Γερμανία Νορβηγία Σουηδία Πάσχα στην Σκανδιναβία!

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.571

Φέτος περάσαμε το Πάσχα στην Σκανδιναβία και ήταν ένα υπέροχο ταξίδι! Βέβαια παρόλο που το δικό μας και το καθολικό Πάσχα συνέπεφταν δεν καταλάβαμε καθόλου εορταστικό κλίμα, ήταν σαν οποιεσδήποτε άλλες μέρες στις πόλεις που επισκεφτήκαμε..
Το πρόγραμμα μας είχε για αρχή Στοκχόλμη για 3 βράδια, μετά 7 ώρες στο Όσλο stopover, μετά Μπέργκεν για άλλα δύο βράδια με ημερήσια εκδρομή σε φιορδ (Norway in a nutshell) και τέλος μια διανυκτέρευση στην Φρανκφούρτη πριν από την πρωινή μας πτήση προς Αθήνα.

17 Aπριλίου και μετά από μια ευχάριστη πτήση με τη lufthansa φτάσαμε στην Φρανκφούρτη. Είχαμε πολύωρη αναμονή μέχρι την πτήση μας για Στοκχόλμη οπότε πήγαμε μια βόλτα στο γειτονικό Mainz για το οποίο είχα διαβάσει πολύ καλά πράγματα. Την Φρανκφούρτη την είχαμε περπατήσει αρκετά σε παλαιότερο πολύωρο stopover οπότε το Mainz ήταν πολύ καλή και κοντινή επιλογή..
Ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη! Είχε πολύ πράσινο, πλατείες, παρκάκια, λουλούδια, ωραία κτίρια.. Την όμορφη βόλτα βοήθησε και ο υπέροχος ανοιξιάτικος καιρός.. Το μόνο κακό ήταν ότι κάτι έκανα με τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής μου και σχεδόν όλες οι φωτος μου βγήκαν χάλια (φαίνεται στις πρώτες παρακάτω), όταν το κατάλαβα είμασταν ήδη στην Στοκχόλμη.. Ευτυχώς έβγαλε μερικές και ο άντρας μου απ'το κινητό οπότε έχουμε κάτι για να θυμόμαστε το γραφικό Mainz.























































Επιστρέψαμε με το τρένο μέσα σε 25 λεπτά στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Αργά το βράδυ φτάσαμε στην Στοκχόλμη. Από το αεροδρόμιο πήραμε το λεωφορείο (flygbussarna) που μας άφησε σε κεντρικό σημείο της πόλης. Το ξενοδοχείο μας ήταν σε πολύ καλό σημείο και παρόλο που βγάλαμε την 48ωρη Stockholm card (675 sek περίπου 75 ευρώ) δε χρησιμοποιήσαμε πάρα πολύ το μετρό (παρεπιμπτόντως κάποιες στάσεις του μετρό ήταν πολύ όμορφες!).

Η πρώτη μας βόλτα λοιπόν ήταν αργά το βράδυ, και όλα ήταν ψιλοέρημα.. Το ξενοδοχείο που μείναμε ήταν το Rica Kungsgatan αλλά απότι βλέπω άλλαξε αλυσίδα και τώρα λέγεται Scandic Kungsgatan. To δωμάτιο ήταν όμορφο και λειτουργικό και είχε ένα μεγάλο παράθυρο που έβλεπε σε μια πλατεία.

 
Last edited by a moderator:

Kanel28

Moderator
Μηνύματα
1.431
Likes
2.428
Επόμενο Ταξίδι
Εδιμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Γιουχουουου....αργείς;;;
Μάλλον πρέπει να περιμένουμε το πέρας των πανελλαδικών. :p
 

greco

Member
Μηνύματα
1.144
Likes
3.314
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γυρος Τουρκιας
Εμενα παλι,μ αρεσανε πολυ οι φωτογραφιες.
 

maraki86

Member
Μηνύματα
168
Likes
102
Περιμένουμε και τη συνέχεια με τις εντυπώσεις από την όμορφη Στοκχόλμη!!!!! :):):):)
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.571
Αυτό είναι το ξενοδοχείο που μείναμε και η πλατεία μπροστά φιλοξενούσε καθημερινά μια αγορά με φρούτα/λαχανικά, ρούχα κτλ.. Ακριβώς απέναντι απ'το ξενοδοχείο βλέπαμε το Konserthuset (Concert hall).






To πρωί σηκωθήκαμε νωρίς (είχε και φασαρία στη πλατεία απ'τα χαράματα γιατί έστηναν την αγορά) και μετά από ένα πλούσιο σουηδικό πρωινό (είχε και σολωμό πρωί πρωί) ξεκινήσαμε για να δούμε το Vasa museum και το Skansen. Ο καιρός ήταν συννεφιασμένος αλλά δεν είχε κρύο.. Πήραμε το μετρό ως τη στάση karlaplan και από εκεί περπατήσαμε 10 λεπτά ως το Djurgården island όπου βρίσκονται τα μουσεία. Είχαμε βγάλει Stockholm cards που περιλαμβάνουν είσοδο στα παραπάνω μουσεία αλλά δεν δίνουν προτεραιότητα στην ουρά. Επειδή πήγαμε πολύ νωρίς περιμέναμε ελάχιστα για να μπούμε στο Vasa ενώ όταν βγαίναμε η ουρά είχε φτάσει μισό χιλιόμετρο! Με το που μπαίνεις στην αίθουσα και βλέπεις το πλοίο σε πιάνει δέος! Είχαμε μείνει με το στόμα ανοιχτό!
Οι φωτογραφίες δε μπορούν να αποτυπώσουν το μέγεθος και την λεπτομέρεια αυτού του πολεμικού πλοίου που βγήκε από το βυθό της θάλασσας τo 1961, 333 χρόνια μετά την βύθισή του το 1628 (στο παρθενικό του ταξίδι). Το πλοίο Vasa είναι το μόνο πλοίο του 17ου αιώνα που διατηρείται ως τις μέρες μας και μάλιστα με το 95% των αρχικών τμημάτων του. Είναι στολισμένο με εκατοντάδες σκαλιστά γλυπτά, έχει τρία κατάρτια για δέκα πανιά, 52 μέτρα ύψος και 60 μέτρα μήκος και ζυγίζει 1.200 τόνους.



Μια ιδέα για το μέγεθός του μπορείτε να πάρετε αν δείτε πόσο μικροσκοπικοί φαίνονται οι άνθρωποι μπροστά του! Για να το δει κανείς μπορεί να ανέβει στο πλάι της αίθουσας σε 4 διαφορετικά επίπεδα (όσο πιο ψηλά τόσο καλύτερα).







Μετά απ'το Vasa προχωρήσαμε αρκετά για να πάμε στο Skansen. Περνάνε και αρκετά λεωφορεία αλλά δε ξέραμε πιο πάει προς τα εκεί οπότε ρωτώντας και περπατώντας βρήκαμε την είσοδο.
Το Skansen είναι ένα πολύ μεγάλο ανοιχτό μουσείο/πάρκο/ζωολογικός κήπος που ιδρύθηκε το 1891. Κοντα στην είσοδο βρίσκεται "το χωριό" με πολλά σπιτάκια και μαγαζάκια όπου συναντάς υπαλλήλους-ηθοποιούς ντυμένους με ρούχα εποχής. Πολλά μαγαζάκια και εργαστήρια λειτουργούν κανονικά και δείχνουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα (αρτοποιείο, κατασκευή υαλικών, τυπογραφείο, επιπλοποιείο κτλ) και κάποια από αυτά πουλούν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες (π.χ. κατασκευές γυαλιού που γίνονται μπροστά σε κοινό).



Προχωράς μέσα στα στενάκια, κοιτάς τις πορτούλες και όπου δεις "ανοιχτό" μπαίνεις και εξερευνείς..















Ακολουθώντας τις πινακίδες μπορείς να βρεθείς στην κεντρική πλατεία όπου έχει παραδοσιακή υπαίθρια αγορά που πουλά τρόφιμα και άλλα είδη.. Από εκεί μπορείς να πας στην εκκλησία αλλά και σε διάφορα αγροτόσπιτα.









Στην αποπάνω φώτο με την εκκλησία, πάνω στη σκεπή μπορείτε να διακρίνετε τον "γαμπρό" και κάτω αριστερά τις δυο "νύφες"! Ο γαμπρός ήταν ένα πτηνό με πολύ δυνατή φωνή που είχε γίνει η ατραξιόν του πάρκου! Ήθελε να εντυπωσιάσει τα κοριτσια κάτω και είχε ξελαρυγγιαστεί!







Ένα απόμερο σπιτάκι είχε ανοιχτή πόρτα και μπήκαμε οι περίεργοι να δούμε πως ήταν τα σπίτια τους τα παλιά χρόνια.. Ήταν χαμηλοτάβανο με ένα μικρό διάδρομο στη μέση.. Κοιτάμε στα δεξιά από την μισάνοιχτη πορτούλα και στο μικρό δωματιάκι καθόταν μια κοπέλα με μια γιαγιά με ρούχα εποχής και μιλούσαν. Όταν μας αντιλήφθηκαν ξαφνιάστηκαν, μάλλον εκεί που ήταν χωμένες δε τις έβρισκαν συχνά οι επισκέπτες.. Χαμογελάσαμε και φύγαμε βιαστικά! Φώτο δε τις έβγαλα έτσι όπως τις είδα "στραβωμένες" που εισβάλαμε στο "χώρο τους" αλλά έβγαλα το δίπλα δωμάτιο..



Εντοπίσαμε και μια μαμά γουρουνίτσα, και από μια τρύπα στο τοίχο του στάβλου είδαμε και τα νεογέννητα..

















Μετά ξεκινάει ο ζωολογικός κήπος με διάφορα ζωάκια της σουηδικής φύσης...











Περάσαμε αρκετές ώρες στο Skansen και μετά πήγαμε στο Nordiska Museet που είναι κοντά στο Vasa. Το Nordiska στεγάζεται σε ένα πολύ εντυπωσιακό κτίριο και διαθέτει πάνω από 1.000.000 εκθέματα που κρατούν ζωντανή την παράδοση της Σουηδίας. Τα περισσότερα είναι αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην Σκανδιναβία από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα και περιλαμβάνουν ρούχα, παιχνίδια, κουζινικά, κοσμήματα, πίνακες, έπιπλα και πολλά άλλα. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η συλλογή από κουκλόσπιτα, τα οποία δείχνουν λεπτομερώς τη διακόσμηση των σπιτιών στην Σκανδιναβία.























H διακόσμηση του τραπεζιού πάντως ήταν λίγο αηδιαστική.. Είχαν τον βαλσαμωμένο κύκνο και άλλα μικρότερα πουλερικά ως "πιάτο" και μέσα το ψημένο σώμα..





Μετά από όλα αυτά τα μουσεία επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για λίγη ξεκούραση.
Η θέα από το μπαλκονάκι μας..



Ο κεντρικός δρόμος Kungsgatan..

Tο βραδάκι βγήκαμε για φαγητό σε ένα ωραίο κυπριακό εστιατόριο με συγγενείς μας που ζουν λίγο έξω απ'τη Στοκχόλμη. Περάσαμε ωραία και μάθαμε πολλά για τη ζωή εκεί.. Το βράδυ αν και επιστρέψαμε αργούτσικα βγήκαμε για μια βόλτα αρχικά στην παλιά πόλη (Gamla stan) αλλά επειδή ήταν ερημιά επιστρέψαμε στους κεντρικούς δρόμους να χαζέψουμε τις βιτρίνες..

Sergel torg








Ήταν μια πολύ γεμάτη μέρα.. Αλλά η επόμενη ήταν ακόμη καλύτερη και ηλιόλουστη!
 
Last edited:

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.571
@echo2011 σε ποιο ξενοδοχειο μένατε; Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας;;
maraki γράφω λεπτομέρειες στο πρώτο μου μήνυμα στην τελευταία παράγραφο. Έχω βάλει και λινκ..
Τα ξενοδοχεία στη Στοκχόλμη είναι ακριβά και είναι δύσκολο να βρεις να μείνεις κάπου αξιοπρεπώς σε λογική τιμή για τα ελληνικά δεδομένα. Αν κλείσεις πολύ νωρίτερα βέβαια ίσως βρεις κάποια προσφορά. Εμείς ευτυχώς είχαμε γνωστό στο ξενοδοχείο και μείναμε με ειδική τιμή περίπου 85 ευρώ/βραδιά. Η κανονική τιμή το Πάσχα ήταν γύρω στα 150 ευρώ για το standard δωμάτιο. Μείναμε πολύ ευχαριστημένοι με την περιοχή, με το δωμάτιο και με το πρωινό. Λίγο η φασαρία μας χάλασε που είχε από νωρίς το πρωί (με κλειστό παράθυρο) λόγω της αγοράς.
 

maraki86

Member
Μηνύματα
168
Likes
102
Εμείς είχαμε μείνει στο Best Western Premier Hotell Kung Carl. Η τιμή για ένα δίκλινο ήταν λογική για 4 βράδια αλλά το θέμα ήταν ότι το δωμάτιο που μας είχαν δώσει έβλεπε σε κεντρικό δρόμο και είχε πολύ φασαρία!
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.571
Εμείς είχαμε μείνει στο Best Western Premier Hotell Kung Carl. Η τιμή για ένα δίκλινο ήταν λογική για 4 βράδια αλλά το θέμα ήταν ότι το δωμάτιο που μας είχαν δώσει έβλεπε σε κεντρικό δρόμο και είχε πολύ φασαρία!
Oπότε τα ίδια και σεις.. Εμείς δε ξυπνούσαμε από την κίνηση του δρόμου αλλά από τους έμπορους που έσερναν σιδερικά και διάφορα εξαρτήματα για να φτιάξουν τους πάγκους τους.. Πάντως μόλις έκλεινε η αγορά τα μάζευαν όλα και η πλατεία ήταν πεντακάθαρη. Την άλλη μέρα πάλι απ'την αρχή.
Έχω μείνει μερικές βραδιές στο παρακάτω ξενοδοχείο, 10 λεπτά με το τρένο από τη Στοκχόλμη...Ήταν πολύ καλό
http://www.booking.com/hotel/se/firstrs.html
Δε πήγα καθόλου προς αυτή τη περιοχή, μου φαίνεται κάπως μακριά.. Τι έχει εκεί γύρω; Σε τυχαίες ημερομηνίες μου βγάζει το δωμάτιο 150-220 τη βραδιά. Με τα ίδια όλο και κάπου πιο κεντρικά θα έβρισκες, εκτός βέβαια αν είχες δουλειά εκεί κοντά..
 

XristinaK

Member
Μηνύματα
624
Likes
1.296
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όπου "χορεύει" το Β.Σέλας
Δε πήγα καθόλου προς αυτή τη περιοχή, μου φαίνεται κάπως μακριά.. Τι έχει εκεί γύρω; Σε τυχαίες ημερομηνίες μου βγάζει το δωμάτιο 150-220 τη βραδιά. Με τα ίδια όλο και κάπου πιο κεντρικά θα έβρισκες, εκτός βέβαια αν είχες δουλειά εκεί κοντά..
Δεν ξέρω τι είχε εκεί γύρω, συνεδριακά;Εκθέσεις; Αυτό το σπιτάκι μόνο βλέπαμε από τη στάση του τρένου ως το ξενοδοχείο που περπατούσαμε..
DSC01048.JPG DSC01051.JPG
Πάντως τόσο ακριβά δεν ήταν, ήταν πιο φτηνά απ' όσα είχα βρει στη Στοκχόλμη, γι'αυτό το διάλεξα, το Πάσχα του 2009. Δε συνηθίζω να δίνω πολλά λεφτά για ξενοδοχείο σε όποιο μέρος και αν έχω ταξιδέψει..(με εξαίρεση τη Φλωρεντία όπου θα δώσω 200 ευρώ για 3 μέρες και έχω πάθει ένα σοκ, δεν έκλεισα εγώ το ξενοδοχείο όμως..) Σε αυτή την υπόγεια καφετέρια στη Gamla Stan μήπως πήγατε; Πολύ μου άρεσε!
DSC00950.JPG
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.670
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom