Μιανμάρ (Βιρμανία) Myanmar, Burma, ή Βιρμανία;

Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ονειρεμένο Ταξίδι
...Ιθάκη...
Περιεχόμενα

Έγιναν πολλές συζητήσεις για την πολιτική ορθότητα αυτού του ταξιδιού. Πόσο σωστό θεωρείται από ευαίσθητους, σκεπτόμενους ανθρώπους ( για εμάς λέω) να επισκεφτούν μια χώρα που παρουσιάζει κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Μήπως αυτό θεωρηθεί ως υποστήριξη του απολυταρχικού καθεστώτος, ή είναι ένα δείγμα συμπαράστασης στους πολίτες της χώρας; Άκρη δεν βγάλαμε αλλά τελικά πήγαμε τέσσερις άντρες και δύο γυναίκες, βασίλισσες μας είχανε. Ήταν καλοκαίρι του 1998, τόσο παλιά.

Στο αεροδρόμιο, γνωρίζουμε τον οδηγό του mini bus, ένας συμπαθητικός νεαρός απροσδιορίστου ηλικίας, με τις καλύτερες συστάσεις και την διαβεβαίωση από το πρακτορείο ότι μιλάει αγγλικά, δίνουμε τα χέρια φορτώνουμε τα πράγματα και δρόμο.

Δίπλα στον οδηγό κάθεται ο Σταύρος που ευγενικός όπως πάντα αναλαμβάνει να κάνει την πρώτη επαφή με τον άνθρωπο που τις επόμενες 12 μέρες θα βρίσκεται στο τιμόνι για χάρη μας, ερώτηση : “do you speak English?” απάντηση “yes”, ερώτηση “which is your name?” απάντηση “yes”, ερώτηση “my name is Stauros which yours” απάντηση “yes”. Οκ τα αγγλικά του δεν είναι το δυνατό του σημείο, άλλωστε στη χώρα του βρισκόμαστε εμείς οφείλουμε να βρούμε τρόπο να συνεννοηθούμε μαζί του.

Έχουμε αφήσει πίσω μας την πρωτεύουσα Ραγκούν και πορευόμαστε προς τον πρώτο μας προορισμό, ο επαρχιακός δρόμος είναι στενός και περνάει μέσα από μικροσκοπικά χωριά και ατελείωτους οριζόνες, στην πορεία μας συναντάμε πολύ λίγα αυτοκίνητα αλλά πολλές βοϊδάμαξες !!!!. Το σούρουπο πέφτει γλυκά γύρω μας το ίδιο και η απόδοση του αυτοκινήτου μας ώσπου σταματάει τελείως, εντελώς, καμιά ανταπόκριση, ο οδηγός μουρμουρίζοντας ακατάληπτα στην γλώσσα του βγαίνει και κατευθύνεται στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου περιμένω ότι θα ανοίξει να εξετάσει την μηχανή, έκπληκτη τον παρακολουθώ να προσπερνά το καπό, να κάνει τον γύρο του αυτοκινήτου και να ανοίγει την πόρτα του συνοδηγού, ο οδηγός κοιτάζει τον Σταύρο στα μάτια, ο Σταύρος κοιτάζει τον οδηγό στα μάτια, σιγή, με απλές κινήσεις εξηγεί στον φίλο μας ότι πρέπει να βγει από την θέση του, αυτός υπακούει και ο οδηγός μας με μια αποφασιστική κίνηση σηκώνει το κάθισμα αποκαλύπτοντας ένα μέρος της μηχανής. Δεν είμαι ειδική αλλά μηχανή κάτω από κάθισμα δεν το έχω ξανασυναντήσει. Γρήγορα αποδεικνύεται ότι ούτε ο οδηγός μας είναι ειδικός, καμιά εμφανείς ζημιά δεν φαίνεται να υπάρχει και αυτός κοιτάζει απορημένος τον βοηθάμε όσο μπορούμε, οι άντρες κοιτάζουν και αυτοί με την σειρά τους εμείς ρίχνουμε φως με τους φακούς μας, κάποια στιγμή δίνω τον φακό κεφαλής μου στον οδηγό και του δείχνω να τον φορέσει στο κεφάλι, δεν καταλαβαίνει και του τον φοράω εγώ, μας κοιτάζει έκπληκτος γιατί κάτι τέτοιο δεν είχε ξανασυναντήσει, αλλά ούτε αυτό τον βοηθάει να βρει την βλάβη.

Η μέρα φεύγει, η νύχτα έρχεται και η κατάσταση μας παραμένει στάσιμη, μετά από αρκετές διαβουλεύσεις αποφασίζουμε ότι θα σταματήσουμε το επόμενο αυτοκίνητο κάποιος από τους άντρες (εμείς είπαμε βασίλισσες) θα πάει μαζί του στο επόμενο χωριό για να βρει κάποιον μηχανικό και να τον φέρει να μας σώσει.

Δεν θα σας διηγηθώ πόσο περιμέναμε να περάσει αυτοκίνητο, είχε σουρουπώσει και είχε μειωθεί η κίνηση, έως και οι βοϊδάμαξες είχαν λιγοστέψει. Όμως τα καταφέραμε, το αυτοκίνητο σταμάτησε, ο κάτοχος του δέχτηκε να πάρει κάποιον από μας, και ο Γιώργος μας έφυγε μαζί του.

Κάποια στιγμή ο Γιώργος γυρίζει επιτέλους, μαζί του φέρνει τον μηχανικό και τους περισσότερους από τους κατοίκους του χωριού. Από ότι μας είπε η διαδρομή για το χωριό ήταν σύντομη, και τον μηχανικό τον βρήκαν γρήγορα, αλλά ο τύπος ή ενθουσιάστηκε με την προοπτική να βοηθήσει 6 τουρίστες ή η ζωή του χωριού παρά είναι πληκτική το θέμα είναι ότι σταματούσε σε κάθε σπίτι και ανακοίνωνε τα νέα στους συγχωριανούς του οι οποίοι άφηναν ότι είχαν να κάνουν και πήδαγαν στο φορτηγό μαζί του. Έτσι σε εμάς έφτασε ένα λεφούσι κόσμος. Ο οδηγός μας βρέθηκε ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους και αναθάρρησε άρχισαν να μιλάνε όλοι μαζί μας παρατηρούσαν μας έδειχναν, το κέφι άναψε ακόμα περισσότερο όταν ο οδηγός έβαλε στο κεφάλι του τον φακό μου τότε να δείτε γέλια. Όλη αυτή η κατάσταση που φαντάζει ίσως προσβλητική ήταν τόσο αθώα και κεφάτη και το ενδιαφέρον αυτών των ανθρώπων τόσο αγνό και άδολο που κάνεις μας δεν αισθάνθηκε θιγμένος. Η ζημιά αποκαταστάθηκε και αποχωρίσαμε μέσα σε κύματα ενθουσιασμού.

Αυτή ήταν η πρώτη έντονη επαφή μας με τους κατοίκους αυτής της χώρας. Μείναμε σε resorts περπατήσαμε στα βουνά και επισκεφθήκαμε χωριά χωμένα μέσα σε οργιώδη βλάστηση όπου τα σπίτια ήταν πάνω σε πασσάλους, μακρόστενα και σε κάθε ένα από αυτά έμεναν έως και δέκα οικογένειες με την δική τους εστία φωτιάς η κάθε μία και ένα μικρό ιδιωτικό χώρο για κάθε ζευγάρι, τα παιδιά κοιμόντουσαν γύρω από την φωτιά. Νοιώσαμε την επιβλητική γοητεία μιας τεράστια κοιλάδες γεμάτης παγόδες, απολαμβάνοντας το σούρουπο σκαρφαλωμένοι στον πιο ψηλό ναό. Είδαμε κουκλοθέατρο με αυτές τις καταπληκτικές μαριονέτες τους, στο Μανταλάι. Το λεωφορείο μας μετατράπηκε σε βάρκα για να περάσουμε μέσα από δρόμους πλημμυρισμένους από τους μουσώνες. Αντικρίσαμε αυτές τις περίεργες φιγούρες που ονομάζονται «γυναίκες καμηλοπαρδάλεις» και έχουν πολύ πολύ μακρύς λαιμούς γεμάτους κρίκους. Περάσαμε λίγες χαλαρές μέρες σε μια παραλία με φοίνικες, γεμάτη με κόκκινα καβούρια και περιτριγυρισμένη από μικρά χωριά. Είδαμε όμως και κατάδικους με αλυσίδες στην άκρη του δρόμου να σπάνε πέτρες, και στρατιώτες μπήκαν στο αυτοκίνητο μας και μας συνόδευσαν για μια σύντομη διαδρομή για να μην βγάλουμε φωτογραφίες.

Θα ήθελα να σας τα δείξω όλα αυτά με φωτογραφίες και ελπίζω να βρω γρήγορα τον τρόπο, όμως αυτό που δεν μπορώ να σας μεταδώσω μέσα από εικόνες είναι αυτή η πηγαία καλοσύνη των κατοίκων, η ηρεμία τους, η αίσθηση της ασφάλειας που ένοιωσα για πρώτη φορά στην ζωή μου ότι ώρα και να ήταν όπου και να βρισκόμουν ποτέ δεν είχα την αίσθηση ότι κινδυνεύω ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους. Γι αυτό και σας διηγήθηκα την περιπέτεια μας με το αυτοκίνητο, άλλωστε για τις ομορφιές του τόπου υπάρχει το έξοχο κείμενο της renata που με κάλυψε, τα ίδια περίπου κάναμε και εμείς. Είναι από τα πράγματα που με συναρπάζουν στην Ασία, το άλλο είναι οι ορυζώνες με τις αχυροκαλύβες, δεν ξέρω κάτι παθαίνω όταν τα βλέπω. Εσείς ;;;
 

Attachments

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Αχχχ! Μου μιλας για το πιο υπεροχο ταξιδι που εχω κανει! Παντα φτερουγιζει η καρδια μου οταν ακουω να μιλανε για τη Βιρμανια! δε φανταζομαι να την κοψεις εδω την ιστορια; Θελω να μαθω τα παντα! Ολα τα ενσταντανε! Μην στερεις τη δοση μου!
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
myanmar! επόμενος σταθμός της rosa...
άντε να επιστρέψει απο τις παραλίες να το οργανώσει...θα μας πεί και πολλα φρέσκα νέα!!
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
408
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Ταξιδιάρικη για άλλη μια φορά η αφήγησή σου.
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ονειρεμένο Ταξίδι
Trobriand Islands...
Αμ το μυρίστηκα εγώ πως κάτι καλό έγινε τελευταία!!!Έτσι έφερα τον κόσμο πάνω κάτω και βρήκα σύνδεση ακόμα κι από τα πετρόχτιστα αρχοντικά των Μεταξάδων του Έβρου!!!

(Θα έχει και συνέχεια, φαντάζομαι,ε??? Να το ξέρω, αν είναι, για να κοιτάξω να ψάξω για ίντερνετ και στους άλλους νομούς της Θράκης!!!:D)
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.420
Likes
7.761
Πολύ ωραία η ιστορία....αλλά γιατί τόσο σύντομη?
Τι κι αν έχουν γράψει κι άλλοι? Κάθε προορισμός είναι διαφορετικός μέσα από την ματιά του κάθε ανθρώπου....
Γράψε κι άλλα!!!
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ονειρεμένο Ταξίδι
Bανουατου/Tαιλανδη
Μας εδωσες ομορφες εικονες απο την Μυανμαρ.
Και μεις παθαινουμε κατι αμα βλεπουμε παγοδες,αχυροκαλυβες,ορυζωνες,χαμογελαστους,κλπ...

Παντα ομορφα ταξιδια.:cool:
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Είναι από τα πράγματα που με συναρπάζουν στην Ασία, το άλλο είναι οι ορυζώνες με τις αχυροκαλύβες, δεν ξέρω κάτι παθαίνω όταν τα βλέπω. Εσείς ;;;
Κι εγω κατι παθαινω..ειναι απο τις αγαπημενες μου εικονες μετα τις παραλιες :lol:
Θα ηθελα να ακουσω περισσοτερα απο αυτο το ταξιδι , ελπιζω να μοιραστεις κι αλλες ιστοριες μαζι μας! Μαδαγασκαρη ισως?
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ονειρεμένο Ταξίδι
...Ιθάκη...
Ναι λοιπόν αυτή είναι η μαγεία της Ασίας όπου και να βρίσκεσαι, αχυροκαλύβες και φυτείες ρυζιού, μεγαλειώδες μέσα στην απλότητα του, παιδιά που παίζουν στους δρόμους, που περπατάνε κουβαλώντας τα μικρότερα αδελφάκια τους στην πλάτη, και ατελείωτα χαμόγελα.

Δεν είχα σκοπό για να είμαι ειλικρινής να συνεχίσω αυτήν την ιστορία, αλλά αφού επιμένετε… ξέρετε δεν χρειάζομαι και πολλά πολλά για να πεισθώ, θα ήθελα να σας πω κάποια επεισόδια που μου έμειναν.



Η παραλία της ήταν ένας παράδεισος, ακόμα δεν έχω βρει θάλασσα που να την θεωρήσω καλύτερη από τις ελληνικές, αλλά αυτές οι τεράστιες ακτές με τους φοίνικες ήταν μοναδικές, περπατούσαμε κατά μήκος της θάλασσας και συναντούσαμε μικρά χωριουδάκια που οι κάτοικοι τους ζούσαν από το ψάρεμα, τα παιδιά έπαιζαν με τις ώρες με την άμμο και τα κόκκινα καβούρια που το πρωί κάλυπταν όλη την αμμουδιά. Την πρώτη ημέρα που φτάσαμε εκεί, προσβάλαμε τα ήθη της χώρας γιατί κάναμε μπάνιο με τα μαγιό μας, μόλις εμφανιστήκαμε εγώ και η φίλη μου τα παιδιά μας έδειχναν σοκαρισμένα, με τους άνδρες δεν είχαν πρόβλημα εμείς ήμασταν οι πέτρες του σκανδάλου, την επόμενη μέρα ήρθε και μια παρέα από βιρμανούς, αγόρια κορίτσια, τα αγόρια έβγαλαν άνετα τα ρούχα τους και έμειναν με τα μαγιό τους, τα κορίτσια μπήκαν στο νερό με τα ρούχα τους και στέγνωσαν φορώντας τα. Μπάνιο δεν ξανάκανα, δεν άντεχα τον δημόσιο διασυρμό.

Ξεκινήσαμε για ένα trekking μέσα στο δάσος, (μην με ρωτάτε που δεν θυμάμαι πια) οι άνδρες έχουν προπορευθεί με τον οδηγό μας αλλά εμείς, οι βασίλισσες που λέγαμε, έχουμε καθυστερήσει στην όχθη του ποταμού που είναι γεμάτη με ένα είδος κογχυλιών, ακολουθούμε το μονοπάτι που μας βγάζει στην άδεια αυλή μιας αγροικίας, συνεχίζουμε και στην άκρη της αυλής όπου περνάει ένα φαρδύ ρυάκι, εκεί βρίσκουμε τα πατήματα των συντρόφων μας, δύο πατημασιές δείχνουν ότι κάποιος ή κάποιοι από αυτούς έχουν γλιστρήσει και έχουν πέσει στην λάσπη του ποταμού, τους φωνάζουμε, πως θα καταφέρουμε εμείς να υπερπηδήσουμε το ποταμάκι εάν αυτοί δεν τα κατάφεραν; Τι μπορούν να κάνουν για εμάς; Όμως οι υπήκοο αγνοούν τις βασίλισσες τους, να προσπαθήσετε να πηδήξετε μας λένε, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν μια γυναίκα βγαίνει από το σπιτάκι τρέχει προς το μέρος μας με τα χέρια ψηλά φωνάζοντας “stop, stop” πίσω της ο άντρας της με ένα ξύλο στον ωμό, όλοι ανησυχούμε, κανείς τους ως τώρα δεν έκφρασε κανένα είδους επιθετικότητας εναντίον μας, μήπως είχαμε ξεπεράσει κάποιο επιτρεπτό όριο; Οι άνδρες της παρέας γυρίζουν πίσω τρέχοντας και είναι έτοιμοι να ξαναλασπωθούν στο ποτάμι για να έρθουν κοντά μας όταν η κυρία μας φτάνει, «stop» μας ξαναλέει και μετά μιλάει στον άντρα της που πλησιάζει υπάκουα με αυτό το τεράστιο ξύλο που αποδεικνύεται ότι είναι μια χοντρή σανίδα, και την τοποθετεί πάνω από το ποτάμι, ο άνθρωπος κουβαλούσε αυτό το βαρύ πράμα τόσο δρόμο μόνο και μόνο για να μην βραχούμε εμείς, ήταν τόσο συγκινητική και αυθόρμητη η ευγένεια τους, θα ήθελα τόσο πολύ να τους εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου αλλά δεν έχω λόγια, δίνω στην γυναίκα, ένα ευτελές μενταγιόν με ένα δελφινάκι που φορούσα, και φεύγουμε, το κρατάει ψηλά και γελάει εκεί στην άκρη της αυλής της, το γέλιο της μας συνοδεύει μέσα στο δάσος, ακόμα το ακούω μερικές φορές.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πες κι άλλα, πες κι άλλα από τα χείλη σου είμαι κρεμμασμένη!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Και στις Φιλιππινες σε καποια μη τουριστικα μερη εμπαιναν στη θαλασσα με σορτς και μπλουζακι οποτε ακολουθησα τη μοδα κι εγω..Φανταζομαι στη Μυανμαρ που δεν τραβαει κοσμο για τις παραλιες της , θα ειναι ακομα πιο συντηρητικοι.
Ομορφες εικονες και ελπιζω να εχεις κανενα επεισοδιο ακομα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.598
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom