Ιταλία Ιταλικό κολαζ (Emilia Romagna, Veneto)

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.143
Likes
14.384
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει

Vicenza

Η Vicenza, μνημείο κι αυτή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι συνώνυμη με την αρχιτεκτονική κληρονομιά του Αndrea Palladio. Δεν μπορούσε να απουσιάζει από το πρόγραμμά μας. Άλλωστε ήταν 25 λεπτά δρόμος από την Padova με το τραίνο. Εύκολη μονοήμερη εκδρομή.

Άφιξη
Η Vicenza βρίσκεται πάνω στον σιδηροδρομικό άξονα Μιλάνου –Βενετίας κι η πρόβαση είναι πανεύκολη και με πάμπολλα τραίνα.

Mετακίνηση
Από το σιδηροδρομικό σταθμό το ιστορικό κέντρο δεν απέχει πολύ. Παράλληλα όλα τα αξιοθέατα είναι σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους. Βασιστείτε στα ποδαράκια σας.

Φαγητό
Δεν το ψάξαμε ιδιαίτερα αφού ήταν μονήμερη εκδρομή από τη Padova. Κάναμε απλά μια στάση σ’ενα τυχαίο café πάνω στον κεντρικό πεζόδρομο για μακαρονάδα, πίτσα και καφέ (κάτι ελαφρύ δηλαδή) κυρίως ροκανίζοντας το χρόνο μέχρι να ανοίξουν κάποιοι χώροι που θέλαμε να επισκεφθούμε. Δεν συγκράτησα το όνομα και δεν θα το πρότεινα. Ήταν επιλογή της στιγμής.


Αξιοθέατα
Έξω από το σταθμό μας υποδέχθηκε ένα όμορφο μεγάλο πάρκο. Το μόνο που πρόδιδε χειμώνα ήταν τα πεσμένα φύλλα που είχαν πιάσει πάγο.

Mε τα πόδια καλύψαμε την απόσταση από το σταθμό ως την Piazza Matteotti στην άκρη του ιστορικού κέντρου της πόλης μέσω του κεντρικού πεζόδρομου Corso Andrea Palladio (έχει πολύ Palladio αυτή η πόλη)


Corso PalladioCorso Palladio

Piazza Matteotti

Εκεί στο γραφείο του ΙΟΤ (όπως ΕΟΤ) μας πρότειναν να αγοράσουμε την Vicenza card η οποία επέτρεπε δωρεάν είσοδο σε μια σειρά μνημείων και συμβουλευτήκαμε τον υπάλληλο τι από αυτά αξίζει να επισκεφθούμε στη σύντομη επίσκεψή μας. Μας ενημέρωσε προς απογοήτευσή μας ότι η Villa Rotonda στα περίχωρα της πόλης, ένα από τα αριστουργήματα του Andrea Palladio, ήταν κλειστή για επίσκεψη στο εσωτερικό της λόγω εποχής.
Όλα τα αξιοθέατα εντός ιστορικού κέντρου βρίσκονται ένθεν κακείθεν του κεντρικού πεζόδρομου Corso Andrea Palladio και είναι ιδανική για περπάτημα.

Ξεκινήσαμε λοιπόν από το Teatro Olimpico*** που κατασκευάστηκε το 1580-1585, ήταν το κύκνειο άσμα του αρχιτέκτονα Andrea Palladio και δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το θάνατό του. Είναι ένα από τα τρία αναγεννησιακά θέατρα σε λειτουργία. Το όραμά του ήταν ένα τέλειο ρωμαϊκό αμφιθέατρο σε ένα ανακαινισμένο μεσαιωνικό κτήριο κι αυτό ακριβώς αντικρύζει ο επισκέπτης.

Το ενδιαφέρον πέραν των πολλών αγαλμάτων που κοσμούν τον εσωτερικό χώρο είναι το μόνομο σκηνικό, σχεδιασμένο από τον Βιτσέντζο Σκαμότσι, που δημιουργεί μια οφθαλμαπάτη μακρινού ορίζοντα πόλης. Είναι το παλαιότερο σκηνικό ακόμα σε ύπαρξη. Για την ιστορία το θέατρο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαρτίου 1585, με το έργο του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος”!Στην Piazza Mateoti επισκεφθήκαμε και το μεγαλοπρεπές Palazzo Chiericati* , σχεδιασμένο από τον Palladio το 1550, ολοκληρώθηκε μόλις στα τέλη του 17ου αιώνα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Ο δήμος της Vicenza το αγόρασε από την οικογένεια ευγενών Chiericati το 1839 και ως σήμερα λειτουργεί σαν Πινακοθήκη/Γλυπτοθήκη.Ως εσωτερικός χώρος (μέ ότι είχε προηγηθεί στη Mantova) δεν μας κέρδισε ιδιαίτερα, ούτε και οι πίνακες των κλασσικών ιταλών ζωγράφων της περιοχής, μια ατέλειωτη σειρά από Μαντόνες στο ίδιο μοτίβο που είχαμε δει και πρωτύτερα. Περισσότερο στάθηκα σε περιοδικές εκθέσεις νεώτερων ζωγράφων και γλυπτών.


…και μερικά ενδιαφέροντα ταβάνια, ειδικά του Ήλιου και της Σελήνης όπου φαίνεται τα οπίσθια του Ήλιου είχαν ιδιαίτερη καλλιτεχνική απήχηση


Επιστροφή στον πεζόδρομο Palladio και στροφή στ’αριστερά στην Εκκλησία Santa Corona* στην ομώνυμη οδό. Η εκκλησιά μεσαιωνικής καταγωγής περηφανεύεται για την ύπαρξη του παρεκκλησίου Valmarana, που αποδίδεται σε ποιόν άλλον, στον Palladio.Mεταξύ μας, το ψάχναμε το ψάχναμε και σαν το βρήκαμε τραβάγαμε τα μαλλιά μας. Τόσο αδιάφορο ήταν. Αντίθετα το μαρμάρινος βωμός του ιερού από φλωρεντίνους καλλιτέχνες ήταν όλα τα λεφτά, ενώ ενδιαφέρον είχαν και κάποιοι πίνακες όπως η Βάπτιση δια χειρός Giovanni Bellini.
Λίγα μέτρα πιο πάνω στην αντίπερα μεριά του δρόμου ήταν το μπαρόκ Palazzo Leoni Montanari**, από τα προτεινόμενα προς επίσκεψη από τον υπάλληλο του ΙΟΤ (όπως λέμε ΕΟΤ) και το οποίο δενείναι του Palladio.

Tώρα αν τολμήσω να ξεστομίσω ότι μου άρεσε περισσότερο από όσα palazzo του Palladio είδα, θα με μουντάρουν οι απανταχού γης αρχιτέκτονες. Οπότε σιωπή ιχθύος. Εδώ δεν ήταν μόνο τα μπαρόκ γύψινα που φόρτωναν τα ταβάνια και τους τοίχους

αλλά και οι τρείς εκθέσεις που απολαύσαμε.
Αφενός η μόνιμη έκθεση με αρχαιοελληνικά ευρήματα από την Μεγάλη Ελλάδα (αφράστου κάλλους)και εκείνη με Ρώσικες Εικόνες (αν είστε σαν και μένα πυροβολημένοι με την Βυζαντινή Τέχνη θα ενθουσιαστείτε).


κι ένα εκπληκτικό γλυπτό για τον πεπτωκότα άνθρωπο στις φλόγες της κολάσεως!Τους δύσμοιρους βενετσιάνους και λοιπούς αναγεννησιακούς ζωγράφους τους γύρισα τη πλάτη. Αντιθέτως η εποχική έκθεση του αργεντίνου Pablo Lobato με «καρικατούρες» διασημοτήτων ήταν σκέτη απόλαυση! (να μου ταυτοποίησετε τα πρόσωπα…).


Επιστροφή γι’άλλη μια φορά στον πεζόδρομο Palladio και παρακάμψαμε προς την γοητευτική Piazza dei Signori** όπου μας υποδέχθηκε ένας κίονας με τον Λέοντα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίαςκαι την εντυπωσιακή αναγεννησιακή Basilica Palladiana, έργο ποιανού άλλου, του Palladio βέβαια.


Eνδιαφέροντα κτήρια και τριγύρω όπως η Loggia del Capitaniato* και η Εκκλησία San Vincenzo*.

Από την αντίθετη πλευρά της Piazza dei Signori είναι η μικρή Piazza dell’Erbe όπου δεσπόζει ο πύργος Torre della Bissara ύψους 82 μέτρων.

Η Βasilica Palladiana** σε γοτθικό στυλ χρησίμευσε ως έδρα της κυβέρνησης και στεγάζοντας επίσης μια σειρά από καταστήματα στο ισόγειο. Ανακατασκευάστηκε από τον νεαρό τότε αρχιτέκτονα… ναι ναι πείτε το, Palladio, αλλά πήρε πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί. Μόλις τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του, το κτίριο ολοκληρώθηκε.
Ο χώρος σήμερα λειτουργεί στο εσωτερικό του αποκλειστικά για εκθέσεις ή εκδηλώσεις και δεν υπάρχει κάτι να δει κανείς. Αντίθετα αξίζει το κόπο η επίσκεψη για να απολαύσετε τη θέα προς τη πλατεία από τη loggiaκαι την οροφή του κτηρίου... απολαμβάνοντας τον καφέ σας.
Η θέα προς τη Piazza dei SignoriH θέα προς τη Piazza dell'Erbe

H θέα προς τη Piazza dell'Erbe

Στο ιστορικό κέντρο της Vicenza επισκεφθήκαμε ακόμα μερικά κτήρια που αποδίδονται (μα πώς μπορέσατε να φανταστείτε κάτι διαφορετικό) στον Palladio. Κάποια σχετικά ενδιαφέροντα στις προσόψεις όμως αδιάφορα στο εσωτερικό τους. Aν είστε φανατικοί του Palladio αξίζει να τα επισκεφθείτε ένα προς ένα. Εμείς πρεμούρα δεν είχαμε αν και εντρυφήσαμε στις αρχιτεκτονικές καινοτομίες του Palladio στο Palazzo Barbaran da Porto (μικρό κι αδιάφορο μουσείο), πριν πάρουμε την άγουσα στο Duomo της Vicenza. Παρά το πολλά υποσχόμενο εξωτερικό το εσωτερικό ήταν εξαιρετικά λιτό. Μοναδική πρωτοτυπία το ροζουλί χρώμα.
Με βήμα ταχύ πήραμε το δρόμο προς το σιδηροδρομικό σταθμό όπου θα φτάναμε νωρίτερα αν δεν έχανα το προσανατολισμό μου μέσα στα δαιδαλώδη στενά. Μόλις που προλάβαμε να πηδήξουμε μέσα στο τραίνο προς Padova. Γι’αλλη μια φορά οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι μας εντυπωσίασαν έστω κι αν επρόκειτο για ένα απλό Regionale. Φωτεινές ενδείξεις για τη ταχύτητα του τραίνου, εσωτερική/εξωτερική θερμοκρασία, χρόνος καθυστέρησης και ...αν η τουαλέττα είναι ελεύθερη ή κατειλημμένη.
Συνολική εντύπωση
Η Vicenza υπήρξε η λιγότερο ενδιαφέρουσα πόλη του ταξιδιού. Αυτό ίσως αποδίδεται στο ότι δεν είχαμε τις γνώσεις να αξιολογήσουμε τις αρετές του αρχιτεκτονικού ταλέντου του Palladio. Μετά από τόσες grandiose πλατείες, ναούς και palazzo που είχαμε δει, με εξαίρεση το Teatro Olimpico, το Palazzo Leoni Montanari, άντε και τη Basilica Palladiana, τα υπόλοιπα μάλλον θα σβηστούν πρόωρα από τη μνήμη μας...

 
Last edited:

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.143
Likes
14.384
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Για δες, σχεδόν το ίδιο ταξίδι θα κάνω την άνοιξη εκτός της Μαντοβα. Όλα στο πιάτο :)
Σε αγαπάει ο καλός Θεούλης των ταξιδιωτών. Δεν έχω το χάρισμα των πλέον χρηστικών πληροφοριών όπως ο αγαπητός @giannismits αλλά θα κάνω τη προσπάθεια ν´ακολουθήσω τ´αχνάρια του.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.542
Likes
8.030
....και,ειδικα λατρευουμε Ιταλια,με ματια hydronetta:bleh:
Ελα....εβαλα ζεστο ροφημα,καθοτι μας ερχονται οι παγετωνες και περιμενω...:icon_lol:
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.371
Likes
12.025
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ν. Αμερική
Αυτό κι αν είναι δώρο! Αυτή η Ιταλία θα μας αφήσει πανί με πανί. :p
Η Ferrara ήταν αποκάλυψη για εμένα και δυστυχώς από Bologna απλώς έκανα μια βόλτα. Η περιοχή έχει μπει στα προσεχώς και νομίζω ότι η ιστορία σου θα επιταχύνει τις διαδικασίες.
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.665
Likes
14.588
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία,Λουμπλιάνα,Μπλέντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
και εγώ σαν λάτρης της Ιταλίας περιμένω με αγωνία την συνέχεια, μόνο που ο δικός μου επόμενος στόχος είναι ή η Σικελία ή η Σαρδηνία.
 

emouli

Member
Μηνύματα
1.239
Likes
3.523
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Βρε βρε βρε, καλώς τα παιδιά τα δικά μας! Ωραίο αγιοβασιλιάτικο δώρο μάς κάνεις αγαπητό γουρουνάκι! Άμα μας τα πεις καλά (πράγμα σίγουρο δηλαδή) μπορεί να ακολουθήσω τα βήματά σας κατά το Πάσχα (είμαι στο ψάξιμο). Welcome home! :icon_smile:
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.143
Likes
14.384
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
και εγώ σαν λάτρης της Ιταλίας περιμένω με αγωνία την συνέχεια, μόνο που ο δικός μου επόμενος στόχος είναι ή η Σικελία ή η Σαρδηνία.
Για τον πρώτο προορισμό έχω εμπειρία αν και τόσα χρόνια μετά δεν θυμάμαι να σου πω που μείναμε. Αλλά μπορώ να ανακαλέσουμε τι είδαμε ! Κάποια στιγμή με εμπνεση θα γραψω και γι'αυτο το ταξίδι
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.143
Likes
14.384
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Padova (Ι)

Θα ξεκινήσω από τα πρακτικά θέματα…

Padova-0032.jpg


Κάπου ανάμεσα στην Γαληνοτάτη Βενετία που βουλιάζει από τις ορδές επισκεπτών και την Βερόνα όπου οι ασιάτες ζουν το μύθο του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας βρίσκεται και η αφανής (σε επίπεδο ταξιδιωτικών ιστοριών του φόρουμ μας) Padova (Παδούη ελληνιστί).

Άφιξη
Αν δεν μετακινείστε με αυτοκίνητο (που σημαίνει τσουχτερά διόδια και ψάξιμο για παρκάρισμα) μπορείτε να φτάσετε με ένα σωρό τραίνα σχεδόν από όλες τις κατευθύνσεις στην Ιταλία καθώς βρίσκεται στον σιδηροδρομικό άξονα για Βενετία.

Padova-0047.jpg

Εκδοτήριο εισιτηρίων στο σιδηροδρομικό σταθμό της Padova (πώς είναι ο σταθμός Λαρίσης; Καμία σχέση!). Μην σας ξεγελάει που φαίνεται άδειο. Μπαίνεις με νούμερο προτεραιότητας και όλοι περιμένουν εκτός των θυρών (άρα δεν φαίνονται στη φωτό). Πάντως γρηγορότερα κι ευκολότερα βγάζετε εισιτήρια στα αυτόματα μηχανήματα.


Μετακίνηση
Χωρίς δεύτερη σκέψη αγοράστε την Padova card. Καλύπτει την είσοδο σε αρκετά αξιοθέατα κι επιτρέπει δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ. Τα έβγαλε τα λεφτά της. Γιατί να μην ξεναγηθείτε ξεκούραστα έστω κι αν το κέντρο δεν είναι μεγάλο; Ειδικά το μοναδικό τραμ (αλλά κι αρκετά λεωφορεία) περνάει απ’όλα τα βασικά αξιοθέατα της πόλης συνδέοντάς τα με τον σιδηροδρομικό σταθμό. Όπως σε όλες τις ιταλικές πόλεις υπάρχει σε κάθε στάση ωράριο με ακρίβεια λεπτού για το πότε περνά ένα λεωφορείο ή το τραμ και οι φωτεινές πινακίδες σε προειδοποιούν σε πόση ώρα αναμένεται η άφιξη του μέσου που επιθυμείς (οργάνωση όχι αστεία). Για το μόνο που θα γκρινιάξω είναι ότι στην Padova δεν αναγράφονταν όλες οι στάσεις αλλά οι σημαντικότερες (με εξαίρεση το τραμ).


Διαμονή
Κλείσαμε διαδικτυακά στο κεντρικό Hotel Plaza Padova σχεδόν με μαύρη καρδιά καθώς οι κριτικές ήταν μέτριες προς κακές, αλλά με 15 ευρώ το άτομο/διανυκτέρευση σε τρίκλινο δωμάτιο ΜΕ πρωινό αμφιβάλλω αν θα βρίσκαμε κάτι ανάλογο ακόμα και στο Αγρίνιο. Ήμουν προετοιμασμένος για τρύπια σεντόνια, μούχλα, υδραυλικά που δεν λειτουργούν, στρώματα της κακιάς ώρας και πρωινό με έναν καφέ κι έξω από τη πόρτα. Τελικά τίποτ’απ’όλα αυτά. Αν και παλιομοδίτικο, αποδείχθηκε αξιοπρεπές κι επαρκέστατο για τις ανάγκες μας.

Padova-0419.jpgΦαγητό
Oι επιλογές μας όλες στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Padova μιας και ήταν η βάση μας, αποδείχθηκαν καλές, μετά το σχετικό ψάξιμο στο tripadvisor. Ακόμα και τις καθημερινές γέμιζαν όλα τα τραπεζάκια. Κάθε γεύμα συνοδευόταν από κόκκινο ιταλικό κρασί. Mε τιμές γύρω στα 18 ευρώ το μπουκάλι οι επιλογές ήταν πολλές κι αξιοπρεπέστατες. Μου έκανε εντύπωση ότι ποτέ δεν μας πρότειναν κάτι ακριβό σαν πρώτη επιλογή. Υπήρχαν και τιμές από 8 ευρώ το μπουκάλι μέχρι και 100+ ευρώ!

Enoteca dei Tadi (Via dei Tadi, 16): ζεστό “κουτούκι” με αξιοπρεπείς γευστικές προτάσεις και εξαιρετική πρόταση κρασιού

Gourmetteria (Via Zabarella, 23): Μοντέρνος χώρος που λειτουργεί και σαν κατάστημα που πουλά από είδη κουζίνας μέχρι βιολογικά προϊόντα (εκεί αγόρασα κι ένα παραδοσιακό panetone) Yλικά ΠΟΠ ή βιολογικά στη κουζίνα του. Εκτενέστατη λίστα κρασιών για όλα τα βαλάντια. Αυτά τα ζυμαρικά γεμιστά με αχλάδι, τυρί και τρούφα ήταν γευστικός οργασμός.
Padova-0406.jpg

τα ηδονικά ζυμαρικά, ποικιλία τυροαλλαντικών και μια…βιολογική πίτσα (μόνο πίτσα δεν θύμιζε…)

Padova-0407.jpg

Κρατώντας πανευτυχής το panetone μου :)

Antenore (Via S. Francesco, 28): αυτό το μαγειρευτό μοσχαράκι μπορεί να μας πει πώς το μαγείρεψε ο σεφ κι έλιωνε ηδονικά στο στόμα;; το καλύτερο σερβις από τη γκαρσόνα που έκανε φιλότιμες προσπάθειες να μας εξηγήσει το ιταλικό μενού στα αγγλικά (μέχρι τα σαλιγκάρια μας ζωγράφισε). Εδώ τα τσούξαμε και γίναμε κουρούμπελα…

Padova-0422.jpg

Oι πένες με μελάνι σουπιάς δεν με ενθουσίασαν, αλλά…

Padova-0423.jpg

το μοσχαράκι έλιωνε στο στόμα….

Padova-0420.jpg

…δεν ήταν το μόνο….:icon_redface:

Padova-0424.jpg

άνευ dolce λέει;; δεν λέει….

Passione Pizza (Via Livello, 25): μια τρύπα κυριολεκτικά που κάνει αποκλειστικά delivery. Μιας και ήταν συνιστώμενη κι απέναντι από το ξενοδοχείο είπαμε να της δώσουμε μια ευκαιρία το τελευταίο βράδυ μας στη Padova. Σε μισή ώρα αναμονής (!!) φύγανε πάνω από 100 παραγγελίες. Λέει κάτι αυτό; Οι καλύτερες πίτσες που φάγαμε με λεπτή ζύμη σε ό,τι συνδυασμούς υλικών και μεγέθη ποθεί η καρδιά σας. Τις καταβροχθήσαμε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου

Gelateria La Romana (Corso Milano 83): Εμείς για γλυκά τα περάσαμε στο ψυγείο αλλά μας προέκυψαν…παγωτά. Δεν ξέρω για τις λοιπές γεύσεις αλλά αυτά που φάγαμε δεν μας άρεσαν καθόλου

Padova-0402.jpg


Padova-0403.jpgΛοιπόν επειδή τα ξαναείδα και πείνασα, το ποστάρισμα των αξιοθέατων της Παδούης…. στο επόμενο κεφάλαιο :D
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.440
Μηνύματα
868.302
Μέλη
38.555
Νεότερο μέλος
Almar

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom