madim
Member
- Μηνύματα
- 32
- Likes
- 177
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού-Βολιβία
Σεούλ - κορεάτικη κουζίνα
Food travellers σίγουρα δεν είμαστε, αλλά το φαγητό είναι πάντα μέσα στους βασικούς παράγοντες επιλογής ενός προορισμού. Και στην Κορέα γνωρίζουν από καλό φαγητό και εμείς φάγαμε πολύ καλά! Η κουζίνα τους είναι σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας τους, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό και επίσης τους αρέσει πολύ να μαγειρεύουν. Το κόστος φαγητού για 2 άτομα, ήταν από 15-35€ και οι ποσότητες ήταν τόσο μεγάλες, που τρώγαμε μόνο ένα γεύμα την ημέρα εκτός του πρωινού. Ας περιγράψω πιο αναλυτικά όσα γευτήκαμε και που.
Kimchi: είναι κάτι σαν τουρσί λάχανο με σάλτσα καυτερής πιπεριάς, η παρασκευή του είναι αρκετά δύσκολη και απαιτεί πολύ χρόνο, το τρώνε σαν τρελοί όλη μέρα, σαν συνοδευτικό σε κάθε τους γεύμα. Ήθελα να το δοκιμάσω διακαώς. Δεν περίμενα ότι θα με συγκινούσε τόσο πολύ γευστικά ένα λάχανο! Και μάλιστα τουρσί! Εννοείται ότι έτρωγα κάθε μέρα.
Τόσο κίμτσι έφαγα, μία σωστή φωτογραφία δεν έβγαλα, οπότε ανεβάζω μία από το διαδίκτυο (ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων).
Korean BBQ: ήταν το πρώτο που δοκιμάσαμε μόλις πήγαμε, έχει μία τελετουργία το θέμα. Τα τραπέζια των εστιατορίων έχουν στη μέση μία εστία, εκεί με τη βοήθεια του σερβιτόρου ψήσαμε μαριναρισμένο βοδινό κρέας (bulgogi) και πανσέτες (pork belly). Το κρέας νομίζω, δεν το φέρνουν τελείως ωμό, διότι σε λιγότερο από 10 λεπτά ήταν καλοψημένο και έτοιμο. Τότε μας έκοψε όλα τα κομμάτια κρέατος με ψαλίδι, σε μικρές μπουκίτσες. Εν τω μεταξύ μας είχαν φέρει περίπου δέκα πιατάκια με συνοδευτικά όπως κιμτσι, τουρσί ραπανάκι, διάφορα άλλα λαχανικά και σάλτσες καθώς και μία μεγάλη πιατέλα γεμάτη μαρουλόφυλλα. Τα κομμάτια κρέατος φυσικά τρώγονται και σκέτα, αλλά το πιο σύνηθες, επειδή είναι λιπαρά κρέατα, είναι να τα τυλίγεις σε ένα μαρουλόφυλλο, βάζοντας μέσα και διάφορα από τα συνοδευτικά λαχανικά και σάλτσες. Εντάξει, είναι πεντανόστιμο, αν και λίγο βαρύ. Δεν μπορώ να φανταστώ μη χορτοφάγο, που δεν θα του άρεσε αυτό το φαγητό, έστω και μόνο το τελετουργικό του! Το συνοδεύσαμε με την κορεάτικη εκδοχή του σακε, το soju. Το εστιατόριο που φάγαμε ήταν το ''853'', πολύ γνωστό στους οδηγούς, αρκετά καλό μας φάνηκε.
Gimbap: είναι το κορεάτικο maki sushi. Δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς πως, αλλά διαφέρει από το maki, ίσως η πιο ''χωριάτικη'' και χοντροκομμένη εκδοχή του. Μας άρεσε φυσικά. Το γευτήκαμε μαζί με πεντανόστιμη ramen σουπίτσα, σε ένα μικροσκοπικό σχεδόν κρυμμένο μαγαζάκι, στη διαδρομή από το παλάτι προς το παραδοσιακό χωριό. Αγγλική επιγραφή το μαγαζάκι, προφανώς και δεν είχε.
Bibimbap: είναι λευκό ρύζι, που στην κορυφή του βάζουν κυρίως σπανάκι με σουσάμι, κρέας, τηγανητό αυγό και την σάλτσα από πιπεριές που βάζουν και στο κιμτσι. Πάντα τα συστατικά του διακρίνονται όταν σερβίρεται και πριν το φας τα ανακατεύεις μόνος σου πολύ καλά. Πολύ καλό αλλά το νάσι γκορενγκ δεν το φτάνει. Αυτό το φαγητό το δοκιμάσαμε σε ένα εστιατόριο κάτω από το N Seoul Tower, προτεινόμενο πολλά χρόνια από τον οδηγό μισελεν, το ''Mokmyeoksanbang''. Και εδώ φάγαμε εξαιρετικά! Το μενού του τελείως μικρό και παραδοσιακό, 4-5 είδη μπιμπιμπαπ, 4-5 είδη αλμυρά pancakes, 3 είδη κρασιών από ρύζι και άφθονο δωρεάν πράσινο τσάι (δεν ήταν matcha). Από τα pancakes δοκιμάσαμε το cheese kimchi, θύμιζε λίγο σαγανάκι και λίγο πίτσα, δεν καταλάβαμε γιατί τα περιγράφουν ως pancakes.
Banana milk: ρόφημα, ερωτεύσιμο! Και αυτό το καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες στην Κορέα και τους καταλαβαίνω. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχει γίνει τόσα χρόνια γνωστό παγκοσμίως, αν και διάβασα ότι στην Αμερική αρχίζει να γίνεται μόδα. Η συσκευασία του μικρή και πρωτότυπη, κατανάλωνα 2 ημερησίως!
Στην Σεούλ, υπάρχουν μερικά 7-11, αλλά αυτά που πραγματικά βλέπεις σε κάθε γωνιά είναι τα CU convenience, τα οποία μου φαίνονται εντελώς ίδια με τα πρώτα. Από εκεί δοκιμάσαμε κάμποσα νόστιμα συσκευασμένα γλυκίσματα, τα περισσότερα δεν είχαν καν αγγλική περιγραφή.
Food travellers σίγουρα δεν είμαστε, αλλά το φαγητό είναι πάντα μέσα στους βασικούς παράγοντες επιλογής ενός προορισμού. Και στην Κορέα γνωρίζουν από καλό φαγητό και εμείς φάγαμε πολύ καλά! Η κουζίνα τους είναι σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας τους, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό και επίσης τους αρέσει πολύ να μαγειρεύουν. Το κόστος φαγητού για 2 άτομα, ήταν από 15-35€ και οι ποσότητες ήταν τόσο μεγάλες, που τρώγαμε μόνο ένα γεύμα την ημέρα εκτός του πρωινού. Ας περιγράψω πιο αναλυτικά όσα γευτήκαμε και που.
Kimchi: είναι κάτι σαν τουρσί λάχανο με σάλτσα καυτερής πιπεριάς, η παρασκευή του είναι αρκετά δύσκολη και απαιτεί πολύ χρόνο, το τρώνε σαν τρελοί όλη μέρα, σαν συνοδευτικό σε κάθε τους γεύμα. Ήθελα να το δοκιμάσω διακαώς. Δεν περίμενα ότι θα με συγκινούσε τόσο πολύ γευστικά ένα λάχανο! Και μάλιστα τουρσί! Εννοείται ότι έτρωγα κάθε μέρα.
Τόσο κίμτσι έφαγα, μία σωστή φωτογραφία δεν έβγαλα, οπότε ανεβάζω μία από το διαδίκτυο (ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων).

Korean BBQ: ήταν το πρώτο που δοκιμάσαμε μόλις πήγαμε, έχει μία τελετουργία το θέμα. Τα τραπέζια των εστιατορίων έχουν στη μέση μία εστία, εκεί με τη βοήθεια του σερβιτόρου ψήσαμε μαριναρισμένο βοδινό κρέας (bulgogi) και πανσέτες (pork belly). Το κρέας νομίζω, δεν το φέρνουν τελείως ωμό, διότι σε λιγότερο από 10 λεπτά ήταν καλοψημένο και έτοιμο. Τότε μας έκοψε όλα τα κομμάτια κρέατος με ψαλίδι, σε μικρές μπουκίτσες. Εν τω μεταξύ μας είχαν φέρει περίπου δέκα πιατάκια με συνοδευτικά όπως κιμτσι, τουρσί ραπανάκι, διάφορα άλλα λαχανικά και σάλτσες καθώς και μία μεγάλη πιατέλα γεμάτη μαρουλόφυλλα. Τα κομμάτια κρέατος φυσικά τρώγονται και σκέτα, αλλά το πιο σύνηθες, επειδή είναι λιπαρά κρέατα, είναι να τα τυλίγεις σε ένα μαρουλόφυλλο, βάζοντας μέσα και διάφορα από τα συνοδευτικά λαχανικά και σάλτσες. Εντάξει, είναι πεντανόστιμο, αν και λίγο βαρύ. Δεν μπορώ να φανταστώ μη χορτοφάγο, που δεν θα του άρεσε αυτό το φαγητό, έστω και μόνο το τελετουργικό του! Το συνοδεύσαμε με την κορεάτικη εκδοχή του σακε, το soju. Το εστιατόριο που φάγαμε ήταν το ''853'', πολύ γνωστό στους οδηγούς, αρκετά καλό μας φάνηκε.

Gimbap: είναι το κορεάτικο maki sushi. Δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς πως, αλλά διαφέρει από το maki, ίσως η πιο ''χωριάτικη'' και χοντροκομμένη εκδοχή του. Μας άρεσε φυσικά. Το γευτήκαμε μαζί με πεντανόστιμη ramen σουπίτσα, σε ένα μικροσκοπικό σχεδόν κρυμμένο μαγαζάκι, στη διαδρομή από το παλάτι προς το παραδοσιακό χωριό. Αγγλική επιγραφή το μαγαζάκι, προφανώς και δεν είχε.

Bibimbap: είναι λευκό ρύζι, που στην κορυφή του βάζουν κυρίως σπανάκι με σουσάμι, κρέας, τηγανητό αυγό και την σάλτσα από πιπεριές που βάζουν και στο κιμτσι. Πάντα τα συστατικά του διακρίνονται όταν σερβίρεται και πριν το φας τα ανακατεύεις μόνος σου πολύ καλά. Πολύ καλό αλλά το νάσι γκορενγκ δεν το φτάνει. Αυτό το φαγητό το δοκιμάσαμε σε ένα εστιατόριο κάτω από το N Seoul Tower, προτεινόμενο πολλά χρόνια από τον οδηγό μισελεν, το ''Mokmyeoksanbang''. Και εδώ φάγαμε εξαιρετικά! Το μενού του τελείως μικρό και παραδοσιακό, 4-5 είδη μπιμπιμπαπ, 4-5 είδη αλμυρά pancakes, 3 είδη κρασιών από ρύζι και άφθονο δωρεάν πράσινο τσάι (δεν ήταν matcha). Από τα pancakes δοκιμάσαμε το cheese kimchi, θύμιζε λίγο σαγανάκι και λίγο πίτσα, δεν καταλάβαμε γιατί τα περιγράφουν ως pancakes.

Banana milk: ρόφημα, ερωτεύσιμο! Και αυτό το καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες στην Κορέα και τους καταλαβαίνω. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχει γίνει τόσα χρόνια γνωστό παγκοσμίως, αν και διάβασα ότι στην Αμερική αρχίζει να γίνεται μόδα. Η συσκευασία του μικρή και πρωτότυπη, κατανάλωνα 2 ημερησίως!

Στην Σεούλ, υπάρχουν μερικά 7-11, αλλά αυτά που πραγματικά βλέπεις σε κάθε γωνιά είναι τα CU convenience, τα οποία μου φαίνονται εντελώς ίδια με τα πρώτα. Από εκεί δοκιμάσαμε κάμποσα νόστιμα συσκευασμένα γλυκίσματα, τα περισσότερα δεν είχαν καν αγγλική περιγραφή.

Last edited by a moderator: