• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιος - Οκτώβριος 2021 !

Ισπανία Ισπανία βήμα τρίτο: Granada y Barcelona

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!

Ξανά από πόλη σε πόλη

Έφτασε κιόλας η Δευτέρα 10 του Φλεβάρη, αυτή της αναχώρησης, με την εκδρομή όμως να έχει ακόμα μέλλον.

Μετά από ένα ωραίο πρωινό κι αφού ετοιμάστηκα, άφησα τα πράγματα μου στην υποδοχή ξεκίνησα μια μικρή βόλτα προκειμένου να σκοτώσω τις 1-2 ώρες που είχα στη διάθεση μου. Θέλοντας να δω και υπό συνθήκες φωτός κάποια αξιοθέατα, πετάχτηκα από την «Puerta de Elvira» περνώντας από το διπλανό γυμνάσιο IES Padre Suárez:

DSC_0999ab (153).JPG

DSC_0999ab (158).JPG

Δεν είχα σκοπό να απομακρυνθώ πολύ, έτσι αφού τσέκαρα προσεχτικά τα δρομολόγια του λεωφορείου για το αεροδρόμιο και βρήκα τη στάση του προχώρησα προς το πάρκο Los Jardines del Triunfo ξεκινώντας από το μνημείο San Juan de Dios

DSC_0999ab (160).JPG

DSC_0999ab (161).JPG

Τίποτα βέβαια σήμερα δε μαρτυράει τη σκοτεινή πλευρά του πάρκου, μιας και αρχικά επρόκειτο για εκτεταμένο νεκροταφείο από τον 13ο αιώνα που ιδρύθηκε κατά την αραβική περίοδο, κι έπειτα για έναν τόπο δημοσίων εκτελέσεων κατά τη Γαλλική κυριαρχία.

DSC_0999ab (162).JPG

Στα μέσα του 19ου αιώνα άρχισε να παίρνει τη σημερινή του μορφή, αλλάζοντας βέβαια αρκετά κατά το πέρασμα των ετών, με τον οβελίσκο «a la Inmaculada Concepción del Triunfo» και τα εντυπωσιακά του σιντριβάνια να ξεχωρίζουν:

DSC_0999ab (165)b.jpg

Ένα ακόμα ιδιαίτερο σημείο που συγκεντρώνει πολύ κόσμο όλες τις ώρες της ημέρας και ήθελα να επισκεφτώ, ήταν ο πεζόδρομος ανάμεσα στη λεωφόρο de la Constitución, με τα μπρούτζινα αγάλματα σημαντικών φυσιογνωμιών της πόλης κι όχι μόνο. Να τος πάλι μπροστά μου ο Γκόγια:

DSC_0999ab (176).JPG

DSC_0999ab (178).JPG

Μια φανταστική διαδρομή με φόντο την άνω πόλη και στο βάθος τα χιονισμένα βουνά της Σιέρρα Νεβάδα. Βρήκα την ευκαιρία να καθίσω κι εγώ σ’ ένα παγκάκι για λίγο αναλογιζόμενος τις τελευταίες μου στιγμές στη Γρανάδα:

DSC_0999ab (181).JPG

DSC_0999ab (188).JPG

Καθώς η ώρα πλησίαζε πήρα κι εγώ την άγουσα της επιστροφής, προκειμένου να παραλάβω τα πράγματα μου και να βρεθώ στη στάση:

DSC_0999ab (190).JPG

DSC_0999ab (195).JPG

Το λεωφορείο με το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα ήταν συνεπέστατο, οδηγώντας με μετά από μια συγκεκριμένη διαδρομή περίπου 40 λεπτών στο μικρό αεροδρόμιο «Frederico Garcia Lorca» της Γρανάδας, που όπως καλά φαντάζεστε δεν έχει και πολλά να κάνεις:

BusTicket.JPG

DSC_0999ab (199)b.jpg

Μια 45λεπτη καθυστέρηση της Vueling μου έδωσε το χρόνο για έναν καφέ που πλήρωσα φυσιολογικά και πολύ φθηνότερα απ’ το πανάκριβο μπουκαλάκι νερού, πιάνοντας ένα τραπέζι προκειμένου να ανοίξω το laptop να δουλέψω για λίγο γιατί χτύπησε τηλέφωνο, κι έλειπα ήδη μια μέρα, μη ξεχνιόμαστε κιόλας:

DSC_0999ab (201)b.jpg

Η επιβίβαση έγινε με τα πόδια και για ακόμα μια φορά στην εκδρομή μου έκανε εντύπωση αυτό με τη συνεννόηση, κάτι που δε περίμενα να συναντήσω. Όχι πως έχω την απαίτηση να μου μιλάει ο άλλος Αγγλικά προς θεού, αλλά μέχρι και η αεροσυνοδός μου απάντησε στα ισπανικά όταν τη ρώτησα αν κάθομαι σε έξοδο κινδύνου, σαλίδα εμερτζένσια και τα σχετικά.

Για να το θυμάμαι τόσο χαρακτηριστικά σημαίνει ότι συνέβη πολλές φορές στη διάρκεια του τριημέρου. Νο άμπλο εσπανιόλ ρε γαβ-γαβ, πως αλλιώς να σας το πώ; Φτάνει

Τουλάχιστον η θέση μου ήταν ακριβώς αυτή που έπρεπε και αυτή που θα πρέπει να κάθονται όλοι οι ψηλοί άνθρωποι εξ’ ορισμού (μη δίνετε σημασία, τον πόνο μου λέω) και όχι αυτές που μας δίνουν οι εταιρείες κι απευθύνονται σε Γιαπωνέζους, όπου αν εξαιρέσεις ένα αρχικό μπουγέλωμα λόγω υγροποίησης ήταν μια πολύ ωραία πτήση με αρκετά καλή θέα στην αρχή της:

DSC_0999ab (205)b.jpg

DSC_0999ab (203)b.jpg

Τι συνέβη δύο ώρες μετά; Μα το συνηθισμένο μπορώ να πω δρομολόγιο. Προσγείωση στο El Prat, Aerobus και άφιξη στην Plaça de Catalunya, δυο βήματα δηλαδή από την Carrer de Pelai όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο μου. Με λίγα λόγια, πατούσα ξανά Βαρκελώνη, ούτε χρόνο μετά από την πρώτη μου επίσκεψη σ' αυτήν:

DSC_0999ab (210)b.jpg

DSC_0999ab (211)b.jpg

Δε ξέρω, το ανέλυσα και στην περυσινή μου ιστορία που είχε ακριβώς τον ίδιο παρονομαστή (Ανδαλουσία->Βαρκελώνη), το συναίσθημα να πηγαίνεις δηλαδή μετά από μέρες σε μια πιο ήσυχη, ατμοσφαιρική, ονειρική πόλη σε μία μεγαλούπολη που μεν είναι καλή, αλλά. Υπό αυτό το πρίσμα δεν έχω δει τη Βαρκελώνη με τη ζέση που θα έπρεπε ίσως, μπορεί και να την αδικώ, ωστόσο αυτό μου βγάζει δύο χρόνια τώρα, το ίσως πιο απόμακρο στυλ που είναι κι αναπόφευκτο εδώ που τα λέμε όταν πηγαίνεις για τόσο λίγο και δεν έχεις κάποιον να σε γυρίσει εκεί που πρέπει.

Στα της ιστορίας τώρα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο, επιτρέψτε μου να βγάλω λίγο ακόμη καημό όπως πριν και να απευθυνθώ σε όσους με καταλαβαίνουν μέσω αυτής:

Φίλοι Ισπανοί. Δε σχολιάζω το δωμάτιο που μια χαρά το πλήρωσα, καθαρό ήταν και σε κεντρικό σημείο, οπότε δε μου πέφτει λόγος κριτικής. Θα πρέπει να ξέρετε όμως πως σε αυτή την κοινωνία υπάρχουν και άνθρωποι άνω του 1.80, της απόστασης δηλαδή που αποφασίσατε να διαθέτει το κρεβάτι σας από τον τοίχο ως τη ντουλάπα. Ειδικά εσείς θα πρέπει να το γνωρίζετε, έχετε και μια εθνική μπάσκετ που μας έχει πριονίσει την τελευταία 20ετία, έ, εκεί υπάρχουν κάτι άνθρωποι που τους λένε ψηλούς και δε χωράνε στα κρεβάτια σας, ούτε είναι λύση να κοιμούνται διαγώνια για τέταρτη μέρα σερί…

DSC_0999ab (212)b.jpg

Υπερβολές ρε ψηλέ θα μου πείτε, σιγά μη μένεις και στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Pau Gasol. Θα μετρούσε πολύ κάτι τέτοιο αλλά δυστυχώς όχι, οπότε συνεχίζω το πρόγραμμα μου και την αφήγηση μου από την πολυσύχναστη La Rambla όπου βρισκόμουν λίγο πριν τις οκτώ, αρχικά για να τιμήσω ένα παραδοσιακό Ισπανικό (λέμε τώρα) μπέργκερ γιατί πείνασα, που μου θύμισε μεταξύ άλλων τα νιάτα μου στα States δύο χρόνια πριν. Παίζει να έχω να φάω από τότε βασικά:

DSC_0999ab (212)bc.jpg

Στη συνέχεια ακολούθησα σχεδόν από ένστικτο μια κάθετη στον πεζόδρομο οδό, θέλοντας να κάνω αρχικά μια βόλτα για τη χώνεψη, αλλά και να ανακαλύψω εξαιτίας αυτής της έμπνευσης κάτι υπέροχο, όπως τα δύο καταστήματα με δίσκους βινυλίου και CD, που αποτελούν μεγάλο μου χόμπι –κάπως ξεχασμένο τα τελευταία χρόνια- και με χαρά χάθηκα στο εσωτερικό τους ψάχνοντας για κανένα μισάωρο. Πόσο μου έχει λείψει αυτή η διαδικασία!

DSC_0999ab (213)bd.jpg

DSC_0999ab (214)bc.jpg

Αφού πήρα τη δόση μου συνέχισα το περπάτημα περνώντας από την εκκλησία «Santa Maria de Montalegre» και την πλατεία «de Terenci Moix» ,ώσπου ένας γνώριμος ήχος έφτασε στ’ αυτιά μου. Ένας ήχος αγαπημένος, που με μετέφερε επίσης αρκετά χρόνια πίσω, σε όλη την παιδική & εφηβική μου ηλικία, αυτός του χτυπήματος της μπάλας στην πίσσα, αντικρύζοντας ένα υπέροχο γηπεδάκι στο αστικό τοπίο λίγα βήματα πιο κάτω:

DSC_0999ab (215)bd.jpg

DSC_0999ab (216)bd.jpg

Κοντοστάθηκα όχι μόνο για τη φωτογραφία αλλά και για τη νοσταλγία που μου έβγαλε όλο αυτό, βλέποντας τα παιδιά να παίζουν διπλό και να τρέχουν πάνω – κάτω. Ένα λεπτό έμεινα, δύο φορές μου ήρθε η μπάλα στα χέρια και τη γύρισα πίσω για να συνεχιστεί το παιχνίδι, λες και ήταν σημάδι από τη μοίρα. Σήκω φύγε ψηλέ γιατί τρίτη φορά δεν έχει, βγάζεις το μπουφάν και μπαίνεις σκέφτηκα… Ρε για δες τελικά πόσο ωραίες και ανθρώπινες εικόνες βγάζει αυτή η πόλη λίγα βήματα απ’ το απρόσωπο κέντρο της. Δε μένουν μόνο τουρίστες εδώ αλλά και μόνιμοι κάτοικοι, φαίνεται κι απ' τις μπουγάδες τους:

DSC_0999ab (217)bde.jpg

Είχα συγκινηθεί ομολογουμένως με όλα αυτά τα περιστατικά τη τελευταία ώρα, οπότε και μου δινόταν η ευκαιρία να τα σκεφτώ και να τα φιλοσοφήσω όπως έπρεπε, σ΄ έναν εξαιρετικό χώρο που είχα ως στόχο να επισκεφτώ από καιρό, μπαίνοντας αμέσως και παραγγέλνοντας την πρώτη βαρελίσια δίχως δεύτερη σκέψη:

DSC_0999ab (217)bdf.jpg

DSC_0999ab (218)bdf.jpg

Η «Fàbrica Moritz» δεν είναι βλέπετε απλά μια μπυραρία, αλλά ένα ζυθοποιείο-εστιατόριο γευσιγνωσίας όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι, που παράγει παραδοσιακή μπύρα από το 1864 και φιλοξενεί στους υπέροχης αισθητικής χώρους του διάφορες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, παρουσιάσεις κτλ. Ναός, με μια και μόνο λέξη:

DSC_0999ab (224)bdf.jpg

Φεύγει κανείς εύκολα από τέτοιο μέρος; Δε νομίζω, πίνοντας τις μπυρίτσες μου ευχάριστα έως αργά, προτού αποφασίσω να πάρω το δρόμο της επιστροφής περνώντας από τη μικρή πλατεία «Goya» (νάτος πάλι ο Γκόγια) και τη σαφώς μεγαλύτερη «Universitat» που βρισκόταν στο πέρασμα μου:

DSC_0999ab (225)bdf.jpg

DSC_0999ab (227)bdf.jpg

Κάπου εκεί ήταν που ανακάλυψα και την Ιρλανδική «Scobies» με το μάτι να πέφτει αμέσως πάνω της και το συνειρμό με το αστείο ιστορικό όνομα να γίνεται απευθείας:

DSC_0999ab (229)bdf.jpg

Ε τι να έκανα ρε παιδιά, να μην έπινα μία τελευταία για το καλό; Εξάλλου η πόλη το ζούσε ακόμα και το νυχτερινό Aerobus ξεκινούσε το δρομολόγιο του.

DSC_0999ab (230)bdf.jpg

Εκεί θα βρισκόμουν κι εγώ λίγες ώρες αργότερα…

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Η «δική μου» πλέον Γρανάδα για την οποία και γίνεται λόγος, ήρθε πάνω που νόμισα ότι δε μπορεί να με εμπνεύσει και να μου αρέσει τόσο άλλη πόλη στη χώρα αυτή μετά τη Σεβίλλη κι -ευτυχώς- διαψεύστηκα για ακόμη μια φορά πανηγυρικά, τοποθετώντας την ξεκάθαρα στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων μου και σίγουρα της καρδιάς μου.
Εμείς στα λέγαμε αλλά δεν μας άκουγες!

Πάνω στην ώρα η ιστορία σου. Να μας φρεσκάρεις λίγο και τα νυχτοπερπατήματα και στις 2 πόλεις γιατί ετοιμάζομαι να ξαναπάω κι εγώ (Αν όχι και στις 2 σίγουρα στην 1).

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Εμείς στα λέγαμε αλλά δεν μας άκουγες!
Σιγά που τα λέγατε! :bleh:
Εδώ μιλάμε για μια περιοχή - αποκάλυψη, τι να μου κάνουν μια - δυο επισκέψεις.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Προετοιμασία και σχεδιασμός

Μα ποιος πάει και κλείνει εισιτήρια 8+ μήνες πριν, αναρωτιούνται δικαίως οι περισσότεροι;
Αυτοί που δε θέλουν να τα χρυσοπληρώνουν θα απαντήσω με σιγουριά και κυνηγούν τις ευκαιρίες, όπως αυτές με 90€ πήγαινε-έλα στο αεροδρόμιο BCN της Βαρκελώνης για Flex τύπο εισιτηρίου από την Aegean. Είπαμε, ολίγον αντιεμπορικός ο μήνας οπότε ευνοεί τέτοιου είδους αγορές.

Κάπως έτσι υπήρχε άφθονος χρόνος να μελετήσω το πλάνο μου και πιο συγκεκριμένα τις εσωτερικές πτήσεις της Vueling (τείνει να εξελιχθεί σ’ αδυναμία και αυτή) καταλήγοντας μετά από σκέψη, κουβέντα αλλά και συναίσθημα 4-5 μήνες πριν στην Ανδαλουσία και πτήση 55€ μετ’ επιστροφής για το αεροδρόμιο GRX της Γρανάδας, που δε γνωρίζω αν είναι πρόσφατο ωστόσο ακόμα και κόσμος που είχε πάει και έζησε στην πόλη αγνοούσε την ύπαρξη του.

Έχοντας λυμένα τα των μεταφορών λοιπόν ήταν η πρώτη φορά μετά από καιρό που δεν ανησυχούσα για τη διαμονή, μιας και πίστευα πως όλο και κάτι καλό θα βρεθεί σε ανεκτή τιμή και να που δικαιώθηκα. Κρατήσεις αφενός για τη Γρανάδα στο «Hotel Granada centro Navarrete» στην τιμή των 135€ για τρία βράδια, αλλά και στο «Hotel Pelayo Barcelona» με τιμή 53€ για ένα βράδυ. Δωρεάν ακύρωση και στα δύο μέσω της πλατφόρμας booking μπας και αλλάξω γνώμη ή βρεθεί κάτι καλύτερο, πράγμα που δε συνέβη. Ωραίο το πρώτο, διεκπεραιωτικό απλά το δεύτερο, σε εξαιρετικό σημείο και τα δύο στο κέντρο των πόλεων, με άμεση πρόσβαση στο αεροδρόμιο.

map1b.jpg
map1.jpg

Τουλάχιστον αυτή τη φορά άκουσα τις συμβουλές όλων και προνόησα, εννοώντας φυσικά το βασικότερο αξιοθέατο στη Γρανάδα που αν δε φροντίσεις να το κλείσεις εγκαίρως θα το χάσεις και θα κλαις. Έτσι, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας «tickets.alhambra-patronato.es/en» έκανα κράτηση κοντά τρεις μήνες πριν για την Alhambra και κυριότερα για τα «Nasrid Palaces» σε ενιαίο εισιτήριο κόστους 19€.

Ticket1.jpg

Απαραίτητο κρίθηκε και το γνωστό πλέον Aerobus για τη Βαρκελώνη που μ’ έχει βολέψει αφάνταστα στις δύο συνεχόμενες επισκέψεις μου στην πόλη, κόστους 12,5€ μετ’ επιστροφής.

Ticket2.jpg

Υπό αυτές τις συνθήκες και μαζί με διάβασμα αλλά και συμβουλές φίλων που προανέφερα, καταρτίστηκε κι ο γνωστός ηλεκτρονικός χάρτης. Για τη Γρανάδα, αφού της Βαρκελώνης ήταν έτοιμος από πέρυσι κι απλά εμπλουτίστηκε…

map3.jpg

Έτοιμος κι εγώ λοιπόν για Ισπανία, μήνες πριν. :cool:

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ταξίδι-Όνειρο
Απαραίτητο κρίθηκε και το γνωστό πλέον Aerobus για τη Βαρκελώνη που μ’ έχει βολέψει αφάνταστα στις δύο συνεχόμενες επισκέψεις μου στην πόλη, κόστους 12,5€ μετ’ επιστροφής.
Βολεύει όντως αυτό; Είναι γρήγορο;
Φαντάζομαι σε αφήνει στην Placa Catalunia που έχω κλείσει κατάλυμα κι εγώ, τον Μάη που θα ξαναπάω.
Παλιότερα έχω χρησιμοποιήσει μόνο το μετρό κι αυτό σκόπευα να ξανά χρησιμοποιήσω (με έκδοση της HolaBNC) με την λογική να αποφύγω την κίνηση και να έχω μικρότερο κόστος.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Βολεύει όντως αυτό; Είναι γρήγορο;
Πολύ, 20-30 λεπτά και είσαι στο κέντρο, εξαρτάται βέβαια που είναι η διαμονή του καθενός.
Φαντάζομαι σε αφήνει στην Placa Catalunia που έχω κλείσει κατάλυμα κι εγώ, τον Μάη που θα ξαναπάω.
Ακριβώς, εκεί τερματίζει και εκκινεί για την ακρίβεια.
με την λογική να αποφύγω την κίνηση
Τι να σου πω, το είχα διαβάσει κι εγώ αυτό αλλά δε συνάντησα κίνηση σε καμία των περιπτώσεων.

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ταξίδι-Όνειρο
Πολύ, 20-30 λεπτά και είσαι στο κέντρο, εξαρτάται βέβαια που είναι η διαμονή του καθενός.

Ακριβώς, εκεί τερματίζει και εκκινεί για την ακρίβεια.

Τι να σου πω, το είχα διαβάσει κι εγώ αυτό αλλά δε συνάντησα κίνηση σε καμία των περιπτώσεων.
Θυμάσαι τι ώρες ήταν τα 2 δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο;

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Θυμάσαι τι ώρες ήταν τα 2 δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο;
Όχι γιατί δε χρειάστηκε, δεν ήταν ακραίες οι ώρες τις πτήσεις. Λεωφορεία aerobuses είχε συνέχεια, γιατί μονίμως είχε κόσμο σε αναμονή, γέμιζε το ένα έφευγε κι ερχόταν αμέσως το άλλο.

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ταξίδι-Όνειρο
Όχι γιατί δε χρειάστηκε, δεν ήταν ακραίες οι ώρες τις πτήσεις. Λεωφορεία aerobuses είχε συνέχεια, γιατί μονίμως είχε κόσμο σε αναμονή, γέμιζε το ένα έφευγε κι ερχόταν αμέσως το άλλο.
Σόρρυ , δεν ήμουν σαφής. Τι ώρα έκανες εσύ τις διαδρομές εννοούσα.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Σόρρυ , δεν ήμουν σαφής. Τι ώρα έκανες εσύ τις διαδρομές εννοούσα.
Απόγευμα στις πέντε και μισή κατέβηκα από το αεροδρόμιο στην πόλη, επιστρέφοντας την επομένη στις τρεις το μεσημέρι.

Smaragda53

Member
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Ξαναδιαβάζω κι εγώ τα ταξιδιωτικά του Καζαντζάκη κι ένα πράγμα με στενοχωρεί τη σημερινή εποχή. Αυτή η υπερπληθωρα τουριστών, κι όχι ταξιδευτων βέβαια, που σε αναγκάζει να κλείνεις εισιτήρια για μνημεία και μουσεία τρεις μήνες πριν. Μέχρι το 2000 τουλάχιστον δεν υπήρχε αυτή η δυσκολία νομίζω. Προσωπικα τη συνάντησα στη Ρώμη το 2010 για πρώτη φορά κι έπαθα σοκ. Μου φανηκε αδιανόητο που περιμεναμε 3 ώρες στην ουρά τέλη Οκτωβρίου για να επισκεφθουμε το μουσείο του Βατικανού. Ύστερα από μια τέτοια ταλαιπωρία, χάνεται μεγάλο μέρος της ευχαρίστησης. Στη Βαρκελώνη π.χ. το 1984 ή στη Βενετια το 1982, εμπαινες όπου ήθελες χωρίς την παραμικρή αργοπορία.

Sam-chal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Ξαναδιαβάζω κι εγώ τα ταξιδιωτικά του Καζαντζάκη κι ένα πράγμα με στενοχωρεί τη σημερινή εποχή. Αυτή η υπερπληθωρα τουριστών, κι όχι ταξιδευτων βέβαια, που σε αναγκάζει να κλείνεις εισιτήρια για μνημεία και μουσεία τρεις μήνες πριν. Μέχρι το 2000 τουλάχιστον δεν υπήρχε αυτή η δυσκολία νομίζω. Προσωπικα τη συνάντησα στη Ρώμη το 2010 για πρώτη φορά κι έπαθα σοκ. Μου φανηκε αδιανόητο που περιμεναμε 3 ώρες στην ουρά τέλη Οκτωβρίου για να επισκεφθουμε το μουσείο του Βατικανού. Ύστερα από μια τέτοια ταλαιπωρία, χάνεται μεγάλο μέρος της ευχαρίστησης. Στη Βαρκελώνη π.χ. το 1984 ή στη Βενετια το 1982, εμπαινες όπου ήθελες χωρίς την παραμικρή αργοπορία.
Μην ξεχνάς ότι και εμείς είμαστε μέρος της υπερπληθώρας των τουριστών.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.012
Μέλη
39.730
Νεότερο μέλος
fifos

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom