alma viajer@
Member
Περιεχόμενα
5η ΗΜΕΡΑ
Για την τελευταία ολόκληρη ημέρα μας στην Βαρκελώνη δεν είχαμε σχεδιάσει να κάνουμε κάτι οπωσδήποτε. Είχα την ιδέα να φεύγαμε από τη Βαρκελώνη για να πάμε στο μουσείο του Νταλί στο Φιγκέρες, μια μικρή πόλη λίγο έξω από τη Βαρκελώνη. Το γεγονός όμως ότι δεν οδηγούμε αυτοκίνητο και ότι δεν είχαμε κάνει κάποιον σχεδιασμό, όπως το να κλείσουμε εισιτήρια για το μουσείο, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δε θα φάμε την ημέρα μας περιμένοντας σε μια ουρά, μας αποθάρρυναν να κάνουμε αυτή την μονοήμερη. Επιπλέον, δεν είχαμε κάνει κάποια σοβαρή αναζήτηση για τη μετακίνηση μας με τα ΜΜΜ και αν πήγαινε κάτι στραβά αυτή την τελευταία ημέρα θα είχαμε πρόβλημα με την επιστροφή μας στην Ελλάδα το επόμενο πρωί. Αφού λοιπόν, δεν είχαμε κάνει καλό προγραμματισμό, αφήσαμε την επίσκεψη αυτή για άλλη φορά.
Θα μου πείτε τα είδατε όλα στη Βαρκελώνη που θέλατε να πάτε και αλλού; Προφανώς και όχι. Απλά ο Νταλί είναι Νταλί. Επομένως, αφήσαμε λίγο φλου το πρόγραμμα εκείνης της ημέρας. Και οι ποδοσφαιρόφιλοι θα ρωτήσουν το προφανές. Καλά τόσες ημέρες εκεί και δεν πήγατε ακόμα στο Camp Nou; Ε παιδιά, θα πείτε ότι είναι ιεροσυλία, αλλά δεν το επισκεφθήκαμε.🫢 Εγώ ως κοριτσάκι δεν παρακολουθώ μπάλα παρά μόνον την εθνική σε μεγάλες διοργανώσεις όποτε και αν συμμετέχει (λέμε τώρα) και ο Χ. παρακολουθούσε μικρότερος και όχι φανατικά. Τον ρώτησα πάρα πολλές φορές αν θέλει να πάμε. Εγώ δεν καιγόμουν να επισκεφθώ το Camp Nou, αλλά αν ήθελε ο Χ. προφανώς και θα πηγαίναμε. Τον ρώτησα πάρα πολλές φορές και στην Ελλάδα,αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αν ήθελε να πάμε, αλλά η απάντηση του ήταν αρνητική. Θα έψηνε και τους δύο να δούμε αγώνα ποδοσφαίρου σε αυτό το γήπεδο. Μάλιστα κοιτάξαμε όταν κλείσαμε εισιτήρια για Βαρκελώνη, αν θα γινόταν κάποιος αγώνας στο Camp Nou. Δυστυχώς, δεν θα παιζόταν κάποιο ματς, όσες ημέρες θα βρισκόμαστε εκεί.

Ξυπνήσαμε και πήγαμε να πάρουμε πρωινό στο γωνιακό μαγαζί κοντά στο ξενοδοχείο. Όμως πριν μπούμε διαπιστώσαμε ότι τα πρωινά αρτοπαρασκεύασματα είχαν γίνει καπνός. Κοιμηθήκαμε λίγο παραπάνω εκείνη την ημέρα βλέπετε. Έτσι ψάξαμε να βρούμε κάπου να φάμε για να πάρουμε δυνάμεις και να δούμε τι θα κάνουμε την τελευταία μέρα μας στην πόλη. Έριξα την ιδέα να κάνουμε μια ωραία βόλτα στην πόλη…με ποδήλατο. Δεν ξέρω αν υπήρχε κάποια εφαρμογή που να παίρνουν και οι τουρίστες τα ποδήλατα που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι. Εμείς ψάξαμε γραφείο ενοικίασης ποδηλάτων. Βρήκαμε ένα στο κέντρο, κοντά στη plaza catalunya και νοικιάσαμε 2 ποδήλατα για 10 ευρώ έκαστο για 4 ώρες. Πληρώσαμε και κάτι ενδεικτικό για εγγύηση και ξεκινήσαμε την ποδηλατάδα. Έπεισα τον Χ. να πάμε μέχρι το Camp Nou, να το δούμε έστω απέξω και να γυρίσουμε μετά να κάνουμε όλο το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Barceloneta και βόλτα στο κέντρο. Ο Χ. είχε ανοιχτό το gps για να βλέπουμε το δρόμο προς το γήπεδο. Εγώ απλά ανέμελη έκανα ποδήλατο. Δυσανασχέτησε ο άνθρωπος και με το δίκιο του, γιατί για να έχει το νου του στο δρόμο μέχρι να φύγουμε από τα μικρά στενά και να φτάσουμε σε μεγάλες λεωφόρους δεν απόλαυσε τη διαδρομή. Εγώ από την άλλη έκανα πετάλι αμέριμνη. Μέχρι να καταλάβουμε βέβαια πως κυκλοφορούμε με το ποδήλατο πέρασε λίγη ώρα. Μας έκαναν και παρατήρηση σε κάποια φάση να μην ποδηλατούμε στο πεζοδρόμιο, αν και τεράστιο και δεν ενοχλούσαμε κανέναν, αλλά στο διάδρομο για τα ποδήλατα. Προφανώς το κάναμε. Να πούμε ξανά ότι η Βαρκελώνη είναι γεμάτη ποδηλατόδρομους σε όλη την πόλη. Έχει ειδική σήμανση για τα ποδήλατα που τηρούν όλοι. Γενικά τη σήμανση την τηρούν όλοι, είτε πεζοί, είτε οδηγοί. Μου έκανε εντύπωση ότι οι δρόμοι είναι έτσι φτιαγμένοι που ο ποδηλάτης δε χρειάζεται να σταματήσει όταν ανεβοκατεβαίνει πεζοδρόμια. Είναι έτσι φτιαγμένα σαν μπάρες για να τη διευκόλυνση των ποδηλατών. Μόλις βγήκαμε στη Λεωφ. Diagonal χαρήκαμε τη βόλτα μας, γιατί ποδηλατούσαμε σε μια απέραντη ευθεία μέχρι το ύψος του γηπέδου. Να πω στο σημείο αυτό ότι η ημέρα αυτή ήταν η θερμότερη του ταξιδιού με 25-26 βαθμούς και εμείς φορούσαμε ψιλές μακρυμάνικες μπλούζες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το να ποδηλατείς σε μια ελαφρώς ανηφορική κλίση, ήταν πολύ κουραστικό. Είχαμε σκάσει. Η Βαρκελώνη είναι επίπεδη πόλη, απλά είχε ένα τσικ ανηφορική κλίση σε εκείνο το σημείο. Η επιστροφή ήταν σαφώς ευκολότερη. Κατηφόρα βλέπετε. Είδαμε νέα σημεία της πόλης. Λεωφόρους, πάρκα, κτίρια. Όσο πλησιάζαμε στο γήπεδο, τόσο αυξανόταν η κούραση μου με τη ζέστη που είχε.🫠 Όταν φτάσαμε στο γήπεδο, μου πήρε αρκετή ώρα να πάρω τις ανάσες μου. Ομολογώ ότι δεν μου έκανε καμία εντύπωση απέξω. Δεν ήταν καν όμορφο.

Έτσι, αφού ξεκουραστήκαμε, πήραμε το δρόμο της επιστροφής προς το κέντρο. Περάσαμε από διαφορετικούς δρόμους. Πόσο πολύ το χάρηκα δεν περιγράφεται. Κάνεις βόλτα μέσα στην πόλη, ανάμεσα σε τεράστιες λεωφόρους και δεν έχεις καμία ανησυχία για το αν θα σε πατήσει κανείς.

Ένιωσα λες και έζησα λίγο από την καθημερινότητα των κατοίκων αυτής της πόλης. Φτάσαμε στη θάλασσα,στο άγαλμα του Κολόμβου. Κάναμε στάση για παγωτό. Δεν παλευόταν η ζέστη εξάλλου. Συνεχίσαμε τη βόλτα μας δίπλα στη θάλασσα. Ήταν Κυριακή, είχε ζέστη, ένας λαμπρότατος ήλιος ήταν στον ουρανό και ο κόσμος είχε βγει βόλτα. Είχε κόσμο στους δρόμους, στα καφέ. Το τι γινόταν όμως στην παραλία, δε μπορώ να σας περιγράψω. Δε θέλω να ξέρω τι γίνεται εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καταλήξαμε ούτε δύο τετράγωνα δεξιά της Las Ramblas στην περιοχή του Raval, σε ένα μικρό μακρόστενο εστιατόριο ονόματι Restaurante Miño. Ήταν γουστόζικο και όταν πήγαμε δεν είχε πολύ κόσμο. Είχαμε καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση. Αυτό που δεν είχαμε δοκιμάσει στο ταξίδι μας μέχρι στιγμής ήταν paella. Επειδή φοβηθήκαμε αυτήν με θαλασσινά, πήραμε μία με κοτόπουλο και λαχανικά. Δε ξέραμε πόσο μεγάλη ήταν και αν έπρεπε να πάρουμε δύο. Παρόλα τα συνοδευτικά, νομίζω ότι αν πεινούσε πολύ κάποιος θα έπρεπε να παραγγείλει και δεύτερη. Τα φαγητά ήταν οκ, ο κατάλογος δεν ήταν πολύ μεγάλος και οι τιμές ήταν λίγο τσιμπημένες. Η συνολική εμπειρία όμως ήταν θετική. Είχαμε φάει, ξεκουραστεί και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη βόλτα μας την τελευταία μας αυτή ημέρα στην πόλη.
Που δεν είχαμε πάει; Μα φυσικά στο λόφο Montjuic, στον οποίο βρίσκονται τόσα αξιοθέατα. Κήποι βοτανικοί και μη, το μουσείο του Joan Miro, το στάδιο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992 στη Βαρκελώνη μαζί με όλες τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, το κάστρο του Montjuic κ.α. Η πρόσβαση σε αυτά είναι εφικτή, προφανώς με το εναέριο τελεφερίκ. Εμείς αποφασίσαμε να πάμε με μετρό στη plaza d Espanya και από εκεί με λεωφορείο, για να δούμε αφενός στη διαδρομή όλα αυτά τα σημεία ενδιαφέροντος, αλλά και για να μην πληρώσουμε έξτρα εισιτήριο, αφού είχαμε την Τ-casual. . Η Κυριακή μας χάλασε τα σχέδια, καθώς το λεωφορείο καθυστέρησε υπερβολικά πάρα πολύ να έρθει και ο κόσμος που το περίμενε ήταν πολύς.

Και τώρα πως κατεβαίνουμε από εδώ, πίσω στον πολιτισμό; Δε πρέπει να υπήρχε η επιλογή του λεωφορείου. Οπότε κατεβήκαμε ποδαράτο το λόφο με θέα το λιμάνι και την πόλη της Βαρκελώνης και δεν είμαστε οι μόνοι. Όταν βγήκαμε σε πιο κεντρικούς δρόμους, υπήρχε η επιλογή του ταξί, αλλά γιατί να το κάνουμε αυτό; Ήταν πολύ ευχάριστη και ρομαντική θα έλεγα η διαδρομή, παρά το γεγονός ότι ήταν κάπως απόμερο το μέρος. Πέρασε πάρα πολύ γρήγορα η ώρα της κατάβασης. Συνειδητοποίησαμε ότι το ταξίδι αυτό έφτανε στο τέλος του. Έμενε να πιούμε ένα τελευταίο ποτό στη Βαρκελώνη. Ψάξαμε και βρήκαμε ένα μπαράκι κοντά στη περιοχή από όπου κατεβήκαμε το λόφο. Δε θυμάμαι το όνομα του μαγαζιού που κάτσαμε, ούτε μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς την περιοχή στο χάρτη, αλλά δεν ήταν τουριστική. Κι όμως περπατούσαμε σε πεζοδρομημένους δρόμους, όπου μπαράκια βρίσκονταν το ένα δίπλα στο άλλο και η πλειοψηφία των πελατών ήταν ντόπιοι. Βρισκόμαστε σε μια γειτονιά της Βαρκελώνης, όπου βλέπαμε το κανονικό της πρόσωπο μακριά από τις ορδές των τουριστών. Και η γειτονιά αυτή ήταν πολύ ζωντανή. Ήπιαμε τα ποτά μας και κατευθυνθήκαμε προς την κοντινότερη στάση του μετρό για επιστροφή στο ξενοδοχείο.

6η ΗΜΕΡΑ
Το ταξίδι μας είχε φτάσει στο τέλος του. Σηκωθήκαμε πολύ νωρίς, ετοιμάσαμε τις βαλίτσες μας και πήγαμε στο στέκι μας να φάμε το τελευταίο μας πρωινό. Αχ αυτά τα croissants πόσο ωραία ήταν και πόσο θα μου έλειπαν στην Αθήνα! Ύστερα, πήγαμε στο αεροδρόμιο με τον ίδιο τρόπο που ήρθαμε, δηλαδή μετρό μέχρι την Plaza Espanya και λεωφορείο μέχρι το αεροδρόμιο. Πετούσαμε στις 11:45. Προσοχή, σε ποιο terminal θα πάτε…η Βαρκελώνη έχει δύο. Η ώρα πέρασε γρήγορα μέχρι να επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο. Η πτήση διήρκησε περίπου 2,5 ώρες και επειδή ήταν μεσημέρι η Aegean μας προσέφερε και γεύμα. Είχε να επιλέξεις. Μην περιμένετε καμία τρελή νοστιμιά και ποιότητα. Φαγητό πτήσης. Απλά πρώτη φορά έτρωγα σε αεροπλάνο. Φτάσαμε αισίως στην Αθήνα, όπου το σκηνικό του καιρού ήταν τελείως διαφορετικό. Είχε μπόλικο αέρα, ψύχρα και μουντάδα. Εμείς στη Βαρκελώνη είχαμε σκάσει. Ακόμα δεν είχαμε επιστρέψει και είχε ξεκινήσει η αναπόληση του ταξιδιού. Αχ βρε Βαρκελώνη, τι μας έκανες!

ΣΚΕΨΕΙΣ- ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
Αν με ρωτούσε κάποιος τι σου έμεινε από αυτό το ταξίδι στην Βαρκελώνη, ξέρετε τι θα του έλεγα;
Ότι η Βαρκελώνη είναι μια πόλη που πρέπει να επισκεφθεί, γιατί σέβεται τους κατοίκους της. Είναι ανθρώπινη. Είναι μια πόλη στην οποία μπορείς να αναπνεύσεις. Μπορείς να κάνεις την βόλτα σου στους τεράστιους δρόμους της, στα πεζοδρόμιά της, χωρίς να κινδυνεύεις να σε πατήσει κανείς, είτε είσαι αρτιμελής, είτε είσαι ΑΜΕΑ, διότι υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές. Μπορείς να κάνεις ποδήλατο επίσης παντού με ασφάλεια και αυτό να είναι το κύριο μέσο μεταφοράς σου μέσα στην πόλη. Και όλα αυτά, ενώ κυκλοφορείς μέσα σε μια πόλη μουσείο-κόσμημα, όπου η αρχιτεκτονική της είναι σε άλλο επίπεδο. Και το τελευταίο κτίριο είναι προσεγμένο. Ακόμη είναι μια πόλη που έχει πράσινο. Όλοι οι δρόμοι έχουν δέντρα, ενώ παντού βλέπεις φοινικάκια, ειδικά στην παραλιακή. Είναι μια πόλη καθαρή σε γενικές γραμμές. Καθημερινά έβλεπα συνεργεία του δήμου να καθαρίζουν τα πεζοδρόμια, ενώ υπήρχαν παντού κάδοι ανακύκλωσης σε πάρα πολλά χρώματα-κάθε χρώμα άλλο υλικό. Πού να δούμε τέτοια πράγματα εδώ στην Αθήνα. Ακόμα, είναι μια πόλη που μέσα σε 30 χρόνια, ενώ δεν είχε αμμουδιές, έφτιαξε τεράστιες αστικές παραλίες, τις οποίες χαίρεται ο κόσμος. Με τέτοια πολυκοσμία δεν ξέρω τι χαίρεται, αλλά έχει ελεύθερη πρόσβαση τέλος πάντων. Δεν είναι σαν την παραλιακή στην Αθήνα, που ξέρεις ότι έχεις δίπλα θάλασσα, αλλά την βλέπεις με το κυάλι. Επίσης, έχει πάρκα και κοντά λόφους και βουνά για σύντομες εξορμήσεις. Είναι μια πόλη που θα μπορούσα εγώ και νομίζω πολλοί Έλληνες να μείνουν άνετα. Είναι κοντά στην ιδιοσυγκρασία μας.
Θα μου πεις, δεν είδες αρνητικά; Προφανώς. Είναι μια πόλη που έχει τρελό τουρισμό. Οι κάτοικοι δυσανασχετούν με τις ορδές τουριστών που καταφθάνουν στην πόλη. Λόγω των airbnb δεν είναι βιώσιμα τα ενοίκιά τους. Ομολογώ ότι στο ταξίδι μας, δε νομίζω ότι συναντήσαμε ντόπιους. Δεν εννοώ κατοίκους της Βαρκελώνης, γενικά Ισπανούς. Και αυτό μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η αλήθεια. Στα μαγαζιά οι υπάλληλοι ήταν είτε Λατινοαμερικάνοι, είτε Ασιάτες. Μέχρι και σε μουσεία είδα υπαλλήλους Κινέζους. Οι Ισπανοί ήταν ελάχιστοι. Δε ξέρω πραγματικά που κρύβονταν σε αυτή την πόλη! Επίσης, κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν η ελεύθερη χρήση κάνναβης. Υπήρχαν παντού μαγαζιά που πουλούσαν, ο κόσμος κάπνιζε ελεύθερα, ακόμα και μπροστά σε αστυνομικούς. Δεν υπήρχε μέρα που να μην δούμε (και να μη μυρίσουμε) κάποιον να καπνίζει στην πόλη. Δεν ξέρω αν είναι ελεύθερο παντού σε όλη τη χώρα ή είναι ειδικό το καθεστώς στην Βαρκελώνη. Προφανώς υπήρχαν οι κακόφημες περιοχές, εγκληματικότητα, τα ανέφερα και νωρίτερα, όπως άλλωστε και στις περισσότερες μεγαλουπόλεις του κόσμου.
Επίσης, θα το πω και ας γελάσετε! Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που τοποθετούσαν τις χαρτοπετσέτες στα μαγαζιά εστίασης.

Γενικά, σε αυτό το ταξίδι μου έκαναν περισσότερο εντύπωση μικρά τέτοια πράγματα ή πράγματα καθημερινότητας. Η σύγκριση ήταν αυτόματη με την καθημερινή ζωή στην Αθήνα. Προφανώς, υπήρχαν και τα αξιοθέατα όπως η Sagrada Familia, αλλά όταν σκέφτομαι αυτό το ταξίδι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι τεράστιοι δρόμοι, η αρχιτεκτονική και η βόλτα με το ποδήλατο!

Στο σημείο αυτό να πω ότι το συνολικό κόστος του ταξιδιού ανά άτομο ανήλθε περίπου στα 740 ευρώ. Εισιτήρια, διαμονή, μουσεία, φαγητά, τα πάντα. Δεν στερήθηκα τίποτα. Δεν έκανα όμως, βόλτα στα μαγαζιά και δεν ψώνισα ρούχα όπως κάνει πολύς κόσμος ας πούμε. Δώρα σε φίλους ήταν τα μαγνητάκια.
Ακόμη, είναι σημαντικό να πω ως απολογισμό του πρώτου ταξιδιού, ότι τελικά το φαγητό είναι σημαντικό σε τέτοια ταξίδια. Στην Ελλάδα δεν έδινα ποτέ ιδιαίτερη βάση στο φαγητό, αλλά όταν περπατάς κάθε μέρα πάνω κάτω 15χλμ κατά μέσο όρο πρέπει να φας καλά. Νηστικό αρκούδι δε χορεύει ! Δε γίνεται να πεινάς, δε μπορείς να πάρεις τα πόδια σου. Και όταν βρίσκεσαι σε χώρα με ωραία κουζίνα είναι κρίμα να μην δοκιμάσεις τα φαγητά της. Επομένως, είναι καλό να έχει προηγηθεί μια αναζήτηση για τα μαγαζιά εστίασης που θα επισκεφθείτε. Επίσης, φαντάζομαι ότι όλοι στα πρώτα τους ταξίδια, κάποιοι και στα επόμενα θέλουν να βλέπουν όσα περισσότερα αξιοθέατα μπορούν στο ταξίδι τους. Έτσι είμαι και εγώ. Δε ξέρω αν θα αλλάξει αυτό στο μέλλον. Ε αυτό θέλει μάλλον καλή οργάνωση. Η οργάνωση σε γλιτώνει από περιττό κόπο,κούραση, περπάτημα και πολλές περιττές μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Όταν γνωρίζεις που θες να πας , σχεδιάζεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόγραμμά σου. Κοστίζει στην ελευθερία κινήσεων αυτό βέβαια. Αλλά ο σχεδιασμός ενδείκνυται υποθέτω, αν έχεις λίγες μέρες και πολλά σημεία ενδιαφέροντος που θες να δεις. Στον σχεδιασμό πρέπει να προσθέσουμε τα απρόοπτα που μπορούν να συμβούν σε ένα ταξίδι και την κούραση. Στον χάρτη όλα μπορεί να φαίνονται κοντά, αλλά δεν είναι. Τα χιλιόμετρα και η κούραση συσσωρεύονται και δεν είμαστε ρομποτάκια για να μην κάνουμε στάσεις. Επομένως, φτιάξτε το πρόγραμμά σας, έτσι ώστε να μπορείτε να ξεκουράζεστε και να μην τρέχετε σαν τρελοί να τα προλάβετε όλα. Ακόμη, καλό είναι να έχετε μαζί σας Power Bank, διότι εγώ δεν είχα τηλέφωνο μετά τις 18.00 το απόγευμα σχεδόν όλες τις ημέρες. Καλά ήταν και στα τελευταία του το κινητό μου. Τελευταίο και σημαντικό. Να έχετε μαζί σας άνετα παπούτσια. Δε θέλετε να σας χτυπήσουν τα παπούτσια στην αρχή του ταξιδιού.Και επίσης να έχετε συμβουλευτεί τον καιρό και να έχετε τα ανάλογα ρούχα και εξοπλισμό. Εμείς ζεσταινόμαστε πολύ για παράδειγμα με τα ρούχα που είχαμε μαζί μας. Αν είχαμε κανένα κοντομάνικο μπλουζάκι μαζί με τη ζακέτα μας, θα ήταν όλα πολύ καλύτερα. Όλα αυτά είναι πράγματα που σίγουρα θα λάβω σοβαρότερα υπόψη μου στον σχεδιασμό του επόμενου ταξιδιού.
Ξέρω ότι υπάρχει γκρουπάκι στο Travelstories ειδικό για Βαρκελωνόπληκτους. Δεν ξέρω αν ανήκω σε αυτούς. Όμως, την αγάπησα την Βαρκελώνη. Ίσως, γιατί ήταν ο ενθουσιασμός του πρώτου ταξιδιού στο εξωτερικό. Ίσως αν είχα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις η αίσθηση μου να ήταν διαφορετική.Σε πολλούς δεν αρέσει εξάλλου. Ποιος ξέρει ! Ελπίζω μόνο να μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω ακόμα πολλά πολλά ταξίδια! Ευχαριστώ τα μέλη του forum για όσες πληροφορίες άντλησα για αυτό το ταξίδι! Συνεχίστε να ταξιδεύετε και να γράφετε τις εμπειρίες σας, γιατί ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σας!