Ιστορικά βιβλία & ιστορικά μυθιστορήματα

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μιας και αρχίσαμε τις εξομολογήσεις να το περιστατικό που λέω παραπάνω.
Μάρτης του 1985 και βολτάρουμε μια παρέα Ελλήνων στη Σμύρνη. Έχουμε πάει από Χίο για τριήμερο. Μας πλησιάζει ένας παπούς
-Έλληνες είστε;μας ρωτά στα Ελληνικά
-Ναι
-Εγώ είμαι από τα Χανιά, μας λέει
-Και εγώ από τα Χανιά είμαι, του λέω.
Και με δάκρυα με αγκαλιάζει και εγώ να έχω μείνει ξερός. Να μην μπορώ να κουνηθώ. Και φυσικά όλη η παρέα. Το θυμάμαι και ανατριχιάζω.
(ξεφύγαμε όμως από το θέμα μας και συγνώμη)
 

orbit

Member
Μηνύματα
48
Likes
10
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
ΑΗΔΟΝΟΠΙΤΑ
Συγγραφέας: ΖΟΥΡΓΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ

Περιγραφή
Η περιήγηση ενός Αμερικανού φιλέλληνα στον κόσμο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και η μανική του προσήλωση στον αγώνα των λαών ενάντια στην απολυταρχία δίνουν αφορμή να ξεδιπλωθούν πέντε χρόνια πολέμου και ονείρων, από τον ξεσηκωμό της Μακεδονίας ως τα βουνά του Ασπροπόταμου, της Ρούμελης κι από κει στο έγκλειστο Μεσολόγγι.

Η "Αηδονόπιτα" είναι ένα μυθιστόρημα μιας μεγάλης περιπέτειας, που στις σελίδες του συναντάμε τον Νικόλαο Παπάφη, τον Κασομούλη, οπλαρχηγούς της Ρούμελης και του Ολύμπου, τον Μπάιρον, ακόμα και τον Ανώνυμο, τον συγγραφέα της "Ελληνικής Νομαρχίας".

Είναι ένα βιβλίο στραμμένο στον αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία και αυτοδιάθεση, μα πιο πολύ στο ζεστό κουκούλι του έρωτα, που είναι ο δρόμος και ο βατήρας της άλλης ελευθερίας, της υπαρκτικής. Όλα αυτά συμβαίνουν στις ατραπούς μεγάλων ταξιδιών, καθώς η ανθρώπινη μοίρα, δεμένη πισθάγκωνα στο μεσιανό κατάρτι, χαρτογραφεί με το βλέμμα της τα έσχατα του ωκεανού.
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Μόλις τώρα ανακάλυψα αυτό το θέμα. Ας προτείνω λοιπόν κι εγώ κάποια βιβλία που μου αρέσουν πολύ:

Γιαέλ Γκιλάντι: Τα Κυπαρίσσια της Κόρδοβα (εκδόσεις Ψυχογιός)
Χαλιφάτο της Κόρδοβα, Ισπανία, 10ος αιώνας. Είναι το έπος μιας οικογένειας που μας μεταφέρει στην Κόρδοβα εκείνης της εποχής και στην οποία έχει τις ρίζες της μεγάλο μέρος της ζωηρής δραστηριότητας της μουσουλμανικής Ισπανίας. Οι άντρες και οι γυναίκες της οικογένειας Ιμπν Γιάτομ αποτελούν μέρος μιας εκπληκτικής τοιχογραφίας των ποικίλων πολιτισμών που πραγματεύεται το μυθιστόρημα.
Γιαέλ Γκιλάντι: Το χρυσάφι της ζωής (εκδόσεις Ψυχογιός)
Ισπανία 1476. Μια περιπετειώδης και συγκινητική ερωτική ιστορία αλλά παράλληλα και η τοιχογραφία μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εποχής. Αναφέρεται στην Ιερά Εξέταση και τις μεθόδους της.
Το βιβλίο έχει αποσπάσει ευμενέστατες κριτικές τόσο για το περιεχόμενό του όσο και για την ενδελεχή έρευνα πάνω στην οποία στηρίχτηκε η συγγραφέας. Και τα δυο βιβλία έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά στα γαλλικά και στα γερμανικά.
Jeanne Bourin: Οι Προσκυνήτριες (εκδόσεις Ενάλιος)
Απρίλης του 1097. Περιγράφει την πορεία των σταυροφόρων για να ελευθερώσουν την Ιερουσαλήμ από τους Σαρακηνούς. Η συγγραφέας είναι και ιστορικός, κάτι το οποίο είναι θετικό κατά τη γνώμη μου μια και συχνά τα ιστορικά μυθιστορήματα συχνά περιέχουν πολλές ανακρίβειες. Πάντως με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα παίρνουμε μια γεύση από την ατμόσφαιρα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο (αν και δε λείπουν οι ερωτικές ιστορίες και η συνύπαρξη μυθιστορηματικών και ιστορικών προσώπων).
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Μια και επιασες το θεμα της Ισπανιας ας αναφερω το βιβλιο του Λιον Φοιχτβανγκερ " Η εβραια του Τολεδο" σε εκδοσεις Εξαντας
Περισσοτερες λεπτομερεις: ΒΙΒΛΙΑ: Η ΕΒΡΑΙΑ ΤΟΥ ΤΟΛΕΔΟΥ
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Μια και επιασες το θεμα της Ισπανιας ας αναφερω το βιβλιο του Λιον Φοιχτβανγκερ " Η εβραια του Τολεδο" σε εκδοσεις Εξαντας
Περισσοτερες λεπτομερεις: ΒΙΒΛΙΑ: Η ΕΒΡΑΙΑ ΤΟΥ ΤΟΛΕΔΟΥ
Έρση με πρόλαβες... Κι εγώ είχα σκοπό να προτείνω το συγκεκριμένο βιβλίο μαζί με άλλα κάποια άλλη στιγμή. Πολύ καλό βιβλίο και αυτό!
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Άλλα δυο ιστορικά μυθιστορήματα που έχουν θέμα τους την Ισπανία και τα οποία με εντυπωσίασαν με τις συναρπαστικές ιστορίες που αφηγούνται και που διαδραματίζονται τον 15ο αιώνα:

Ο γιατρός της Σαραγόσα του Noah Gordon (εκδόσεις Ψυχογιός)

Τολέδο, 1492. Ο τρόμος της Ιεράς Εξέτασης σφίγγει σαν μέγγενη τη μεσαιωνική Ισπανία. Ο νεαρός Ιωνάς, γιος του αργυροχόου Χελκίας Τολεδάνο, βλέπει το σπίτι του να πυρπολείται και τους δικούς του να χάνονται. Φυγάς μέσα στην ίδια του τη χώρα, ολομόναχος και με το πάθος για εκδίκηση να φλογίζει την ψυχή του, αρνείται να εγκαταλείψει τη γη όπου μεγάλωσε και ξεκινά ένα οδοιπορικό χωρίς προορισμό. Στη Γρανάδα θα μαγευτεί από τα ρόδινα τείχη της Αλάμπρας, θα γνωρίσει την αληθινή φιλία και θα ασφαλίσει στην καρδιά του τη θλίψη του ανεκπλήρωτου έρωτα. Θα ταξιδέψει στη Μαγιόρκα κι από κει στο Γιβραλτάρ, αλλά η μοίρα θα τον οδηγήσει στη Σαραγόσα. Εκεί, στην ασφαλή μοναξιά μιας αγροικίας, θα νιώσει πως έφτασε η ώρα να αναμετρηθεί με τις μνήμες που στοιχειώνουν τα όνειρά του· και θα συνειδητοποιήσει πως το ταξίδι γι' αυτόν μόλις τώρα αρχίζει... Η ανατομία μιας ολόκληρης εποχής, δοσμένη με τρόπο συγκλονιστικό, από έναν αληθινό μαέστρο του ιστορικού μυθιστορήματος.
(ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ - Ο γιατρός της Σαραγόσα Ιστορικό μυθιστόρημα - Gordon, Noah - ΒΙΒΛΙΟ)

Ρέκβιεμ για τη Γρανάδα του Vicente Escrivá (εκδόσεις Διώνη)

Είναι η ιστορία της χαμένης Εδέμ. Η μελαγχολική ιστορία ενός βασιλείου, του τελευταίου προπύργιου του Ισλάμ στην Ισπανία. Μετά από 700 χρόνια, στα οποία οι τέχνες και οι επιστήμες ανταγωνίσθηκαν τους αρχαίους πολιτισμούς της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ρώμης, η λάμψη του βασιλείου της Γρανάδας έσβησε βίαια από τη δύναμη των χριστιανικών όπλων. Η ιστορία του Μποαβδίλ, του τελευταίου μουσουλμάνου βασιλιά της Ανδαλουσίας, που η μοίρα τον διάλεξε για να παραδώσει στους χριστιανούς τον παράδεισο των πηγών, των λουλουδιών, των αυλών, των αηδονιών.
(ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ - Ρέκβιεμ για τη Γρανάδα - Escriva, Vicente - ΒΙΒΛΙΟ)
 

the Lycan

Member
Μηνύματα
215
Likes
90
Επόμενο Ταξίδι
Βοστώνη...10 και σήμερα..
Ταξίδι-Όνειρο
Σκωτία
Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ!!.του άγγελου τερζάκη.βιβλιοπωλείο εστία.όλος ο μεσαιωνικός κόσμος παρελαύνει σ αυτό το μυθιστόρημα.
αυτό το είχα διαβάσει στην 6η δημοτικού και θυμάμαι ότι για κάποιο λόγο είχα ρίξει πολύ κλάμα....ήταν το πρώτο ιστορικό μυθιστόρημα που διάβασα και από τότε αυτό το είδος είναι το αγαπημένο μου.....

" Τυπωθήτω " των Μονάλντι και Σόρτι (εκδόσεις ΔΙΗΓΗΣΗ)-Τίτλος πρωτοτύπου Ιmprimatur"
αυτό το έχω αγοράσει αλλά δεν το έχω διαβάσει ακόμα.....

Λοιπόν πολυταξιδεμένε φίλε Γιώργο, τα επόμενα
3.Οι τελευταίες Αμαζόνες του Στίβεν Πρέσσφιλντ ( εκδόσεις Πατάκη), για το έθνος των Αμαζόνων, το λαό του, τις τελετουργίες και τους μύθους του, το μεγαλείο και τη βαρβαρότητά του.
4.Ακενατόν - ο καταραμένος Θεός του Ζιλμπέρ Σινουέ επίσης (εκδόσεις Ψυχογιός)
θα πρότεινα όλα του Πρέσσφιλντ ......και ο Σινουέ επίσης αγαπημένος....

Γιώργο αν σου άρεσαν οι πύλες της φωτιάς..... εξαιρετικά είναι τα βιβλία του Manfredi, που κυμαίνονται από την αρχαιότητα (πχ η τριλογία του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρήκα εξαιρετική
επίσης θα πρότεινα όλα του Μανφρέντι......

Διαβασα φετος το καλοκαιρι το "Αλαμουτ" του VLADIMIR BARTOL των εκδοσεων Μεδουσα....
Οι Ασσασινοι..... απίστευτο!!!!

Εγώ θα σου προτείνω το αγαπημένο μου. Είναι της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου και λέγεται "Πήραν την Πόλη, πήραν την..."
η αγαπημένη μου Ελληνίδα συγγραφέας....θα προτείνω ανεπιφύλακτα (αν και δεν θα τα έλεγα ιστορικά μυθιστορήματα ) τον ιερό ποταμό και το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ Ο άγγελος της σταχτης...αυτά τα βιβλία απλά δεν υπάρχουν!!!!!!

εγω προτεινω τα αγγλοσαξονικα χρονικα του μπερναρντ κορνγουελ ....!!
όλα του κόρνγουελ επίσης....απίστευτος...σε ταξιδεύει.....

αν σε ενδιαφέρει ακόμα το θέμα να ψάξω την βιβλιοθήκη μου και για συγκεκριμένους τίτλους!!!!
 

Αετόματης

New Member
Μηνύματα
1
Likes
6
Διαβασα φετος το καλοκαιρι το "Αλαμουτ" του VLADIMIR BARTOL των εκδοσεων Μεδουσα. Πραγματευεται την ιστορια του "γερου του βουνου" και των ασασινων του. Αν και ξεκινα χαζοχαρουμενα και με ξενισε οσο να' ναι, στην πορεια το εργο γινεται ολο και πιο ενδιαφερον. Παραθετω απο το οπισθοφυλλο- :
Έτος 1092 της χριστιανικής χρονολογίας. Οχυρωμένος σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή της Περσίας, στο κάστρο του Αλαμούτ, που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει Αετοφωλιά, ο θρησκευτικός ηγέτης των Ισμαηλιτών και ιδρυτής της σέκτας των Ασσασίνων, Χασάν Ιμπν Σαμπά, ο θρυλικός "Γέρος του Βουνού", διεξάγει έναν αμείλικτο ιερό πόλεμο εναντίον της νεοσύστατης τουρκικής αυτοκρατορίας. Οι Σελτζούκοι Τούρκοι έχουν υποτάξει την περιοχή από τα σύνορα της Ινδίας μέχρι τη Μεσόγειο. Ο Χασάν, με όπλο λιγοστούς φενταγίν, τυφλά αφοσιωμένους στο πρόσωπό του -που πραγματοποιούν τις πρώτες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιστορία- θα επιδιώξει το ακατόρθωτον: να επιτεθεί σ' έναν εχθρό που υπερτερεί συντριπτικά και να διαλύσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία σε διάστημα ενός χρόνου...
Το κλασικό ιστορικό μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Μπαρτόλ, αν και πρωτοδημοσιεύτηκε το 1938, γνώρισε παγκόσμια εκδοτική επιτυχία μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 λόγω του προφητικού του χαρακτήρα. Ο θρησκευτικός φανατισμός, οι μηχανορραφίες, η εκμετάλλευση της θρησκευτικής πίστης ξεφεύγουν από τα χρονικά όρια της εποχής για την οποία γράφτηκε και παραπέμπουν, με ανατριχιαδστική ακρίβεια, σε γεγονότα των ημερών μας.

Αν παρατηρησει κανεις οτι γραφτηκε πριν τον δευτερο παγκοσμιο πολεμο, κατα την ανοδο του ολοκληρωτισμου, ειναι ευκολο να καταλαβει γιατι ο συγγραφεας επελεξε αυτο το θεμα.
Επισης θα σου συστηνα οτιδηποτε εχει γραψει ο Robert Graves: Εγω ο Κλαυδιος, και τη συνεχεια του Κλαυδιος ο Θεος (ρωμαικη ιστορια) και ο Βελισσαριος (ιουστινιανια περιοδος). Οι αγγλοι γραφουν απολαυστικα ιστορικα μυθιστορηματα, χωρις να παρεκλινουν απο τα γεγονοτα.
Α και για μια ανατρεπτικη αποψη για το τι συνεβαινε μπροστα στα πλοια των Αχαιων τα οποια περιμεναν τον ουριο ανεμο για να φθασουν στην Τροια τοτε θα βρεις το εργο "τα τραγουδια των βασιλεων" του Barry Unsworth σε εκδοσεις Νεφελη απολαυστικα σαρκαστικο και κυνικο.
Καλησπέρα, ψάχνω αυτό το βιβλίο και δεν μπορώ να το βρω κυριολεκτικά πουθενά! Μήπως ξέρετε που θα μπορούσα να το βρω για αγορά ή δανεισμό?
Ευχαριστώ
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.700
Likes
6.314
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Καλησπέρα, ψάχνω αυτό το βιβλίο και δεν μπορώ να το βρω κυριολεκτικά πουθενά! Μήπως ξέρετε που θα μπορούσα να το βρω για αγορά ή δανεισμό?
Ευχαριστώ
Την Έρση ζητάς? Μας έχει αφήσει καιρούς. Περίμενε θα στη φέρω...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.182
Μηνύματα
883.217
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom