Ταξιδιωτική Ιστορία του Μήνα - Ιούνιος - Αύγουστος 2017

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Κάνοντας τον απολογισμό των διαγωνισμών διαπίστωσα ότι για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα υπήρχε αυτός ο τύπος βαθμολόγησης (12-10-8-6 κτλ) ο οποίος όμως σύντομα εγκαταλείφθηκε. Ας μας βοήθησει κάποιος παλιότερος να μας πει γιατί δε περπάτησε εν τέλει αυτό το σενάριο βαθμολόγησης.
Όχι ότι θα είχε διαφορά νομίζω πως, οι πιο επιτυχημένες ιστορίες πάλι θα λάμβαναν τη μερίδα του λέοντος.
Όπως ειπωθηκε από όλους και νομίζω συμφωνούμε, δε γίνεται να βγάλουμε εκ του ασφαλούς αποτέλεσμα όταν μιλάμε για καθαρά υποκειμενικά κριτήρια. Άδικο πολλές φορές για κάποιους που κάνουν τρομερή δουλειά, αλλά είπαμε, δεν είναι το μείζον θέμα το βραβείο.

Σκοπός είναι να ανέβει η συμμετοχή συνολικά και προτάθηκαν αρκετοί ωραίοι τρόποι για να συμβεί αυτό. Ίσως ένα best of, ίσως μια βαθμολόγηση στα επιμέρους κριτήρια, ένας διαχωρισμός, δε ξέρω, πολλά μπορούμε να σκεφτούμε ακόμα.
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.252
Likes
6.730
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Αναφέρθηκε και από άλλους πως θα βοηθούσε η ψηφοφορία να γίνεται με βαθμούς και όχι μόνο με απλούς, ισοδύναμους ψήφους. Αν όντως υπάρχει τέτοια δυνατότητα του εργαλείου, βέβαια.
Θεωρώ πως σίγουρα είναι καλύτερος τρόπος.
Αν π.χ. στον διαγωνισμό, αυτόν που μόλις τελείωσε, βαθμολογούσαν όσοι ψήφισαν, με 3 την ιστορία για την Μάλτα - Σικελία και με 1 την ιστορία για την Χώρα των Σοβιετικών, τότε θα είχαμε ως αποτέλεσμα η Μάλτα - Σικελία να έπαιρνε 45 πόντους (που δεν ήταν καν στην τριάδα) και να ξεπερνούσε τη Χώρα των Σοβιετικών που θα είχε 41 πόντους. Δεν είμαι σίγουρος βέβαια πως τελικά θα άλλαζε κάτι αλλά νομίζω πως θα ήταν δικαιότερο το αποτέλεσμα, ειδικά στις περιπτώσεις που κάποιες ιστορίες είναι κοντά ή ακόμη και ισοβαθμούν.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.666
Likes
50.513
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Λοιπόν, πάμε πρώτα με τα βασικά. Το πρόβλημα εδώ είναι η χαμηλή συμμετοχή αναγνωστών στις ψηφοφορίες. Στη συμμετοχή συγγραφέων ως διαγωνιζόμενους δεν υπάρχει θέμα, καθώς όλες οι ιστορίες συμμετέχουν αυτόματα, χωρίς υποβολή συμμετοχών ή άλλο μέτρο που περιλαμβάνει ενέργεια από τους συγγραφείς. Επομένως, κινητροδότηση στους συγγραφείς, είτε με περισσότερα βραβεία είτε με βραβεία κάποιας αξίας, δεν έχει νόημα ως προς το συγκεκριμένο πρόβλημα, ακριβώς γιατι το κίνητρο θα απευθύνεται σε λάθος ανθρώπους.
Σοφά μιλάς, προς το παρόν λες τα αυτονόητα, κατ' εμέ.

Αν είχαμε ψηφοφορίες πιο κοντά στην αρχική δημοσίευση, όπου ο κόσμος θα είχε τις ιστορίες φρέσκιες, πιστεύω θα είχαμε και μεγαλύτερη συμμετοχή.
Όντως, αλλά υποτίθεται ότι ο σκοπός είναι να αναστηθούν οι παλιές ιστορίες.

Μια άλλη προσέγγιση, θα ήταν να μη ζητάμε από όλο τον κόσμο να ψηφίσει ιστορίες. Να είχαμε ξέρω γω μια εκλεγμένη κριτική επιτροπή, ή ό,τι άλλο. Αυτό βέβαια δε βοηθάει το στόχο της υπενθύμισης ιστοριών και της αύξησης της αναγνωσιμότητάς τους, οπότε πιθανότατα δεν είναι λύση.
Μιλάμε για φόρουμ στο οποίο κυρίως συμμετέχουν Έλληνες. Φαντάζεσαι τι είχε να γίνει με την επιτροπή; Κατηγορίες, σκάνδαλα, στημένα, κλάματα, τσακωμοί, όλα αυτά για ένα βραβείο για το ονόρε. Άσε καλύτερα. Οι επιτροπές στην Ελλάδα είναι για τον Τραμπάκουλα και αν.

Στο διαγωνισμό του προηγούμενου μήνα δεν ψήφισα. Όχι επειδή το αμέλησα. Θεωρούσα ότι ανάμεσα στις υποψήφιες ιστορίες ήθελα να δώσω 0 ψήφους. Οι ίδιοι συγγραφείς είχαν δώσει καλύτερα δείγματα, και δε μου άρεσε καμμία αρκετά για μη μετανιώσω την ψήφο που θα της έδινα.
Α καλά, εσύ το έχεις πάει σε άλλο επίπεδο...

Πάμε τώρα στα κριτήρια. Προφανώς ο καθένας ψηφίζει ότι του αρέσει, και εξίσου προφανώς το τι του αρέσει δείχνει και "τις τάσεις της κοινής γνώμης". Δεν τίθεται θέμα να υπαγορεύσει κανείς σε κανένα άλλο τι πρέπει να του αρέσει ή τίποτα τέτοιο. Επίσης, κανένας δε δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό, και το να ψηφίζεται δε σημαίνει ότι ιστορία του είναι απαραίτητα πολύ καλή, απλά ότι είναι δημοφιλής στο συγκεκριμένο κοινό που ψήφισε τη συγκεκριμένη φορά. Το λέω αυτό γιατί, με τόσο μικρή συμμετοχή, είναι εύκολο το κοινό να μεταβάλλεται και να ψηφίζει διαφορετικά, όπως άλλωστε μεταβάλλεται και η συνολική αναγνωστική δραστηριότητα στο forum (κάποια στιγμή ο Defkalion είχε π.χ. αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη μεταβολή στην επισκεψιμότητα λόγω της Πανδημίας).
Συμφωνώ.

Μήπως θα ήταν καλύτερο, αντί να ζητάγαμε από τους αναγνώστες να επιλέξουν 3 ιστορίες ανάμεσα σε 15, να τους ζητάγαμε να τις βαθμολογήσουν όλες, είτε συνολικά είτε ακόμα καλύτερα επί συγκεκριμένων κριτηρίων (θα βρούμε ποιά θα είναι αυτά - π.χ. στυλ γραφής, πληροφορίες για προορισμό, οπτικοακουστικό υλικό, βαθμός δυσκολίας ταξιδιού κλπ), να είναι οι βαθμοί δημόσιοι, και να κερδίζει όποια συγκεντρώσει το ψηλότερο σκορ;
Ζαλίστηκα και που το διάβασα ρε άνθρωπε. Προτιμώ να επιστρέψω στην 3η Λυκείου και να δώσω Πανελλήνιες!
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.140
Likes
20.430
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Αναφέρθηκε και από άλλους πως θα βοηθούσε η ψηφοφορία να γίνεται με βαθμούς και όχι μόνο με απλούς, ισοδύναμους ψήφους.
Να πιαστώ απο τη κουβέντα σου αγαπητέ για να πω κάτι ακόμα.

Αυτοί που θα διαβάσουν τις ιστορίες ή τις έχουν ήδη διαβάσει και τις θυμούνται θα μπουν στη διαδικασία της βαθμολόγησης πιο εύκολα απο αυτούς που είναι νέοι στο φόρουμ και δεν έχουν διαβάσει καμία ιστορία ή έστω έχουν διαβάσει λίγες.
Όταν πρωτο εγγράφηκα εδώ συμμετείχα κανονικά στις ψηφοφορίες, αλλά χρειαζόμουν πολύ περισσότερο χρόνο για να διαβάσω όλες τις ιστορίες. Παρόλα αυτά το έκανα και ευτυχώς είχα 3 βδομάδες περιθώριο. Αν ήταν πιο λίγο δεν θα προλάβαινα με τίποτα. Δεν προλάβαινα πολύ λίγες φορές να μην τις διαβάσω όλες (συνήθως όταν ταξίδευα). Πλέον ο διαγωνισμός τρέχει για ιστορίες που είναι απο το 2017 και μετά, που τις περισσότερες τις ξέρω ήδη. Για να καταλήξω και να μην κουράζω, η ανάγνωση των ιστοριών είναι ήδη ένας "κόπος" που πρέπει να γίνει απο όσους θέλουν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία, αν μπουν και στο δίλημμα να βαθμολογήσουν τις 15 ή τις 10 απο αυτές, νομίζω οτι δεν προσελκύει και πολύ, ειδικά τα νέα μέλη. Εκτός αν δεν μας ενδιαφέρει αυτό το κοινό. Βέβαια και αυτό είναι υποκειμενικό. Εγώ πάλι θα συμμετείχα. Άλλοι λόγοι με αποτρέπουν να μην συμμετέχω, που έχει συμβεί (για έναν ολόκληρο χρόνο δεν συμμετείχα), αλλά δεν είναι της παρούσης.

Επίσης να μην ξεχνάμε οτι η διεξαγωγή του διαγωνισμού και η συμμετοχή σε αυτόν με το δικαίωμα της ψήφου απαιτεί ενεργή συμμετοχή γενικά στο φόρουμ. Δεν νομίζω οτι ψηφίζουν οι περιστασιακοί χρήστες του φόρουμ. Αν όντως συμβαίνει αυτό, τότε οι συχνοί χρήστες βαριούνται τη διαδικασία ή τέλος πάντων δεν τους προσελκύει. Εγώ θα προτιμούσα να συμμετέχουν και οι νέοι χρήστες. Τότε τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και θα είχαν και πιο πολύ ενδιαφέρον! Πως τους προσελκύεις αυτούς όμως;.....και αν καταφέρεις να τους προσελκύσεις θα τους κάνεις και θαμώνες. Αν τους κάνεις θαμώνες, ε όλο και κάποια ιστορία θα γράψουν.

Κατανοώ το γεγονός οτι ο διαγωνισμός είναι για να θυμόμαστε τις παλιές ιστορίες (αν και αυτές που είναι δημοφιλείς στο φόρουμ δεν έχουν ανάγκη κανέναν διαγωνισμό για να αναβιώσουν!), αλλά για να γίνει πιο ελκυστική η διαδικασία του διαγωνισμού και κατ΄ επέκταση η συμμετοχή στη ψηφοφορία χρειάζεται ένα δυνατό κίνητρο, που κατα την γνώμη δεν θα πρέπει να κουράζει περεταίρω τον συμμετέχοντα.
Μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ τι ήταν αυτό που με έκανε να συμμετέχω στον διαγωνισμό όταν πρωτο μπήκα στο φόρουμ. Εκτός απο την ίδια την ανάγνωση των ιστοριών, αυτό που μου κρατούσε ενεργό το ενδιαφέρον ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, να θα πέσω μέσα στις ψήφους που έχω ρίξει κτλ κάτι που πολλοί εδώ μέσα δεν το έχετε χάσει ακόμα όπως φαίνεται! Εγώ το έχω χάσει....είναι πολύ προβλέψιμος ο διαγωνισμός πλέον. Ευτυχώς υπάρχουν οι ιστορίες που δεν έχω διαβάσει για να διαβάζω, αν και αυτές με το καιρό λιγοστεύουν, καθώς τις παρακολουθώ κατα την συγγραφή τους. Ίσως και γι αυτό τα πιο πολλά ενεργά μέλη δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία πλέον. Ίσως...
 
Last edited:

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.566
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Αγαπητοί, μήπως το παρατραβήξατε; Είναι δυνατόν άνθρωποι ταξιδεμένοι, να μιλούν τόσο πολύ για βραβεία;
Αυτό που θέλω γράφοντας μια ιστορία είναι να πω τις σκέψεις μου και να βοηθήσω αν θέλει κανείς να πάει στο μέρος που πήγα.
Καθόλου δε με νοιάζει αν μια ιστορία μου θα είναι στις 15 υποψήφιες. Και δε διαπίστωσα όταν είναι μια ιστορία μου υποψήφια να μπήκαν πολλοί στον κόπο να τη διαβάσουν. Ας αφήσουμε τα παραμύθια.
Μου αρέσει που είμαι ενεργό μέλος στο φόρουμ, τη βρίσκω με την επικοινωνία μου με όσους γράφουμε στα ίδια θέματα. Θα συνεχίσω να γράφω και ίσως και να ψηφίζω.
Μου αρέσει να κάνω πλάκες, αλλά ας σοβαρευτούμε.
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.252
Likes
6.730
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
η ανάγνωση των ιστοριών είναι ήδη ένας "κόπος"
Κόπος; Αν είναι κόπος για κάποιον τότε να μην ψηφίσει. Για μένα η ψηφοφορία απλά είναι ένα κίνητρο για να διαβάσω ιστορίες που αλλιώς μπορεί να μην της έβρισκα καν.

αν μπουν και στο δίλημμα να βαθμολογήσουν τις 15 ή τις 10 απο αυτές,
Too much. 3 ψήφοι, άντε το πολύ 5. Αν μπούμε στην διαδικασία να βαθμολογούμε 10-15 θα χάσουμε την μπάλα.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.140
Likes
20.430
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Κόπος; Αν είναι κόπος για κάποιον τότε να μην ψηφίσει. Για μένα η ψηφοφορία απλά είναι ένα κίνητρο για να διαβάσω ιστορίες που αλλιώς μπορεί να μην της έβρισκα καν.
Για εμένα ή εσένα μπορεί να είναι μία ευχάριστη διαδικασία γι αυτό έβαλα και τη λέξη σε εισαγωγικά. Δεν είναι όλοι του διαβάσματος! Εγώ πάντως δεν έχω ανάγκη τον διαγωνισμό για να βρω ιστορίες για διάβασμα. Και η συζήτηση γίνεται για το πως θα αυξηθεί η συμμετοχή στη ψηφοφορία.

Too much. 3 ψήφοι, άντε το πολύ 5. Αν μπούμε στην διαδικασία να βαθμολογούμε 10-15 θα χάσουμε την μπάλα.
Ειπώθηκε πρόταση να βαθμολογούμε όλες τις ιστορίες. 3 ψήφους δίνουμε ήδη. Άλλο να δίνουμε ψήφους και άλλο να βαθμολογούμε τις ιστορίες.

Και δε διαπίστωσα όταν είναι μια ιστορία μου υποψήφια να μπήκαν πολλοί στον κόπο να τη διαβάσουν.
Και που το ξέρεις;

Καθόλου δε με νοιάζει αν μια ιστορία μου θα είναι στις 15 υποψήφιες.
Μάλλον δεν παρακολουθείς και πολύ τους διαγωνισμούς αλλιώς θα ήξερες οτι όλες οι ιστορίες διαγωνίζονται με χρονολογική σειρά.....
Εγώ πάντως σοβαρά μιλάω, όπως και όσοι θέλουν να αυξηθεί η συμμετοχή στη ψηφοφορία.
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.252
Likes
6.730
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Εγώ πάντως δεν έχω ανάγκη τον διαγωνισμό για να βρω ιστορίες για διάβασμα
Δεν είναι θέμα ανάγκης. Για παράδειγμα μια ιστορία για την Κρήτη που έχω πάει 8-9 φορές δεν θα την έψαχνα. Αν όμως "εμφανιστεί" σ' έναν διαγωνισμό θα την διαβάσω.

3 ψήφους δίνουμε ήδη
3 ψήφους δίνουμε αλλά ισότιμους, χωρίς βαθμονόμηση. Δηλαδή δεν μπορούμε να "επιδοτήσουμε" την ιστορία που μας άρεσε περισσότερο και την αξιολογούμε αναγκαστικά ακριβώς όσο και την 2η ή την 3η που μπορεί να είναι σαφέστατα "χειρότερες" από την 1η. Γι' αυτό λέω να υπάρχει βαθμονόμηση.
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
988
Likes
2.082
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Πολύ ωραία, συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!
Ήμουν σχεδόν βέβαιος αυτή τη φορά για το αποτέλεσμα.
2 στα 3 εγώ! συγχαρητήρια σε όλους που μας κρατάτε τόσο καλή συντροφιά!
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
988
Likes
2.082
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Σοφά μιλάς, προς το παρόν λες τα αυτονόητα, κατ' εμέ.


Όντως, αλλά υποτίθεται ότι ο σκοπός είναι να αναστηθούν οι παλιές ιστορίες.


Μιλάμε για φόρουμ στο οποίο κυρίως συμμετέχουν Έλληνες. Φαντάζεσαι τι είχε να γίνει με την επιτροπή; Κατηγορίες, σκάνδαλα, στημένα, κλάματα, τσακωμοί, όλα αυτά για ένα βραβείο για το ονόρε. Άσε καλύτερα. Οι επιτροπές στην Ελλάδα είναι για τον Τραμπάκουλα και αν.


Α καλά, εσύ το έχεις πάει σε άλλο επίπεδο...


Συμφωνώ.


Ζαλίστηκα και που το διάβασα ρε άνθρωπε. Προτιμώ να επιστρέψω στην 3η Λυκείου και να δώσω Πανελλήνιες!
κι εγώ ζαλίστηκα!
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.140
Likes
20.430
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
3 ψήφους δίνουμε αλλά ισότιμους, χωρίς βαθμονόμηση. Δηλαδή δεν μπορούμε να "επιδοτήσουμε" την ιστορία που μας άρεσε περισσότερο και την αξιολογούμε αναγκαστικά ακριβώς όσο και την 2η ή την 3η που μπορεί να είναι σαφέστατα "χειρότερες" από την 1η. Γι' αυτό λέω να υπάρχει βαθμονόμηση.
Αφού αυτό θέλετε οι περισσότεροι, γιατί αυτό πιστεύετε οτι θα αυξήσει τη συμμετοχή, δεν έχετε παρα να το ζητήσετε. Άλλωστε το βραβείο δεν έχει καμία μα καμία σημασία, ειδικά για τους ταξιδευτές! Η συμμετοχή μετράει και αυτή θέλουμε να αυξήσουμε.
Καλή συνέχεια.
 

Mikes

Member
Μηνύματα
120
Likes
921
Ισως μια φορα το χρονο πχ να γινεται ενα best of top3/ετος ή ακομα και αλλο ενα best of 4,5,6/ετος...Σιγουρα υπαρχουν διαμαντακια σε παλαιοτερες ιστοριες οπου πολλα νεοεισερχομενα μελη δεν εχουν δει ακομα
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.398
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom