Γενικά Προτυπο για Interrail

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.769
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
Επειδη σημερα εχω αρκετο ελευθερο χρονο θα προσπαθησω να γραψω καποια βασικα πραγματα σαν προτυπο για οποιον ενδιαφερεται να κανει Interrail .

Καταρχην αρχιζουμε απο τα βασικα . Τι ειναι το Interrail τελοσπαντων;

To Interrail ειναι ενα πασο το οποιο σου προσφερει την δυνατοτητα να ταξιδεψεις με ολα τα τρενα σε 30 χωρες τις Ευρωπης .

Δευτερον: Γιατι να κανει καποιος ενα Interrail ταξιδι;;;
1) για να εξερευνησεις μια χωρα διασχιζοτας την και οχι απο το παραθυρο ενος αεροπλανου .
2) Ευελιξια κινησεων . Σταματας σε οποιον σταθμο θελεις,οποτε θελεις και κουβαλας μαζι σου οσα πραγματα θελεις χωρις οριο στο ποσες αποσκευες θα παρεις μαζι σου ή στο ποσα κιλα θα παρεις μαζι σου .
3) Φθηνα και οικολογικα !
4) Ειτε ταξιδευεις μονος σου ειτε με παρεα το σιγουρο ειναι οτι θα γνωρισεις πολυ κοσμο απο τα πιο απιθανα μερη της Γης .

Τριτον:Τι επιλογες υπαρχουν;;;
Υπαρχουν δυο βασικες επιλογες. To Interrail Global pass και το Interrail one country pass.
Το interrail one country pass σου δινει την δυνατοτητα να ταξιδεψεις μεσα σε μια μονο χωρα την περιοδο που επιθυμεις . Ειναι διαθεσιμο για 3,4,6 και 8 μερες ταξιδιου σε διαστημα ενος μηνα .
Ενα παραδειγμα: Θελω να παω Ιταλια 1-31 Ιουλιου και επιλεγω το εισιτηριο των 8 ημερων . Ειτε ταξιδεψω τις πρωτες 8 μερες με τρενο ειτε ταξιδεψω σπαστα δεν εχει καμια απολυτως σημασια αυτο που εχει σημασια ειναι οι 8 μερες που θα ταξιδεψω να ειναι μεσα στο χρονικο οριο του εισιτηριου .

Πιθανη ερωτηση για το παραδειγμα αυτο. Πρεπει να εχω ορισει τις ημερες του ταξιδιου μου απο την αρχη;
Η απαντηση ειναι οχι . Την μερα που επιλεγω εγω να ταξιδεψω,αναγραφω την ημερομηνια πανω στο εισιτηριο και την επικυρωνει ο ελεγκτης στο πρωτο τρενο που θα μπω . Αρα για εκεινη την ημερα μπορω να αλλαξω οοοοσα τρενα θελω χωρις καμια επιβαρυνση .

Interrail global pass: Το λεει και η λεξη . Πασο και για τις 30 χωρες της Ευρωπης που ισχυει το interrail pass . Σε αυτη την περιπτωση υπαρχουν πολλες επιλογες.
1)Εισιτηριο 10 ημερων οπου μπορεις να ταξιδεψεις 5 ημερες.
2)Εισιτηριο 15 ημερων απεριοριστων διαδρομων για ολες τις ημερες
3)Εισιτηριο 22 ημερων οπου μπορεις να ταξιδεψεις 10 ημερες.
4)Εισιτηριο 22 ημερων απεριοριστων διαδρομων για ολες τις ημερες
5)Εισιτηριο 1 μηνα απεριοριστων διαδρομων για ολες τις ημερες.
Για την επιλογη 1 και 3 ισχυει ο,τι ειπα και στο παραδειγμα πιο πανω.Το μονο που χρειαζεται ειναι να γραψεις στο εισιτηριο σου την ημερομηνια που ταξιδευεις και τιποτε αλλο. Δεν υπαρχει περιορισμος ουτε στο ποσες χωρες θα διασχισεις ουτε τιποτα . Μονος περιορισμος οτι η μερα εχει μονο 24 ωρες :bleh::bleh:

Τεταρτον: Ποιοι δικαιουνται Interrail pass;
Ολοι οι κατοικοι της Ευρωπης και οι μη Ευρωπαιοι που εχουνε μεινει σε καποια χωρα της Ευρωπης τουλαχιστον 6 μηνες .

Πεμπτον: Υπαρχει διαφοροποιηση στη τιμη του εισιτηριου αναλογα την ηλικια;
Η απαντηση ειναι ναι .
1)για παιδια απο 4-11 .
2)για νεους απο 12-25 .
3)για ενηλικες απο 26-59 .
4) για ατομα ανω των 60.
Η διαφοροποιηση στις τιμες ειναι σημαντικες. Με βαση τις τιμες των ενηλικων οι τιμες για τα παιδια ειναι στο 50% πιο χαμηλα,για τους νεους στο 30% και για τα ατομα ανω των 60 καπου στο 20%.

Εκτον: Που χρειαζεται reservation ή καποιο extra fee(supplement).
Reservation χρειαζεται οπωσδηποτε στα νυχτερινα τρενα και στα τρενα που εχουν καποιο extra fee. Το reservation γινεται ειτε μεσω ιντερνετ ειτε απευθειας στα γκισε .

Εβδομον: Τι ειναι το supplement και ποσες φορες θα χρειαστει να πληρωσω κατι παραπανω;
Σε καποια high-speed trains(πχ. TGV,EC) και σε καποια night trains χρειαζεται να πληρωσουμε ενα επιπλεον εξτρα ποσο μαζι με το reservation που θα κανουμε.
Ποσο ειναι αυτο το ποσο;
Εξαρταται. Μπορει να ειναι 2 ευρω μπορει να ειναι και 20 ευρω.
Ποσες φορες θα χρειαστει να πληρωσω;
Απο 0 μεχρι οσες θελεις. Its up to you . Υπαρχουν παντα εναλλακτικες προτασεις για να πας με αλλο τρενο στον προορισμο που θελεις χωρις να χρειαστει ουτε το reservation ουτε το supplement. υπαρχουν παντου route planners για να επιλεξεις εσυ τον τροπο που θες να ταξιδεψεις εγω συνηθως χρησιμοποιω αυτον .
Route Planner

Οι χωρες που εχουν πολλα τρενα με reservatios και supplements ειναι η Ισπανια και η Πορτογαλια(δεν τις εχω επισκεφθει και δεν εχω κοιταξει κιολας να σας πω) αλλα σε ολες τις αλλες υπαρχουν σιγουρα εναλλακτικες επιλογες.

Καποιοι μικροι αλλα σημαντικοι κανονες:
1) Το εισιτηριο Interrail δεν ειναι εγκυρο στην χωρα καταγωγης του κατοχου,απλα δικαιουται μια εκπτωση(στην Ελλαδα αν δεν κανω λαθος ειναι της ταξεως του 25%). ετσι και αλλιως εμας δεν μας ενδιαφερει γιατι ο ΟΣΕ αποφασισε να κοψει ολα τα διεθνη δρομολογια.
2) Ο κανονας για τις 19:00 ωρα . Αυτος ο κανονας ισχυει μονο για οσους εχουν παρει εισιτηριο με flexible dates (πχ 10 μερες ταξιδιου απο τις 22)
Ο κανονας αυτος λεει οτι αν επιβιβαστεις σε καποιο τρενο μετα τις 19:00 και εισαι ακομα on train απο τις 04:00 το πρωι και μετα τοτε χρεωνεσαι μια μονο μερα αντι για δυο που θα επρεπε κανονικα. Αυτο ισχυει και στο global pass και στο one country pass.Επισης δεν μπορεις να το χρησιμοποιησεις την πρωτη μερα του ταξιδιου σου,δηλαδη αν το εισιτηριο εχει ημερομηνιες απο τις 20 Νοεμβρη τοτε δεν μπορεις να το χρησιμοποιεις απο την 19η Νοεμβριου στις 19:00 αλλα κανονικα απο 00:01 20 Νοεμβριου.

Ευκολο παραδειγμα: Φευγω απο Βερολινο 22/11/2011 με ωρα αναχωρησης 19:05 και φτανω Μασσαλια στις 23:50 23/11/2011 . Τοτε αναγραφω στο εισιτηριο μου σαν μερα ταξιδιου μονο 23/11/2011 και καθολου την 22/11/2011 . αρα τελικα αυτο που ανεφερα για τις 24 ωρες πιο πανω δεν ισχυει . Να που μπορουν να χωρεσουν και 29 ωρες ταξιδιου μεσα σε μια μονο μερα ;):haha::haha:

Αντιπαραδειγμα:Φευγω απο Βερολινο 22/11/2011 με ωρα αναχωρησης στις 18:55 και φτανω Μασσαλια στις 23:40 την 23/11/2011 . Τοτε χρεωνομαι και τις 2 ημερες του ταξιδιου και αυτο γιατι επρεπε αυτος ο "κανονας" να ξεκινησει απο καποια ωρα και μετα . Με την ιδια λογικη θα επρεπε να διαμαρτυρηθει και αυτος που εφευγε στις 18:30 στις 18:00 κοκ ....

Και τωρα καποια "tips": Δοξα τω Θεω η Ευρωπη ειναι μεγαλη . Δεν χρειαζεται να αλωνισουμε απο Ιβηρικη χερσονησο μεχρι την ρωσικη στεπα σε ενα ταξιδι μονο. Καλοκαιρια και χειμωνες υπαρχουν μπροστα μας την υγεια μας να εχουμε,λεφτα δεν ξερω αν υπαρχουν αλλά βρισκονται οποτε λιγα και καλα για το καθε μας ταξιδι. Το site του interrail και το forum του ειναι ΑΨΟΓΑ ενημερωμενο,με παρα πολυ βοηθητικο υλικο(χαρτες,train connections,βιβλια κλπ κλπ) και ειμαι σιγουρος οτι θα λυσει πολλες αποριες και διευκρινισεις InterRail. EuRail. Train tickets - Raildude - Travel Europe by Train

Αυτα τα ολιγα,ελπιζω να βοηθησα :D:D:D
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ονειρεμένο Ταξίδι
RTW
πάρα πολλή καλή δουλεία, αν κι δε έχω ακόμα χρησιμοποιήσει το Interrail (προτιμώ ταξίδια με τοπικά τρένα, περνάω τα σύνορα με τα πόδια κι ξανά τοπικό τρένο ή τζαμπατζής)

αλλά από ότι βλέπω δε πολυσυμφέρει το πρόγραμμα σε ταξίδια μιας χώρας (βλέπε Ισπανία, Αυστρία) αλλά συμφέρει πάρα πολλή στην Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία κι Σερβία.

Αν κι πιστεύω πως στα Βαλκάνια συμφέρει ποιο πολλή το Balkan Flexipass :)
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.769
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
ναι το one country pass δεν νομιζω οτι πολυσυμφερει να το παρει καποιος,εκτος εαν εχει οντως ενα μηνα να παραμεινει σε μια χωρα και ειναι μεγαλη(βλεπε Γαλλια,Γερμανια) και εχει σκοπο να μετακινηθει παραπανω απο 5-6 φορες μεσα στην χωρα . Σε εκεινη την περιπτωση συμφερει πιο πολυ απο τα ανεξαρτητα εισιτηρια ..
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.769
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
Τι είναι αυτό? βοήθησέ μας λίγο
το balkan flexipass ισχυει για τα Βαλκανια και ειναι για 5,10 και 15 μερες ταξιδιου σε 1 μηνα παλι με τα ιδια ηλικιακα κριτηρια και ισχυει για Ελλαδα,Ρουμανια,Βουλγαρια,Σερβια,Μαυροβουνιο,Τουρκια και Σκοπια ..
 

niax

Member
Μηνύματα
255
Likes
800
Ονειρεμένο Ταξίδι
βολτα με τον υπερσiβηρικο
Eχω την εντυπωση οτι το balkan pass δυστυχως καταργηθηκε αλλα δεν ειμαι σιγουρη..
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.769
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand

Earth Citizen

Member
Μηνύματα
2.859
Likes
7.077
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία, Λίμνες Καναδά
Eχω την εντυπωση οτι το balkan pass δυστυχως καταργηθηκε αλλα δεν ειμαι σιγουρη..
Εφόσον δεν έχουμε πλέον τρένα από Ελλάδα για εξωτερικό τότε λογικά δε θα υπάρχει το Balkan Flexipass για εδώ. Πρέπει όμως να ισχύει κανονικά για τις υπόλοιπες χώρες-αν δεν κάνω λάθος.

Πάντως πέρυσι που κοίταζα από Αθήνα για Κων/πολη με το συγκεκριμένο πάσο (το οποίο υποτίθεται στοίχιζε κάπου στα 50 ευρώ) η τελική τιμή που έβγαινε ήταν 120 ευρώ, γιατί έπρεπε να κλείσεις υποχρεωτικά θέση για Θεσ/νικη με έξτρα κόστος και μετά πάλι υποχρεωτικά κουκέτα από Θεσ/νικη προς Πόλη. Δηλαδή σιγά τη συμφέρουσα προσφορά. Έδωσα τα ίδια λεφτά και πήγα με αεροπλάνο!
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.769
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
Εφόσον δεν έχουμε πλέον τρένα από Ελλάδα για εξωτερικό τότε λογικά δε θα υπάρχει το Balkan Flexipass για εδώ. Πρέπει όμως να ισχύει κανονικά για τις υπόλοιπες χώρες-αν δεν κάνω λάθος.
Νομιζω οτι πρεπει να ισχυει για τα εγχωρια τρενα .. στο site λεει "Please note: international rail service into and out of Greece has been suspended until further notice." αλλα την εχει μεσα την Ελλαδα,επομενως καποιος που θα ερθει πχ με λεωφορειο απο Σοφια στη Θεσσαλονικη,θα μπορει μετα να το χρησιμοποιησει για αλλες διαδρομες μεσα στην Ελλαδα ..
 

osfialgia

Member
Μηνύματα
755
Likes
250
Να ρωτησω κατι, H καρτα ισχυει και για τα S-bahn?
Και γενικοτερα για αλλα τραινα που εχουν μετακινησεις εντος πολης?
Π.χ προαστιακο για ελλαδα, κτλ
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ονειρεμένο Ταξίδι
RTW
δε ξέρω αν σε συμφέρει το interail για S Bahn, καλύτερα να αγοράσεις στην πόλη κάποιο πάσο/ημερήσιο εισιτήριο για το S Bahn/ ΜΜΜ
 

osfialgia

Member
Μηνύματα
755
Likes
250
δε ξέρω αν σε συμφέρει το interail για S Bahn, καλύτερα να αγοράσεις στην πόλη κάποιο πάσο/ημερήσιο εισιτήριο για το S Bahn/ ΜΜΜ
E ναι, δε συμφερει, απλα λεω αν εχεις βγαλει, ετσι και αλιως την καρτα (πχ για 30 μερες), μπορεις να χρησιμοποιήσεις καί αυτα τα τρενα?
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.601
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom