Εσθονία Λεττονία Λιθουανία Φινλανδία Καλοκαίρι με …δόσεις Βαλτικής

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Έχω πάει Ταλίν και Ελσίνκι Δεκέμβριο, οι φωτογραφίες μας παίζει να είναι σαν τις "πριν/μετά" του τηλεμαρκετιγκ...
Η συνέχεια από το επόμενο κιόλας κεφάλαιο. ;)
Μόνο που βλέπω κοντομάνικο λέω: Εύγε!
Αν και είμαι παιδί του χειμώνα, είναι ασύγκριτη η ευχέρεια που σου δίνουν οι μεγάλες μέρες του καλοκαιριού σ' αυτές εδώ τις περιοχές. Πόσο μάλλον όταν κάνει και πολύ καλό καιρό.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Επόμενη στάση: Εσθονία

Τεσσεράμισι ώρες κράτησε η διαδρομή μεταξύ των δύο πόλεων, φτάνοντας στο τέρμα των λεωφορείων του Ταλλίνν λίγο πριν τις έξι το απόγευμα. Είχα σκοπό να το κόψω με τα πόδια ως το ξενοδοχείο, όταν όμως συμβουλεύτηκα ξανά το χάρτη κατάλαβα πως δεν υπήρχε λόγος, παίρνοντας για αρχή το αστικό λεωφορείο νο54 με κόστος 2€, συνεχίζοντας στα πλακόστρωτα της παλιάς πόλης, που από την πρώτη κιόλας στιγμή πρόδιδε τη σπουδαία ομορφιά της:

DSC_0553j.jpg

Ευτυχώς οι διαδικασίες στο πολύ κεντρικό κατάλυμα ήταν τάχιστες, δίνοντας μου την ευκαιρία να βγω αμέσως έξω θέλοντας να εκμεταλλευτώ το υπόλοιπο της ημέρας. Δε μπορώ να πω, αμέσως πήρα γεύση τι εστί Tallinn αλλά παράλληλα και της πολυκοσμίας της υπέροχης αυτής πόλης:

DSC_0553l.JPG

DSC_0556.JPG

Για να καταλάβετε πόσο κεντρικά βρισκόμουν, μόνο λίγα μέτρα με χώριζαν από το γοτθικό δημαρχείο-στολίδι «Tallinna raekoda» και την πάντα πολυσύχναστη πλατεία «Vana Tallinna nullpunkt» που ξεδιπλώνεται μπροστά του:

DSC_0559.JPG

Το δημαρχείο που ολοκληρώθηκε το 1404 είναι το παλαιότερο σε ολόκληρη τη Βαλτική αλλά και όλη τη Σκανδιναβία, με των 64ων μέτρων πύργο του να είναι ορατός φυσικά από πολλά σημεία.

DSC_0565.JPG

Έβγαλα τις φωτογραφίες μου, έκανα μια στάση σ’ ένα μικρό μπακάλικο για τις πρώτες προμήθειες και συνέχισα προς τα κει που πάει το πλήθος καθώς ένα μπαλκόνι δίπλα στον λεγόμενο πύργο της πύλης «Pikk Jalg» μου κίνησε την περιέργεια.

DSC_0567.JPG

Ο πύργος κατασκευής του 14ου αιώνα, συνέδεε την κάτω πόλη με τον λόφο Toompea που είχα αρχίσει κιόλας ν’ ανεβαίνω:

DSC_0569.JPG

Τη μικρή πορεία μου διέκοπταν συχνά – πυκνά όμορφες φωτογραφικές αφορμές, μιας πόλης που βήμα στο βήμα με κέρδιζε όλο και περισσότερο, συνεχίζοντας την ανάβαση μου παράλληλα από το άβολο πλακόστρωτο:

DSC_0571.JPG
DSC_0574.JPG

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως τέτοια ώρα αλλά και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα ακόμη περισσότερο, ο λόφος αποτελεί σημείο έλξης όλων των τουριστών:

DSC_0576.JPG

Το μπαλκόνι που τελικά δεν ήταν δύσκολο να φτάσω ήταν ένα από τα σημεία θέασης του λόφου με το όνομα «Stephen The Seagull» όπου είχα την ευκαιρία για τις πρώτες πανοραμικές φωτογραφίες,

DSC_0585.JPG

αλλά και την πρώτη άκρως απαραίτητη μπυρίτσα με θέα στην πόλη, υπό τους ήχους του «Nothing else matters» από τον πλανόδιο μουσικό

DSC_0595.JPG

DSC_0592.JPG

Μπορεί και να είναι ιδέα μου, ωστόσο η όμορφη αυτή περιοχή μου θύμισε κάπως τα στενάκια της Βούδας γύρω απ’ τον προμαχώνα των ψαράδων στη Βουδαπέστη. Ίσως γιατί και εδώ -όπως και εκεί- μέσα σε λίγα βήματα από την έντονη κοσμοσυρροή δε συναντούσες άνθρωπο. Που είχαν πάει όλοι;

DSC_0596.JPG
DSC_0600.JPG

Μα βέβαια, στο δεύτερο και καλύτερο σημείο θέασης με το όνομα «Patkuli vaateplatvorm» που δίνει ακόμη καλύτερα φωτογραφικά στιγμιότυπα προς την πόλη, τα τείχη και τα κάστρα της, τη φορά αυτή με πιο ηλεκτρικούς ήχους για υπόκρουση:

DSC_0606.JPG
DSC_0608.JPG

Καλά πόσα σημεία θέασης υπάρχουν σ’ αυτό το λόφο σκέφτηκα, ανακαλύπτοντας ακόμα ένα λίγο μετά που οι χάρτες δίνουν ως «Piiskopiaia vaateplats» με λιγότερο εντυπωσιακή θέα αυτή τη φορά προς το πάρκο και τη μοντέρνα εκδοχή του Ταλλίνν. Νομίζω τα κάλυψα όλα:

DSC_0613.JPG
DSC_0615.JPG

Είχε έρθει η ώρα της επίσκεψης στον καθεδρικό «Alexander Nevsky» που έβλεπα συνεχώς αποσπώμενα μέσα απ’ τα στενάκια. Το κτίσμα του 1900 είναι ένας ανατολικός ορθόδοξος ναός με τρούλο που κτίστηκε εκεί όταν η χώρα ήταν μέρος της πρώην Ρωσικής Αυτοκρατορίας:

DSC_0621.JPG

Μετά από την αναλυτική περιήγηση μου στο λόφο ξεκίνησα να κατηφορίζω, περνώντας και από την πύλη των τειχών με την ιδιαίτερη και τρομαχτική ομολογουμένως διακόσμηση με τα μπρούτζινα αγάλματα:

DSC_0625.JPG
DSC_0630.JPG

Ένα στενό δρομάκι με σκαλάκια με οδήγησε μπροστά από την εκκλησία – μουσείο του Αγίου Νικολάου «Niguliste muuseum» αρχικής κτίσης του 13ου αιώνα αφιερωμένη στον προστάτη των ψαράδων και των ναυτικών:

DSC_0637b.jpg

Να και το πηγάδι των τροχών στο κέντρο της πόλης που δυστυχώς είχε μετονομαστεί σε «πηγάδι της γάτας» καθώς κατά το μεσαίωνα γινόταν εκεί αρκετές θυσίες ζώων προκειμένου να εξαγνιστεί το κακό πνεύμα του νερού:

DSC_0640.JPG

Με τον ήλιο να δύει κι όσο πλησιάζαμε στο σούρουπο, η πόλη γινόταν μια πραγματική ζωγραφιά όπως ίσως να συμφωνήσετε:

DSC_0643.JPG

Κατεβαίνοντας χωρίς σταματημό τον πεζόδρομο Viru προκειμένου να βρω κάτι να τσιμπήσω, βρέθηκα μπροστά σε ακόμη ένα χαρακτηριστικό αξιοθέατο. Το φράγμα και φυσικά η πύλη «Viru» που αποτελούσε μέρος του αμυντικού συστήματος του τείχους της πόλης του Ταλίν, χτισμένη και αυτή κατά τον 14ο αιώνα:

DSC_0653ab.jpg

Αφού τσίμπησα κάτι κι ετοιμάστηκα βγήκα και πάλι στη μαγική νύχτα του Ταλλίνν γύρω στις δέκα, έχοντας σκοτεινιάσει πλέον για τα καλά:

DSC_0653b.jpg

Αρχή από την Ιρλανδική βεβαίως «Mad Murphy's» με απώτερο σκοπό τον τελικό super cup που παιζόταν εκείνη τη μέρα μεταξύ PSG & Tottenham. Ωραίες μπυρίτσες, ωραίο το ματς αλλά απάλευτη η κατάσταση με τους φωνακλάδες (υποθέτω Ρώσους, αν όχι κάτι σαν σλάβους) που μου πήρανε τ’ αυτιά:

DSC_0653d.jpg

Έτσι μόλις τελείωσε το παιχνίδι έφυγα κι εγώ τρέχοντας κατεβαίνοντας προς την ιδιαίτερα φωτισμένη κεντρική πλατεία:

DSC_0653dc.jpg

Δεν έχω να πω πολλά για τη νυχτερινή όψη της πόλης καθώς σκοπεύω να το κάνω εκτενέστερα σε άλλο κεφάλαιο, η αλήθεια όμως είναι πως όπου κι αν γυρνούσες το κεφάλι σου έβλεπες κάτι ωραίο:

DSC_0653de.jpg

Σίγουρα όμως βαριόμουν να το πολυψάξω, ήταν κι αργά, οπότε ξεκίνησα πάλι με γοργό βήμα προς την «Highlander Scottish Pub» που από το όνομα και μόνο φαινόταν καλή. Και ήταν, όταν η πρώτη εικόνα που αντίκρυσα κατεβαίνοντας τα σκαλιά της υπόγειας παμπ, ήταν ένα ζευγάρι με την κοπέλα να έχει ξαπλωθεί πάνω στον καναπέ και τον τύπο από πάνω της να την παρακαλεί να σηκωθεί, έχοντας μπροστά τους δύο ποτήρια κίτρινης τεκίλας. Δε μπορεί, ωραίο προμηνύονταν το μαγαζί, σίγουρα πολλά υποσχόμενο:

DSC_0653h.jpg

Ήπια τις εξαίρετες μπύρες μου παρατηρώντας γύρω μου, με την ώρα να περνάει πολύ ευχάριστα οφείλω να ομολογήσω.

DSC_0653g.jpg

Ωραία η εισαγωγή μου στο Ταλλίνν… :cool:

IrisAthens

Member
Εντάξει, τα είχα καταφέρει καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας ήθελα όμως να συνεχίσω, έτσι σε μια έκρηξη περιέργειας είπα να κάνω στάση σ’ ένα μπαρ με το όνομα «Piana Vyshnia» ντυμένο στα χρώματα του βύσσινου
Ωραίο φαίνεται το μπαρ! Το γκούγκλαρα λίγο και είναι αλυσίδα. Δεν το περίμενα για λικέρ βύσσινο τέτοιο σουξε!

Φαντάζομαι σε μερικά χρόνια να βγάζεις βιβλίο " Ο γύρος του κόσμου, ένα μπαρ τη φορά" Το αγόραζα άνετα!

Η Ταλλίν μοιάζει μαγική.. Όντως πολύ ωραία η εισαγωγή σου!

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.216
Μέλη
39.926
Νεότερο μέλος
Original23

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom