachawaha Rajputs.

DSC06177.JPG




Βρισκόμαστε στο πρώτο επίπεδο που ονομάζεται Jalebi Chowk, που στα αραβικά σημαίνει πλατεία συγκέντρωσης του στρατεύματος. Είναι μία μεγάλη πλατεία με δύο πύλες, που αποτελούσαν τις κύριες εισόδους του κάστρου, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά. Εδώ ο μαχαραγιάς παρακολουθούσε παρελάσεις των στρατιωτών της φρουράς του, οι οποίοι διέμεναν στις πτέρυγες περιμετρικά της πλατείας. Επισκεπτόμαστε το ναό της Shila Devi και θαυμάζουμε τα περίτεχνα σκαλίσματα από λευκό μάρμαρο και τις περίφημες ασημένιες πόρτες. Η θεότητα σχετίζεται με τη λατρεία της θεάς Kali. Ο ναός είναι ο ιερότερος χώρος του κάστρου. Χτίστηκε εξ’ αρχής μαζί με το κάστρο από τον Raja Man Singh, για να αποτελέσει το τελετουργικό του κέντρο. Ο μαχαραγιάς έφερε την εικόνα της θεάς μετά από επιτυχημένη εκστρατεία στην Ανατολική Βεγγάλη και την τοποθέτησε στο ναό.

DSC06155.JPG




Από την Πύλη των Ελεφάντων ανεβαίνουμε στο δεύτερο επίπεδο του κάστρου όπου βρίσκεται το Παλάτι για τις Δημόσιες Ακροάσεις (Diwan-I-Aam).

DSC06157.JPG


Το κτίριο, όπως άλλωστε και πολλά άλλα στο κάστρο είναι επηρεασμένο από την αρχιτεκτονική των παλατιών της Δυναστείας των Mughal (Φρούριο – Παλάτι της Άγκρα και του Δελχί).

DSC06163.JPG



Την προσοχή όμως του επισκέπτη τραβάει η μεγαλοπρεπής Πύλη Ganesh Pol, μία διώροφη περίτεχνα διακοσμημένη κατασκευή, αφιερωμένη στον δημοφιλή θεό Ganesh, η οποία οδηγεί στα ενδότερα του Παλατιού.

DSC06166.JPG




Το τρίτο επίπεδο περιλαμβάνει δύο πτέρυγες, την ανατολική και τη δυτική, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν περσικής έμπνευσης κήποι (Char Bagh). Μερικά από τα πιο κομψά διακοσμημένα κτίρια του συγκροτήματος βρίσκονται σ’ αυτήν την εσωτερική αυλή όπως το Sheesh Mahal, το Παλάτι με τους καθρέπτες διακοσμημένο με δεκάδες ανακλαστικές επιφάνειες και χρωματιστά κρύσταλλα σε συνδυασμό με ζωγραφισμένα πλαίσια και ανάγλυφες εσοχές. Το εντυπωσιακό Sheesh Mahal είναι από τα παλαιότερα κτίρια του κάστρου καθώς ξεκίνησε τον 16ο αιώνα, για να ολοκληρωθεί αρκετά αργότερα την εποχή που ο Jai Singh ίδρυσε την Jaipur.

DSC06274.JPG




DSC06276.JPG



Στο επόμενο και τελευταίο επίπεδο επισκεπτόμαστε τα διαμερίσματα και τους χώρους των επίσημων γυναικών και των παλλακίδων του μαχαραγιά (Zenana). Στο κέντρο της αυλής βρίσκεται περίπτερο με κίονες και αψίδες, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής των Rajput, όπου ο μαχαραγιάς περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του. Ο περιβάλλον χώρος ήταν διακοσμημένος με τοιχογραφίες, οι οποίες, αν και ξεθωριασμένες από το χρόνο, διατηρούνται μέχρι σήμερα.

DSC06379.JPG




DSC06399.JPG




DSC06425.JPG




Η θέα εκπληκτική με την τεχνητή λίμνη στο κατω μέρος ότι πρέπει για φωτογραφίες .Το φρούριο πάρα πολύ ωραία συντηρημένο έχει πολλά πράγματα να σου δείξει .

DSC06236.JPG




Οι γυναίκες με κίτρινες φορεσιές είχαν την ευθύνη για την καθαριότητα του χώρου .Με παλιές ψάθινες σκούπες προσπαθούσαν να διατηρήσουν το χώρο καθαρό . Αν τύχαινε όμως και σε βλέπανε τις τραβάς φωτογραφία ερχόντουσαν με το χέρι ανοιχτό να διεκδικήσουν την αμοιβή του μοντέλου .

DSC06191.JPG



Ο δρόμος προς την έξοδο περνά υποχρεωτικά από τα μαγαζάκια που ανήκουν στο φρούριο με προσεγμένα είδη και όχι φθηνές αλλά ούτε και ακριβές τιμές . Μετά τα μαγαζάκια θα συναντήσετε τις καλύτερες τουαλέτες της Ινδίας με πληρωμή βέβαια 5 ρουπίες

Η έξοδος βγάζει στην πίσω πλευρά του φρουρίου . Εκεί περιμένουν πολλά τζιπ που κάνουν χρέη ελέφαντα να σε κατεβάσουν κάτω .

DSC06474.JPG




Δημιουργήθηκε μια παρεξήγηση με το παζάρι ( θέλανε 500 ρουπίες το τζιπ και για ένα άτομο παραπάνω ήθελαν να μας βάλουν σε 2 αυτοκίνητα 500 Χ 2 )

Κατεβήκαμε με τα πόδια και δεν το μετανιώσαμε . Το τζιπ σε πάει ολόγυρα από τον δρόμο ενώ εμείς κατεβήκαμε από την διαδρομή που έκαναν οι ελέφαντες σε 5 λεπτά .


DSC06489.JPG





Πίσω από το φρούριο μιας και είμαστε κοντά μπορούμε να κάνουμε μια στάση και να δούμε το Panna Meena Ka Kund

DSC06538.JPG




Είναι μια οκταόροφη πισίνα - κλιμακοστάσιο και ο χώρος αντικατοπτρίζει όμορφα τον συνδυασμό της φύσης και της θρησκείας. Το όμορφο αυτό σημείο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 16ου αι. Ο τόπος χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως χώρος κοινωνικών συναντήσεων. Άνθρωποι από κοντινά μέρη έρχονται εδώ για να πάρουν νερό, ή απλώς για να κολυμπήσουν με τους αγαπημένους τους. Όταν κατασκευάστηκε χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως δεξαμενή για την ύδρευση .

DSC06537.JPG




Το κύριο γεγονός για αυτό το μέρος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ίδιες σκάλες για να κατέβει και στη συνέχεια να επιστρέψει πάνω . Αυτό είναι ένα εκπληκτικό μυστήριο και όλοι οι επισκέπτες εδώ προσπαθούν να το καταφέρουν . Οι ντόπιοι όμως το καταφέρνουν χωρίς κανένα πρόβλημα . Ο χώρος έχει εκπληκτικά συμμετρικά σκαλοπάτια που αφήνει τους επισκέπτες γοητευμένους.

DSC06530.JPG



Συνεχίζουμε τον δρόμο μετά την δεξαμενή και στα 200 μ. αν στρίψουμε δεξιά θα δούμε τον Ναό Jagat Shiromani

DSC06554.JPG



Ένα διάσημο σημείο στην πόλη είναι ο ναός Jagat Shiromani που είναι αφιερωμένος στον Λόρδο Vishnu, τον Krishna και το Meera Bai.

DSC06563.JPG




Αυτός ο ναός είναι ένας από τους πιο περίτεχνους ναούς στην πόλη Amer που είναι διάσημος για την μαρμάρινη αψίδα του, ένα Garuda chhatri και ένα ιερό αφιερωμένο στην Radha-Krishna. Καθιστώντας το διακριτό από άλλους ναούς στην περιοχή.

DSC06572.JPG




Μόλις ανεβούμε τα σκαλοπάτια θα φτάσουμε στην είσοδο του ναού Jagat Shiromani, του οποίου η επιχρυσωμένη λευκή μαρμάρινη πόρτα φυλάσσεται από δύο ελέφαντες. Η ιστορία αυτού του τόπου χρονολογείται από το 1599 μ.Χ. Το διακοσμητικό τόξο της πύλης είναι ένα αριστούργημα και καλείται επίσης ως Τορώνες ή Τοράνες που πλαισιώνεται από δυο αγάλματα ελεφάντων. Το Torans είναι ένα λαμπρό κομμάτι αρχιτεκτονικής που περιλαμβάνει εικόνες ειδώλων διαφόρων θεών που είναι περίτεχνα σκαλισμένα. Η ιστορία αποκαλύπτει ότι οι Τοράνες αποτελούνται από ένα μόνο κομμάτι μαρμάρου . Η αρχιτεκτονική αυτού του ναού είναι μια συγχώνευση διαφορετικών μορφών του Jain, Hindu, της νότιας Ινδίας και Mughal αρχιτεκτονικής .


DSC06580.JPG



Η σύζυγος του αυτοκράτορα Man Singh I διέταξε την κατασκευή μεταξύ του 1599 και του 1608, στη μνήμη του γιου του Jagat Singh, ο οποίος πέθανε σε έναν πόλεμο. Παντού, ο επισκέπτης καλωσορίζεται από μια πληθώρα γλυπτών, με τις μεγάλες φιγούρες του Ινδουισμού, αλλά και διακοσμητικά μοτίβα σπάνιας φινέτσας. Μέσα στο κτίριο υπάρχει μια αρχιτεκτονική από κόκκινο ψαμμίτη που στεγάζει τα αγάλματα των μεγάλων θεών Λόρδου Βίσνου, Λόρδου Κρίσνα και Μέρα Μπάι.

Χρειάστηκαν εννέα χρόνια για να χαράξουν αυτό το πανέμορφο ναό στο λόφο, στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές πέτρες - ψαμμίτης, μαύρη πέτρα και μάρμαρο. Ο ναός είναι ένας από τους θεαματικούς λαξευτούς πέτρινους ναούς του Τζαϊπούρ.

DSC06592.JPG



Ο ναός δεν είναι γνωστός σε πολλούς και συχνά παραλείπεται από τους τουρίστες στο Jaipur.


Δεν υπάρχει χρέωση εισόδου , καθώς δεν είναι τουριστικό μέρος αλλά προσοχή διότι ο αστυνομικός που φυλάει το σημείο θα προσπαθήσει να χρεώσει τους επισκέπτες ειδικά όταν ο επισκέπτης είναι μόνος του . Αν τύχει κάτι τέτοιο θα ζητάμε ευγενικά να μας πάει στο γραφείο των εισιτηρίων ώστε να πληρώσουμε εκεί . Λογικά θα σηκωθεί και θα φύγει .

Αν θέλουμε να μπούμε στο ναό πρέπει να αφήσουμε τα παπούτσια μας έξω Μπαίνοντας στο ναό στο αριστερό χέρι βλέπουμε κάτι που μοιάζει με το δικό μας τον επιτάφιο δίπλα ακριβώς είναι μία κατασκευή που κρέμεται από το ταβάνι και από κάτω ένα κρεβατάκι και ένα μικρό ανθρωπάκι άνω των 100 ετών με μία γαλήνια όψη που μας χαμογελάει καθώς τρώει μία μπανάνα . Μόλις βλέπει κόσμο αφήνει την μπανάνα στο δάπεδο διακόπτοντας το φαγητό του και μας κάνει νόημα να τον ακολουθήσουμε στο ιερό .

DSC06616.JPG





DSC06611.JPG



Παίρνει θέση στο ιερό λέει μία ευχή και μας κοιτάει καλοκάγαθα . Άγιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν μόνο στη δική μας θρησκεία . Άγιους μπορείς να βρεις καθημερινά σε πολλά μέρη σε πολλούς τόπους σε πολλές θρησκείες και αυτός ο άνθρωπος μοιάζει να είναι ένας από αυτούς .

DSC06617.JPG


 
Last edited by a moderator:

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.139
Likes
20.427
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Η ηπατίτιδα θέλει δύο δόσεις ανά εξάμηνο για να είναι δυνατή. Ο τύφος πρέπει να γίνει 10 μέρες πριν το ταξίδι.
Συγνώμη, αλλά όταν δίνουμε πληροφορίες για φάρμακα, καλό θα ήταν να είμαστε πιο σαφείς.
Δεν αναφέρεις καν τον τύπο ηπατίτιδας και για τον τύφο η διατύπωση της πληροφορίας είναι λάθος.
Επίσης για τα εμβόλια δεν συμβουλευόμαστε τα φόρουμ και τους φίλους μας, αλλά τον γιατρό μας!
 

karvas

Member
Μηνύματα
30
Likes
189
Συγνώμη, αλλά όταν δίνουμε πληροφορίες για φάρμακα, καλό θα ήταν να είμαστε πιο σαφείς.
Δεν αναφέρεις καν τον τύπο ηπατίτιδας και για τον τύφο η διατύπωση της πληροφορίας είναι λάθος.
Επίσης για τα εμβόλια δεν συμβουλευόμαστε τα φόρουμ και τους φίλους μας, αλλά τον γιατρό μας!
Συγνώμη κι απο εμένα αλλά ανέφερα αυτό που μου είπαν στην νομαρχία οταν πήγα να κάνω το εμβόλιο . Η Νομαρχία Αθήνας είχε πει για 6 μέρες πρίν και η Νομαρχία στον Άλιμο που κατέληξα είπε για 10 μέρες και φάνηκε πιό σίγουρη . Οσο για την ηπατίτιδα αναφέρομαι στην Α διοτι την Β μας την απέκλεισαν όλες οι Νομαρχίες διότι την κολάς με μετάγγιση ή με σεξουαλική επαφή . Επίσης αν διβάσεις πιο προσεκτικά δεν συνέστησα κανένα φάρμακο και δεν είπα σε κανέναν να μπει στο φόρουμ . Οταν αναφέρθηκα σε φίλους είναι 3 φίλοι που κάνανε το ίδιο ταξίδι και πήγαν και οι τρείς χωρίς κανένα εμβόλιο . Ο ενας είναι ο παθολόγος μου.
 

karvas

Member
Μηνύματα
30
Likes
189
......... Συνέχεια

Συνεχίζουμε βόρεια για 300μ. σε ένα χώρο πράσινο με γκαζόν και δέντρα .
Η γη που έμεινε όταν άλλαξε ό ρους του Γιαμουνα , σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα γαλήνιο και ευχάριστο πάρκο με ωραία περιποιημένα δέντρα. Είναι αφιερωμένο στους νεότερους ήρωες της Ινδίας και είναι ιδανικό για περίπατο το χειμώνα και τις δροσερές ώρες του καλοκαιριού. Είμαστε στο Rajghat


DSC02280.JPG



DSC02304.JPG




Το δημοφιλέστερο μνημείο είναι μία απέριττη τετράγωνη εξέδρα από μαύρο μάρμαρο που έχει τοποθετηθεί στο σημείο που αποτεφρώθηκε η σορός του Μαχάτμα Γκάντι μετά την δολοφονία του στις 30 Ιανουαρίου 1948. Σε έναν περιτειχισμένο τετράγωνο κήπο με μία λιτή αψίδα στην είσοδο. Για τους ινδούς αλλά και για πολλούς άλλους αποτελεί τόπο προσκυνήματος στο περίβολο του οποίου καίει πάντα μια φλόγα . Μία επιμνημόσυνη τελετή λαμβάνει εδώ χώρα κάθε Παρασκευή , ημέρα κατά την οποία δολοφονήθηκε .
Είμαστε στο σημείο που είχε καεί η σορός του Γκάντι το 1947 . Μεγάλη προσωπικότητα , πλήθος κόσμου έρχεται εδώ , πολλά σχολεία για αυτόν το μεγάλο άνθρωπο .
Δεν υπάρχει χρέωση εισόδου .

DSC02325.JPG




Φτάνοντας στην είσοδο του μνημείου επιβάλλεται να βγάλεις τα παπούτσια και αυτό είναι ένα σοκ να πρέπει να περπατήσουμε μέσα σε μία μεγάλη περιοχή χωρίς παπούτσια.
Για μας δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τους ινδούς σε όμως είναι κάτι που το κάνουν συνεχώς πολλά παπούτσια πεταμένα δεξιά αριστερά λίγο πριν την είσοδο αφύλακτα τελείως ως επί το πλείστον το 90% σαγιονάρες .
Ακριβώς δίπλα στην είσοδο υπάρχουν θυρίδες ως επί το πλείστον για τους τουρίστες που μπορείς να φυλάξεις τα παπούτσια σου άμα θέλεις πληρώνοντας μία ρουπία το άτομο .
Επειδή σε όλο το ταξίδι βγάλαμε πολλές φορές τα παπούτσια και περπατήσαμε σε πολλών ειδών δάπεδα όχι πάντα καθαρά συστήνω πριν την αναχώρηση από Ελλάδα να πάτε σε ένα φαρμακείο και να πάρετε προστατευτικά των ποδιών όπως έχουν στα νοσοκομεία . Θα σας φανούν χρήσιμα .

DSC02312.JPG



Μια ακόμα έκπληξη μας περιμένει γιατί διαπιστώνουμε ότι πολύς μα πάρα πολύς κόσμος επιθυμεί να τραβήξει μία φωτογραφία με εμάς . Σαν να ήμασταν κάποιοι διάσημοι ηθοποιοί ή τραγουδιστές αυτό το παιχνίδι ξεκίνησε από αυτό το πάρκο και συνεχίστηκε μέχρι την τελευταία μέρα παραμονής μας στην χώρα. Κάποια στιγμή κατάντησε εκνευριστικό δεν μπορούσες να περπατήσεις να θαυμάσεις τα αξιοθέατα . Μόλις έφευγε ο ένας ερχόταν κάποιος άλλος να βγάλει φωτογραφία .
Αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα μπορούμε να επισκεφτούμε το λιτό εθνικό μουσείο Γκάντι στην απέναντι πλευρά του κύριου δρόμου όπου φωτογραφίες κείμενα από τις ομιλίες , περιγραφές και μερικές φορές ντοκιμαντέρ , τιμούν τον Μαχάτμα ενώ στο κατάστημα δώρων πωλούνται βιβλία. “Μαχάτμα” στα σανσκριτικά σημαίνει “Μεγάλη Ψυχή” και σίγουρα αυτή η μεγάλη ηγετική μορφή, κέρδισε επάξια αυτόν τον τίτλο. Το μουσείο ανοίχθηκε για πρώτη φορά στη Βομβάη, λίγο μετά τη δολοφονία του Γκάντι το 1948. Το μουσείο μεταφέρθηκε αρκετές φορές πριν μετακομίσει στο Raj Ghat το 1961 .
Εδώ υπάρχει ένας χώρος με 20 καθίσματα που μπορείς να παρακολουθείς μία ολιγόλεπτη ταινία με τη ζωή και τα έργα του Γκάντι.
Δεν υπάρχει χρέωση εισόδου .

DSC02379.JPG



Ακριβώς απέναντι ένα εστιατόριο ….. ο Θεός να το κάνει εστιατόριο που πολλοί τρώνε πολλά πράγματα με ποιότητα κάτω του μηδενός αλλά αυτό δεν φαίνεται να νοιάζει τους ινδούς . Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε , ένα νεράκι όμως θα το πάρουμε . Τα νερά αλλά και τα αναψυκτικά εδώ κυκλοφορούν σε μπουκαλάκια των 600 ml , και όχι σε 500 ml όπως ξέρουμε και κοστίζουν 20 ρουπίες .

Προσοχή όμως . Να ελέγξετε μήπως είναι ξαναγεμισμένο . Θα το βρείτε σφραγισμένο αλλά μπορεί να το έχει ξαναγεμίσει κάποιος πιτσιρικάς . Για να αποφύγετε μια τέτοια ενέργεια αφού χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο καταστρέψτε το πλαστικό .


Επόμενη στάση το Κόκκινο Φρούριο (Lal Qila)

Το 1638 το οχυρό του Σαχ Τζαχάν στην Άγκρα έσφυζε από αυλικούς και ήθελε συντήρηση καθώς ήταν ακατάλληλο για τις εκτεταμένες τελετές της αυλής . Τώρα που η κατασκευή του Ταζ Μαχάλ προχωρούσε η επιθυμία για μεταφορά του παλατιού στο Δελχί ήταν έντονη . Ο Σάχ Τζαχάν έβαλε τον θεμέλιο λίθο για την καινούργια πόλη η οποία θα γινόταν η έβδομη κατά σειρά απόπειρα μεταφοράς της πρωτεύουσας της Ινδίας σε αυτό το μέρος . Θα γινόταν το σύμβολο μογγολικής ισχύος και μάλιστα εντυπωσιακότερη από το Ταζ Μαχάλ . Η πόλη αυτή ονομάστηκε Σαχτζαχαναμπατ (παλαιό Δελχί)

DSC02448.JPG



DSC02423.JPG



Το επιβλητικό το Κόκκινο Φρούριο (Lal Qila) , το οποίο διατηρείται σε άριστη κατάσταση χρησιμοποιήθηκε ως η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας ως το 1857. . Το όνομά του προέρχεται από τις οχυρώσεις του που είναι φτιαγμένες από κόκκινο άργιλο. Ακριβώς απέναντι από το Κόκκινο Φρούριο εκτείνεται η πόλη που φέρει το όνομα του αυτοκράτορα (Shahjahanabad). Το εντυπωσιακότερο σημείο του Κόκκινου Φρουρίου είναι η Πύλη της Λαχώρης, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Παλιά Πόλη . Εδώ στις 15 Αυγούστου 1947 ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας Jawaharlal Nehru ύψωσε τη σημαία της χώρας . Έκτοτε κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ινδίας, ο εκάστοτε πρωθυπουργός υψώνει τη σημαία, εκφωνεί λόγο, παρακολουθεί παρελάσεις κι άλλες εορταστικές εκδηλώσεις .

DSC02467.JPG



Τα τείχη από αμμόλιθο του κόκκινου φρουρίου εκτείνονται σε μήκος 2 χλμ και ορθώνονται σε ύψος από 18 μέτρα ( στην πλευρά του ποταμού ) έως 33 μέτρα ( στην πλευρά της πόλης ) . Το 1638 ό Σαχ Τζαχάν ξεκίνησε την κατασκευή αυτού του επιβλητικού οχυρού το οποίο ολοκληρώθηκε το 1648 . Δεν μετέφερε ποτέ εντελώς την πρωτεύουσα του από την ¨Αγκρα στη νέα πολη γιατί εκθρονίστηκε και φυλακίστηκε στο φρούριο της Άγκρα από τον γιο του Αουρανγκζέμπ .

Το κόκκινο φρούριο τοποθετείται χρονικά στην πιο ακμάζουσα περίοδο εξουσίας των Μογγόλων . Ωστόσο η διακυβέρνηση των Μογγόλων από την έδρα του Δελχί δεν διήρκεσε πολύ .

Ο ποταμός Γιαμούνα yamuna έρεε στην ανατολική πλευρά του κάστρου και γέμιζε την τάφρο που είχε βάθος 10 μέτρα . Σήμερα ο ποταμός βρίσκεται 1 χλμ ανατολικότερα και η τάφρος παραμένει άδεια .

DSC02426.JPG




Ο μεγάλος προμαχώνας του οχυρού που βλέπουμε μπροστά μας και που θα μπούμε από τις πλαϊνές εισόδους ,προστέθηκε αργότερα από δω ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας ο Νεχρου , ανακοίνωσε στο λαό του την ανεξαρτησία της Ινδίας στις 15 Αυγούστου του 1947 και εδώ έγινε η πρώτη έπαρση της Ινδικής σημαίας. Μπορούμε να ανέβουμε στα τείχη και να δούμε την πόλη από αυτά .


DSC02463.JPG




Τα αυτοκίνητα μας αφήνουν στο πάρκινγκ και από εδώ είχαμε κανονίσει εδώ και πολλούς μήνες να μας περιμένουν 2 Ρίκσο ή αλλιώς 2 τοκ τοκ (τα μικρά τρίκυκλα ταξί) ώστε να συνεχίσουμε την βόλτα μας μέσα στους στενούς δρόμους με αυτά . Αυτό όμως δεν έχει γίνει , οι Ινδοί μας ζητούσαν επιπλέον χρήματα για να μας κάνουν αυτό το οποίο είχαμε συμφωνήσει από την αρχή .

Πρέπει να πω πως το να μην τηρούν οι Ινδοί αυτό που έχουμε συμφωνήσει από την αρχή κατάντησε εκνευριστικό σε όλο το ταξίδι . Γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους με τους οποίους ήρθαμε σε αντιπαράθεση πολλές φορές . Αν και είχα αντίγραφα των συμφωνηθέντων (σε χρήματα ή υπηρεσίες) παρόλα αυτά έβρισκαν δικαιολογίες για να αλλάξουν σε όφελος τους τα συμφωνηθέντα .

Αφού ρίξαμε ένα καυγά για καμιά ώρα στο παρκινγκ και καταλάβαμε ότι αυτή η καθυστέρηση μόνο εμάς έβλαπτε , τους αφήσαμε εκεί και φύγαμε με τα πόδια . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και τροποποιήσουμε το πρόγραμμα και να μην δούμε όλα όσα είχαμε κατά νου .


Μπήκαμε στο φρούριο από την Πύλη της Λαχώρης Lahore Gate
Η είσοδος στο φρούριο κοστίζει 600 ρουπίες
Η κύρια πύλη του κάστρου φέρει αυτό το όνομα επειδή βλέπει προς τη Λαχώρη που σήμερα βρίσκεται στο Πακιστάν . Κατά τον αγώνα της Ινδίας για την ανεξαρτησία της , οι εθνικιστές δήλωναν ότι κάποια μέρα θα έβλεπαν την Ινδική σημαία να ανεμίζει στο κόκκινο Φρούριο του Δελχί . Όλη η πύλη είναι επιστρωμένη με κόκκινο ψαμμίτη, εκτός από τις στέγες των περιπτέρων, όπου χρησιμοποιείται λευκή πέτρα.


DSC02483.JPG




Θα μπούμε στο κάστρο από αυτή την πύλη και θα βρεθούμε σε μία αψιδωτή στοά , το πρώτο κτίσμα του Σαχ Τζαχάν την Chatta Chowk (σκεπαστή αγορά ) . Κάποτε τα καταστήματα της πωλούσαν ακριβά αντικείμενα όπως μεταξωτά υφάσματα κοσμήματα και χρυσαφικά που απευθύνονταν κυρίως στη βασιλική οικογένεια . Κάθε Πέμπτη , οι πύλες του κάστρου παρέμεναν κλειστές για τους άνδρες και η είσοδος επιτρεπόταν μόνο στις γυναίκες .

Σήμερα απευθύνονται στους τουρίστες και η ποιότητα των αγαθών είναι φυσικά κατώτερη παρόλο που ορισμένα έχουν ακόμα βασιλικές τιμές . Τα υπόλοιπα κτίσματα θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας γιατί οι βρετανοί κατέστρεψαν τα περισσότερα το 1858.

Αν κάποιος θέλει τουαλέτα στα δεξιά της αγοράς υπάρχουν για όλο το φρούριο και σε όχι καλή κατάσταση

DSC02502.JPG



Μόλις περάσουμε τη σκεπαστή αγορά βλέπουμε στα αριστερά ένα όμορφο κτήριο που είναι το μουσείο Swatantrata Sangram
Στο μουσείο υπάρχουν μόνο εικόνες και αγάλματα των μαχητών ελευθερίας της Ινδίας. Δεν υπάρχει τίποτα καλλίτερο να δούμε . Οι διακοσμητές έχουν κάνει τον χώρο πιο εντυπωσιακό .
Πάντα κλειστό τη Δευτέρα ...

DSC02507.JPG



Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κόκκινου Φρουρίου βρίσκεται στο Mumtaz Mahal . Το μουσείο περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, τεχνουργήματα, καλλιγραφία, υφάσματα και άλλα αντικείμενα που χρονολογούνται από την εποχή των Mughal.

Αρχικά γνωστό ως Μουσείο Παλατιών , το μουσείο αυτό χρονολογείται από το 1911, όταν βρισκόταν στο Naubhat Khana. Αργότερα μεταφέρθηκε στο Mumtaz Mahal, το οποίο αρχικά χρησίμευε ως χώρος από τους βρετανούς κατακτητές. Το μουσείο βρίσκεται υπό την αιγίδα της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Ινδίας.

Τα περισσότερα από τα αντικείμενα και τα κοσμήματα των Mughal είχαν λεηλατηθεί και κλαπεί κατά τη διάρκεια της εισβολής του Πέρση Nadir Shah στην Ινδία το 1747 και πάλι μετά την αποτυχημένη ινδική εξέγερση του 1857 σε βάρος των βρετανών . Τελικά πωλήθηκαν σε ιδιώτες συλλέκτες ή το Βρετανικό Μουσείο . Για παράδειγμα, το διαμάντι Koh-i-Noor, το φλιτζάνι κρασιού από νεφρίτη του Shah Jahan και το στέμμα του Bahadur Shah IIare βρίσκονται όλα στο Λονδίνο. Διάφορα αιτήματα επιστροφής έχουν απορριφθεί από τη βρετανική κυβέρνηση. Το μουσείο, ως εκ τούτου, είναι σε θέση να δείξει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της κληρονομιάς των Mughal . ( είσοδος ελεύθερη )

DSC02545.JPG




Στη συνέχεια το επόμενο κτήριο είναι το Diwan I Am

Στην αίθουσα δημόσιων ακροάσεων ο αυτοκράτορας άκουγε τα παράπονα και τις διαφωνίες των πολιτών του . Ο θρόνος του βρισκόταν σε μία κοιλότητα του τοίχου που ήταν επενδυμένη από μάρμαρο και στολισμένη με πολύτιμους λίθους , πολλοί από τους οποίους λεηλατήθηκαν μετά την Ινδική εξέγερση του 1857 . Αυτή η πολυτελής αίθουσα ανακαινίστηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Λόρδου & αντιβασιλέα της Ινδίας μεταξύ 1898 και 1905 .

DSC02551.JPG




Ακριβώς από πίσω βλέπουμε το Rang Mahal , η αλλιώς παλάτι του χρώματος .

Οφείλει το όνομά του στο ζωγραφισμένο εσωτερικό του που δεν κατόρθωσε να επιβιώσει ως τις μέρες μας . Σε αυτό το παλάτι διέμενε η πρώτη σύζυγος του αυτοκράτορα ο οποίος συνήθιζε να γευματίζει εδώ . Ένα κανάλι που ονομάζεται Neher-e-Bhisht, το οποίο μετέφερε το νερό του ποταμού Yamuna στο φρούριο . Το ποτάμι λεγόταν και Ναχαρ-ι-μπαχιστ (ποταμός του παραδείσου) διαρρέοντας κατά μήκος το Rang Mahal, η κεντρική περιοχή του οποίου έχει μια μεγάλη πισίνα σε σχήμα λωτού.
Αρχικά στο κέντρο υπήρχε ένα σιντριβάνι από ελεφαντόδοντο .
Μέσα στο κανάλι και την πισίνα είχαν τοποθετηθεί πολύτιμοι λίθοι . Τα χρώματα τους έλαμπαν κάτω από το νερό και αντανακλούσαν στους ζωγραφισμένους τοίχους και την οροφή. Το αποτέλεσμα έδωσε στο κτίριο το δημοφιλές του όνομα .
Η πρόσοψή του έχει πέντε , εννέα ακάλυπτες καμάρες. Το δάπεδο είναι από μάρμαρο.
Το φρούριο λεηλατήθηκε από τον Ναντίρ Σάχ, τον βασιλιά της Περσίας και βανδαλίστηκε από τους Βρετανούς, οι οποίοι τερμάτισαν τη δυναστεία των Mughal .
Μετά την επανάσταση του 1857 , οι Βρετανοί κατέστρεψαν τις περισσότερες δομές στο Κόκκινο Φρούριο . Σήμερα, οι πέτρινες επενδύσεις του Rang Mahal σπάνε, ο σοβάς ξεφλουδίζει στους τοίχους , το πάτωμα λεκιάζεται με περιττώματα πουλιών και το κανάλι είναι ξηρό . Οι αστυνομικοί βαριεστημένα φυλάνε τα απομεινάρια.
Αγνοήστε τα όλα αυτά. Φανταστείτε πως μπορεί να ήταν στις δόξες του αυτό το υπέροχο παλάτι με τα γλυπτά στην οροφή, τα ζωγραφισμένα χρυσά αραβουργήματα , τις γαλαζοπράσινες πέτρες της πισίνας σε σχήμα λωτού .


DSC02568.JPG




Αμέσως μετά το Diwan-i-Khas

H αίθουσα ιδιωτικών ακροάσεων χτισμένη από λευκό μάρμαρο, ήταν ο μεγαλοπρεπής χώρος όπου συγκαλούνται τα συμβούλια του αυτοκράτορα. Εδώ βρισκόταν και ο περίφημος θρόνος του παγωνιού μέχρι το 1739 , οπότε ο Ναντίρ τον μετέφερε στο Ιράν . Στο πίσω μέρος του χρυσού θρόνου ορθωνόταν φιγούρες παγωνιών , τα όμορφα χρώματα τους αποδίδονταν με αμέτρητους πολύτιμους λίθους . Ανάμεσα τους υπήρχε ένας παπαγάλος σκαλισμένος από ένα μόνο σμαραγδί . Αυτό το αριστούργημα από πολύτιμα μέταλλα ζαφείρια ρουμπίνια σμαράγδια και μαργαριτάρια αποσυναρμολογήθηκε και ο λεγόμενος θρόνος του παγωνιού που εκτίθεται τώρα στην Τεχεράνη φέρει μόνο κάποια κομμάτια του αυθεντικού . Το μαρμάρινο βάθρο στο οποίο στεκόταν ο θρόνος παραμένει στην αρχική του θέση .
Το 1960 οι Μαράτα αφαίρεσαν και την ασημένια οροφή της αίθουσας η οποία σήμερα αποτελεί θολή ανάμνηση των περασμένων μεγαλείων της . Στους τοίχους της Diwan-i-Khas
Θα δούμε χαραγμένη την περίφημη περσική φράση « αν υπάρχει παράδεισος στη γη τότε βρίσκεται εδώ , βρίσκεται εδώ , βρίσκεται εδώ »

DSC02580.JPG




Στη συνέχεια τα Βασιλικά λουτρά . Δίπλα στο Diwan-i-Khas βρίσκονται τα χαμάμ . Πρόκειται για τρεις μεγάλες αίθουσες με θόλους και ένα σιντριβάνι στο κέντρο . Μία από αυτές τις αίθουσες μετατραπεί σε σάουνα . Τα πατώματα ήταν καλυμμένα με πέτρα χαραγμένο μάρμαρο και το φως έφτανε ως τις αίθουσες από τις πολύχρωμες γυάλινες οροφές .


DSC02596.JPG





Στη συνέχεια το Moti Masjid

Tο μικρό μαρμάρινο μαργαριταρένιο τζαμί που βρίσκεται κοντά στα λουτρά χτίστηκε το 1659 από τον Αουρανγκζέμπ Aurangazeb για την προσωπική του χρήση και ασφάλεια το οποίο υποτίθεται ότι ήταν εύκολα προσβάσιμο από τα ιδιωτικά του σπίτια. . Οι θόλοι είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα που λέγεται ότι είχαν επικαλυφθεί παλιά με χαλκό. Ένα παράξενο χαρακτηριστικό αυτού του Τεμένους του έγκειται στην κατασκευή των εξωτερικών τοίχων του , που σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να βρίσκονται σε απόλυτη ηρεμία με το υπόλοιπο κάστρο . Οι εσωτερικοί τοίχοι έχουν μια ελαφριά κλίση ώστε να βλέπουν προς τη Μέκκα .
Ο χώρος δεν είναι ανοικτός στους επισκέπτες.

DSC02573.JPG





Τελειώνοντας από όλα αυτά έχει αρχίσει να σκοτεινιάζει οι φρουροί με τις σφυρίχτρες προειδοποιούν τον κόσμο ότι το φρούριο θα κλείσει.

Βγαίνουμε έξω την ώρα που έχουν ανάψει ήδη τα φώτα . Το φρούριο απέξω φωτισμένο είναι καταπληκτικό δεν σου κάνει όρεξη να φύγεις αλλά δεν μπορείς και να μείνεις . Αν και είναι πολύ καλά περιποιημένο μέσα , απέξω προσπαθείς να βρεις δρόμο για να μην πατήσεις τα σκουπίδια , η βρώμα απερίγραπτη . Απέναντι ακριβώς από την κεντρική πύλη ανοίγεται η νέα πολη και η νέα αγορά . Μέχρι στιγμής προχωρούσαμε προστατευμένοι μέσα στα οχήματα των οδηγών . Τώρα ήρθε η ώρα να βγούμε μόνοι μας και να περπατήσουμε στην πόλη . Νιώθεις σαν να βγαίνεις σε έναν καινούργιο κόσμο, ο θόρυβος απερίγραπτος όλα τα αυτοκίνητα κορνάρουν το ένα στο άλλο τίποτα δεν λειτουργεί όλοι προσπαθούν να προλάβουν να χωθούν προς οποιαδήποτε τρύπα βρουν είτε αυτοκίνητο είναι αυτό είτε πεζός . Αυτό που θεωρούμε ορθό στη χώρα μας δεν λειτουργεί εδώ , ένα χάος . Καταφέραμε με πολύ κόπο και περάσαμε στην απέναντι πλευρά του δρόμου . Ένα σωρό μαγαζάκια το ένα δίπλα στο άλλο αλλά και με μέχρι μέσα στο δρόμο Ο καθένας έχει έναν πάγκο και κάτι πουλάει .

DSC02656.JPG




Προχωράμε μέσα σε αυτό το δάσος από ανθρώπους και προσπαθούμε να μη χαθούμε μεταξύ μας μέσα στον χαμό που γίνεται από αυτοκίνητα μηχανάκια ποδήλατα αγελάδες σκυλιά ώστε να φτάσουμε στο επόμενο αξιοθέατο το
Μεγάλο Τζαμί της Παρασκευής (Jama Masjid)
το οποίο κατασκευάστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα μαζί με την Παλιά Πόλη και το Κόκκινο Φρούριο, προκειμένου να αποτελέσει το θρησκευτικό κέντρο της πόλης. Το τελευταίο κτίσμα του αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν (1658) διαλαλεί τη δύναμη του Ισλάμ και παραμένει το σπουδαιότερο τέμενος . Είναι χτισμένο σε ένα υπερυψωμένο επίπεδο και δεσπόζει πάνω από την Παλιά Πόλη, με εξαιρετική θέα προς το κόκκινο οχυρό , ενώ η αυλή του μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 25.000 πιστούς. Το τζαμί είναι κατασκευασμένο από κόκκινο αμμόλιθο , λευκό μάρμαρο και ορείχαλκο , ένας συνδυασμός που θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα αρχιτεκτονική των Mughal. Το Μεγάλο Τζαμί του Δελχί είναι το μεγαλύτερο της Ινδίας. Εδώ θα δούμε χιλιάδες μουσουλμάνους να προσεύχονται όπως και την εποχή του Σαχ Τζαχάν . Το σχέδιο του Τεμένους εμπνευσμένο από το σπίτι του Προφήτη στη Μεδίνα , είναι απλό. Μία μεγάλη αυλή με θολωτή αίθουσα στο ένα άκρο. Οι πιστοί πλένονται στη λίμνη της αυλής για να εξαγνιστούν και κατόπιν προσεύχονται στραμμένοι προς το κεντρικό μιχραμπ της αίθουσας που δείχνει προς τη Μέκκα . Από το μίνμπαρ (άμβωνας) πραγματοποιείται ομιλία κατά τις μεσημεριανές δημόσιες προσευχές της Παρασκευής , της Ιερής μέρας των μουσουλμάνων και από τον μιναρέ ο μουεζίνης καλεί τους πιστούς για προσευχή. Έχει τρεις πύλες τέσσερις γωνιακούς πύργους και δύο μιναρέδες που ορθώνονται σε ύψος 40 μέτρων .
DSC02698.JPG





Τα φαρδιά σκαλοπάτια οδηγούν στις επιβλητικές πύλες . Η ανατολική πύλη αρχικά ήταν ανοιχτή μόνο για τον αυτοκράτορα , σήμερα ανοίγει μόνο την Παρασκευή και κατά τις μουσουλμανικές γιορτές . Οι επισκέπτες μπορούν να μπουν στο τζαμί από τη βόρεια ή τη νότια πύλη και πρέπει να βγάλουν τα παπούτσια τους και πρέπει να είναι ευπρεπώς ντυμένοι . Η αυλή του Τεμένους μπορεί να δεχτεί μέχρι 25.000 άτομα . Αν πληρώσουμε 10 ρουπίες μπορούμε να ανέβουμε στο νότιο μιναρέ ( οι γυναίκες πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα ) . Η θέα προς όλες τις μεριές είναι εκπληκτική .
Γύρω του υπάρχουν καταστήματα με σουβενίρ και εστιατόρια με καλό φαγητό .
Μέχρι να φτάσουμε στην πύλη συναντήθηκα με τόσο κόσμο που δεν θα τον συναντήσω σε ένα μήνα μέσα στο κέντρο της Αθήνας . Δεν μπορεί να φανταστεί άνθρωπος το πόσος κόσμος κυκλοφορεί σε αυτό το δρόμο με πόσες διαφορετικές μορφές .

Στο τζαμί φτάσαμε την ώρα που είχε ήδη σκοτεινιάσει . Πλήθος μικρά μαγαζάκια ολόγυρα , μία αγορά ο ένας πάνω στον άλλον να σου πουλάει οτιδήποτε . Όλα αυτά δίπλα από περιττώματα σκύλων αγελάδων αλλά και ανθρώπων που δεν δίσταζαν στα καλά καθούμενα να κάνουν την ανάγκη τους σε οποιαδήποτε γωνία τους έρθει ενώ ακριβώς δίπλα κάποιος μπορεί να έχει ένα τηγάνι και να τηγάνιζε κάτι φαγώσιμο για να πουλήσει .
Επιχειρήσαμε να μπούμε μέσα αλλά μας σταματήσανε οι πλανόδιοι δείχνοντάς μας μία επιγραφή η οποία απαγόρευε την είσοδο σε άτομα που φορούσαν παπούτσια .

DSC02683.JPG





Κάναμε μεταβολή κατεβήκαμε κάτω και πήγαμε στην πύλη Νο 3 . Ακριβώς απέναντι έχει ένα αξιοπρεπές ξενοδοχείο το Hotel Aiwan E Shahi με πολύ καλό φαγητό ασφαλές και καλή τιμή . Από την ταράτσα του καθίσαμε ξεκουραστήκαμε και είδαμε όλη τη θέα του τζαμιού και του χαμού .

48277738_10216314685491834_9200599450236485632_n.jpg








ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΆΡΤΗ


Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στο νέο Δελχί πρώτη στάση το Indira Gandhi Memorial Museum . Εισιτήριο δεν υπάρχει , η είσοδος είναι δωρεάν αλλά περνάμε από εξονυχιστικό έλεγχο.

Η πρώην κατοικία της Ιντιρα Γκάντι έχει μετατραπεί σε μουσείο . Εδώ εκτίθενται ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα της μεταξύ των οποίων και το σάρι (με λεκέδες από αίμα ) που φορούσε όταν δολοφονήθηκε . Η κρυστάλλινη πλάκα στον κήπο προστατεύει τις καφέ κηλίδες στο σημείο όπου κατέρρευσε αφού πυροβολήθηκε από δύο σωματοφύλακες της το 1984 .

DSC02830.JPG






Eνα μικρό μπανγκαλόου με καταπράσινο περίβολο όπου έζησε η κόρη του Τζαβαχαρλαλ Νεχρού. Φωτογραφίες στους τοίχους αφηγούνται την ιστορία της διακυβέρνησής της και την μοίρα των γιων της. Υπάρχει και ένα γλυπτό από γυαλί που αναπαριστά ένα ποτάμι τον τόπο δολοφονίας της στις 31 Οκτωβρίου 1984.
Αυτές τις μέρες πρέπει να είχαν κάποια τελετή και μαζεύουν τα υπολείμματα των εκδηλώσεων.
DSC02829.JPG






Εξω από την είσοδο ενας πλανόδιος πωλητής πάνω στο πεζοδρόμιο πωλούσε παραδοσιακά σανδάλια στην καλύτερη τιμή που βρήκαμε από άλλες πόλεις .


Ένα χιλιόμετρο βορειότερα θα σταματήσουμε στο Gandhi Smriti
Η οικία όπου έζησε και δολοφονήθηκε ο Γκάντι. Εδώ στις 30 Ιανουαρίου 1948 ένας φανατικός ινδουιστής πυροβόλησε τον Μαχάτμα Γκάντι επειδή πίστευε ότι έδειχνε υπερβολική ανοχή στους μουσουλμάνους .
Η οπτικοακουστική υποστήριξη θα μας βάλει στο πνεύμα, με περίπου 2.500 αντίγραφα από τηλεγραφήματα, επιστολές, σημειώσεις που σκιαγραφούν την κορυφαία αυτή προσωπικότητα.
Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο λιτό δωμάτιο όπου έμενε ο Γκάντι, όπου όλα τα υπάρχοντά του παραμένουν άθικτα.

DSC02863.JPG





Μια σειρά αποτυπωμάτων στον εξωτερικό χώρο δείχνει τον τελευταίο του περίπατο στη βεράντα, όπου πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Σε αυτή τη βεράντα ο Γκάντι καθοδηγούσε με τις νυχτερινές προσευχές το πλήθος που μαζευόταν . Σε αυτόν τον χώρο υπάρχει η «Στήλη του Μάρτυρα », που δείχνει την ακριβή θέση του θανάτου του.

DSC02953.JPG





Το ρολόι τσέπης του Γκάντι, το οποίο σταμάτησε τη στιγμή του θανάτου του, 5:17 μ.μ., τώρα κρέμεται στον τοίχο .

Μεγάλη συλλογή φωτογραφιών με μερικά προσωπικά αντικείμενα και μια σειρά μικρών κουκλόσπιτων και κούκλες από τερακότα που απεικονίζουν τη ζωή του Γκάντι , είναι τα αξιοθέατα αυτού του μουσείου. Η προβολή των πολυμέσων πραγματοποιείται επίσης από τις 13:00 έως τις 13:30

DSC02908.JPG





Δεν υπάρχει εισιτήριο εισόδου αλλά ούτε και έλεγχος .

Ακριβώς απ εξω επίσης ενας άλλος μικροπωλητής είχε διάφορα αντικείμενα σε πολύ καλές τιμές για σουβενίρ . ( μεταλλικά αμαξάκια με 200 ρουπίες , 2,5 ευρώ και τράπουλες με 50 ρουπίες , 0,60 λεπτά )



Τα αυτοκίνητα μας πάνε στο επόμενο αξιοθέατο τον λόφο Ρειζινα raisina hill
Οι Βρετανοί είχαν την έδρα τους στο Μαντράς και έπειτα στην Καλκούτα.
Το Δελχί τόπος στρατηγικής σημασίας για τους προγενέστερους ηγεμόνες βρισκόταν το περιθώριο. Η Άγκρα ήταν πρωτεύουσα των βορειοδυτικών επαρχιών και όχι το Δελχί.

Κατόπιν προς έκπληξη όλων ο βασιλιάς αυτοκράτορας Γεώργιος Ε όταν επισκέφτηκε την Ινδία το 1911 ανακοίνωσε ότι η πρωτεύουσα της βρετανικής Ινδίας θα μεταφερόταν από την Καλκούτα στο Δελχί το οποίο θα οικοδομούνταν για να γίνει η αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Υποηπείρου.

Ο βασιλιάς αυτοκράτορας και η Βασίλισσα αυτοκράτειρα Μαρία έθεσαν το θεμέλιο λίθο βόρεια του Παλαιού Δελχί και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Το 1913 ο βρετανός αρχιτέκτονας Έντουαρντ Λουτιενς , Sir Edwin Lutyens ήρθε στην Ινδία μαζί με μία επιτροπή να ξεκινήσουν τα σχέδια της νέας πόλης. Ούτε σε αυτόν αλλά ούτε στην επιτροπή άρεσε η αρχική τοποθεσία του βασιλιά.

Αφού εξερεύνησαν με ελέφαντες όλη τη θαμνώδη περιοχή του Δελχί , βρήκαν μία άλλη τοποθεσία πιο καλή.

¨Έτσι μία νύχτα πήραν κρυφά το θεμέλιο λίθο τον φόρτωσαν σε μία βοϊδάμαξα και τον τοποθέτησαν στο λόφο Ρειζινα που είχαν επιλέξει. Ο βασιλιάς δεν έμαθε ποτέ οτι η πόλη δεν χτίστηκε πάνω απο τον θεμέλιο λίθο που έθεσε . Ο Λιούτενς και η ομάδα του σχεδίασε τα κτίρια από τα οποία πολλά ήταν δημόσια καθώς και περισσότερα από 4.000 πλινθόκτιστα με επίπεδη οροφή.

Στην κορυφή του λόφου Ρειζινα μας αφήνουν τα αυτοκίνητα
DSC03063.JPG






Από αυτό το σημείο ξεκινά η επιβλητική Rajpath

H οδός του Βασιλιά αποτελεί μία ακόμα από τις εμπνεύσεις του Λούτιενς . Πρόκειται για έναν απίστευτα φαρδύ δρόμο που κοσμείται και στις δύο πλευρές του από μικρές λιμνούλες . Εδώ λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 26 Ιανουαρίου η παρέλαση της ημέρας της ανεξαρτησίας που παρακολουθείται από ένα τεράστιο πλήθος .

Στο ανατολικό άκρο της Rajpath δεσπόζει India Gate ενώ στο δυτικό άκρο της βρίσκεται το Rashtrapati Bhavan , που είχε χτιστεί αρχικά για τον αντιβασιλέα αλλά σήμερα αποτελεί κατοικία του προέδρου. Στις δύο πλευρές του ορθώνονται τα διοικητικά Μέγαρα .

DSC03099.JPG






Το Προεδρικό Μέγαρο (Rashtrapati Bhavan)

Αυτό το κτίσμα βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Rajpath και είναι γνωστό ως προεδρική κατοικία αφού αποτελεί επίσημη οικία του Προέδρου της Ινδίας . Η ανέγερση του ολοκληρώθηκε το 1929 . Το κτήριο μοιάζει με παλάτι και φέρει στοιχεία από την αρχιτεκτονική των Μογγόλων αλλά και των δυτικών . Αποτελούσε τον πυρήνα της πόλης. Αποτελείται από τέσσερα πατώματα και 350 δωμάτια που καλύπτουν μια επιφάνεια 19.000 τ.μ. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν το μεγαλύτερο προεδρικό μέγαρο παγκοσμίως. Ο σχεδιασμός του είναι ένας συνδυασμός από ευρωπαϊκά κλασικά πρότυπα με ινδικά στοιχεία στη διακόσμηση.

Στη δυτική πλευρά του υπάρχει ένας κήπος που καλύπτει έκταση 520 στρεμμάτων . Ο κήπος είναι ανοιχτός για το κοινό μόνο κατά τον Φεβρουάριο και τις αρχές Μαρτίου . Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά απαγορεύεται η φωτογράφιση . Ωστόσο οι ακριβείς ημερομηνίες αλλάζουν συχνά .

Πριν από την ανεξαρτησία εδώ διέμενε ο αντιβασιλέας . Την περίοδο του Μαουντμπάτεν , τελευταίου αντιβασιλέα της Ινδίας χρειάζονταν εκατοντάδες υπηρέτες για τη συντήρηση των 340 δωματίων και των τεράστιων κήπων . Υπήρχαν 418 κηπουροί από τους οποίους οι 50 α είχαν αποκλειστικά καθήκον να απομακρύνουν τα πουλιά .
Το πλησιέστερο σημείο που επιτρέπεται να φτάσει κάποιος επισκέπτης είναι σε απόσταση 300μ.

DSC03023.JPG






Το συγκρότημα πλαισιώνεται από τα Υπουργεία Αμύνης, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Εμπορίου.

DSC03002.JPG


DSC03059.JPG





Πίσω από το υπουργείο δημοσίων έργων το υπέροχο κτήριο Sansad Bhavan ( Βουλή )

Παρόλο που στεγάζεται σε ένα μεγάλο και επιβλητικό κτίριο , η Sansad Bhavan , η Βουλή της Ινδίας , παραμένει κρυμμένη και κυριολεκτικά απαρατήρητη στο τέρμα της Sansad Marg ακριβώς βόρεια της Rajpath . Το κτίσμα είναι κυκλικό ( διάμετρος 171μ. ) και περιβάλλεται από κιονοστοιχία . Για να επισκεφτούμε τη Βουλή πρέπει να προμηθευτούμε ειδικές άδειες που διατίθενται στο γραφείο υποδοχής , μόνο εάν έχουμε συστατική επιστολή από την πρεσβεία μας .

DSC03077.JPG




Στο μέσον της Rajpath μας περιμένει το εθνικό μουσείο της χώρας .
Τέλος ομως για σήμερα . Συνεχίζεται .........
 

karvas

Member
Μηνύματα
30
Likes
189
Ξέρω να διαβάζω. Το θέμα είναι τι διαβάζω ώρες ώρες...
Ααα!!! μπράβο !!! Τώρα συμφωνούμε !!! Τώρα με καταλαβαίνεις τι τραβάω και εγώ με αυτά που διαβάζω . Για να σου δώσω να καταλάβεις , υπάρχουν άνθρωποι που αυτά τα οποία κυκλοφορούν ΜΟΝΟ στο δικό τους μυαλό τα πιστεύουν οτι ειναι και αληθινά . ¨Ασε που να στα λέω ...
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.139
Likes
20.427
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Απο το τελευταίο μήνυμα σου αντιλαμβάνομαι οτι έχεις "ενοχληθεί".

Καταρχάς, δεν μπήκα να σχολιάσω στην ιστορία σου για να σου "την πω"! Ο καθένας εδώ μέσα έχει τη δυνατότητα να γράψει την ταξιδιωτική του εμπειρία (σύμφωνα με τους όρους του φόρουμ), όπως νομίζει αυτός καλύτερα. Επίσης, όλα τα μέλη εδώ έχουν την δυνατότητα να κάνουν σχόλια αρκεί να μην είναι προσβλητικά.
Θεωρώ το θέμα της δημόσιας υγείας σημαντικό και "λεπτό" και δεν νομίζω οτι έγραψα κάποιο προσβλητικό σχόλιο!

Λέγοντας αυτό...
όταν δίνουμε πληροφορίες για φάρμακα, καλό θα ήταν να είμαστε πιο σαφείς.
...εννοώ οτι:
  • Δίνεις πληροφορία για ένα εμβόλιο ηπατίτιδας χωρίς να γράφεις σε πιο τύπο ηπατίτιδας αναφέρεσαι. Τα εμβόλια της ηπατίτιδας Α και Β είναι διαφορετικά ως προς την δοσολογία και το χρονικό διάστημα που μπορούν να γίνουν. Εγώ το γνωρίζω, γιατί έχω κάνει και τα δύο εμβόλια σχετικά πρόσφατα.
  • Δίνεις αυτή τη πληροφορία για το εμβόλιο του τύφου:
Ο τύφος πρέπει να γίνει 10 μέρες πριν το ταξίδι.
ενώ η σωστή είναι οτι αυτό το εμβόλιο πρέπει να γίνει τουλάχιστον 10 μέρες πριν το ταξίδι. Το εμβόλιο το έχω κάνει σχετικά πρόσφατα και το έκανα ένα μήνα πριν την πραγματοποίηση του ταξιδιού. Οπότε σου έγραψα αυτό:​
για τον τύφο η διατύπωση της πληροφορίας είναι λάθος.
Μία επιπλέον πληροφορία που μου είπαν δύο προσωπικοί μου γιατροί, αλλά και η γιατρός στην Νομαρχία Θεσσαλονίκης που μου έκανε το εμβόλιο, είναι οτι το εμβόλιο του τύφου δεν μας καλύπτει 100% και οτι πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε και τι πίνουμε, παρόλο που το κάνουμε!
Λέγοντας αυτό:
για τα εμβόλια δεν συμβουλευόμαστε τα φόρουμ και τους φίλους μας, αλλά τον γιατρό μας!
αναφερόμουν στο παρακάτω σχόλιο σου:
Αν ρωτήσεις δεξιά και αριστερά θα ακούσεις ένα σωρό γνώμες.
Θεωρώ οτι δεν ρωτάμε δεξιά και αριστερά για τα εμβόλια, αλλά τους γιατρούς μας! Δεν ξέρω γιατί είναι κακό αυτό που είπα. Ανέφερα το φόρουμ και τους φίλους, γιατί τα ανέφερες και εσύ. Μέχρι εκεί πήγε η σκέψη μου.

Λέγοντας αυτό:
Το θέμα είναι τι διαβάζω ώρες ώρες...
αναφερόμουν σε αυτό το σχόλιο σου:
Οσο για την ηπατίτιδα αναφέρομαι στην Α διοτι την Β μας την απέκλεισαν όλες οι Νομαρχίες διότι την κολάς με μετάγγιση ή με σεξουαλική επαφή .
Είναι απορίας άξιο οτι γιατροί δημόσιας υγείας δεν συνιστούν σε έναν ταξιδιώτη να κάνει το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β! Ακόμα και να μην έχει σκοπό κάποιος ταξιδιώτης να έρθει σε σεξουαλική επαφή εκεί που θα πάει, σε μία "στραβή", μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί και να χρειαστεί μετάγγιση...Δεν είμαι κακοπροαίρετη, αλλά αυτό ισχύει ως πιθανότητα! Εκτός απο τους προσωπικούς γιατρούς μου, η γιατρός στην Νομαρχία με ρώτησε αν έχω κάνει τα εμβόλια της ηπατίτιδας (και τα δύο). Τα συνιστούσε και αυτή!

Αν η παρεξήγηση πηγάζει απο αυτό το σχόλιο:
..ε τι αν πώ τώρα; Αφού διάβασα αυτά που έγραψες και μάλιστα όχι μόνο μία φορά.

Όλα τα παραπάνω (είτε είναι δικά σου γραπτά, είτε δικά μου, είτε οποιουδήποτε άλλου) αποτελούν πληροφορίες για επόμενους ταξιδιώτες. Αν δεν κάνω λάθος, αυτός είναι ο σκοπός του φόρουμ! Επίσης όταν γράφουμε δημόσια, κρινόμαστε και δημόσια. Σε δική μου ταξιδιωτική ιστορία, έχω δώσει λάθος πληροφορία και διορθώθηκα. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον εαυτό μου αλάνθαστο. Άλλωστε θεωρώ οτι δεν είναι κακό να κάνω λάθη. Κακό είναι να μην δέχομαι τα λάθη που κάνω και να μην μαθαίνω απο αυτά.

Λυπάμαι για την τροπή που πήρε το θέμα. Έχεις όλο το δικαίωμα να κάνεις αναφορά στα σχόλια μου, πατώντας το κουμπί "tools", αν θεωρείς οτι είναι προσβλητικά ως προς το πρόσωπο σου!
Είναι το τελευταίο σχόλιο μου και δεν θα ξανα ενοχλήσω. Καλή συνέχεια στην ταξιδιωτική σου ιστορία.
 

karvas

Member
Μηνύματα
30
Likes
189
Απο το τελευταίο μήνυμα σου αντιλαμβάνομαι οτι έχεις "ενοχληθεί".

Καταρχάς, δεν μπήκα να σχολιάσω στην ιστορία σου για να σου "την πω"! Ο καθένας εδώ μέσα έχει τη δυνατότητα να γράψει την ταξιδιωτική του εμπειρία (σύμφωνα με τους όρους του φόρουμ), όπως νομίζει αυτός καλύτερα. Επίσης, όλα τα μέλη εδώ έχουν την δυνατότητα να κάνουν σχόλια αρκεί να μην είναι προσβλητικά.
Θεωρώ το θέμα της δημόσιας υγείας σημαντικό και "λεπτό" και δεν νομίζω οτι έγραψα κάποιο προσβλητικό σχόλιο!

Λέγοντας αυτό...

...εννοώ οτι:
  • Δίνεις πληροφορία για ένα εμβόλιο ηπατίτιδας χωρίς να γράφεις σε πιο τύπο ηπατίτιδας αναφέρεσαι. Τα εμβόλια της ηπατίτιδας Α και Β είναι διαφορετικά ως προς την δοσολογία και το χρονικό διάστημα που μπορούν να γίνουν. Εγώ το γνωρίζω, γιατί έχω κάνει και τα δύο εμβόλια σχετικά πρόσφατα.
  • Δίνεις αυτή τη πληροφορία για το εμβόλιο του τύφου:
ενώ η σωστή είναι οτι αυτό το εμβόλιο πρέπει να γίνει τουλάχιστον 10 μέρες πριν το ταξίδι. Το εμβόλιο το έχω κάνει σχετικά πρόσφατα και το έκανα ένα μήνα πριν την πραγματοποίηση του ταξιδιού. Οπότε σου έγραψα αυτό:​


Μία επιπλέον πληροφορία που μου είπαν δύο προσωπικοί μου γιατροί, αλλά και η γιατρός στην Νομαρχία Θεσσαλονίκης που μου έκανε το εμβόλιο, είναι οτι το εμβόλιο του τύφου δεν μας καλύπτει 100% και οτι πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε και τι πίνουμε, παρόλο που το κάνουμε!
Λέγοντας αυτό:

αναφερόμουν στο παρακάτω σχόλιο σου:

Θεωρώ οτι δεν ρωτάμε δεξιά και αριστερά για τα εμβόλια, αλλά τους γιατρούς μας! Δεν ξέρω γιατί είναι κακό αυτό που είπα. Ανέφερα το φόρουμ και τους φίλους, γιατί τα ανέφερες και εσύ. Μέχρι εκεί πήγε η σκέψη μου.

Λέγοντας αυτό:

αναφερόμουν σε αυτό το σχόλιο σου:
Είναι απορίας άξιο οτι γιατροί δημόσιας υγείας δεν συνιστούν σε έναν ταξιδιώτη να κάνει το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β! Ακόμα και να μην έχει σκοπό κάποιος ταξιδιώτης να έρθει σε σεξουαλική επαφή εκεί που θα πάει, σε μία "στραβή", μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί και να χρειαστεί μετάγγιση...Δεν είμαι κακοπροαίρετη, αλλά αυτό ισχύει ως πιθανότητα! Εκτός απο τους προσωπικούς γιατρούς μου, η γιατρός στην Νομαρχία με ρώτησε αν έχω κάνει τα εμβόλια της ηπατίτιδας (και τα δύο). Τα συνιστούσε και αυτή!

Αν η παρεξήγηση πηγάζει απο αυτό το σχόλιο:

..ε τι αν πώ τώρα; Αφού διάβασα αυτά που έγραψες και μάλιστα όχι μόνο μία φορά.

Όλα τα παραπάνω (είτε είναι δικά σου γραπτά, είτε δικά μου, είτε οποιουδήποτε άλλου) αποτελούν πληροφορίες για επόμενους ταξιδιώτες. Αν δεν κάνω λάθος, αυτός είναι ο σκοπός του φόρουμ! Επίσης όταν γράφουμε δημόσια, κρινόμαστε και δημόσια. Σε δική μου ταξιδιωτική ιστορία, έχω δώσει λάθος πληροφορία και διορθώθηκα. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον εαυτό μου αλάνθαστο. Άλλωστε θεωρώ οτι δεν είναι κακό να κάνω λάθη. Κακό είναι να μην δέχομαι τα λάθη που κάνω και να μην μαθαίνω απο αυτά.

Λυπάμαι για την τροπή που πήρε το θέμα. Έχεις όλο το δικαίωμα να κάνεις αναφορά στα σχόλια μου, πατώντας το κουμπί "tools", αν θεωρείς οτι είναι προσβλητικά ως προς το πρόσωπο σου!
Είναι το τελευταίο σχόλιο μου και δεν θα ξανα ενοχλήσω. Καλή συνέχεια στην ταξιδιωτική σου ιστορία.


Καλησπέρα καταρχας .
Το τραβηξαμε λιγάκι ειναι αλήθεια .
Είμαι καινούργιος εδώ οπως θα κατάλαβες και δεν γνωρίζω να τακτοποιήσω τόσο όμορφα τα αρχεία όπως έκανες εσύ ωστε να δώσω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε αυτά που θα πω .
Το μόνο που θέλω να πω είναι οτι οσα ανέφερα είναι γεγονότα τα οποία μου συνέβησαν . Δεν είναι προιόντα δικής μου φαντασίας ωστε να παραπλανήσω κάποιον επόμενο ταξιδιώτη .
Θεωρώντας οτι μου συνέβησαν εμενα πιστεύω οτι θα συμβούν και σε κάποιον άλλο .
Απλα κατέθεσα γεγονότα- συμβάντα .
Με αυτό το σκεπτικό ενοχλήθηκα οταν είπες οτι : 1ον έπρεπε να ήμουν πιο σαφής , 2ον οτι δεν ανέφερα τον τύπο της ηπατίιτιδας , 3ον η πληροφορία για τον τύφο ειναι λάθος .
Ζητάς ολες αυτές τις λεπτομέρειες απο εναν ηλεκτρολόγο .
Δεν ταξιδεύουν μονο γιατροί για να ειναι αναλυτικοί σε τέτοιες λεπτομέρειες .
Δεν ανέφερα τον τύπο διοτι ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ της Νομαρχίας μου είπαν οτι ειναι πλεονεξία να κάνω εμβόλιο της Β΄.
Η πληροφορία για τον τύφο είναι αυτή που μου έδωσαν και εμένα οι γιατροί . Και μάλιστα η μια Νομαρχία μου είπε να κάνω το εμβόλιο 6 ημέρες πρίν . Όταν πήγα να το κάνω την συγκεκριμένη ημέρα που ΑΥΤΟΙ μου είχαν κλείσει ραντεβού μου ανακοίνωσαν οτι δεν είχαν το εμβόλιο . Τους τελείωσε . Αυτοί με παραπέμψανε στην Νομαρχία στον Άλιμο που οταν πήγα εκεί ΑΥΤΟΙ μου είπαν οτι έπρεπε να το κάνω 10 ημέρες πριν και οτι είχε παρέλθει ο χρόνος .
Οτι έγραψα δεν ήταν αποκύημα της δικής μου φαντασίας ωστε να βλάψω εναν επόμενο ταξιδιώτη αλλά αυτούσια τα λόγια των γιατρών με τους οποίους ειχα επαφές .
Αν αυτά ακούγονται περίεργα σε κάποιον , θα πρέπει να πάει να βρεί αυτόν που τα παρήγαγε και οχι τον ταχυδρόμο που τα μετέφερε .
Και επειδή συνέβησαν επιπλέον ευτράπελα που δεν έχω αναφέρει , αναγκάστηκα να ρωτήσω τον παθολόγο μου και άλλους δυο φίλους να μάθω τι έκαναν αυτοί .
Πιστεύω οτι η σωστή ερώτηση οταν κάποιος διαβάζει κάτι περίεργο είναι να ρωτήσει , ποιος ανέφερε τα γραφόμενα και αν αυτά έχουν μεταφερθεί αυτούσια .
Το να πυροβολούμε αδιακρίτως τον ταχυδρόμο είναι κάτι που αυτομάτως θα φέρει αντίδραση .
Χρησιμοποίησα το Travelstories για 2 ταξίδια και αυτή τη στιγμή το χρησιμοποιώ για το επόμενο .
Απλά θέλησα να βοηθήσω ( όπως βοηθήθηκα ) επόμενους ταξιδιώτες και αναφέρω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ εμπειρείες και βιώματα και οχι τη φαντασία μου .
Οπως θα διαπιστώσεις απο την ιστορία κάνω ξενάγηση σε κάθε αξιοθέατο , αναφέρω τιμές ,τι να προσεξει κάποιος και χρόνους που χρειάζονται για να βγουν σε πέρας τα αξιοθέατα .
Πρόθεση μου είναι να βοηθήσω . Να διαβάσει κάποιος την ιστορία και να ταξιδέψει .
Αυτός ειναι και ο λόγος που με στεναχώρησε το σχόλιο σου .
Οπως είπες κι εσύ "Ο καθένας εδώ μέσα έχει τη δυνατότητα να γράψει την ταξιδιωτική του εμπειρία" . Αυτό κάνω .
Λυπάμαι κι εγώ . Καλές γιορτές . Καλή συνέχεια και σε σένα
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Μια χαρά ταξιδι εκανες σε μια πολυ ενδιαφερουσα χωρα .
Ελπιζω να το απόλαυσες κιόλας . Σε ευχαριστουμε και για την ιστορία σου .

Να σου πω καποια πραγματακια που διαβασα στο ξεκίνημα και μου φάνηκαν υπερβολικά .

Θεμα βίζας . Πολυ τραγικά σου φανηκαν .
Εχω παει Ινδια αρκετες φορές και το μόνο άβολο ειναι οτι πηγαινω Αθήνα να βγάλω τη βιζα ενω ζω επαρχία .
Ειναι και πολυ τσιμπημένη η τιμή αλλά εως εκει .
Απλά σε καποιες πρεσβειες πρέπει να εχεις υπομονη . Δεν ειναι ολες το ίδιο . Στο κατω κατω εσυ ζητας να επισκεφτεις τη χωρα τους αυτοι θα κρινουν πως θα το χειριστουν.
Τωρα αν αποφασισεις να την βγαζεις μόνος σου ηλεκτρονικα , αφου σε ενημερωνει οτι αν κανεις λάθος πληρωνεις 80 ευρω ξανά παιρνεις τα ρίσκα σου .


Οσο για τα εμβόλια τα τελευταια 15-20 χρόνια δεν ειναι υποχρεωτικά . Απο εκει και πέρα το τι θα κανεις προαιρετικά ειναι δική σου αποφαση . Εγω δεν έκανα για παραδειγμα .
Τωρα με την εξαρση της ηπατιτίδας Α παγκοσμια , αν πηγαινα θα έκανα .

Οσο για την αποφαση σας να βασιστειτε στο γραφειο να σας στειλει μεηλ την θεωρω απλά ατυχη στιγμή .
Κάτι πήγε λάθος και αγχωθήκατε και με το δίκιο σας . Καμία φορά η πολλη τεχνολογια δεν βγαινει σε καλό.
Επειδη ειμαι νευρωτικη και εχουν δει πολλά τα ματια μου σε τετοια ταξιδια προτιμω να εκτυπωσω εγω το εισιτηριο και να κάνω τσεκ ιν μόνη μου .

Δεν εχω καμια διαθεση να στην πω . Το εξηγώ γιατι σε είδα ετοιμοπολεμο !

Απλά αν δεν είχα παει Ινδία και διάβαζα την εισαγωγη σου θα με προβληματιζες ή ακομα χειροτερα θα ενοιωθα αποθαρρυμένη . Κρίμα δεν είναι ;

Περιμένω να διαβάσω τι αποκομισες απο αυτο το ταξιδι . Και δεν εννοω τα κτιρια ή την βρωμιά ή αν τα εστιατορεια για τους ντοπιους δεν ηταν του γούστου σου .
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.139
Likes
20.427
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Πιστεύω οτι η σωστή ερώτηση οταν κάποιος διαβάζει κάτι περίεργο είναι να ρωτήσει , ποιος ανέφερε τα γραφόμενα και αν αυτά έχουν μεταφερθεί αυτούσια .
Το να πυροβολούμε αδιακρίτως τον ταχυδρόμο είναι κάτι που αυτομάτως θα φέρει αντίδραση .
Χρησιμοποίησα το Travelstories για 2 ταξίδια και αυτή τη στιγμή το χρησιμοποιώ για το επόμενο .
Απλά θέλησα να βοηθήσω ( όπως βοηθήθηκα ) επόμενους ταξιδιώτες και αναφέρω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ εμπειρείες και βιώματα και οχι τη φαντασία μου .
Δεν είπα ποτέ οτι λές ψέματα. Την εμπειρία σου γράφεις! Να σε διορθώσω ήθελα και μετά σχολίασα την εμπειρία σου. Να θυμάσαι πάντα όμως οτι την καταθέτεις δημόσια και μπορούν να την δούνε οι πάντες. Άρα κάθε πληροφορία που καταθέτουμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο κάποιον άλλον. Αν αυτή είναι λάθος τότε και ο άλλος θα κάνει λάθος. Πρέπει να προσέχουμε όταν δίνουμε πληροφορίες, αν θέλουμε να βοηθήσουμε.

Κανένας δεν μπήκε στο φόρουμ γνωρίζοντας τα πάντα. Και εγώ έμαθα και μαθαίνω με τον καιρό! Νιάτο είμαι και εγώ :)
 

karvas

Member
Μηνύματα
30
Likes
189
Γειά σου ΚΙΚΙ .
Ναι έχεις δίκιο για το ταξίδι ηταν διαφορετικό και σίγουρα το απολαύσαμε.Οσο για το γραφείο εμπιστεύθηκαμε ότι ένα μηχάνημα θά κάνει την δουλειά καλύτερα αποεμας . Δεν ξέραμε αν θα ειχαμε ιντερνετ εκεί,οι πτήσεις ήταν 4 ,ειμαστε 9 άτομα, τελος παντων κάναμε λάθος. Τό λάθος μας στοίχησε ότι κοντεψαμε νά χάσουμε την πτήση της επιστροφής.( Θα δεις όταν φτάσω εκεί). Για την βίζα δεν κατάφερα να συννενοηθω με την πρεσβεία και πηρα το ρισκο νά την ετοιμασουμε ηλεκτρονικά. Αν καταφερα νά μεταδοσω την εντύπωση ότι είναι αποθαρρυντικη αυτή η προσπαθεια είναι γιατί εκείνη την στιγμή έτσι ένιωθα. Φτιάξαμε την πρώτη και περιμέναμε ναδουμε τι θα γίνει. Όταν πέρασε ετοιμασαμε και τίς υπόλοιπες. Τωρα είναι παιχνιδακι. Τίς ετοιμάζω με κλειστά τα μάτια. ( για να μήν τρομαζω και τους επόμενους).
Το τι αποκόμισα από αυτό το ταξιδι σέ αυτή την ιστορία θεά ακούσεις μόνο για τα κτιρια και την βρωμιά . Νομίζω αυτό κοιτάει ό κόσμος. Επειδή νιωθω ότι εσύ θες να ακούσεις κάτι άλλο, σέ εσενα θά σού πω, ότι η Ινδια είναι αιώνες μπροστά στην πνευματικότητα. Άλλωστε γι αυτό τον λόγο είμαι σίγουρος έχεις πάει πολλές φορές.
ΥΓ. Ετοιμοπόλεμος είμαι όταν νιώθω ότι απειλουμαι.
Καλημέρα.
 

karvas

Member
Μηνύματα
30
Likes
189
Δεν είπα ποτέ οτι λές ψέματα. Την εμπειρία σου γράφεις! Να σε διορθώσω ήθελα και μετά σχολίασα την εμπειρία σου. Να θυμάσαι πάντα όμως οτι την καταθέτεις δημόσια και μπορούν να την δούνε οι πάντες. Άρα κάθε πληροφορία που καταθέτουμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο κάποιον άλλον. Αν αυτή είναι λάθος τότε και ο άλλος θα κάνει λάθος. Πρέπει να προσέχουμε όταν δίνουμε πληροφορίες, αν θέλουμε να βοηθήσουμε.

Κανένας δεν μπήκε στο φόρουμ γνωρίζοντας τα πάντα. Και εγώ έμαθα και μαθαίνω με τον καιρό! Νιάτο είμαι και εγώ :)

Ναι αλλά αυτό που μου είπαν,και κάθε τι που μαθαίνω δεν μπορώ να τό διυλιζω ώστε να τό μεταδοσω διαφορετικά.Αυτο θα ήταν διαστρέβλωση των γεγονότων.Ας προσέχει ο παραγωγός.Σε αυτή την σελιδα καταθετουμε την εμπειρία.Ο οποιοσδήποτε ακολουθησει τά βήματα μου την ίδια πληροφόρηση θά έχει.
Πάρε τηλέφωνο την Νομαρχία και άλλαξε το λάθος στην πηγη. (αν είσαι 100% σιγουρη ότι αυτά που γνωριζεις είναι καί τά σωστα)
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.371
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom