Ουγγαρία Ταξίδι στη μαγευτική Βουδαπέστη

maxoula

Member
Μηνύματα
225
Likes
266
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά και ξανά

Αφορμή-Προετοιμασίες

Το ταξίδι αυτό σχεδιάστηκε ένα κυριακάτικο βραδάκι. Εκεί που με είχε πιάσει μια μελαγχολία για το ότι τελείωσε το ΣΚ, ότι αύριο ξημερώνει άλλη μια Δευτέρα με υποχρεώσεις, λίγο η κρίση των 30 που με έχει πιάσει (όχι πάντως η γνωστή των γυναικών με γάμο, σπίτι, παιδιά, σκυλιά,...;)) εντελώς ξαφνικά λέω δεν χτυπάω ένα ταξιδάκι κάπου κοντά?
Περνάω για να καταλάβετε τη φάση των 30 (για να πω την αλήθεια των 30 μισό) και θέλω να ζήσω όσα πιο πολλά μπορώ. Να ταξιδέψω, να γνωρίσω, να ζήσω, να διασκεδάσω, να χαλαρώσω, να γίνω λίγο "χύμα", να ...., να ....Θέλω πολλά να κάνω...Αλλά... Προσπαθώ πάντως!!! ;)

Αφορμή επίσης, στάθηκαν οι πολύ καλές προσφορές των loco εταιριών από τη Θεσσαλονίκη για Βουδαπέστη. Έτσι με συνοπτικές διαδικασίες λέω στον φίλο μου κανόνισε άδεια να χτυπήσουμε μια Ουγγαρία :D. Έτσι και έγινε. Κλείσαμε μέσω της Wizzair ένα τριήμερο ταξιδάκι στη Βουδαπέστη με 40 ευρώ έκαστος με χειραποσκευή. Επίσης, κλείσαμε από το site της ίδιας εταιρίας μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο από το κέντρο της Βουδαπέστης με minibus με 8 ευρώ το άτομο.

Ποιο ήταν το πρόβλημα? Πρώτον, ότι δε γνώριζα επακριβώς τι είναι loco εταιρεία και δεύτερον πως θα ταξιδέψω εγώ με χειραποσκευή που πάντα κουβαλάω μαζί μου την Άρτα και τα Γιάννενα μαζί μου? Και είμαι και Γιαννιώτισσα παρεμπιπτόντως, οπότε καταλαβαίνετε :haha::haha::haha: Θα γίνω και εγώ αυθόρμητη είπα, θα διαβάσω τις συμβουλές των φίλων του Travelstories και του Θανάση που έχει γράψει διατριβή στο θέμα:clap::clap::clap: και θα προετοιμαστώ. Σιγά!!! Πόσο δύσκολο να ναι? Κανονίζουμε λοιπόν άδειες και ψάχνω για ξενοδοχείο. 2-3 μέρες μετά μπαίνοντας κατά τύχη στο site της Wizzair, βλέπω ότι έχουν αλλάξει τις μέρες και τις ώρες των πτήσεων μας χωρίς να μας ειδοποιήσουν :shock::shock::shock:. Ότι να ναι!!! Παίρνω τηλ. αλλά τίποτα. Κατειλλημένο...:shock:. Ευτυχώς, βρήκα ένα mail και τους έστειλα μήνυμα για να δω τι συμβαίνει. Αφού με ενημέρωσαν για την αλλαγή του όλου ταξιδιού με ρώτησαν αν την αποδέχομαι, ειδάλλως... Δεν υπήρχε βέβαια άλλη επιλογή. Εμάς μας έκατσε μια χαρά αυτή η αλλαγή, γιατί σύμφωνα με τον πρώτο προγραμματισμό θα ταξιδεύαμε στη Βουδαπέστη πάνω στο δικό τους Καθολικό Πάσχα (από Μ. Σάββατο μέχρι την Τρίτη μετά το Πάσχα) που θα σήμαινε ότι δεν θα βλέπαμε πολλά από την πόλη λόγω των 2 επίσημων αργιών τους. Μετά από αυτό βέβαια ένιωθα ανασφάλεια για την πτήση, ότι θα ακυρωθεί, θα ξαναλλάξει και άντε να βρούμε άκρη ξανά. Υπερβολή? Τι να πω...:roll: Τελικά ίσως να ισχύει το μότο "ότι πληρώνεις παίρνεις" ;) Μια χαρά κύλησαν όμως όλα...

Ξενοδοχείο κλείσαμε από το olotels.com, ένα site που όπως διαπίστωσα αργότερα έχει αρκετούς δυσαρεστημένους πελάτες σύμφωνα με το Tripadvisor. Εμένα μια χαρά μου φάνηκε, γρήγορο, εύχρηστο, με καλά deals, και καλή και εύκολη επικοινωνία μεταξύ μας. Είχα βάλει στο μάτι από αφήγηση του Traveller το Boscolo Budapest | 5 Star Hotel New York Caf?, Budapest Hungary, ένα 5στερο ξενοδοχείο υπερπαραγωγή. Απλά υπέροχο!!! Δείτε το αξίζει!!! Στο site αυτό λοιπόν, βρήκα το καλύτερο deal, 108 ευρώ τη βραδιά μαζί με όλους τους φόρους με πρωϊνό και δυνατότητα ακύρωσης:clap:. Το έκλεισα χωρίς να ψάξω και να συγκρίνω με άλλα ξενοδοχεία.

Ένα υπέροχο τριήμερο ταξιδάκι είχε μόλις κλειστεί :D
 

Attachments

maxoula

Member
Μηνύματα
225
Likes
266
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά και ξανά
1η μέρα

6/4/2012

Η πτήση από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" κράτησε κάτι λιγότερο από 1μιση ώρα. 10:15 είμασταν ήδη στη Βουδαπέστη. Είχαμε 3 ολόκληρες μέρες στη διάθεσή μας. Η Wizzair προσγειώνεται στο Terminal 1 του Liszt Ferenc International Airport. Ο καιρός, σύμμαχός μας καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας, όταν φτάσαμε ήταν πολύ καλός γύρω στους 20 C. Πήραμε έναν αναλυτικό χάρτη της πόλης που διανέμονταν δωρεάν σε ένα τουριστικό περίπτερο και βουρ να βρούμε το minibus που θα μας μετέφερε στο κέντρο της Πέστης, κανά 10 από το ξενοδοχείο μας. Από το αεροδρόμιο προς το κέντρο υπάρχουν διάφορες επιλογές, εμείς διαλέξαμε την πιο άνετη και αρκετά οικονομική, για να μην έχουμε το άγχος της επιστροφής, αφού η Wizzair πετάει στις 06:45 το πρωί.

Το ξενοδοχείο ήταν αντάξιο των προσδοκιών μας. Νεομπαρόκ ανάκτορο του 19 αι. με στοιχεία από την Ιταλική αναγέννηση. το ξενοδοχείο επίσης στεγάζει το New York Cafe, "το ωραιότερο καφέ του κόσμου" όπως έχει χαρακτηριστεί. Για 3 διανυκτερεύσεις με πρωϊνό πληρώσαμε 324 ευρώ. Στα συν και η δωρεάν πρόσβαση στην εσωτερική πισίνα, τη σάουνα και το χαμάμ, ενώ με έξτρα κόστος προσφέρονταν και υπηρεσίες σπα και μασάζ. Η τοποθεσία ήταν πολύ βολική (1 λεπτό απ' τη στάση του μετρό Μ2 Blaha Lujza ter), ασφαλής, κοντά σε μίνι μάρκετ που ήταν ανοιχτό όλο το 24ωρο και σε 2 ανταλλακτήρια συναλλάγματος με πολύ καλές ισοτιμίες. Το προσωπικό δε ήταν πολύ ευγενικό, πρόθυμο και εξυπηρετικό. Το συνιστώ ανεπιφύλαχτα. :clap:



Αφήσαμε τα πράγματα στη δωματιάρα μας και αμέσως κατεβήκαμε να πιούμε ένα καφεδάκι στο New York Cafe. Οι τιμές ήταν βέβαια τσιμπημένες, αλλά η ποιότητα του καφέ, το σέρβις και οι γεύσεις των γλυκών που παραγγείλαμε μας αποζημίωσαν :bleh:

Η ώρα είχε περάσει. Βγάλαμε την 72h Travel Card (haromnapos Turistajegy) που χρησιμοποιείται σε όλα τα ΜΜΜ (3850 HUF) και ξεχυθήκαμε στους δρόμους για να απολαύσουμε την πόλη. Πρώτος σταθμός πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μας ήταν η μεγάλη συναγωγή (Nagy Zsinagoga) στην οδό Dohany, κοντά στη στάση Μ2 Astoria. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συναγωγή στην Ευρώπη και τη δεύτερη όλου του κόσμου. Είναι χτισμένη σε ρομαντικό στυλ, με χρωματιστά ροζ τούβλα και με έντονα οριεντάλ στοιχεία. Το κτίριο είναι πολύ μεγάλο και στο ίδιο συγκρότημα στεγάζονται το Ουγγρικό Εβραϊκό μουσείο και διάφορα άλλα μνημεία των Εβραίων. Η είσοδος είναι ελεύθερη, για το μουσείο πληρώνεις 1600 HUF. Δυστυχώς, η συναγωγή όταν πήγα εγώ ήταν κλείστη για κάποιο λόγο :(. Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας και την απολαύσαμε εξωτερικά μόνο.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου (Szent Istvan Bazilika). Στάση μετρό Μ1 Bajzsy Zsillinszky. Η εκκλησία αυτή πήρε το όνομά της από τον πρώτο Ούγγρο Χριστιανό Βασιλιά, τον Στέφανο, που θεωρήθηκε άγιος λόγω του βίου του. Ο ναός φαίνεται από κάθε σημείο της πόλης και ο τρούλος του προσφέρει θέα 360 μοιρών. Μαζί με το κοινοβούλιο που έχει το ίδιο ύψος ώστε να υπογραμμιστεί η ισοτητα μεταξύ κράτους και εκκλησίας, αποτελούν τα πιο φωτογραφημένα αξιοθέατα της πόλης. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η πύλη, η οποία είναι διακοσμημένη με τις κεφαλές των 12 αποστόλων, αλλά και το μουμιοποιημένο δεξί χέρι του βασιλιά Στεφάνου. Στη συνέχεια πληρώσαμε 500 HUF έκαστος και ανεβήκαμε μετά από αρκετά σκαλιά στην οροφή του ναού και απολαύσαμε τη θέα της πόλης σε όλο της μεγαλείο. Αξίζει να το δείτε.


Κατόπιν, κατευθυνθήκαμε προς την πλατεία Vorosmarty. Στάση μετρό M2 Vorosmarty ter. Είδαμε το διάσημο ζαχαροπλαστείο Gerbeaud, που είναι ξακουστό για την αρχιτεκτονική του (θυμίζει γαλλικό bistro) αλλά και για τα φημισμένα του γλυκά. Εμείς είχαμε ήδη τσιμπήσει το κατιτίς μας στο New York Cafe και έτσι δεν το τιμήσαμε. Στην πλατεία είδαμε και μια υπαίθρια αγορά με μικρά ξύλινα σπιτάκια που πουλούσαν διάφορα σουβενίρς, κοσμήματα, δερμάτινες τσάντες, υφαντά, σεμέν αλλά και φαγητό. Η μυρωδιά του λουκάνικου και των άλλων κρεάτων γαργάλαγε τη μυτούλα μας. :bleh::bleh::bleh: Στη συνέχεια χαζέψαμε τα εμπορικά καταστήματα στον πεζόδρομο της Vaci Utca και καταλήξαμε στο κτίριο της κεντρικής σκεπαστής αγοράς (Nagy Vasarcsarnok). Η αγορά αυτή αποτελείται από το ισόγειο που έχει ένα σωρό μαγαζιά που πουλάνε σαλάμια, λουκάνικα, καπνιστά κρέατα, λαχανικά, κρασιά, πάπρικα και άλλα μπαχάρια τους. Λόγω χειραποσκευής αγόρασα μόνο το γνωστό σαλάμι τους, λίγη καυτερή πάπρικα και σαφράν. Τιμές από κανονικές εώς υψηλές. Στον πάνω όροφο υπήρχαν ένα σωρό σουβενίρς και μαγαζάκια όπου μπορούσες να ξαποστάσεις και να τσιμπήσεις κάτι "βρώμικο" στα γρήγορα με τη συνοδεία κρασιού ή μπύρας.

Το πρόγραμμα μετά είχε φαγητό. Όλη μέρα με κάτι γλυκάκια την είχαμε βγάλει. Πολύ κοντά στην κεντρική αγορά, στον πεζόδρομο της Vaci Utca, βρίσκεται το Fatal. Το επισκεφτήκαμε λόγω της φήμης του για τις πολύ μεγάλες μερίδες. Πράγματι, το φαγητό ήταν αφύσικα πολύ. Πήραμε μια σαλάτα, μια σούπα γκουλάς, κρεατοποικιλίες και από μια μπύρα Dreher. Σκάσαμε στο φαγητό και περίσσεψε αρκετό κιόλας. Από νοστιμιά ήταν αρκετά καλό.
Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν η συμπεριφορά του προσωπικού του εστιατορίου. Δεν μας έκαναν κάτι, αλλά ήταν λιγουλάκι αγενείς. Ούτε μας χαιρέτισαν, ούτε μας ευχαρίστησαν, τίποτα. Αγέλαστοι σχεδόν εχθρικοί θα έλεγα. Από τιμές νορμάλ (περίπου 11000 HUF).

Μετά το φαγητό αποφασίσαμε να περπατήσουμε παράλληλα του Δούναβη για να θαυμάσουμε το ποτάμι, τις γέφυρες και τα υπέροχα φωτισμένα κτίρια της Βούδας και της Πέστης. Ξεκινήσαμε από την πράσινη γέφυρα ή γέφυρα της Ελευθερίας (Szabadsag hid), οι αψίδες τις οποίας φέρουν τα μυθικά πουλιά τουρούλ (έμβλημα του ουγγρικού κράτους), προχωρήσαμε μέχρι τη γέφυρα της Ελισάβετ (Erzsebet hid) και φτάσαμε μέχρι την κρεμαστή γέφυρα των αλυσίδων (Szechenyi lanchid). Η τελευταία είναι η παλιότερη αλλά και η πιο όμορφη γέφυρα που ενώνει τη Βούδα με την Πέστη. Ο μύθος λέει ότι τα 2 λιοντάρια που έχουν φιλοτεχνηθεί σε αυτήν είναι χωρίς γλώσσες, γεγονός που προκάλεσε την απογοήτευση του δημιουργού τους, ο οποίος από τον καήμο του για την παράλειψη έπεσε στο ποτάμι και πνίγηκε. :shock: Ιδιαίτερα εντυπωσιακή!!! Είδαμε επίσης στο τέλος της γέφυρας των αλυσίδων, το παλάτι Gresham, που έχει μετατραπεί στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο Four Season Hotel αλλά και την Ουγγρική Ακαδημία των Επιστημών. Λίγο παρακάτω κατά μήκος του Δούναβη, είδαμε τα μπρούτζινα παπούτσια, ένα συγκινητικό μνημείο εις ανάμνηση των εβραίων που σκοτώθηκαν από φασίστες κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου. Οι εβραίοι είχαν διαταχθεί να βγάλουν τα παπούτσια τους και αμέσως μετά τους πυροβόλησαν στην άκρη του Δούναβη, ώστε να πέσον τα σώματά τους στο ποτάμι. Τέλος, απολαύσαμε το υπέροχα φωτισμένο και τεράστιο κοινοβούλιο. Πραγματικά επιβλητικό κτίριο.

Για να μην αφήσω παραπονεμένη και τη Βούδα, όλα τα μνημεία και το κάστρο της δέσποζαν εντυπωσιακά, επιβλητικά και υπέροχα φωτισμένα πάνω από τον Δούναβη...:)

Η βραδυά είχε κλείσει πανέμορφα. Συρθήκαμε λίγο ακόμη μέχρι το μετρό και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας. Ήταν πολή καλό για να μην το χορτάσουμε και αυτό..:)
 

Soctama

Member
Μηνύματα
142
Likes
51
Ταξίδι-Όνειρο
Τζαμάικα
Nice nice Περιμενουμε την συνέχεια...!!! Όπως βλέπεις και στην υπογραφή μου σε λίγεσ μέρες θα είμαι εκει. ... :p
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Η περιγραφή σου maxoula είναι πολύ ωραία, γεμάτη χρήσιμες πληροφορίες! Ελπίζω κάποια στιγμή να ακολουθήσω τα βήματά σας στην παραμυθένια Βουδαπέστη!
 

maxoula

Member
Μηνύματα
225
Likes
266
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά και ξανά
2η μέρα

7/4/2012

Ξυπνήσαμε πολύ νωρίς. Ήταν το Μ. Σάββατο των καθολικών και το πρόγραμμα έλεγε ότι σήμερα έπρεπε να προλάβουμε να δούμε όσα περισσότερα μπορούσαμε γιατί αύριο θα ξημέρωνε αργία. Κατεβήκαμε να τσιμπήσουμε κάτι στην πανέμορφη σάλα και απολαύσαμε ένα πλουσιοπάροχο πρωϊνό. Είχε τα πάντα! Φάγαμε πολύ ξανά!!! :bleh: Όσο για την ποιότητα εξαιρετική.

Κατά τις 8:30 είμασταν ήδη στο κοινοβούλιο (Orszaghaz). Στάση μετρό Μ2 Kossuth Lajo Ter. Πήγαμε στην είσοδο Χ και περιμέναμε στην ουρά για να βγάλουμε εισιτήριο. Ναι οι ουρές ξεκινάνε από τις 8 :shock: Tips: Πηγαίνετε πολύ νωρίς για να βγάλετε εισιτήριο. Έχουν προκαθορισμένο αριθμό και εξαντλούνται γρήγορα. Το κοινοβούλιο το βλέπει κανείς μόνο με tour με ξεναγό σε διάφορες γλώσσες. Για τους πολίτες της ΕΕ δεν έχει εισιτήριο. Γι' αυτό το λόγο φροντίστε να έχετε μαζί σας την ταυτότητά σας. Ώρες ξενάγησης στα αγγλικά έχει στις 10, 12 και στις 14. Αν δεν μπορέσετε να κλείσετε εισιτήριο για την αγγλόφωνη ξενάγηση, κλείστε με άλλη γλώσσα και ας μην καταλαβαίνετε. Γιατί πολλές φορές αξίζει έστω και μόνο να χορτάσει το μάτι...;)
Στη συνέχεια πήγαμε στην κρατική όπερα (Magyar Allami Operahaz) για να εξασφαλίσουμε και για αυτή την ξενάγηση εισιτήρια. Στάση μετρό Μ1 Opera στην λεωφόρο Andrassy. Ώρες ξενάγησης σε διάφορες γλώσσες στις 15 και στις 16. Είσοδος 2900 HUF + 500 HUF για να βγάλεις φωτογραφίες. Tip: Επειδή το εισιτήριο είναι ακριβούτσικο, αν και αξίζει κατά τη γνώμη μου, μπορείτε να παρακάμψετε την ξενάγηση και να κλείσετε εισιτήρια για να παρακολουθήσετε όπερα, μπαλέτο ή ότι άλλη παράσταση έχει (είναι πολύ οικονομικά, ξεκινούν από 500 HUF μέχρι ....) και έτσι να δείτε το εσωτερικό της πραγματικά πολύ όμορφης όπερας με λιγότερα χρήματα. Εμείς προτιμήσαμε να κάνουμε την ξενάγηση για να μάθουμε και τίποτα.

Αφού κλείσαμε τα εισιτήριά μας συνεχίσαμε το πρόγραμμά μας. Λίγο παρακάτω από την όπερα βρίσκεται το νεότερο μουσείο της Βουδαπέστης, το μουσείο του τρόμου (Terror Haza). Στάση μετρό Μ1 Vorosmarty. Έχει εκθέματα σχετικά με εγκλήματα που διαπράχθησαν υπό το καθεστώς του φασισμού και του σταλινισμού. Είσοδος 2000 HUF. Αρκετά ενδιαφέρον, προσεγμένος χώρος, με επιβλητική μουσική, βίντεο και αρκετά επεξηγηματικά φυλλάδια εντός των δωματίων του που εξηγούσαν αναλυτικά τι βλέπαμε.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την περιοχή της Βούδας και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκεται το κάστρο (Varhegy). Εδώ μπορούμε να φτάσουμε με τους εξής τρόπους: είτε με το μετρό Μ2 είτε με το τραμ 4 ή 6 μέχρι τη στάση Szell Kalman Ter και από κει μετά με το λεωφορείο 16, 16Α ή 116 μέχρι την περιοχή του κάστρου (κατεβαίνουμε στην 4η στάση). Ειδάλλως μπορούμε από την πλατεία Clark Adam, στο τέλος της γέφυρας των αλυσίδων από τη μεριά της Βούδας, να πάρουμε το γραφικό funicular που θα μας ανεβάσει στο κάστρο (εισιτήριο πήγαινε-έλα 1450 HUF. Εδώ δεν ισχύουν οι Travel Cards). Η περιοχή του κάστρου λοιπόν, είναι μια περιοχή φυσικού και ιστορικού κάλλους. Περιέχει σε απόσταση αναπνοής πολλά μνημεία. Το άγαλμα του βασιλιά Στεφάνου, την εκκλησία Matthias, τον προμαχώνα των ψαράδων και το Royal Palace. Τουλάχιστον αυτά προλάβαμε να δούμε εμείς.
Η εκκλησία Matthias (Matyas templon) είναι μια πανέμορφη καθολική εκκλησία. Πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Ματθαίο που ήταν προστάτης των τεχνών και της διαφώτισης. Έχει εντυπωσιακές τοιχογραφίες και χρωματιστά βιτρό. Επίσης, διαθέτει θησαυροφυλάκιο με χρυσά εκκλησιαστικά κειμήλια και ενδυμασίες. Είσοδος 1000 HUF. Όταν πήγαμε εμείς έκαναν κάτι εργασίες και έτσι δεν το είδαμε όλο.:(



Ο προμαχώνας των ψαράδων (Halaszbastya) είναι ένας πανέμορφος πύργος που θυμίζει πύργο της Disneyland. Ονομάστηκε έτσι γιατί τη φύλαξή του την είχαν αναλάβει συντεχνίες ψαράδων. Έχει νεορομαντικό στυλ και αποτελείται από 7 κωνικούς πυργίσκους, καθένας από τους οποίους συμβολίζει μία από τις σκηνές των 7 φυλών των μαγυάρων.



Ο πύργος αυτός προσφέρει καταπληκτική θέα.



Σημείο πολιτισμού η μακέτα στην είσοδο του χώρου με επεξηγήσεις στο σύστημα Μπράϊγ. Είσοδος ελεύθερη, εισιτήριο κόβεις για ορισμένους πύργους.
Το Royal Palace στεγάζει εντός την εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, αλλά και άλλα μουσεία. Έχει μεσαιωνική όψη και πολλά μπαρόκ στοιχεία στην πρόσοψη. Στην είσοδο του κάστρου δεσπόζει το τουρούλ το πουλί-σύμβουλο της ουγγαρίας. Αφού φέραμε βολτίτσες στα πλακόστρωτα δρομάκια, στα πάρκα, στα μνημεία και βγάλαμε τις φωτογραφίες μας, καθήσαμε για καφεδάκι και γλυκό στο ιστορικό καφέ Ruszwurm. Μια σταλιά χώρος, γουστόζικος όμως με καλές τιμές και ποιότητα.

Η ώρα πλησίαζε για τη ξενάγηση στο κοινοβούλιο. Αποφασίσαμε να περπατήσουμε την όλη απόσταση και το κατευχαριστηθήκαμε. Υπέροχη διαδρομή (κατηφορική) μέσα από καταπράσινα ανθισμένα δέντρα, περάσαμε και τη γέφυρα των αλυσίδων και περπατήσαμε μέχρι το κοινοβούλιο. Maximum 20 λεπτάκια. Η ξενάγηση στο κοινοβούλιο γίνεται από την είσοδο XII. Είναι πραγματικά πανέμορφο κτίριο, το 3ο μεγαλύτερο κοινοβούλιο του κόσμου. Έχει 691 αίθουσες και μια κεντρική σάλα. Για το κοινό είναι ανοιχτές 2-3 αίθουσες μόνο. :( Παντού κυριαρχεί η πολυτέλεια, το χρυσό, τα κόκκινα χαλιά, πολυέλαιοι γενικά πολύ επισημότητα. Είναι νεογοτθικού ρυθμού και αποτελεί αντίγραφο του κοινοβουλίου του Λονδίνου. Το βράδυ φωτίζεται ονειρικά.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στη λεωφόρο Andrassy και περπατήσαμε την περιοχή από την όπερα μέχρι την πλατεία των ηρώων (Hosok ter). Πρόκειται για μια πλατιά λεωφόρο που πήρε το όνομά της από πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος μετέτρεψε τη Βουδαπέστη σε σύγχρονη μητρόπολη. Η περιοχή αυτή θυμίζει τα Ηλίσια Πεδία στο Παρίσι, εξού και ο χαρακτηρισμός το Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης. Εδώ βρίσκονται κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, ακριβά καταστήματα και μερικά από τα πιο πλούσια σπίτια της Βουδαπέστης.



Στο τέλος της λεωφόρου βρίσκεται η πλατεία των ηρώων (Στάση μετρό Μ1 Hosok ter). Είναι μια τεράστια πλατεία που έχει γύρω-γύρω πολλά αγάλματα όλων των σημαντικών προσώπων στην ιστορία της χώρας, στο κέντρο της οποίας υψώνεται η στήλη της χιλιετίας, με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.



Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας και κατευθυνθήκαμε προς την όπερα για την ξενάγηση. Η όπερα αυτή αποτελεί πιστό αντίγραφο της όπερας της Βιέννης, στο πιο μικρό της. Στην πρόσοψή της υψώνονται αγάλματα, ενώ στο εσωτερικό μπορούμε να θαυμάσουμε έργα ούγγρων καλλιτεχνών. Στην κεντρική αίθουσα κρέμεται ένας πολυέλαιος βάρους 3000 κιλών. Η είσοδος από το φουαγιέ διακοσμείται από τοιχογραφίες των 9 μουσών, πολυτελείς πολυελαίους και χρυσαφένιες οροφές μέχρι το βασιλικό θεωρείο που φιλοξενεί γλυπτά-σύμβολα των 4 φωνών της όπερας.



Αυτό ήταν. Είχαμε ξεποδαριαστεί :bleh:, αλλά τουλάχιστον είχαμε προλάβει να δούμε όλα όσα μας ενδιέφεραν. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και επισκεφτήκαμε το χώρο του σπα, της πισίνας και των άλλων για να χαλαρώσουμε. Ήταν ότι πρέπει. Βγήκαμε καινούριοι! Το θυμάμαι με νοσταλγία;). Μετά φορέσαμε τα βραδυνά μας και ξαναβγήκαμε για φαγητό αυτή τη φορά. Είμασταν θεονήστικοι από το πρωί. Πήγαμε στο Menza (στάση Μ1 Oktogon), που βρίσκεται μέσα σε μια πλατεία που σφύζει από ζωή, κίνηση, μπαρ, εστιατόρια. Απαιτείται οπωσδήποτε κράτηση. Εμείς δεν είχαμε κάνει, αλλά υπήρχε ένα τελευταίο τραπεζάκι έξω δίπλα σε σόμπα όπου και καθήσαμε τυλιγμένοι σε κουβερτούλες που μας έδωσε το μαγαζί. Πλάκα είχε :). Φάγαμε πολύ καλά, χορταστικές μερίδες και καλές τιμές. Για μία σαλάτα, μία σούπα και δύο κυρίως με 2 ποτήρια μπύρα γύρω στα 10000 HUF. Μετά συρθήκαμε μέχρι το ξενοδοχείο. Αύριο η μέρα θα ήταν πιο χαλαρή, πιο διασκεδαστική, πιο σπα, πιο gourmet...
 

nicole.g.<3

Member
Μηνύματα
398
Likes
455
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλλική Πολυν.-Καραϊβική!
Τι όμορφες εικόνες!!! Αναμένουμε τη συνέχεια :D
 

kon_gav

Member
Μηνύματα
450
Likes
51
Επόμενο Ταξίδι
Ιταλία!
Ταξίδι-Όνειρο
όλος ο πλανήτης ΓΗ !
Σε 7 μέρες θα είμαι και γω εκεί...οπότε περιμένω συμβουλές!
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.712
Likes
11.262
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Αν και η Βουδαπέστη ποτέ δεν με ενέπνεε τρελά σαν προορισμός, πρέπει να πω ότι η ιστορία σου είναι πολύ επεξηγηματική και ενδιαφέρουσα, με πλήθος πληροφοριών χωρίς να γίνεται κουραστική. :)
 

maxoula

Member
Μηνύματα
225
Likes
266
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά και ξανά
Σε 7 μέρες θα είμαι και γω εκεί...οπότε περιμένω συμβουλές!

Καλά να τα περάσεις!:) Όπου να ναι έρχεται και το τελευταίο κομμάτι της ιστορίας μου, ελπίζω να σε βοηθήσω και γω αν και ήδη οι φίλοι μας συμφορουμίτες έχουν δώσει τα ρέστα τους πάνω στο θέμα Βουδαπέστη :clap:
 

maxoula

Member
Μηνύματα
225
Likes
266
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά και ξανά
Αν και η Βουδαπέστη ποτέ δεν με ενέπνεε τρελά σαν προορισμός, πρέπει να πω ότι η ιστορία σου είναι πολύ επεξηγηματική και ενδιαφέρουσα, με πλήθος πληροφοριών χωρίς να γίνεται κουραστική. :)

Σε ευχαριστώ πολύ! Και γω πριν πάω Βουδαπέστη είχα τους ενδοιασμούς μου, αλλά τελικά πέρασα υπέροχα. Καλή διάθεση να υπάρχει... και από τέτοια μπόλικη:) ...και για να μην ξεχνιόμαστε λεφτουδάκια ;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.293
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom