Εσθονία Λεττονία Λιθουανία Μην τρομάξεις αν χαθώ...!!!

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
Η θέση μου δίπλα στο παράθυρο στη πτήση Αθήνα-Πράγα, μου δίνει το πλεονέκτημα να μη θυμάμαι καν τον διπλανό μου στο κάθισμα ,να θαυμάσω για ακόμα μια φορά την ανατολή του ήλιου μέσα απ'τα σύννεφα και να ρισκάρω λίγο πριν την προσγείωση να την αποτυπώσω στο κινητό μου ..πράγμα για το οποίο με επέπληξε δεόντως ο μικρός!!!κλαψ...:(
Η πτήση με τις Τσέχικες πολύ-πολύ καλή,το φαγητό αν υπήρξε δεν το είδα καθότι μάλλον κοιμόμουν την ώρα που σερβιριζόταν..και ώρα 6.35πμ..χωρίς καμία καθυστέρηση περπατάω τη φυσούνα που με χωρίζει απ'το αεροδρόμιο της Πράγας...συγκίνηση???ιερή θα έλεγα...
η πραγματικότητα όμως όπως πάντα σκληρή με προσγειώνει ανώμαλα!!!καλώς ήρθες στον κόσμο της απομυθοποίησης,μου φωνάζει η Πράγα,γελώντας χαιρέκακα...είμαι σίγουρη γι αυτό,την άκουσα!:bleh:
Η αρχή γίνεται με τις τουαλέτες..ψάχνω απεγνωσμένα για τουαλέτα αλλά τίποτα...η μια χαλασμένη,η άλλη κλειστή για να τη καθαρίσουν,έτσι λέει ένα χαρτί έξω απ΄τη πόρτα ,και η 3η με μια ουρά ως έξω!!
Καλά,λέω,δεν είναι θέμα, ,ας πιω ένα καφέ και βλέπουμε για τουαλέτα.
Βρίσκω εύκολα ένα καφέ απέναντι απ'το G3,στο οποίο υπάρχει σήμανση για ελεύθερο κάπνισμα...ορίστε,σκέφτομαι,μια χαρά είναι,αμέσως να τους παρεξηγήσω τους ανθρώπους...
μπαίνω,παραγγέλνω ένα καφέ..έρχεται γρήγορα μαζί με ένα τασάκι!!
ουαου!!!!!αυτό είναι σέρβις σκέφτομαι εντυπωσιασμένη!!!!
η απόδειξη γράφει 110 κορώνες.καλά,ιδέα δεν έχω τι σημαίνει αυτό,αλλά δεν μασάω!
Βγάζω απ'τον μικρό μου πρίγκηπα 5Ε και του τα δίνω.Τα παίρνει ο Τσέχος μαζί με την απόδειξη και φεύγει.Τώρα εγώ γιατί νομίζω πως δεν έχει σκοπό να μου φέρει ρέστα??
Ο καφές μυρίζει υπέροχα και είναι πολύ καλός...αλλά 5Ε???
ναι, 5Ε,δεν έγινε λάθος,δεν ξέχασε τα ρέστα,ούτε καν πήγα στο πιό ακριβό καφέ του αεροδρομίου...σε όλα ο καφές αυτή τη τιμή είχε .Καλά δεν πειράζει,ξαναλέω.Τουλάχιστον απόλαυσα τον πρωινό καφέ και το τσιγάρο μου..άσε που έκανα και τόσες γνωριμίες εδώ.Χαλάλι τους τα 5Ε!


Τώρα όμως επιβάλλεται μια επίσκεψη στις τουαλέτες,αν δεν θέλω να φύγω με καμιά ουρολοίμωξη από τη Πράγα...ευτυχώς η ουρά έχει μικρύνει αισθητά...
η κατάσταση στις τουαλέτες απογοητευτική:χαρτιά στο πάτωμα,σαπούνι ούτε για δείγμα στους νιπτήρες....η καλή μέρα απ'το πρωί φαίνεται...
καλά να πάθω,άλλη φορά να μη ξαναγκρινιάξω για τις τουριστικές υπηρεσίες της χώρας μου...
Συμπέρασμα:οι Τσέχοι μας ρίχνουν στ' αυτιά στη κλεψιά,στη βρωμιά,στην αγένεια..άσε που είναι και σνόμπ!!!:(
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Μωβ (!!!!!!) στην κόρη, υπόσχεση -που δεν θα κρατηθεί κιόλας-στον γιό. Μωρέ μπράβο δικαιοσύνη........
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
Μωβ (!!!!!!) στην κόρη, υπόσχεση -που δεν θα κρατηθεί κιόλας-στον γιό. Μωρέ μπράβο δικαιοσύνη........
:haha::haha::haha::haha::haha::haha::haha:
άτιμη ζωή:bleh::bleh: πούλησα ιδανικά,ξέγραψα αξίες,επιβάρυνα(κι άλλο)το κάρμα μου,για ένα παλιοταξίδι..φτου μου!!!!:haha::haha:
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
Ο Αλμπέρτο,οι ιππότες του ξίφους και εγώ...στο Ταλίν!
11.45πμ απογειωνόμαστε,με 20'καθυστέρησης,από τη Πράγα για Ταλίν..Αμέσως μπαίνουμε σ' ένα πυκνό σύννεφο..ορατότης μηδέν..δεν θα δω τη Πράγα από ψηλά!!Αλλά εγώ δεν σκάω,πετάω στα σύννεφα (κυριολεκτικά και μεταφορικά)και αυτό με συγκινεί κάθε φορά σαν να ναι η 1η φορά!
Σκέφτομαι πως απ΄όλες τις εφευρέσεις του ανθρώπου τούτη-αεροπλάνο-είναι η πιο συναρπαστική...και ίσως μόνο η μηχανή του χρόνου θα μπορέσει να είναι στον ίδιο βαθμό συγκλονιστική...οι σκέψεις μου βρίσκουν τον Λεονάρντο δίπλα μου,απόλυτα σύμφωνο!
Οχι,καλέ δεν ταξιδεύω με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο...συνεπιβάτης μου είναι ο άλλος Λεονάρντο,αυτός ο τρελός Ιταλός που είχε λόξα με τ' αεροπλάνα...και που ευχήθηκα να τον ταξίδευα στα αεροδρόμια του κόσμου!ε,αυτή ήταν η μια απ' τις ευχές που πραγματοποιήθηκαν σ' αυτό το ταξίδι!;)
Τώρα το σκηνικό έχει αλλάξει..πετάμε πάνω απ'τα σύννεφα...διασχίζουμε ένα καταγάλανο και ηλιόλουστο ουρανό..από τη θέση μου δίπλα στο παράθυρο βλέπω καθαρά τα σύννεφα κάτω μας.
Μοιάζουν με οροσειρές και το κενό του καταγάλανου ουρανού,ανάμεσά τους μοιάζει με θάλασσα.
Μια γη,πάνω απ' τη γη.Τι έγραφε ο Πλάτωνας??ότι είναι πάνω είναι και κάτω!
-Λεονάρντο,ρωτάω τον αόρατο συνεπιβάτη μου,λες να ήξερε???
-Αν δεχτούμε πως η γνώση είναι μέσα μας,τότε,ναι ήξερε!!!,μου απαντάει!
Δεν ξαναμιλάμε...τι άλλο υπάρχει να ειπωθεί με λόγια??
Το βλέμμα μου βυθίζεται ξανά στη μαγεία του εναέριου τοπίου...
Είμαι με λιγότερο από 2 ώρες ύπνου,το τελευταίο 24ώρο,αλλά τα μάτια μου αρνούνται να κλείσουν.Πως να στερηθώ τούτο το θέαμα???
Ένα χαμόγελο διαγράφεται στα χείλη μου...ο μπαλινέζικος διαλογισμός ανθεί στα σύννεφα!!!
Κάποτε,το όνειρο τελειώνει,προσγειωνόμαστε στο αεροδρόμιο του Ταλίν!καλέ τι είναι αυτό???
Ένα μικρό κουκλίστικο κτίριο αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια μας.Βαμμένο στις αποχρώσεις του μπλε και του πορτοκαλί μοιάζει βγαλμένο από σκηνικό παραμυθιού!καλά αρχίσαμε,Λεονάρντο,τι λες και εσύ???Ναι-τι καλά να συμφωνείς σε όλα με τον συνοδό σου-κάτι καλό μας περιμένει εδώ,προβλέπει αυτός,ως άλλη Μάτζικα!!
Επαληθεύτηκε πλήρως..Το Ταλίν είναι παραμυθένιο..δεν είναι επιβλητικό,δεν είναι μεγαλόπρεπο,είναι όμως μαγικό μεσ 'την απλότητά του!
Μένω στο Radisson Blu. Μοντέρνας αρχιτεκτονικής ξενοδοχείο,αφού βρίσκεται άλλωστε στο καινούργιο τμήμα της πόλης,που οι ντόπιοι το αποκαλούν Μανχάταν εξαιτίας των κτιρίων από μπετόν και γυαλί .
Η παλιά πόλη απέχει μόνο 5' με τα πόδια από εδώ και το λιμάνι ,απ'το οποίο φεύγουν τα φέρι για Ελσίνκι και Στοκχόλμη,περίπου 15'.
ούτε εγώ ούτε ο Λεονάρντο νοιώθουμε κουρασμένοι...μπάνιο δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα γιατί η βαλίτζα μου λείπει,οπότε τι μένει???
γραμμή για τη παλιά πόλη...δεν φοβάμαι μη χαθώ,έχω τον Λεονάρντο μαζί μου!:haha:
Απ'την πρώτη στιγμή το Ταλίν με κέρδισε!μεγάλα πάρκα,φαρδιές λεωφόροι χωρίς μποτιλιάρισμα και κορναρίσματα και όπως μαρτυρούν τα δεκάδες εναέρια ηλεκτροφόρα καλώδια,ένα πυκνό και κατ' επέκταση βολικό σύστημα τραμ...Η παλιά πόλη μια κούκλα!σαν να έχει βγει από παραμύθι...η αίσθηση που με διακατέχει είναι πως όπου να ναι θα βγουν νεράιδες και ιππότες απ'τα ελικοειδή πλακόστρωτα δρομάκια !
μαγαζάκια,γλυκά ,περιποιημένα ,γεμάτα ζαρντινιέρες με λουλούδια μας φιλοξενούν, τα δρομάκια δέχονται τα βήματά μας και οι εσθονοί και οι εσθονές όμορφοι,ευπροσήγοροι,χαμογελαστοί και πάνω απ' όλα αξιοπρεπείς μας κάνουν να νιώθουμε σαν το σπίτι μας!ναι,το Ταλίν θα μπορούσε άνετα να είναι το σπίτι μου,μ 'αρέσει και μου ταιριάζει η ατμόσφαιρα της πόλης....
Τα κτίρια της παλιάς πόλης .. μαγικά,παραμυθένια,τυλιγμένα με φως και χρώμα!!!μια πόλη των 400.000 κατοίκων που επιτρέπει στο όνειρο να ζει...μια πόλη ήσυχη,εγκληματικότητα σχεδόν μηδενική,όπως ισχυρίζονται και οι ίδιοι.Ένας λαός που έμαθε να ζει,να προχωράει,να ανεβαίνει παρά τις συνεχόμενες κατοχές ανά τους αιώνες!Υπάρχει κάτι όμορφο εδώ!κάτι υψηλό!thank God!
Δεν θα μου ξεφύγετε έτσι,οι παλιές συνήθειες δεν ξεχνιούνται έτσι εύκολα...ντριν,ντριννννν...ακούσατε όλοι το κουδούνι???ώρα για μάθημα λοιπόν!:D:D
Εσθονία μια χώρα μικρή σαν τη Πελοπόννησο περίπου με 1.500.000 κατοίκους,όλους κι όλους.Απ' αυτούς 400.000 ζουν στο Ταλίν.Ο πληθυσμός κατά βάση Εσθονοί και λίγοι Ρώσοι.Νόμισμα η εσθονική κορώνα.
Η χώρα έχει,μόνο,1400 λίμνες!και άπειρα δάση σημύδας,αν δεν κάνω λάθος!έχει και αρκετά νησιά,που φιλοδοξώ να δω σ' επόμενο ταξίδι εκεί...
Η οικονομία τους βασίζεται στη γεωργία(πολύ πατάτα!!),στη κτηνοτροφία(πολύ χοιρινό!),στην αλιεία(πολύ ψάρι!).το εθνικό τους ψάρι είναι το μπολντιχερεν(??)και υπάρχει μόνο στην Εσθονία.
Επίσης έχουν αναπτύξει πολύ την βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων..πχ. Τα προγράμματα λειτουργίας αεροδρομίων είναι Εσθονικά!!
Σ'όλα τα τουριστικά μαγαζιά θα βρείτε μάλλινα και λινά(δικής τους παραγωγής) και κοσμήματα από κεχριμπάρι(ρώσικης παραγωγής).
Νομίζω πως όσο αφορά την επεξεργασία μαλλιού-λινού,έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους ...τα ρούχα είναι τραχιά και άκομψα,έτσι δεν αγόρασα κάτι..
Τα κεχριμπαρένια,πάλι,είναι ρώσικα(η Εσθονία είναι η μόνη απ΄τις Βαλτικές δημοκρατίες που δεν έχει παραγωγή κεχριμπαριού)...αρκετά ακριβά κατά τη γνώμη μου και αμφιβόλου ποιότητας,άρα ούτε τέτοια δεν πήρα....τι πήρα???
-”Αναμπελ,στάσου,μύγδαλα...”....μύγδαλα πήρα και μου άρεσαν πολύ!Σε κάθε γωνιά της παλιάς πόλης του Ταλίν-έχει χαρακτηριστεί εξ ολοκλήρου μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO-
υπάρχουν πάγκοι όπου νεαροί και νεαρές πωλούν μύγδαλα με κανέλα ή πιπέρι και ζάχαρη..εγώ δοκίμασα με κανένα και τα βρήκα πολύ του γούστου μου!
Το καλύτερο το φύλαξα για το τέλος...θα είναι πραγματικά κρίμα να φύγει κανείς από το Ταλίν χωρίς να δοκιμάσει 1...2....ή χ+ψ+ω...σφηνάκια από το παραδοσιακό τους λικέρ,την συνταγή παρασκευής του οποίου κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό οι Εσθονοί,και που ακούει στο όνομα Vana Tallinn!
Αμβροσία,όπως με διαβεβαίωσε ο Λεονάρντο που το τίμησε δεόντως ένα βράδυ με φεγγάρι....εγώ προσωπική άποψη δεν έχω,γιατί ως γνωστό δεν πίνω ποτέ!!!:bleh::bleh:
Τι βαρεθήκατε κιόλας???πάλι διάλειμμα θέλετε????μα τι κακό είναι αυτό σε τούτη τη χώρα...η αγαπημένη ενασχόληση μικρών -μεγάλων να είναι το διάλλειμμα???έτσι θα πάμε μπροστά??
Μα να μη σας πω για τα πανεπιστήμια στη χώρα???ούτε καν πως το Ταλίν έχει τη Φιλοσοφική Σχολή,τη Τεχνική Ακαδημία,και τις Ακαδημίες χορού και μουσικής,ενώ το Ταρτού(βασικά φοιτητική πόλη)έχει τις Ιατρικές και τις Σχολές Μηχανικών..........καλά,αφού δεν θέλετε δεν σας τα λέω όλα αυτά!:haha:
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340


τμήμα του μοντέρνου τμήματος της πόλης του Ταλίν.Εδώ εκτός από ξενοδοχεία έχουν την έδρα τους τράπεζες και μεγάλες εταιρίες.
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340


το αεροδρόμιο στο Ταλίν,μια πολύ όμορφη εικόνα, που κατά τη γνώμη μου, σε εισάγει στην ξεχωριστή ατμόσφαιρα της πόλης.
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340


μια μικρή γεύση της παλιάς πόλης...είμαστε στη πλατεία Δημαρχείου,μάλλον το πιο κεντρικό σημείο της μεσαιωνικής πόλης του Ταλίν...στη φώτο φαίνεται το olde hansa,δημοφιλές και πολύ τουριστικό εστιατόριο..
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
καλά ξεκουράσου λίγο αλλά μην μου αρχίσεις συνεχώς τα διαλλείματα, έχουμε και μια ιστορία να τελειώσουμε, και ένα φιλοθεάμον κοινό να ευχαριστήσουμε.
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Θα περιμένουμε....δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα...
Η Κυρία με τα Μωβ,αναπαύεται:wakeup:
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
κορίτσια,το διάλειμμα είναι επιβεβλημένο...:reading:
Ντίνα,αν η προσφώνηση πήγαινε σε μένα...πολύ μου άρεσε
και σ' ευχαριστώ!!:love2:
 

Giristroula

Member
Μηνύματα
723
Likes
348
Επόμενο Ταξίδι
κάτσε να μαζώξω κάνα χρήμ
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα, Ιαπωνία
Περιμένουμε γρήγορα τη συνέχεια...και πολλές φωτό!
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Αμβροσία,όπως με διαβεβαίωσε ο Λεονάρντο που το τίμησε δεόντως ένα βράδυ με φεγγάρι....εγώ προσωπική άποψη δεν έχω,γιατί ως γνωστό δεν πίνω ποτέ!!!:bleh::bleh:
Aρχίσαμε τα ψεματάκια? Για σοβαρέψου λίγο......αληθινή ταξιδιωτική ιστορία γράφεις, όχι μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.687
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom