Βιετνάμ Λάος Λάος, Β.Βιετνάμ ανεξάρτητα - προετοιμασία και συμβουλές

GTS

Member
Μηνύματα
6.797
Likes
18.533
Καλώς μας βρήκες Γιάννη, αν και τρόπος του λέγειν....είμαι σίγουρος ότι καθόσουν εκεί κανά 6μηνο παραπάνω....περιμένουμε λοιπόν φωτό και πληροφορίες για την αγαπημένη μας Ν.Α. Ασία...
 

ELGEO2

Member
Μηνύματα
732
Likes
693
Επόμενο Ταξίδι
ΠΕΡΟΥ
Ταξίδι-Όνειρο
πέρασμα καρακορουμ
to ipanag
με ενδιαφερον θα διαβαζα οτιδηποτε γραψεις απο το προσφατο ταξιδι στο λαος,....αναχωρω σε λιγες μερες...........:clap::clap:
 

ipanag

Member
Μηνύματα
316
Likes
151
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
to ipanag
με ενδιαφερον θα διαβαζα οτιδηποτε γραψεις απο το προσφατο ταξιδι στο λαος,....αναχωρω σε λιγες μερες...........:clap::clap:
Λοιπόν μερικές χρηστικές πληροφορίες, μέχρι να έρθει ο καιρός να γράψω κάτι πιο αφηγηματικό. Φωτογραφίες ελπίζω συντομότερα (αν κάτσω και ποτέ σπίτι).

Για τα παρακάτω μπορεί να αναφέρω μέρη για τα οποία θα βρείτε διευθύνσεις στους συνηθισμένους οδηγούς. Θεωρώ απαραίτητο να έχετε έναν οδηγό μαζί σας, για χάρτη της πόλης με τα αξιοθέατα/ξενοδοχεία/εστιατόρια και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Εγώ είχα μαζί μου Lonely planet (αρκετά καλό), Footprint (αρκετές πληροφορίες ιστορικές και πολιτισμικές, αλλά για πρακτικά θέματα τίποτα περισσότερο από το LP) καθώς και εκτυπώσεις του travelfish.org και του wikitravel.org



Βιετνάμ/Ανόι
Γενικά
Στο Ανόι θα βρείτε μια πολύβουη πόλη. Άπειρα μηχανάκια, συνέχεια κόρνες, ρύπανση (οι κάτοικοι φοράνε και μάσκες για τη σκόνη) και άνθρωποι δραστήριοι συνεχώς. Ειδικά στους κεντρικούς δρόμους του Ανόι θα δείτε ροή με μηχανάκια που δε σταματάει ποτέ. Για να περάσετε απέναντι, απλά ξεκινάτε να διασχίζετε με σταθερή ταχύτητα και όσο γίνεται δε σταματάτε στη μέση του δρόμου. Τα μηχανάκια θα σας αποφύγουν αν δε κάνετε απότομες κινήσεις! Σε πολλά σημεία το πεζοδρόμιο είναι γεμάτο παρκαρισμένα μηχανάκια και θα βρεθείτε να περπατάτε μέσα στην κίνηση.
Οι δρόμοι αλλάζουν όνομα ανά 1-2 τετράγωνα, ρυμοτομία ανύπαρκτη και δεδομένου ότι η εικόνα σε όλα τα στενά είναι παρόμοια (με χαοτικές πινακίδες παντού) θα δείτε ότι είναι δύσκολο να προσανατολιστείτε στο Ανόι. Πάντα με χάρτη και πάλι μπερδεύεσαι.
Στη νέα πόλη υπάρχουν και φανάρια (που βοηθούν λίγο την κατάσταση) και πιο μεγάλοι δρόμοι, αλλά και πάλι γίνεται ένας χαμός με τα μηχανάκια (όχι όσο στην παλιά πόλη).
Πάντως τα πάντα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς στο Βιετνάμ.
Η εντύπωσή μου είναι ότι αναπτύσσονται υπερβολικά γρήγορα (γενικά αλλά και τουριστικά) και κυνηγούν πολύ κυνικά το χρήμα, χάνοντας λίγο την παράδοση και την ιδιαιτερότητά τους.

Βίζα

Μιας και δεν έχουμε πρεσβεία του Βιετνάμ εδώ στην Ελλάδα, υπάρχουν 2 επιλογές. Πρώτον να επικοινωνήσετε με μια πρεσβεία του Βιετνάμ στην Ευρώπη και να στείλετε το διαβατήριό σας εκεί με κούριερ. Δεύτερον και πιο απλό να πάρετε μια preaprooved visa από διάφορα site στο internet και στη συνέχεια βίζα κατά την άφιξή σας. Απλούστατη διαδικασία, μια φωτογραφία και 25 δολάρια θέλει και μια φόρμα που συμπληρώνεις εκεί (και φυσικά το χαρτί της προέγκρισης).
Εγώ πήρα από εδώ: Vietnam Visa online (πληρώνεις και με paypal).


Χρήματα
1 ευρώ = 22-24000 ντόνγκ
Υπάρχουν ΑΤΜ στο Ανόι αλλά για κάποιο λόγο δεν έβλεπα απλά ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Κάποια μαγαζιά ή τουριστικά γραφεία το έκαναν πάντως.
Σχεδόν όλες τις συναλλαγές μπορείτε να τις κάνετε και με δολάρια και να πάρετε ρέστα βιετναμέζικα ντονγκ. Συνήθως δε συμφέρει με την ισοτιμία, αλλά δε χάνετε τίποτα να ρωτήσετε τιμή και στα δύο νομίσματα.
Επίσης προσέχετε πολύ και τα ρέστα που σας δίνουν, περισσότερο από το συνηθισμένο, γιατί φαίνεται να κάνουν συχνά "λάθος".


Καταλύματα
Αν φθάνοντας στο Ανόι αποφασίσετε να πάρετε ταξί για να πάτε στο ξενοδοχείο που θέλετε, προσέξτε πολύ. Προσπαθούν να σε πάνε σε κάποιο γνωστό τους και όχι εκεί που θες εσύ. Γι' αυτό πολλά ξενοδοχεία σου προσφέρουν δωρεάν μεταφορά από το αεροδρόμιο, για να μη σε χάσουν από πελάτη. Αν ψάξετε από το ιντερνετ για κριτικές, προσέξτε πολύ τις ψεύτικες. Βρήκα πολλά τέτοια περιστατικά ψάχνοντας.
Με 15-20 δολάρια πάντως βρίσκεις καλό/καθαρό δωμάτιο.


Φαγητό
Πρωί, μεσημέρι και βράδυ όλοι τρώνε pho bo (σούπα με noodles, λαχανικά και μοσχάρι). Αν το στομάχι σας αντέχει να φάτε από τα μαγαζάκια που τρώνε και οι ντόπιοι. Δείτε κάποιο που έχει πολύ κόσμο και απολαύστε το. Η εικόνα τους δεν εμπνέει και πολύ εμπιστοσύνη, καθώς έχουν συνήθως πεταμένα σκουπίδια κάτω και ακαταστασία, κάπως κινέζικη εικόνα. Ωστόσο δοκίμασα αρκετές φορές και δεν έπαθα τίποτα. Κόστος γύρω στα 20000-30000 ντονγκ (1-1.5 ευρώ). Στο νότιο μέρος της λίμνης θα βρείτε το pho24 για πιο ευχάριστο (και πιο τουριστικό βέβαια) περιβάλλον, με λίγο πιο ακριβές τιμές, αλλά αξίζει αν φοβάστε τα ντόπια μικρά μαγαζάκια. Υπάρχουν και ακόμη πιο ακριβά (πάνω από 5 ευρώ) μέρη για φαγητό με περισσότερη ποικιλία (ντόπιες γεύσεις πάντα), σαλάτες κλπ. Για μια φορά ίσως αξίζει, αλλά όχι για καθημερινά κατά τη γνώμη μου.
Επίσης στα φθηνά να προσθέσω ένα πρόχειρο που προτείνει το travelfish για ψητό μοσχάρι. Πηγέντε για βραδινό. Το πρωί αν περάσετε δε θα καταλάβετε καν ότι υπάρχει εκεί κάτι για φαγητό. Το βράδυ βγαίνουν τα μικρά σκαμπό και ο χώρος γεμίζει με ντόπιους και μερικούς τουρίστες. Είναι στη γωνία Hang Buom και Hang Giay.

Για καφέ όλοι οι οδηγοί προτείνουν το Μόκα καφέ. Γαλλικό στυλ και τιμές στα 2 ευρώ περίπου τον καφέ και 1-2 ευρώ το γλυκό, που το θεωρώ υπερβολικό για το Βιετνάμ. Ακριβώς απέναντι από το Μόκα υπάρχει ένα παρόμοιο και εξίσου όμορφο, το Paris Deli το οποίο έχει και άλλο ένα κατάστημα με θέα την όπερα και το Hilton, ΝΑ της λίμνης.

Εμφιαλωμένα νερά θα βρείτε πολύ εύκολα παντού και σε καλές τιμές. Μπανάνες από το δρόμο (κάντε και λίγο παζάρι γιατί θα δείτε ότι θα ακούτε τιμές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους κάθε φορά).


Μετακινήσεις
Για να πάτε στο αεροδρόμιο, υπάρχει μια στάση που συνήθως έχει πάντα κόσμο γιατί περνάνε πολλά λεωφορεία από εκεί. Είναι στην Tran Nhat Duat. Το #17 πηγαίνει αεροδρόμιο σε 1 ώρα περίπου, για 5000 ντονγκ, πολύ φθηνό. Αντίστοιχα φαντάζομαι παίρνετε το ίδιο λεωφορείο από το αεροδρόμιο προς την πόλη.

Μέσα στην πόλη εγώ προτιμώ πάντα να περπατώ όσο γίνεται. Μπορείτε να νοικιάσετε μηχανάκι αν νομίζετε ότι θα τα καταφέρετε με την κίνηση (δείτε το πρώτα σαν πεζοί και κρίνετε μόνοι σας). Υπάρχουν επίσης τα cyclo για 1-2 άτομα σαν μικρά ταξί στη παλιά πόλη για τουρίστες. Επίσης σε ΚΑΘΕ σχεδόν γωνία υπάρχει κάποιος με ένα μηχανάκι που προσφέρετε να σε πάει όπου θες. Βαρέθηκα να ακούω "motorbike?" και να απαντώ ότι δεν θέλω. Ευτυχώς και αυτοί και οι οδηγοί των cyclo δεν είναι κουραστικοί. Αν πεις όχι σταματάνε αμέσως. Τιμές δε ξέρω γιατί δε χρησιμοποίησα τίποτα από τα δύο.


Αγορές
Πολύ φθηνά αναμνηστικά t-shirts. Με τιμές που ξεκινάνε από 50-60000 ντονγκ, μπορείς να τα πάρεις τελικά στα 30-40000 ντονγκ (περίπου 1.5 ευρώ δηλαδή)
Γενικά υπήρχαν πολλά ρούχα, μετάξι, παπούτσια, κλπ σε μικρά μαγαζάκια.
Επίσης μου άρεσαν τα ακούσματα στη μουσική τους και πήρα ένα CD από τη παλιά πόλη με 1.5 ευρώ περίπου. Μπορείς να ακούσεις κιόλας πριν αγοράσεις.


Μασάζ
Πήγα για foot massage και πέτυχα ένα πάρα πολύ καλό κοντά στο Μόκα καφέ και την καθολική εκκλησία. Μετά από μια μέρα όλο περπάτημα, είναι ό,τι καλύτερο. Καλύτερα να έχετε πλυθεί πριν πάτε. Για μισή ώρα 65000 ντονγκ (3 ευρώ).


Αξιοθέατα
Για το μαυσωλείο του Ho Chi Minh η είσοδος είναι δωρεάν. Σε μια ουρά μπαίνεις μέσα και απλά περπατάς γύρω γύρω και βγαίνεις. Δεν έχει δηλαδή πολύ καθυστέρηση. Μόνο που πρέπει να αφήσεις τσάντα και φωτογραφική στο χώρο αναμονής. Επίσης πρέπει να πάτε πρωί γιατί είναι μόνο μέχρι τις 11. Πληρώνεις για το παλάτι και για το μουσείο αν θες να πας. Προσωπικά πήγα μόνο στο παλάτι κυρίως γιατι ήταν εξωτερικός χώρος. Δε νομίζω ότι χάνετε τίποτα πάντως αν δε πάτε σε αυτά.

Πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο είναι μακράν το μουσείο εθνολογίας. Είσοδος 25000 ντονγκ (1ευρώ). Χώρος τεράστιος με πολύ πληροφορία. Αξίζει αρκετά ο ανοιχτός χώρος με παραδοσιακά σπίτια που μπαίνεις και μέσα. Υπολογίστε αρκετή ώρα. Το μόνο κακό είναι ότι βρίσκετε μακριά από το κέντρο. Υπάρχει το λεωφορείο #14 που φεύγει από την αφετηρία στη βόρεια πλευρά της λίμνης. Κάνει σχεδόν μια ώρα ανάλογα τη κίνηση και κόστος ελάχιστο, 3000 ντονγκ. Ζητήστε από τον εισπράκτορα να σας πει πού να κατέβετε. Όχι ότι θα μιλάει αγγλικά αλλά ξέρει που πάνε οι τουρίστες όταν παίρνουν αυτό το λεωφορείο. Πολύ πιθανό να βρείτε και άλλους τουρίστες και να ψάχνετε μαζί (όπως και γω). Από εκεί που θα κατεβείτε, κάνετε λίγο πίσω, περνάτε απέναντι το μεγάλο δρόμο και στρίβετε δεξιά (κοιτώντας προς τα πίσω πάντα) στο μεγάλο κάθετο δρόμο. Εκεί προχωράτε για 500 μέτρα περίπου μέχρι να δείτε την είσοδο του μουσείου στο αριστερό σας χέρι. Η επιστροφή γίνεται ακριβώς ανάποδα. Η στάση του λεωφορείου είναι σχεδόν απέναντι από εκεί που κατεβήκατε.

Αρκετό ενδιαφέρον έχουν και οι ναοί Temple of Literature στη νέα πόλη και Ngoc Son Temple μέσα στο νησάκι στη λίμνη.

Αξίζει να βγείτε και έξω από το κέντρο και την παλιά πόλη να περπατήσετε. Είναι αρκετά ευχάριστα στη γαλλική συνοικία, νότια και νοτιο-ανατολικά της λίμνης. Επίσης αν έχετε χρόνο στο μαυσωλείο πηγέντε με τα πόδια. Θα δείτε άλλο ένα κομμάτι προς τη νέα πόλη, για να έχετε καλύτερη εικόνα.

Αν έχετε λίγο ακόμη χρόνο με 5000 ντονγκ μπορείτε να πάτε στις φυλακές Hoa Lo Prison Museum. Μικρό το κόστος, έστω και για μια σύντομη επίσκεψη αξίζει (δεν είναι και πολύ μεγάλο).

Εγώ από περιέργεια πήγα και στο Lenin park αρκετά νότια. Δεν περίμενα τίποτα εντυπωσιακό, αλλά τελικά ήταν εντελώς αδιάφορο. Καθόλου κόσμος και κανένα ενδιαφέρον.

Τέλος αυτό που δε πρέπει να χάσετε είναι το κουκλοθέατρο. Είναι στη βορειο-ανατολική πλευρά της λίμνης, θα το βρείτε και στο χάρτη, water puppet theater show. Εισιτήριο στα 40000 ντονγκ (λιγότερο από 2 ευρώ). Εγώ πήγα 5 λεπτά πριν την παράσταση και βρήκα θέση, παρόλο που οι οδηγοί μου έγραφαν ότι πρέπει να κλείσεις τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα. Καλύτερα όμως να πάτε πιο νωρίς για να κάτσετε πιο μπροστά. Επίσης πληρώνετε για άδεια για να βγάλετε φωτο/βίντεο. Πρακτικά κανείς δε το ελέγχει.


ΛΑΟΣ

Γενικά
Σαν χώρα το Λάος είναι πολύ πιο ήρεμο από το Βιετνάμ. Πιο αγροτικός λαός, άλλη φιλοσοφία και άλλο παρακλάδι του Βουδισμού. Να πω την αλήθεια δε περίμενα τόσο τουρισμό. Αντίθετα περίμενα ακόμη πιο φθηνό κόστος. Κάποια πράγματα μου φάνηκαν παράλογα ακριβά για τα δεδομένα της χώρας. Πολύ όμορφα τοπία, χαμογελαστοί άνθρωποι και γενικά φιλικοί. Με τη πρώτη ματιά σχημάτισα υπερβολικά θετική άποψη. Τελικά κάπου στη Vientiane είδα και άλλες εικόνες που δε περίμενα, όπως εξευτελιστική για τον άνθρωπο ζητιανιά, πορνεία (6 το απόγευμα), κλπ. Εικόνες που τελικά στο Ανόι του Βιετνάμ δεν είδα. Σίγουρα σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι στο Λάος ήταν πιο φιλικοί και το κυριότερο αντιμετώπιζαν το κάθε πρόβλημα με χαμόγελο.


Βίζα
Με την άφιξή σας πληρώνετε (35 δολάρια για Έλληνες), δίνετε και μια φωτογραφία και γρήγορα γρήγορα παίρνετε τη βίζα. Εντελώς τυπική διαδικασία χωρίς προβλήματα.

Χρήματα
1 ευρώ = 11-12000 κιπ
Υπάρχουν ΑΤΜ τόσο στην πρωτεύουσα Vientiane όσο και στη Luang Prabang. Αν προτιμάτε ανταλλακτήρια πάλι θα βρείτε αρκετά σε αυτές τις πόλεις. Διάβαζα ότι βολεύει πολύ το δολάριο. Πρακτικά είδα στα ανταλλακτήρια ήταν το ίδιο πράγμα. Οπότε μάλλον χάνετε αν κάνετε τα ευρώ δολάρια πριν φύγετε. Δολάρια ήταν μόνο το σημείο αναφοράς για τα ξενοδοχεία. Εκεί ίσως έχει νόημα να έχετε δολάρια.
Στην Vientiane, επειδή είναι πολύ κοντά στην Ταϋλάνδη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε και Baht αλλά με άθλια ισοτιμία.
Κατά τ'άλλα προσέξτε να μη σας μείνουν αρκετά κιπ, γιατί δεν μπορείτε να τα αλλάξετε εκτός της χώρας. Το πρόβλημα ήταν ότι στην πτήση μου από Vientiane, 8 το πρωί ήταν κλειστά τα ανταλλακτήρια! Μου πρότειναν να πάω στα duty free, όπου τα άλλαξα με περίπου 20% χασούρα! Ευτυχώς δεν ήταν πολλά, αλλά δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Απλώς προσέξτε το.


Luang Prabang
Γενικά
Μικρή πόλη στα βόρεια της χώρας. Πολύ ωραία φύση στη γύρω περιοχή. Η πόλη αξίζει κυρίως για τους αρκετούς βουδιστικούς ναούς που έχει συγκεντρωμένους στο κέντρο και την όλη ατμόσφαιρα της. Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, πολύ προσεγμένα αναπτυγμένη τουριστικά, αν και αρκετά τουριστική.


Μετακινήσεις
Από το αεροδρόμιο δε φαίνεται να υπάρχει κάποια δημόσια συγκοινωνία. Υπάρχουν βανάκια-ταξί που θα σας βγουν πανάκριβα αν δεν είστε μεγάλη παρέα. Λίγο πριν βγείτε από το αεροδρόμιο υπάρχει ένα ΑΤΜ και ένα ανταλλακτήριο. Βρείτε εκεί κανά τουρίστα ακόμη να μοιραστείτε το ταξί. Εμείς βρεθήκαμε 6 άτομα και μας βγήκε 17000 κιπ στον καθένα. Η απόσταση είναι αστεία πάντως, περίπου 4κμ, γίνεται και με τα πόδια που λέει ο λόγος αν ξέρεις που να πας.

Τώρα για μέσα στην πόλη δε χρειάζεστε μεταφορικό μέσο. Φροντίστε να μείνετε κεντρικά. Τα περισσότερα καταλύματα είναι πολύ κεντρικά, αλλά υπάρχουν και μερικά αρκετά πιο έξω. Δεν αξίζει. Για μετακινήσεις υπάρχουν τα τουκ-τουκ (βλέπε παραδοσιακά τρίκυκλα).


Καταλύματα
Έχει αρκετά, προτιμήστε όσο πιο κεντρικά γίνεται.


Φαγητό
Δυστυχώς στα περισσότερα εστιατόρια κάθονται μόνο τουρίστες. Τουλάχιστον σε κάποια υπάρχουν ντόπιες γεύσεις, όπως το Tamarind.
Εγώ έτρωγα και πολύ ωραία σαντουϊτσάκια από τους πλανώδιους στο κέντρο. Κοτόπουλο ψημένο (από μέρες ίσως και εκτός ψυγείου), μπαγκέτα, λίγα λαχανικά και έτοιμο (10000 κιπ). Επίσης πολύ καλοί χυμοί, έτοιμα πλαστικά ποτήρια και κομμάτια φρούτων που μπαίνουν στο μπλέντερ κατά παραγγελία (5000 κιπ).
Συμβουλή: εγώ απέφυγα το μαρούλι και τη μαγιονέζα στο σάντουιτς και στους χυμούς τα παγάκια και ένα ζαχαρόνερο. Μόνο γάλα καρύδας στο χυμό.
Πολύ ωραία γλυκά με μπανάνες κλπ, στα γαλλικά καφέ. Εξαιρετικό το Le cafe Ban Vat Sene, το συστήνω ανεπιφύλακτα, ωραία ατμόσφαιρα, κεντρικά για people watching και ωραίοι καφέδες/γλυκά (μου άρεσε πολύ ένα κέικ μπανάνας).


Αγορές
Το βραδινό παζάρι είναι απίστευτο για τις εικόνες του. Απόλυτα ησυχο (συγκρινόμενο με μεσανατολίτικο παζάρι), οικογένειες να τρώνε, παιδάκια να κοιμούνται, κλπ. Για ο,τιδήποτε αγοράσετε υπολογίστε να δώσετε περίπου 20% λιγότερα από την αρχική τιμή, με εύκολο παζάρι. Άπειρα t-shirts, υφάσματα, κλπ


Μασάζ
Πολύ καλό στο Khmu Spa και στον Ερυθρό σταυρό (40000κιπ/ώρα). Να πάτε πλυμένοι.


Αξιοθέατα
Οι βουδιστικοί ναοί. Δεν είναι ανάγκη να πάτε σε όλους. Μερικοί έχουν δωρεάν είσοδο, ενώ κάποιοι 10-20000 κιπ. Αφιερώστε χρόνο για να μη βιάζεστε. Μιλήστε με μοναχούς που έχουν όρεξη για κουβέντα για να εξασκήσουν τα αγγλικά τους. Καταπληκτική εμπειρία. Μπορείτε να πάτε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα που έχουν την απογευματινή τους προσευχή. Έτσι μπορείτε να μπείτε δωρεάν σε ναούς που έχουν είσοδο (αλλά ίσως όχι σε όλα τα κτήρια του προαυλίου). Αξίζει να πάτε όμως μια φορά και να μπείτε μέσα την ώρα που προσεύχονται (επιτρέπεται συνήθως).
Να ξυπνήσετε επίσης ένα πρωί κατά τις 5.30 για να δείτε τους ντόπιους να δίνουν το συσσίτιο στους μοναχούς που περνούν ένας ένας σε σειρά έξω από τους ναούς. Ρωτήστε στο ξενοδοχείο σας από το βράδυ να σας πει ακριβώς ώρα και σε ποιο σημείο να πάτε.
Ένα πρωί να πάτε στην πρωινή αγορά, που πουλάνε διάφορα κρέατα, ψάρια, κλπ στο δρόμο.
Στη βραδινή αγορά, που είναι πιο τουριστική, αλλά είναι μοναδική ατμόσφαιρα.
Στο λόφο πάνω για θέα από ψηλά και ηλιοβασίλεμα.
Στους καταρράκτες Kuang Si. Πολύ όμορφοι και αν είναι καλός ο καιρός ίσως και μπάνιο. Το κανονίζετε με ένα από τα πολλά πρακτορεία στην πόλη. Όλα το ίδιο είναι ουσιαστικά και το κάνουν μεσημέρι. Εγώ έδωσα 40000 + 20000 για την είσοδο εκεί.
Πρωί πάνε καραβάκια στα Budha caves. Οι σπηλιές συγκεκριμένα δεν είναι τίποτα εντυπωσιακό, αλλά αξίζει πολύ η διαδρομή με τη βάρκα. Το πρωί (χειμώνας) έκανε πολύ κρύο στη βάρκα, πάρτε τουλάχιστον φουτεράκι και ένα μπουφανάκι! Αρχίζει να ζεσταίνει όταν βγει ο ήλιος, αλλά όσες μέρες έμεινα αυτό γινόταν κατά τις 10, μέχρι να διαλυθεί η ομίχλη και μετά ήταν ξαστεριά και σχετικά ζεστά (κοντομάνικο).
Επίσης βρήκα μια καταπληκτική παράσταση παραδοσιακών τελετών και χορών από το πολιτιστικό κέντρο παιδιών στην Th. Kitsarat. Δύο φορές την εβδομάδα δίνουν παράσταση (50000κιπ) και αξίζει τον κόπο.



Vientiane
Γενικά
Πρωτεύουσα, αλλά όχι και πολύ μεγάλη πόλη. Οι περισσότεροι είναι περαστικοί από εδώ (κρίμα). Έχει πράγματα να δεις και να κάνεις, αλλά δεν έχει το χρώμα και την ατμόσφαιρα της Luang Prabang.


Μετακινήσεις
Αποφύγετε τα τουκ-τουκ που είναι αραγμένα έξω από ξενοδοχεία κλπ. Προτιμήστε να σταματήσετε ένα διερχόμενο και πάλι να κάνετε παζάρι! Για το αεροδρόμιο όλοι ζήταγαν αρχικά 50000κιπ. Με παζάρι το έριχνα σε όλους στα 30000κιπ, αλλά επέμενα για ακόμη λιγότερα. Βρήκα στα 20000κιπ μετά από 3-4 προσπάθειες. Αυτά από την πόλη που έχεις επιλογές. Από το αεροδρόμιο ίσως είναι χειρότερα τα πράγματα. Υπάρχει λεωφορείο που πηγαίνει στην κεντρική αγορά, αλλά αυτό είναι λίγο περπάτημα από το κέντρο της πόλης και τα ξενοδοχεία.

Χρησιμοποίησα υπεραστικό λεωφορείο μεταξύ των δύο αυτών πόλεων. Έκανε περίπου 11-12 ώρες για 300κάτι χλμ! Στα βόρεια έχει αρκετές στροφές, πολλοί ξερνούν (εμένα δε μου φάνηκε κάτι χειρότερο από τους δρόμους στα ελληνικά βουνά). Τα τοπία και οι εικόνες στο δρόμο μοναδικές. Κόστος περίπου 110000 κιπ. Πήγα με το απλό a/c και όχι με το VIP και δεν είχα κανένα πρόβλημα.


Καταλύματα
Αν και έχει αρκετά, δυσκολεύτηκα να βρω και το απόγευμα τα περισσότερα είναι γεμάτα. Αρκετά καλό και οικονομικό το RD guesthouse. Το Malinamphu το διαφημίζουν, είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν κάτι πιο άνετο χωρίς να πληρώσουν πολλά χρήματα. Εμένα μου φάνηκε ψευτο-κυριλάτο σε αντίθεση με το RD που έμεινα τις υπόλοιπες μέρες και ήταν πιο φιλικό, πιο φθηνό, εξίσου καθαρό, αλλά με πιο λιτό και μικρό δωμάτιο.


Φαγητό
Αρκετές επιλογές.
Βραδυνή αγορά στην Ban Anou με ψητά, κλπ.
Στο κέντρο στο Khop Chai Deu, δίπλα στη πλατεία ακριβώς, αρκετά καλό φαγητό, τουριστικό βέβαια, αλλά με ντόπιες και πιο διεθνείς γεύσεις. Τιμές μέτριες προς το φθηνό για τουριστικό.
Λίγο έξω από το κέντρο, το LP πρότεινε το Bunmala. Το δοκίμασα, καλό ήταν και εδώ τρώνε και ντόπιοι. Αν είστε μεγάλη παρέα, πάρτε draught Lao beer με το τεράστιο δοχείο. Πολύ καλά διάβαζα για το πιο κυριλάτο Sticky Fingers, αλλά έκανε ανακαίνιση τις ημέρες που ήμουν εκεί. Ήθελα να πάω και στο Makphet, αλλά δ το έβρισκα, ίσως έχει κλείσει?
Αρκετά γαλλικά καφέ, σχετικά ακριβά και λίγο ψυχρό σέρβις σε σχέση με τα πιο "ζεστά" της Luang Prabang.
Θα έλεγα να αποφύγετε για φαγητό τα παραλιακά στο ποτάμι. Είναι δεκάδες, δεν φαίνεται να έχουν τόσο κόσμο και τα φαγητά δε μου ενέπνεαν εμπιστοσύνη (και φυσικά εντελώς τουριστικά). Προς το τέλος του παραλιακού δρόμου έχει κάποια πιο καλά για ποτό.
Επίσης να πάρετε καρύδα φρέσκια για να πιείτε το γάλα. θα τις βρείτε σχεδόν παντού με περίπου 6000 κιπ, σου ανοίγουν μια τρύπα πάνω και σου δίνουν ένα καλαμάκι.


Αξιοθέατα
Οπωσδήποτε στο εντυπωσιακό Pha That Luang σύμβολο της χώρας. Βαμμένο με μπογιά αλλά χρυσαφίζει στις ανακλάσεις του ήλιου.

Μερικοί ακόμη βουδιστικοί ναοί στο κέντρο της πόλης με πιο ξεχωριστό μάλλον το Wat Si Saket.

Στο Patuxay θα σας θυμίσει λίγο από αψίδα του θριάμβου και η λεωφόρος μπροστά τη Champs Elysees. Μπορείτε να ανέβετε πάνω στον μικρό πύργο με σκαλιά (3000 κιπ) για ωραία θέα. Σε έναν όροφο έχει μαγαζάκια με σουβενιρ.

Στο Budha park μπορείτε να πάτε με λεωφορείο από την Ταλάτ μάρκετ. Κάτι λιγότερο από μια ώρα. Προτιμήστε να μπείτε στο επόμενο λεωφοριάκι και να κάτσετε αν βρείτε γεμάτο το πρώτο. Κόστος 5000κιπ. Μη πάτε με τουκ-τουκ, δεν αξίζει το κόστος.
Το πάρκο δεν είναι για πολύ ώρα (σχετικά μικρό), αλλά αν έχετε χρόνο αξίζει μια βόλτα.

Αν έχετε περισσότερο χρόνο (2-3 μέρες ακόμη) μπορείτε να οργανώσετε εκδρομή στο εθνικό πάρκο Phu Pha Nang με κάποιο πρακτορείο.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Είναι πολύτιμες.
 

ELGEO2

Member
Μηνύματα
732
Likes
693
Επόμενο Ταξίδι
ΠΕΡΟΥ
Ταξίδι-Όνειρο
πέρασμα καρακορουμ
ευχαριστω για τις πληροφοριες για το λαος...την δευτερα θα ξεκινησω :clap::clap::clap:....οσο αφορα το σχολιο σου για το βιετναμ θα συμφωνησω μαζι σου καθως εχω παει το 2006 και το 2007..εναι αληθεια οτι το βιετναμ αναπτυσσεται στον τουρισμο με γεωμετρικη προοδο..αυτος ηταν και ο λογος που πηγαμε δευτερη συνεχομενη χρονια εκει , καθως αισθανομασταν οτι συντομα θα γινοταν το αδιαχωρητο....ετσι και γινετε τωρα.....
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Μόλις γύρισα από το San Francisco και με προσγειώνετε ξαφνικά σε ΝΑ Ασία!!
Πολύ σωστά τα περισσότερα που έγραψες jpanag και συμφωνώ. Παραθέτω μονάχα κάποιες μικρές διαφωνίες/σημειώσεις μου:

Βιετνάμ/Ανόι
Χρήματα
Υπάρχουν ΑΤΜ στο Ανόι αλλά για κάποιο λόγο δεν έβλεπα απλά ανταλλακτήρια συναλλάγματος.
και φυσικά στις τράπεζες

Φαγητό
Πρωί, μεσημέρι και βράδυ όλοι τρώνε pho bo (σούπα με noodles, λαχανικά και μοσχάρι).
Το καλύτερο pho που έφαγα στο Hanoi ήταν στο δρόμο με 5000-10000d, σε πλαστικές καρεκλίτσες κτλ.

Ακριβώς απέναντι από το Μόκα υπάρχει ένα παρόμοιο και εξίσου όμορφο, το Paris Deli το οποίο έχει και άλλο ένα κατάστημα με θέα την όπερα και το Hilton, ΝΑ της λίμνης.
Το καλύτερο καφέ της πόλης (κατά τη γνώμη μου) είναι κρυμμένο. Για να το βρεις πρέπει να περάσεις μέρα από ένα μαγαζί με πίνακες, να βγεις από την πίσω πόρτα και να ανέβεις 3-4 σκάλες για να φτάσεις στην ταράτσα και να απολαύσεις τη θέα της λίμνης και της γύρω περιοχής. Δεν ξέρω όνομα, εμένα με πήγε μόνιμος κάτοικος.

Καταπληκτική η νυχτερινή αγορά

Τέλος αυτό που δε πρέπει να χάσετε είναι το κουκλοθέατρο. Είναι στη βορειο-ανατολική πλευρά της λίμνης, θα το βρείτε και στο χάρτη, water puppet theater show. Εισιτήριο στα 40000 ντονγκ (λιγότερο από 2 ευρώ). Εγώ πήγα 5 λεπτά πριν την παράσταση και βρήκα θέση, παρόλο που οι οδηγοί μου έγραφαν ότι πρέπει να κλείσεις τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα.
Εγώ προσπάθησα 2 φορές να βγάλω για την ίδια μέρα, αδύνατον. Τελικά έκλεισα για 3 μέρες μετά και πήγα αφού γύρισα από Halong Bay.

ΛΑΟΣ

Γενικά
Να πω την αλήθεια δε περίμενα τόσο τουρισμό. Αντίθετα περίμενα ακόμη πιο φθηνό κόστος.
Ακολούθησες την τουριστική οδό, γι'αυτό. Σαν να πηγαίνεις Bangkok-Phuket! Εκτός των 3 τουριστικών κέντρων τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά! Σε καμία άλλη χώρα δεν έμεινα σε bungalow με θέα το ποτάμι για $1,5.

Τελικά κάπου στη Vientiane είδα και άλλες εικόνες που δε περίμενα, όπως εξευτελιστική για τον άνθρωπο ζητιανιά, πορνεία (6 το απόγευμα), κλπ. Εικόνες που τελικά στο Ανόι του Βιετνάμ δεν είδα.
Η πορνεία στο Βιετνάμ (απ'ότι μου είπε μόνιμος κάτοικος) είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμα και από την Ταϊλάνδη αλλά είναι κρυφή, δεν φαίνεται όπως στην Ταϊλάνδη. Στο Λάος η πορνεία είναι μηδαμινή συγκριτικά με τις γύρω χώρες.

Luang Prabang

Εγώ θα πω μεγάλη και πάρα πολύ τουριστική!

Αξιοθέατα
Στο λόφο πάνω για θέα από ψηλά και ηλιοβασίλεμα.
συντροφιά με 100άδες τουρίστες!

Vientiane

Καταλύματα
Αν και έχει αρκετά, δυσκολεύτηκα να βρω και το απόγευμα τα περισσότερα είναι γεμάτα.
Όπως και στη Luang Prabang, τα πράγματα το απόγευμα είναι δύσκολα. Επίσης στη Vientiane τα δωμάτια είναι πολύ ακριβά για αυτό που προσφέρουν.
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Αλλιως ειναι να ακους οτι γινεται ο χαμος απο κινηση στους δρομους,
και αλλιως να το βλεπεις.
Βιετναμ.!!!
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Έτσι ακριβώς είναι!! Σαν τα μυρμήγκια αλλά είναι τόσο εκπαιδευμένοι που δεν πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Είχα τραβήξει και εγώ το κλασικό βιντεάκι που κάθεσαι σε μια διασταύρωση και τραβάς το χαμό από τα μηχανάκια! Μοιάζει με αυτό: [URL="
- Vietnam | Hanoi Traffic in Street Intersection[/URL]
Τόσο παπί ούτε στον εθνικό κήπο δεν βλέπεις! :bleh:
Το κόλπο για να περάσεις περπατώντας το δρόμο είναι να μην κωλώσεις και σταματήσεις στη μέση του δρόμου. Συνέχισε να προχωράς με σταθερή αργή ταχύτητα και τα μηχανάκια θα σε αποφύγουν περνώντας ξυστά!!
 
Last edited by a moderator:

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
πείτε,πείτε,όσα μπορείτε.πήρα το πακέτο σήμερα απο τον φίλο μου στην βιρμανία,για 27 μέρες λάος -καμπότζη-βιετνάμ,μόλις 1700 ευρώ.το μελετάω,και μαζεύω πληροφορίες...περιμένω και την έρση να πάει και να έρθει..θα σας συμβουλευτώ για το μοίρασμα των ημερών παραθέτοντας το δικό μας πρόγραμμα,και θα το χτενίσομε μαζί...έχομε καιρό μέχρι τον σεπτέβριο,γιατί προηγούνται δύο μικρότερα ταξιδάκια χε χε...
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Μη μιλας, μη λες τιποτε, μη με ματιασουν! :oops:
don't worry!! έρση σε έταξα σε όλους τους βούδες και ειδικότερα στον χοντρό βούδα της ταυλάνδης !!γουστάρω την κοιλίτσα του..άν τον χαιδεύεις κάθε μέρα για λίγα λεπτά,είναι σαν το τζίνι που ότι και να του ζητήσεις τόχεις .
οι asia lovers το ξέρουν αυτό.εγώ τον έχω σε πράσινο jade.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
883.981
Μέλη
38.908
Νεότερο μέλος
Apostolos88

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom