Ταξιδιωτική Ιστορία του Μήνα - Ιούνιος - Αύγουστος 2017

Sam-chal

Member
Μηνύματα
934
Likes
2.105
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Χαίρομαι που με την δική μου παράκληση για 5 ψήφους συζητάμε για προβλήματα που έχουν προκύψει αλλά δεν υπήρξε η αφορμή για έκφραση προβληματισμών.
Οι ιστορίες που μπαίνουν προς ψηφοφορία είναι πολλές και κυρίως μεγάλες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε το χρόνο να τις διαβάσουμε όλες ή να τις περνάμε διαβάζοντας την εισαγωγή.
Θα προτείνω να μειωθούν και να περιλαμβάνουν ιστορίες μηνός.
Πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση θα βρεθεί κάποιος κοινός τόπος.
Επίσης θα μπορούσε να υπάρχει ως έπαθλο κάποιο ταξιδιωτικό βιβλίο. Οι εκδοτικοί οίκοι δεν θα είχαν πρόβλημα να διαθέσουν κάποια αντίτυπα.
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.904
Likes
12.831
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Τέλειωσε ο διαγωνισμός και έχουμε αποτελέσματα!

1η θέση
η @alma με την ιστορία Στη γη των Σοβιετικών, των τσάρων και της ματριόσκας

2η θέση
ο @taver με την ιστορία Η κατάκτηση του άγριου Βορρά

3η θέση
ο @silversurfer με την ιστορία Μία βόλτα απ'το Λάος

Συγχαρητήρια στους τρεις νικητές και πολλά ευχαριστώ σε όλους τους συγγραφείς που διαγωνίστηκαν ☺.
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.576
Likes
14.736
Συγχαρητήρια σε όλους.Νικητές και διαγωνιζόμενους.Μακάρι κάποιες σκέψεις που γράφτηκαν παραπάνω να βοηθήσουν να αυξηθεί η συμμετοχή.

2/3 το αποτέλεσμα αυτήν την φορά.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες και συγχαρητήρια στους νικητές. Κρίμα που ψήφισαν μόνο 56 άτομα. Ελπίζω στην επόμενη ψηφοφορία τουλάχιστον να διπλασιαστούν.
2/3 απο μένα.
 

alma

Member
Μηνύματα
3.997
Likes
16.834
Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους διάβασαν και ψήφισαν την ιστορία μου,καθώς και όλους όσους μου έγραψαν τόσο όμορφα σχόλια!
Όταν ένα ταξίδι έχει τόσο ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου όπως αυτό που ήταν και η πρώτη μου φορά στη Ρωσία, σε κάνει να χαίρεσαι πολλαπλά όταν βρίσκει ανταπόκριση και στους αναγνώστες.
Σε όσους έχετε την επιθυμία να πραγματοποιήσετε ένα παρόμοιο ταξίδι, εύχομαι να τα καταφέρετε!
Καλά ταξίδια(όποτε κι αν αυτά γίνουν)!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.401
Likes
49.637
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Πολύ ωραία, συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!
Ήμουν σχεδόν βέβαιος αυτή τη φορά για το αποτέλεσμα.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.597
Likes
29.746
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Να ευχαριστήσω από την πλευρά μου τα 28 μέλη που ψήφισαν την ιστορία μου και την κατέταξαν στη δεύτερη θέση, αλλά και τα 28 ακόμα μέλη που μπήκαν στον κόπο να τη διαβάσουν για να ψηφίσουν, έστω κι αν δεν έτυχε της προτίμησής τους. Αλλά και όλους τους άλλους αναγνώστες που δίνουν το χρόνο τους για να διαβάσουν τέτοια μακροσκελή ταξιδιωτικά αφηγήματα που βεβαίως δε γράφονται με σκοπό να συμμετάσχουν σε οποιασδήποτε μορφής διαγωνισμούς.

Για τη συζήτηση που άρχισε, δεν ήθελα να συμμετάσχω σε συζήτηση περί κριτιρίων κλπ ενώ είχα ανοικτή υποψηφιότητα, αλλά τώρα που έληξε η ψηφοφορία θα επανέλθω με άλλο μήνυμα.
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.802
Likes
12.495
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Καταρχάς συγχαρητήρια στη νικήτρια και τους νικητές! :)

Όσον αφορά την ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις ταξιδιωτικές ιστορίες, νομίζω ότι κάθε μέλος έχει τα δικά του υποκειμενικά κριτήρια για το τι θα το κάνει να θεωρήσει μια ιστορία καλή, μέτρια ή κακή και για το κατά πόσο θα θελήσει να την ψηφίσει.

Προσωπικά έχει τύχει πολλές φορές να ψηφίσω ιστορίες από ευρωπαϊκούς ή ακόμα και ελληνικούς προορισμούς επειδή μου άρεσε η αφήγηση ή απλά επειδή με ενδιέφερε πολύ το χ μέρος ή ο τρόπος ταξιδιού. Άλλωστε αυτό που έχω καταλάβει τόσα χρόνια στο φόρουμ είναι ότι τα γούστα είναι τόσο υποκειμενικά και πως προορισμοί που για κάποιους φαίνονται πολύ συναρπαστικοί για άλλους είναι εντελώς αδιάφοροι. Αλλά και όσον αφορά τον τρόπο γραφής υπάρχει ένα φάσμα στις "προτιμήσεις": υπάρχουν άτομα που πλήττουν αφόρητα με τις "βιωματικές" περιγραφές και προτιμούν κάτι πιο straightforward (πχ οδηγούς), ενώ άλλα το αντίθετο.

Από εκεί και πέρα ναι, ας μη δουλευόμαστε, μια ιστορία για την Oυγκάντα πχ δύσκολα θα "χάσει" από μια ιστορία για τα Μετέωρα (θα πρέπει να είναι πολύ αριστοτεχνικά γραμμένη η δεύτερη για να ξεχωρίσει). Είναι γεγονός ότι το πιο "εξωτικό" και δυσπρόσιτο εντυπωσιάζει πιο εύκολα. Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχουν μέλη που τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής/συμπάθειας κλπ από άλλα και είμαι σίγουρη ότι αρκετοί άνθρωποι επηρεάζονται και από αυτόν τον παράγοντα πέρα από την "ποιότητα" του χ γραπτού. Κάθε φόρουμ αποτελεί μια μικρή κοινότητα με τους κανόνες που λίγο πολύ διέπουν όλες τις κοινότητες.

Για μένα πάντως τα βραβεία δε θα έπρεπε να είναι κίνητρο για να μπει κανείς στον κόπο να γράψει ή όχι. Προσωπικά τα αντιλαμβάνομαι σαν έναν τρόπο να ξαναθυμηθούμε παλιές ιστορίες ή για να διαβάσουμε κάποιες που μας είχαν διαφύγει. Τη συγγραφή ιστοριών πάντα την έβλεπα σαν προσωπική έκφραση και μοίρασμα εμπειριών.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.436
Likes
21.571
Επόμενο Ταξίδι
Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Για μένα πάντως τα βραβεία δε θα έπρεπε να είναι κίνητρο για να μπει κανείς στον κόπο να γράψει ή όχι.
Με αφορμή το σχόλιο αυτό, να κάνω μία διευκρίνηση για μένα.
Το θέμα είναι πως θα δοθεί κίνητρο για μεγαλύτερη συμμετοχή στις ψηφοφορίες των διαγωνισμών και όχι να δοθεί κίνητρο για συγγραφή ιστοριών. Πρότεινα να αυξηθεί η επιβράβευση, έστω και με δύο ψήφους παραπάνω, για τους λόγους που έχω εξηγήσει. Μπορεί βέβαια αυτό να οδηγήσει σε συγγραφή περισσότερων ιστοριών, μπορεί και όχι. Στην ψηφοφορία δεν συμμετέχουν μόνο αυτοί που γράφουν ιστορίες. Αν ήταν να γράφουμε ιστορίες για να παίρνουμε βραβεία, πολλοί απο εμάς δεν θα έγραφαν ποτέ, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν βραβείο.
Πιστεύω πως αν γίνει κάποια κατηγοριοποίηση, δεν θα είναι τόσο προβλέψιμο το αποτέλεσμα και θα δημιουργείται αυτο που λέμε "αγωνία και σασπένς". Με αυτό το τρόπο "μπορεί" να αυξηθεί η συμμετοχή. Και το αποτέλεσμα θα είναι πιο "δίκαιο" κατα τη γνώμη μου.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.597
Likes
29.746
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Λοιπόν, πάμε πρώτα με τα βασικά. Το πρόβλημα εδώ είναι η χαμηλή συμμετοχή αναγνωστών στις ψηφοφορίες. Στη συμμετοχή συγγραφέων ως διαγωνιζόμενους δεν υπάρχει θέμα, καθώς όλες οι ιστορίες συμμετέχουν αυτόματα, χωρίς υποβολή συμμετοχών ή άλλο μέτρο που περιλαμβάνει ενέργεια από τους συγγραφείς. Επομένως, κινητροδότηση στους συγγραφείς, είτε με περισσότερα βραβεία είτε με βραβεία κάποιας αξίας, δεν έχει νόημα ως προς το συγκεκριμένο πρόβλημα, ακριβώς γιατι το κίνητρο θα απευθύνεται σε λάθος ανθρώπους.

Τι μπορούμε να κάνουμε για το πρόβλημα; Κατ' αρχήν παρατηρώ ότι τα άτομα που πατούσαν "like" στις υποψήφιες ιστορίες μιας εποχής είναι αρκετά διαφορετικά από τα άτομα που εκδηλώνουν τη συμμετοχή τους στιςς ψηφοφορίες (καθώς δε μπορώ να ξέρω ποιός ψηφίζει, παίρνω το επόμενο καλύτερο στοιχείο, δηλαδή ποιός συμμετέχει στην κουβέντα). Με την παρέλευση του χρόνου, το αναγνωστικό κοινό αλλάζει. Και για κάποιον που δεν είχε την ευκαιρία να διαβάζει τις ιστορίες όπως γράφονταν, κεφάλαιο-κεφάλαιο, ο κόπος να κάτσει να διαβάσει κάθε ιστορία 10-15-πόσων κεφαλαίων είναι εμπόδιο. Αν είχαμε ψηφοφορίες πιο κοντά στην αρχική δημοσίευση, όπου ο κόσμος θα είχε τις ιστορίες φρέσκιες, πιστεύω θα είχαμε και μεγαλύτερη συμμετοχή.

Μια άλλη προσέγγιση, θα ήταν να μη ζητάμε από όλο τον κόσμο να ψηφίσει ιστορίες. Να είχαμε ξέρω γω μια εκλεγμένη κριτική επιτροπή, ή ό,τι άλλο. Αυτό βέβαια δε βοηθάει το στόχο της υπενθύμισης ιστοριών και της αύξησης της αναγνωσιμότητάς τους, οπότε πιθανότατα δεν είναι λύση.

Πάμε τώρα στον αριθμό ψήφων. Συμφωνώ ότι ψηφίζουμε για να βοηθήσουμε κάποιες ιστορίες να διακριθούν, όχι απλά και μόνο όσες μας άρεσαν. Αν υπάρχουν τέτοιες, και όσες υπάρχουν. Στο διαγωνισμό του προηγούμενου μήνα δεν ψήφισα. Όχι επειδή το αμέλησα. Θεωρούσα ότι ανάμεσα στις υποψήφιες ιστορίες ήθελα να δώσω 0 ψήφους. Οι ίδιοι συγγραφείς είχαν δώσει καλύτερα δείγματα, και δε μου άρεσε καμμία αρκετά για μη μετανιώσω την ψήφο που θα της έδινα.

Πάμε τώρα στα κριτήρια. Προφανώς ο καθένας ψηφίζει ότι του αρέσει, και εξίσου προφανώς το τι του αρέσει δείχνει και "τις τάσεις της κοινής γνώμης". Δεν τίθεται θέμα να υπαγορεύσει κανείς σε κανένα άλλο τι πρέπει να του αρέσει ή τίποτα τέτοιο. Επίσης, κανένας δε δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό, και το να ψηφίζεται δε σημαίνει ότι ιστορία του είναι απαραίτητα πολύ καλή, απλά ότι είναι δημοφιλής στο συγκεκριμένο κοινό που ψήφισε τη συγκεκριμένη φορά. Το λέω αυτό γιατί, με τόσο μικρή συμμετοχή, είναι εύκολο το κοινό να μεταβάλλεται και να ψηφίζει διαφορετικά, όπως άλλωστε μεταβάλλεται και η συνολική αναγνωστική δραστηριότητα στο forum (κάποια στιγμή ο Defkalion είχε π.χ. αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη μεταβολή στην επισκεψιμότητα λόγω της Πανδημίας).

Προσωπικά, διαφωνώ αρκετές φορές με τις επιλογές του κοινού. Θα χρησιμοποιήσω παράδειγμα από ένα παλιότερο διαγωνισμό. Πάμε εδώ: Ταξιδιωτική Ιστορία του Μήνα - Απρίλιος - Μάιος 2017 . Στο διαγωνισμό αυτό, στην τέταρτη και την πέμπτη θέση βρέθηκαν δυο ιστορίες από τη Νέα Υόρκη. Και τους δυο συγγραφείς τους γνωρίζω ελάχιστα, δεν τίθεται θέμα προσωπικής συμπάθειας ή αντιπάθειας, και θεωρώ και τις δυο ιστορίες καλές. Αλλά η ιστορία που ψηφίστικε λιγότερο, είχε πίσω της απείρως περισσότερη δουλειά από αυτή που κατέκτησε την τέταρτη θέση. Είχε research, αναλύσεις, αντιπαραθέσεις στοιχείων, αναζήτηση λεπτομερειών κ.ο.κ. Θα μου πεις δεν αρκεί ο κόπος, σημασία έχει το αποτέλεσμα, και ναι, το ότι κάποιος προσπάθησε παραπάνω δε σημαίνει ότι το κοινό που θα τον διαβάσει ενδιαφέρεται κιόλας γι αυτό. Πράγματι.

Γιατί όμως να στεκόμαστε μόνο στη δημοφιλία; Και τον Κοέλιο και τη Δημουλίδου τους διαβάζουν και αγοράζουν σωρηδόν τα βιβλία τους, δε σημαίνει κιόλας ότι αυτά είναι τα καλύτερα (χωρίς να κάνω άλλο παραλληλισμό, εννοείται). Είναι η ελεύθερη, συχνά συναισθηματική επιλογή ποιοτικών κριτιρίων αυτό που θέλουμε για το διαγωνισμό; Μήπως θα ήταν καλύτερο, αντί να ζητάγαμε από τους αναγνώστες να επιλέξουν 3 ιστορίες ανάμεσα σε 15, να τους ζητάγαμε να τις βαθμολογήσουν όλες, είτε συνολικά είτε ακόμα καλύτερα επί συγκεκριμένων κριτηρίων (θα βρούμε ποιά θα είναι αυτά - π.χ. στυλ γραφής, πληροφορίες για προορισμό, οπτικοακουστικό υλικό, βαθμός δυσκολίας ταξιδιού κλπ), να είναι οι βαθμοί δημόσιοι, και να κερδίζει όποια συγκεντρώσει το ψηλότερο σκορ; Ομολογουμένως, το να διαλέξεις Χ από Ψ ιστορίες είναι ψυχοφθόρο και ινστικτωδώς ο κόσμος το αποφεύγει - κατά τον ίδιο τρόπο που κι εγώ αποφεύγω να ξεσκαρτάρω τις φωτογραφίες μου. Είναι πολύ πιο εύκολο να βάλεις βαθμούς. Κάτι τέτοιο θα είναι και πιο συγκρίσιμο και προσβάσιμο για συνολικά στατιστικά ιστοριών ανά προορισμό, ανά έτος, ανά δεν ξέρω κι εγώ τι.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.529
Μηνύματα
899.333
Μέλη
39.248
Νεότερο μέλος
Georgetsn

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom